Συνάντηση με άρωμα Κρήτης και Πατριαρχικό ενδιαφέρον στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

 

 

 

 

Τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στο έργο του ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μετέφερε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ο Δημήτρης Πλευράκης, Α. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, σε μία συνάντηση με έντονο «άρωμα Κρήτης», αφού βρέθηκαν «Κρητικός με Κρητικό».

 

Ο κ. Πλευράκης, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις του Ελληνισμού στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε θερμά δεκτός από τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής στην αχανή ήπειρο.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Πλευράκης ενημέρωσε τον Μακαριότατο για τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία και τον ρόλο που παίζει η εκκλησία ως «Κιβωτός του Ελληνισμού».

 

Παράλληλα, εξετάσθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον εκπαιδευτικό τομέα με την εμπλοκή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μέσω της αξιοποίησης του κτηρίου της πρώην Αβερωφείου Σχολής ή και της Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας».

Ο κ. Δημήτρης Πλευράκης καθώς και ο ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή και ως Αλεξανδρινός στην καταγωγή,  έγιναν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και την Κοινοτική Επιτροπή, παρουσία και του κ. Στέφανου Ταμβάκη, τέως Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Συζητήθηκε το Έτος Καζαντζάκη 2017, του οποίου το συντονισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει αναλάβει ο κ. Πλευράκης, καθώς και η διοργάνωση σχετικών δράσεων στην Αίγυπτο, αγαπημένο τόπο προορισμού του Κρητικού συγγραφέα, αφού μάλιστα στην πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, έχουν γίνει γυρίσματα στη Μονή του Σινά, όπου το ρόλο του ηγουμένου έχει ο Στάθης Ψάλτης. Κατά την επίσκεψη του κ. Δημήτρη Πλευράκη στη Μοντέρνα Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας προτάθηκε να γίνει εκεί ειδική εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Μπήκαν οι βάσεις για εκδηλώσεις, που θα φέρουν κοντύτερα τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αιγυπτιακή κοινωνία, όπως η διοργάνωση ιστορικού και αρχαιολογικού συνεδρίου για τις σχέσεις των δύο χωρών από την εποχή των Μινωϊτών, το Σεπτέμβριο του 2017 από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε όλες τις συναντήσεις αναδύθηκε ο ρόλος γέφυρας, τον οποίο παίζουν οι Έλληνες της Αιγύπτου, βασιζόμενοι στην ιστορική και πολιτιστική παράδοση της Αλεξάνδρειας. Επιβεβαιώθηκε επίσης η τριγωνική συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου με σκοπό την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Κρήτη, η οποία πάντα είχε σχέσεις με την Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κρητικοί διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού και μάλιστα οι μισοί Πατριάρχες Αλεξανδρείας ήταν Κρητικοί, όπως ο Κύριλλος Λούκαρις ή «Κύριλλος ο Κρης». Την παράδοση συνεχίζει επάξια ο τωρινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄.

 
Πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη για το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού

 

 

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων, τη δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών, τη διασύνδεση των Ασκληπιείων με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και την ενίσχυση της κινητικότητας του μαθητικού, φοιτητικού και επιστημονικού δυναμικού, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, «γεννήθηκε» χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων».

Το ιδρυτικό κείμενο για τη σύσταση του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» υπογράφτηκε, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη καθώς και του Αν. Γενικού  της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη, από τους δήμους Επιδαύρου, Τρικάλων και Κω.

Το «παρών» στην υπογραφή του ιδρυτικού κειμένου έδωσαν και οι προϊστάμενες αρχαιοτήτων των αντίστοιχων εφορειών αρχαιοτήτων των δήμων καθώς και εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

