Tα ποντίκια κάνουν “πάρτι” στο ΕΚΑΒ Κοζάνης –

kozan.gr: Tα ποντίκια κάνουν “πάρτι” στο ΕΚΑΒ Κοζάνης – Εγείρονται σοβαρά ζητήματα υγιεινής για εργαζόμενους, αλλά και για τους ασθενείς, που μεταφέρουν τα ασθενοφόρα – Κρίνεται ΑΝΑΓΚΑΙΑ η μεταφορά στο νέο κτήριο (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Μια απίστευτη κατάσταση, που εγείρει σοβαρά ζητήματα υγιεινής, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς, που  μεταφέρουν τα ασθενοφόρα  του ΕΚΑΒ Κοζάνης, φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας το kozan.gr. Ως γνωστόν, “‘όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια”, με τις “γάτες”(=διοικητικοί φορείς), να μην έχουν αντιληφθεί, προφανώς, τη σοβαρότητα του προβλήματος, για το οποίο έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

Επισκεφτήκαμε, σήμερα Τρίτη 30/8, λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, που βρίσκονται κάτω από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης,  με αφορμή την “εμφάνιση” ενός αρουραίου, που έκανε, χθες το βράδυ, “πάρτι” στην “κουζίνα” του κτηρίου, αφήνοντας και σημάδια της παρουσίας του, με περιττώματα πάνω σε φλυτζάνια, ποτήρια και πάγκους.

Πέρα όμως από αυτά, οι εργαζόμενοι, που μίλησαν στο kozan.gr γι’ αυτή την απερίγραπτη κατάσταση, θέτουν ζητήματα υγιεινής – εκτός από τους εαυτούς τους – και για τους ίδιους τους ασθενείς, που μεταφέρουν με τα ασθενοφόρα, καθώς το υγειονομικό υλικό (σεντόνια, κουβέρτες κτλ), που χρησιμοποιούν, ενδεχομένως να υφίσταται αντίστοιχες “επιδρομές” όπως αυτή η χθεσινή στην κουζίνα. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι δίπλα στις γυναικείες κι ανδρικές τουαλέτες, βρίσκονται δεκάδες λάστιχα, τα οποία, προφανώς, λόγω έλλειψης χώρου, τοποθετήθηκαν εκεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ το νέο σύγχρονο κτήριο του ΕΚΑΒ Κοζάνης, είναι έτοιμο, όμως, απ’ ότι μαθαίνουμε, δεν έχει παραδοθεί ακόμη επισήμως, παρά το γεγονός, ότι τον περασμένο Μάιο, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (δείτε εδώ σχετικά), πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης 14 ασθενοφόρων, με “φόντο” το νέο κτήριο, μιας και το παλιό, προφανώς δεν ταίριαζε με τη λαμπρότητα μιας τέτοιας πανηγυρικής εκδήλωσης. Αν και έχουν γίνει εργασίες μυοκτονίας (εξωτερικά), το πρόβλημα παραμένει και κρίνεται αναγκαία, όσο ποτέ, η μεταφορά στο νέο κτήριο, το οποίο, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, είναι έτοιμο.

 

Πηγή: kozan.gr

 

From: P O E DH N [mailto:poedhn@otenet.gr]
Sent: Tuesday, August 30, 2016 3:46 PM
Πολιτική |28 Ιουλίου 2016 / Β. Αποστόλου: Ο κρόκος αποτελεί βασικό «εργαλείο» για τον αγροτικό χώρο της Κοζάνης

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2016

Με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στη συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του Συνεταιρισμού, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια στήριξης των συνεταιρισμένων παραγωγών και της ιστορικά διαμορφωμένης, κοινωνικής συλλογικής τους επιχειρηματικής προσπάθειας, σε ένα κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό και εξαγωγικό προϊόν όπως είναι ο κρόκος, που αποτελεί, όπως είπε, βασικό «εργαλείο» για τον αγροτικό χώρο της Κοζάνης.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αναγκαστικότητα του Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης και πρόσθεσε ότι εξετάζεται από το ΥΠΑΑΤ η δυνατότητα καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς που βεβαίως διακινούν το προϊόν τους μέσα από τον συνεταιριστικό φορέα τους.
Η ΔΕΗ Α.Ε. θα ανακοινώσει με δημόσια παρουσίαση τα αποτελέσματα/ συμπεράσματα ,Ερευνητικού Έργου

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει τη δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων/ συμπερασμάτων του Ερευνητικού Έργου:
«Ορυκτολογική-ορυκτοχημική, πετρολογική και γεωχημική συσχέτιση της παρουσίας βαρέων μετάλλων, με έμφαση στο χρώμιο, στους γεωλογικούς σχηματισμούς (υπερβασικά πετρώματα, λιγνίτης, ενδιάμεσα στείρα) και στα προϊόντα καύσης του λιγνίτη (ιπτάμενη τέφρα), με την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών νερών στα λιγνιτικά πεδία της λεκάνης Σαριγκιόλ», που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας Πετρολογίας Κοιτασματολογίας του ΕΜΠ.
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 και ώρα 12 π.μ., στην Κοζάνη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (πρώην Νομαρχίας), από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, που το εκπόνησε.

From: ΔΕΗ-Γραφείο Τύπου [mailto:information@dei.com.gr]
Sent: Friday, July 15, 2016 4:53 PM
Τίτλοι κυριότητας αγροτεμαχίων στους Ακτήμονες Κτηνοτρόφους της Αιανής Κοζάνης μετά από 60 χρόνια

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2016

Επίλυση αιτήματος δεκαετιών του Συνεταιρισμού Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Κτηνοτρόφων της Αιανής του Δήμου Κοζάνης για την απόκτηση τίτλων κυριότητος μετά από εξήντα (60) χρόνια χρήσης των αγροτεμαχίων. Η διαδικασία προωθείται με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Ακτημόνων Κτηνοτρόφων Αιανής, σε συνεργασία με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιώργο Ντζιμάνη, με αίτημα που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη.

Πρόκειται για αίτημα νόμιμο και δίκαιο, με κρίσιμες αναπτυξιακές διαστάσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα στον Νομό Κοζάνης και αφορά 117 μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 1170 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Η επίλυση του αιτήματος με την απονομή τίτλων κυριότητας επισπεύδεται με κίνηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 4061/ 2012 , όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4351/2015, ώστε άμεσα να αποδοθούν στους ακτήμονες κτηνοτρόφους Αιανής Δήμου Κοζάνης.

Ιστορικό

Το 1955 η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Κοζάνης με την υπ. Αριθμ. 84/1955 απόφαση παραχώρησε έκταση 11.000 περίπου στρεμμάτων για την αποκατάσταση των μελών του Συνεταιρισμού Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Κτηνοτρόφων Αιανής.

