ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «THESSWEEK»

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «THESSWEEK» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Με δύο δράσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και τις δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 13 Μαΐου 2017 οι εκδηλώσεις της «ThessWeek», της Εβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Εξωστρέφειας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό και να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για όλη τη Νότια Ευρώπη, μέσα από τη συγκέντρωση και το συντονισμό όλων των εκδηλώσεων των φορέων της Βόρειας Ελλάδας σε μια εβδομάδα.

Η «ThessWeek» είναι μια νέα πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τους 15 φορείς συνδιοργανωτές του 4ου Technology Forum της Θεσσαλονίκης (www.technologyforum.eu), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 (ώρες 9.00’-20.00’) στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ των συνδιοργανωτών του 4ου Technology Forum είναι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Εξωστρέφειας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας «Thessweek», πρόκειται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2017.

Όλες οι εκδηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα με βασικά κριτήρια, που έθεσε η Οργανωτική Επιτροπή του «ThessWeek»: την ημερομηνία διεξαγωγής (13-21 Μαΐου 2017), τα αντικείμενα της τεχνολογίας και καινοτομίας και τη μη εμπορική προώθηση ενός προϊόντος ή μιας λύσης από κάποια εταιρεία ή όμιλο εταιρειών και ένα ελάχιστο μέγεθος της εκδήλωσης.

Συνολικά στη «ThessWeek» συμπεριλαμβάνονται 12 εκδηλώσεις το πρόγραμμα διεξαγωγής των οποίων έχει ως εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ

1.Startup Weekend Thessaloniki: Το τριήμερο επιχειρηματικότητας που καλεί δημιουργικούς ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και σχηματίζοντας ομάδες να υλοποιήσουν ένα ελάχιστο δυνατό πρωτότυπο. To «Get Your Hands Dirty» είναι ανοιχτό σε άτομα ή ομάδες με ιδέες αλλά και σε όσους θέλουν να εμπλακούν στην δημιουργική διαδικασία προσφέροντας τις δεξιότητες τους.

Ώρες διεξαγωγής 9.00’-21.00’ και τόπος διεξαγωγής: Ποσειδώνειο, Κυδωνίων 2, Θεσσαλονίκη 54655

Οργάνωση: ΟΚ!Thess

2.techsaloniki: Το καθιερωμένο ραντεβού δυναμικών εταιριών της πόλης με την νέους που αναζητούν εργασία. Είκοσι δυναμικές εταιρίες περιμένουν το βιογραφικό σου. Μια απλή διαδικασία Skill Matching και συνεντεύξεων με εταιρίες που συμμετέχουν στο Techsaloniki.

Ώρες διεξαγωγής 12:00’-21:00’ και χώρος διεξαγωγής: Λευκός Πύργος, Βασιλικό Θέατρο, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη 546 21

Οργάνωση: Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ

1.Startup Weekend Thessaloniki και 2 techsaloniki (δεύτερη ημέρα). Στους ίδιους χώρους διεξαγωγής και στους ίδιους χρόνους.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΜΑΪΟΥ

1.Ημέρες Καριέρας 2017: Το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά τις «Ημέρες Καριέρας». Συνολικά θα συμμετάσχουν 66 εταιρίες από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους και έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις με περισσότερους από 600 τελειοφοίτους και αποφοίτους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ωρες διεξαγωγής: 9.00’-18.00’ και τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.),οδός 3ης Σεπτεμβρίου (Πανεπιστημιούπολη).

Οργάνωση: ΑΠΘ

2.Apache Shiro/AspectJ + The Things Network: Το Java meetup Μαΐου, στο πλαίσιο της εβδομάδας «Thessweek» είναι αφιερωμένο στις τεχνολογίες Apache Shiro και AspectJ καθώς και στο The Things Network της Θεσσαλονίκης.

Ωρες διεξαγωγής 18.30’-21.30’ και τόπος διεξαγωγής: Ευζώνων, Στρ. Ναπολέοντος Ζέρβα 10, Θεσσαλονίκη 54640

Οργάνωση: Java Meetup

 

ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ

1.Wearables and Internet of Things

Ωρες διεξαγωγής 9.00’-17.00’ και τόπος διεξαγωγής: Σφαγεία, Porto Palace Hotel, 26ης Οκτωβρίου 65, Θεσσαλονίκη 54628.

Οργάνωση: Ερευνητικό Εργαστήριο ΣΥΑΔ του ΑΤΕΙΘ, IEEE EDS Greece Chapter και IEEE ATEITHE Student Branch

2.Open Day Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής: Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, του Eθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί σε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον συναρπαστικό κόσμο της πληροφορικής.

