Η ΠΟΣΔΕΠ για την κατάσταση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αθήνα,  6 Μαίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΟΣΔΕΠ ,

Για την κατάσταση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης : ⇓

 

Η ΠΟΣΔΕΠ παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τη δημοσιότητα που έχει σχέση με το Δ.Π.Θ. και το μέτωπο όπως έχει διαμορφωθεί μεταξύ Υπουργείου και Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος δηλώνει ότι “…Δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις και παραλείψεις του Πρύτανη που να δικαιολογεί την αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ενός εν ενεργεία Πρύτανη που τυγχάνει της αμέριστης στήριξης της Ακαδημαϊκής και Διοικητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας…”.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια μεθόδευση με συνεχή δημοσιεύματα και καταγγελίες που έχουν προκαλέσει μάλιστα την έκδοση δύο σχετικών πορισμάτων επιθεωρητών.

Οι τοποθετήσεις της Συγκλήτου και ιδίως αυτές της Συγκλήτου της 04 Μαΐου 2017, οφείλουν να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα βαρύτητα.  Με την απόφαση της 1/39/ 04 Μαΐου 2017, και με το ψήφισμα της Διευρυμένης της Συνεδρίασης την ίδια μέρα, με τα οποία τείνει χείρα συνεργασίας  προς το Υπουργείο Παιδείας, δεν είναι δυνατόν να μας αφήσουν αδιάφορους.

Θεωρούμε ότι εφόσον η υπόθεση έχει προωθηθεί τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από το Υπουργείο Παιδείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες και ιδιαίτερα η «εκδίωξη» του Πρύτανη κατόπιν έκδοσης Υπουργικής πράξης για την αποχή του από την  άσκηση των καθηκόντων του, είναι πράξη δυσανάλογη, υπερβολική και ιδιαίτερα σκληρή προς το πρόσωπο ενός εκλεγμένου Πρύτανη.

Ο θεσμός του Πρύτανη, πρέπει να διαφυλαχθεί απ’ όλους μας. Την ίδια στάση είχαμε κρατήσει και πριν μερικά χρόνια όταν ο τότε Πρύτανης του ΕΚΠΑ βρέθηκε σε ανάλογη θέση (κατηγορούμενος για άλλους λόγους), με διαφορετική ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας. Και τότε υποστηρίξαμε με ευθύτητα την ίδια θέση και ο Πρύτανης τελικά δικαιώθηκε.

Ας βοηθήσουμε το Δ.Π.Θ. να βγει από την τρικυμία και ας μην αφήσουμε τους ασκούς του Αιόλου ανοικτούς. Αυτό επιβάλει η λογική και το συμφέρον του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Με εκτίμηση,

 

   Ο Πρόεδρος

 

Στάθης Ευσταθόπουλος

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 

 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ στην διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο

Η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε έχοντας σημαντικό ρόλο στην παρουσία της Ελλάδας και διεθνή αναγνώριση, τόσο από φορείς του τουρισμού όσο και από τουριστικές εταιρείες και διαμορφωτές κοινής γνώμης. Η δουλειά, η σοβαρότητα και η προσήλωση στο στόχο που είχε θέσει από την αρχή ο αείμνηστος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, έφερε αποτελέσματα και η ΠΑΜΘ αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο και συνομιλητή σε διεθνές επίπεδο. Προσπάθεια για ανάπτυξη και επέκταση της αναγνωρισιμότητας μας στο εξωτερικό αλλά και ανάδειξη των ξεχωριστών θεματικών εμπειριών που μπορούμε να προσφέρουμε.

Στα πλαίσια της έκθεσης, η Περιφέρεια προσκλήθηκε και συμμετείχε στην 7η Ετήσια Συνάντηση Υπουργών από 31 χώρες (7th UNWTO Silk Road Ministers Meeting at ITB Berlin 2017), που διοργανώθηκε στις 8 Μαρτίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) για το πρόγραμμα των δρόμων του Μεταξιού (Silk Road).

Είναι ιδιαίτερη η τιμή και αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ΠΑΜΘ:

 • να συμμετέχει στο ίδιο τραπέζι με τις Υπουργικές αποστολές των χωρών, παρουσία μεταξύ άλλων κορυφαίων παραγόντων του διεθνούς τουρισμού και της πολιτικής, της ηγεσίας του UNWTO, ΓΓ κου Taleb Rifai και της υπεύθυνης συντονίστριας του ΠΟΤ για τους δρόμους του Μεταξιού, κας Alla Peressolova,
 • η επίσημη αναγγελία της συνδιοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου για τους Δυτικούς Δρόμους του Μεταξιού στην Αλεξανδρούπολη, διά στόματος της Ελληνίδας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά,
 • Η συμμετοχή του παραγωγού προϊόντων από μετάξι, κου Γιώργου Τσιακίρη από το Σουφλί, με μαγνητοσκοπημένο ερώτημα που απηύθυνε προς τους υπουργούς : (
 •    ),
 • ,

 • κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που διεύθυνε η Κα Christa Larwood, από το BBC Travel Show,
 • η αναφορά της ανακοίνωσης για το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης, στο επίσημο δελτίο τύπου του UNWTO: ( http://media.unwto.org/press-release/2017-03-08/silk-road-destinations-committed-sustainable-tourism ) .

Την 9η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Ελληνικό περίπτερο και στο χώρο της ΠΑΜΘ για τη διοργάνωση του συνεδρίου, με τη συντονίστρια του UNWTO, για τους δρόμους του Μεταξιού, κας Alla Peressolova, του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα τουριστικής ανάπτυξης ΠΑΜΘ κου Μιχάλη Αμοιρίδη, της Προέδρου του ΤΟΘ κας Βούλας Πατουλίδου και συνεργατών.

Στα πλαίσια της ΙΤΒ, ο Εντεταλμένος Περ. Σύμβουλος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης κος Μιχάλης Αμοιρίδης, συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, την οποία ευχαριστήσαμε για την συνεχή υποστήριξη της και τον ΓΓ του ΕΟΤ κο Δημήτρη Τρυφωνόπουλο.

 

Πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με στελέχη: διεθνών τουριστικών εταιρειών και οργανισμών από Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Ισραήλ, της ΙΑΤΑ, της UNESCO του τμήματος World Heritage Convention με αντικείμενο τον βιώσιμο και πολιτιστικό τουρισμό, αντιπροσωπεία των Roman Thermal Spas of Europe και εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα της Ελλάδας.

Συμμετείχε στο ITB Speed Networking Event όπου δόθηκαν πληροφορίες για την ΑΜΘ, σε τουριστικά γραφεία που ενδιαφέρονται να επεκταθούν σε νέους προορισμούς της Ελλάδας.

 

Μιχάλης Αμοιρίδης: ‘’Η φετινή ΙΤΒ, η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση με απήχηση επιχειρηματική αλλά και πολιτική παγκοσμίως, επιβεβαίωσε το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή μας και την συνεχόμενη για 3η χρονιά ανοδική πορεία. Στα πλαίσια αυτής, συζητήθηκε η πιθανότητα να προγραμματιστεί το 2017 μία επιπλέον πτήση ανά εβδομάδα από την Ουκρανία προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα για το 2017 και η έλευση νέων αεροπορικών συνδέσεων το 2018, από Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σλοβακία και Τσεχία, με σημαντικό στοιχεία την απήχηση και επέκταση των επισκεπτών από τις χώρες αυτές και στο ηπειρωτικό τμήμα της ΠΑΜΘ.

Το κυρίαρχο όμως είναι, ότι η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είχε σημαντικό διεθνή ρόλο και αναγνώριση. Της αποδόθηκε ιδιαίτερη τιμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και τον ΓΓ του κο Taleb Rifai, να συμμετάσχει με την παρουσία μου, δίπλα στην Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην επίσημη συνάντηση μεταξύ 31 υπουργών τουρισμού. Ύψιστη τιμή πρωτόγνωρη για Περιφέρεια, που κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της συνδιοργάνωσης από τον ΠΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού και την ΠΑΜΘ, του 1ου διεθνούς συνεδρίου για τους δυτικούς δρόμους του μεταξιού, τον Απρίλιο στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη χάρις στο όραμα και το σχεδιασμό του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, σε αυτά τα 2,5 χρόνια, έβαλε τις βάσεις για μία ουσιαστική συνεργασία με τους διεθνείς τουριστικούς παράγοντες και τα στελέχη που διαμορφώνουν την εικόνα στο διεθνές κοινό. Συγκροτημένη παρουσία, δουλειά, αξιοπιστία και στόχευση στην πρακτική ανάδειξη των τουριστικών μας πόρων με διαχρονικά οφέλη για την κοινωνία, έβαλαν τα θεμέλια για την ανάδειξη του ρόλου μας διεθνώς και της εδραίωσης του προορισμού τα επόμενα χρόνια, με άξονα την παραλιακή Θρακομακεδονική μας Ριβιέρα, τα νησιά μας Σαμοθράκη και Θάσο, τη φύση και την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρουν τα τοπικά πολιτιστικά μας στοιχεία και η γαστρονομία. Η στοχευμένη συνδρομή μας, στην τεράστια προσπάθεια που κάνει ο ιδιωτικός τομέας είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε.’’

 

&nbs
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ : ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ 2 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ι.Χ . ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, στο ύψος του 9ου περίπου χιλιομέτρου Αλεξανδρούπολης –  Συνόρων, στο ύψος του οικισμού της Άνθειας.

Γκρι Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας Nissan συγκρούστηκε σφοδρά με Πυροσβεστικό όχημα.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η οδηγός και ο επιβάτης του αυτοκινήτου, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μητέρα και παιδί, να τραυματιστούν θανάσιμα.

Οι άνδρες του πληρώματος του Πυροσβεστικού Οχήματος μεταφέρθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για ελαφρύ τραυματισμό τους, αφού διατήρησαν τις αισθήσεις τους παρά το γεγονός πως το Πυροσβεστικό ντεραπάρισε ως αποτέλεσμα της σφοδρότητας της σύγκρουσης.

 

Η κυκλοφορία στο σημείο διακόπηκε για αρκετή ώρα, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος, που στοίχισε τη ζωή των δυο επιβατών του Ι.Χ. αυτοκινήτου διερευνώνται.

πηγη :
Ετήσιο Προγράμμα Τουριστικής προβολής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για το ‘’2017 έτος Τουρισμού για την ΠΑΜΘ’’.

Έγκριση ετήσιου  Προγράμματος Τουριστικής προβολής Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας – Θράκης  για το ‘’2017 έτος Τουρισμού για την ΠΑΜΘ’’.

Συνημμένο αρχειο PDF ⇒ : 2016 ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Σχετ.:

1: ‘Αρθρο 46 του ν.4276/2014 (ΦΕΚ 155/Α΄) «προγράμματα τουριστικής προβολής»

2: Εγκύκλιος 14480/25.10.2012 (ΑΔΑ: Β43ΙΟΟ-5ΒΘ) «Κατευθύνσεις για την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας παροχής σύμφωνης γνώμης, που ορίζεται στο άρθρο 30 του ν.3498/2006 (Φ.Ε.Κ. 230/Α΄) «περί τουριστικής προβολής των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

3: Άρθρο 30 του ν.3498/2006 (Φ.Ε.Κ. 230/Α΄) «περί τουριστικής προβολής των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» .

4: Η με αριθ. 80 /11-5-2016 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

 

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη, σας διαβιβάζω την εισήγηση και το προτεινόμενο πρόγραμμα τουριστικής προβολής Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας-Θράκης  για το ‘’2017: Έτος Τουρισμού για την ΠΑΜΘ’’, προκειμένου να υποβληθεί προς έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή και ακολούθως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα σχετικά και την οικ.:3907/01-08-2016 απόφασης του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β/Αρ.Φύλλου2911/13-9-2016.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

(Συν/να  και ως αναπόσπαστο στοιχείο της παρούσας, σας διαβιβάζονται οι 3 παραδοτέες φάσεις του

‘’Στρατηγικό & Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. & Σύντομη Επισκόπηση Δράσεων 2016 ’’ ).

 

Εισαγωγή

 

Αυτό που πραγματικά αξίζει να προσέξουμε είναι η αυθεντικότητα που έχουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – όποια έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ως περιοχή – να προστατευτεί και να αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη με αρχές βιωσιμότητας και αειφορίας. Αυτό πιθανά να εννοούσε και ο συντοπίτης μας, γεννημένος στη Ξάνθη,  Μάνος Χατζιδάκις: »Ήταν ανάγκη να βρούμε το ταπεινό, το ασήμαντο, το σημερινό από το οποίο θα πιανόμασταν και θα συμφιλιωνόμασταν με τη μικρότητά μας. Πριν, όμως, αυτό γίνει ουσία πνευματική, ήρθε ο τουρισμός. Και άρχισε η βιομηχανοποίηση της γραφικότητας.»

 

Η πιέσεις για την μαζική επιτυχία, από διάφορα κέντρα κοινωνικά οικονομικά, η διάσταση της πολιτικής προβολής και η ανάγκη να είμαστε αρεστοί στο κυρίαρχο ρεύμα της εποχής με τα επιτυχή θετικά νούμερα και τις στατιστικές, φέρνει στο προσκήνιο τις σειρήνες που μας παρασέρνουν. Χρειάζεται όμως να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας προς τη διαφορετικότητα της μάζας, προς εκείνη την κατεύθυνση που θα διατηρήσει το αυθεντικό, θα επαναφέρει την αρμονία όπου έχει χαθεί και θα εμπνεύσει τους συμπολίτες μας να στραφούν επαγγελματικά, κοινωνικά αλλά και ως καταναλωτές προς την πραγματική, αυθεντική ανακάλυψη του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος μας. Δεν ήμασταν και δεν είμαστε προορισμός μαζικού τουρισμού, διατηρήσαμε σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες περιοχές την αληθινή, παραδοσιακή, Θρακο – Μακεδονική, Πόντιο – Μικρασιατική, Ελληνική στο σύνολο μας παράδοση και φιλοξενία. Διατηρώντας παράλληλα και το Βαλκανικό κοσμοπολιτισμό, που αυτόν είχαμε και με αυτόν υπήρξαν μεγάλες στιγμές σε αυτήν εδώ την περιοχή και αυτός μας διαφοροποιεί από την άλλη Ευρώπη και για αυτόν διακρινόμαστε. Πρέπει να μην το χάσουμε, να μην το καταστρέψουμε, αλλά πατώντας σε αυτό να προχωρήσουμε με πραγματικές συνεργασίες, με κοινή προσπάθεια όλων, με ειλικρινείς σχέσεις ανταλλαγής ιδεών. Τότε μόνο θα γίνει εφικτή η καθολική κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προς παροχή υπηρεσιών, ιδεών αλλά κυρίως ατμόσφαιρας που θα μας κάνει επιλέξιμους από επισκέπτες-περιηγητές από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από τις άλλες χώρες και όχι απλά ‘’τουρίστες’’. Τότε μόνο θα έχουμε την ποιοτική αναβάθμιση του προορισμού μας αλλά και την αύξηση του οφέλους σε όλη την πυραμίδα, φτάνοντας μέχρι τη βάση της που είναι ο πρωτογενής τομέας που στήριξε και στηρίζει τον τόπο μας, που είναι η τοπική λαϊκή χειροτεχνία, που είναι η παράδοση σύγχρονή αλλά και η αρχαιοελληνική που αιώνες τώρα, σε πείσμα πολλών δυσμενών παραγόντων είναι παρούσα φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας. Έχουμε πολλά για τα οποία είμαστε περήφανοι και αποκτήσαμε το 2016 ακόμη μία τεράστια αναγνώριση παγκόσμιου χαρακτήρα από την UNESCO για τους ‘’Φιλίππους’’ μας, με κυρίαρχο άξονα την δράση του Απόστολου Παύλου και την ίδρυση της πρώτης στην Ευρώπη Χριστιανικής Εκκλησίας, τη βάφτιση τα πρώτης Χριστιανής της Λυδίας, με τα μνημεία και το φυσικό χώρο των γεγονότων να είναι επισκέψιμα. Με Μοναστήρια, τα αρχαιότερα στην Ευρώπη να είναι σε λειτουργία. Με την αρχαία Εγνατία Οδό να αποτελεί άξονα ενδοπεριφερειακής σύνδεσης και πολιτιστικών συνεργειών αλλά και δρόμο πάνω στον οποίο πάτησαν τα καραβάνια του δρόμου του Μεταξιού που ένωσαν Ευρώπη και Ασία πολύ πριν αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να ανακαλύψουν τις θαλάσσιες οδούς και αποτελεί σήμερα άξονα αναφοράς πολλών ταξιδιωτικών εμπειριών.

 

Η ιδέα Γιώργου Παυλίδη :        ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και είναι μεγάλη η ευθύνη να την καταλάβουμε και να την υλοποιήσουμε.

 

Γενική Πολιτική Στόχευση – Αναφορά Υφιστάμενης Κατάστασης

 

Ο αείμνηστος Περιφερειάρχης μας, ο Γιώργος Παυλίδης, τοποθέτησε τον τουρισμό στον πυρήνα των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της περιφέρειας και αυτή η πολιτική του ενέργεια  αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό. Εκπονήθηκε σε τρείς φάσεις το Στρατηγικό & Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. που αποτελεί πλέον τον οδηγό για τις περαιτέρω δράσεις μας στον τομέα αυτό. Επιγραμματικά: κυρίαρχος στόχος να γίνει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τουριστικός προορισμός αριστείας με άξονα τα τρία κυρίαρχα στοιχεία στα οποία έχουμε δυνατότητες και πρέπει να επενδύσουμε : ΦΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΠΟΣ, υποστηρίζοντας φυσικά το κυρίαρχο στην Ελλάδα αλλά και στην ΑΜΘ που προσελκύει επισκέπτες παραθεριστικό παραλιακό δυναμικό. Σημαντικό εργαλείο η δημιουργία, ως εργαλείο συμβουλευτικό αλλά και ουσιαστικό ως προς το σχεδιασμό και την παρακολούθηση δράσεων και αποτελεσμάτων, με την εμπλοκή όλων των θεσμών (αυτοδιοίκησης και παραγωγικών), η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO).

 

Είναι ανάγκη αναπροσαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που έχει επικρατήσει, με στόχο την αναμόρφωση του προϊόντος και την κινητοποίηση, εξειδίκευση και απασχόληση της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν τουριστικοί πόροι, είναι ζητούμενο να γίνουν και τουριστικό προϊόν αλλά σε αυτό πρέπει να ακολουθήσει οπωσδήποτε η τοπική κοινωνία, αλλιώς δεν θα υπάρξει ουσιαστικά προϊόν αλλά μόνο όμορφες φωτογραφικές αποτυπώσεις. Αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της ανακήρυξης του ‘’2017: Έτος Τουρισμού για την ΠΑΜΘ’’ από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν εισηγήσεως του αείμνηστου Γ. Παυλίδη.

 

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφενός λόγω της μεγάλης ποικιλίας και πολυμορφίας των τουριστικών πόρων και αφετέρου, λόγω της χρόνιας τοποθέτησης της στο οικονομικό και γεωπολιτικό «περιθώριο» είχε ένα αργοπορημένο «ξεκίνημα» στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης η οποία μάλιστα στηρίχθηκε (σε μεγάλο βαθμό) στην αξιοποίηση των επενδυτικών κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου και λανθασμένα απέκτησε τα χαρακτηριστικά του μαζικού – παραθεριστικού τουρισμού. Τις προηγούμενες δεκαετίες προγράμματα όπως το Leader δεν υλοποιήθηκαν με στόχευση πρακτική και με βάση ένα ουσιαστικό σχεδιασμό και αύξησαν τη δυσαρμονία αυτή. Συνεπώς οι χρηματοδοτήσεις ουσιαστικά αύξησαν την ανομοιομορφία και δεν λειτούργησαν προς την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού ή δεν ακολουθήθηκαν από πολιτικές εκπαίδευσης και κινητοποίησης των κοινωνιών. Συνεπώς καταλήξαμε να μιλάμε για τουρισμό παντού χωρίς όμως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό κυρίως όσον αφορά την υποστήριξη από το ανθρώπινο δυναμικό και τις τοπικές επιχειρήσεις.

 

…«η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και της υποδοχής τουριστών επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της περιφερειακής οικονομίας, στο βαθμό που αποτελεί ένα πολυσύνθετο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο»…

 

…«ο τουρισμός όπως και άλλες κοινωνικές ή οικονομικές δραστηριότητες δεν προκύπτουν τυχαία ή έστω ομοιόμορφα. Στην πράξη υπάρχουν περιοχές, τοποθεσίες που είναι περισσότερο κατάλληλες για τουριστική ανάπτυξη από άλλες»…

 

Το επίπεδο της υφιστάμενης τουριστικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια δεν αντιστοιχεί – αναλογεί στους αξιόλογους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους που συγκεντρώνει στα γεωγραφικά της όρια, αλλά ούτε και στα πλεονεκτήματα που διαθέτει ως τουριστικός προορισμός. Το πρότυπο του μαζικού, κυρίως θαλάσσιου τουρισμού, που κυριαρχεί στη χώρα και έχει εισχωρήσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχει μεν επιφέρει την αναπτυξιακή εξάρτηση ορισμένων χωρικών ζωνών από τον θερινό τουρισμό (παράλια Καβάλας, Θάσος, Αλεξανδρούπολη) με μεγάλη επιτυχία και οικονομικό υπόβαθρο, δεν ανταποκρίνεται όμως στις ευρύτερες δυνατότητες της Περιφέρειας για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεν αξιοποιεί θεματικές μορφές πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δεν κινητοποίησε τις τοπικές κοινωνίες. Οι μορφές αυτές που βασίζονται στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και τη γεωγραφική θέση της Περιφέρειας αποτελούν ταυτόχρονα το μέσο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Η τουριστική προσφορά της ΠΑΜΘ, διακρίνεται από χωρική / χρονική ανισοκατανομή : υψηλή ζήτηση στη Θάσο και την παραλιακή ζώνη Έβρου – Καβάλας και περιορισμένη στο εσωτερικό. Υψηλή ζήτηση κατά τους θερινούς μήνες, περιορισμένη το υπόλοιπο διάστημα.