Η έκταση αυτή διανεμήθηκε στους κτηνοτρόφους όπως παρακάτω: δόθηκε εξ αδιαιρέτου βοσκήσιμη έκταση περίπου 85,5 στρ ως βασικός κτηνοτροφικός κλήρος και έκταση 20,8 στρ καλλιεργήσιμων για κάθε μέλος του συλλόγου, με τίτλους ιδιοκτησίας.

Το 1969 λόγω της δημιουργίας της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, η οποία μείωσε την καλλιεργήσιμη γη των μελών του συλλόγου κατά 1000 περίπου στρ, το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να επιτρέψει στο Συνεταιρισμό να προβεί στην καλλιέργεια 1.170 στρ από το παραχωρηθέν εξ αδιαιρέτου τμήμα του κτηνοτροφικού κλήρου, χωρίς όμως να δώσει τίτλους κυριότητας στα 117 μέλη τα οποία θα καλλιεργούσαν τα 1.170 στρ που παραχωρήθηκαν.

Από τότε η παραχωρηθείσα έκταση των 1.170 στρ καλλιεργείται ανελλιπώς και οι καλλιεργητές έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά πρόγραμμα ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Μέχρι το 2012 δεν υπήρχε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που να διευθετεί ανάλογα ζητήματα στην ελληνική επικράτεια. Το Μάρτιο του 2012 ψηφίστηκε ο Νόμος 4061, ο οποίος μεριμνούσε για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, πλην όμως έβαζε χρονικούς περιορισμούς για την τακτοποίηση των υποθέσεων αυτών μέχρι τις 31/12/2012. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην ενημερωθούν έγκαιρα ώστε να προβούν στις ανάλογες ενέργειες για επίλυση του θέματος.

Το Δεκέμβριο του 2015 η ψήφιση του Νόμου 4351, αίρει τους χρονικούς περιορισμούς του 2012, και βελτιώνει τις προβλέψεις του 4061/2012 για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας.

Κατόπιν των παραπάνω, η διαδικασία απόκτηση τίτλων κυριότητας για τα μέλη του προαναφερθέντος συνεταιρισμού έχει ως ακολούθως:

Σε κάθε περιφέρεια δημιουργείται Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών.

Οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι ή οι νόμιμοι διάδοχοί τους που άλλαξαν χρήση τμήματος του βοσκοτόπου σε γεωργική, πριν τις 05/06/1993, υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς του τμήματος αυτού στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών.

Στην αίτηση το ακίνητο περιγράφεται κατά θέση, όρια και συντεταγμένες στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς.

Το τίμημα εξαγοράς για νόμιμη αλλαγή χρήσης ορίζεται ίσο με το 1/3 της αντικειμενικής αξίας, ή της αγοραίας αξίας, όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, απαγορευομένης κάθε άλλης χρήσης πλην της αγροτικής.

Το τίμημα κατατίθεται στην οικεία ΔΟΥ, ως έσοδο του Δημοσίου και καταβάλλεται σε 4 εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις. Το τίμημα δύναται να εξοφληθεί εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Έως ότου εξοφληθεί το οφειλόμενο τίμημα ο κάτοχος δεν μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο. Μετά την εξόφληση του τιμήματος, ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το σχετικό παράβολο στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας περιφέρειας και εκδίδεται τίτλος κυριότητας από τον Περιφερειάρχη, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4061/2012.

Σε περίπτωση διαφωνίας του ενδιαφερόμενου με την Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή, εντός 30 ημερών, στην Επιτροπή Ελέγχου Νομιμότητας, η οποία συνίσταται στην έδρα της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης.

Η Επιτροπή αποφαίνεται εντός προθεσμίας 60 ημερών.

Όποιος διαφωνεί με την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου και Νομιμότητας, μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, εντός 60 ημερών.
Ελασσόνα : 31 έτη λειτουργίας του πρώτου Κ.Υ. στην πόλη

ΑΘΗΝΑ 14/6/2016

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1824

35 έτη λειτουργίας του ΕΣΥ και

31 έτη από την λειτουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας στην πόλη της Ελασσόνας

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Στα 35 έτη λειτουργίας του ΕΣΥ θεσμοθετήθηκαν δεκάδες Μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη χωρίς τελικά να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma Ata του ΠΟΥ για την Στρατηγική Υγείας για όλους, με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία σε μια σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή.

Αυτό συνέβη επειδή το ΕΣΥ εξελίχθηκε σε Νοσοκομειοκεντρικό. Το Κράτος που σχεδίαζε και υλοποιούσε τις πολιτικές υγείας, αλλά και Επαγγελματίες Υγείας (Ιατροί) δεν αποδέχθηκαν ως κορυφαία επιλογή την πρώτη επαφή του Ασθενή με το ΕΣΥ, στη διαχείριση της νόσου, τον Οικογενειακό – Γενικό Ιατρό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Γι’ αυτό και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αποτέλεσε το φτωχό συγγενή του Συστήματος, καθότι αναπτύχθηκε αποσπασματικά με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και χαμηλή χρηματοδότηση καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας. Στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κατευθύνεται το 20% των δαπανών Υγείας, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ που κατευθύνεται το 31%.

Στη χώρα μας η Νοσοκομειακή Περίθαλψη δεσμεύει το 47% των συνολικών δαπανών για την Υγεία έναντι 31% του αντίστοιχου Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η κατάσταση της χρηματοδότης έχει επιδεινωθεί την περίοδο των Μνημονίων καθότι η Δημόσια Δαπάνη Υγείας κατρακύλησε στο 5% του ΑΕΠ (αν και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 30%) από 7,5% του ΑΕΠ που είναι το αντίστοιχο Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτω αυξήθηκε η Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας στο 4% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που το Μ.Ο είναι στο 1% του ΑΕΠ. Οι πολίτες στη χώρα μας πληρώνουν για Υπηρεσίες Υγείας 5δις ευρώ επιπλέον από τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρώπης, αν και οι χώρες τους δεν εφαρμόζουν το ίδιο σκληρές Μνημονιακές πολιτικές.

Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες παρότι αναπτύχθηκαν χωρίς σχεδιασμό και άναρχα πολλές φορές με πολιτικά, κομματικά κριτήρια προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες. Σώζουν ανθρώπινες ζωές ειδικά οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες που είναι αναπτυγμένες σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Την Άνοιξη του έτους 2014 από την προπροηγούμενη κυβέρνηση ψηφίστηκε ο Ν. 4238/2014 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2) με το οποίο οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες για καλύτερο υποτίθεται συντονισμό. Πραγματικός λόγος ήταν οι Διαθεσιμότητες, οι απολύσεις πολυάριθμου προσωπικού και μέσω αξιολόγησης η σταδιακή συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το γκρέμισμα.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες.

Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ είναι 525εκ. ευρώ, όσα και πέρυσι. Υπολείπεται 500εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Εξαιτίας αυτού η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών.

Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση.

Ούτε λόγος για αγορά των αναγκαίων υπηρεσιών οι οποίες θα προσφέρονται Δωρεάν στους πολίτες.

Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Παρότι αυξήθηκε 2% η κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη.

Οι πολίτες πληρώνουν τους Ιδιώτες Ιατρούς συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης πληρώνουν τα ¾ της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής περίθαλψης (ποσοστό επί της ασφαλιστικής τιμής, διαφορά με την πραγματική τιμή, πληρωμή εξ ολοκλήρου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων)

Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους με 373 εκατ. ευρώ. Ίδιο ποσό με πέρυσι. Παρότι πέρυσι εξυπηρετήθηκαν από τα Νοσοκομεία σε υλικά και φάρμακα.

Η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι 92 εκατ. ευρώ. Θα συνεχίσουν εφέτος να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Παράλληλα θα συνεχισθεί η συρρίκνωση – κατάργηση Μονάδων.

Σήμερα οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες Υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα κ.α.). Συντηρούνται με εράνους και δωρεές ή οικονομική ενίσχυση και χορήγηση υλικών που προσφέρουν οι ΟΤΑ Α’ και β’ βαθμού.

Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων (Ν.4238/2014), τις μηδενικές προσλήψεις επί πέντε χρόνια και τις αθρόες μετακινήσεις προσωπικού. Καμία πρόσληψη δεν θα ολοκληρωθεί ούτε εφέτος.

Δύο χρόνια μετά την Νομοθετική παρέμβαση κατ’ εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων υγειονομικών φορέων για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Στις Υγειονομικές Μονάδες πρώην Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ από τους 5.500 Ιατρούς που υπηρετούσαν, απελύθησαν 3.000 κατά τη μετάβασή των Μονάδων στο ΠΕΔΥ και άλλοι 500 συνταξιοδοτήθηκαν. Σήμερα υπηρετούν 2.000.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πριν τις εκλογές την πρόσληψη των 3.000 απολυμένων Ιατρών, αλλά το ξέχασε μετά τη Μνημονιακή της κωλοτούμπα.

Λειτουργούσαν 390 Μονάδες (πρώην Ιατρεία ΕΟΠΥΥ) και σήμερα λειτουργούν 200. Έκλεισε σχεδόν το 50% των Μονάδων εκ των οποίων οι μισές στη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σε 29 Δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 140 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 110 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους έμειναν χωρίς Παιδίατρο.

Στις 5.000 οργανικές θέσεις προσωπικού πλην Ιατρών των Πρωτοβάθμιων Μονάδων, (πρώην Πολυϊατρείων του ΙΚΑ) υπηρετούν 2.000 εργαζόμενοι (κάλυψη 40%).

Σήμερα λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, 209 Κέντρα Υγείας (εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά).

Στα Κέντρα Υγείας υπηρετούν 3.000 Ιατροί στις 7.000 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης Ειδικευμένων Ιατρών είναι 20% και των Αγροτικών Ιατρών 80%. Στα Κέντρα Υγείας της χώρας υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας (πλην Ιατρών) στις 10.000 οργανικές θέσεις. Ποσοστό κάλυψης 35%.

Εν προκειμένου στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας:

  • στα Κέντρα Υγείας Θεσσαλίας στις 566 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 284 εκ των οποίων οι 225 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Στις 726 οργανικές θέσεις Επαγγελματιών Υγείας (πλην Ιατρών) υπηρετούν 302.

  • στα Κέντρα Υγείας Στερεάς Ελλάδας στις 535 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 253 εκ των οποίων οι 198 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Στις 673 οργανικές θέσεις Επαγγελματιών Υγείας (πλην Ιατρών) υπηρετούν 269.

Η κατάσταση είναι ίδια με την στελέχωση σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Χώρας. Πλήρης εγκατάλειψη από την κυβέρνηση. Πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υλικών στα Κέντρα Υγείας, καθότι οι διακομιδές είναι χρονοβόρες και το χειμώνα το οδικό δίκτυο πολλές φορές είναι απροσπέλαστο.

Στους υφιστάμενους Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας δεν περιλαμβάνονται Οργανικές Μονάδες Ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης (πλην του Διευθυντή Ιατρού), Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων παρότι είναι Αυτοτελείς Οργανισμοί με πολλές οργανικές θέσεις, υψηλό προϋπολογισμό και συντελούν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Το Μνημόνιο 3 Ν.4336/2015 προβλέπει την Αξιολόγηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Με βάση την ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ξεκίνησαν οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών την Αξιολόγηση των Μονάδων ανά Ειδικότητα Ιατρών και ανά Περιφέρεια, προκειμένου να συρρικνώσουν την 24ωρη λειτουργία πολλών εξ αυτών και να καταργήσουν μεγάλο αριθμό Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι σε σχετικά κοντινές αποστάσεις με Νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις στη Σαντορίνη. Κλείνει το Κέντρο Υγείας (Ν.4368/2016) στέλνει με το έτσι θέλω το προσωπικό στο Νοσοκομείο, που θα λειτουργεί στο ΕΣΥ ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ Α.Ε.). Το πρώτο Νοσοκομείο Α.Ε.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Υπουργών Υγείας στη Βουλή κατά την συζήτηση της κατάργησης του Κέντρου Υγείας Θήρας. «Την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στο νησί, αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Α.Ε.». Δείχνουν το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Την εκχωρούν στα επιχειρηματικά συμφέροντας της Υγείας.

Με το Ν.4368/2016 άρθρο 88 την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Μονάδων Υγείας, δύνανται να αναλάβουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

Η κυβέρνηση ξεφορτώνεται την ευθύνη λειτουργίας και μετατρέπει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε αυτοχρηματοδοτούμενο. Όποιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης διαθέτει χρήματα από τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη, θα χρηματοδοτεί την λειτουργία των Μονάδων Υγείας. Οι υπόλοιπες θα κλείσουν. Ουσιαστικά την λειτουργία τους την αναλαμβάνουν οι πολίτες, που πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη.

Με το άρθρο 78 του Ν.4368/2016 στις περιοχές που υπάρχουν Κέντρα Υγείας που δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των Ασθενοφόρων ή δεν επαρκεί το προσωπικό, τις διακομιδές ασθενών αναλαμβάνει προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έτσι εκλαμβάνει η κυβέρνηση τη περιφερειοποίηση του ΕΚΑΒ με επαρκή αριθμό προσλήψεων πληρωμάτων Ασθενοφόρων και Ασθενοφόρων. Τις διακομιδές αναλαμβάνει άσχετο προσωπικό.

