Δημιουργία της Κίνησης Γυναικών Εορδαίας

Δημιουργία της Κίνησης Γυναικών Εορδαίας

Εμείς οι γυναίκες υπό το βάρος των πολλαπλών μας ρόλων,  ως μητέρες, εργαζόμενες, νοικοκυρές,  και  με σωρεία προβλημάτων στον οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό μας χώρο  αποφασίσαμε, με την ενεργό  συμμετοχή όλων , να δημιουργήσουμε την Κίνηση Γυναικών Εορδαίας, για να αγωνιστούμε  με συγκεκριμένες δράσεις:
   
·        Εναντίον της φτώχειας και της ανεργίας
·        Εναντίον της βίας κατά των γυναικών  σε όλες τις μορφές της
·        Εναντίον της καθημερινής έκφρασης του σεξισμού κατά των γυναικών
·        Εναντίον της βίας κατά  των παιδιών (ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής ).
 

Επιλέγουμε ως πρώτη δράση μας τη  Βία κατά των γυναικών, ώστε  με την ενεργό συμμετοχή μας :
§  Να σπάσουμε τη σιωπή μας και να κάνουμε ορατή τη βία κατά των γυναικών.
§  Να στηρίξουμε και ενδυναμώσουμε
 έ μ π ρ α κ τ α με δράσεις αλληλεγγύης όλες τις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν τη βία εναντίον τους
§  Να μην επιτρέψουμε την ενοχοποίηση και την κοινωνική  περιθωριοποίησή τους.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ,  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ  ΜΑΣ,  ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ  ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ.
 
Τηλ.επικοινωνίας:6986888944
Facebook : kinisigynaikon@yahoo.gr
Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή ναρκωτικών στην Πτολεμαΐδα

Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή ναρκωτικών στην Πτολεμαΐδα

Χθες το μεσημέρι, στην Πτολεμαΐδα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, συνέλαβαν δύο ημεδαπούς (20 και 29 χρονών), για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες αντιλαμβανόμενοι τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, απέρριψαν στο έδαφος συσκευασία η οποία περιείχε μικροποσότητα  κάνναβης, που κατείχαν από κοινού.

Η μικροποσότητα κατασχέθηκε και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.
Αναβαθμίζεται αισθητικά το Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

Αναβαθμίζεται αισθητικά το Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

«Η ανάπτυξη κάθε πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας μέσα από την δημιουργία των ανάλογων υποδομών, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς μας». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής υπογράφοντας την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, την προέγκριση του έργου: «Αναβάθμιση και διαμόρφωση Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Εορδαίας. Ανάλογες υποδομές αποτελούν ζωντανό κύτταρο δημιουργικής έκφρασης και ανύψωσης του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων μιας περιοχής πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Άλλωστε  είναι χαρακτηριστικό αυτό που υπογραμμίζει ο μεγάλος δραματικός ποιητής Σοφοκλής στην τραγωδία του, Αντιγόνη. «Πολλά είναι τα φοβερά που υπάρχουν στη γη, αλλά το φοβερότερο από όλα είναι ο άνθρωπος και αναφέρεται στην απίστευτη ικανότητα του να δημιουργεί. Και να δημιουργεί πολλά και ποικίλα».

Ο χώρος αυτός θα στεγάσει θα αξιοποιήσει και θα αναπτύξει την έμφυτη αυτή ανθρώπινη δημιουργικότητα, για το χορό, το τραγούδι, τη ζωγραφική, την κεραμική και το θέατρο.

Το έργο προϋπολογισμού 1.137.800,00 € είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013  και αφορά την αισθητική αναβάθμιση των εξωτερικών επιφανειών του πνευματικού κέντρου του Δήμου Εορδαίας καθώς και την κατάλληλη διαμόρφωση στο εσωτερικό του.
Πτολεμαϊδα: Αδιαχώρητο στις πιάτσες ταξί λόγω κρίσης

Πτολεμαϊδα: Αδιαχώρητο στις πιάτσες ταξί λόγω κρίσης

Το αδιαχώρητο στους δύο χώρους στάθμευσης των ταξί στην Πτολεμαϊδα γιατί τα οχήματα λόγω της αναδουλειάς παραμένουν επί ώρες στις πιάτσες με αποτέλεσμα οι θέσεις να είναι κατειλημμένες και να μην εξυπηρετούν όλους τους επαγγελματίες.