 

 

 

Ο τουριστικός κλάδος στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εν συντομία της εξής εικόνα :

 

Τα πλεονεκτήματα στον τουριστικό κλάδο αφορούν στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την εναλλαγή τοπίων, τη μεγάλη ακτογραμμή και την εξαιρετική βιοποικιλότητα, καθώς και το πλήθος των προστατευόμενων περιοχών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μάλιστα υπάρχει πλήθος περιοχών με περιθώρια ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Ανατολική και Δυτική Ροδόπη, Παγγαίο, Φαλακρό, Παρανέστια περιοχή, Δέλτα Έβρου, Δαδιά, λίμνες Ροδόπης – Ξάνθης, Άρδας, Δάση Δράμας, νησιά Θάσος και Σαμοθράκη). Επίσης στην Περιφέρεια παρουσιάζεται μεγάλη αρχαιολογική κληρονομιά όλων των περιόδων, πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, πολιτισμικό κεφάλαιο, τοπική κουζίνα και διαπολιτισμικά χαρακτηριστικά, ενώ οι εθνικές υποδομές μεταφορών (οδικές, λιμενικές, αερολιμενικές) βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δίνεται έτσι η δυνατότητα πραγματοποίησης διακοπών όλες τις εποχές του χρόνου και εξυπηρέτησης που ευνοούν την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός που εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και πλήθος χερσαίων συνοριακών πυλών, ενώ διαθέτει επαρκές δίκτυο μονάδων υγείας. Σημαντική η κομβική γεωπολιτική της θέση και η εγγύτητα στα Βαλκάνια και στην Παρευξείνια ζώνη που συνιστά ένα ακόμη συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

 

Οι αδυναμίες στον τομέα του τουρισμού αφορούν στην μεγάλη απόσταση από το οικονομικό και πληθυσμιακό κέντρο της Ελλάδας την Αθήνα, την αύξηση του κόστους μετακίνησης στη χώρα, στην περιορισμένη ενασχόληση των πολιτών μας με τον τουρισμό, έλλειψη τουριστικών πρακτόρων στο ηπειρωτικό τμήμα που να ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό, στο μικρό ξενοδοχειακό δυναμικό συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας, τη χωρική συγκέντρωση των ξενοδοχειακών κλινών, την έντονη εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης και την εξάρτηση ορισμένων χωρικών ζωνών από το μαζικό τουρισμό. Για αυτό παρατηρείται το ηπειρωτικό τμήμα ανεπαρκής διείσδυση σε νέες αγορές και στην προώθηση ειδικών τουριστικών προϊόντων (οικοτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός κ.ά.), ενώ περιοχές με εν δυνάμει τουριστικό ενδιαφέρον έχουν χαρακτηριστικά και κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό. Επιπλέον καταγράφεται ελλιπής κατάρτιση και επιμόρφωση του τοπικού δυναμικού σε υπηρεσίες και επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και το πιο σημαντικό, είναι εμφανής η απουσία φορέα διαχείρισης του τουριστικού προορισμού ΠΑΜΘ.

 

Σε σχέση με τις Ευκαιρίες, υπογραμμίζονται η γεωγραφική θέση της Περιφέρειας όπου σε ακτίνα 400km κατοικούν 65 εκατομμύρια εν δυνάμει επισκέπτες, η προβολή της συνολικής ταυτότητας – φυσιογνωμία και φήμης της Περιφέρειας (περιβάλλον, τοπία, ιστορία, πολιτισμός, παραδόσεις, προϊόντα, γαστρονομία, δρώμενα, εκδηλώσεις), η εξασφάλιση της ποιότητας, της ποικιλίας και καινοτομίας των εμπειριών με έμφαση στην αυθεντικότητα, στην ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα και κουλτούρα και σε όλα τα στοιχεία διαφοροποίησης (θέλγητρα διαφορετικότητας). Επίσης υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των δυνατοτήτων συνεργασίας με όμορες περιοχές, ενδυναμώνοντας συνολικά την τουριστική προσφορά και παρέχοντας εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν με προώθηση Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και ανάπτυξη δικτύου θεματικών διαδρομών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται για εναλλακτικές / θεματικές μορφές τουρισμού. Παράλληλα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες με προσανατολισμό στην ενίσχυση της σύνδεσης του τουρισμού με την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό, καθώς και στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη των αναξιοποίητων τουριστικά ζωνών. Οι καλές σχέσεις με τις γείτονες Χώρες ευνοεί την ενίσχυση της Διαβαλκανικής συνεργασίας σε θέματα αειφόρου τουρισμού και το άνοιγμα νέων Συνοριακών Σταθμών, σε συνδυασμό με τις θετικές τάσεις ως προς την ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και την περιοχή της ΑΜΘ.

 

Στις ευκαιρίες τέλος πρέπει να προσθέσουμε την απόφαση για μετεξέλιξη της ΠΑΜΘ σε τουριστικό προορισμό Αριστείας .

 

Σε ότι αφορά, το φάσμα των απειλών, αυτό περιλαμβάνει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στις κυρίαρχες χώρες προέλευσης τουριστών με αντίκτυπο στη συχνότητα και τη διάρκεια των διακοπών, όπως επίσης την ευμετάβλητη τουριστική αγορά και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και ειδικότερα τον ανταγωνισμό κυρίως από την εξάρτηση τιμολογιακής πολιτικής από τις περιοχές με μεγάλα αποθέματα διαθέσιμων κλινών που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και δυνατότητα επέκτασης μας σε νέες αγορές. Ειδικότερα για το 2017 προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν : α) Η συνεχιζόμενη κρίση στην Μέση Ανατολή και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, β) Η απόφαση της Μ. Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ με άμεσες επιπτώσεις πέραν των μεσομακροπρόθεσμων, γ) η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και δ) τυχόν αποκλίσεις από την εφαρμοζόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

 

Παράλληλες πολιτικές στήριξης και πόροι που αναμένονται να αξιοποιηθούν το 2017:

 

 ‘’2017: Έτος Τουρισμού για την Περιφέρεια ΑΜΘ’’

Μετά από εισήγηση του αείμνηστου Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη, στην 6/2016 τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, ανακηρύχθηκε το 2017 σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Περ. Συμβουλίου 80/2016, ως ‘’2017: ΕΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ’’. Στα πλαίσια των οδηγιών που δόθηκαν εν συνεχεία έγιναν συσκέψεις φορέων ανά ΠΕ με στόχο την διαβούλευση και σκοπό α)  Να επιλέξει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα την καλύτερη εμπειρία με την οποία θα φεύγει ο επισκέπτης , β) υποβολή προτάσεων δράσεων για ένταξη στο σχετικό προγραμματισμό.

 

Γενικές διαπιστώσεις που πρόεκυψαν:

 • Απαιτείται η κατά το δυνατό συμπόρευση όλων των φορέων ανά ΠΕ ώστε να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις αλλά και σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.
 • Υπάρχουν τουριστικοί πόροι αλλά δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν σε τέτοια μορφή που να είναι ελκυστικό και σε ετοιμότητα να προσφερθεί.
 • Το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει κινητοποιηθεί προς την παροχή ποιοτικών και σύγχρονων υπηρεσιών.
 • Έλλειψη υποδομών παροχής τουριστικών υπηρεσιών και δυνατότητα κάλυψης αυτών από τον ιδιωτικό τομέα.
 • Γιορτές και εκδηλώσεις σημαντικού τουριστικού υπόβαθρου, δεν ολοκληρώνουν τον προγραμματισμό τους στον κατάλληλο χρόνο, παρά μόνο πολύ κοντά στην υλοποίηση τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προβληθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών.
 • Δεν συμπορεύονται με το Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΑΜΘ για τον τουρισμό.
 • Δεν συμπορεύονται ακόμη και εντός ΠΕ και πολύ περισσότερο εντός της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να υπάρχει διάσπαση και αποδυνάμωση των δράσεων.

 

Είναι κυρίαρχη η ανάγκη αναπροσαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που έχει επικρατήσει, με στόχο την αναμόρφωση του προϊόντος και την κινητοποίηση, εξειδίκευση και απασχόληση της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν τουριστικοί πόροι, είναι ζητούμενο να γίνουν και τουριστικό προϊόν αλλά σε αυτό πρέπει να ακολουθήσει οπωσδήποτε η τοπική κοινωνία, αλλιώς δεν θα υπάρξει ουσιαστικά προϊόν αλλά μόνο όμορφες φωτογραφικές αποτυπώσεις.

Όπως τόνισε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης:

‘’ Όλο και περισσότεροι προορισμοί προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σύστημα εμπειριών. Να το κάνουμε και εμείς πράξη. Να επιλέξει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα την καλύτερη εμπειρία με την οποία θα φεύγει ο επισκέπτης.

Επιβάλλεται να διορθώσουμε σταδιακά τον κύκλο εμμονής στη μάζα, στο χαμηλής κερδοφορίας μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε σε άλλα πεδία. Αυτό απαιτεί μια σαφή περιφερειακή πολιτική, μια βιομηχανία η οποία είναι πιο ανοιχτή στην καινοτομία και εντελώς διαφορετικό μάρκετινγκ.

Τα πέντε σημεία αναφοράς που συμβάλλουν περισσότερο στην επιτυχία ενός προορισμού είναι η ασφάλεια, η φιλοξενία και η αίσθηση του ευπρόσδεκτου, οι εμπειρίες και τα θετικά συναισθήματα, η ποιότητα των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών και η ισχυρή ηγεσία και διαχείριση σε επίπεδο προορισμού. Πρέπει:

 • Να διευρύνουμε, να ενεργοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των πολιτών και των φορέων που πιστεύουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 • Να έλξουμε το ενδιαφέρον των κύριων αγορών στόχευσης στις γύρω Χώρες, με στοχευμένα Event.
 • Να προσδιορίσουμε και να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των ειδικών ομάδων στόχευσης, με επιλεγμένες ενέργειες.
 • Να συγκροτήσουμε lobby και ισχυρές επαφές στους επαγγελματίες του Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον.

Τα μέσα που θα επιλέξουμε είναι πολλά, κάθε φορά όμως το κάθε ευρώ που θα δαπανάται πρέπει να αποδίδει υπερπολλαπλάσια στην κοινωνία και οικονομία της Περιφέρειας.

Τέτοια εργαλεία ενδεικτικά είναι :

 • Ημερήσιες Συναντήσεις εργασίας με τους εθνικές ενώσεις Τουρισμού των εγγύς ευρισκομένων Χωρών , με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και του εξαιρετικού προϊόντος μας.
 • Ημερήσιες συναντήσεις εργασίας με τους εθνικές μας ενώσεις επαγγελματιών Τουρισμού (τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, εκπροσώπους ξένων οργανισμών, αεροπορικών εταιριών κλπ.)
 • Φιλοξενία και ξενάγηση στον Χώρο οργανωμένων ομάδων διαμορφωτών της κοινής γνώμης.
 • Χρηματοδότηση και στόχευση στο ψηφιακό μάρκετινγκ, εκτεταμένη καμπάνια «Media Relations» , επιδίωξη σημαντικών συμφωνιών με τους καλύτερους διαμορφωτές τουριστικών πακέτων ειδικού ενδιαφέροντος.
 • Προσδιορισμό και ανάδειξη των τοπικών μοναδικών «εμπειριών», που θα βρει σε ένα τόπο ο επισκέπτης και θα τις πάρει μαζί του ως εντυπωσιακό στοιχείο, που θα σημαδέψει την μνήμη του.
 • Προώθηση της Δράσης Τουριστικός Προορισμός Αριστείας, με τη συγκρότηση Οργανισμού Τοπικού Προορισμού της ΑΜΘ και όσες ενέργειες απαιτούνται. ’’

Έξυπνη  εξειδίκευση RIS3

Στο πλαίσιο του νέου προγραμματικού σχεδιασμού και της έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας RIS3 σημειώνεται ότι οι προτεραιότητες που συνδέονται με τον τουρισμό στον δεύτερο πυλώνα «μεγέθυνση και εμπέδωση των αναδυόμενων κλάδων της περιφερειακής οικονομίας» είναι οι ακόλουθες:

1) Διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος μέσω οργανωτικών και προωθητικών καινοτομιών όπως:

 1. i) η δημιουργία ενιαίου συστήματος οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης της ένταξης των προϊόντων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, του αγροδιατροφικού και βιοτεχνικού τομέα στο δίκτυο τουρισμός/πολιτισμός της ΠΑΜ-Θ
 2. ii) η δικτύωση του τουριστικού κλάδου με κλάδους που επηρεάζουν άμεσα το τουριστικό προϊόν (εστίαση, μεταφορές, εμπόριο, μεταποίηση)

iii) η ενίσχυση των τουριστικών δικτύων και των ολοκληρωμένων τουριστικών προγραμμάτων / προορισμών.

 

2) Προσέλκυση ή υποστήριξη επενδύσεων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που υπηρετούν εμπεδωμένους ή αναδυόμενους κλάδους της περιφερειακής οικονομίας όπως : Ειδικές μορφές τουρισμού και συγκεκριμένα, πολιτιστικός τουρισμός, οικοτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός κα.

 

ΟΧΕ Πολιτισμού – Τουρισμού VIA EGNATIA

Τουριστική Ανάπτυξη ως Στρατηγικός αναδυόμενος αναπτυξιακός τομέας, Πολιτισμός ως πόρος που θα προσδιορίσει την υψηλή ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Πολιτισμός – Τουρισμός: Τομείς με έντονη χωρική διάσταση, ανάγκη δικτύωσης – χωρικής οργάνωσης.

Πολιτισμός – Τουρισμός: Η «σύνδεση» απαιτεί πολύπλευρη παρέμβαση (υποδομές, επιχειρηματικότητα, ανθρώπινους πόρους, ΤΠΕ) που προσδιορίζονται χωρικά.

Εδαφική Επένδυση: ένα νέο εργαλείο που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στον σχεδιασμό των παραπάνω.

 

Προτάσεις σε 4 χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους προγράμματα για την υποστήριξη:

 • Πολιτικών προώθησης και δημιουργίας σύγχρονου υλικού.
 • Επιμόρφωσης εκπαίδευσης προσωπικού και ανέργων
 • Ανάδειξης Εθνικών Πάρκων ως προς την τουριστική τους πλευρά
 • Συνεργασία με Συνδέσμους και Ενώσεις Ξενοδόχων, ΣΕΤΕ, ACTA, CPMR, Φορείς διαχείρισης και με εκπροσώπους διαφόρων χωρών σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα.

 

Πρακτική προσέγγιση

 

Κατά την ενημέρωση με την ανάληψη των καθηκόντων μου, μελέτησα υλικό και έρευνες που είχε στη διάθεση της η ΠΑΜΘ, διαπιστώνοντας με έκπληξη, ότι εργασίες που παραδόθηκαν το 2003, μπορούσαν άνετα με μικρές διορθώσεις να παρουσιαστούν ως επίκαιρες ακόμη και σήμερα! Πρακτικά η ΠΑΜΘ διαχρονικά ακολουθούσε ή έπρεπε να ακολουθεί τα παραπάνω αναφερόμενα, τα οποία είχαν επισημανθεί επανειλημμένα και πολλά χρόνια -δεκαετίες- πριν αλλά ποτέ ίσως δεν εφαρμόσθηκαν στην πράξη. Αυτό συνέβαινε διότι κατά την δίκη άποψη επικρατούσε τελικά η πολιτική της ικανοποίησης τοπικών φορέων και συλλόγων και όχι η λογική της εφαρμογής του σχεδίου για αυτό και τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά. Επικρατούσαν λογικές επιστολών διαμαρτυρίας, διοργάνωσης γιορτών και πανηγυριών με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση τοπικών αρχών και τις δημόσιες σχέσεις συλλόγων φορέων.

 

Την προηγούμενη δεκαετία η κατανομή της τουριστικής επισκεψιμότητας σε σχέση με σήμερα είχε δύο κυρίως διαφοροποιήσεις:

 • Οι αφίξεις στα ξενοδοχεία, ημεδαπών κυμαινόταν στο 81-84% και οι διανυκτερεύσεις τους στο 66-69% και συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων περίπου 1.400.000.
 • Οι αεροπορικές αφίξεις από βόρεια και δυτική Ευρώπη ήταν πάνω από 50% περισσότερες σε σχέση με σήμερα.

 

Σήμερα τα αντίστοιχά ποσοστά είναι 55% και 41% αντίστοιχα και συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων 1.900.000. Αυτή η μετατόπιση ποσοστών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο εάν είχε επιτευχθεί προσθετικά στην υφιστάμενη κατάσταση. Δυστυχώς όμως συνέβη λόγω της κρίσης που περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις των Ελλήνων. Είχαμε αύξηση στις επισκεψιμότητα αλλά αυτή ουσιαστικά η προσπάθεια όλων μας , συμπλήρωσε τα κενά που άφησαν οι απώλειες της Ελληνικής κρίσης και έτσι δεν είχαμε τα εκρηκτικά μεγέθη. Παράλληλα η προορισμοί μας στην ενδοχώρα που στηριζόντουσαν στους Έλληνες υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημία διότι οι αλλοδαποί που μας προτίμησαν αναζητούσαν κατά κύριο λόγο τη παραλιακή ζώνη μας.

 

Περιοχές που είχαν όφελος από τον εγχώριο τουρισμό κατέρρευσαν και η απογοήτευση οδήγησε σε σημαντική απώλεια επιχειρήσεων που ασχολούνταν με το αντικείμενο. Έτσι σήμερα ξαναπροσπαθώντας την επανεκκίνηση συναντούμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα: Ύπαρξη σημαντικών τουριστικών πόρων αλλά έλλειψη πρακτικής προσφοράς τουριστικού προϊόντος. Αυτό λειτουργεί αρνητικά.

 

Το άνοιγμα των συνόρων, μας ωφέλησε αλλά όπως φαίνεται κυρίως τη παραλιακή ζώνη μας. Παράλληλα και παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες μας κατά μέσο όρο πλήρωναν μεγαλύτερο τίμημα για  τη διαμονή σε σχέση με τους δυτικοευρωπαίους που ερχόντουσαν αεροπορικά μέσω μεγάλων τουριστικών οργανισμών οι οποίοι επιτύγχαναν οργανωμένες συμφωνίες με τους εδώ ξενοδόχους. Συνεπώς οι τελευταίοι προτιμούσαν να μην πουλάνε στην ‘’Ευρώπη’’ αλλά στα ‘’Βαλκάνια’’. Έτσι και επειδή η συγκεκριμένη αγορά ήταν ήδη κορεσμένη, η αύξηση των οδικώς ερχόμενων Βαλκάνιων , περιόρισε το χώρο για τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα η αεροπορικές αφίξεις να μειωθούν σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να είναι αρνητικό για τις εισπράξεις των επιχειρηματιών. Υπάρχει ζήτηση για έλευση ευρωπαίων και όχι μόνο Θάσο αλλά δεν βρίσκεται χώρος και κοινός τόπος για επίτευξη οικονομικών συμφωνιών. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα ποτήρι γεμάτο νερό που εάν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το γεμίσουμε, όσο βάζουμε τόσο θα χύνεται έξω. Συνεπώς όσον αφορά αυτό το σημείο πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αυτό που χύνεται έξω να το μαζεύουμε σε ένα πιατάκι ώστε να μην είναι άσκοπες οι προσπάθειες.

 

Οι παράλληλες υποδομές φιλοξενίας είτε νόμιμα λειτουργούσες είτε άλλως, απορροφούν ένα μεγάλο μερίδιο, ενδεχόμενα ίσως και μεγαλύτερο των ξενοδοχειακών μας υποδομών. Αυτό επιτείνεται από την επαναλαμβανόμενη πρόσβαση και οικειότητα που αποκτούν με τον τόπο και τους ανθρώπους του οι οδικώς ερχόμενοι επισκέπτες μας αλλά και οι νέες πλατφόρμες διαδικτυακών  κρατήσεων. Υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και είσπραξης φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

 

Ο ανταγωνισμός για την έλευση επισκεπτών και τη διεύρυνση τους έχει να κάνει με τουριστικούς πράκτορες, τοπικές επιχειρήσεις και δευτερεύοντος με το κατάλυμα. Παράλληλα στο σύστημα απόδοσης ρευστότητας η διαμονή αποτελεί ένα μικρό ποσοστό 15% ενώ οι υπόλοιπες δομές διημέρευσης και αγορών, εμπορικά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην κατανάλωση του επισκέπτη.

Συνεπώς η πολιτική στόχευση δεν πρέπει είναι πλέον δομημένη σε μία πολιτική λαϊκισμού που μοιράζει χρήματα σε φορείς ή χαϊδεύει αυτιά για να είναι αρεστή. Θα αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε να υπάρξει ανάταξη και ουσιαστική διαφοροποίηση; Επί σειρά ετών, δεν έγιναν αυτά και ακολουθήθηκαν πολιτικές εξευμενισμού με αποτέλεσμα μελέτες του 2003 να είναι επίκαιρες ακόμη και σήμερα 13 χρόνια μετά. Αυτό γιατί, δεν έγιναν αυτά που προτείνονταν στις μελέτες αλλά αυτά που ήθελαν κάποιοι για να ψηφίζουν ή να λένε ωραία λόγια στα μέσα ενημέρωσης. Με τη σκέψη λοιπόν στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και στη δημιουργία τουριστικού προϊόντος με οδηγό τον στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει να προχωρήσουμε.

 

 • Δημιουργία τοπικού τουριστικού προϊόντος και διασύνδεση μεταξύ τους
 • Συνεννόηση με Δήμους για την έγκαιρη οργάνωση εμβληματικών ετήσιων εκδηλώσεων και δυνατότητα προβολής τους
 • Δημιουργία τοπικής επιχειρηματικότητας –τουριστικοί πράκτορες
 • Επαφή των άνω με τις αγορές και προώθηση του προϊόντος
 • Μεγάλη τουριστικοί οργανισμοί εξωτερικού και συνδυασμός με αεροπορικές εταιρείες
 • Νέες λεωφορειακές γραμμές με πόλεις των Βαλκανίων

 

Απολογισμός δράσεων 2016

Η Περιφέρεια ΑΜΘ την προηγούμενη περίοδο σε σχέση με την τουριστική προβολή και στα πλαίσια του προγράμματος που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ υλοποίησε:

 

 • Πληροφορίες και ενημερωτικά ‘’newsletter’’ σε τουριστικούς πράκτορες και διαμορφωτές γνώμης σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισραήλ, Ρωσία.

 

 • Διαφημιστικές διαδικτυακές καμπάνιες στο εξωτερικό

 

 • Διαφημιστική προώθηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

 

 • Δημιουργία και προώθηση υλικού στις εταιρείες που ασχολούνται με την κρουαζιέρα.

 

 • Συναντήσεις με αλλοδαπούς τουρ. πράκτορες και εκπροσώπους τους με σκοπό την ενδυνάμωση υφιστάμενων και την προσέλκυση νέων στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

 • Παρουσιάσεις του προορισμού και ειδικών θεματικών ενοτήτων σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 • Συναντήσεις δικτύωσης με παράγοντες του διεθνούς τουριστικού τομέα.

 

 • Φιλοξενίες εξοικείωσης και γνωριμίας με τον προορισμό ΑΜΘ τουριστικών πρακτόρων, Ρώσων, Ιταλών, Ουκρανών, Νορβηγών, Τούρκων και δημοσιογράφων από Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 • Προώθηση υλικού προβολής, δημοσιεύσεις και προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία από τα γραφεία του ΕΟΤ σε Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία.

 

 • Χορηγήθηκε φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού που πραγματοποίησαν ενημερωτικά τουριστικά αφιερώματα.

 

 • Συνεργαστήκαμε με διαδικτυακά μέσα και πλατφόρμες κρατήσεων και ενημέρωσης τουριστικού περιεχομένου ( πχ TRIVAGO ) για την προώθηση άρθρων για την Περιφέρεια.

 

 •  Συνεργαστήκαμε με Υπ Τουρισμού, ΣΕΤΕ, Google για την ενημέρωση των ιδιωτών όλων των ειδικοτήτων για τις δυνατότητες προώθηση τους στο διαδίκτυο. Εκδηλώσεις σε όλες τις ΠΕ.

 

 • Διανεμήθηκε πληροφοριακό υλικό σχετικό με τις σχολικές εκδρομές σε όλα τα σχολεία της ΠΑΜΘ αλλά και της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

 • Η Περιφέρεια συμμετείχε ως συνεκθέτης του ΕΟΤ στις τουριστικές εκθέσεις IFT Βελιγραδίου Σερβίας, ΙΤΒ Βερολίνου Γερμανίας και WTM Λονδίνου Μεγάλης Βρετανίας, IFTM TOP RESA Παρίσι Γαλλίας.