Μάλιστα καλείται το προσωπικό των ΟΤΑ και της Πυροσβεστικής να εκπαιδευτεί για έξι ώρες στο ΕΚΑΒ για να πάρει τη σχετική ειδίκευση (εγκύκλιος ΕΚΑΒ).

Με έξι ώρες!!! εκπαίδευσης τους ανατίθονται διακομιδές εκτάκτων περιστατικών!!!

Η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια στους πολίτες με την προωθούμενη ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Με δεδομένες τις Μνημονιακές δεσμεύσεις προς δύο κατευθύνσεις μπορεί να κατευθυνθούν οι εξελίξεις. Πιλοτική εφαρμογή σε κάποια περιοχή για την επικοινωνία και η μεταρρύθμιση να παραμείνει Σχέδιο επί Χάρτου. Η δεύτερη περίπτωση είναι να αναλάβουν οι ιδιώτες και η ΑΕΜΥ Α.Ε. την σύσταση και λειτουργία των Μονάδων, με το κόστος να μετακυλύεται εξ ολοκλήρου στις τσέπες των πολιτών.

Το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα είναι με ατομικές συμβάσεις έργου χωρίς δικαιώματα. Ήδη ξεκίνησε με τους Ν.4368/2016, 4384/2016 και τον Σεπτέμβριο με τη Νέα Αξιολόγηση θα καθιερωθεί η πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ανά 5.000 κατοίκους την λειτουργία μίας μονάδας Υγείας γειτονιάς. Με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού (11εκ.) θα πρέπει να λειτουργούν 2.206 Μονάδες Υγείας γειτονιάς. Σε κάθε μία θα πρέπει να υπηρετούν δύο Παθολόγοι ή Γενικοί Ιατροί (4.412), ανά δύο μονάδες προβλέπεται ένας παιδίατρος (1.103). Σύνολο 5.515 Ιατροί.

Σε κάθε μονάδα γειτονιάς προβλέπονται δύο Νοσηλευτές (4.412) και μια γραμματέας (2.206). Σύνολο 6.618.

Επίσης το Σχέδιο Νόμου που εξήγγειλε ο κος Τσίπρας προβλέπει τις Μονάδες Αναφοράς οι οποίες θα καλύπτουν 25.000 κατοίκους (1 ανά 5 μονάδες γειτονιάς).

Στα 11 εκατ. πληθυσμού της Χώρας απαιτούνται 441 Μονάδες Αναφοράς, στη κάθε μία εκ των οποίων προβλέπονται να υπηρετούν 4 Ιατροί Γενικοί ή Παθολόγοι (1.764), 7 Ειδικοί Ιατροί σε δύο βάρδιες (6.174) και επιπλέον 2 ακτινολόγοι (882), δύο Βιοπαθολόγοι (882), τέσσερις Οδοντίατροι (1.764), ένας Ιατρός Εργασίας (441). Συνολικά το Ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Αναφοράς, θα φτάσει τις 11.907. Οι λοιποί Επαγγελματίες Υγείας πλην Ιατρών στις 441 Μονάδες Αναφοράς (με 60 τουλάχιστον οργανικές θέσεις) θα φτάσουν στο σύνολο 26.500.

Με τη πρόταση της κυβέρνησης για τη λειτουργία των Μονάδων γειτονιάς και Αναφοράς, της νέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, απαιτείται η πρόσληψη 50.000 Ιατρικού προσωπικού και λοιπών Επαγγελματιών Υγείας.

Σήμερα στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης υπηρετούν περίπου 12.000 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων.

Η κυβέρνηση μετά την Αξιολόγηση και το λουκέτο που θα βάλει στις περισσότερες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, θα βαπτίσει τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα Πολυδύναμα Π.Ι., τα Περιφερειακά Ιατρεία, ως Μονάδες γειτονιάς και τα Κέντρα Υγείας ως Μονάδες Αναφοράς και θα επαίρεται για την Μεταρρύθμιση.

Στη πραγματικότητα τη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα αναλάβει ο Ιδιωτικός Τομέας και οι πολίτες θα την πληρώνουν από τη τσέπη τους.

Η κυβέρνηση προωθεί την 12ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας εκεί που υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία ή άλλες Υγειονομικές Μονάδες και 24ωρη λειτουργία μόνο των Κέντρων Υγείας που δεν υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία.

Πολλά Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου θα πάψουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα Νοσοκομεία θα επιφορτιστούν, με την πολιτική της κυβέρνησης, την παροχή Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών στις ημέρες εφημερίας τους (πέραν των εκτάκτων), αν και καταρρέουν.

Τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» της κυβέρνησης στηρίζονται στον εθελοντισμό των τοπικών κοινωνιών και όχι στην ανάληψη της ευθύνης από το κράτος.

Αίτημά μας είναι άμεσα η κυβέρνηση να επαναφέρει τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία προέλευσης. Να συσταθεί ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, που θα καλύπτει Δωρεάν με εύκολη πρόσβαση το σύνολο των πολιτών της χώρας.

Τα πολύπλοκα σχέδια εμφανίζονται για να κρύψουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών και να συρρικνώσει τη λειτουργία των υφιστάμενων Μονάδων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

From: P O E DH N [mailto:poedhn@otenet.gr]
Sent: Wednesday, June 15, 2016 1:30 PM
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας σας καλούν σε Συνέντευξη Τύπου την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2016 και ώρα 14:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελασσόνας με θέματα:

  • Διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης την περίοδο των Μνημονίων

  • Πρωτοβουλίες για τη σύσταση ολοκληρωμένου Δημόσιου Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών με καθολική, εύκολη, Δωρεάν πρόσβαση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΩΝ Κ.Υ. Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΙΣΙΜΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΤΟΝ «ΦΤΩΧΟ ΣΥΓΓΕΝΗ» ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2016

Η δημιουργία οικονομικών ζωνών, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το μέλλον του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ και φυσικά η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που «πνίγει» περιοχές του Νομού κυριάρχησαν στην επιτυχημένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Συνέλευσης ΝΟΔΕ Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολύκαστρο, με κεντρικό ομιλητή τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Στην τοποθέτησή του, από το βήμα της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παιονίας, ο κ. Καράογλου με τη ιδιότητα και του Τομεάρχη Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για μια Ελλάδα πιο παραγωγική και πιο αποδοτική, τονίζοντας με έμφαση ότι ο Νομός Κιλκίς δεν πρέπει να εξελιχθεί στο «φτωχό συγγενή» της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα.

«Εδώ φυλάτε Θερμοπύλες και αυτό συνεπάγεται ότι η Πολιτεία πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο Κιλκίς, προκειμένου αυτός ο τόπος να κρατήσει τους ανθρώπους του, να παραμείνει παραγωγικός και να δυναμώσει τη φωνή του» ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, με την φορολογική «καταιγίδα» που έχει εξαπολύσει «πνίγει» οικογένειες και επιχειρήσεις.

