Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Δημοσιεύθηκε και τέθηκε σε ισχύ, στις 22-03-2017,στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 969/Β/22-03-2017) ο Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, ο οποίος κυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 31619 οικ./15-03-2017 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

http://mynima-hellas.com/2017/03/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CE%B9/

Ο Κώδικας εκπονήθηκε υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με τη συμβολή πολλών σχετικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ο Κώδικας , ο οποίος αποτελείται από  8 άρθρα, θέτει τις γενικές αρχές και ορίζει τους ελάχιστους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή από τις επιχειρήσεις.  Εφαρμόζεται στις συναλλαγές, στο πλαίσιο των συμβάσεων πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που συνάπτονται μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών έναντι αμοιβής, εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά, δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα εξ’ αποστάσεως χωρίς να είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη φυσική παρουσία των δύο μερών (συναλλαγές B2C).  Επιπροσθέτως, αφορά σε κανόνες αυτορρύθμισης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που απευθύνεται σε καταναλωτές και ισχύει με την επιφύλαξη της ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας περί ηλεκτρονικού εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά.

Ειδικότερα, θέτει τις γενικές αρχές και υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων και ορίζει τα σχετικά με τη διαφήμιση και την προώθηση. Επίσης, ρυθμίζει την προστασία ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τα σχετικά με την ασφάλεια συναλλαγών και προστασία προσωπικών δεδομένων. Τα τελευταία άρθρα, αναφέρονται στο δικαίωμα υπαναχώρησης των καταναλωτών, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την Ηλεκτρονική Εναλλακτική Επίλυση των καταναλωτικών διαφορών.

Διαβάστε τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο εδώ.

E.E.K.E. [newsletters@eeke.gr]

donate button
Please choose the payment system to make a donation
Σε πρώτο πλάνο η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ

«Η διαφορά είναι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά ταύτα προχωράει» τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού «έχουν γίνει βήματα που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην προσπάθεια του να καταδείξει ότι το κόμμα του είναι το καταλληλότερο για την δημιουργία πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους με την παραχώρηση των υποδομών της χώρας.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει παράδοση κρατισμού που πρέπει να σπάσει» και ανήγγειλε στρατηγικό επενδυτή στην ενέργεια και ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων σε υποδομές όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την Εγνατία οδό, ενώ όπως είπε εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το καζίνο στο Ελληνικό.

Υπενθύμισε σε όσους ασκούν κριτική για τις ιδιωτικοποιήσει στην κυβέρνηση πως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και η σύμβαση για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το φιλέτο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η συρρίκνωση της ΔΕΗ είναι δεδομένη, ενώ το σενάριο για άμεση πώληση μονάδων και θυγατρικών κερδίζει έδαφος έναντι του σεναρίου για μείωση του ποσοστού της εταιρείας στην αγορά μέσω των δημοπρασιών ποσοτήτων ρεύματος (ΝΟΜΕ).

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και πρώην υπουργός Ενέργειας επιβεβαιώνει ότι οι Θεσμοί θέτουν θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ γράφοντας «γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρο της έχει την περιουσίας στης ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια συμφέροντα».

Εντούτοις δεν διαφωνεί με την παραχώρηση των υποδομών στο πλαίσιο της «ελεύθερης» αγοράς της ΕΕ αλλά απλώς θέτει θέμα τιμήματος. Γράφει πως «δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησης μας δεν θα πρέπει να αντιταχθούν στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

ΠΗΓΗ 

donate button
Please choose the payment system to make a donation
HORIZON 2020 : Μία ελληνική συμμετοχή στα έργα για μείωση του χάσματος Έρευνας και Καινοτομίας

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2017

 

 

 

 

 

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Στις 22 Μαρτίου  2017 , ανακοινώθηκαν τα 30 νέα έργα Σταδίου Συνεργασίας 1 που επιλέχθηκαν ώστε να μειωθεί το χάσμα Έρευνας και Καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, μεταξύ των επιλεγμένων εταίρων είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Κάθε έργο Σταδίου Συνεργασίας 1 θα λάβει έως και 400.000 ευρώ για να αποδείξει τις δυνατότητες του μελλοντικού Κέντρου Αριστείας σε χώρα την οποία αφορά η διεύρυνση της συμμετοχής, με την ανάπτυξη ενός υγιούς σχεδίου δράσης.