 

 • Η Περιφέρεια συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο στις εκθέσεις Holiday&SPA Σόφιας Βουλγαρίας, ΤΤR I Βουκουρεστίου Ρουμανίας, και Philoxenia Θεσ/νικης Ελλάδας και στην μεγαλύτερη έκθεση κοινού στη Γερμανία για εναλλακτικές μορφές TOUR NATUR Ντίσελντορφ Γερμανίας.

 

 • Επιπλέον των παραπάνω, ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για τη συνεργασία προβολής μέσω EURONEWS , συνεργασία με AEGEAN, FRAPORT, προσέγγιση, επαφές και συναντήσεις μεγάλων τουριστικών οργανισμών.

 

Οι φιλοξενίες διαμορφωτών κοινής γνώμης είχαν συνολική δαπάνη για την ΠΑΜ-Θ λιγότερο από 4000 ευρώ και έγιναν με τη συνεργασία ΕΟΤ, ενώσεων και συνδέσμων ξενοδόχων μας αλλά και επαγγελματιών εστίασης και καφέ. Η δαπάνη για τη συνολική παρουσία και συμμετοχή μας στις παραπάνω 8 τουριστικές εκθέσεις του 2015 ήταν περίπου 63000 ευρώ και οι δαπάνες λοιπών προωθητικών δράσεων μέχρι τέλους του 2016 θα ανέλθουν σε 24000 ευρώ και αφορούν έργα ανάδειξης πεζοπορίας και Απ Παύλου, παρουσιάσεις προορισμού, δημιουργία σύγχρονου υλικού, διαφήμιση στο εξωτερικό.

 

Εάν υπάρξει λειτουργική εφαρμογή του Ν4412/16 έχουμε τη δυνατότητα για αξιοποίηση εντός του 2016 άλλων 46000 ευρώ για δημιουργία υλικού και διαδικτυακή διαφήμιση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το σύνολο των δράσεων σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε στην υλοποίηση του με προσωπικό και μέσα της ΠΑΜ-Θ ενώ δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη δόθηκε εν μέρει από την Marketing Greece /ΣΕΤΕ. Πολλά έγιναν επίσης με επίτευξη συμφωνιών και συνεργασιών με δωρεάν παροχές διαφημιστικού χρόνου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο προσωπικό των τμημάτων τουρισμού της Περιφέρειας το οποίο παρά το ότι είναι ελάχιστο αριθμητικά ανά ΠΕ και με παράλληλες αρμοδιότητες σοβαρές, ενεργοποιήθηκε και παρήγαγε έργο με ιδιαίτερα επαγγελματικό και ποιοτικό αποτέλεσμα. Τα παραπάνω ποσά είναι σημαντικά λιγότερα από αυτά που δαπανούσε η Περιφέρεια διαχρονικά και αυτό προέκυψε κατά εντολή του Περιφερειάρχη Γ Παυλίδη ώστε να μην δαπανούμε άσκοπα χρήματα αλλά να είμαστε απόλυτα στοχευμένοι και στα πλαίσια που επιβάλει η εποχή που διανύουμε, με γνώμονα κάθε ευρώ που ξοδεύουμε να φέρνει πολλαπλάσια οφέλη.

 

Αποτελέσματα 2016

Για 2η συνεχόμενη χρονιά τα αποτελέσματα είναι θετικά με αύξηση που φαίνεται να είναι πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο. Είναι δε ικανοποιητικό ότι αγορές στόχους, τις οποίες δουλέψαμε συστηματικά απέδωσαν άμεσα αποτελέσματα μετρήσιμα. Η Ελληνική στατιστική υπηρεσία μέσα από το σύστημα της δεν έχει τη δυνατότητα άμεσων φετινών αξιόπιστων αποτελεσμάτων για να έχουμε επίκαιρα στοιχεία. Εν τούτοις τα φετινά δεδομένα που συλλέξαμε μέσω των Λιμενικών αρχών και των Οργανισμών Λιμένων, για τις πορθμειακές γραμμές Αλεξανδρούπολης Σαμοθράκης και Καβάλας-Κεραμωτής Θάσου (Λιμένας-Πρίνος) δίνουν την εικόνα:

 

 

 

Γραμμή Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη:

ΠΕΡΙΟΔΟΣ : 01/06/2015 – 31/08/2015
ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΟΤΟ ΦΟΡΤΗΓΑ
Έτος – Μήνας Πλήθος Πλήθος Πλήθος Πλήθος
2015 – Ιούνιος 14.920 1.637 402 565
2015 – Ιούλιος 23.717 2.980 884 357
2015 – Αύγουστος 40.326 6.343 1.514 521
ΣΥΝΟΛΑ 78.963  10.960  2.800  1.443 
ΠΕΡΙΟΔΟΣ : 01/06/2016 – 31/08/2016
ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΟΤΟ ΦΟΡΤΗΓΑ
Έτος – Μήνας Πλήθος Πλήθος Πλήθος Πλήθος
2016 – Ιούνιος 14861 1655 416 525
2016 – Ιούλιος 29958 4310 1028 594
2016 – Αύγουστος 39174 6472 1543 470
ΣΥΝΟΛΑ 83.993  12.437  2.987  1.589 

 

 

 

Με βάση τα παραπάνω τους θερινούς μήνες του 2016 σημειώθηκε αύξηση επιβατικής κίνησης 6,37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ενώ σύμφωνα με τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης και ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας που φάνηκε έντονα καλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές. Η αντίστοιχη αύξηση των οχημάτων κατά 13,48% δείχνει ποιοτικά ότι πρόκειται για επισκέπτες με σκοπό την πολυήμερη παραμονή, συνεπώς η αύξηση των επιβατών φαίνεται ότι συνδυάζεται με πολλαπλές διανυκτερεύσεις.

 

Γραμμές Καβάλα Κεραμωτή – Θάσος:

Με βάση τα παραπάνω τους θερινούς μήνες του 2016 σημειώθηκε αύξηση επιβατικής κίνησης 7,23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ενώ σύμφωνα με τους επαγγελματίες της Θάσου και ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας που φάνηκε έντονα καλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές. Αύξηση είχε σημειωθεί και το 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 3,62%.

 

Η αντίστοιχη αύξηση των εισερχόμενων οχημάτων κατά 12,08% δείχνει ποιοτικά ότι πρόκειται για επισκέπτες με σκοπό την πολυήμερη παραμονή, συνεπώς η αύξηση των επιβατών φαίνεται ότι συνδυάζεται με αυξημένες πολλαπλές διανυκτερεύσεις. Αύξηση είχε σημειωθεί και το 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 5,56%.

 

Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν για 2ή συνεχόμενη χρονιά αύξηση μετά την περσινή με 13,26% , η φετινή χρονιά κλείνει και πάλι  με θετικό πρόσημο κατά 5,51% Παράλληλα μεγάλος αριθμός επισκεπτών της ΠΑΜΘ επιλέγει το αεροδρόμιο της Θεσ/νικης με οργανωμένη μεταφορά ή ενοικίαση μεταφορικού μέσου :

 

Αεροπορικές Αφίξεις Εξωτερικού σε ΚVA και AXD Ιανουάριος – Δεκέμβριος

*(για το 2016 η καταγραφή αφορά το διάστημα Ιανουάριο-Οκτώβριο)

2014 2015 2016 Διαφορά 16/15
75.870 85.929 90.662 +5,51%

 

Είναι επίσης σημαντικό ότι η εμπορική επιβατική κίνηση αφίξεων εσωτερικού μέχρι και το Σεπτέμβριο, στα δύο αεροδρόμια μας έχει επίσης σημαντική αύξηση, η οποία συνολικά ξεπερνάει το 13% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 και συνολικό αριθμό αφιχθέντων επιβατών 97300 περίπου (822 από Σητεία, οι υπόλοιποι από Αθήνα).

 

Αντίστοιχα οι οδικές τουριστικές αφίξεις από τους συνοριακούς σταθμούς που βρίσκονται στα όρια της ΠΑΜΘ το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου φαίνεται να καταγράφουν σύμφωνα με τα στοιχεία του Βουλγαρικού υπουργείου τουρισμού αύξηση άνω του 10,00% ενώ από τις διαβάσεις με την Τουρκία υπήρξε σαφές ανοδικό ρεύμα το οποίο περιορίστηκε κατά τις 2 εβδομάδες που ακολούθησαν το πραξικόπημα αλλά μετά επανέκαμψε η ανοδική τάση. Η ροή από την πλευρά της Τουρκίας καταγράφεται επακριβώς από την Ελληνική Αστυνομία, η ροή όμως από τη Βουλγαρία εξαιτίας της μη χρήσης καταγραφικών υπολογιστικών συστημάτων έχουν αποκλίσεις ιδιαίτερα μεγάλες και παρουσιάζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των στοιχείων που δίνει η Βουλγαρία (που χρησιμοποιεί καταγραφικά υπολογιστικά συστήματα) και της Ελληνικής Αστυνομίας. Μεγάλες αποκλίσεις έχουν και τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΣΕΤΕ για τις συνοριακές διαβάσεις της περιοχής και είναι γενικότερα διαφοροποιημένα από τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλλον οφείλεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις ή καταχωρήσεις του ΣΕΤΕ.

 

Η Ελληνική στατιστική υπηρεσία μέσα από το σύστημα της δεν έχει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων για να έχουμε επίκαιρα στοιχεία για το 2016.

 

Την χρονιά 2014 τα στοιχεία έδειξαν σε σχέση με το 2013 μείωση διανυκτερεύσεων στην ΠΑΜΘ κατά 1,9% έναντι συνολικής αύξησης στην Ελλάδα κατά 5,5% :

 

2013 2014 % µεταβο-λής συνόλου διαν/-σεων 2014/2013
Σύνολο Καταλύµατα ξενοδοχεια-κού τύπου Κάµπινγκ % επί του συνό-λου Σύνολο Καταλύµατα ξενοδοχεια-κού τύπου Κάµπινγκ % επί του συνό–λου
Γενικό Σύνολο 71.469.189 70.065.554 1.403.635 100,0 75.390.445 73.951.641 1.438.804 100,0 5,5
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1.821.931 1.695.632 126.299 2,5 1.786.689 1.681.590 105.099 2,4 -1,9

(Τα παραπάνω αφορούν διαμονές σε ξενοδοχειακά καταλύματα και όχι σε επιλογές λοιπών καταλυμάτων.)

 

Φαίνεται ότι υστερούσαμε έναντι της γενικότερης τάσης της χώρας. Κάτι το οποίο αντιστράφηκε το 2015.

 

 

 

 

 

Για το 2015 σε σχέση με το 2014 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στοιχεία που έδειξαν αύξηση διανυκτερεύσεων 6,61% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 3,90%:

    2014     2015   % µεταβο-λής συνόλου διαν/-σεων 2015/2014
Σύνολο Καταλύµατα ξενοδοχεια-κού τύπου Κάµπινγκ Σύνολο Καταλύµατα ξενοδοχεια-κού τύπου Κάµπινγκ
Γενικό Σύνολο Χώρας 75.390.445 73.951.641 1.438.804  

78.332.342

 

76772113  

1.560.229

 

3,90
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1.786.689 1.681.590 105.099  

1.904.821

 

 

1.798.036

 

 

106.785

 

6,61

(Τα παραπάνω αφορούν διαμονές σε ξενοδοχειακά καταλύματα και όχι σε επιλογές λοιπών καταλυμάτων.)

 

Για το 2016 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη αποτελέσματα. Φαίνεται όμως από τα παραπάνω στοιχεία, ότι η γενικότερη εικόνα της επισκεψιμότητας στην περιοχή, μέσα από την τοπική κίνηση και πληροφορίες από τους ντόπιους επιχειρηματίες δείχνει ότι είναι ακόμη καλύτερη από την περσινή με επιμήκυνση της περιόδου προς τον Οκτώβριο.

 

Είναι σημαντικό ότι δεν είχαν όλες οι Περιφέρειες ανοδικά ποσοστά και αν αναλογιστούμε το ότι είμαστε μακριά από την Αθήνα με υψηλή δαπάνη πρόσβασης η ανατροπή των ποσοστών και η αύξηση των διανυκτερεύσεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.  Ιδιαίτερη σημασία έχει η πολύ μεγάλη αύξηση διανυκτερεύσεων αλλοδαπών (+16,46%) κάτι που αποτέλεσε κυρίαρχη στόχευση με μεγέθη πολλαπλώς μεγαλύτερα του εθνικού μέσου όρου (+4,38%) κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί το 2016 και δουλεύουμε για το 2017.

 

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΕ ΞΕΝ. ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2014 2015
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΔΙΑΦΟΡΑ %
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ   60.901.973 63.570.840 4,38
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ ΣΥΝΟΛΟ 909.677 1.059.451 16,46
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ 23.108 36.146 56,42
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ 9.433 5.883 -37,63
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ 83.346 116.493 39,77
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΑΣΟΥ 616.405 691.924 12,25
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ 162.323 189.142 16,52
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ 15.062 19.863 31,87

Το 2016 το ποσοστό αλλοδαπών στις αφίξεις είναι 44,60% και στις διανυκτερεύσεις 58,92%, ενώ το 2012 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αφίξεις 33,30% και διανυκτερεύσεις 47,00% .

 

Τα παραπάνω αφορούν σε στοιχεία από ξενοδοχειακά καταλύματα. Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι επειδή δεν μετρώνται διανυκτερεύσεις σε  άλλου τύπου καταλυμάτων, τα οποία στην περιοχή μας αποτελούν περίπου το 45% του συνόλου τα στοιχεία ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά τους αλλοδαπούς επισκέπτες που τα προτιμούν.

 

Τουριστικό Δυναμικό – Στατιστικά Στοιχεία – Συμπεράσματα:

 

Το σύνολο των Ξενοδοχειακών κλινών στην Ελλάδα το 2015 καταγράφηκε σε 737.326. Η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει 22183 κλίνες ξενοδοχειακού τύπου (δηλαδή το 3,00% επί του συνολικού αριθμού) και περίπου 18000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιπλωμένες κατοικίες, (συνολικά 40183). Από αυτές οι 26000 περίπου που βρίσκονται στη Θάσο και επιπλέον 4000 αλλού, λειτουργούν μόνο τη θερινή περίοδο (Μάιος – Σεπτέμβριος). Ως εκ τούτου μόνο 10000 κλίνες εκτιμάται ότι λειτουργούν και τους 12 μήνες στην ΠΑΜ-Θ. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο στη Θάσο παρατηρήθηκε αύξηση κλινών, με τις υπόλοιπες περιοχές να παρουσιάζουν στασιμότητα στο τομέα αυτό.

 

Παρακάτω παρατίθεται πίνακας με συνοπτικά συγκεντρωμένα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τα οποία φαίνεται ιδιαίτερη ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα όσον αφόρα την επισκεψημότητα αλλοδαπών. Από τον πίνακα αυτό εξάγονται πολλά συμπεράσματα. Για τη Σαμοθράκη , η οποία περιλαμβάνεται στα στοιχεία της ΠΕ Έβρου, η εκτίμηση είναι ότι της αντιστοιχούν περίπου 6500 αφίξεις (4000 ημεδαποί – 2500 αλλοδαποί) και 20500 διανυκτερεύσεις (12000 ημεδαποί – 8500 αλλοδαποί) σε 618 ξενοδοχειακές κλίνες.

 

 

Αυτή τη στιγμή μοναδικό λιμάνι στην ΠΑΜΘ που δέχεται κρουαζιέρα είναι η Καβάλα με σποραδικές αφίξεις ‘’αρόδο’’ στη Θάσο. Οι αφίξεις όπως είχαμε προβλέψει το 2016 θα σημειώσουν κάμψη. Αυτό κυρίως εξαιτίας της αλλαγής δρομολογίων από νησιά που είχαν πρόβλημα με τους πρόσφυγες και θεμάτων ασφαλείας στην Τουρκία. Η πληροφόρηση που υπάρχει για το 2017, είναι ότι η γεωπολιτική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό και η περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση που δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας, θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την Κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά την κρουαζιέρα στο Βόρειο Αιγαίο και για το 2017.

 

Οι αεροπορικές αφίξεις στην Περιφέρεια μας αυξήθηκαν, με 30 εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις από και προς 24 πόλεις της Ευρώπης. Πολλές από αυτές έχουν προς διάθεση και ελεύθερα εισιτήρια που μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως. Οι διεθνείς πτήσεις ξεκινούν τέλη  Απρίλιου και σταματούν αρχές Οκτωβρίου. Αναμένεται αύξηση για το 2017 με νέες χώρες που θα συνδεθούν με πτήσεις όπως Ελβετία, Ρωσία, Λευκορωσία αλλά και πρόσθετες πόλεις από χώρες που υπήρχε ήδη σύνδεση όπως το Γκέτενμποργκ της Σουηδίας. Σε κάθε περίπτωση όμως η έλλειψη προσφοράς διαθέσιμων κλινών περιορίζει πλέον τη δυναμική περαιτέρω αύξησης πτήσεων και επιβατών, δείχνοντας ότι πλησιάζουμε σε κατάσταση κορεσμού.

 

 

 

Οι Έλληνες επισκέπτες που αποτελούσαν πριν μία 5ετία τη κρίσιμη μάζα για τον τουρισμό του ηπειρωτικού κυρίως τμήματος και της Σαμοθράκης αλλά ήταν σημαντικότατο τμήμα και της Θάσου, μειώνονται εξαιτίας της κρίσης συνεχώς και παράλληλα μειώνεται και η αγοραστική τους δύναμη.

 

Σε πολύ υψηλό ποσοστό οι ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους με βάση τις πληροφορίες και την εμπειρία που αποκόμισαν φίλοι και συγγενείς τους, είναι πολύ σημαντικό οι τουρίστες που φεύγουν από την Ελλάδα να μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλο το φάσμα των παρεχομένων υπηρεσιών όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν να οργανώσουν μόνοι τους τις κύριες διακοπές τους, κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Έτσι, θα πρέπει, κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών, να εκσυγχρονιστούν και να δικτυωθούν, ώστε να εμφανίζονται στις αναζητήσεις των τουριστών.

 

Η εποχικότητα είναι πανελλήνιο φαινόμενο το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά με δομικές αλλαγές και δράσεις. Σε κάθε περίπτωση το ότι αυτό το φαινόμενο είναι πανελλήνιο δείχνει το βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπιση του. Δεν αντιμετωπίζεται, γενικά, με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Αντιθέτως, απαιτούνται δομικές αλλαγές και οι κατάλληλες δράσεις.

 

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα στην τουριστική επιχειρηματικότητα με την έλλειψη του ενδιάμεσου κρίκου μεταξύ ξένου τουριστικού πράκτορα και ξενοδόχου-προορισμού. Αυτό δεν συμβαίνει στη Θάσο όπου υπάρχει επάρκεια και εμπειρία στελεχών. Συνεπώς χρειάζεται να δημιουργηθεί ο κρίκος που λείπει και να καλυφθεί το κενό. Η ΑΜΘ μπορεί να έχει πολύ περισσότερο τουρισμό και διαφορετικών προελεύσεων, χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση και επιχειρηματικότητα με μικρές επενδύσεις από την τοπική κοινωνία.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις θεσμοί μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό πόρο που θα προσελκύσει Ευρωπαίους τουρίστες ακόμη και εκτός περιόδου, αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός και διανομή προγραμμάτων 7-9 μήνες πριν την εφαρμογή. Απαιτείται εγρήγορση των διοργανωτών.  Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για πολιτιστικούς θεσμούς με τοπικό ή υπερτοπικό χαρακτήρα αλλά όχι διεθνή απήχηση και ουσιαστική τουριστική αξιοποίηση.

 

Ανάπτυξη τακτικών εκπαίδευσης και παιδείας που θα ενισχύσουν την τουριστική συνείδηση της κοινωνίας και των επιχειρηματιών, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στην ανάδειξη του τόπου που μακροπρόθεσμα θα τον αναδείξουν σε περιοχή αριστείας. Ενθάρρυνση υιοθέτησης ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ώστε όλοι μαζί να εργαστούν για να φέρουν εις πέρας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οργανωμένα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

 

Η ανοδική πορεία για 2η συνεχόμενη χρονιά και το 2016, δείχνει ότι η προσήλωση στο στόχο με σοβαρά βήματα και η στρατηγική επιλογή του τουρισμού να είναι στο κέντρο της αναπτυξιακής μας πολιτικής είναι ορθή.

 

Ύστερα από τα παραπάνω, σας υποβάλω το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής προς έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή και κατόπιν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως εξής:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΑΜ-Θ ’’2017: Έτος Τουρισμού για την ΠΑΜΘ’’

Στόχοι του προγράμματος:

 1. Η ενίσχυση της επικοινωνιακής προσέγγισης του προορισμού προς τις ομάδες – στόχους.
 2. Η μεγιστοποίηση των ωφελειών από τις δράσεις προβολής.
 3. Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος για τη διεύρυνση της «δεξαμενής» άντλησης ενδιαφέροντος.
 4. Η συντήρηση της σχέσης με τους repeaters ώστε να ενισχυθεί το rotation.
 5. Ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού
 6. Η αύξηση του μέσου όρου παραμονής.
 7. Αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης.
 8. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου
 9. Το «άνοιγμα» νέων αγορών.

Άξονες δράσης:

 1. Δημιουργία DMO – πρόδρομες ενέργειες 2017

Με απόφαση Περιφερειάρχη θα δημιουργηθεί η Συνέλευση Διαχείρισης Προορισμού με πρόσκληση να συμμετάσχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς, της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών κλάδων, φορέων διαχείρισης, πολιτιστικών συλλόγων κλπ. (διευρυμένο όργανο με δεκάδες μέλη που θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους), το οποίο θα διοικείται από το 9μελές Συμβούλιο Διαχείρισης Προορισμού το οποίο θα διορίζεται με απόφαση Περιφερειάρχη για 3ετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης ως εξής:

 1. 1 Συντονιστής αρμόδιος Περ. Σύμβουλος για θέματα τουρισμού
 2. 1 Εκπρόσωπος ΠΕΔ
 3. 1 Εκπρόσωπος Ξενοδόχων
 4. 1 Εκπρόσωπος Περ. Οργάνου Ενοικ. Δωματίων
 5. 1 Εκπρόσωπος ΕΒΕ
 6. 1 Εκπρόσωπος ΟΕΒΕ
 7. 1 Τουρ. Πράκτορες εισερχόμενου
 8. 2 Μέλη ορισμένα από το Περ. Συμβούλιο

Κύρια σημεία :

 • Σχεδιασμός
 • Υλοποίηση
 • Παρακολούθηση
 • Διορθωτικές κινήσεις προσθήκες
 • Δημιουργία ΦΔΤΠ (DMO)
 • Απώτερος στόχος η ανάπτυξη ενός προορισμού «ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

Θα έχει μέχρι την θεσμοθέτηση ΦΔΤΠ, το ρόλο του Φορέα στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση – αναθεώρηση στόχων αλλά κυρίως θα ασχοληθεί με την μετεξέλιξη του σε ένα αυτόνομο DMO μέσω του Περιφερειακού ταμείου. Απαιτείται παράλληλα η πρόσληψη μέσω ΚΑΠ ενός έκτακτου συμβούλου για τεχνική βοήθεια σχεδιασμού υλοποίησης. Εκτιμώμενη δαπάνη 2017 20.000+ΦΠΑ.