«Η σύμπραξη τριών ιστορικών πόλεων, πανεπιστημίων, των προϊσταμένων των εφορειών αρχαιοτήτων και του Διαζώματος, είναι πάρα πολύ σημαντική, η οποία εγγυάται και την επιτυχία του εγχειρήματος, δηλαδή των ανάδειξη της αρχαίας μας κληρονομιάς ως κοιτίδας του δυτικού κόσμου», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Διευκρίνισε περαιτέρω, πως το υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις αρμόδιες διευθύνσεις του και με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, θα βοηθήσει στην ανάδειξη και στη συνέργεια και των άλλων πόλεων -περί τις 400, όπως η Μασσαλία, η Ρώμη, ο Τάραντας, η αρχαία Πέργαμος- όπου λειτουργούσαν Ασκληπιεία στον αρχαίο κόσμο και διέδωσαν την ιατρική επιστήμη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο αρχικό Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Ο Αν. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης δήλωσε «Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων μπορεί να ενταχθεί σε ένα σύνολο δράσεων που ήδη προγραμματίζονται και εκτελούνται από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, ώστε να ενωθεί ο ιαματικός και ιατρικός τουρισμός με την κοιτίδα του στην Ελλάδα, μέσω των ομογενών Ελλήνων και των Φιλελλήνων. Θα επεκταθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά στην Κρήτη, όπου οι λατρευτικοί χώροι του Μινωϊκού πολιτισμού εξελίχθηκαν σε ιερούς ενεργειακούς τόπους, όπου θεραπεύονταν άνθρωποι από τον αρχαίο  Έλληνα Θεό, τον  Ασκληπιό. Υπάρχουν  πολλά Ασκληπιεία στην Κρήτη, που μόνο ερευνητές τα γνωρίζουν. Τα Ασκληπιεία  της Κρήτης αποτελούν δώρα, τα οποία η Κρήτη και οι Κρητικοί μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο, όχι μόνο για τον οικουμενικό πολιτισμό, αλλά και ειδικότερα για τον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό. Σε αγάλματα και σε άλλες πηγές υπάρχουν οι μαρτυρίες ότι για αιώνες έρχονταν ακόμη και εκτός Κρήτης άνθρωποι για να θεραπευτούν.».

«Η αρχή γίνεται εδώ και συμβολικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως δηλωτική της μελλοντικής ανάπτυξης του δικτύου στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή δήμων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπου λειτουργούσαν στην αρχαιότητα Ασκληπιεία», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης και εξέφρασε τη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών να σταθεί αρωγός στη διεθνοποίηση αυτού του εγχειρήματος και της σύμπραξης για την εξασφάλιση συμμετοχικής δράσης, όλων εκείνων των φορέων του εξωτερικού που συνδέονται με τη δράση των αρχαίων Ασκληπιείων, ως κέντρων ιατρικής και πολιτισμού.

Ο κ. Αμανατίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρανουδάκη, τον οραματιστή του δικτύου αρχαίων Ασκληπιείων, εκμυστηρεύοντας πως «παρακολουθούμε εδώ και ενάμιση χρόνο την υπέροχη αυτή ιδέα, όταν για πρώτη φορά ο καθηγητής, ως ανασκαφέας της Επιδαύρου και γενικός γραμματέας του Διαζώματος μάς παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της ανάδειξης του ρόλου των αρχαίων Ασκληπιείων στην ιστορία και στην εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης».

Ο δήμαρχος Επιδαύρου επεσήμανε τη συνέργεια ως δύναμη αυτής της προσπάθειας, ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε για την ανάδειξη ενός πλάνου γύρω από τον Ασκληπιό σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων καθώς και με τον ιατρικό τουρισμό. Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της προσάρτησης των Δωδεκανήσων στον κορμό της μητροπολιτικής Ελλάδας, εντάσσεται και αυτή η συνάντηση, που υπογραμμίζει και την αξία ιστορικών ευρημάτων που βεβαιώνουν την Ελληνικότητα.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής, Στέφανος Γερουλάνος, ανέδειξε τη σημασία αυτού του δικτύου και τις δυνατότητες να επεκταθεί και σε Ασκληπιεία εκτός Ελλάδας, αναφέροντας πως γύρω από τη Μεσόγειο υπάρχουν 400 Ασκληπιεία, το υψηλότερο είναι πάνω στον Δούναβη, το τελευταίο είναι στην Αιθιοπία. «Αν καταφέρουμε και το δίκτυο των Ασκληπιείων προωθηθεί διεθνώς, θα είναι μια τεράστια επιτυχία να λέμε ότι η υγεία ξεκίνησε από την Ελλάδα και ότι οι ρίζες της υγείας της Ευρώπης είναι εδώ», υπογράμμισε.

