Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ : Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, . Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης .

Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ : Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, . Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης .
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το μουσείο ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

 

Θεσσαλονίκη, 15/6/2017

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, οι επιστήμες, η παιδεία, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των τριών χωρών Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση που ξεπέρασε τη μια ώρα και με την υπογραφή της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης των περιφερειακών ζητημάτων ήταν και το Κυπριακό με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ να εκφράζουν τη στήριξη τους στη παρούσα διαδικασία των συνομιλιών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τους ενημερώνει για τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να τους ευχαριστεί για τη στήριξη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την δέσμευση του να εργαστεί άοκνα για την επίτευξη μιας λύσης, δίκαιης και βιώσιμης που θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα σημεία των συνομιλιών των τριών ηγετών κατά τη συνάντηση, και τη συμφωνία τους όπως η τριμερής συνεργασία επεκταθεί σε νέους τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η έρευνα και η καινοτομία. Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είπε πως αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του αγωγού East Med που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς και της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού καλωδίου και οπτικής ίνας με την ονομασία Euroasia Interconnector.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του είπε πως η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμα ένα βήμα για υλοποίηση του οράματος δημιουργίας μιας Ανατολικής Μεσογείου ειρηνικής και η οποία θα προωθεί τη συνεργασία, ενώ σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία δεν αποκλείει κανένα άλλο κράτος της περιοχής. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε, όπως είπε, για το Κυπριακό και ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες για τη στήριξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε πως τα τρία σημεία της Τριμερούς Διάσκεψης αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν καθώς η συγκεκριμένη πόλη κατοικείτο για πολλούς αιώνες από Εβραίους και υπήρξε κόμβος συνεργασίας. Το παρόν που αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, καθώς τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους ήταν σε ένα βαθμό απόμακρες και στο μέλλον με την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της καινοτομίας.

Νέα Τριμερής, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το τελευταίο τρίμηνου αυτού του έτους.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 3η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλωσορίζω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, για την 3η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας.

Πρόκειται για ένα σχήμα στρατηγικής συνεργασίας, που ξεκίνησε στη Λευκωσία και συνεχίστηκε στην Ιερουσαλήμ, ολοκληρώνοντας σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Βεβαίως, δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για να διοργανώσουμε την Τριμερή αυτή Σύνοδο στην Ελλάδα. Διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ιστορική, εξωστρεφής και δυναμική, μία πόλη όπου συμβίωναν για αιώνες διαφορετικές κοινότητες, όπως η ισραηλιτική, αφήνοντας βαθιά τα ιστορικά τους χνάρια. Τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της κοινότητας αυτής, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Λίγο νωρίτερα, συμμετείχαμε στα αποκαλυπτήρια πλακέτας, που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου που θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μονάχα παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος εμπορικός, μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμη περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο.

Μια περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μια κρίση που για εφτά χρόνια μας ταλαιπώρησε όλους. Και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Τριμερής Σύνοδος, αλλά και οι διμερείς επί μέρους συνομιλίες μας, επικεντρώθηκαν στην οικονομία, και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Τομείς στους οποίους οι λαοί μας διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο.

Τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους και για την Ελλάδα, στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες, με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφορά τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες και σε start up επιχειρήσεις.

Και βεβαίως, συζητήσαμε για να εντάξουμε στην τριμερή μας συνεργασία ένα νέο στοιχείο,  αυτό της συνεργασίας στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, να πω ότι η διασπορά ήταν ένα στοιχείο που προστέθηκε στην κοινή μας ατζέντα και συμπληρώνει, νομίζω, τα υπόλοιπα, καθώς οι χώρες μας διαθέτουν μια εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία, πολύ πέρα από τα σύνορά μας.

Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία, που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, θα πρέπει να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες, σε επίπεδο συλλόγων και φορέων της ομογένειας, καθώς και στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού, της έρευνας και τεχνολογίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα μας ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της στρατηγικής μας συνεργασίας, που είναι

η ενεργειακή μας συνεργασία, η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας σε αυτόν τον τομέα, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης των τριών χωρών.

Άλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία. Όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά -θα έλεγα- για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας, για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να επιταχύνουμε τις κοινές ενέργειές μας, σε σχέση με τη συμφωνία μας για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, ενός έργου που θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, του αγωγού EastMed. Του αγωγού που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, συζητήσαμε για την ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά και οπτικής ίνας, στο πλαίσιο ενός επίσης μεγαλόπνοου έργου, που ξεκινάμε το επόμενο διάστημα, το λεγόμενο Euro-Asia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες μας και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι τα δύο αυτά έργα δίνουν μια άλλη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή.

Και φυσικά συζητήσαμε και για τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μιας εξαιρετικά πολύ σημαντικής προοπτικής, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει και πολύ ήλιο, αλλά και ενέργεια αιολική.

Συζητήσαμε, επίσης, για το περιβάλλον, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση των υδάτων.

Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την πολιτική προστασία.

Και βεβαίως από το τραπέζι μας δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή,  για το Συριακό και φυσικά για  το Κυπριακό –πώς θα μπορούσε να λείψει.

Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη. Και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη στη Γενεύη μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αναφερθήκαμε και στο Παλαιστινιακό. Από πλευράς μας, τονίσαμε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια.

Υπογραμμίσαμε, από την πλευρά μας, το δικαίωμα του Ισραηλινού λαού- όπως και όλων των λαών της περιοχής- να ζει με ασφάλεια.

Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε.

Όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες είναι εποικοδομητική. Καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωράμε μπροστά.

Στο πλαίσιο αυτό -και κλείνω- συζητήσαμε και για τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την προώθηση των ευρω-ισραηλινών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Θα ήθελα, λοιπόν, για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τη συνεργασία μας. Μια συνεργασία που είναι στρατηγική και συμβάλλει, πιστεύω, στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής μας. Και πιστεύω ότι βοηθά, ταυτόχρονα, και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και την αξιοποίηση, ταυτόχρονα, των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών.

Τα επόμενα βήματα, νομίζω, μετά από αυτή την πολύ ουσιαστική τριμερή συνάντηση σήμερα, είναι φιλόδοξα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτή τη συνάντηση, θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, νομίζω στην Κύπρο.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το μουσείο ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας καλωσορίσω σήμερα όλους εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μεγάλη ιστορία και ιδιαίτερο συμβολισμό. Μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων, που πέρασε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές βεβαίως, όπως όλη η Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Και μια πόλη που πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της, κοντά στο μισό πληθυσμό της, αποτελούνταν από Έλληνες εβραϊκής καταγωγής. Εβραίους Έλληνες πολίτες.

Και μ’ αυτήν την έννοια, θα ήθελα να πω ότι η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορία που μοιραζόμαστε από κοινού, και η Ελλάδα και το Ισραήλ. Είναι και δική μας ιστορία και κομμάτι της δικής σας ιστορίας.

Βρισκόμαστε σήμερα, λοιπόν, εδώ με αφορμή αυτή την Διακυβερνητική Συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ και την Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, προκειμένου να δηλώσουμε την ένθερμη και ολόπλευρη στήριξή μας στην πρωτοβουλία για την ίδρυση Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενός από τα πιο δραματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας.

Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι ήρθαν στην Θεσσαλονίκη το 15ο αιώνα ως πρόσφυγες, ρίζωσαν εδώ και για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια συνυπήρξαν με τις άλλες δυο κοινότητες της πόλης, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική. Αυτό το μωσαϊκό πολιτισμών, γλωσσών και παραδόσεων, αποτέλεσε μεγάλο πλούτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και της έδωσε μια μοναδική ώθηση και δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, εγώ θα έλεγα ευρύτερα στη βαλκανική χερσόνησο.