Συνολική προτεινόμενη δαπάνη 2017 : 24.800€

 1. Συμμετοχή σε εκθέσεις

Οι εκθέσεις αποτελούν παραδοσιακό μέσο προβολής τουριστικών προορισμών. Η παρουσία της Περιφέρειας στις τουριστικές εκθέσεις δεν πλέον είναι επιβεβλημένη αλλά είναι ζητούμενο από τους επαγγελματίες προκειμένου να υποστηρίξουμε την παρουσία επιχειρηματιών της περιοχής μας, να υπάρξει διανομή προωθητικού υλικού και άμεση πληροφόρηση, αλλά και μέσω B2B συναντήσεων να προωθήσουμε περαιτέρω τον προορισμό. Έμφαση στην προώθηση του portal και των Social Media (ύπαρξη Η/Υ, παρουσίαση του portal), διεξαγωγή παράλληλων events (workshops, παρουσιάσεις, γευσιγνωσία κ.λ.π) και κυρίως διεξαγωγή b2b συναντήσεων και δημοσίων σχέσεων.

Η συμμετοχή μας θα γίνει είτε αυτόνομα είτε ως συνεκθέτες του ΕΟΤ όπου αυτό είναι εφικτό. Η επιλογή των προτεινόμενων εκθέσεων έγινε με βάση την υφιστάμενη επισκεψιμότητα, τα δεδομένα αφίξεων σε Ελλάδα και ΠΑΜΘ και την προώθηση εκφρασμένων πιθανών συνεργασιών αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές και παρουσίαση τουριστικών πόρων που έχουμε σε θεματικές. Για το 2017 προτείνονται :

Α.Α ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΑ ΕΙΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1 HOLIDAY AND SPA Σόφια-Βουλγαρία Τουριστική 15-17 Φεβρουαρίου 2017
2 IFT Βελιγράδι-Σερβία Τουριστική με ΕΟΤ 23-26 Φεβρουαρίου 2017
3 TTR-ROMANIAN TOURISM FAIR Βουκουρέστι -Ρουμανία Τουριστική 16-19 Φεβρουαρίου 2017
4 ITB Βερολίνο-Γερμανία Τουριστική με ΕΟΤ 8-12 Μαρτίου 2017
5 ΜΙΤΤ 2017 Μόσχα – Ρωσία Τουριστική με ΕΟΤ 14-16 Μαρτίου 2017
6 UITT2017 Κίεβο-Ουκρανία Τουριστική 29-31 Μαρτίου 2017
7 TAXIDI Λευκωσία-Κύπρος Τουριστική Απρίλιος 2017
8 BIRDFAIR 2016 Λέστερ-Αγγλία Θεμ Εναλλακτικός Αυγούστου 2017
9 TOUR NATUR Ντίσελντορφ Θεμ Δραστηριότητες υπαίθρου 1-3 Σεπτεμβρίου 2017
10 IFTM TOP RESA Παρίσι- Γαλλία Τουριστική με ΕΟΤ 26-29 Σεπτεμβρίου 2017
11 WTM Λονδίνο- Μεγ. Βρετανία Τουριστική με ΕΟΤ Νοέμβριος 2017
12 PHILOXENIA Θεσ/νικη-Ελλάδα Τουριστική Νοέμβριος 2017
 • Οι ημερομηνίες παρατίθενται, έτσι όπως έχουν ανακοινωθεί την παρούσα στιγμή, ενώ η πρόθεση συμμετοχής, εφόσον υπάρχουν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, δεν αλλάζει, έστω και αν μια έκθεση πραγματοποιηθεί σε άλλες ημερομηνίες απ’ ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Είναι δυνατή η προσθαφαίρεση εκθέσεων σε σχέση με τις αναφερόμενες ως άνω ανάλογα με επικαιροποιημένα στοιχεία ή άλλες παραμέτρους.Το  κόστος συμμετοχής  για κάθε έκθεση είναι συνάρτηση του κόστους ενοικίου για το περίπτερο (διαφορετικό σε  κάθε χώρα), των τετραγωνικών μέτρων του περιπτέρου που θα νοικιαστεί, της συμμετοχής μαζί με τον Ε.Ο.Τ. ή σε αυτόνομη παρουσία, των εξόδων των ατόμων αποστολής, της διοργάνωσης παράλληλων εκδηλώσεων κλπ) και θα περιλαμβάνει επίσης το κόστος καταχωρήσεων σε έντυπα ή και ραδιοφωνικά μηνύματα. Επιπλέον, όσον αφορά την παρουσία σε συγκεκριμένες χώρες στόχους, εκτός από την συμμετοχή στην αντίστοιχη έκθεση, μπορεί να περιλαμβάνεται και η  διοργάνωση παράλληλης εκδήλωσης για την προώθηση της Περιφέρειάς μας ως τουριστικό προορισμό σε τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, καθώς και προωθητικές ενέργειες του τουριστικού προορισμού μας. Το κόστος για τις εκδηλώσεις αυτές θα υπολογιστεί ύστερα από τον καθορισμό των λεπτομερειών (χώρος, κέτερινγκ, άτομα, μεταφραστές, υποστήριξη κλπ) της κάθε εκδήλωσης.

Συνολική προτεινόμενη δαπάνη 2017 : 125.000€

 

 1. Φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης και ανάπτυξη δημόσιων σχέσεων

Η γνωριμία με τον τόπο μας ξένων και Ελλήνων δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων, μπλόγκερ κλπ είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι διαμορφώνουν τη γνώμη μεγάλου τμήματος του κοινού. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτική ενέργεια και δημιουργεί διαχρονικές σχέσεις. Περιλαμβάνεται ενδεικτικά το κόστος για μετακινήσεις, μεταφορά, διαμονή, διατροφή, ξενάγηση, λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων και δημοσιότητας κλπ για :

 • Πρόσκληση και φιλοξενία Ελληνικών τηλεοπτικών εκπομπών ή/και Ελλήνων δημοσιογράφων.
 • Η προσέλκυση «γυρισμάτων» ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και video clips με ειδικά προνόμια και παροχές στους παραγωγούς.
 • Πρόσκληση Celebrities και VIPs.
 • Οργάνωση δημοσιογραφικών ταξιδιών (leader opinions) από τις αγορές ενδιαφέροντος.
 • Οργάνωση ταξιδιών τουριστικών πρακτόρων (tour operators)  από τις αντίστοιχες αγορές ενδιαφέροντος.
 • Επαφή με πράκτορες μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων (webminars), ή/και  συμμετοχή σε trade roadshows, ή/και γεύμα εργασίας με ταξιδιωτικούς πράκτορες & δημοσιογράφους όπου είναι εφικτό, σε ορισμένες από τις αγορές ενδιαφέροντος του εξωτερικού.
 • Διαχείριση κρίσεων (crisis management)
 • Αναζήτηση και ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών με Aegean, fedHATTA, ΣΕΤΕ κα (ΜΜΕ/ αεροπορικές εταιρείες κ.λ.π)

Παράλληλα περιλαμβάνει :

 • Δικτύωση με πράκτορες και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού. Πρόσκληση, γνωριμία με την περιοχή, δικτύωση με τοπικούς επαγγελματίες, τουριστικών πρακτόρων από συγκεκριμένες χώρες στόχους. Η διοργάνωση πολλών επιμέρους στοχευμένων συναντήσεων, εξυπηρετεί μια πιο συγκεκριμένη προσέγγιση καταγραφής του τουριστικού προϊόντος και διερεύνησης των τουριστικών προοπτικών προορισμού. Με τον τρόπο αυτό θα εστιάσουμε στις ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς αλλά και προβολής της βέλτιστης ζητούμενης εμπειρίας.

 

 • Δικτύωση με πράκτορες και τουριστικούς φορείς του εσωτερικού. Μέσα από τις συναντήσεις με τους εθνικούς μας φορείς θα προκύψουν οι απαραίτητες δικτυώσεις και συνεργασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την περαιτέρω ανάδειξη και επιχειρηματική βέλτιστη προώθηση και ωφέλεια για τον τόπο μας.

Συνολική προτεινόμενη δαπάνη 2017 : 114.600

 

 

 1. Ειδικές δράσεις προβολής και προωθητικές ενέργειες του τουριστικού προϊόντος σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Στοχευμένες εκδηλώσεις σε πόλεις στόχους όπως πχ Κωνσταντινούπολη, Κίεβο, Βελιγράδι, Βουκουρέστι κα αλλά και εντός Ελλαδικού χώρου. Κοινό γνώρισμα των ειδικών δράσεων προβολής είναι το εύρος  δυνατοτήτων για  προβολή που προσφέρεται . Ενδεικτικές δράσεις είναι:

 • Η οργάνωση ειδικών γαστρονομικών εκδηλώσεων.
 • Η οργάνωση παρουσιάσεων προορισμών στις αγορές ενδιαφέροντος.
 • Προωθητικές δράσεις (road shows) σε Ελλάδα- Εξωτερικό.
 • Περιοδεία κινητής ενημερωτικής ομάδας -ενημερωτικό mini  van- σε σημαντικά αστικά κέντρα στο εξωτερικό.
 • με διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής,
 • διαφημιστικής προβολής
 • συναντήσεων b2b.
 • Ημερίδες δημιουργικής προβολής
 • Συμμετοχή σε πρωτότυπες προωθητικές δράσεις για την προσέγγιση του ταξιδιωτικού κοινού σε Ελλάδα (πχ σε μεγάλο εμπορικό κέντρο) και εξωτερικό.

Περιλαμβάνονται ενδεικτικά δαπάνες για τον σχεδιασμό, υλοποίηση, παρεχόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες, μετακίνηση, διαμονή, διαφήμιση, οργάνωση, δημιουργία κατάλληλων υλικών προβολής και δημοσιών σχέσεων, ενοικιάσεις χώρων, υλικών, οχημάτων, τροφοδοσίας, προσωπικού, διερμηνείας κλπ. Οι δράσεις μπορούν να γίνονται σε συνεργασία και με ενώσεις, συνδέσμους Ξενοδόχων, Επιμελητήρια κλπ

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 113.100€

 1. Διαφήμιση σε Ελλάδα και Εξωτερικό (Ραδιόφωνο, Έντυπα, Διαδίκτυο, Τηλεόραση)

Δημιουργία καταχωρήσεων σε έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση προβολής συνολικά του τουριστικού προορισμού καθώς και θεματικών καταχωρήσεων οι οποίες θα προβάλουν στοχευμένα σε ειδικό κοινό και σύμφωνα με το τύπο του εκάστοτε μέσου τις θεματικές – μορφές τουρισμού που προσφέρει ο προορισμός ΑΜΘ. Οι καταχωρήσεις στον τύπο θα πρέπει να αναδεικνύουν «το αυθεντικό» τουριστικό προϊόν του προορισμού, αντίστοιχα προωθητικά μηνύματα σε ιστοσελίδες ευρείας αναγνώρισης. Αφορά σε Ελλάδα, εξωτερικό αλλά και περιφερειακά μέσα.

 • Παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ ή και dvd.
 • Διαφημιστική καμπάνια  σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), ραδιόφωνο, τηλεόραση και ίντερνετ) στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε inflight περιοδικά, συνδρομή στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα προβάλουν την περιφέρεια.
 • Διαφημιστική καμπάνια δια μέσω αθλητικών συλλόγων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν μέρος σε τουλάχιστον Πανευρωπαϊκού επιπέδου διοργανώσεις ή οι εκδηλώσεις έχουν διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων τουλάχιστον 3 χωρών.
 • Κρίνεται ως πιο αποδοτική διαφήμιση η έμμεση διαφήμιση που επιτυγχάνεται μέσω στοχευμένων αφιερωμάτων τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τα αφιερώματα θα είναι αντίστοιχα της θεματολογίας και του αναγνωστικού κοινού του εκάστοτε εντύπου.
 • Περιλαμβάνονται ενέργειες προβολής μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές ή κινηματογραφικές ταινίες ή σειρές της τηλεοράσεως.

Στη δράση περιλαμβάνεται : Ο σχεδιασμός, παραγωγή, μακέτας για έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, ηχητικών μηνυμάτων, τηλεοπτικών μηνυμάτων, μεταφράσεων, αγοράς χρόνου, παρακολούθησης αποτελεσμάτων, διαδραστικών ενεργειών, συμμέτοχη στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών ή σειρών, κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα καλύπτει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επιτυχή διαφημιστική προβολή της περιφέρειας σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 29.000€

 1. Προωθητικές ενέργειες προβολής στο διαδίκτυο

Αδιαμφισβήτητα το διαδίκτυο αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο προβολής,  παρουσιάζοντας παράλληλα διαρκώς αυξητικές τάσεις στο επίπεδο των χρηστών παγκοσμίως.

Πλεονεκτήματα:

 1. Διείσδυση σε αγορές χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.
 2. Προβολή σε επιλεγμένες αγορές στόχους (χώρες στόχοι).
 3. Προβολή σε επιλεγμένα κοινά (ηλικιακά κριτήρια, βάση ενδιαφέροντος κ.λ.π).
 4. Άμεση προβολή σε «πελάτες» που αναζητούν το προϊόν.
 5. Προσαρμοστικότητα των διαφημιστικών μηνυμάτων.
 6. Ευελιξία στην διαχείριση του περιεχομένου και της καμπάνιας σχετικά με τον χρόνο προβολής και τον τόπο.
 7. Άμεσος έλεγχος αποτελεσματικότητας και κόστους καμπάνιας.
 8. Χαμηλό κόστος προβολής συγκριτικά με άλλα παραδοσιακά μέσα προβολής.
 • Προβολή σε μηχανές αναζήτησης (Google, MSN, Yahoo κ.λπ):

Προβολή με πληρωμένες διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται πριν ή δεξιά των οργανικών αποτελεσμάτων. Άμεση προβολή σε πελάτες που αναζητούν τουριστικό προϊόν.

 • Προβολή σε σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, myspace κ.λ.π):

Πληρωμένες καταχωρήσεις που εμφανίζονται δεξιά στην σελίδα του χρήστη. Οι καταχωρήσεις στις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης παρέχουν δυνατότητα στόχευσης τόσο σε χώρα όσο και σε συγκεκριμένα κοινά ανάλογα με το προϊόν που προβάλουμε.

 • Προβολή με internet banners σε σχετικούς με το τουρισμό δικτυακούς τόπους:

Προβολή των μηνυμάτων μέσω banners σε δικτυακούς τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος που μπορεί να είναι σελίδες όπως tripadvisor, booking.com, thomascook.com, travelstyle.gr, airtickets.com, σε σελίδες αεροπορικών εταιριών κ.λ.π.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 20.000€

 1. Διαχείριση σελίδων διαδικτύου – Κοινωνικών δικτύων κλπ

Το portal της Περιφέρειας και οι σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης είναι τα βασικά εργαλεία προβολής του προορισμού στην παγκόσμια αγορά. Πρέπει να είναι ενημερωμένα και να παρέχουν σε κάθε επισκέπτη (χρήστη) την απαραίτητη πληροφορία. Για τους λόγους αυτούς έχει δημιουργηθεί εσωτερικά με υπαλλήλους της ΠΑΜΘ, μια ομάδα διαχείρισης του περιεχομένου του portal και των σελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης. Πρέπει να ενισχυθεί με ειδικούς και άλλους συνεργάτες σε Ελλάδα και Εξωτερικό ώστε σε καθημερινή βάση να επικαιροποιεί το περιεχόμενό και να προκαλεί έτσι δημοσιότητα. Μία καινούρια ανάρτηση για παράδειγμα στο facebook ή μία βελτίωση στον ιστότοπο, μπορεί να διεγείρει το ενδιαφέρον των χρηστών λειτουργώντας σαν μια viral διαφήμιση. Παράλληλα συνεργάτες στο εξωτερικό μπορούν να ‘’προωθούν’’ αναρτήσεις και να προβάλουν την ΠΑΜΘ. Περιλαμβάνεται ενδεικτικά δαπάνη για παροχή υπηρεσιών (Δημοσιογράφο, Επιμελητή κειμένων, Μεταφραστή/ες, Γραφίστα, Web developer), κοινωνικής δικτύωσης, προβολής, μετάφρασης, συμπλήρωσης φωτογραφιών και γενικότερα όποια ενέργεια κριθεί απαραίτητη για την καλύτερη προβολή σε Ελλάδα ή χώρα του εξωτερικού και την επικαιροποίηση – βελτίωση των διαδικτυακών μας σελίδων και λογαριασμών.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 20.000€

 1. Έντυπα Μπάνερ Διαφημιστικά

Η Περιφέρεια έχει πλέον στη διάθεση της νέα επίκαιρα έντυπα. Εντούτοις παρουσιάζονται ανάγκες κατά καιρούς, σημειακά ανά ΠΕ,  που απαιτούν την υποστήριξη με έντυπο υλικό τοπικών ή θεματικών τουριστικών πόρων. Επίσης είναι γενικότερα αποδεκτό ότι πλέον επικεντρωνόμαστε στην διαδικτυακή προβολή αλλά το έντυπο συνεχίζει να είναι απαραίτητο σε μία σειρά δράσεων προβολής και ενημέρωσης. Για αυτό το λόγο για το 2016, προβλέπεται η δυνατότητα εκτύπωσης που περιλαμβάνει την δημιουργία νέων εντύπων αλλά και επανεκτυπώσεις και επικαιροποιήσεις εντύπων χαρτών, αφισών κλπ. Δημιουργία και παραγωγή εξειδικευμένων εντύπων  που θα απευθύνονται  σε  στοχευμένες ομάδες στόχους ή τοπικούς προορισμούς ή υποστήριξη εκδηλώσεων. Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια διαφημιστικών δώρων, φορητές μνήμες (flash memories) παραγωγή σακουλών, folder, μπλοκ κλπ, προμήθεια πτυσσόμενων κατασκευών (τύπου banners, αράχνη  κλπ) ως πρόσθετο εξοπλισμό σε ημερίδες παρουσιάσεις κλπ.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 79.800€

 1. Συνέδρια – Ημερίδες

Τα συνέδρια, σεμινάρια,workshops και οι ημερίδες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας της Διοίκησης με τους επαγγελματίες τουρισμού της Περιφέρειας και τους θεσμικούς φορείς αλλά και εν δυνάμει συνεργάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέσω αυτής της επικοινωνίας στόχος είναι όλοι μαζί να λειτουργούν σαν μια καλοστημένη «ομάδα» για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Προτείνεται:

 • Ημερίδες ενημέρωσης στις οποίες θα παρουσιάζονται οι νέες τάσεις και προκλήσεις στην τουριστική αγορά, σύγχρονες λύσεις για τους επαγγελματίες του τουρισμού κ.λ.π.
 • Οργάνωση Σεμιναρίων επιμόρφωσης και ενημέρωσης με ειδικευμένους επιμορφωτές, που θα απευθύνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για αξιοποίηση  του τουριστικού προϊόντος  και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλων και μελετών. Μέσα από αυτή τη δράση θα προσπαθήσουμε να εξοπλίσουμε τους επαγγελματίες του τουρισμού με δεξιότητες και γνώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε κάθε βήμα του «Τουριστικού Μονοπατιού» αλλά και να παρακινήσουμε νέους να ασχοληθούν με την παροχή υπηρεσιών. Στόχος όλων των σεμιναρίων να απαντάνε σε πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του κλάδου.
 • Διοργάνωση και εκτέλεση δράσεων σε συνεργασία με Δήμους, φορείς, συλλόγους, για τη δημιουργία και εγκαθίδρυση των βάσεων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων ειδικών μορφών τουρισμού. (Θρησκευτικός, Αρχαιολογικός, Ιστορικός-στρατιωτικός, φυσιολατρικός, γαστρονομικός κλπ).Οργάνωση ημερίδων εργασίας θεματικών μορφών τουρισμού αναζήτηση εμπειρίας Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ανά περιοχή την πραγματική υφιστάμενη εμπειρία που μπορεί να έχει ο επισκέπτης και να αναδείξουμε τα στοιχεία της ώστε να ενδυναμωθεί στοχευμένα η βάση του τουριστικού μας προϊόντος. Περιλαμβάνει προσδιορισμό και ανάδειξη.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 58.000€

 1. 3ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA

H αρχαία Εγνατία οδός, διατρέχει την περιφέρεια μας και αποτελεί δρόμο πολιτισμού αλλά και σημαντικό γνωστό πανευρωπαϊκά μνημειακό πόρο που μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Θα αποτελέσει σημαντικό μέσο προβολής το οποίο στόχος είναι προσελκύσει μέσω του Φεστιβάλ επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τις όμορες χώρες σε αυτή τη 3η διοργάνωση του. Το 2016 τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού συνοδευόμενο από συμβολική χρηματοδότηση και το 2017 επιθυμούμε να τεθεί και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, να αποκτήσει διεθνή προβολή και να αποτελέσει μία ακόμη αιτία αναζήτησης στο εξωτερικό της Ελλάδας. Δίπλα στην αρχαία Εγνατία, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις αρχαιολογικής-ιστορικής αναδρομής, προβολής παραδοσιακών στοιχείων, τοπικής γαστρονομίας, πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικών εκδηλώσεων με καλλιτέχνες νέους ντόπιους αλλά και αναγνωρισμένης αξίας Ελλήνων και Ξένων τραγουδιστών και συγκροτημάτων. Οι δαπάνες για τη διοργάνωση του θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά, δημιουργία μακέτας εκδήλωσης, διαφημιστικών αφισών, πανό, δημιουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού μηνύματος, αγορά χρόνου προβολής αυτών σε έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση, τοπικά και πανελλήνια, ενοικίαση, εγκατάσταση εξέδρων, ηχητικών φωτισμού, μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τουαλέτες, προσωπικού ασφάλειας χώρου, λεωφορείων μεταφοράς κοινού, αμοιβής καλλιτεχνών, συγκροτημάτων, μουσικών, τρόφιμα και ποτά, αγοράς τοπικών προϊόντων για γαστρονομικές δράσεις, αεροπορικά εισιτήρια, μεταφορά, φιλοξενία, διατροφή, καλλιτεχνών, ομιλητών, συντελεστών εκδηλώσεων, κόστος καυσίμων ή ενοικίασης οχημάτων ή άλλου απαραίτητου εξοπλισμού και γενικότερα κάθε δαπάνη που θα κριθεί απαραίτητη για την άρτια υλοποίηση και προβολή του 3ου Φεστιβάλ VIA EGNATIA , το οποίο θα ζητήσουμε να τεθεί και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις ανά ΠΕ, χωρίς να συμπίπτουν μεταξύ τους και επιθυμητό είναι να διοργανωθεί το 2ο 15μερο του Αυγούστου έως το 1ο του Σεπτεμβρίου.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 24.800€ ανά ΠΕ και 20%ΠΕΡ (αυτόνομες εκδηλώσεις)

 1. Προβολή προϊόντων

Η χώρα μας εκτός των άλλων, είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ποιοτικά προϊόντα της. Λέγοντας προϊόντα δεν αναφερόμαστε μόνο σε τρόφιμα και ποτά. Προϊόν είναι και το μάρμαρο, προϊόν είναι και το μετάξι και ο καπνός και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα προϊόντα τα οποία ταξιδεύουν ανά τον κόσμο φέρουν επάνω τους την χώρα μας, την περιοχή μας, την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας.  Έλληνας και ακόμη περισσότερο ο ξένος ο οποίος καταναλώνει ένα τοπικό προϊόν που βρίσκει στο ράφι του super market του,  θα πρέπει να ταυτοποιείται στο μυαλό του ότι αυτό το προϊόν προέρχεται από έναν πανέμορφο και ευλογημένο τόπο και να του γεννηθεί η επιθυμία να επισκεφτεί τον τόπο αυτό.