Επισήμανε δε την ανάγκη να δημιουργηθούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ευκαιρίες εξέλιξης και προοπτικές επιχειρηματικής πρωτοπορίας, ενώ εστίασε και στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε αυτός να δράσει πολλαπλασιαστικά στη δημιουργία

θέσεων εργασίας και η ενασχόληση μαζί του να είναι από επιλογή και όχι από ανάγκη.

Αναφερόμενος στην πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «συμφωνία αλήθειας» με την κοινωνία, απαριθμώντας μια σειρά τρανταχτών περιπτώσεων που καταρρίπτουν τον μύθο του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία επενδύουμε και πιστεύουμε στην αλήθεια. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο. Τα ψέματα, οι εύκολες υποσχέσεις και οι αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα απαξίωσαν την Ελλάδα και “έδεσαν” τους Έλληνες με ένα αιώνιο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ως εδώ. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» τόνισε, χαρακτηρίζοντας την συγκυβέρνηση ως τη χειρότερη κυβέρνηση από δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Τέλος ο κ. Καράογλου δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα συνομιλήσει με τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα συμπεράσματα της Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΟΔΕ Κιλκίς, μα κυρίως να του καταθέσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων όπως αναλύθηκαν κατά της διάρκεια της συνάντησης και να του γνωστοποιήσει τις αγωνίες τους.

Για το Γραφείο Τύπου

Χρήστος Τσαλικίδης

2310 525545

6945240224
To Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας  της ΔΕΗ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ Α.Ε., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ένωσε τη φωνή του με τις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται και συνδιοργάνωσε μία σειρά εκδηλώσεων, τις οποίες αγκάλιασε η τοπική κοινωνία.

Αναλυτικότερα, εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα «60 χρόνια ΔΕΗ Α.Ε.: Ιστορική Αναδρομή» πραγματοποιήθηκαν στο πολύκεντρο Αμυνταίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε. Φλώρινας και στη Φλώρινα σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ ΑΕ Φλώρινας.

 

Επίσης, σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υλοποιήθηκε στον οπωρώνα του ΛΚΔΜ υπαίθριο μάθημα και ακολούθησαν παρουσιάσεις επιστημονικών μελετών αναφορικά με τη βελτίωση των εδαφών στις αποθέσεις του ΛΚΔΜ, τα συμπεράσματα από τις καλλιέργειες υδροπονίας του και την ενεργειακή κατανάλωση και την αξιοποίηση σε κόμποστ των φυτικών υπολειμμάτων.

 

Ενεργή ήταν και η συμμετοχή του ΛΚΜΔ στις εκδηλώσεις του Δήμου Κοζάνης στον Δημοτικό Κήπο μαζί με άλλους τοπικούς φορείς και οργανώσεις. Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας, την ΔΥΑΔΥΜΑ και τα δημοτικά σχολεία της Πτολεμαΐδας διοργανώθηκαν περιβαλλοντικές δράσεις στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας.

 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος, ακολουθεί με συνέπεια εδώ και χρόνια συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες αποβλέπουν στη μέγιστη δυνατή προστασία του Περιβάλλοντος με την ελαχιστοποίηση του Περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ποικίλων δραστηριοτήτων της.

 

 

 

From: ΔΕΗ-Γραφείο Τύπου [mailto:information@dei.com.gr]
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ : Πάρτε πίσω το σχέδιο για το ασφαλιστικό που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ :

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Φίλοι και Φίλες

Σήμερα στους δρόμους της Αθήνας, χιλιάδες αγρότες από τα αγωνιζόμενα μπλόκα όλης της χώρας μαζί με τους εργάτες, τους άνεργους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και μ’ ένα στόμα, μια φωνή, βροντοφώναξαν:

Πάρτε πίσω το σχέδιο για το ασφαλιστικό που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

Σήμερα στους δρόμους της Αθήνας «εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» για να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Μια φωνή και μια γροθιά για να μπει φρένο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μια φωνή και μια γροθιά γιατί δεν πάει άλλο αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη τους.

Μια φωνή και μια γροθιά γιατί το ίδιο εκμεταλλευτικό σύστημα που πετάει τους φτωχούς αγρότες έξω από τα χωράφια τους, που τους ξεκληρίζει, καταδικάζει στην ανεργία, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα τους εργάτες, βάζει τη θηλιά με τα χρέη στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Μια φωνή και μια γροθιά απέναντι στην κυβέρνηση που απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό επιστρατεύει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τη συκοφαντία, το ψέμα και την παραπλάνηση και τα γνωστά «ότι υλοποιούμε τη συμφωνία που υπογράψαμε».

Λέει και μια αλήθεια ο Τσίπρας όταν λέει ότι «η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας», της συμφωνίας – μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και ψήφισαν όλα μαζί τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Γιατί φωνάζει τώρα η ΝΔ; Γιατί διαμαρτύρεται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα;

Όλοι μαζί αγκαλιά δεν ψήφισαν τον Αύγουστο το μνημόνιο που περιέγραφε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες του ασφαλιστικού και του φορολογικού;

Όλοι μαζί αγκαλιά δεν ζητούν να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για να στηριχτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου;

Όλοι μαζί παρέα λοιπόν βρίσκονται απέναντι από το λαό που αγωνίζεται.

Τι άλλο από συκοφαντία είναι ότι «οι αγρότες είναι φοροφυγάδες», που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη;

Τι άλλο από συκοφαντία είναι ότι «οι αγρότες θα έρθουν στην Αθήνα με τα τανκς» όπως τόλμησε να πει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας;

Τι άλλο από ψέμα είναι ότι «η πρόταση της κυβέρνησης διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», όταν η αντιλαϊκή πολιτική δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ίδιων των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων επιστημόνων;

Ποιος μπορεί να επιβιώσει με τις συντάξεις πείνας, ποιος θα έχει να πληρώσει για τη σύνταξη και την ασφάλιση του, ποιος θα μπορεί να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Η μόνη βιωσιμότητα που εξασφαλίζεται είναι του κεφαλαίου που χρόνια τώρα απαιτεί να ξεμπερδεύει το κράτος με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης προκειμένου το χρήμα που θα του απομένει να δοθεί στους καπιταλιστές για τις επενδύσεις τους.

Τι άλλο από παραπλάνηση είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προστατεύει τους ασθενέστερους και ότι κάνει, δήθεν, δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων; όπως είπε ο πρωθυπουργός;

Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα, έχει – όχι απλά πολίτες δύο, τριών ή περισσότερων ταχυτήτων – έχει κοινωνικές τάξεις και μάλιστα ζει και αναπνέει από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από μια χούφτα παράσιτα κεφαλαιοκράτες που έχουν την εξουσία.