Το ανήσυχο προοδευτικό πνεύμα, η ζωτικότητα και η δημιουργικότητα της Εβραϊκής κοινότητας λειτούργησαν καθοριστικά για την ανάπτυξη ολόκληρης της πόλης, τόσο σε εμπορικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο του πολιτισμού και των ιδεών. Ο ναζισμός, όμως, μεθόδευσε την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης. Οι Εβραίοι της πόλης δέχτηκαν επιθέσεις, περιορίστηκαν σε γκέτο, σημαδεύτηκαν με το κίτρινο αστέρι και τελικά, οδηγήθηκαν μαζικά στον αφανισμό.

Το τελευταίο τους ταξίδι ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ένα συμβολικό σημείο, όπου και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε, να αναγείρουμε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Και πρέπει να πω ότι από τις 50.000 Εβραίους που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν μόλις 1.950.

Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτή την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ενώ παράλληλα, πιστεύω ότι αποτελεί και μια υπόσχεση απέναντι και στο παρόν και στο μέλλον. Υπόσχεση ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί ή που θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμβάλλουν πρόθυμα και έμπρακτα στο να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση και η λειτουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Να ευχαριστήσω την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, στην οποία από κοινού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ανήκει αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Και να ευχαριστήσω και το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η συνεισφορά του οποίου έχει ιδιαίτερο νόημα και σημασία.

Βεβαίως, και όλους τους δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βοηθούν στο να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικής ιστορικής και συμβολικής σημασίας έργο. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προθυμία του να συνεισφέρει οικονομικά, αλλά επιτρέψτε μου και μια ιδιαίτερη αναφορά στη ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε., στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει ο ιστορικός αυτός χώρος, όπου πρόκειται να αναγερθεί το Μουσείο, τον οποίο και παραχωρεί με προθυμία.

Και εύχομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν ο φίλος μας, Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ξαναεπισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, να εγκαινιάσουμε μαζί το Μουσείο, το οποίο θα έχει ήδη ανεγερθεί.

 

ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ με τον φίλο μου, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και τον φίλο μου Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τις αποστολές και τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας. Τη γυναίκα μου Σάρα, η οποία προέρχεται από μια οικογένεια που ήταν θύμα του Ολοκαυτώματος. Ο πατέρας της ήταν ο μόνος από μια εκατονταμελή οικογένεια συγγενών που επέζησε. Γι΄ αυτό, λοιπόν, η επίσκεψή μας εδώ είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για μας, διότι η Θεσσαλονίκη είναι μια διάσημη πόλη και σημαντική για την Εβραϊκή Ιστορία.

 

Οι δεσμοί, λοιπόν, με το Ισραήλ υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.. Είδαμε την ενσωμάτωση των Εβραίων εδώ, μετά την επέκτασή τους από την Ισπανία. Ο πατέρας μου μελέτησε πάρα πολύ την περίοδο της Ισπανικής Ιστορίας και μου έλεγε συχνά πού κατέληξαν οι Εβραίοι. Πολλοί κατέληξαν εδώ. Το ήμισυ του πληθυσμού αυτής της πόλης, από την αρχή του 20ου αιώνα και εντεύθεν, αποτελείτο από ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Και έπειτα υπήρξαν δύο καταστροφές. Πρώτα απ΄ όλα, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την εβραϊκή συνοικία, αλλά όχι τους Εβραίους και φυσικά η δεύτερη καταστροφή, μια μεγαλύτερη λαίλαπα, η λαίλαπα του ναζισμού που κατέκαψε περίπου το 95% αυτής της περήφανης και εξαιρετικής Εβραϊκής Κοινότητας.