Αδιαμφισβήτητα τα τοπικά προϊόντα αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες της οικονομίας και του τουρισμού της Περιφέρειας. Προτείνεται να αναπτυχθούν συνέργειες με παραγωγούς, εμπόρους, συνεταιρισμούς, συλλόγους έτσι ώστε να υπάρξει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της προβολής των τοπικών προϊόντων και του προορισμού.

 

Προτάσεις συνέργειας:

 • Σήμανση στην συσκευασία των προϊόντων με λογότυπο της Περιφέρειας και αναγραφή της διεύθυνσης του portal.
 • Προβολή των προϊόντων μέσω ειδικής διαμορφωμένης «γωνιάς» στο περίπτερο στις εκθεσιακής παρουσίας της Περιφέρειας.
 • Ανάπτυξη εξειδικευμένου εντύπου προβολής των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας.
 • Διοργάνωση έκθεσης τοπικών προϊόντων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
 • Ανάπτυξη προγράμματος επίσκεψης μονάδων παραγωγής τοπικών προϊόντων.
 • Ειδικά για τα τρόφιμα και τα ποτά, διεξαγωγή παράλληλης εκδήλωση γευσιγνωσίας κατά την διάρκεια εκθεσιακής παρουσίας της Περιφέρειας (ειδικά σε εκθέσεις εξωτερικού).
 • Παρουσία σε ειδικές εκθέσεις τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό :
Α.Α ΕΚΘΕΣΗΣ-ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
1 Prowein Γερμανία Οίνος
2 DETROP-OENOS Ελλάδα Τροφίμων
3 Εκθέσεις εντός της Περιφέρειας ΑΜΘ Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος Γενικές και Κλαδικές
4 3η Synergeia ΠΑΜΘ Καβάλα 2017 Δικτύωση ΠΑΜΘ, Τοπικά Προϊόντα με Διαμονή Εστίαση.
5 Anuga Γερμανία Τροφίμων Ποτών

Πέραν των προτεινόμενων στην παρούσα πρόταση, λοιπές δράσεις μπορούν να  εξειδικευτούν περαιτέρω σε συνεργασία με ΕΒΕ και λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 129.600€

 1. 1η Έκθεση ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Φύση Κυνήγι Ψάρεμα

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχει 4 εθνικά πάρκα , δασικά, ποτάμια και θαλάσσια οικοσυστήματα, το δασικό κεφάλαιο μοναδικό, η χλωρίδα και πανίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα αποτελεί ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος για κυνηγούς και ψαράδες. Πέρα από τις κρατικές δομές που ασχολούνται με τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα σε όλη την επικράτεια της όργανα και συλλογικοί φορείς που ασχολούνται με την παρακολούθηση, προστασία, υλοποίηση δράσεων αλλά και ιδιώτες με έντονο ενδιαφέρον και ενασχόληση. Η εμπορική δραστηριότητα σημαντική και συμβάλει και στην τουριστική επισκεψιμότητα.

Τα όρια μεταξύ των παραπάνω κάποιες φορές φαίνεται ότι είναι αλληλοσυγκρουόμενα αλλά στην πράξη όταν οι ενέργειες υλοποιούνται με βάση τους κανόνες όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση αλλά αλληλοσυμπληρώνουν κενά και βοηθούν στη διατήρηση της αειφορίας.

Προτάσεις ενέργειας:

 • Διοργάνωση κυκλικά ανά έτος σε περιοχή κοντά σε έδρα Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής με δυνατότητα βασικής εξυπηρέτησης επισκεπτών. Προτείνονται ενδεικτικά πιθανά μέρη υλοποίησης: Δαδιά, Φέρες, Ορεστιάδα, Πόρτο Λάγος, Φανάρι, Κεραμωτή, Παρανέστι, Βόλωκας, Σταυρούπολη.
 • Υλοποίηση Ιούνιο ή Αύγουστο με εγκαταστάσεις της έκθεσης στην ύπαιθρο.
 • Τρία σκέλη : α) Εθνικά πάρκα-Ορνιθοπαρατήρηση-Πεζοπορικός-Ποδηλασία-Αναρρίχηση-Κανόε Καγιάκ , β) κυνήγι-εξοπλισμός, γ) ψάρεμα-εξοπλισμός δ) παροχή υπηρεσιών θεματικού τουρισμού
 • Πιθανοί εκθέτες: τοπικοί επαγγελματίες, φορείς, σύλλογοι, επιστημονικά ιδρύματα/ εταιρείες εξοπλισμού ορνιθοπαρατήρησης, ρουχισμού, όπλα-φυσίγγια-υλικά ψαρέματος, βάρκες-σκάφη, μηχανές, οχήματα κα
 • Θεματικά εργαστήρια πληροφόρησης για θέματα ενδιαφέροντος κοινού / θέματα επιστημονικά / τουριστικής συνεργασίας / Συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων οικολογικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων, ψαράδων επαγγελματιών και ερασιτεχνών.
 • Πρόσκληση και φιλοξενία διεθνών προσωπικοτήτων και φορέων, τουριστικών πρακτόρων από Ελλάδα και εξωτερικό εξειδικευμένους με τα αντικείμενα.
 • Αναζήτηση χορηγικών πακέτων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
 • Συνδιοργάνωση – αιγίδα : Υπ. Περιβάλλοντος, Υπ Τουρισμού, Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Φορέων Διαχείρισης, Κυνηγετικών Συλλόγων.

Προτείνεται η υλοποίηση της για πρώτη χρονιά το 2018. Το 2017 θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός υπό την οργανωτική επιτροπή , η οποία θα αναζητήσει εκθέτες και χορηγούς και θα θέσει όρια και στόχους υλοποίησης με πενταετή προσανατολισμό.

Συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 2017 : 10.000€

Παράλληλα με το ως άνω πρόγραμμα η ΠΑΜΘ, στα πλαίσια του έτους τουρισμού θα φροντίσει για την υποστήριξη, αιγίδα και προβολή συγκεκριμένων εμβληματικών εκδηλώσεων ανά ΠΕ. Μέσα στην πληθώρα πολιτιστικών, αθλητικών, γαστρονομικών και άλλων παρόμοιου χαρακτήρα εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν ανά ΠΕ συγκεκριμένες οι οποίες έχουν την υποδομή και το θεματικό υπόβαθρο να αποτελέσουν εμβληματικές δράσεις που εφόσον προετοιμαστούν κατάλληλα και γίνει ο προγραμματισμός τους στο σωστό χρόνο, θα αποδώσουν σίγουρα προστιθέμενα οφέλη στην τουριστική ανάδειξη. Επιλογή ανά ΠΕ σε συνεργασία με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και χρηματοδότηση από τους αντίστοιχους κωδικούς πολιτιστικών εκδηλώσεων που δεν άπτονται του προγράμματος τουριστικής προβολής.

Οι δαπάνες προτείνονται και εξειδικεύονται σε πίνακα ανάλυσης δράσεων. Είναι σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες προβολής και υπόκεινται σε αυξομειώσεις ανάλογα με τη δυνατότητα που θα έχει η Περιφέρεια και την τελική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα ακριβή ποσά που θα χρησιμοποιηθούν και η κατανομή τους ανά ΠΕ, θα προσδιοριστούν επακριβώς στο τεχνικό πρόγραμμα ΠΑΜΘ 2017 που υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση.

 

Παρακαλώ για την έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή και ακολούθως από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για το ‘’2017 Έτος τουρισμού για την ΠΑΜΘ’’, όπως αναπτύχθηκε παραπάνω.

 

Με εκτίμηση,

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρμόδιος για Θέματα

  Τουριστικής Ανάπτυξης, Εκθέσεων,

Υποστήριξης Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων

 

 

Αμοιρίδης Μιχάλης

 
«Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

 

«Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

 

 

Συνάντηση και σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, με την παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών και των Δημάρχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην έδρα της Περιφέρειας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα θέματα της Περιφέρειας και των Δήμων.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της αυτοδιοικητικών αρχών της περιοχής και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

,Η Εισήγηση του περιφερειαρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  στην  συνάντση με τον πρόεδρο της νεας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη .

Κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στον τόπο μας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Όταν πηγαίνεις σε έναν τόπο, να παρατηρείς πρώτα τα βουνά του. Τα βουνά προηγούνται», έλεγε o Γάλλος ιστορικός Μπροντέλ για να τονίσει τη σημασία της γεωγραφίας στη γνώση και την κατανόηση ενός τόπου.

Με τα βουνά του, τα δάση του, τα ποτάμια, τις λίμνες, τις ακτές και τα νησιά του, ο τόπος μας διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό πλούτο.

Ο φυσικός αυτός πλούτος συνδυάζεται αρμονικά με μια μακρά ιστορία πολιτισμού και πνευματικότητας, με μια κουλτούρα επικοινωνίας και διαφορετικότητας.

Οι κάτοικοι του τόπου αυτού, έχουμε το προνόμιο αλλά και την ευθύνη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς.

Μιας κληρονομιάς που ξεκινά από τους Βίστωνες, τους Ηδωνούς και τους Κίκονες της αρχαίας Θράκης, ακτινοβολεί στη φιλοσοφία του Δημόκριτου και την ποίηση του Ορφέα, και, διαπερνώντας ολόκληρη τη βυζαντινή και οθωμανικη περίοδο, καταλήγει να ταυτίζεται με τον σύγχρονο Ελληνισμό.

Η γεωγραφική θέση του τόπου μας άλλωστε, ευνοούσε πάντοτε την επικοινωνία των ανθρώπων, των ιδεών και των αγαθών.

Σήμερα, η Εγνατία Οδός, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια

της Περιφέρειάς μας αποτελούν τη βάση για τη συνέχιση αυτού ακριβώς του ιστορικού χαρακτήρα του τόπου μας, ως περάσματος, ως σταθμού αλλά και ως σημείου διασταυρώσεως.

Ωστόσο, παρά τα ισχυρά πλεονεκτήματα που μας έχει δώσει η γεωγραφία και η ιστορία, η Περιφέρειά μας καθυστερεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που αφορούν τους δείκτες ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας των ευρωπαϊκών περιφερειών, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται ταχύτερα σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Οι νέοι μεταναστεύουν. Οι τοπικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των γειτονικών χωρών.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, βέβαια, έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο απασχόλησης. Αποδείχθηκε, όμως, πως τα βήματα αυτά δεν ήταν αρκετά.

Υλοποιήθηκαν έργα σημαντικά, οι πόροι απορροφήθηκαν, χωρίς όμως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.

Η κατασκευή των φραγμάτων στο Μαρμαρά Καβάλας και στο Ιάσιο Ροδόπης για παράδειγμα, ήταν σημαντικά για την περιοχή. Ωστόσο, χωρίς τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα, η αξιοποίησή τους καθίσταται επί του παρόντος αδύνατη.

Από την άλλη, εφαρμόστηκαν πολιτικές που στόχευαν στην αύξηση της απασχόλησης. Δόθηκε έμφαση στην παροχή υπηρεσιών και ο τόπος μας εξελίχθηκε σταδιακά σε διοικητικό κέντρο. Ταυτόχρονα όμως παραμελήθηκε η πρωτογενής παραγωγή.

Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών τις βιώνουμε σήμερα σε βαθμό πολλαπλάσιο λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πιστεύουμε βαθιά πως έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα νέο προσανατολισμό για την Περιφέρειά μας.

Έναν προσανατολισμό που θα αναγνωρίζει τόσο τα θετικά βήματα όσο και τις αστοχίες του παρελθόντος. Που θα επιδιώκει τη μέγιστη αξιοποίηση των πρώτων και τη στοχευμένη αντιμετώπιση των δεύτερων. Και κυρίως, που θα επενδύει στους τομείς εκείνους που συνθέτουν το πραγματικό πλεονέκτημα του τόπου μας.

Σε αυτό το σημείο, η γεωγραφία είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα.

 • Η επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η σύνδεσή του με την Εγνατία οδό
 • Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου ως τμήματος του άξονα Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς
 • Η ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού της Καβάλας και η σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας – Τοξοτών
 • Η υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου Δράμας – Καβάλας
 • Η κατασκευή του κάθετου άξονα Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων,

μπορούν να μετατρέψουν τον τόπο μας σε έναν πραγματικό διαπεριφερειακό κόμβο μεταφορών και συγκοινωνιών.

Το στοίχημα εδώ είναι η ανάπτυξη των λιμανιών, η σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και η σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας, που είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.

Παράλληλα, με την κατασκευή του Αγωγού ΤΑΡ η Περιφέρειά μας μπορεί να καταστεί και ενεργειακός κόμβος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώντας τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας, χρηματοδοτούμε με 32 εκατομμύρια  ευρώ τη σύνδεση των έξι μεγαλύτερων πόλεών μας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με την κατασκευή του έργου αυτού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτός ο διπλός στόχος, να μετατρέψουμε δηλαδή την Περιφέρειά μας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο με παράλληλη αξιοποίηση του οφέλους που προκύπτει για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, είναι ο μεγάλος στρατηγικός μας σχεδιασμός.

Ο τόπος μας, ωστόσο, δε θέλει να αποτελεί μόνο στρατηγικό πέρασμα. Θέλει να είναι και προορισμός.

Γι’ αυτό θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στον τουρισμό, στις υποδομές, στην τουριστική προβολή και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας που θα είναι ελκυστική στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η ανακήρυξη του 2017 ως Έτους Τουρισμού στην Περιφέρειά μας και οι δράσεις που θα τη συνοδεύουν, θα έρθουν να ενισχύσουν τα ήδη σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει για μια επιτυχημένη τουριστική πολιτική με εξωστρέφεια και καινοτομία.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο της ζωικής μας παραγωγής (που αποτελεί το 15% του εθνικού ζωικού κεφαλαίου) και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα για τα οποία συχνά δεν ευθυνόμαστε, όπως για παράδειγμα, οι ασθένειες που εισάγονται από τις γειτονικές χώρες λόγω της μη έγκαιρης αντιμετώπισής τους εκεί.

Και ενώ στους παραπάνω τομείς, ο σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε δυναμικά και στους τομείς της τοπικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης. Γι’αυτόν τον σκοπό, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ και κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, επιλέγοντας τα έργα που συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη.

Αυτές είναι οι στοχεύσεις μας. Και νιώθω την ανάγκη να υπενθυμίσω πως πολλές από αυτές, φέρουν τη σφραγίδα του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Παυλίδη.

Κύριε Πρόεδρε,

το στρατηγικό μας σχέδιο είναι συγκεκριμένο. Οι προκλήσεις επίσης, όπως και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον τόπο μας έχουμε ανάγκη τη στήριξη της κεντρικής εξουσίας.

Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου για τις ιδιαίτερες ανάγκες της Περιφέρειάς μας. Και θέλουμε αυτή η κατανόηση και στήριξη να έχουν πρακτικό και άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας.

Στην Περιφέρειά μας οι ανάγκες είναι μεγάλες και η κεντρική διοίκηση οφείλει όχι μόνο να τις αναγνωρίζει, αλλά και να πράττει αυτά που χρειάζεται.

Γιατί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι πολίτες της αξίζουν τα καλύτερα.

.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 
Οι Μουσουλμάνοι του Δημοκρατικού Στρατού – Καπετάν Κεμάλ, ο Σύντροφος

Μια άγνωστη πτυχή της Αντίστασης: Οι Μουσουλμάνοι του Δημοκρατικού Στρατού

Επιμέλεια: Πάλλας Βαγγέλης (δημοσιογράφος)

untitled2    Δεκαοχτώ Φεβρουαρίου 1949. Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται… Και στις οροσειρές της Ροδόπης, κάπου ανάμεσα σε Οργάνη και Σμιγάδα, οπού δρα η 7η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), συνέρχεται το δεύτερο συνέδριο της Δημοκρατικής Ένωσης Μουσουλμάνων (ΔΕΜ)…

Ένα κομμάτι της μειονότητας στη Θράκη συμμετέχει ενεργά στον αγώνα του ΔΣΕ, «Χέρκες σιλάχ Μπασινά Χέρσεϊ, Ζαφέρ Ουρουνά» (Όλοι στα όπλα – Όλα για τη νίκη), είναι το κάλεσμα του συνεδρίου προς τη μειονότητα…

Πέρασαν περίπου 60 χρόνια από τότε. Και φέρνουνε σήμερα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, ιστορικά ντοκουμέντα από το εν λόγω συνέδριο και τη συμμέτοχη της μειονότητας στον αγώνα του ΔΣΕ.

Δέκα Μαρτίου 1949. «Σερμπέστ Γιουνανιστάντ Μπιρ Γιερ» (Κάπου στην Ελεύθερη Ελλάδα…). Η εφημεριδούλα «Σαβάς» («Αγώνας» – «Πόλεμος») όργανο της ΔΕΜ, που κυκλοφορεί στις ελεύθερες περιοχές της Ροδόπης, γράψει στο 13ο φύλλο της: «Μουσουλμάν Ντεμοκράτ Μπιρλιγινίν ικιντζί  Τοπλαντουσουνούν Καραρλαρί, Ολαγάνουστου Μπασινλαντί» (Οι αποφάσεις του 2ου συνεδρίου της Μουσουλμανικής Δημοκρατικής Ένωσης, που δημοσιεύθηκαν έκτακτα):

«Κατά την 18ην και 19ην Φεβρουαρίου 1949 εγένετο συνέλευσις, καθ’ ην απεφασίσθη όπως το Μουσουλμανικόν στοιχείον συνέχιση τον αγώνα κατά της φασιστικής Ελλάδος και του Αγγλικού και Αμερικανικού ιμπεριαλισμού… Καθ’ όσον η νίκη του Δημοκρατικού Στρατού είναι και νίκη του Μουσουλμανικού στοιχείου…

»…Η παρούσα συνέλευσις είναι απαρχή μιας γενικωτέρας, καθ’ ην θα εκλεγούν ικανότεροι και μάλλον μορφωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι θα δώσουν ώθησιν προς αρτιωτέραν μόρφωσιν της νεολαίας…

…Κατά την συνέλευσιν εχαιρέτησε τους συνέδρους ο σύντροφος Σουλού Χουσεΐν. Ευθύς αμέσως εψάλησαν εις την τουρκικήν και ελληνικήν αγωνιστικά τραγούδια.
Εκρατήθη ενός λεπτού σιωπή διό τους πεσόντας… Το προεδρείον απετελέσθη εκ των συντρόφων: Σουλού Χουσεΐν, Οσμάν Εμίν, Καραμάν Μεχμέτ, Ρουζγούτς Μεχμέτ, Καντίρ Χουσεΐν, Χαψούζ Χασάν και Χασάν, αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού…»,

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γιώργου Γκακούλια, τότε πολιτικού επιτρόπου της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, περίπου 400 μαχητές της μειονότητας, κυρίως από τα Πομακοχώρια της ορεινής Ροδόπης και της Ξάνθης, πολέμησαν από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού, δίπλα στους Έλληνες συντρόφους τους.

    Οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν ηρωικά στις μάχες σε περιοχές του Νομού Δράμας. Γύρω στους 60 επιζήσαντες, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, πέρασαν στη Βουλγαρία, όπου έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής.
Το συνέδριο τίμησε τους ηρωικούς νεκρούς του αγώνα με ενός λεπτού σιγή και το πένθιμο εμβατήριο… Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος οι περισσότεροι αντιπρόσωποι… Το συνέδριο χαιρέτισαν: ο λοχαγός του Δημοκρατικού Στρατού σύντροφος Κλεομένης, από το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας ο σύντροφος Τσιαπακίδης, από τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή η συντρόφισσα Γελούδη, από το Επαρχιακό Συμβούλιο Κομοτηνής ο σύντροφος Χολίδης. Μίλησαν επίσης οι σύντροφοι Φίλιππος Παπαδόπουλος, Βασίλης Ασίκης και ο αντιπρόσωπος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Τ. Γριμπάς…

Προκήρυξη στη μειονότητα

»Το συνέδριο ενέκρινε την έκδοση προκήρυξης προς τον Μουσουλμανικό λαό της Ελλάδας και χαιρετιστήρια: Προς την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ, την 7η Μεραρχία του ΔΣΕ και προς τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου.

…Εξέλεξε επίσης Κεντρική Επιτροπή από 21 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη, Εκτελεστική Επιτροπή από 7 τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη και ολοκληρώθηκε με ζητωκραυγές και τραγούδια του αγώνα στην τουρκική γλώσσα…

»Το 2ο συνέδριο της ΔΕΜ έδωκε την ευκαιρία να φανούν για άλλη μια φορά οι άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στον Ελληνικό λαό και τη untitled2-2y1jv4ltbt4wohqtquh9fuΜουσουλμανική μειονότητα της Θράκης…».

Ένα βασικό απόσπασμα από την προκήρυξη που εξέδωσε το συνέδριο προς τη μειονότητα, αναφέρει τα εξής:

«Μουσουλμάν Καρντασλάρ -αδέλφια Μουσουλμάνοι…

    Το 2ον συνέδριον της Μουσουλμανικής Δημοκρατικής Ενώσεως σας στέλνει τους αδελφικούς χαιρετισμούς…
Το συνέδριον μας γίνεται καθ’ ην στιγμήν ο Δημοκρατικός Στρατός διά του ηρωισμού του καταφέρνει ισχυρά κτυπήματα εναντίον των Μοναρχοφασιστών εχθρών…
     Ας είναι δι’ αυτό παράδειγμα η Καρδίτσα, η Νάουσα και το Καρπενήσι…
    Ο   ηρωικός   Δημοκρατικός Στρατός κράτησε εις τας χείρας του γερά επί 19 ημέρας το Καρπενήσι. Μετά το Καρπενήσι επετέθη εναντίον της Φλωρίνης, των Σερρών και άλλων πόλεων και αφού απώθησε τα εχθρικός δυνάμεις, εισήλθεν εις αυτάς.
    Εις την Πελοπόννησον εξουδετέρωσεν τα πολεμικός ενεργείας του εχθρού και τα τερτίπια του Αμερικανού υπό το όνομα Βαν Φλιτ…
    …Ενώ λοιπόν ο Δημοκρατικός Στρατός και ο Ελληνικός λαός, με τον φοβερόν αγώνα των έχουν κερδίσει τοιαύτας νικάς, η Δημοκρατική μας Κυβέρνησις, διά να δώση τέλος εις την ελληνικήν αυτήν υπόθεσιν, εξακολουθεί πάλιν διά δικαίων και δημοκρατικών βάσεων να προτείνη όπως έλθει εις ειρηνικήν συνεννόησιν…».
     Και η προκήρυξη προς τη μειονότητα καταλήγει ως εξής:

    «Το πρόγραμμα μας ως πρώτην απαίτησιν έχει να αγωνισθώμεν υπό την ηγεσίαν της Δημοκρατικής Κυβερνήσεως εναντίον των Μοναρχοφασιστών. Πρέπει να βοηθήσωμεν περισσότερον τον ηρωικόν Δημοκρατικόν Στρατόν. Και τα παιδιά μας αγωνίζονται ηρωικώς εις τα τάξεις αυτού. Είναι μέγα καθήκον μας να βοηθήσωμεν διά να φθάσωμεν εις την τελειωτική νίκην, διά την Λαϊκήν Δημοκρατίαν της Ελλάδος, διά να ημπορέσωμεν να προοδεύσωμεν και να διέλθωμεν μίαν χαρούμενην ζωήν μαζί και ίσοι με τον Ελληνικόν λαόν…

Πασασίν Μουσουλμάν Ντεμοκράτ Μπιρλιγί (Ζήτω η Μουσουλμανική Δημοκρατική Ένωση), Πασασίν Τζουμχουριέτ Χιουκιουμετιμίζ (Ζήτω η Δημοκρατική Κυβέρνηση), Πασασίν Γιουτζέ Τζουμχουριέτ Ορντουσουνόν Γκενέλ Κομουτανλουγού (Ζήτω το αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού), Πασασίν Χαλκ Ντεμοκρασισινίν Ζαφερί (Ζήτω η νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας)…».
     Στο χαιρετιστήριο που έστειλε το συνέδριο της ΔΕΜ προς το γενικό αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού, μεταξύ άλλων αναφέρει:
    «…Η Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα συνεχίσει με πιο πολύ ζήλο και δραστηριότητα να βοηθά το ιερό έργο του Δημοκρατικού Στρατού για τον Ελληνικό λαό και τις εθνικές μειονότητες, της απολύτρωσης τους από το μοναρχοφασισμό και την αμερικανική κατοχή…
     Για τη νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας που εξασφαλίζει την Ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδο σ’ όλους τους εργαζόμενους που κατοικούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνότητα και θρησκεία…».
     Όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα του συνεδρίου, οι μαχητές της μειονότητας κατάφεραν με μύριες δυσκολίες να εκδίδουν την εφημεριδούλα «Χαβάς», όργανο της ΔΕΜ.