Ο δεύτερος γύρος των έργων Συνεργασίας που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» περιλαμβάνει συμπράξεις ερευνητικών ιδρυμάτων, οργανισμών, πανεπιστημίων και εθνικών ή περιφερειακών αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επί 12 μήνες τα εν λόγω 30 έργα θα μπορούν να συγκεντρώνουν τις γνώσεις τους και να ανταλλάσσουν εμπειρογνωσία, πράγμα που θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση των εμπλεκόμενων ιδρυμάτων και θα καλλιεργήσει την επιστημονική αριστεία στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιλεγέντα έργα:

Κατάλογος νικητών των έργων Σταδίου Συνεργασίας 1 2017.pdf

Εξάπλωση της αριστείας και διεύρυνση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

 

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

πηγη : COMM-REP-GREECE@ec.europa.eu
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»

 

 

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών σας ενημερώνει ότι από 27 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων

για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και κατάρτισης 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του ΟΑΕΔ.

 

Δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

 

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης». Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού τρεις μήνες πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

 

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε αρχικής είτε συνέχισής της. Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα δύο ακόλουθα στάδια:

 

 1. Το πρώτο στάδιο διαρκεί όσο και το υπολειπόμενο διάστημα τακτικής επιδότησης του δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Σε αυτό το στάδιο ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών ορίζεται το μηνιαίο ποσό που αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά. Για τους επιχορηγούμενους δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται το επίδομα μακροχρονίων ανέργων, ύψους 200 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης ύψους 8 ευρώ .

 

 1. Το δεύτερο στάδιο ξεκινά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και διαρκεί 12μήνες. Ως ποσό επιχορήγησης για το β’ στάδιο του προγράμματος ορίζεται το ποσό των 360 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημερομίσθια το μήνα, για τους επιχορηγούμενους.

 

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) αίτηση υπαγωγής – υπεύθυνη δήλωση που εμπεριέχει την εντολή κενής θέσης, (εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις), µε την προϋπόθεση ότι έχουν παραλάβει κλειδάριθμο από τα ΚΠΑ2 ΟΑΕ∆ της περιοχής τους, µε τον οποίο έχουν πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕ∆ (e-services).

 

Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν.

 

Αναλυτικότερα, οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα αναγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση που είναι αναρτημένη στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

 

 

Εκ του Εμπορικου Συλλόγου Πάτρας

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Πλατεία Γεωργίου Α΄- αρ. 25 – Τ.Κ. 26221 – Πάτρα

τηλ.: 2610273257 – fax: 2610223740

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 

 
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων : 280 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας

280 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας

 

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει υπογράψει με την Fraport Greece δύο δανειακές συμφωνίες συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Η συναλλαγή υποστηρίζεται από την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), κεντρικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Το δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 280,4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της άμεσης εκτέλεσης έργων σε 14 αερολιμένες, τα οποία περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τερματικών σταθμών και τη βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών του αεροδρομίου. Οι επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, βασικής κινητήριας δύναμης της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο κ. Jonathan Taylor, Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και αρμόδιος για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκφράζει την ικανοποίησή της που επενδύει σ’ αυτό το σημαντικό – και σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο – έργο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό – έναν τομέα που έχει αποδείξει τη σημασία και την ανθεκτικότητά του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Τράπεζα της ΕΕ θα υποστηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης.»

 

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Ο ρόλος των σύγχρονων υποδομών στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Απαιτούνται διαρκείς επενδύσεις για να εξασφαλιστεί ότι αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητές της για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης. Η συμφωνία αυτή, με την υποστήριξη της Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αναβάθμιση υποδομών που προάγουν την ανάπτυξη και θα στηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα μεγέθυνση και ανάπτυξη

 

Η Fraport Greece θα καταβάλει 1,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τις δύο 40ετείς περιόδους παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας (7 + 7). Εκτός από την ΕΤΕπ, μια κοινοπραξία της Alpha Bank, της Παρευξείνιας Τράπεζας (Black Sea Trade and Development Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ) θα παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το έργο.

 

Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις παραχώρησης είναι τα εξής: Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος. Οι εν λόγω αερολιμένες εξυπηρέτησαν συνολικά περίπου 25,2 εκατομμύρια επιβάτες το 2016.