 

From: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ [mailto:vagvard@gmail.com]
Sent: Thursday, March 16, 2017 7:10 PM
Συνάντηση της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Συνάντηση της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με το  Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

 

Η πολιτική που ακολουθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς και η Ελληνική Κυβέρνηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω των συνεργασιών των εθνικών διασπορών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην έδρα της ΓΓΑΕ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και συμμετείχαν οι: Λεωνίδας Ραπτάκης από τις ΗΠΑ, Γεράσιμος Σκλαβούνος και Πάνα Μέρτσαντ από τον Καναδά, Φίλιππος Κίτσος από την  Ελβετία και ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Γιάννης Πανταζόπουλος από την Αυστραλία, καθώς και η κ. Μαρία Δασκαλάκη από τη Διεύθυνση Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Οι ομογενείς βουλευτές ενημέρωσαν τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινο καθώς και τον Αν. Γενικό κ. Δημήτριο Πλευράκη για την δράση τους αναφορικά με τα θέματα που απασχολούν την oμογένεια, αλλά και για τον αντίκτυπο των εθνικών μας θεμάτων στις χώρες, όπου δημοκρατικά εκλέγονται είτε στα τοπικά, είτε στα εθνικά κοινοβούλια.

Η αντιπροσωπεία της Πα.Δ.Ε.Ε. ενημερώθηκε από την ηγεσία της ΓΓΑΕ για την προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουίκ, αποσκοπώντας στον συντονισμό συνεργειών της εθνικής διασποράς της Ελλάδας με τις εθνικές διασπορές της Κύπρου και της Αιγύπτου καθώς και της Ελληνικής διασποράς με εκείνες του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές των υπό διαμόρφωση αξόνων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ καθώς και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ως θεμελιωδών παραγόντων για την διαμόρφωση των τριγωνικών σχέσεων συνεργασίας, οι οποίες επιδιώκονται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που ακολουθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, με τελικό στόχο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πόλος σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης.

Η Πα.Δ.Ε.Ε. ενημερώθηκε για τις δράσεις, τις οποίες προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, αλλά και στον Καναδά, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης συνθηκών αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας προς όφελος των συμφερόντων της πατρίδας μας, αλλά και των χωρών με τις οποίες εμβαθύνουμε βήμα- βήμα τις σχέσεις μας. Η συμβολή της Πα.Δ.Ε.Ε. στην επιτυχία των προγραμματιζόμενων δράσεων, ως συνδετικού κρίκου με την ομογένεια αλλά και με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου τα μέλη της εκλέγονται, θα είναι καθοριστική, όπως πάντοτε μέχρι σήμερα έχει υπάρξει.

Ο Αν. Γενικός κ. Δημήτρης Πλευράκης κάλεσε τους Έλληνες βουλευτές και γερουσιαστές για το καλοκαίρι στην Κρήτη, πρόσκληση που έγινε με χαρά αποδεκτή, ώστε να δουν από κοινού, τη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα και την ανατολική πλευρά της Κρήτης, αναδεικνύοντας παγκόσμια το γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού, τόσο ως προς την ασφάλεια όσο και ως προς τις ενεργειακές δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος για το μέλλον.

 
Ο Αναπληρωτής Γενικος Διευθυντής της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Πλευράκη στα εγκαίνια της έκθεσης – εγκατάστασης με τίτλο: «The Land of D€mocra$¥» του Μάικ Πετράκη, στο Παρίσι.

Παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Πλευράκη στα εγκαίνια της έκθεσης – εγκατάστασης με τίτλο: «The Land of Dmocra$¥» του Μάικ Πετράκη, στο Παρίσι.

 

 

«Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης βρέθηκε στο Παρίσι, 24 και 25 Ιανουαρίου 2017, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους και προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας στη Γαλλία.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Πλευράκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον μεγάλο Έλληνα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου και να τον ευχαριστήσει για τη μεγάλη και διαρκή προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό όπου τόσο απλόχερα και αφιλοκερδώς παρέχει. Παράλληλα συνομίλησαν για δράσεις με σκοπό την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού καθώς και την προώθηση  της σειράς θεματικών πολιτιστικών δρώμενων «Μύθος και Πολιτισμός», που ξεκίνησαν προ δύο ετών στο οροπέδιο Λασιθίου και στο Δικταίο Άντρο στο πλαίσιο προγράμματος προβολής του Μινωϊκού πολιτισμού.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Παρίσι, παραβρέθηκε και στα εγκαίνια της έκθεσης – εγκατάστασης με τίτλο: «The Land of D€mocra$¥» του Μάικ Πετράκη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και πραγματοποιείται στο Ελληνικό Σπίτι σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία και την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων.