Ώρες διεξαγωγής 12:00’ – 17:00’ και τοπος διεξαγωγής Θέρμη, 6ο χλμ. οδού Χαριλάου-Θέρμης , Θέρμη/Θεσσαλονίκη 57001

Οργάνωση: ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ

3.Ημέρες Καριέρας ΑΠΘ (δεύτερη ημέρα)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ

1.4ο Technology Forum: Το συνέδριο Πληροφορικής της Θεσσαλονίκης.

Ώρες διεξαγωγής 9.00’-20.00’ και χώρος διεξαγωγής: ΤΕΕ/ΤΚΜ-Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49

Οργάνωση: ΣΕΠΒΕ, ΑΠΘ, ΕΚΕΤΑ, ΓΓΕΤ, ΑΖΚ, ΠΑΜΑΚ, ΠΚΜ, ΔΠ, ΔΙΠΑΕ, ΑΤΕΙΘ, EG, ΣΕΒΕ, ΔΘ, ΣΒΒΕ και ΥΜΑΘ.

2.we are together

Ώρες διεξαγωγής 18.00’-22.00’ και τόπος διεξαγωγής: Νέο Δημαρχείο, Λεωφ. Βασ. Γεωργίου 1, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Θεσσαλονίκη

Οργάνωση: ΟΚ!Thess skgtech

 

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ

1.eTourismRegion of Central Macedonia ISeB: Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας των φοιτητών του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την καθοδήγηση καθηγητών του Εργαστηρίου του Τμήματος με τον τίτλο ISeB, αναφορικά με το επίπεδο ποιότητας και τα χαρακτηριστικά των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκπονήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Περιφέρεια για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Ώρες διεξαγωγής 9.00’-11.00’ και τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα συνεδρίων, Κτίριο Γ-Δ, 1ος όροφος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Εγνατία 156, Θεσσαλονίκη 540 06

Οργάνωση: (ISeB) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

2.Digital Marketing: Στο ψηφιακό/διαδικτυακό περιβάλλον, οι στρατηγικές μάρκετινγκ και το μίγμα επικοινωνίας και προβολής μεταβάλλονται ραγδαία, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών και εφαρμογών ψηφιακών τεχνολογιών. Οι εταιρίες και οι επαγγελματίες που δρουν στο συγκεκριμένο χώρο καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους στο νέο αυτό περιβάλλον. Στο πάνελ των εταιριών ψηφιακού μάρκετινγκ και ψηφιακής προβολής θα γίνει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν στα συγκεκριμένα πεδία δράσης του digital marketing.

Ώρες διεξαγωγής 9.00’-13.00’ και τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα συνεδρίων, Κτίριο Γ-Δ, 1ος όροφος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Εγνατία 156, Θεσσαλονίκη 540 06

Οργάνωση: (ISeB) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

3.Digital Health Meet-up: Η μεγάλη πρόοδος που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στην ανάπτυξη εργαλειών που αποσκοπούν στην καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας και του τρόπου ζωής είναι αλματώδης. Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κοινότητα γύρω από τεχνολογίες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της υγείας, ειδικοί τεχνολογιών υγείας συναντώνται να μιλήσουν, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν ιδέες και πληροφορίες για το πώς η ψηφιακή υγεία και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.

Ώρες διεξαγωγής 18.00’-21.00’ και τόπος διεξαγωγής: Ποσειδώνειο, Κυδωνίων 2, Θεσσαλονίκη 54655

Οργάνωση: ΟΚ!Τhess

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΪΟΥ

1.DEVit: The 360° Web Development Conference. Each year we meticulously vet and select remarkable speakers to deliver the best talks on web development. Whether it’s Frontend, Backend, DevOps or Mobile that you care about, join us to learn about the most modern practices and techniques. A truly 360° conference!

Ώρες διεξαγωγής 11:00’-20:00’ και χώρος διεξαγωγήςQ Λευκός Πύργος, The Royal Theatre, Leof. Meg. Alexandrou Βασιλικό Θέατρο, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη 546 21

Οργάνωση: skgtech, SHESHARP

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ

1.DEVit (δεύτερη ημέρα): στον ίδιο τόπο και με στις ίδιες ώρες διεξαγωγής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «ThessWeek», http://www.thessweek.gr/

 

Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Δίκτυο ΠΡΑΞΗ (ΔΠ), Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), EnterpriseGreece (EG), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) (Υ.ΜΑ.Θ).