 

Δύο λόγοι, λοιπόν, ήταν εκείνοι οι οποίοι δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τα πάντα. Πρώτα απ΄ όλα, ο ηρωισμός των Ελλήνων. Και τούτο, κατεδείχθη σε μια περίπτωση που δεν είναι επαρκώς γνωστή, δηλαδή η περίπτωση της Ζακύνθου, όπου ο γερμανός διοικητής είπε «δώστε μου μια λίστα με τους Εβραίους» και τότε ο Επίσκοπος και ο Δήμαρχος έφεραν μια λίστα με μόνο δύο ονόματα και είπαν «αυτοί είναι μόνο, δηλαδή εμείς. Πάρτε εμάς και όχι τους Εβραίους». Είναι ήρωες, λοιπόν, και εκείνοι. Αυτοί είναι μόνο οι λίγοι μεταξύ των ηρώων, που είναι αφανείς, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών που έγιναν τότε για την  προστασία των Εβραίων.

 

Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος φυσικά, τον οποίο τιμούμε σήμερα, με την αφορμή της ανέγερσης αυτού του Μουσείου. Δηλαδή, η ικανότητα, αυτή η φλόγα ζωής, που υπήρχε στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Ο Μουσέρ Λιόν, ένας εξ αυτών, σήμερα είναι 93 ετών –αν δεν κάνω λάθος- και κάθε χρόνο στην Ιερουσαλήμ, στο Μουσείου του Ολοκαυτώματος, ανάβει έναν πυρσό. Εμείς ανάβουμε έξι πυρσούς στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, ανάβει έναν πυρσό κάθε έτος και μας περιγράφει πώς επέζησε του Ολοκαυτώματος. Επίσης, μας περιγράφει το τι έγινε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μας περιγράφει τον ηρωισμό που υπήρχε στην πόλη αυτή, εκπληκτικές ιστορίες. Και θυμάμαι, του είπα «ξέρεις, θα πάω να συναντήσω τους φίλους μου σε λίγες ημέρες, στην τριμερή που θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν έρχεσαι μαζί μου;». Του άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιδέα, πρέπει να πω,  και έτσι συμφώνησε. Χθες το πρωί, επρόκειτο να πετάξουμε για να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη και ακούσαμε ότι έπρεπε να νοσηλευτεί. Οι γιατροί τον φροντίζουν καλά. Είπε στους γιατρούς «παρακαλώ, αφήστε με ελεύθερο, πρέπει να πάω στη Θεσσαλονίκη». Ο γιατρός, όμως, αρνήθηκε να το πράξει αυτό. Έτσι, κάλεσα την κόρη του, τη Ραχήλ και τον γιο του τον Ιλιάου, και τους είπα «γιατί δεν έρχεστε εσείς για τον πατέρα σας». ΄Ετσι, λοιπόν, τον εκπροσωπούν εδώ. Και αν δεν σε πειράζει Αλέξη, θα ήθελα να αποκαλύψουμε μαζί αυτή την τιμητική πλακέτα, έτσι ώστε να θυμόμαστε μαζί όλοι για πάντα το τι συνέβη εδώ.

 

Για δύο λόγους είναι σημαντικοί αυτή η πλακέτα: Για να θυμόμαστε πάντα και για λόγους πρόληψης. Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια αυτών των ανθρώπων, των αδελφών μας Εβραίων, αλλά επίσης δεσμευόμαστε να μην συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αυτό είναι το νόημα και αυτός είναι ο σκοπός που είμαι εδώ, που θα διαφυλάξει το κράτος του Ισραήλ. Και πιστεύω ότι αυτή η πεποίθηση πρέπει να διαμοιράζεται σε όλη την ανθρωπότητα.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ Αλέξη. Ευχαριστώ επίσης και την κυβέρνηση της Γερμανίας για την υποστήριξη που μας παρείχε. Ευχαριστώ την Εβραϊκή Κοινότητα, αλλά και όλους τους δωρητές. Ευχαριστώ θερμά. Σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτή την πολύ σημαντική στιγμή.

 

 

 

 

πηγες : (ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΧΡ) , Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

πηγη φωτογραφίας  γραφείο τύπου πρωθυπουργού| antrea mponetti

Επιμέλεια : Σινογεώργος Δημήτριος

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.