 

Η έκθεση, η οποία αναφέρεται με κριτική προσέγγιση στη φυσιογνωμία και τις λειτουργίες της Δημοκρατίας από καταβολής της έως σήμερα, έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Χάγη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

 

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Πλευράκης, ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων για το σημαντικό έργο που προσφέρει στον Ελληνισμό της Γαλλίας και μετέφερε τόσο τις προσωπικές του ευχές όσο και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ για ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος.

 

Ο κ. Πλευράκης τόνισε το έργο που επιτελεί ο απόδημος ελληνισμός στο Παρίσι για την Ελλάδα και επεσήμανε το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στηρίζει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία της ομογένειας για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης, στους στόχους για τη νέα χρονιά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι εκδηλώσεις για το έτος Καζαντζάκη. Δήλωσε επίσης, ευτυχής να βρίσκεται στο προσφάτως ανακαινισμένο κτήριο του Ελληνικού Σπιτιού, σε έναν πανέμορφο χώρο όπου είναι τυχερή η ομογένεια να έχει στη διάθεσή της για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

 

Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κα Μαρία Θεοφίλη λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε τον κ. Πλευράκη για την παρουσία του στα εγκαίνια της έκθεσης και αναφέρθηκε στην σύγχρονη και κριτική ματιά του καλλιτέχνη απέναντι στην έννοια της Δημοκρατίας που καθιστά την έκθεση ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κα Σέτα Θεοδωρίδη καλωσόρισε στο Ελληνικό Σπίτι τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Πλευράκη λέγοντας ότι η επίσκεψή του αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης εποικοδομητικής συνάντησης που είχε η ελληνική  ομογένεια με τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κόκκινου και τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΓΓΑΕ στην υποστήριξη του απανταχού ελληνισμού.»

Πηγή: AΠE

 

From: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ [mailto:vagvard@gmail.com]
Sent: Monday, January 30, 2017 9:51 AM
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

 

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

 

Επίσκεψη στη Γεωργία πραγματοποιεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, για επαφές με την τοπική ομογενειακή Ομοσπονδία και τις τοπικές περιφερειακές Ενώσεις και Σωματεία, για θέματα που αφορούν στη διατήρηση και ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού της ομόδοξης Γεωργίας, αλλά και στην ενίσχυση των προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

 

Ο Υφυπουργός θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τους Υφυπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας κκ Ζβίαντ Γκονάντζε και Νταβίντ Ζαλαγκάνια, όπως και με την Υφυπουργό Παιδείας κα Λια Γκιγκαουρι. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με την επιτροπή της Βουλής αρμόδια για θέματα Διασποράς και Καυκάσου.

 

Μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών της Τιφλίδας θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση με θέμα την Ελληνική γλώσσα, θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία και θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Γεωργίας.

 

Τέλος στο πρόγραμμα του ΥΦΥΠΕΞ προβλέπεται και επίσκεψη στο Ελληνικό κλιμάκιο της μη στρατιωτικής αποστολής επιτήρησης της Ε.Ε. (EUMM).

 

Τον Υφυπουργό συνοδεύει η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου κα Μάγια Σολωμού.
Τέσσερεις νεκροί, είκοσι τραυματίες από Ελληνο-Αυστραλό στην Μελβούρνη