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Βασ. Όλγας 198, 546 55 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2313 319776, 2313 319817, 2313 319676
fax. 2313-319891
E-mail: press@pkm.gov.gr
Συνεργασία της Ακαδημίας Ρομποτικής και της κοινότητας των Google Developers Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται αύριο σε ημερίδα τεχνολογίας

 

 

Θεσσαλονίκη, Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Στρατηγική συνεργασία της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της κοινότητας των Google Developers Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί αύριο, Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, σε ημερίδα την οποία συνδιοργανώνουν οι δύο φορείς με θέμα το «Internet of Things» (IoT) και τον τρόπο που αυτό συνδυάζεται με το «Android Things».

Οι δύο αυτές τεχνολογίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι «έξυπνες» συσκευές που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσα από το ίντερνετ, επηρεάζοντας στο παρασκήνιο την καθημερινότητά του, θα εξεταστούν στην ημερίδα που θα ξεκινήσει 18:00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον 1ο όροφο του Ιδρύματος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία σύντομη παρουσίαση της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της κοινότητας των Google Developers Thessaloniki.

Στην συνέχεια θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο φορέων τεχνολογίας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και τις δράσεις που θα ξεκινήσουν από κοινού το ερχόμενο διάστημα.

Η κεντρική ομιλία – TechTalk θα έχει θέμα: «Εισαγωγή στον κόσμο του Android Things». Εισηγητής θα είναι ο Γεώργιος Κορτσαρίδης – Μηχ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και μέλος Google Developers Thessaloniki. Η σημαντική του εξειδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με εργασιακή εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την νέα αυτή τεχνολογία, καθώς και την χρησιμότητά του IoT στην καθημερινότητά μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις.

Τέλος θα γίνει η απονομή των πτυχίων στους σπουδαστές του χειμερινού εξαμήνου της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, που παρακολούθησαν με επιτυχία το βασικό πρώτο κύκλο του «Arduino – Αυτοματισμοί και Ρομποτική» και του «WordPress και Αυτοματισμοί».
Patras IQ : Έκθεσης καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας 2017, από τις 7 έως και τις 9 Απριλίου , στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πατρών.

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2016, συνεδρίασε η Οργανωτική επιτροπή του Patras IQ που συγκροτείται από το σύνολο των φορέων που συμμετέχουν στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης δεκαετούς διάρκειας.

Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την προεδρία του Αν. Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Δημοσθένη Πολύζου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η οργάνωση της έκθεσης καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας 2017, που θα γίνει από τις 7 έως και τις 9 Απριλίου 2017, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πατρών. Οι προσπάθειες για την κατοχύρωσή της ως μοναδικής έκθεσης στην χώρα με σχετικό αντικείμενο αναδεικνύει την περιοχή μας ως πρωτεύουσα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η εκκίνηση των διαδικασιών για την δημιουργία του κατάλληλου νομικού προσώπου θα επιτρέψει την διεύρυνση των συμμετοχών με σκοπό να δημιουργηθεί ένα συνολικό οικοσύστημα στην περιοχή που στόχο έχει να περιλαμβάνει το σύνολο των ερευνητικών και επιχειρηματικών καινοτομικών δραστηριοτήτων όπως επίσης και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας.

Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις και καθορίστηκαν οι οργανωτικές διαδικασίες για το Patras IQ, στο συνεδριακό της περιφέρειας στον Πύργο Ηλείας (8/2/2017) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο (20/2/2017).

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής Δ. Πολύζος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας & Ανάπτυξης ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας κύριοι Ι. Αναγνωστόπουλος και Κ. Γιαννόπουλος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας Κ. Καρπέτας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καθηγητής Σ. Συρμακέσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Π. Μαρλαφέκας, ο ειδικός σύμβουλος Αθ. Κούστας και οι Θ. Τσούμπελης και Σπ. Θεοχάρης καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ε.Λ.Κ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών
Μονάδα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
Κτήριο Α’, Αίθριο 1ου ορόφου, Γραφείο Α.109
Τηλέφωνο: 2610 96 9056 – 9042 – 9057  &  99 7947

Ηλεκτρ. ταχυδρ. Μονάδας: researchsup@upatras.gr

 

 
Εντός του 2017 αρχίζει η εκπαίδευση των αστροναυτών που θα μεταβούν στον Άρη

Εντός του 2017 θα αρχίσει η εκπαίδευση των μελλοντικών αστροναυτών οι οποίοι αναμένεται να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πατήσουν το πόδι τους στον πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, το καλοκαίρι του 2017 οι υποψήφιοι αστροναύτες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις πρώτες αποστολές της ανθρωπότητας στο βαθύ διάστημα, θα ξεκινήσουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ
Ευρωπαϊκή Επιτροπη :Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Galileo αρχίζει να εκπέμπει προς όφελος του πολίτη!