Και μέσα σ’ αυτό το σύστημα, τα περί δίκαιης κατανομής δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μόνο ως παραμύθια για μικρά παιδιά μπορούν να ακουστούν;

Όπως παραμύθια για μικρά παιδιά είναι και αυτό που λένε ότι αυτό το σχέδιο παίρνει από βελτιώσεις.

Τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σ’ αυτό το σχέδιο;

Μήπως θα επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα των αποθεματικών των ταμείων;

Μήπως θα πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία αυτά που χρωστάνε στα ταμεία;

Μήπως θα παρέχεται σε όλους δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Μήπως θα σταματήσουν να δουλεύουν τα νέα παιδιά σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας;

Μήπως θα μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης;

Μήπως θα επανέλθει η 13η σύνταξη;

Όλα αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να είναι κάποιες βελτιώσεις προς όφελος του λαού.

Όλα τα υπόλοιπα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η ταφόπλακά της κοινωνικής ασφάλισης.

Τι είδους βελτιώσεις μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα καλεί για αυτό και σε διάλογο τους αγρότες;

Οι «βελτιώσεις» της, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν στους αγρότες την παραμονή τους στα χωράφια και την επιβίωσή τους, αλλά επιταχύνουν το βίαιο ξεκλήρισμά τους, για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα καπιταλιστικά χέρια.

Απόδειξη ότι η κυβέρνηση το μόνο ζήτημα για το οποίο μιλά είναι δήθεν η προστασία του εισοδήματος του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη».

Άλλη μεγάλη παγίδα κι αυτή, στην οποία πέφτουν μέσα και κάποιοι αγρότες.

Γιατί, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι μάλιστα διεκδικούν αυτόν τον προσδιορισμό, με στόχο να πετάξουν έξω από την αγροτική παραγωγή τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέτοιες θέσεις εκφράζουν ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών στις κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων.

Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα του «ταξικού πρόσημου» που έχει η κυβέρνηση, με τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές γης ενάντια στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ακούσατε τον Τσίπρα να λέει ότι έχει μπροστά του έναν δύσκολο κάβο, αλλά ότι μετά από αυτόν, βλέπει φως στον ορίζοντα.

Πόσες και πόσες φορές τα τελευταία χρόνια, έχει ακούσει και ξανακούσει ο λαός μας ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα, ότι υπάρχει φως στο τούνελ;

Όταν μείωναν μισθούς και συντάξεις υπήρχε φως στον ορίζοντα…

Όταν καταργούσαν τον 13ο και 14ο μισθό,

όταν καταργούσαν την 13η και 14η σύνταξη, υπήρχε φως στον ορίζοντα…

Όταν έβαζαν το ένα μετά το άλλο τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, υπήρχε φως στον ορίζοντα…

Όταν ισοπέδωναν εργασιακά δικαιώματα υπήρχε φως στον ορίζοντα…

Και τώρα που βάζουν ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης πάλι υπάρχει φως στον ορίζοντα….

Όμως το φως στον ορίζοντα είναι για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και λοιπούς εκμεταλλευτές με ανάκαμψη των κερδών τους.

Για να βγουν τα κέρδη τους στο φως, πρέπει να καταδικαστούν στο σκοτάδι τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού.

Όπως το δικαίωμα να έχει αξιοπρεπή σύνταξη μετά από χρόνια δουλειάς.

Να έχει δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με δυο λόγια να μην κινδυνεύει να πεθάνει στο δρόμο.

Και για να βλέπει φως στον ορίζοντα το μεγάλο κεφάλαιο πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια της υποχρέωσης των ασφαλιστικών εισφορών και άλλα, να εκμεταλλευτεί δηλαδή κι άλλο τον εργάτη.

Πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός γιατί μπροστά στην αξιολόγηση έχει να επιδείξει υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δις ευρώ σε ταμειακή βάση.

Δηλαδή, έχει να επιδείξει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι και οι προηγούμενες: το ξεζούμισμα της λαϊκής οικογένειας.

Ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, πληρώνει και συνεχίζει ενώ το κεφάλαιο κερδίζει από τις φοροαπαλλαγές, εισπράττει από τις επιδοτήσεις, από τα επενδυτικά πακέτα.

Φίλες και φίλοι

Φως στον ορίζοντα μπορεί να δει ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης, ο νέος και η γυναίκα των λαϊκών οικογενειών στον αγώνα για να μην περάσει το ασφαλιστικό, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Όταν ενισχύσει την πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Ιδιαίτερα τώρα μετά την επικίνδυνη εξέλιξη που αποτελεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί συμφωνεί ουσιαστικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Όσο για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, άνευ πρακτικού αντικρίσματος.

Ως γνωστόν, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, με δυσμενείς επιπτώσεις και στους ίδιους και στους εργαζόμενους της χώρας μας.

Η πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αυτών των λυκοσυμμαχιών, η άσκηση της εξουσίας από την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, δηλαδή, τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, είναι επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Φως στον ορίζοντα μπορεί να δει η εργατική τάξη, ο λαός, όταν με τη συμμετοχή του στη δράση, στη συνέλευση, στη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης, για το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα, βάλει μπροστά, τα δικά του αιτήματα και όχι τα αιτήματα του ταξικού του αντίπαλου, του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του.

Φως στον ορίζοντα μπορεί να προκύψει από την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος με νέες δυνάμεις στη δράση, στο σωματείο, στην επιτροπή ανέργων, στον αγροτικό σύλλογο, στην επιτροπή των αυτοαπασχολούμενων, στο φοιτητικό – σπουδαστικό σύλλογο.

Με νέες δυνάμεις αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία και όχι γραμμή για αλλαγή διαχειριστών εντός του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του.

ΑΘΗΝΑ 13/2/2016

ΠΗΓΗ :  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Έφυγε ο «βράχος» του Ποντιακού Ελληνισμού της Μελβούρνης

Αναμφισβήτητα, ο πλέον πείσμων, συνεπής, δημιουργικός Πόντιος ηγέτης της Μελβούρνης, ήταν ο Ευστάθιος Τσιταρίδης, τέσσερις φορές πρόεδρος και διαρκής σύμμαχος και συστρατιώτης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Στάθης εγκατέλειψε τα ανθρώπινα, αφήνοντας πίσω του μια παράδοση αγώνων, μια δημιουργική θητεία σαράντα χρόνων προσφοράς στα κοινά, θυσιάζοντας, όπως οι περισσότεροι με τα κοινά, χρήμα και χρόνο, που κλέβουν από τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Παρά τις εντάσεις, που γνώρισε το πέρασμά του από τη ζωή και τη δημιουργική παρουσία των 30.000 περίπου Ποντίων της Μελβούρνης, παρά τις όποιες διαφωνίες, αντιρρήσεις, αλλά και αντιπαλότητες, που συνάντησε στη δημόσια ζωή του, θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι ότι ήταν, αδιαφιλονίκητα, ο αλύγιστος, άκαμπτος και ασυμβίβαστος ηγέτης, ο βράχος, που πάνω του έσπαζαν τα κύματα, οι διάφορες αντιρρήσεις και αλλογνωμίες, ώστε το καραβάνι να περάσει και τελικά να στηθούν τα κέντρα του Ποντιακού Ελληνισμού, πρώτα στο Keilor και αργότερα στο West Footscray.