O 26χρονος Δημήτρης Γκαργκασούλας, φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης κατά ανύποπτων πολιτών στο κέντρο της Μελβούρνης την Παρασκευή το μεσημέρι, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ αυτών και ενός ανήλικου παιδιού 10 ετών. Η Αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την ταυτότητα του μακελάρη της Μελβούρνης αλλά ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι γνωστός σταις αρχές, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και το ποινικό του μητρώο συμπεριλαμβάνει υποθέσεις που σχετίζονται με την οικογενειακή βία και τα ναρκωτικά. Η Αστυνομία πρόσθεσε ότι ο δράστης έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι από στο τραγικό συμβάν τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, τέσσεροι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης σε σοβαρή κατάσταση. είκοσι τραυματίες. Κατά την τρελή και θανατηφόρα κούρσα του δράστη το όχημα του έπεσε με ορμή προς την γωνία των οδών Bourke και Queen, στο κέντρο της Μελβούρνης, παρασύροντας ομάδα περαστικών, μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά, ένα από τα οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης εμπλέκεται και στο μαχαίρωμα που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Windsor.  Η αστυνομία αρχικά τον εντόπισε σήμερα το πρωί στην περιοχή Yarraville και προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο λόγω του επικίνδυνου τρόπου με τον οποίο οδηγούσε. Στην συνέχεια τον εντόπισε πάλι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο κέντρο της πόλης, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Flinders, από όπου και ξεκίνησε η καταδίωξη, ύστερα από την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η αστυνομία θεωρεί ότι η πρόσκρουση με τους περαστικούς δεν ήταν τυχαία, αλλά ο οδηγός, αφού έκανε μερικούς κύκλους, εσκεμμένα κατευθύνθηκε προς το πλήθος.  Ανάμεσά τους βρισκόταν και η πρώην επίτροπος της αστυνομίας της Βικτώριας, Christine Nixon, η οποία είδε το αυτοκίνητο να παρασύρει ένα παιδικό καρότσι, πετώντας το νήπιο στον δρόμο, ενώ η μητέρα του το αναζητούσε απεγνωσμένα μέσα στο πλήθος.

Όπως φαίνεται από το οπτικό υλικό που έχει διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οδηγός βρισκόταν εμφανώς σε αλλόφρονα κατάσταση εκείνη την ώρα, και σχεδόν κρεμόταν έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, φωνάζοντας προς το πλήθος και την αστυνομία.

Στην περιοχή συνέρευσε ακαριαία μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που κατάφερε να συλλάβει τον άνδρα στην γωνία των οδών William και Bourke. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δράστης φορούσε μόνο το εσώρουχό του.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον δράστη να έχει διαφύγει, ύστερα από την δολοφονική απόπειρα, επιβαίνοντας σε κλεμμένο αυτοκίνητο κι έχοντας μαζί του μία γυναίκα ως όμηρο, αλλά η αστυνομία δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο. «Ο δράστης βρίσκεται υπό κράτηση και δεν υπάρχει κάποια απειλή για το κοινό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η περιοχή πάντως παραμένει αποκλεισμένη καθώς συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας.

Από το κέντρο άμεσης βοήθειας Ambulance Victoria επιβεβαιώθηκε ότι οι τραυματιοφορείς μετέφεραν 20 άτομα από την περιοχή, πολλά εκ των οποίοων με σοβαρούς τραυματισμούς.

Πηγή:Νέος Κόσμος
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Ολοκληρώθηκε η μονοήμερη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στη Νέα Υόρκη. Πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση κα Αμαλία Κοσμετάτου, με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχου κ .Ανδρέα Δρακόπουλο, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκης Επιτροπής (AJC) κ. Ντέιβιντ Χάρις, και αργά το απόγευμα με την πλειοψηφία των Ομογενειακών Επαγγελματικών Οργανώσεων και λοιπών φορέων.

Στη συνέχεια,  ο Τέρενς Κουίκ παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας των Ομογενειακών Οργανώσεων της Νέας Υόρκης.

«Η συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των Ομογενειακών Οργανώσεων και φορέων ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χάρηκα ιδιαίτερα που μιλήσαμε ανοιχτά για όλα τα ζητήματα.

Περιέγραψα την πολιτική του Υφυπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Ελληνισμό της Διασποράς, διευκρίνισα ότι η τοποθέτησή μου δεν έχει να κάνει ειδικά με τη Νέα Υόρκη ή την Αμερική, αλλά αφορά την Ομογένεια σε όλες τις Ηπείρους, βεβαίως με τη διαφορετικότητα των προβλημάτων και ζητημάτων, όχι απλά από Ήπειρο σε Ήπειρο, αλλά ακόμα και σε χώρες μέσα στην ίδια Ήπειρο, όπως μέσα στις ίδιες τις χώρες, κυρίως στις μεγάλες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία ή και ο Καναδάς.

Ζήτησα να γίνει ολοκληρωτική επανεκκίνηση από μηδενική βάση, αφού προηγουμένως φύγουν από τη μέση σε μια αναγκαία αυτοκάθαρση, τα Σωματεία – σφραγίδες. Δήλωσα, ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία και θα ενθαρρύνω κάθε σημαντική πρωτοβουλία που θα ξαναφέρει την Ομογένεια στα επίπεδα που ήταν πριν από 20 και πλέον χρόνια, με μοναδικό στόχο την προβολή και υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων.