 

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2016

 

 

 

 

 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo θα αρχίσει να προσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του στις δημόσιες αρχές, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

Ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, δήλωσε: «Ο γεωγραφικός εντοπισμός βρίσκεται στον πυρήνα της εξελισσόμενης ψηφιακής επανάστασης η οποία αλλάζει την καθημερινή μας ζωή με νέες υπηρεσίες. Το Galileo θα έχει δεκαπλάσια ακρίβεια γεωγραφικού εντοπισμού και θα επιτρέπει τη χρήση των τεχνολογιών της επόμενης γενιάς που βασίζονται στον εντοπισμό θέσης, όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι συνδεδεμένες συσκευές ή οι υπηρεσίες έξυπνης πόλης. Σήμερα, απευθύνομαι στους ευρωπαίους επιχειρηματίες και τους προτείνω: φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε με το σύστημα Galileo – μην περιμένετε, καινοτομήστε!»

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Eπίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Το ότι το σύστημα Galileo προσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Ευρώπη και ένα πρώτο αποτέλεσμα της πρόσφατης διαστημικής στρατηγικής μας. Το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών μας ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ακριβέστερου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί την απόδειξη της τεχνολογικής αριστείας της Ευρώπης, της τεχνογνωσίας της και της δέσμευσής της να επιτύχει διαστημικές υπηρεσίες και εφαρμογές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό μόνη της.»

Με τη δήλωση αρχικών υπηρεσιών, τις οποίες θα εγκαινιάσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, το Galileo θα αρχίσει να παρέχει, σε συνδυασμό με το GPS, τις παρακάτω δωρεάν υπηρεσίες:

  • Στήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Σήμερα για τον εντοπισμό κάποιου που έχει χαθεί στη θάλασσα ή στο βουνό απαιτούνται πολλές ώρες.  Χάρη στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), κάποιος που πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης από συμβατό με το Galileo ραδιοφάρο μπορεί πλέον να εντοπιστεί και να διασωθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό του θα μειωθεί σε μόλις 10 λεπτά.
  • Ακριβέστερη πλοήγηση για τους πολίτες: Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo θα είναι μια δωρεάν υπηρεσία ευρείας κατανάλωσης για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν πλινθιοσύνολα (τσίπσετ) συμβατά με το Galileo τα οποία βρίσκονται σε έξυπνα τηλέφωνα ή είναι ενσωματωμένα σε συστήματα πλοήγησης οχημάτων.
  • Καλύτερος συγχρονισμός για υποδομές ζωτικής σημασίας: Μέσω των ρολογιών υψηλής ακρίβειας, το σύστημα Galileo θα καταστήσει δυνατό τον αδιάλειπτο συγχρονισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων διανομής ενέργειας, όπως των έξυπνων δικτύων, και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
  • Ασφαλείς υπηρεσίες για τις δημόσιες αρχές: Το Galileo θα υποστηρίξει επίσης, μέσω της υπό κρατικό έλεγχο Υπηρεσίας Δημόσιου Χαρακτήρα (PRS), τις δημόσιες αρχές, όπως τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία. Θα παρέχει μια ιδιαίτερα ισχυρή και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία για κρατικούς χρήστες σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης ή σε καταστάσεις κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάλειπτο της παροχής υπηρεσιών.

Η δήλωση αρχικών υπηρεσιών του Galileo σημαίνει ότι οι δορυφόροι του Galileo και οι υποδομές στο έδαφος είναι πλέον έτοιμες προς χρήση. Τα σήματα θα είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το GPS.

Κατά τα επόμενα έτη, θα εκτοξευθούν νέοι δορυφόροι ώστε να διευρυνθεί ο σχηματισμός του προγράμματος Galileo, γεγονός που θα βελτιώσει σταδιακά τη διαθεσιμότητα του Galileo σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, όταν το Galileo θα επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα.

Ιστορικό

Το Galileo είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει μια σειρά προηγμένων υπηρεσιών εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού για χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Galileo είναι πλήρως διαλειτουργικό με το GPS, αλλά θα προσφέρει ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο εντοπισμό θέσης για τους τελικούς χρήστες.