Από το 1975, που επιλέχθηκε να ηγηθεί των Ποντίων της Μελβούρνης από τους Ηλία Σιδηρόπουλο και Γεώργιο Μωυσίδη και να ιδρυθεί το σημαντικότερο, συμπαγέστερο και συλλογικότερο μόρφωμα των Ποντίων της Αυστραλία, η Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας «Η Ποντιακή Εστία», μέχρι και το 1995, που εγκαταλείπει τον άμεσο ηγετικό του ρόλο, στον δικηγόρο Αλέκο Παναγιωτίδη, ο Στάθης παρέμεινε ο στυλοβάτης των μελών, ο συναρχηγός του μαχόμενου για αναγνώριση και κοινωνική δικαιοσύνη Ελληνισμού. Μετά το 1995, μέχρι και το 2015, που ουσιαστικά το ακινητοποιεί η επάρατος ασθένεια, το ενδιαφέρον του και η ανάμειξή του παρέμειναν επιλεκτικά μειωμένα, αφού ανέλαβε δράση και ηγετικό ρόλο πλέον η επόμενη γενιά των γεννημένων στη Αυστραλία παιδιών των πρωτοπόρων μεταναστών.

Ο Στάθης Τσιταρίδης γεννήθηκε στα Αλωνάκια Κοζάνης, στις 15 Νοεμβρίου 1934, παιδί προσφύγων Ποντίων του Γεωργίου και της Ελένης. Αφού περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία (1956-1958), εργάσθηκε ως καπνοκαλλιεργητής με τους γονείς του, πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία με το ιταλικό Fairsea στις 29 Ιουνίου 1962. Τον είχε προσκαλέσει η κοπέλα, με την οποία έμελλε να δέσει τη ζωή του, η Βασιλική Σαχιρίδου και η μητέρα της, που ζούσαν τότε στο Maribyrnong. Παντρεύτηκαν τον επόμενο μήνα στο ναό των Ποντίων της Μελβούρνης, τον Άγιο Νικόλαο Yarraville (7/7/1962) από τον Πόντιο ιερέα και «πατριάρχη» τους, Αντώνιο Αμανατίδη. Ο Στάθης και η Βασιλική απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γεώργιο, τον Αντώνιο και την Ελένη.

Μετά την εγκατάστασή του και την πρώτη δεκαετία της επιβίωσης, ο Στάθης, συνδέεται με τους οργανωμένους Πόντιους της εποχής και εντάσσεται στις τάξεις της Ποντιακής Αδελφότητας της North Altona (1974-1975). Ήταν τότε τα δύσκολα χρόνια της χούντας και της μεταπολίτευσης. Οι Πόντιοι, είχαν μέσα τους έντονο τον αλυτρωτισμό, το πάθος για τις πατρίδες των γονιών τους, το πείσμα για τη σφαγή των 300.000 αδελφών του Πόντου από τους τσέτες και τους οργανωμένους του Κεμάλ Πασά, την αγάπη για την Ελλάδα, όπου πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν.

Ανάμεσά τους ήσαν ακόμη και πολλοί που ζούσαν τη δεύτερη προσφυγιά, τον δεύτερο ξεριζωμό και έρχονταν στη νέα γη της επαγγελίας, την Αυστραλία. Επικρατούσε ακόμη το ιδεολογικό πάθος, ένας ασίγαστος εμφύλιος πόλεμος που δεν καταλάγιασε στον Γράμμο και συνεχιζόταν σε όλες τις γειτονιές του κόσμου, όπου ζούσαν Έλληνες. Στο διάστημα 1952-1974, η ποντιακή πατριά της Μελβούρνης δοκιμάστηκε από ιδεολογικές διενέξεις, διχοστασία, βίαιες συνελεύσεις ακόμη και ξυλοδαρμούς και σοβαρά επεισόδια που σημαδεύτηκαν από ακρότητες.

Ο Στάθης Τσιταρίδης ήθελε να ξεφύγει ο Ελληνισμός από την ιδεολογική διένεξη, να δει το δάσος και όχι το δένδρο, να απαλλαγεί ο Ελληνισμός από τη κατάρα του διχασμού, να προχωρήσει ο Ποντιακός Ελληνισμός χωρίς κομματικές ταυτότητες και σφραγίδες. Ήταν και η χρονιά που ο «Αττίλας» χτυπούσε την πόρτα του Ελληνισμού, καταλαμβάνοντας τη μισή Κύπρο, χωρίς να συγκινηθούν οι κραταιοί, και να ακολουθήσει το ξερίζωμα 240.000 Κυπρίων προσφύγων.

Προβληματισμένοι Πόντιοι ηγέτες, συγκεντρώθηκαν σε μία αίθουσα επί της Mills Street, στη North Altona το 1976, με στόχο να βοηθήσουν οικονομικά την πατρίδα την Ελλάδα, να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και διαρκώς απειλούσα Τουρκία. Τότε η Ελλάδα ήταν ιδεολογία και όλοι μας την αγαπούσαμε ως κοινή μας πατρίδα. Μετά το 2009, ξαφνικά η Ελλάδα έγινε για μας, από ιδεολογία απλά ένα κράτος, και δεν σκεπτόμαστε να έρθουμε δίπλα της σύμμαχοι για να την ενισχύσουμε, προβάλλοντας το αμφιλεγόμενο πρόσχημα ότι θα τα φάνε… Με την αποστολή των πρώτων χρημάτων που συγκέντρωσαν για την Ελλάδα οι Πόντιοι, οργανώθηκαν σε σώμα και ίδρυσαν την Ένωση Ποντίων Βικτωρίας «Η Ποντιακή Εστία», αποδεχόμενοι τον Στάθη Τσιταρίδη ως ηγέτη και πρόεδρό τους.

Στις 30 Ιανουαρίου 1977 εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ποντιακής Εστίας με τον Στάθη μπροστάρη και δίπλα του τους πρωτοπόρους, ανάμεσά τους, τους Παραστατίδη, Ελευθεριάδη, Κυβελίδη, Μωυσίδη, Παπαϊορδανίδη, Αραβόπουλο, Τσοβουλίδη, Σιδηρόπουλο, Μιχαηλίδη, Τσουλτσίδη, Κερχαγιά και Τσικελίδη, για να θυμηθούμε κάποιους από αυτούς.