 

 

Γενικές πληροφορίες:

 

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης· αποτελεί το θεσμικό όργανο μακροπρόθεσμου δανεισμού της ΕΕ και είναι η μόνη τράπεζα που ανήκει στα κράτη μέλη και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ.

Ως ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειολήπτης και δανειστής, από άποψη όγκου δανείων, η ΕΤΕπ παρέχει χρηματοδότηση και εμπειρογνωσία για υγιή και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που συμβάλλουν στην προώθηση των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Πάνω από το 90 % της δραστηριότητας της ΕΤΕπ επικεντρώνεται στην Ευρώπη, αλλά στηρίζει επίσης τις πολιτικές της ΕΕ στο εξωτερικό και τις αναπτυξιακές της πολιτικές.

Από το 2008, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει περισσότερα από 13 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις για την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των επενδύσεων στις ζωτικής σημασίας υποδομές όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια, η διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, καθώς και από επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

 

Σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το αποκαλούμενο Σχέδιο Γιούνκερ, είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Προέδρου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Εστιάζει στην προαγωγή των ευρωπαϊκών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την πιο έξυπνη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών πόρων, με την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, καθώς και με την προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου. Παρέχει εγγυήσεις πρώτης ζημίας, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ να επενδύει σε περισσότερα, συχνά υψηλότερου κινδύνου, έργα. Το ΕΤΣΕ έχει ήδη αρχίσει να παράγει απτά αποτελέσματα. Τα έργα και οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ μέχρι στιγμής αναμένεται να κινητοποιήσουν περίπου 178 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων και παράσχουν στήριξη σε πάνω από 400.000 ΜΜΕ στα 28 κράτη μέλη.

Τον Σεπτέμβριο 2016, ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πρότεινε να επεκταθεί το ΕΤΣΕ, αυξάνοντας την ικανότητα παρέμβασης και τη διάρκειά του και ενισχύοντας τα δυνατά του σημεία. Μπορείτε να βρείτε τα τελευταία στοιχεία για το ΕΤΣΕ κατά τομέα και κατά χώρα, εδώ.

 

 

Η Fraport AG

 

Η Fraport AG είναι μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα των διεθνών αερολιμένων και δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους μέσω των επενδύσεων και των θυγατρικών της. Με την έδρα της, τον Αερολιμνένα της Φρανκφούρτης, η εταιρεία λειτουργεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους αερομεταφορών παγκοσμίως. Συνολικά, η Fraport απασχολεί περίπου 21.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

Η Fraport Greece

 

Η Fraport Greece είναι κοινή επιχείρηση της Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide και του Ομίλου Κοπελούζου.

 

 

Όμιλος Κοπελούζου

 

Ο  Όμιλος Κοπελούζου είναι κορυφαίος ελληνικός βιομηχανικός όμιλος με χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων σε μεγάλο αριθμό τομέων, κυριότεροι από τους οποίους είναι η ενέργεια, οι αερολιμένες και τα ακίνητα.

 

Συνοπτική παρουσίαση των προγραμματιζόμενων έργων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.fraport-greece.com/ell/kentro-typou/nea/ta-sxedia-tis-fraport-greece-gia-ti-nea-epoxi-ton-14-aerodromon.

 

 

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

 

 

 

Υπεύθυνος Τύπου της ΕΤΕπ:

 

Philip Pangalos (στην Αθήνα)

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Tηλ.: + 30 210 7257336

Κιν.: + 30 6932421397

Ηλεκ. Ταχυδ.: p.pangalos@eib.org

www.eib.org

Ιστότοπος: http://www.eib.org/infocentre/press/index.htm — Γραφείο Τύπου: + 352 4379 21000 — press@eib.org

Ακολουθήστε μας στο Twitter @ EIBtheEUbank

 

 

 

ΠΗΓΗ : COMM-REP-GREECE@ec.europa.eu

 
Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

 

 

 

 

Εντατικοποιεί τους υφιστάμενους καθημερινούς ελέγχους των κλιμακίων των υπηρεσιών της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι  «η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αποφασισμένη να πατάξει φαινόμενα διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων, αισχροκέρδειας και διαφθοράς, διασφαλίζοντας για τους πολίτες την δημόσια υγεία και την υγιή επιχειρηματικότητα”.