Και ραδιόφωνο

    Είχαν στήσει επιπλέον και ραδιοσταθμό, το «Ράντιο Χαμπέρ» λερι» (Ραδιοφωνικά Νέα), στην προσπάθεια τους να ενημερώνουν τη μειονότητα για τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού.
    Για τη συμμετοχή τους στον άνισο αυτό αγώνα υπέστησαν τα πάνδεινα. Υπέστησαν κάθε είδους λεηλασίες, πολλές χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν, τους έκαψαν τα χωριά τους… Καταδικάστηκαν από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος, όπως και ολόκληρη η ελληνική ύπαιθρος, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Έγραψαν όμως τη δική τους σελίδα στη ματωμένη σύγχρονη ιστορία τούτης της χώρας.
    Κι όπως σε ανύποπτο χρόνο είχε γράψει ο Ναζίμ Χικμέτ:
«…τους γάντζους της σκαλιάς τους,/τους αγκιστρώσανε στ’ αστέρια…/και στα κάφκαλα πατώντας των/ νεκρών τους, στον ήλιο ανέβηκαν…».
    Η εφημεριδούλα «Σαβάς» (Αγώνας – Πόλεμος), όργανο της Μουσουλμανικής Δημοκρατικής Ένωσης, εκδοθείσα στις 10 Μαρτίου 1949 «κάπου στην ελεύθερη Ελλάδα», αναφέρεται στο 2ο Συνέδριο της Ένωσης
     Ήταν αρχές Απριλίου του 1947, κι ο 32άχρονος τότε Μιχρί Μπελί, άρτι αποφυλακισθείς από τις τουρκικές Φυλακές για την κομμουνιστική του untitledδράση, έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση…
    Στις 5 Απριλίου έφτασε στα βουνά της Ροδόπης. Τούρκος αυτός, κατετάγη ως εθελοντής στο Δημοκρατικό Στρατό, προκειμένου να πολεμήσει- στο πλευρό των Ελλήνων συντρόφων του…
    Απλός αντάρτης στην αρχή, ανεδείχθη αργότερα στο βαθμό του ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού, ως διοικητής του «Οθωμανικού Τάγματος». Υπό τις διαταγές του πολέμησαν Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Γκαγκοούζοι και Αθίγγανοι…
     Γεννημένος το 1915 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, ο Μιχρί Μπελί βρέθηκε από το 1936 έως το 1940 για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
     Δουλεύοντας παράνομα με τους μαύρους του Μισισιπή για την ίδρυση του Συνδικάτου Εργατών Γης και στα ναυτεργατικά συνδικάτα του Σαν Φρανσίσκο, γαλουχήθηκε με τις αριστερές ιδέες.
     Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε σε επαφή με το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα και εργάστηκε για την ίδρυση της Ένωσης Προοδευτικής Νεολαίας Τουρκίας. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1943-1944 διετέλεσε βοηθός καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
    Το φθινόπωρο του 1944 συνελήφθη με 50 συντρόφους του και καταδικάστηκε από το στρατοδικείο οε φυλάκιση δύο χρόνων.
     Σήμερα ζει με τη γυναίκα του Σεβίμ μεταξύ Ελβετίας και Κωνσταντινούπολης.
    Στις 6 Φεβρουαρίου 1998 ο Μπελί συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, με την κατηγορία ότι «παρότρυνε το λαό σε εχθρικές ενέργειες κατά του τουρκικού κράτους». Δυο μέρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αλλά εάν του απαγγελθεί επίσημη κατηγορία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι 4,5 χρόνια.
     Ο σεμνός αυτός αγωνιστής, άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και γραφής, έγραψε τα 1983 το ανέκδοτο στη χώρα μας Βιβλίο «Αυτά που είπε ο Ρήγας – Στιγμές από τον Εμφύλιο Πόλεμο», όπου περιγράφει όσα συγκλονιστικά έζησε, πολεμώντας από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού, «Ριγκασίν Ντεντιγί – Ιτς Σαβάς Ανιλερί», είναι ο τίτλος του Βιβλίου στα τουρκικά. Στην Τουρκία το εν λόγω Βιβλίο εξεδόθη το 1988 και έκανε τρεις εκδόσεις.
    Μας είπε για τους μειονοτικούς που συμμετείχαν στον αγώνα, στα βουνά της Ροδόπης. Για τη δραστηριότητα που ανέπτυξε ο ίδιος. Γι’ αυτά που τον ένωσαν με τους Έλληνες συντρόφους του. Για τις ανθρώπινες μα και ηρωικές στιγμές που έζησε πολεμώντας.
     Για τη μοναδική χλαίνη, που μοιράζονταν με τον καπετάν Λασσάνη…
     Για όλα όσα έγραψε στο βιβλίο του…
    «Σαν Τούρκοι επαναστάτες, νιώθαμε τον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού. Δεν ήταν όμως αυτό μονάχα που μ’ έκανε να καταταγώ εθελοντής στο Δημοκρατικό Στρατό…
    Ήταν κι ο θαυμασμός για την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής…
»Κι επιπλέον τα αισθήματα φιλίας, αγάπης και αλληλεγγύης προς το λαό της Ελλάδας…».
    Τα ελληνικά του παραμένουν άπταιστα.
   «Κι όταν οι Έλληνες σύντροφοι βάλθηκαν να ψάχνουν έναν Τούρκο με την αναγκαία κατάρτιση, ώστε να συμβάλει στην πολιτική δράση της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η επιθυμία τους συνέπεσε με τη δική μου.
»…Έτσι πήρα το δρόμο για τα βουνά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας στρατιωτικά καθήκοντα στην αντιπροσωπεία Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης».
    Για τη συμμετοχή της μειονότητας, κυρίως από την ορεινή Ροδόπη; στο Δημοκρατικό Στρατό, ο Μιχρί Μπελί λέει:
«Οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είχαν δεινοπαθήσει από τους Βούλγαρους εισβολείς κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν φυσικό λοιπόν να συμπαθούν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Κι όταν η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση είχε κηρύξει γενική επιστράτευση, αποτέλεσαν την πλειονότητα των φαντάρων. Εγώ ήμουν διοικητής του Οθωμανικού Τάγματος με το ψευδώνυμο «Κεμάλ»… Έδρα του τάγματος ήταν το χειμώνα η Σμιγάδα και το καλοκαίρι το Αλάντεπε…».
    Θυμάται τον Χουσέΐν απ’ τον Εχίνο Ξάνθης και τη γυναίκα του, που μπήκαν εθελοντικά στο Δημοκρατικό Στρατό:
«Παρά το γεγονός ότι οι μουσουλμάνες δεν συμμετείχαν στον αγώνα, η γυναίκα τού Χουσέΐν περπατούσε από χωριό σε χωριό και μιλούσε στους μουσουλμάνους για το Δημοκρατικό Στρατό…».
     Θυμάται ακόμη το σοβαρό τραυματισμό του στις 7 Ιουλίου του ‘47, βόρεια της Κομοτηνής:
    -Είχα τραυματιστεί βαριά… Ένας Έλληνας σύντροφος μου και μια θαρραλέα κοπέλα, Ασπίδα την έλεγαν θαρρώ, με κουβάλησαν ώρες ολόκληρες στους ώμους τους, μέχρι τα βουλγαρικά σύνορα, όπου με παρέδωσαν στους Βούλγαρους συντρόφους Αυτοί με πήγαν στο νσοκομείο του Χάσκοβο κι από εκεί στη Σόφια..».
    Ο Μιχρί Μπελί κάνει συχνές αναφορές στο ανθρώπινο μεγαλείο, στην αδελφοσύνη των λαών… Αναπολώντας τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, γράφει στο βιβλίο του:
    «Λίγα χώματα ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών της λευτεριάς, όσο το χώμα της Ελλάδας…
    «…Τούτες τις μνήμες χρειάστηκε να τις κρατήσω πολλά χρόνια κρυμμένες στο βάθος του μυαλού μου, της καρδιάς μου, ανομολόγητες, χωρίς να τις μοιράζομαι με κανέναν…»
    Πέρασαν 60 τόσα χρόνια από τότε,.. Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Μιχρί Μπελί και η Σεβίμ, η συντρόφισσα του στη ζωή και τον αγώνα, ξαναβρέθηκαν στη Ροδόπη.
     Σμιγάδα, Αλάντεπε, Χλόη, Οργάνη… Ο Τούρκος Επαναστάτης βαδίζει και πάλι στους τόπους που έγραψε ιστορία, ψηλαφώντας τα ματωμένα του ίχνη…
     Συναντάται με τα παιδιά και τα εγγόνια των μουσουλμάνων συναγωνιστών του. Αγκαλιάζεται με τον Αχμέτ, εγγονό του Μεχμέτ Τσαβούς. Κι όταν κατεβαίνει οπό την ορεινή Ροδόπη, ξανασμίγει με τους Έλληνες συντρόφους του στην ομάδα των «σαμποτέρ»…
    «…Τούτες οι θύμησες τον ξανανιώνουν… Τι κι αν είναι τώρα 83 χρόνων…
* Τα ντοκουμέντα αυτά που έρχονται στο φως σήμερα, όσον αφορά τη συμμετοχή της μειονότητας της Θράκης στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, είναι ευγενική προσφορά της φιλολόγου Τόνιας Ομηρίδου – Θεοδωροπούλου, από το ιστορικό αρχείο του αείμνηστου πατέρα της, Δημοσθένη Ομηρίδη. Ο Δημοσθένης Ομηρίδης υπήρξε εκδότης της εφημερίδας «Πρωία» στη Δράμα, της πρώτης εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην ακριτική πόλη κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

Μιχρί Μπελί: «Καπετάν Κεμάλ, αναμνήσεις από τον ελληνικό εμφύλιο» 

της Μαρία Νικολάου

αναδημοσίευση από: http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/03/kapetan-kemal-o-syntrofos-.html

Μihri Belli: Μια ζωή σαν ταινία

    Ο Mihri Belli γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης το 1916. Γόνος αστικής οικογένειας, σπούδασε οικονομικά στο Ροβέρτειο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι των ΗΠΑ. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική, ιδρύοντας την Ένωση Προοδευτικής Νεολαίας. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Το 1946, ενώ ήταν εξόριστος, διέφυγε στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό και πολέμησε ως καπετάνιος στα βουνά της Ροδόπης, όπου τραυματίστηκε σοβαρά. Με την αμνηστία του 1950 επέστρεψε στην Τουρκία και φυλακίστηκε ως ηγετικό στέλεχος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1951-1958). Μετά την αποφυλάκισή του άρχισε να γράφει σε διάφορα αριστερά περιοδικά, με το ψευδώνυμο E. Tufekci. Έφυγε από την Τουρκία με το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1971 και επέστρεψε το 1974. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος. Το 1979 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, από την οποία τραυματίστηκε σοβαρά. Με το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν το 1980 έφυγε πάλι, στη Σουηδία αυτή τη φορά, όπου έζησε μέχρι το 1992, οπότε επέστρεψε στην πατρίδα του. Ζει με τη συγγραφέα Sevim Belli.

%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf    Ο «καπετάν Κεμάλ» δεν ήταν «ένας νεαρός πρίγκηπας της Ανατολής, απόγονος του Σεβάχ του Θαλασσινού». Όμως, όπως και ο πρίγκιπας που είχε συγκινήσει τον Μάνο Χατζιδάκι, έτσι και ο Μιχρί Μπελί (Mihri Belli) «πίστευε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο». Ο τούρκος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και πολιτικός, σε ηλικία 92 ετών σήμερα, καθισμένος απέναντί μου, ξεδιπλώνει με ηρεμία την πολυτάραχη ζωή του. Το πρόσωπο του ΜιχρίΜπελί έχει πάνω του όλα τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος. Και η έκφρασή του, ύστερα από κάθε καινούργια λέξη που βγαίνει αργά από τα χείλη του, σαν να την ζυγίζει καλά πρώτα, γεμίζει από τις μνήμες του παρελθόντος. Ο κ. Μπελί είναι ο μόνος τούρκος υπήκοος που είχε πολεμήσει στη διάρκεια του εμφυλίου, στο πλευρό των ελλήνων κομμουνιστών. Μας μιλά για τότε που τον έλεγαν «καπετάν Κεμάλ», για τη συγκρότηση και τη διοίκηση του «τάγματος Οθωμανών» του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

    -Τι σας έφερε στη Θράκη 58 χρόνια μετά την αποχώρησή σας από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού;      -Ήρθα στην Αλεξανδρούπολη, ανέβηκα στα Ορεινά της Ροδόπης. Γίνεται ένα ντοκιμαντέρ για μένα από τον Φώτο Λαμπρινό (σ.σ. σκηνοθέτης, υπεύθυνος ιστορικών κινηματογραφικών αρχείων ΕΡΤ Α.Ε). Μια μέρα ήρθαν και με βρήκαν από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη και μου πρότειναν να γυρίσουν σε φιλμ τη ζωή μου. «Εντάξει», είπα και αναρωτήθηκα από μέσα μου αν η ζωή μου είναι ενδιαφέρουσα.

    -Τι απάντηση δώσατε;

   -Αρχισα στην Αμερική την πολιτική μου δράση. Μετά συνέχισα στην Τουρκία και στην Ελλάδα… Στην Αμερική βρέθηκα στο πλευρό των μαύρων που αγωνίζονταν στο Μισισίπι για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ύστερα πήγα στο Σαν Φραντσίσκο, εργάστηκα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, παίρνοντας μέρος σε πορείες, σε διαμαρτυρίες. Μετά επέστρεψα στην Τουρκία και άρχισα τη δράση μου με το κομμουνιστικό κόμμα. Έμεινα πολλά χρόνια φυλακή γι’ αυτό. Ήρθα στην Ελλάδα, έμεινα δυόμισι χρόνια, στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού. Συνάντησα ανθρώπους σαν τον Λασσάνη (σ.σ. τον δάσκαλο Θανάση Γκένιο, που μετείχε στην ανταρτική ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος»), τον Λάμπρο, τον Αχμέτ, που τους αγάπησα πολύ. Ναι, νομίζω ότι η ζωή μου είναι ενδιαφέρουσα.

    -Πότε ήρθατε πρώτη φορά στην Ελλάδα;

    -Ήταν το 1932-33, μαθητής τότε. Τα χρόνια εκείνα όλα τα κόμματα της Ελλάδας ήθελαν να έχουν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Ο Βενιζέλος ήταν γνωστός σε όλους. Ήταν η περίοδος της αγάπης. Αυτή συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο. Επί γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ο ελληνικός στρατός έδειξε μια ηρωική αντίσταση, που εντυπωσίασε όλους, ακόμη και μας τους Τούρκους. Αγαπήσαμε όλοι τον ελληνικό λαό που πολέμησε για την ανεξαρτησία του.
-Σε εκδήλωση που έγινε τότε με έλληνες μαθητές, όλοι φώναξαν: «Ζήτω η Ελλάδα». Εγώ δεν φώναξα. Ήμουν εθνικιστής τότε. Αλλά αφού έμεινα 10 μέρες, 17 χρονών παλικαράκι, την αγάπησα την Ελλάδα. Και φεύγοντας, σε μια συνάντηση, φώναξα το «Ζήτω η Ελλάδα» πιο δυνατά από όλους. Δεν ήμουν πολιτικός, ένα νέο παιδί ήμουν, που ό,τι γνώριζε καλά και του άρεσε το αγαπούσε. Και η Ελλάδα είχε πολλά για να αγαπήσει κανείς.

    -Πώς βρεθήκατε στην ορεινή Ροδόπη το ’47;

    -Τον Απρίλιο του 1947 βρέθηκα στα βουνά της Ελλάδας. Πριν, όταν άρχισε το αντάρτικο, ήμουν φυλακισμένος στην Τουρκία. Το ‘σκασkemal4α και κατατάχτηκα στον Δημοκρατικό Στρατό. Στην αρχή, μου ανέθεσαν την ευθύνη έκδοσης μιας εφημερίδας. «Savas» ονομαζόταν. Ήμουν 31 ετών τότε. Στη συνέχεια έπιασα και τα όπλα. Ήμουν υπεύθυνος του οθωμανικού τάγματος. Το λέγαμε έτσι, γιατί είχε μέλη: Πομάκους, Τούρκους, Έλληνες κ.ά. Ανέφερε ένας τη λέξη «οθωμανικό» κι αυτό ήταν, έμεινε να το αποκαλούν και οι υπόλοιποι έτσι. Πολέμησα δυόμισι χρόνια, έφυγα το φθινόπωρο του 1949 από τις ορεινές περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

    -Φύγατε επειδή τραυματιστήκατε σοβαρά…

    -Το γένι μου κρύβει ένα σημάδι από εκείνον τον παλιό τραυματισμό που λέτε. Πολέμησα ως καπετάνιος στα βουνά, φυσικό ήταν να συμβεί.

    -Το «καπετάν Κεμάλ» πώς προέκυψε; Έτσι σας φώναζαν, από ό,τι μου είπαν, οι κάτοικοι του ορεινού όγκου…     -Ο Λάμπρος με είπε για πρώτη φορά καπετάν Κεμάλ. Ο Λάμπρος ήταν ένας Τούρκος της Ανατολής, από την Προύσα. Η μητρική του γλώσσα ήταν τα τουρκικά, αλλά ήταν χριστιανός και κομμουνιστής. Μια μέρα έλεγε για τον στίχο ενός ποιητή, όπου αναφερόταν και το όνομα Κεμάλ. Αυτό ήταν. Μου το κόλλησε ο Λάμπρος και μου ‘μεινε.

    -Τον χάσατε εκείνο τον πόλεμο. Εκ των υστέρων τι λέτε, ήταν καλό ή κακό που είχε τέτοια κατάληξη;

    -Κακό!

    -Γιατί γίνατε αριστερός;

    -Κομμουνιστής έγινα γιατί είμαι πατριώτης.

    -Και σήμερα ισχύει αυτό που λέτε;

    -Σήμερα πιο πολύ.

    -Στην Τουρκία δεν είναι εύκολο να δηλώνει και να είναι κανείς αριστερός…     -Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο ακόμη και σήμερα. Είναι γεμάτες οι φυλακές με αριστερούς, με κομμουνιστές. Η Τουρκία δεν έχει δημοκρατία.

    -Γιατί μια τόσο μεγάλη χώρα φοβάται τους αριστερούς και τους φυλακίζει ακόμη και σήμερα, όπως λέτε;

    -Γιατί αυτά που πήρε ο καπιταλισμός από τον λαό θα τα πάρουν οι αριστεροί πίσω, αν αναλάβουν την εξουσία.

    -Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο ζήτημα στη χώρα σας;

    -Το Κουρδικό. Νομίζω ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε καλές ιδέες. Πίστευα ότι ο Ταλαμπανί και ο Μπαρζανί, που συνεργάστηκαν με τους Αμερικάνους, έβλεπαν τον Οτσαλάν ως τον μεγαλύτερο φόβο τους. Έτσι έχασαν την ευκαιρία. Ο Οτσαλάν δεν ήθελε ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, γιατί θα ήταν υποχείριο στα χέρια των Αμερικανών. Η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν μια Τουρκία με ίδια δικαιώματα για τους Κούρδους, τους Λαζούς, τους Τσερκέζους και όλες τις άλλες μειονότητες.

    -Είστε αντίθετος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    -Είστε αντίθετος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
-Είμαι εναντίον της Ε.Ε. γενικότερα. Στην Ευρώπη τρεις κάνουν κουμάντο, η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Δε λειτουργεί δημοκρατικά, αλλά ιμπεριαλιστικά.

    -Η Ε.Ε. δεν είναι μονόδρομος;

    -Εμείς στα Βαλκάνια θα μπορούσαμε να έχουμε μια δική μας ένωση με τη συμμετοχή και της Μέσης Ανατολής. Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας το σχήμα αυτό δοκιμάστηκε με τη συμβίωση πολλών διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, με κάποιες λίγες ελευθερίες για Αρμένιους, Τούρκους και λοιπούς. Νομίζω ότι μια ένωση, όπως το οθωμανικό κράτος, σίγουρα πολύ πιο δημοκρατική, με ελευθερίες, δικαιώματα, δημοκρατία για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς καμία καταπίεση, θα ήταν πολύ καλύτερη για όλους: τους Άραβες, τους Έλληνες, τους Αρμένιους κ.ά.

    -Τώρα δεν είναι αργά;

    -Αργά είναι…

kapetan_kemal_o_syndrofos_3-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b1

Σκηνή από την ταινία «Καπετάν Κεμάλ, ο Σύντροφος».

    -Υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε;

    -Έχουμε μια θρησκευτική κυβέρνηση, που θέλει να σαρώσει το κεμαλικό κράτος. Αυτό θέλω να σταματήσω. Κάνει κουμάντο ο στρατός. Για να εκλεγείς στο κοινοβούλιο, πρέπει να λάβεις 10%, πράγμα καθόλου δημοκρατικό. Αν λάβεις 9,9% δεν εκλέγεσαι. Ρύθμιση των στρατιωτικών είναι αυτή. Οι στρατιωτικοί κάνουν κουμάντο. Η Τουρκία είναι θρησκευτικό κράτος.

    -Φτάνοντας στα 92, τι συμπέρασμα βγάλατε. Υπάρχει Θεός;

    -Αν υπάρχει Θεός; Αν πιστεύω στον Θεό δηλαδή; Δεν με αγαπάει ο Θεός. Εσύ πιστεύεις; Πιστεύεις ότι θα πας στον Παράδεισο; Φοβάσαι και πιστεύεις; Από τι φοβάσαι; Τώρα άρχισα να ρωτάω εγώ και να περιμένω απαντήσεις από εσένα..