Σήμερα ο σχηματισμός του συστήματος Galileo αποτελείται από 18 δορυφόρους ήδη σε τροχιά. Ο πλήρης σχηματισμός προβλέπει συνολικά 30 δορυφόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο που είναι συμβατό με το Galileo, της ισπανικής εταιρείας BQ, είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι κατασκευαστές. Οι φορείς ανάπτυξης εφαρμογών θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με βάση το πραγματικό σήμα.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) διαχειρίζεται τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την ευθύνη για την εγκατάσταση του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη για λειτουργικές εργασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αρχικές υπηρεσίες του Galileo — Συχνές ερωτήσεις (MEMO/16/4382)

Διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη

Οπτικοακουστικό υλικό

Ευρωπαϊκό Κέντρο Υπηρεσιών GNSS (GSC)

Αναμενόμενες επιδόσεις, ακρίβεια και διαθεσιμότητα των αρχικών υπηρεσιών του Galileo

Το Galileo για τους πολίτες

 

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

 
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ : Ρομπότ έδωσε εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο και …απέτυχε (VIDEO)

Ήταν η τέταρτη αποτυχία του σε τέσσερις διαδοχικές χρονιές. Αν και εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, οι βαθμοί του απέχουν ακόμη πολύ για του επιτρέψουν να περάσει το κατώφλι ενός πανεπιστημίου με διεθνές κύρος, όπως το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε επίπεδο που να μπορεί να καταλάβει το νόημα όλων των ερωτήσεων στις εξετάσεις.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καλή στο να απαντά σε ερωτήσεις που απαιτούν την κατανόηση μιας έννοιας σε ένα ευρύ φάσμα», είπε η Noriko Arai, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Ιαπωνίας.

Το ρομπότ με την ονομασία «Torobu-kun», που ξεκίνησε να δίνει εξετάσεις το 2013, έπρεπε να έχει επιτυχία τουλάχιστον 80% στις ερωτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων, αλλά «έπιασε» 45,1% το 2013, 47,3% το 2014, 57,8% το 2015, ενώ τα πήγε οριακά χειρότερα φέτος με 57,1%. Οι βαθμοί του είναι αρκετοί για να εισαχθεί σε κάποιο άλλο ιαπωνικό πανεπιστήμιο.

Το ρομπότ δεν τα πήγε καλά στην αγγλική γλώσσα όπου έπρεπε να συνδέσει διάφορες φράσεις ώστε να καταλήξει σε λογικά συμπεράσματα, απαντώντας σωστά σε ποσοστό 36,2 σε προφορικές και 50,5 σε γραπτές εξετάσεις. Πάντως, σε ορισμένα μαθήματα τα πήγε καλύτερα το 2016, απαντώντας σωστά το 59% των ερωτήσεων στη Φυσική έναντι 46,5% το 2015. Οι προγραμματιστές του ρομπότ έκαναν βελτιώσεις έτσι ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα τις έννοιες της Φυσικής. Καλά τα πάει και στη Διεθνή Ιστορία, όπου φέτος βαθμολογήθηκε με 66,3%.

Όμως οι δημιουργοί του στο Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής του Τόκιο είχαν θέσει ως στόχο το ρομπότ τους να γίνει δεκτό στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο έως το 2022. Αλλά τώρα, μετά και τη φετινή αποτυχία, εκτιμούν ότι δεν θα είναι τόσο «έξυπνο» μέχρι τότε και μάλλον θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια εισαγωγής του ρομπότ στο πανεπιστήμιο. «Από εδώ και στο εξής θα αναπτύξουμε τις ικανότητες του στους τομείς που τα πάει καλά, στοχεύοντας στη βελτίωση σε επίπεδο που μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία», τονίζει η Noriko Arai.

πηγη : 902.gr
Μουσεία Vs Google images: Το διαδίκτυο… εχθρός ή σύμμαχος της επισκεψιμότητας;