Η Ποντιακή Εστία είχε στόχους φιλόδοξους. Να σταθεί ως σύλλογος όλων των Ποντίων, μακριά από τις κομματικές και θρησκευτικές διαφορές, πάνω από κάθε διχαστική πρωτοβουλία. Τα προηγούμενα τριάντα χρόνια είχαν ματώσει οι οργανωμένοι Πόντιοι. Έτσι επιτεύχθηκε αρχικά και για αρκετά χρόνια, μια συναίνεση, πέρα από τις διαφορές, μια περίοδος αρμονίας και οραματισμού. Ο Τσιταρίδης κράτησε το τιμόνι σθεναρά, απαξίωσε τη διχόνοια, απέτρεψε κάθε σοβαρή σύγκρουση. Δύο χρόνια αργότερα (28 Οκτωβρίου 1979), με σύμφωνη γνώμη και προτροπή του Στάθη, ανέλαβε την προεδρία της Εστίας, ο συνετός Χρήστος Τσιφλίδης, για να επανέλθει ο συνδυασμός του Στάθη Τσιταρίδη στην εξουσία (15 Νοεμβρίου 1981), ημέρα των γενεθλίων του. Είχε, στο μεταξύ, προκληθεί σοβαρή ρήξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες προσωπικότητες στα κοινά των Ποντίων της περιόδου 1970-2000, του Στάθη Τσιταρίδη και του Βασίλη Σεβαστόπουλου. Λογικά σκεπτόμενος, ο Στάθης, προκειμένου να αμβλύνει την ένταση, προέβαλε στην προεδρία τον Γιώργο Μωυσίδη, ενώ μπορούσε να αναλάβει ομόφωνα την προεδρία.

Τον Μάρτιο του 1982 η Εστία αγοράζει το οίκημά της, το Ποντιακό Σπίτι, επί της Slater Parade, στο Keilor, προς 220.000 δολάρια με πρωτοβουλία του Στάθη και των συνεργατών του. Οι αντιρρήσεις για την αγορά αυτή, οδήγησαν στην ίδρυση ενός άλλου δραστήριου και ενεργητικού συλλόγου Ποντίων, με σημαντικότατη δράση, της Παμποντιακής Κοινότητας, με ηγέτη της τον Βασίλη Σεβαστόπουλο. Από το 1982 έως και τον Δεκέμβριο του 1987, o Στάθης εκλέγεται και πάλι πρόεδρος της Εστίας, με στόχο να εδραιώσει τον σύλλογο, εν μέσω των συνεπειών και των αναταράξεων που προκαλούσε η νέα διχοστασία, που είχε προκύψει. Το ραφιναρισμένο του πολιτικό ταλέντο, οι επικοινωνιακές του αρετές, οι δεξιότητές του και η συνεπής και αταλάντευτη διοίκησή του, προσέδωσαν κύρος στην Εστία και την κατέστησαν σεβαστή στην ομογένεια της Αυστραλίας.

Διάδοχός του ήταν προσωρινά ο Ηλίας Μιχαηλίδης και στη συνέχεια (Νοέμβριος 1988), ο Κυριάκος Μωυσίδης, ο πρώτος αυστραλογεννημένος πρόεδρος των Ποντίων στην Αυστραλία, ο οποίος με τη βοήθεια του Στάθη Τσιταρίδη, και των συνεργατών του, Βασίλη Αραβόπουλου και Γιώργου Κοβρίδη, έδωσε στην Εστία ένα πρόσωπο πολιτισμικό και εθνικό. Ο Τσιταρίδης εκλέχθηκε αντιπρόσωπος της Εστίας στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τη Μακεδονία στη Μελβούρνη τον Φεβρουάριο του 1988 και στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1988 και ο Γιώργος Κοβρίδης οργάνωσε με επιτυχία την Ποντιακή Εβδομάδα. Ακολουθεί στην προεδρία ο καλόγνωμος Βασίλης Αραβόπουλος (1992-1993), και επανέρχεται για τελευταία φορά, Πρόεδρος της Εστίας ο Στάθης Τσιταρίδης. Ήταν μία περίοδος μεγάλων αλλαγών και δημιουργίας έργων υποδομής. Το 1995 η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας απαλλοτριώνει με αποζημίωση 780.000 δολαρίων το Ποντιακό Σπίτι για να κατασκευαστεί εκεί το freeway και ο Στάθης Τσιταρίδης με τους συνεργάτες του αγοράζουν τις εγκαταστάσεις ενός π. Σχολείου έκτασης έξι εκρών στο West Footscray έναντι του ποσού των 460.000 δολαρίων. Τέσσερις μήνες αργότερα ολοκληρώθηκαν τα σχέδια για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, που ξεκινούν στις 25 Μαΐου 1997, μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες, που αναλαμβάνει ο διάδοχός του, Αλέκος Παναγιωτίδης.

Η ομογένεια και, ιδιαίτερα, ο Ποντιακός Ελληνισμός, έχασαν έναν έντιμο πατριώτη και καταξιωμένο αρχηγό τους. Ο Στάθης Τσιταρίδης μένει, ωστόσο, ζωντανός στη συνείδηση χιλιάδων παιδιών που έμαθαν να χορεύουν τους ποντιακούς χορούς, να παίζουν ποντιακό θέατρο και να χρησιμοποιούν την ποντιακή διάλεκτο, δεκάδων μαθητών της λύρας, εκατοντάδων μελών και γυναικών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους να υπηρετούν τα κοινά και να μάχονται για την ανάμνηση των προγόνων και τη μάθηση των εθίμων και παραδόσεων. Με την εκδημία του Στάθη απορφανίζεται ο οργανωμένος Ελληνισμός έναν ταγό του, στερείται των υπηρεσιών και των συμβουλών ενός βετεράνου της κοινοτικής πολιτικής. Κι εγώ, δίπλα του, με τη σταράτη κουβέντα και τον αλύγιστο χαρακτήρα του, έμαθα να αγαπώ την ποντιακή παράδοση, που μου κληροδότησε η μητέρα μου.

Η απώλεια του Στάθη Τσιταρίδη, περήφανου Μακεδόνα και Πόντιου τραγουδιστή, λάτρη της ποντιακής παράδοσης, οικογενειάρχη και αγωνιστή μάς διδάσκει κάτι ακόμη, για το οποίο, ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες, έχουμε να δώσουμε λόγο και λογαριασμό στην ιστορία, αυτό που μας είπε η περίφημη Αγγλίδα συγγραφέας George Elliot: «Όταν έρχεται ο θάνατος, δεν είναι η τρυφερότητα για την οποία μετανιώνουμε, αλλά η σκληρότητά μας».

Πηγή:studio3newcastle.com