Τελευταία οργανωμένη αντίδραση της Ομογένειας ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 για το θέμα της Μακεδονίας και πιο παλιά για το Κυπριακό,  και τώρα όλα έχουν ατονήσει. Θα επιμείνω για το restart και θα είμαι σε επαφή με τις Οργανώσεις, ασφαλώς και με τη βοήθεια των κατά τόπους διπλωματικών Αρχών».

Ο Τέρενς Κουίκ αναχώρησε για την Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιήσει 12ωρη επίσκεψη με σειρά συναντήσεων που έχει ρυθμίσει η ελληνική Πρεσβεία.
ΚΟΥΙΚ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΟΣΤΩΝΗΣ: «ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ. ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ. ΜΗN ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ»

 

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

ΤΟ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

 

ΚΟΥΙΚ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΟΣΤΩΝΗΣ: «ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ. ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ. ΜΗN ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ»

 

Για τις θέσεις τους για το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Ιδρυμα που αποτελεί θέμα διαμάχης με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενημέρωσαν μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στη Βοστώνη, παρουσία της Γενικής Προξένου κας Ιφιγένειας Καναρά και του Διπλωματικού Συμβούλου του ΥΦΥΠΕΞ  κ. Βίκτορα Μαλιγκούδη. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα το συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

 

Όπως σχολίασε ο κ. Κουίκ: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας, αλλά επειδή μου το ζήτησαν οι Ομογενείς – που είναι η αρμοδιότητα μου – θα το κουβεντιάσω με τον Σεβασμιότατο και ελπίζω ότι θα γίνει μία αρχή. Εξάλλου, το Μαλιώτειο είναι ένα ιστορικό Πολιτιστικό Ίδρυμα, που δεν έχει την πολυτέλεια να πέφτει στη δίνη αντιθέσεων, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται και η σημαντική χρηστική του λειτουργία».

 

Στον Υφυπουργό Εξωτερικών, τέθηκε και το γνωστό θέμα της Μυρτούς και των χρημάτων που μάζεψε η Ομοσπονδία Βοστώνης για τη νοσηλεία της. Ο Τέρενς Κουίκ ήταν ξεκάθαρος για αυτή τη περίπτωση, η οποία έχει βρεθεί πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών και ομογενειακών εφημερίδων και ιστοσελίδων, κυρίως μετά από καταγγελίες της μητέρας του κοριτσιού, ότι η Ομοσπονδία δεν τις αποδίδει τα χρήματα. Όπως τόνισε, απευθυνόμενος κυρίως στον κ. Βασίλη Καφκά που άνοιξε το θέμα στον Υφυπουργό:

 

«Κλείστε το θέμα της Μυρτούς το γρηγορότερο. Δώστε στη μητέρα τα χρήματα που συγκεντρώσατε. Αυτή η ιστορία, στο πρόσωπο της δικής σας Ομοσπονδίας, πλήττει την αξιοπιστία της ομογένειας. Θα συμβεί να ξανάλθει στη Βοστώνη κάποιο παιδί από την Ελλάδα για γιατρειά και ελλείψει εμπιστοσύνης, θα αποτύχει ο οποιοσδήποτε έρανος! Ντρέπομαι να βλέπω ολόκληρα πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα.

 

Και επειδή μου λέτε, ότι υπάρχουν αμερικανικές εισαγγελικές αποφάσεις, που δικαιώνουν τους χειρισμούς σας και τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας σας, δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα. Τί πρόβλημα υπάρχει και δεν τα δίνετε, για να μη λέει κανείς τίποτα. Είμαι βέβαιος, ότι θα με αντιληφθείτε. Σας ευχαριστώ».
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ : «ΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ»

 

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

 

«ΟΡΘΩΣ ΖΗΤΑΤΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΣΑΣ ΑΚΟΥΩ ΣΤΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ… ΑΓΓΛΙΚΑ! ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΤΕ ΕΤΣΙ»

 

«ΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ»

«Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μία εξομολόγηση. Όταν πριν από 24 ώρες έφευγα από το σπίτι μου για να έλθω εδώ στην Τάμπα, στο Τάρπον Σπριγκς, ήξερα ότι θα ερχόμουνα σε μία πόλη που είναι η κόρη της Καλύμνου. Πίστευα, ότι ερχόμουνα σε ομογενείς που κρατούν την γλώσσα της πατρίδας. Αλλά με αιφνιδιάσατε. Με μπερδέψατε. Στενοχωρήθηκα.