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανόπουλος
Πόσες φορές ο καθένας από μας δεν έχει «googλάρει» κάποια πληροφορία, ένα γεγονός, ένα ιστορικό στοιχείο για το οποίο ήθελε να μάθει λεπτομέρειες.
Συμβάντα, αντικείμενα, αναλύσεις, όλα μπορούν να βρεθούν μπροστά μας με ένα και μόνο «κλίκ». Επακόλουθο λοιπόν είναι να αρχίζει να «ξεφτίζει» η ανάγκη μας να επισκεφθούμε κάποιο μουσείο προκειμένου να δούμε πράγματα, να μάθουμε για καταστάσεις, να μορφωθούμε σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και ίσως και το μέλλον. Σωστό η λάθος; Το Ethe Magazine του EleftherosTypos.gr έψαξε και σας δίνει την απάντηση..
Η διάδοση της τεχνολογίας και του ίντερνετ, η εποχή της ευρυζωνικότητας, όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει αρνητικά στην επισκεψιμότητα των μουσείων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί και να λειτουργεί βοηθητικά.
Εικόνες στο ίντερνετ, θεματικές ημέρες (που διαφημίζονται από το ίντερνετ), εφαρμογές, φαίνεται να «κεντρίζουν» το ενδιαφέρον του κόσμου παρά να τον «χορταίνουν» με πληροφορίες.
Ρωτήσαμε δύο μεγάλα μουσεία της Αθήνας για του λόγου το αληθές
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-unnamed
Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης είναι αρκετά ενδεικτικό της γενικής τάσης των πολιτών να επισκέπτονται τα μουσεία ή όχι. Και αυτό διότι εδώ και ένα χρόνο το κεντρικό κτίριο του Μουσείου είναι κλειστό (μετακομίζει στο Μοναστηράκι στη οικοδομικό τετράγωνο Άρεως – Βρυσακίου – Κλάδου και Αδριανού)
Ανοιχτά πλέον είναι τα τρία άλλα κτήρια, αυτό της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Άνθρωποι και Εργαλεία: Όψεις της Εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία, το Λουτρό των Αέρηδων και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη.
Κι όμως, η επισκεψιμότητά του δεν έχει μειωθεί, παρά και την οικονομική κρίση. Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι του Μουσείου έχουν φροντίσει ώστε να έχει παρουσία στο Ίντερνετ όχι μόνο με την δημιουργία ιστοσελίδας (http://www.melt.gr) αλλά και με προώθηση των όποιων εκδηλώσεων διοργανώνονται προκειμένου να είναι ευρύτερα γνωστές.
Επίσης, πάντα τα Μουσεία αποτελούσαν πόλο έλξης για εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κάτι που φαίνεται να μην έχει αλλάξει και το ίδιο συμβαίνει και με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
Αν συνυπολογίσει κανείς και την πολύ χαμηλή είσοδο (2 ευρώ γενική είσοδος- δωρεάν για φοιτητές και άνω των 65), αλλά και τις μέρες ελεύθερη είσοδο, τότε μπορούμε να καταλάβουμε και το γιατί διατηρεί τους «δείκτες» επισκεψιμότητάς του.
Πολεμικό Μουσείο

Πολεμικό Μουσείο

Πολεμικό Μουσείο

 

Το Πολεμικό Μουσείο είναι άλλος ένας δείκτης «βαρόμετρο» για το κατά πόσο ο κόσμος αρκείται στις πληροφορίες που βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή του η επισκέπτεται ένα Μουσείο.
Αυτό διότι το αντικείμενο των εκθέσεων του Πολεμικού Μουσείου, είναι κάτι για το οποίο υπάρχουν δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- χιλιάδες πληροφορίες… από παντού.
Με μια απλή αναζήτηση μπορεί κανείς να δει όπλα, άρματα, αεροπλάνα, που και πότε συνέβησαν ιστορικές μάχες, τις συνθήκες στις οποίες έγιναν.
Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί η επισκεψιμότητά του, αλλά έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση, μιας και η τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι και πάλι…σύμμαχος.
Ακριβώς αυτό το αντικείμενο φαίνεται να «εξιτάρει» τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να δουν από κοντά τα όσα προαναφέραμε, μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα είναι απλά στη σειρά τυφέκια και όλμοι, αλλά θα έχουν στηθεί ολόκληρες σκηνές μάχης, θα υπάρχουν χαρακώματα, ομοιώματα στρατιωτών την ώρα της εφόδου και άλλα πολλά.
Καλό «teaser» επίσης φαίνεται να είναι και η επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Μουσείου (http://www.warmuseum.gr/), στην οποία ο επισκέπτης εκτός από πληροφορίες για τη λειτουργία και τα ωράρια, βρίσκει διάφορες εφαρμογές που μπορεί να «κατεβάσει» και να τον ξεναγήσουν στο μουσείο, ενδιαφέροντα 3D βίντεο με μάχες, ακόμα και παιχνίδια, ώστε η γνωριμία με τα εκθέματα να γίνει ακόμα πιο «διασκεδαστική» και να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
Στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Μουσείου μπορεί κανείς να βρει ακόμα και 3D ξενάγηση, όπου μπορεί κάποιος να δει πολλά από τα εκθέματα που υπάρχουν και στην πραγματικότητα, χωρισμένα ανά κατηγορίες και ανά τις αίθουσες του κτιρίου. Με ένα «κλίκ» πάνω σε κάθε έκθεμα εμφανίζονται οι πληροφορίες γι αυτό.
Η αύξηση στους επισκέπτες οφείλεται και στο ότι το Μουσείο τα τελευταία χρόνια κάνει μια σημαντική προσπάθεια εξωστρέφειας, ώστε να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια του πολέμου, καθώς θέλει να έχει και στοιχεία πολιτιστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που στους τοίχους του θα δει κανείς πολλούς και σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα, και πολλά άλλα.
Και εδώ το εισιτήριο δεν είναι απαγορευτικό, καθώς είναι 4 ευρώ γενική είσοδος, μειωμένο 2 ευρώ, από το Νοέμβρη έως το τέλος Μαρτίου, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι ελεύθερη.
Συμπέρασμα
Τα μουσεία φαίνεται να αντέχουν τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο…«google images», μιας και η διάδοση της τεχνολογίας δεν είναι εχθρός τους αλλά σύμμαχος στην προσπάθειά τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερου κόσμου.
Φαίνεται να γίνεται συνεχώς προσπάθεια να προσαρμοστούν στα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής, ώστε να όπου «μπαίνει» το διαδίκτυο να έχουν και αυτά πρόσβαση.
Εξάλλου, είναι εντελώς διαφορετικό ένα από «σερφάρισμα» στο ίντερνετ για την αλίευση κάποιας πληροφορίας, από το να επισκεφτείς ένα μουσείο και να ζήσεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία, να μπεις σε ένα περιβάλλον διαφορετικό και απόλυτα συνδεδεμένο και προσαρμοσμένο πάνω σε όσα παρατηρείς.
Μόνο και μόνο η εικόνα ενός Μουσείου, μέσα και έξω, προκαλεί ένα δέος που σίγουρα δε μπορεί να το νιώσει κάποιος από την καρέκλα ενός υπολογιστή ή από την οθόνη του κινητού του καθώς πηγαίνει στη δουλειά του.
Για παράδειγμα, το Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης είναι κάτι μοναδικό ακόμα και σαν κτίριο από μόνο του, καθώς είναι το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται έως σήμερα.
Μην ξεχνάμε επίσης πως βασική «πηγή» επισκεπτών είναι οι τουρίστες, καθώς τα Μουσεία είναι ο Νο1 τρόπος να έρθεις σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό μιας άγνωστης για σένα χώρας.