 

Τέλος, η περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους Δήμους προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στους χώρους αρμοδιότητάς τους, που επιβαρύνονται τις ημέρες αυτές λόγω της αυξημένης εμπορικής κίνησης.
Αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν την Ενημέρωση Οφειλετών

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, οι εταιρείες ενημέρωσης θα επιτρέπεται να ενοχλούν τους οφειλέτες μία φορά την εβδομάδα. Έως σήμερα, στην Ένωσή μας λαμβάνουμε καταγγελίες από καταναλωτές που οχλούνται καθημερινά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας μέχρι τις 8 ή 9 η ώρα, και οι καλούντες δεν είναι καθόλου διακριτικοί.

Και μάλιστα οχλούνται οφειλέτες ακόμη και στις περιπτώσεις έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Ν3869/10 – τον ευρέως γνωστό Νόμο Κατσέλη. Πλέον μεγάλος όγκος καταγγελιών αφορά περιπτώσεις που η ενημέρωση δεν γίνεται απ ευθείας στον οφειλέτη αλλά γίνεται άτυπα σε συγγενικά ή άλλα πρόσωπα που απαντούν στο τηλέφωνο.

Οι εισπρακτικές εταιρείες διέπονται από συγκεκριμένη νομοθεσία την οποία πρέπει να ακολουθούν για να ενημερώνουν τους οφειλέτες. Σε αυτό το νομικό πλαίσιο δεν υπάγονται οι δικηγορικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών την ενημέρωση των οφειλετών και συνεπώς δεν ισχύουν για δικηγορικά γραφεία ή δικηγορικές εταιρείες οι υποχρεώσεις και περιορισμοί της νομοθεσίας. Η λειτουργία των δικηγορικών γραφείων ή εταιρειών ελέγχεται από τον εκάστοτε δικηγορικό σύλλογο που υπάγονται και θα πρέπει να επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις του κάθε τοπικού δικηγορικού συλλόγου.

Σημειώνεται ότι, οι δανειστές πρέπει να ενημερώνουν τον οφειλέτη μόνο με πλήρη ταυτοποίηση του ομιλούντος και όχι με οποιονδήποτε απαντά στο τηλέφωνο, ενώ η διαβίβαση των δεδομένων του στη συμβαλλόμενη εταιρεία, πρέπει να γίνεται μόνο με την έγγραφη συναίνεσή του προκειμένου να προστατεύονται οι καταναλωτές από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται πλέον όχι μόνο από κεφαλαιουχικές εταιρείες (εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών), όπως ήταν μέχρι σήμερα. Πρότασή μας είναι, η ενημέρωση να διέπεται αυστηρά από τη νομοθεσία που διέπει την ενημέρωση των οφειλετών, ανεξάρτητα από:

α) τη νομική μορφή της εταιρείας,

β) την έδρα της εντός ή εκτός Ελλάδος ή

γ) την ιδιότητα των καλούντων που ενημερώνουν τον οφειλέτη

Η Ένωσή μας έχει πραγματοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για το πώς μπορούν να προστατεύονται από τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών και θα εξακολουθήσει εντατικά.

Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τις εισπρακτικές εταιρείες να επικοινωνούν την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στο τηλέφωνο 2108817730 και στη διεύθυνση Ιουλιανού 28, 104 33 Αθήνα ή να υποβάλλουν καταγγελία μέσω της ιστοσελίδας μας  www.eeke.gr.
Κατατέθηκε στη Bουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

 

28 Μαρτίου 2017

 

 

Κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Βουλή το νομοσχέδιο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», προκειμένου να ακολουθήσει την προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία για την ψήφισή του.

Ο Υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωσε:

«Μετά από διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία και την ενσωμάτωση σημαντικού μέρους των υποβαλλόμενων προτάσεων, το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε προς ψήφιση στη Βουλή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις -όχι μόνο μεγάλες, αλλά κυρίως πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση- να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σε νέες στέρεες και βιώσιμες βάσεις  διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής που χαράσσει η κυβέρνηση, κεντρικό κομμάτι της οποίας είναι η στήριξη της υγιούς, δυναμικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας που μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

 • Διαμορφώνει για πρώτη φορά ολιστικό εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία  σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.
 • Φέρνει στο επίκεντρο της διαδικασίας τον οφειλέτη, καθώς αυτός είναι που εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.
 • Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.
 • Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
 • Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.
 • Προσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.
 • Προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
 • Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία.
 • Δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.
 • Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα – βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου οικονομίας

donate button
Please choose the payment system to make a donation