 

Είμαι ο προτελευταίος ομιλητής σε αυτή την εκδήλωση και ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι, ΟΛΟΙ ομογενείς με τους οποίους πριν καθίσουμε στα τραπέζια, τα λέγαμε στη γλώσσα μας, μίλησαν όχι Ελληνικά, αλλά αγγλικά. Δηλαδή στη σημερινή εκδήλωση άκουγα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βάζουν στην άκρη τη γλώσσα της πατρίδας μας.

 

Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να σας πω τα πράγματα όπως τα αισθάνομαι. Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ισχυρότατο σημείο αναφοράς που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όπως και η Ορθοδοξία.

 

Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε φτάσει πλέον στην τέταρτη και πέμπτη γενιά, με τα  ελληνικά να φθίνουν. Εσείς, οι γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες αν δεν στηρίξετε, ακόμα και στις ομογενειακές συγκεντρώσεις την ελληνική γλώσσα, τότε τα ελληνικά έσβησαν. Κι αν σβήσουν τα ελληνικά, τότε χάσαμε και την ομογένεια. Έτσι, λοιπόν, παρά το ότι όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες μίλησαν αγγλικά, εγώ θα επιλέξω τα Ελληνικά που ειναι και η μητέρα όλων των γλωσσών».

 

Με αυτό τον μη προσχεδιασμένο πρόλογο, ξεκίνησε την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στην πρώτη επίσημη ομογενειακή εκδήλωση στην οποία παρέστη, φθάνοντας λίγη ώρα πριν στη Τάμπα Φλόριδα, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόσκληση του ομογενειακού Γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη, για τον αγιασμό των Υδάτων στο Τάρπον Σπριγκς, που πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κκ Δημήτριος.

 

Όπως εξήγησε αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ομογενειακών τοπικών ΜΜΕ, η διατήρηση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας σε κάθε κοιτίδα της Διασποράς, σε κάθε ήπειρο, είναι πολύ ψηλά στην υπουργική του ατζέντα. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες μέρες έρχεται ρυθμιστική τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα στην έκδοση ΚΥΑ για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

 

«Δικαιολογημένα η Ομογένεια ζητάει τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας για την εκμάθηση ή διατήρηση των ελληνικών. Το κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα με αποσπάσεις καθηγητών, παρά την οικονομική μας κρίση. Εδώ στη Φλόριδα, για παράδειγμα, στα «τσάρτερς» Σχολεία, έχουμε πολύ ικανοποιητικό αριθμό δασκάλων. Ε, ας μας βοηθήσουν και οι ομογενείς με τη δική τους γλωσσική συνεισφορά», κατέληξε.

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε και τα δύο «τσάρτερς» Σχολεία, που χρηματοδοτούνται από το Αμερικανικό Δημόσιο, ειναι δωρεάν για τους μαθητές, υπόκεινται στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά διδάσκουν τα ελληνικά δύο ώρες την ημέρα, η μία σε θεωρητικά μαθήματα και η άλλη στα μαθηματικά. Ο Καλύμνιος Δήμαρχος του Τάρπον Σπρίγκς Κρις Αλαχούζος πρόσφερε στον Υφυπουργό το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ πολύ θερμή ήταν η συνάντηση και με τον έτερο Έλληνα Δήμαρχο της περιοχής, του Κλίαργουότερ, Γιώργο Κρητικό.

 

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η δίωρη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομογένειας, όπου ο Τέρενς Κουικ ανέλυσε τη κυβερνητική πολιτική για την Ομογένεια και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Παρέστη επίσης σε επίσημο δείπνο των ΑΧΕΠΑ και στη θεία λειτουργία ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, στον ομόνιμο μητροπολιτικό ναό του Κλίαργουότερ.

 

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών Σάββατο απόγευμα – βράδυ στη Βοστόνη, η προγραμματισμένη πτήση Τάμπα – Βοστόνη του Υφυπουργού ακυρώθηκε. Έφυγε τελικά ξημερώματα Κυριακής. Στη Βοστόνη θα παραμείνει Κυριακή, τελικά για πέντε ώρες για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, οι οποίες θα γίνουν κανονικά σε ξενοδοχείο δίπλα στο Αεροδρόμιο, αντί για το Γενικό Προξενείο στο κέντρο της πόλης, ώστε το απόγευμα να αναχωρήσει για την 24ωρη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

 

«ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΟΜΟΦΩΝΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΑΕ, ΨΗΦΟΣ»

 

Σε όλες της Ελληνίδες και τους Έλληνες της Διασποράς στα πέντε σημεία του πλανήτη, εύχομαι υγεία, ευτυχία και δημιουργικό το 2017.