Το Μουσείο είναι στην ουσία ένας «πολυκύτταρος οργανισμός», που οι εμπειρίες που προσφέρει φαίνεται πως όσο και αν το διαδίκτυο γίνει δεύτερη φύση μας, θα προσελκύουν για πολύ καιρό ακόμα τους πάσης φύσεως φιλομαθείς.

Πηγή: eleftherostypos.gr
Είκοσι ευρωπαίοι ερευνητές στη συνάντηση του έργου Radio στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RADIO (http://www.radio-project.eu) διοργάνωσε την ετήσια τεχνική συνάντησή του στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναύπακτου στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2016. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν είκοσι ερευνητές από ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες στα πλαίσια του έργου

tei-ditikis-elladas-image1

Το RADIO χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου χρηματοδότησης Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) και έχει ως στόχο την ανάπτυξη Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με χρήση οικιακών ρομπότ για την υποστήριξη ηλικιωμένων στο σπίτι.

Το έργο συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ενώ τεχνικός συντονιστής είναι το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Για τις ανάγκες του έργου, το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών έχει σχεδιάσει στο χώρο της βιβλιοθήκης την Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης (http://aalhouse.esda-lab.cied.teiwest.gr). Η οικία λειτουργεί ως εργαστηριακός χώρος για την εκπαίδευση των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, αλλά και ως χώρος επίδειξης των τεχνολογιών του ερευνητικού έργου RADIO.

Το  Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών ευχαριστεί θερμά το προσωπικό της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα τον διευθυντή κ. Ιωάννη Χαλάτση, τόσο για τη φιλοξενία της τεχνικής συνάντησης, όσο και για τη συνδρομή του στη δημιουργία της Πρότυπης Οικίας Αυτόνομης Διαβίωσης.
1 στους 3 Ευρωπαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχει “έξυπνο” μετρητή