Δείτε ακόμα:

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΜΑΛ 2001 (σειρά ντοκιμαντέρ “EKTOΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ”)

https://www.youtube.com/watch?v=mQKDnPXdsZw

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save
Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κομοτηνή 25-11-2015

Κομοτηνή, 25/11/2016

 

 

 

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κομοτηνή

 

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στη Θράκη, υπό την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Και είναι η πρώτη μου περιοδεία με αυτή την ιδιότητα στην Περιφέρεια της χώρας, καθώς όπως θα γνωρίζετε, όλο αυτό το διάστημα, είχαμε να διαχειριστούμε και συνεχίζουμε να έχουμε να διαχειριστούμε πολύ μεγάλες κρίσεις. Ίσως είναι μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Βρήκα όμως  τον χρόνο και με πολύ θετική διάθεση βρέθηκα σήμερα το πρωί, εδώ, στη Θράκη, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, στην ανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έναν τόπο ευλογημένο που παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες με ένα σημαντικό, εξαιρετικά δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό.

Μια κοινωνία, όμως,  τραυματισμένη από την κρίση, αλλά  ταυτόχρονα και έτοιμη να αξιοποιήσει τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά συνολικά  για τη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Καθώς η χώρα μας εισέρχεται επιτέλους στον δρόμο της ανάπτυξης.

Ασφαλώς, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή.

Το γνωρίζουμε όλοι μας. Το γνωρίζουν πολύ περισσότερο οι συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, όλοι όσοι αντιμετωπίζουν και  ζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της επιβίωσης και της αξιοπρεπούς δουλειάς.

Άλλωστε, η περίοδος 2010 – 2014, η καταστροφική αυτή πενταετία για τη χώρα,  διέλυσε παραγωγικά και κοινωνικά τον τόπο μας. Φόρτωσε τεράστια βάρη στους πιο αδύναμους. Δημιούργησε τεράστια αμφιβολία και αγωνία για το μέλλον.  Έδιωξε από τη χώρα χιλιάδες νέους, παραγωγικούς ανθρώπους.

Και όλα αυτά για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, που όλοι πλέον παραδέχονται, ακόμη και αυτοί που μας το υπέδειξαν,  ότι ήταν λανθασμένο και αποτυχημένο.

Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά, μια ανάσα  από την έξοδο, από αυτήν την τεράστια οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική περιπέτεια.

Η κυβέρνησή μας έκανε μια συμφωνία  το καλοκαίρι του 2015, τα βάρη και τις δυσκολίες της οποίας κανείς δεν  μπορεί να παραγνωρίσει.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν πέρσι τον Ιούνιο ήταν, βέβαια,  πολύ ηπιότερα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης καταστροφικής περιόδου.  Αλλά η αλήθεια είναι ότι  οι άνθρωποι που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, βιώνουν τα μέτρα  αυτά σωρευτικά.

Όμως το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συμφωνίας είναι ότι  για πρώτη φορά οδηγεί πραγματικά σε μια προοπτική εξόδου από την κρίση.

Και αυτή η διέξοδος περνάει και μέσα από την απομείωση του χρέους και την επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Και θα ήθελα να  σας θυμίσω σε αυτό το σημείο, γιατί πολλοί λένε ότι ξεχνάμε εύκολα, όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε,  ότι πριν από δύο  μόλις χρόνια, το να μιλάει κανείς σε αυτόν τον τόπο για το γεγονός ότι το ελληνικό  δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο, το ότι  χρειάζεται ρύθμιση, ήταν ένα ταμπού. Ήταν μια κουβέντα σχεδόν απαγορευμένη. Όχι μόνο από τους δανειστές και τους εταίρους μας, αλλά ακόμα και από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που πρόθυμα διαβεβαίωναν –για να εξασφαλίσουν πολιτική στήριξη από τους δανειστές μας – ότι σε συνθήκες ραγδαίας  οικονομικής ύφεσης, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αποπληρωθεί στο ακέραιο. Ζητούσαν μάλιστα και πιστοποιητικά βιωσιμότητας προκαλώντας έτσι τη θυμηδία της διεθνούς κοινότητας.

Σήμερα όμως έχουμε καταφέρει να φύγουμε  οριστικά από αυτή τη φάση.

Σήμερα σχεδόν όλοι, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,  έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Και είμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ,  κοντά σε μια  συμφωνία, που θα απελευθερώσει την χώρα και την οικονομία από ένα  πολύ μεγάλο δημοσιονομικό βάρος.

Ο οδικός χάρτης για  την έξοδο  της χώρας από την κρίση περνάει όμως από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τους πιστωτές μας.

Είναι, βεβαίως, μια δύσκολη διαπραγμάτευση – και είναι δύσκολη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι – και όπως οι ίδιοι μας ζητούν να κάνουμε  τώρα.

Αυτή η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων.  Και αυτό κάνουμε και τώρα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο.

Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, όχι μόνο στην ώρα της αλλά και με τον σωστό τρόπο. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων  και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018.

Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι παράλογες απαιτήσεις, που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε στο τραπέζι της  διαπραγμάτευσης,  για τη δική μας την πλευρά, για την ελληνική πλευρά δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης.

Το επόμενο βήμα  από το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η συμφωνία για το χρέος. Και φυσικά η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δρόμος λοιπόν για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι, για πρώτη φορά,   ένας δρόμος ανοικτός και είναι μπροστά μας. Και  είναι ένας δρόμος που καλούμαστε να  τον περπατήσουμε μαζί με σχέδιο και όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Και πρέπει να σας πω ότι οι αγορές έχουν ήδη πάρει αυτό το  μήνυμα.

Τα στοιχεία της οικονομίας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια  είναι  κάτι παραπάνω από θετικά. Και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον επιτέλους αισιόδοξες. Θα οδηγηθούμε μέχρι εκεί με σταθερά βήματα, γνωρίζοντας ότι ξεπερνάμε τους τελευταίους δύσκολους κάβους, υπερπηδάμε τα τελευταία δύσκολα εμπόδια,  διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής.

Όμως αυτό που πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει, είναι, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνουν τα  οφέλη της ανάπτυξης αισθητά στην καθημερινότητα των πολιτών  και στην πραγματική οικονομία. Να μην είναι απλά στατιστικά μεγέθη και νούμερα για τους οικονομολόγους, αλλά να γίνουν πραγματικότητα για τις χιλιάδες των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο περιθώριο, που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές, που έχουν χάσει την εργασία τους σε αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Στόχος μας είναι να  ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος, αφήνοντας πίσω παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος. Η δική μας δέσμευση είναι ότι αυτοί που σήκωσαν, εδώ και 7 και πλέον χρόνια,  το βάρος της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να γευτούν  τα οφέλη της ανάπτυξης.

Γι αυτό, ήδη από τώρα, στον Προϋπολογισμό του 2017, που προβλέπει ανάπτυξη, για πρώτη φορά, υψηλή, της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, αλλά και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα προς την κατεύθυνση  της επούλωσης των πληγών και της στήριξης των πιο αδύναμων.

Αυξάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις δαπάνες για την υγεία, καθώς και τις δαπάνες για τη δημόσια  παιδεία και την κοινωνική προστασία.

Ενισχύουμε με 760 εκ. ευρώ  το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που θα στηρίξει  πάνω από 250.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ προβλέπουμε  100 εκατομμύρια ευρώ  για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Φίλες και φίλοι, δεν ισχυρίζομαι ότι  όλα αυτά είναι αρκετά, γιατί η κοινωνία έχει υποστεί τεράστια βάρη, ιδίως στην καταστροφική πενταετία, σωρευτικά από το 2010 και μετά. Είναι όμως – και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και γνώση αυτού που λέω-  ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες. Και όσο οι συνθήκες  θα βελτιώνονται, τόσο θα αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, η πατρίδα μας,  ανοίγεται και σε έναν άλλο δρόμο. Αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε μια περίοδο αυξανόμενων κρίσεων και εντεινόμενης αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα ενισχύει τις θέσεις της. Ενισχύει τη θέση της  στην Ευρώπη και γενικότερα στη γειτονιά της- από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Προωθούμε, διμερώς και τριμερώς  – μαζί με την Κύπρο – τη συνεργασία μας με κρίσιμες χώρες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος,  το Ιράν, αλλά και με τις χώρες του Κόλπου. Αλλά και με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας υποδέχτηκε τους Προέδρους  της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών,  της Γαλλίας, τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Είχα την τύχη και την τιμή μέσα σε 6 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού μου στην Κίνα, να συναντήσω τους τρεις κορυφαίους ηγέτες του κόσμου.  Η Ελλάδα, η μικρή και αδύναμη Ελλάδα της κρίσης, έγινε από παρίας, χώρα – πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην περιοχή της. Από την αδύναμη Ελλάδα, περνάμε στην Ελλάδα που είναι μια υπολογίσιμη, πρωτίστως ηθικά, δύναμη, γιατί υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες, όπως η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, ο σεβασμός στα δικαιώματα.

Στη βάση αυτής της ενεργητικής και  πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ενισχύουμε τα διπλωματικά  μας ερείσματα και τις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας, καθώς και την διεθνή μας εικόνα σε μία κρίσιμη και  μεταβατική περίοδο τόσο για την έξοδό μας από την κρίση, όσο  όμως και  σε ό,τι αφορά  τις  περιφερειακές, αλλά και παγκόσμιες εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναδεικνύεται μόνο ο ρόλος της Ελλάδας ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως η χώρα που αποτελεί το ανατολικότερο άκρο, τα ανατολικότερα σύνορα της ΕΕ και τα σύνορά της σε μια εύθραυστη περιοχή, αυτή της ΝΑ Μεσογείου. Αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας ως μιας χώρας με ενισχυμένο ρόλο σε ζητήματα ασφάλειας και κυρίως  σε ζητήματα διαχείρισης της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης. Αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας  στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στη βάση του ευρωπαϊκού και  του διεθνούς δικαίου.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία περίοδο που η ενίσχυση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και στην γειτονιά της, οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις, αλλά  και η οικονομική στασιμότητα, οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε μια συντηρητική αν όχι  σε μια εθνικιστική αναδίπλωση.

Μια αναδίπλωση που εκκινείται από την ενίσχυση ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Που οδηγεί στο κλείσιμο των συνόρων με φράχτες και συρματοπλέγματα. Που υπονομεύει τις αρχές της αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε αυτό το περιβάλλον η χώρα μας και ο λαός μας ανέδειξαν και αναδεικνύουν ένα διαφορετικό δρόμο: Τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών, για τον οποίο πρέπει  – όλοι και όλες – να νοιώθουμε υπερήφανοι.

Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Όμως ο λαός μας δίνει μέχρι σήμερα μια  σκληρή μάχη για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αξιοπρέπεια των Προσφύγων, αλλά και στην αξιοπρέπεια των ίδιων των  Ευρωπαίων.

Ο λαός μας, η χώρα μας, δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες, που οι ευρωπαίοι εταίροι μας δυστυχώς έχουν ξεχάσει και πρέπει σύντομα να ξαναβρούν. Και, το πιο σημαντικό, δίνει μια μάχη για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, να θυμηθώ τα λόγια ενός σπουδαίου ανθρώπου του πολιτισμού, ενός μεγάλου συνθέτη που γεννήθηκε στη Θράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε πει: «Νιώθω Έλληνας αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος. Και Ευρωπαίος αν αυτό συμπεριλαμβάνει την ελληνικότητά μου» .

Κανένα μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει – φίλες και φίλοι- αν το μέχρι πριν μερικά χρόνια σταθερό πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, παραδοθεί στον απομονωτισμό, τον λαϊκισμό και τις ανερχόμενες δυνάμεις της ακροδεξιάς, σήμερα στην Ευρώπη.

Ο μοναδικός δρόμος της Ευρώπης προς το μέλλον είναι ο δρόμος των αξιών, ο δρόμος της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.

Και στο όνομα αυτού του δρόμου, η πατρίδα μας, η μικρή Ελλάδα, η ταλαιπωρημένη Ελλάδα της κρίσης,  παίζει έναν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτόν τον δρόμο, της ειρήνης και της σταθερότητας που ανοίγουμε, ασφαλώς υπάρχει  και μια ιδιαίτερη πρόκληση.  Και αυτή είναι οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Η σχέση μας ιδίως με τη γειτονική Τουρκία.

Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη φιλία και τη συνεργασία με τους γείτονές μας.

Αυξήσαμε τις επαφές μας  και τις συναντήσεις μας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Δύσκολη περίοδο,  όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τις σχέσεις μας, παίρνοντας πολλές φορές και ρίσκα.

Ήμουν –θαρρώ- ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ταξίδεψα τρεις φορές, μέσα σε έναν χρόνο, στη γειτονική χώρα για να συναντήσω τον  Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό.

Παραμείναμε σταθεροί στις αρχές μας, αλλά επιμείναμε στον διάλογο και βρήκαμε λύσεις. Όχι μόνο στην οικονομία, στις μεταφορές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Αλλά και στο δύσκολο αυτό ζήτημα, στο δύσκολο πρόβλημα του Προσφυγικού, στην προσφυγική κρίση, την πρωτοφανή αυτή μετακίνηση πληθυσμών, τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Πρόκειται για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, όπου πριν ακόμα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πετύχαμε σε διμερές επίπεδο την εφαρμογή  του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ θέσαμε τις βάσεις για τη συμφωνία  αργότερα, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και την ενεργοποίηση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου, παρά τις δυσκολίες και τις αμφισβητήσεις, είχε απτά αποτελέσματα. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στη ραγδαία μείωση των ροών στα ελληνικά νησιά. Κυρίως αναφέρομαι στον μηδενισμό των πνιγμών, των θανάτων αθώων παιδιών και ενήλικων προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να πιστεύουμε σταθερά ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας, συνεργασίας και επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ότι πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο εύθραυστη και δύσκολη κι αν είναι στην εφαρμογή της, να τηρηθεί πιστά. Και να βρεθεί διέξοδος για το μέλλον της σημαντικής αυτής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Αλλά πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα και σαφείς σε ορισμένα ζητήματα. Η βάση της ελληνοτουρκικής συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και βέβαια τη σταθερή προσήλωση σε όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε.

Η αμφισβήτηση  των Διεθνών Συνθηκών είναι  μια ενέργεια απαράδεκτη που δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν βοηθάει την παγκόσμια ειρήνη, την ευημερία των λαών, τις διεθνείς ισορροπίες,  που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσουν  αυτές οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ μας αλλά  και στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα, λοιπόν, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται.

Η ιστορία όμως μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη της πορεία.

Μπορεί να αλλάξει είτε προς όφελος των λαών είτε όμως και εις βάρος τους.

Και θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία και τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας στην περιοχή.

Αν οι γείτονές μας επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος  θα παραμείνει ανοιχτός.

Όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας, δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλον τον Κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Έναν λαό που σχεδόν όσα χρόνια εγώ ζω, 42 χρόνια τώρα, ζει σε μία πατρίδα διχασμένη και διαιρεμένη.

Έναν λαό που δικαιούται να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Χωρίς φόβο, χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυητές.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε σταθερά τις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού διεθνούς ζητήματος.

Και την στηρίζουμε στη βάση της βαθιάς μας επιθυμίας για μια προοπτική λύσης βιώσιμης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους- μέλους της ΕΕ.  Στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες χωρίς να παρεμβαίνουμε, ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες και κυρίως στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτήν την προσπάθεια.

Παρεμβαίνουμε όμως και θα παρέμβουμε δημιουργικά στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και πιστεύουμε ειλικρινά, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες εμφανίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτοί οι δρόμοι που παλεύουμε να ανοίξουμε – για την ανάπτυξη, για την ειρήνη, για τις αξίες μας, αναδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό εδώ, στην Θράκη.

Η γεωγραφική θέση της Θράκης, είναι η μεγάλη της προίκα.

Είναι ο μοχλός με τον οποίο αυτή η περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί σε εμπορικό κόμβο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου- συνδεόμενη με τις χώρες της περιοχής, στα βόρεια με την τη Βουλγαρία, στα ανατολικά με την Τουρκία, νότια με την Αίγυπτο.

Για τον λόγο αυτό, το βάρος της πολιτικής μας, πέφτει, πρώτα από όλα στην αξιοποίηση, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής.

Αναφέρομαι κυρίως στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έργο το οποίο επισκέφθηκα σήμερα το πρωί και ήταν ο πρώτος μου σταθμός εδώ στην Θράκη.

Αναφέρομαι επίσης στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, και την σύνδεσή του με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Αλλά και στην σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό σιδηροδρομικό δίκτυο έως το λιμάνι του Μπουργκάς, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά εμπορευμάτων από τον Εύξεινο Πόντο στην Ευρώπη και τούμπαλιν , παρακάμπτοντας τα στενά των Δαρδανελίων.

Αναφέρομαι επίσης στην κατασκευή οδικών αξόνων κάθετα στην Εγνατία, που θα αναβαθμίσουν το δίκτυο μεταφορών, αλλά και θα καταστήσουν τον τόπο ταχύτερα και ευκολότερα προσβάσιμο για επισκέπτες.

Όλα αυτά τα έργα, σε διάφορες φάσεις σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης, αλλά και μια σειρά μικρότερα έργα υποδομών, στοχεύουν ακριβώς στην στρατηγική που προανέφερα: στην αξιοποίηση του μεγάλου πλεονεκτήματος της Θράκης, του γεγονότος δηλαδή ότι βρίσκεται στην μέση όλων των δρόμων προς την Ευρώπη.

Αλλά υπάρχει άλλος ένας δρόμος, πολύ σημαντικός, που περνάει από την περιοχή σας και αυτός είναι ο ενεργειακός δρόμος. Ο ενεργειακός δρόμος του μέλλοντος που συνδέει Ευρώπη με Ανατολή.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ΤΑP  ο οποίος προοδευτικά θα διασχίσει την Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και στη συνέχεια ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.

Η κατασκευή του είναι ένα πραγματικά μεγάλο έργο, που δημιουργεί πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης αλλά ενισχύει και την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής.

Μια δυναμική, που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την προώθηση των έργων του διασυνδετήριου αγωγού IGB, δηλαδή του αγωγού που θα συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, καθώς και του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρά στην επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Δράμα και την Καβάλα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου προγραμματίζεται έως το 2021, ενώ στόχος είναι, με την επένδυση των αποδόσεων σε μελλοντικές επεκτάσεις του δικτύου, να καταστεί, τα αμέσως επόμενα χρόνια, εφικτή η παροχή φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της περιοχής.

Είναι επίσης προγραμματισμένη η όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση είναι παραδοσιακοί πυλώνες για την οικονομική ζωή της Θράκης, και το κλειδί για την ζωή και το μέλλον της περιοχής.

Έτσι, ώστε αυτός ο τόπος να μην λειτουργεί μόνο ως γέφυρα και σταυροδρόμι, αλλά ως κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Προβλήματα που σχετίζονται και με διαρθρωτικές στρεβλώσεις πολλών χρόνων, και τα οποία η κυβέρνηση αυτή κληρονόμησε.

Και δίνουμε, μέσα σε συνθήκες που όλοι γνωρίζετε, αγώνα για την αντιμετώπισή τους και την παραγωγική στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, βελτιώσαμε ποιοτικά και διαπραγματευτήκαμε από την αρχή το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.

Με τις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές ολοκληρώνουμε και χρηματοδοτούμε σημαντικά έργα γέφυρες της προηγουμένης προγραμματικής περιόδου,  ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη και οι νέες προκηρύξεις.

Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις  ενισχύσεων και επενδύσεων που καθυστερούσαν, ακόμα και από το 2008.

Και έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε τις όποιες εκκρεμότητες μέχρι τέλος του έτους.

Εξασφαλίσαμε την για πρώτη φορά  έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων που, σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στους τομείς του φορολογικού και του ασφαλιστικού για τον αγροτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό πάνω από 80%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή ενδεχομένως και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν.

Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά, αφορολόγητο όριο για τους αγρότες.

Τέλος, προχωρήσαμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος περί αγροτικών συνεταιρισμών, ο νόμος περί βοσκήσιμων γαιών, ο νόμος για την κοινωνική οικονομία , αλλά και τροπολογίες για την βελτίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι  αδειοδοτήσεις.

Και όλα αυτά είναι σταθερά και αποφασιστικά βήματα, για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου με κομβικό σημείο τη συνεργατικότητα μεταξύ των παραγωγών.

Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει και να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο αυτά τα συνεργατικά σχήματα, που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, μακριά από τις πελατειακές και κομματικές αντιλήψεις του παρελθόντος, που οδήγησαν στην κακοδιαχείριση και πολλές φορές και στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την αντιπαραγωγικότητα.

Και, πάνω σε αυτή την λογική, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα στα χέρια μας:

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης,

το πρόγραμμα για νέους αγρότες,

το πρόγραμμα LEADER,

τον νέο αναπτυξιακό νόμο,

καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, που για πρώτη φορά απορροφούνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, φτάσαμε στο 98% της απορροφητικότητας, ένα σημαντικό ρεκόρ για τη χώρα μας. Ακριβώς γιατί για πρώτη φορά αξιοποιήθηκαν, όχι προς όφελος ημετέρων, αλλά προς όφελος των πραγματικών αναγκών.

Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, είναι άλλωστε καθοριστικής σημασίας και για την μεταποίηση, που δημιουργεί ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και αναπτυξιακές προτεραιότητες για την περιοχή.

Σε αυτές τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, οφείλουμε, βεβαίως, να συμπεριλάβουμε και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό, στους υψηλά εξειδικευμένους νέους επιστήμονες, την επένδυση δηλαδή στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, είναι βασικός, τόσο για την στήριξη όσο και για την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης.

Είναι το βασικό εργαλείο που χρειάζεται μια οικονομία σαν την δική μας για να είναι ανταγωνιστική.

Και είναι, επίσης, ένας τομέας που ταιριάζει στις αναπτυξιακές και παραγωγικές ανάγκες της περιοχής.

Ξέρω, ότι στην Θράκη γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη.

Γνωρίζω και την αξιόλογη ερευνητική δουλειά που γίνεται και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Η έρευνα και η καινοτομία είναι ένας τομέας που πρέπει να στηριχτεί αποφασιστικά.

Και η κυβέρνησή μας έχει ξεκαθαρίσει την βούληση της να αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα και να στηρίξει ενεργά την ερευνητική κοινότητα.

Πρώτα απ’ όλα συστήσαμε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την έρευνα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και αυξήσαμε τη δημόσια δαπάνη για την έρευνα και την ανάπτυξη από το 0,6 στο 0.96%, που είναι υψηλό ιστορικό για την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να υπερβούμε το 1% του ΑΕΠ για την έρευνα.

Συστήσαμε, επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ δεσμεύσαμε κονδύλια 1 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, που θα διατεθούν απευθείας για την στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι, θεωρώ ότι η Θράκη μπορεί να βγει εξαιρετικά ωφελημένη από αυτή την πολιτική. ¨Όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης. Αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουμε εάν  όχι να αποτρέπουμε, τουλάχιστον να μειώσουμε αισθητά ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο των καιρών μας, το λεγόμενο brain drain, δηλαδή τη μετανάστευση των πιο σπουδαίων μυαλών του τόπου μας, των νέων επιστημόνων και ερευνητών, έξω από τη χώρα, προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ερευνητική σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Για μας η έρευνα και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την ανάκαμψη της οικονομίας.

H σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδιώκοντας ένα σχολείο ποιότητας αλλά και ισότητας αποκατέστησε την αδικία που προέκυπτε από το καθεστώς πολυτυπίας των δημοτικών σχολείων, που περιόριζε το εμπλουτισμένο πρόγραμμα σπουδών μονάχα στο 1/3 των σχολικών μονάδων.

Αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτουμε προς όφελος όλων, και όχι προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας, σήμερα σχεδόν το σύνολο των μαθητών και μαθητριών παρακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών εμπλουτισμένο με γνωστικά αντικείμενα, όπως πληροφορική, αγγλικά από την Α’ τάξη του Δημοτικού, αλλά και τέχνες.

Στο Γυμνάσιο, περιορίζοντας τον υπερβολικό εξεταστικό φόρτο και εξορθολογίζοντας τη διδακτέα ύλη, δίνεται έμφαση στην ποιότητα της μαθησιακής διαδικασίας.

Η πρόσθετη, όμως, πρόκληση εδώ, για την Θράκη, είναι η μειονοτική εκπαίδευση.

Γι’ αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες κινήσεις, που συνεχίζουν και βαθαίνουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας.

Η προσπάθεια αυτή αφορά αφενός το καθ’ αυτό μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, αφετέρου το δημόσιο σχολείο που αποτελεί μια εκπαιδευτική επιλογή για πολλούς γονείς και πρέπει να αποτελεί για τους περισσότερους.

Αφορά επίσης και μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ,όπως το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Μουσουλμανικής Μειονότητας», η ενισχυτική διδασκαλία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Κύριος στόχος μας είναι η περεταίρω μείωση της σχολικής διαρροής, η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εννιάχρονης εκπαίδευσης, αλλά και του λυκείου και η κατάκτηση της ελληνομάθειας που θα επιτρέπει στους νέους και τις νέες της μειονότητας να διεκδικούν το μέλλον τους με ίσους όρους στον τόπο τους, στην πατρίδα τους, στην Ελλάδα.

Ως προς το μειονοτικό σχολείο, στόχος είναι αυτό να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο σε ποιότητα με το δημόσιο σχολείο, μέσω της αναβάθμισης των παιδαγωγικών εφοδίων των εκπαιδευτικών, της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων και των δύο προγραμμάτων, σε πολυθέσιες σχολικές μονάδες με όλες τις ειδικότητες και ολοήμερο σχολείο.

Και επιτρέψτε σ’ αυτό το σημείο να τονίσω, για μια ακόμα φορά:

Η  κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να κάνει βήματα προς τα μπρος, να άρει παθογένειες και λάθη του παρελθόντος. Είναι αποφασισμένη να στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες και θεωρούμε πως όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα από το ποιον Θεό πιστεύουν, ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους, έχουν ίδια, ίσα δικαιώματα απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας.  Και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία διχαστική λογική, κανένα κήρυγμα μίσους που θα σπείρει τον διχασμό ανάμεσα μας. Όπως δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπάρξουν δυνάμεις ή ξένες Αρχές που θα αξιοποιούν τις διαφορές μας ή τα λάθη του παρελθόντος, παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη μας και προσπαθώντας να μας διχάσουν.

Κάθε πολιτική διχασμού και διαίρεσης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Δεν ωφελεί τίποτα και κανέναν, εκτός από αυτούς που θέλουν το κακό αυτού του τόπου, αυτού του λαού, αυτής της πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας που για χρόνια είχε μάθει να ζει και να προοδεύει μέσα από την πολύ-πολιτισμικότητα, που είναι πλούτος για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Γι αυτό δεν σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε πολιτικές που θα προκαλούσαν φοβικές αναδιπλώσεις γύρω από την ταυτότητα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών.

Και οι ανάγκες αυτές σχετίζονται, πρώτα απ’ όλα, με το δικαίωμα σε μια καλή παιδεία, διότι η γνώση, η παιδεία είναι το βασικό εφόδιο για το μέλλον των νέων παιδιών αυτού του τόπου. Αλλά και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, στην ευημερία, στο δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια για τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτό το δικαίωμα περνάει μέσα από σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση αυτού του τόπου, μέσα από την καταπολέμηση των παθογενειών, της διαφθοράς, της διαπλοκής, αλλά περνάει και μέσα από την εμπέδωση μιας κουλτούρας, φιλίας, συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης. Αυτές είναι οι αξίες μας, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, βρέθηκα σήμερα στη Θράκη και ομολογώ ότι έσπασα ένα ρεκόρ διότι νομίζω πως είναι η ένατη στη σειρά ομιλία που κάνω σήμερα. Αλλά βρέθηκα εδώ και μπόρεσα να ακούσω, όχι μόνο να μιλήσω. Να ακούσω και παράπονα, αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας. Και κριτική, αλλά και επαίνους. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η κοινωνία, ο κόσμος, οι συμπολίτες μας, κυρίως οι πιο αδύναμοι, οι παραγωγικοί φορείς, οι θεσμικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να αισθάνονται ότι δεν έχουν μια κυβέρνηση από κάπου μακριά που τους παρακολουθεί και τους κουνάει το δάκτυλο, αλλά μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να τους ακούσει και να διορθώσει και τα λάθη της, όταν υπάρχουν και υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να διορθώνονται. Και πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη στη Θράκη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, δυναμικής περιόδου στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την οικονομική ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση του τόπου. Την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη βελτίωση της ψυχολογίας στους Έλληνες πολίτες, να ξαναπνεύσει  αέρας αισιοδοξίας και ρεαλιστικής ελπίδας.

Και θέλω να σας πω, κλείνοντας την ομιλία μου, ότι σήμερα από το πρωί μέχρι τώρα, κυρίως βλέποντας νέα παιδιά με χαμόγελο και αισιοδοξία, νέα παιδιά είτε από οικογένειες χριστιανών είτε από οικογένειες μουσουλμάνων, Έλληνες πολίτες που σε λίγο θα έχουν   δικαίωμα ψήφου στα 17, γιατί και αυτή ήταν μια μεγάλη τομή που επιχειρήσαμε κι πετύχαμε.   Γι΄ αυτά τα παιδιά, γι΄ αυτά τα χαμόγελα αισιοδοξίας, αλλά και για τη δυνατότητα να ξανακερδίσουμε μαζί  τη χαμένη αξιοπρέπεια, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία. Γιατί αυτός είναι ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος για τον τόπο. Την επόμενη πενταετία να φύγουμε από αυτά τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και να φτάσουμε στον μέσο όρο των χώρων της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Μην ξεχνάτε, από  το 7% το 2009 με τα μνημόνια και την καταστροφική λεηλασία της παραγωγικής βάσης του τόπου, φτάσαμε στο 27%  και δυστυχώς για τους νέους ανθρώπους στο 50%. Απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος στόχος τώρα παρά να σφίξουμε τις γροθιές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και πέρα από όλα όσα μας χωρίζουν, να πορευτούμε μαζί και να αγωνιστούμε σε αυτό τον μεγάλο εθνικό και πατριωτικό στόχο. Να φέρουμε ξανά δουλειές, να φέρουμε ξανά εργασία και αξιοπρέπεια για τους νέους ανθρώπους, και αυτό περνάει μέσα από την ανάπτυξη, αλλά από μία ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη και δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι το όφελός της θα κατανέμεται δίκαια και πρωτίστως σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρωτίστως στους πιο αδύναμους, πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει και δίκαια χωρικά κατανομή.

Ζήσαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την εποχή της Ολυμπιάδας, αλλά αυτή ήταν μία αθηνοκεντρική ανάπτυξη. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να προσανατολίσουμε την ανάπτυξη στην Περιφέρεια, εκεί που υπάρχει ανάγκη και κυρίως εδώ στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σήμερα το πρωί έδωσα μία υπόσχεση, μιλώντας στους άντρες και τις γυναίκες -όχι πολλές δυστυχώς, αλλά υπήρχαν- στο μειονοτικό χωριό Φιλλύρα, όπου είδα ανθρώπους ηλιοκαμένους από το χωράφι, με ρόζους στα χέρια τους, διότι ήταν άνθρωποι της δουλειάς, του μόχθου, να έχουν αυθόρμητα προσέλθει στην πλατεία για να με ακούσουν και να με τιμήσουν, διότι ίσως για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας πήγε στο χωριό τους. Και τους είπα κάτι πολύ ειλικρινές, ότι διένυσα μία μεγάλη απόσταση για να έρθω από την Αθήνα στο χωριό τους, που όμως στα δικά τους τα μάτια φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από όσο πραγματικά είναι. Και η υπόσχεση που τους έδωσα δεν ήταν ότι θα ξαναδιανύσω αυτή την απόσταση σύντομα, αλλά ότι θα αγωνιστώ κι εγώ και τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές μας, όλοι μαζί, για να μικρύνουμε αυτή την απόσταση. Να μικρύνουμε αυτές τις αποστάσεις που μας χωρίζουν. Την ίδια απόσταση θέλω να δώσω και σε σας. Να μικρύνουμε την απόσταση που χωρίζει το κέντρο από την περιφέρεια. Να μικρύνουμε την απόσταση που χωρίζει τους πολύ πλούσιους από τους πολύ φτωχούς. Να μικρύνουμε τις αποστάσεις και τις ανισότητες που διευρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λεηλασίας και της καταστροφής για τον τόπο μας.

Έχουμε μπροστά μας ένα τελευταίο εμπόδιο. Να είστε βέβαιοι ότι θα το ξεπεράσουμε. Και μετά όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε και τα άλλα μικρά και μεγάλα καθημερινά εμπόδια. Και κυρίως ένα παλιό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που βάζει εμπόδια στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη, την κανονικότητα, τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο.

Όμως να είστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, που θα σημάνει και τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα σημάνει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δηλαδή στη δυνατότητα να δοθεί ένα σήμα θετικό, τόσο για την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2017, που θα σημάνει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα προγράμματα χρηματοδότησης από τους πιστωτές μας στα μέσα του 2018, την οριστική, όμως, ύστερα από αρκετά χρόνια, και ταυτόχρονα θα σημάνει το πράσινο σήμα για επενδύσεις στον τόπο, που θα δώσουν την ευκαιρία για δουλειές, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Ύστερα από το επιτυχές κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, μπροστά μας ανοίγεται δουλειά και μόνο δουλειά. Δουλειά για να χτυπήσουμε, να συγκρουστούμε και να καταργήσουμε τις παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση, στο Κράτος, τις παθογένειες στο πολιτικό σύστημα, για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη. Να φύγουμε από το κέντρο βάρους της συζήτησης στα δημοσιονομικά, δηλαδή στους περιορισμούς, στους φόρους και τα βάρη, και να επικεντρώσουμε τη συζήτηση για το πώς θα αναπτύξουμε με ταχύτατους ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα έχουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση το προηγούμενο καθεστώς. Διότι αυτή θα είναι η πραγματική μεταπολίτευση για τη χώρα. Αυτή θα είναι η πραγματική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.

Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλούς αγώνες. Είμαι βέβαιος ότι γυρίζουμε σελίδα. Γεια σας.

 
Ξάνθη : Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο παράρτημα της Ξάνθης, του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ»

Ξάνθη, 25-11-2016

Ξάνθη,  25-11-2016

 

 

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο παράρτημα της Ξάνθης, του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ»

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας γνωρίσω, να απευθυνθώ σε εσάς, γιατί πράγματι θεωρώ πως το να μπορεί κανείς να συναναστρέφεται με επιστήμονες, ερευνητές, οι οποίοι επιλέγουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να επιμένουν και να μάχονται για να παράξουν έρευνα και γνώση, είναι κάτι πολύ σημαντικό και πολύ κρίσιμο στις μέρες μας.

Πιστεύω βαθιά και το έχω πει πολλές φορές ότι η χώρα μας έχει κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όχι πάρα πολλά, αλλά κάποια σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Ένα από αυτά είναι, βεβαίως, η θέση της, η τοποθεσία της στον χάρτη, υπό την έννοια ότι είμαστε μία χώρα με μία απίστευτη φυσική ομορφιά και άρα είναι ανταγωνιστικό μας πλέον πλεονέκτημα ο τουρισμός, για παράδειγμα.

Η θέση μας στον χάρτη, όμως, μας δίνει και τη δυνατότητα να έχουμε, εξαιτίας και του γεγονότος ότι είμαστε στη Μεσόγειο χαμηλά, δυνατότητες σημαντικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ή η γεωστρατηγική μας θέση στον χάρτη: Ενεργειακές δυνατότητες, οι δρόμοι του μέλλοντος.

Αυτά βεβαίως, όμως, ταυτόχρονα μας έχουν δώσει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, γιατί  είμαστε σε μία πολύ θερμή περιοχή του πλανήτη.

Ένα, όμως, εξίσου σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, είναι οι άνθρωποι, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Για τα προηγούμενα έχουμε πολύ συζητήσει. Άλλα τα προχωρήσαμε, ως Πολιτεία εννοώ, άλλα όχι τόσο έντονα. Το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν το έχουμε αξιοποιήσει.

Στην Ελλάδα έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία. Το εκπαιδευτικό σύστημα, τα Πανεπιστήμια, ιδίως από τη Μεταπολίτευση και μετά, λειτούργησαν ως μηχανισμός αναδιανομής –θα έλεγα- στον κοινωνικό ιστό. Δηλαδή, τα παιδιά των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των εργατών, ανέβηκαν κοινωνική κατηγορία περνώντας στο Πανεπιστήμιο.

Κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά, αυτό άρχισε-θα έλεγα-να φτάνει στα όριά του. Ξεκίνησε η μεγάλη ανεργία των νέων επιστημόνων και έτσι δεν σταμάτησαν να είναι καλοί γαμπροί αυτοί που τελείωναν την Πολυτεχνική Σχολή ή την Ιατρική, ή αντίστοιχα δεν ήταν καλές νύφες, γιατί ευτυχώς στο πλαίσιο μιας πολιτικής ισότητας αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που άρχισαν να εισάγονται στις ανώτατες και τις ανώτερες σχολές.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία εποχή που δυστυχώς, στην εποχή της κρίσης, που βιώνουμε μία αντίστροφη και πολύ αρνητική ροπή. Όχι μόνο δεν λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανεμητικός, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των νέων και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, έχοντας και ορθώς υψηλότερες απαιτήσεις, αδυνατεί να βρει μία αξιοπρεπή δουλειά στην Ελλάδα.

Η κρίση έχει κτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες και η μεγαλύτερη πληγή στα χρόνια της κρίσης, πέρα από τη μείωση του ΑΕΠ μας, δηλαδή τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου κατά 25% την πενταετία 2010-2014. Η μεγάλη πληγή ήταν η φυγή νέων ανθρώπων ως μετανάστες στο εξωτερικό, αλλά με μια πολύ σημαντική διαφορά από αυτήν του μεταναστευτικού ρεύματος της δεκαετίας του 1950 και του 1960, όπου τότε ήταν ανειδίκευτοι εργάτες. Σήμερα, στην πλειοψηφία τους, νέοι άνθρωποι με υψηλή εξειδίκευση, επιστημονική εξειδίκευση. Είναι το ονομαζόμενο και brain drain.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, αυτή τη ροπή και πώς να αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα. Και πιστεύω ότι είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αν το δούμε μακροσκοπικά, θα δούμε ότι έχουμε ως Πολιτεία, ως Κράτος, δαπανάμε χρήματα για να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους, τους δίνουμε εφόδια, γνώσεις στα σχολεία μας, στα Πανεπιστήμια και αμέσως μετά χάνουμε τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν πίσω στην Πολιτεία, στη χώρα, τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους, διότι στελεχώνουν ως επί το πλείστον παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό και στηρίζουν ανταγωνιστικές οικονομίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε ό,τι μας αφορά και με αφορά, αναλάβαμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη, ίσως την πιο δύσκολη περίοδο από τη Μεταπολίτευση και μετά, μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, στο τέλος μίας τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά με την υποχρέωση να προχωρήσουμε ακόμα και τώρα σε μία ήπια προσαρμογή.  Και άρα οι δυνατότητές μας να κάνουμε αυτό που επιθυμούσαμε σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ήταν περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, επιλέξαμε, να αυξήσουμε τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία. Και επιλέξαμε, να ξεκινήσουμε μία δύσκολη και επίπονη δουλειά σχεδόν από μηδενική βάση και να στήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, να στήσουμε υποδομές. Επιλέξαμε, να φτιάξουμε το Χαρτοφυλάκιο της Έρευνας στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο μετονομάστηκε Παιδείας και Έρευνας. Και για να μην ξεχνιόμαστε και Θρησκευμάτων. Και βέβαια ταυτόχρονα, δώσαμε και τη δυνατότητα να υπάρχει ειδική θέση αναπληρωτή υπουργού για την έρευνα. Όπως σωστά είπατε, δώσαμε τη δυνατότητα, παρά τις δυσκολίες που έχουμε, να αυξηθεί, το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για την Έρευνα και σε απόλυτο νούμερο, σε απόλυτα μεγέθη, αλλά και ποσοστιαία, από το 0,6 στο 0,96, με στόχο να υπερβούμε σύντομα, το 2017, το φράγμα του 1%. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας – Καινοτομίας, μέσα από το οποίο παρέχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο αλλά και χρηματοδότηση στους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, προκειμένου να συνεχίσουν την ερευνητική τους προσπάθεια στη χώρα και να μην φύγουν στο εξωτερικό. Θα μου πείτε: Όλα αυτά είναι αρκετά; Σίγουρα είναι αναγκαία. Δεν ξέρω, αν είναι αρκετά. Σίγουρα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Κυρίως αυτό που χρειάζεται, κατά την άποψή μου, πέρα από τα σημαντικά βήματα που κάνουμε στον τομέα τον θεσμικό και των δαπανών στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να συνδέσουμε το παραγόμενο προϊόν της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Η έρευνα και η καινοτομία – είδα ένα πολύ ωραίο τρίγωνο που είχατε: Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία και ξανά πίσω. Ένας κύκλος ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Και μέσα σε αυτόν τον κύκλο θα πρέπει να εντάξουμε και την υγιή επιχειρηματικότητα, ιδίως την επιχειρηματικότητα  των νέων ανθρώπων, νέων ερευνητών και μη, δίνοντάς τους εφόδια και κίνητρα να ιδρύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις και να μπορέσουν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε το έργο τους να έχει μία αμφίδρομη δυναμική: Και οι ίδιοι   να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους αλλά και η δουλειά τους να δίνει μία προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Δεν θα μακρηγορήσω, αλλά θέλω να πω κάτι, που είναι ίσως όχι τόσο για τη σφαίρα της επιστήμης αλλά για τη σφαίρα της οικονομίας και των οικονομολόγων. Αυτό το οποίο ζούμε τα πέντε χρόνια από το 2010 και μετά στη χώρα μας, είναι μία πολύ στρεβλή οικονομική προσέγγιση, ένα πολύ στρεβλό οικονομικό μοντέλο που δεν αντιμετώπισε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αλλά έκανε μία κούρσα προς τα κάτω, προς τον πάτο. Μία πολιτική – αναφέρομαι στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, race to the bottom – μία κούρσα προς κάτω προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους και την συρρίκνωση των μισθών. Η λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Είναι μία πρωτογονική, κατά την άποψή μου, οικονομική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων και παθογενειών της ελληνικής οικονομίας. Και για να το αντιστρέψουμε αυτό, πρέπει να επενδύσουμε ως προστιθέμενη αξία στην έρευνα και στην καινοτομία, στην παραγωγή νέας γνώσης και να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, να σταματήσουμε δηλαδή, την υποτίμηση της εργασίας, των μισθών και των εισοδημάτων και να ξεκινήσουμε μία στρατηγική, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα, αν και εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο παραγωγικότητα παρά τον όρο ανταγωνιστικότητα, διότι ο όρος ανταγωνιστικότητα δεν προδικάζει την καλυτέρευση της απόδοσής μας. Είναι ανταγωνιστικός ως προς ποιο: μπορεί να είμαστε ανταγωνιστικοί με τους γύρω μας αλλά όλοι να πηγαίνουμε προς τα κάτω. Ενώ η παραγωγικότητα είναι ένας πιο πρόσφορος όρος.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι – και τον αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες- να αντιστρέψουμε αυτή την υφεσιακή τροχιά, αυτή την πτωτική τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Να ανασχέσουμε την ύφεση, την αποεπένδυση και την φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, έχουμε αταλάντευτη βούληση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε, να αυξάνουμε δαπάνες, αλλά όχι μόνο δαπάνες, και την προσοχή μας και την έγνοια μας στην έρευνα , στην καινοτομία,  να στηρίξουμε την ερευνητική κοινότητα. Και βεβαίως να συμβάλλουμε ώστε αυτός ο στόχος, αν όχι της πλήρους διακοπής, τουλάχιστον της εξομάλυνσης της απομείωσης της διαρροής των καλύτερων μυαλών από τη χώρα  προς στο εξωτερικό να γίνει πραγματικότητα.

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Το τελευταίο εξάμηνο περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία. Το 2017 είναι η χρονιά που όλες οι προβλέψεις καταγράφουν μια ανάπτυξη σημαντική σε σχέση με τα μεγέθη της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια, 2,7%, εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε και ακόμα περισσότερο.

Το μεγάλο, όμως,  στοίχημα για μας είναι αυτά τα μεγέθη, αυτοί οι αριθμοί, να αντανακλούν και τις πραγματικές ανάγκες. Διότι έχουμε ζήσει και άλλες περιόδους – οι μεγαλύτεροι από μας εδώ τις θυμόμαστε, ίσως κάποιοι νέοι φοιτητές να μην τις θυμούνται, αλλά εμείς τις θυμόμαστε- όπου είχαμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα, χωρίς όμως να μπορέσουμε αυτούς τους αριθμούς να τους αξιοποιήσουμε, να τους επενδύσουμε σε υποδομές που θα θωρακίσουν την προοπτική και το μέλλον του τόπου. Τέτοιου είδους υποδομές, νομίζω ότι  είναι αυτές για τις οποίες συζητάμε και σαν κι αυτές είναι και η δική σας εδώ υποδομή.

Εγώ λοιπόν θέλω να σας συγχαρώ για το έργο σας , να πω ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ περνάει ακριβώς αυτό το μήνυμα:  Το μήνυμα ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες , υπάρχουν άξιοι άνθρωποι της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας που επιμένουν να παραμένουν στην πατρίδα. Και μάλιστα όχι σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά στην περιφέρεια, στην ακριτική Ξάνθη και να παράγουν πολύ σπουδαία δουλειά, πολύ σπουδαίο έργο , το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά, όχι μόνο στην ποιότητα της εκπαιδευτικής μας υποδομής, αλλά και στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή δύναμη.

 

 
«Επίσκεψη του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ»

 

«Επίσκεψη του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ»

 

Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να συζητήσουν ευρύτερα θέματα για τους Δήμους της  Περιφέρειας.

 

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην συνεργασία της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στους μικρούς δήμους και την υποστήριξή τους καθώς και στην ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης του νέου Ε.Σ.Π.Α. για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων. Επίσης, αντικείμενο της συζήτησής τους αποτέλεσαν η επεξεργασία απορριμμάτων, ο αγωγός φυσικού αερίου και γενικότερα κοινωνικά προβλήματα.

 

Τέλος, και τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μια ουσιαστική  συνεργασία προκειμένου η Περιφέρεια και οι είκοσι δύο δήμοι να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Θράκη και την Θεσσαλονίκη

 

 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 25/11/2016 περιοδεία στην Θράκη.

Το Σάββατο 26/11/2016, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα γίνει η έναρξη λειτουργίας του εκεί Γραφείου της ΓΓ Πρωθυπουργού