Οι χωροθετημένες θέσεις στις δύο πιάτσες ανέρχονται στις 25 και τα 50 ταξί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στάθμευσης που διογκώθηκε τα 2 τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης γι αυτό και η Ένωση Ραδιοταξί « Πτολεμαίος» ζητά από τον δήμο Εορδαίας την παραχώρηση νέων θέσεων στάθμευσης.

Το Σωματείο προτείνει θέσεις στάθμευσης κοντά στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς, στο σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων Κοζάνης, και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Καταγραφή της ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογές

Καταγραφή της ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογές

Η ιστορική μνήμη είναι ο γεωμετρικός τόπος που συναντάει το παρελθόν το παρόν. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα, η Ευρώπη, σχεδόν όλος ο σύγχρονος κόσμος κλυδωνίζεται από κρίση αξιών και επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος που ζουν οι πολίτες, η γνώση του παρελθόντος είναι ικανή να αποτελέσει εργαλείο για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών Η ιστορική μνήμη των γεγονότων που διαμόρφωσαν τον πλανήτη τους τελευταίους αιώνες μπορεί να δώσει λύσεις στα αενάως επαναλαμβανόμενα προβλήματα που καταδυναστεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα τους ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνον.

Την ιστορική μνήμη τρέφουν οι πηγές, διαμορφώνουν τα τεκμήρια, τα κειμήλια, οι προφορικές μαρτυρίες, τα εφήμερα της καθημερινότητας και περιγράφουν οι κοινότητες των συλλογών, ιδιωτικών και κρατικών. Μια μαρτυρία, ένα κείμενο, μια φωτογραφία είναι ικανά να αλλάξουν το ιστορικό ορίζοντα δεκάδων χρόνων.

Ο Δήμος Εορδαίας, η Δήμαρχος κ. Παρασκεύη Βρυζίδου, το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π., η πρόεδρος κ. Θεοπίστη Κρυσταλλίδου  με τη λήξη της ιστορικής έκθεσης «Το ’12 και η εποχή του», που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαϊδας από τις 13 Οκτωβρίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013 με τεράστια επιτυχία και εκατοντάδες  επισκέψεις, διοργανώνουν  ημερίδα με θέμα «Καταγραφή της Ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογές» την Κυριακή 28 Απριλίου 2013.

Η ημερίδα θα διοργανωθεί σε δύο συνεδρίες, το πρωί 11:00 π.μ.- 2:00 μ.μ με ομιλητές τους Βαγγέλη Ιωαννίδη, Γεώργιο Παπαθανασίου, Χρήστο Κεβρεκίδη, Αντώνη Δ. Σκιαθά,  και το απόγευμα 5:30 μ.μ. έως 21:00 μ.μ που θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο για την ιστορική μνήμη με παρουσιάσεις από τους συλλέκτες μέρος των συλλογών τους.

Στο τέλος της ημερίδας θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας στο 24630-54444.
Αγιασμός του «Κέντρου Διάσωσης και Ανάδειξης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής»

Αγιασμός του «Κέντρου Διάσωσης και Ανάδειξης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής»

Η Δήμαρχος και το Δ.Σ του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας σας προσκαλούν στον αγιασμό του “Κέντρου Διάσωσης και Ανάδειξης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28/04/2013 ώρα 12:00. Δίπλα στο Ε.Β.Ε

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ 

Η Δήμαρχος Εορδαίας
Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα παρουσίασε στην Πτολεμαΐδα το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ζωή από την αρχή»

Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα παρουσίασε στην Πτολεμαΐδα το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ζωή από την αρχή»

Την παρουσίαση του βιβλίου  διοργάνωσαν το ΝΠΔΔ (παρ. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας) η Κ.Ε.Δ.Ε, του Δήμου Εορδαίας, το Βιβλιοπωλείο «ΛΕΚΤΩΡ», και οι  εκδόσεις «ΨΥΧΟΓΙΟΣ».

Για το βιβλίο θα μίλησε η Μάρθα Μαυρίδου, παιδαγωγός και υπεύθυνη ΔΗ.ΠΑΙ.Θ.Ε , ενώ αποσπάσματα του βιβλίου  διάβασε η κ.  Μαρία Σακουλέβα.

Η συγγραφέας σε μια κατάθεση ψυχής, μίλησε για το νέο της βιβλίο, εκμυστηρεύτηκε τις αφορμές για την συγγραφή των προηγούμενων της έργων, εντυπωσιάστηκε από τον χώρο που φιλοξενήθηκε η εκδήλωση (στο Καφέ Μπαρ «Το τέλος του κόσμου») και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, αλλά και το θερμό κοινό για την παρουσία τους εκεί.