Έντονα ανοδικούς ρυθμούς καταγράφει και θα συνεχίσει να εμφανίζει η αγορά των “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τα “ευφυή” συστήματα μέτρησης γίνονται όλο και πιο %ce%b5%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%baδημοφιλείς μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης – ειδικότερα – να “φλερτάρει” έντονα με την «πρόωρη ωρίμανση» όσον αφορά στους “έξυπνους μετρητές”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Berg Insight, έως τα τέλη του 2016, ένας στους τρεις καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη των (το ένα τρίτο των 283 εκατ. χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) θα διαθέτει τουλάχιστον έναν “έξυπνο” μετρητή. Όπως αναφέρει η Berg Insight σε σχετικό report (Αnalysing the latest developments for smart metering in Europe), το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί έως τα τέλη του 2020, καθώς τα συστήματα smart metering θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των Ευρωπαίων.
Με την καθημερινότητα των πολιτών ανά τον κόσμο να κινείται όλο και πιο έντονα σε ψηφιακούς ρυθμούς, νέες τεχνολογίες, όπως αυτές που συνδέονται με την “έξυπνη” μέτρηση ενέργειας θα αποκτούν διαρκώς μεγαλύτερη δημοτικότητα. Ως συνέπεια, τονίζει η Berg Insight,οι αποστολές “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθούν στα περίπου 28 εκατ. μονάδες ετησίως κατά τα τελευταία έτη της δεκαετίας.
Συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το ποσοστό διείσδυσης των “έξυπνων” συστημάτων μέτρησης της ενέργειας στην Ευρώπη θα ανέλθει σε περίπου 60% το 2020.
Νέες εγκαταστάσεις
Η πλειοψηφία των νέων εγκαταστάσεων συστημάτων “ευφυούς” μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Σημαντική συμβολή στις νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να έχουν και χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία. Μετά από την Ιταλία, η οποία είχε το προβάδισμα, η Ισπανία θα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, η οποία θα προχωρήσει σε μαζικές αντικαταστάσεις των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης από «έξυπνες» λύσεις μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρωτοπόρες αγορές
Στη διάρκεια του περασμένου έτους, μεγάλη κινητικότητα προς την κατεύθυνση των “έξυπνων” μετρητών ενέργειας υπήρξε στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, δραστηριότητα που αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω την περίοδο 2018 – 2020. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την ανάλυση της Berg Insight, ανάλογες εξελίξεις αναμένονται στην Αυστρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία και, ενδεχομένως, την Πορτογαλία. Επιπλέον, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία έχουν ήδη εισάγει τους “έξυπνους” μετρητές σχεδόν σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Καθυστερήσεις
Οι αναλυτές της Berg Insight  σημειώνουν ότι ο κύριος λόγος, που δεν θα επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για διείσυση 80% των “έξυπνων” μετρητών στην Ευρώπη έως το 2020, είναι η Γερμανία. Η χώρα σχεδιάζει για μεταβατική περίοδο 15-20 ετών, κατά την οποία οι “έξυπνοι” μετρητές θα εισάγονται προοδευτικά σε επιλεγμένες ομάδες πελατών.
Να σημειωθεί ότι τα “ευφυή” συστήματα καταμέτρησης έχουν δυνατότητες μέτρησης ενέργειας, τάσης, συχνότητας και άλλων μεγεθών, και δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων με κέντρα συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διαχείρισης πληροφοριών.

πηγη
Εκδήλωση της Google και του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο ΜΕΤ ΠΠ

13/10/2016

 

Εκδήλωση της Google και του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο ΜΕΤ ΠΠ

 

Η αποστολή της Google είναι να οργανώσει τις πληροφορίες και να τις κάνει καθολικά διαθέσιμες και χρήσιμες. Είναι ένας πολύ μεγάλος και δύσκολος στόχος για τον οποίο χρειάζεται η συνδρομή ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

 

Σας προσκαλούμε να έρθετε να μάθετε σχετικά με τεχνολογίες της Google και να συναντήσετε κάποιους από τους μηχανικούς της. Θα γίνουν δυο τεχνικές παρουσιάσεις από μηχανικούς λογισμικού της Google. Η πρώτη θα αφορά τα Protocol Buffers και θα γίνει από απόφοιτο του ΤΜΗΥΠ (CEID). Η δεύτερη θα είναι για συστήματα αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα και θα γίνει από ένα απόφοιτο των ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Τέλος, θα ακολουθήσει γύρος γενικών ερωτήσεων για τη ζωή ενός εργαζόμενου στην Google.

 

Ποιοι προσκαλούνται: Όλοι οι φοιτητές των Τμημάτων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη λογισμικού και τις τεχνολογίες της Google.

Τι θα ακούσουν: Protocol buffers και Storage and Processing at Google scale.

Ημερομηνία: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ώρα: 10:00πμ

Τοποθεσία: Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας(δίπλα από το Πάρκο Ειρήνης)

 

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής για οργανωτικούς λόγους.

 

Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

 

Γιάννης Γαροφαλάκης, Πρόεδρος ΤΜΗΥΠ

Δημήτρης Λεβεντέας, Γιάννης Χατζημίχος, Μηχανικοί Λογισμικού της Google

και Google University Programs Team