 

Εύχομαι επίσης – και θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση – το νέο χρόνο να γίνει επανεκκίνηση σε όλους εκείνους τους πυλώνες και κυψέλες της Ομογένειας που μαράζωσαν από άστοχες προσωπικές επιλογές και γενικότερες πολιτικές.

 

Αφήνουμε πίσω το χθες, σβήνουμε διαφορές, γινόμαστε μία ψυχή και όλοι μαζί θα συμβάλλουμε στην επιβεβλημένη αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση, δίνοντας φιλί συνεργασίας και στο τελευταίο κύτταρο του ελληνισμού που παρέμενε απογοητευμένο στην αδράνεια.

 

Στη γέφυρα που δένει Πατρίδα – Ομογένεια, κορυφαίο ρόλο διαδραμάτιζε και διαδραματίζει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ με κεντρικό σημείο αναφοράς της το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις Αρχιεπισκοπές τους.

 

Το θεωρώ αυτονόητο, ότι το 2017 στα πλαίσια των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, θα ενταθεί, με βάση τις αρμοδιότητες μου, η προσωπική μου δουλειά στη πολύπλευρη συνεργασία όλων μας, για το καλό του παγκόσμιου ελληνισμού, ευχόμενος να ηρεμήσουν παντελώς και οι όποιες εστίες διαφορών μεταξύ Κοινοτήτων και Εκκλησίας, οπου ακόμα υπάρχουν.

 

Στη νέα χρονιά που ξεκινά, θα γιορτάσουμε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του ποιητή του Εθνικού μας Ύμνου Διονυσίου Σολωμού, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα που πρέπει να είναι κυρίαρχο στοιχείο της Ομογένειας, ακριβώς επειδή βαδίζει πλέον σε τέταρτες και πέμπτες γενεές, δυστυχώς με φθίνουσα τη διατήρηση των ελληνικών.

 

Αναμφισβήτητος ο ρόλος των σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που στηρίζουν Εκκλησία και Κοινότητες. Αλλά χρειάζεται και η ουσιαστικότερη παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας. Το Υφυπουργείο Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Παιδείας για την επαναχάραξη πολιτικής που θα στηρίξει την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.

 

Μου έρχεται στο νου και η ιστορική φωτογραφία της επίσκεψης στο Τάρπον Σπριγνκς της Φλόριντας, του Ελευθέριου Βενιζέλου με την σύζυγό του ‘Ελενα, πριν έναν αιώνα, με ένα παιδάκι δίπλα του να κρατά επιγραφή στα ελληνικά που έγραφε:

 

«Μας θέλετε Έλληνες, κάμετέ μας σχολεία».

 

Διαχρονικό αίτημα και πάντα επίκαιρο. Το στηρίζω ανεπιφύλακτα.

 

Τέλος, το 2017 θα είναι η χρονιά που πρέπει συνταγματικά να ανασυσταθεί το ΣΑΕ σε υγιείς βάσεις, όπως επίσης και να συστηματοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο των ομογενών.

 

Κλείνω το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά μου με την πιο αισιόδοξη διαπίστωση και ευχή:

 

Διαπίστωση, ότι η Επιτροπή της Βουλής μας για τον Ελληνισμό της Διασποράς, είναι η μόνη του Κοινοβουλίου μας που βγάζει ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις. Όλα τα κόμματα ενωμένα σε μία φωνή για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους απανταχού συμπατριώτες μας. Όλους εκείνους που ρέει αίμα ελληνικό στη καρδιά τους.

 

Ευχή, αυτή η ομοψυχία και ομοφωνία, από τη βάση μέχρι τη κορυφή, να διαπερνά όλη την Ομογένεια για θέματα Πατρίδας και Ελληνισμού, ΕΝΩΜΕΝΟΙ κάτω από μία στέγη με το όνομα ΕΛΛΑΔΑ και με σημαία της τη γαλανόλευκη.

 

Καλή χρονιά και η Παναγία οδηγός μας.

 

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Υφυπουργός Εξωτερικών