Δυο λόγια για το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα: «Ο Αχιλλέας Πανόπουλος, μαθητής της τρίτης λυκείου, μια μέρα εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς καμία προειδοποίηση. Η μητέρα του, η Νατάσα, με τη βοήθεια του διοικητή Δημήτρη Δρίβα, κινεί γη και ουρανό για να βρει τα ίχνη του γιου της. Στην πορεία της έρευνας τραγικά μυστικά, πάθη και λάθη βγαίνουν στο φως και περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Λίγο καιρό αργότερα, η Νατάσα, από μια τραγική στροφή της μοίρας, θα βρεθεί κατηγορούμενη για την πιθανή δολοφονία του ίδιου της του παιδιού. Ο διοικητής, που έχει αρχίσει να τρέφει ερωτικά αισθήματα γι’ αυτήν, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να την απαλλάξει από τις κατηγορίες που τη βαρύνουν.

Πού βρίσκεται ο Αχιλλέας; Ποιο τραγικό μυστικό τού αποκαλύφθηκε τη μέρα που εξαφανίστηκε και ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος γι’ αυτό; Θα καταφέρει η Νατάσα να βρει το παιδί της και να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος που τους οδήγησαν ως εδώ; Ή μήπως είναι ήδη πολύ αργά και δε θα έχει την ευκαιρία για μια ζωή από την αρχή;».
Πτολεμαϊδα: Παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Εύης Γκάλαβου «Το μυστήριο του παντοπωλείου»

Πτολεμαϊδα: Παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Εύης Γκάλαβου «Το μυστήριο του παντοπωλείου»

Το ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας, η Θεατρική Συντροφιά Πτολεμαΐδας και η Ήρα Εκδοτική δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα διοργανώνουν από κοινού την παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Εύης Γκάλαβου «Το μυστήριο του παντοπωλείου» (εκδόσεις Ήρα Εκδοτική) η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 και ώρα 19:30 στο Θεατρικό Εργαστήρι «ΠΕΡΙΧΩΡΟΝ» Πτολεμαΐδα. (Κ. Φούφα & Καλλιπόλεως 34)

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

Παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού που προάγει την αγάπη όλων των μετόχων και ισότιμων κληρονόμων της Γης, από την Χριστίνα Προκοπίου Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών

Ομιλία για το οικολογικό, φιλοζωικό μήνυμα του παραμυθιού από την Μελίνα Αυγερινού Υπεύθυνη προγράμματος Ελληνικού Ποιμενικού «Αρκτούρος»

Ανάγνωση αποσπασμάτων από την θεατρολόγο Αγαθή Παππά

Μουσική επένδυση από τον Σωφρόνη Ευθυμιάδη, θεατρολόγο.

Απασχόληση των παιδιών με ζωγραφική από την Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.

Συνομιλία των παιδιών με την συγγραφέα για τα όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο και την εξέλιξη του παιδικού παραμυθιού.

Συντονισμός εκδήλωσης από τον Στράτο Ιορδανίδη
Σύλληψη τριών νεαρών για κατοχή ναρκωτικών στην Πτολεμαΐδα

Σύλληψη τριών νεαρών για κατοχή ναρκωτικών στην Πτολεμαΐδα

Χθες τις απογευματινές ώρες σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, συνελήφθησαν  τρεις ημεδαποί (δύο 25χρονοι και ένας 21χρονος),  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, οι τρεις συλληφθέντες κατείχαν από κοινού μικροποσότητα κάνναβης, η οποία  απορρίφθηκε από το εσωτερικό του Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου στο οποίο επέβαιναν, αφού ο 25χρονος οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα, προκειμένου να αποφύγουν επικείμενο έλεγχο από αστυνομικούς.

Η μικροποσότητα κάνναβης κατασχέθηκε και η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.
Πτολεμαϊδα: Παρουσίαση της μικρού μήκους ταινίας «Στο Σκοτάδι» – Δείτε το Trailer

Πτολεμαϊδα: Παρουσίαση της μικρού μήκους ταινίας «Στο Σκοτάδι» - Δείτε το Trailer

Παρουσίαση της μικρού μήκους ταινίας του Νίκου Κουρού με τίτλο «Στο Σκοτάδι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Δείτε το Trailer:

 


»Στο σκοτάδι» (2013) TRAILER από nikoskourou