Με εθνικούς πόρους διασφαλίζεται η προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

 

Με εθνικούς πόρους διασφαλίζεται η προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης και η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δυο σημαντικά για τον πολιτισμό έργα, στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Τα έργα αφορούν την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης και την επιχορήγηση του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με συνολικό προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης:

«Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα για τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία των δύο αυτών έργων, προχωράμε στη χρηματοδότησή τους με εθνικούς πόρους. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν το πολιτιστικό τους κεφάλαιο. Η ήπια και προσεχτική αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και να δώσει μεγάλη ώθηση στις τοπικές οικονομίες».

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης εκτός από σημαντικό πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής  αποτελεί και ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης, κρίσιμου για την τοπική οικονομία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μία διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενούνται για δύο και πλέον δεκαετίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις εξαιρετικής ποιότητας, με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.

πηγή : Γραφείο Τύπου Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης [press.ypan@gmail.com]
Η αλήθεια για τη σύμβαση του δρόμου «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα» ή αλλιώς «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» . Δηλωση απο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Η αλήθεια για τη σύμβαση του δρόμου «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα»
ή αλλιώς
«στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»

… απο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά τους μας έχουν συνηθίσει σε περίσσεια θράσους και υποκρισίας τόσο καιρό τώρα. Αλλά αυτό που ακολούθησε τη χθεσινή ψήφιση τροπολογίας σχετικά με τη σύμβαση του δημοσίου με τον ανάδοχο του δρόμου «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα» ξεπερνά ακόμα και τα δικά τους στάνταρ. Ενώ από το 2007 σχεδίασαν και υλοποίησαν μια σύμβαση με τέτοιο τρόπο που χρειαζόταν δημόσια επιδότηση για να λειτουργήσει (κοινώς δεν «έβγαινε»). Ενώ από το 2013 με επίσημη επιστολή τους οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών δεσμεύονταν για την επιδότηση λειτουργίας που θα κατέβαλε το δημόσιο και τέλος ενώ το 2015 ψήφιζαν τη σχετική διάταξη στη Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι άργησε να την φέρει προς ψήφιση, αποφάσισαν χθες να εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας που πιθανόν να τους είχε απομείνει εκτοξεύοντας κάθε είδους ψευδείς κατηγορίες. Αλλά, «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.»

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δηλώνει αναλυτικά τα παρακάτω:

1) Ο δρόμος «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα» ανατέθηκε στον συγκριμένο ανάδοχο το 2007 επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Το έργο εκ του σχεδιασμού του απαιτούσε δημόσια επιδότηση της λειτουργίας του καθώς τα έσοδά του υπολείπονταν των εξόδων του. Κοινώς εμφάνιζε παθητικό.

2) Το 2013 συμφωνήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Την ίδια χρονιά τροποποιήθηκαν πανομοιότυπα και ψηφίστηκαν, οι συμβάσεις άλλων 4 μεγάλων δρόμων. Αυτή η τροποποίηση περιελάμβανε πρόσθετη επιχορήγηση του δημοσίου προς τον ανάδοχο προκειμένου να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος μετά την μείωση των προβλεπόμενων εσόδων εξαιτίας της πτώσης της κυκλοφορίας. Επιπλέον η αύξηση της δημόσιας επιχορήγησης ήταν απαίτηση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την οποία δανείστηκε ο ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου. Την απαίτηση αυτή δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει η τότε κυβέρνηση με την από 26/06/2013 κοινή επιστολή του Υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (επισυνάπτεται).

3) Η κυβέρνηση έφερε τον Δεκέμβρη του 2015 στη βουλή αυτούσια αυτή την τροποποίηση προκειμένου να ξεμπλοκάρει η κατασκευή του έργου και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του, η οποία και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 265 βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι μάλιστα εγκαλούσαν τότε την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να φέρει τη τροποποίηση στη βουλή και επαίρονταν μιας και ήταν οι δικές τους κυβερνήσεις που την σχεδίασαν. Για του λόγου το αληθές μπορεί κανείς να ανατρέξει στα πρακτικά της βουλής, κατά την ημερομηνία συζήτησης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Αποτελεί λοιπόν μεγάλη πρόκληση απέναντι στην νοημοσύνη του ελληνικού λαού να έρχονται τώρα οι ίδιοι βουλευτές και να εγκαλούν την κυβέρνηση για δήθεν χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργολάβους, όταν ήταν οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που σύναψαν τόσο τις αρχικές συμβάσεις, όσο και τις τροποποιήσεις τους και δέσμευσαν νομικά όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2038 (ημερομηνία λήξης της σύμβασης παραχώρησης) για την καταβολή επιδότησης λειτουργίας.

Η υποκρισία και ο εμπαιγμός των πολιτών έχουν όρια πόσο μάλλον όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.»

Συνημμένο αρχειο pdf : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΙΒ

πηγή :  Γραφείο Τύπου  / Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

 
Ο Πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας στην Καλαμάτα ,Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

 

Αθήνα, 22/12/2016

 

 

Πρόγραμμα επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου
11:30 Επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας
12:30 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας
13:30 Τελετή εγκαινίων της Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας στη γέφυρα του Νέδοντα

 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

 

 

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διοργανώνουν Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη στις 09 και 10 Δεκεμβρίου 2016, με θέμα: «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Η κεντρική εκδήλωση η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από τον Δήμο Καλαμάτας, θα λάβει χώρα την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο Θεόδωρου Αγγελόπουλου-Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 95).

Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, ανώτατα στελέχη και εμπειρογνώμονες από την ελληνική διοίκηση και από αρμόδιους φορείς, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, την Παρασκευή 09/12 στις 11:00, στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί ενημερωτικό σεμινάριο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θέμα: «Γράφοντας για την Ευρώπη: θέματα και εργαλεία».

Τέλος, το Σάββατο 10/12/2016 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί Περιφερειακό Συνέδριο με τους φορείς της πόλης της Σπάρτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σπάρτης στην Αίθουσα Λακώνων Ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου (Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας -2ο χλμ Εθνικής Οδού Σπάρτης – Γυθείου).

Εξάλλου, την Πέμπτη 8/12/2016 θα διεξαχθεί Πανελλήνια Σύνοδος των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs) και της Ομάδας της Ευρώπης (Team Europe) στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή της Αντιπροσωπείας της ΕΚ και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ : Πρέπει να επεκταθεί η χρήση της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιές Καλαμάτας»

Πρέπει να επεκταθεί η χρήση της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιές Καλαμάτας»

 Γιώργος Κανέλλης * / ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ :

Η τοπικιστική στενομυαλιά μιας περιοχής από τη μια και η αδυναμία του κεντρικού κράτους από την άλλη να επιβάλλει λύσεις με βάση το ευρύτερο συμφέρον, έχουν ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο δυναμικά εξαγωγικά μας αγροτικά προϊόντα, οι βρώσιμες ελιές τύπου Καλαμάτας, να αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερο στην εθνική μας οικονομία από ότι θα μπορούσε.

Για το προϊόν αυτό, έχει μεν κατοχυρωθεί διεθνώς, από το 1979, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας», πλην όμως το πλεονέκτημα αναγνωρισιμότητας και τιμής που προκύπτει, απολαμβάνουν μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της, που  αντιπροσωπεύουν όμως μονοψήφιο ποσοστό της όλης παραγωγής της χώρας, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία που μόνη της, με πάνω από 30.000 τόνους ετησίως αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, με επερώτησή της, ζητεί από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, πρωτοβουλίες και αποτελεσματική δράση για την άρση της φανερής αυτής αδικίας, που κοστίζει ακριβά και στην εθνική οικονομία.

 

Το κείμενο της επερώτησης προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Μητρόπουλο είναι το ακόλουθο:

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Γνωρίζετε  την σημασία και την συνεχώς ανοδική πορεία του αγροτικού προϊόντος των βρώσιμων ελιών τύπου Καλαμών.

Στο προϊόν αυτό, ισχυρής εξαγωγικής δυναμικής,  η περιφέρειά μας καταλαμβάνει, χάρις στην παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας κυρίως, της τάξης των 30-35.000 τόνων, την  πρώτη θέση στη χώρα, με περίπου το ήμισυ της όλης παραγωγής.

Όμως η διεθνής χρήση του ονόματος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας» επιφυλάσσεται μόνο για τις ποσότητες που προέρχονται από τη Μεσσηνία, που σήμερα αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό του συνόλου, σε αντίθεση με αυτές της περιφέρειάς μας. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι στερούμενες της ονομασίας ελιές του συγκεκριμένου τύπου, παρότι δεν διαφέρουν σε τίποτα ποιοτικά, να επιτυγχάνουν μικρότερες διεθνείς τιμές, στερώντας έτσι από τους παραγωγούς αλλά και την εθνική οικονομία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα, ετέθη το θέμα σε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνογλου, παρουσία εκπροσώπου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

 

Θέτουμε το ερώτημα:

Προτίθεσθε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ενόψει και της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, για την συντονισμένη, μαζί με τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιφέρειάς μας, διεκδίκηση της επέκτασης της χρήσης της ονομασίας ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας» και στις παραγόμενες στις άλλες πλην της Μεσσηνίας περιοχές της χώρας, που εξάλλου δεν είναι πολλές, και κυριότερη από τις οποίες είναι η Αιτωλοακαρνανία;

 

*Γιώργος Κανέλλης

Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Καλλιθέα, 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΠΛΥΜΜΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΥΡΩΤΑ, ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Περιοδεία σε πληγείσες από τις έντονες βροχοπτώσεις της 7ης Σεπτεμβρίου περιοχές της Λακωνίας πραγματοποίησε κλιμάκιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτελούμενο από το γραμματέα του Κινήματος Γιάννη Μοίρα, τον οργανωτικό περιφερειάρχη Κώστα Κίγκα και τον επικεφαλής υποψήφιο βουλευτή στις τελευταίες εθνικές εκλογές Βαγγέλη Σπανό.

%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb-%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b1-img_7354

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα η οποία και ενημέρωσε αναλυτικά για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε δημοτικά διαμερίσματα στο νομό, κυρίως σε δημόσιες υποδομές (στην εθνική, δημοτική, επαρχιακή οδοποιία και στους αγροτικούς δρόμους), σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή και σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Επίσης, η κ. Τζανετέα περιέγραψε όλες τις κινήσεις και ενέργειες που είχαν ήδη γίνει σε επαφές με επίσημους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς, καθώς και ποιες επρόκειτο να ακολουθήσουν με βάση τις υφιστάμενες συνεννοήσεις. Τέλος έθεσε και γενικότερα θέματα του νομού. Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο γραμματέας εξήγησε στην αντιπεριφερειάρχη ότι σκοπός της περιοδείας ήταν να γίνει ένας επιτόπιος έλεγχος του μεγέθους των καταστροφών και καταγραφή των άμεσων αναγκών και προτεραιοτήτων. Ανέφερε ακόμη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προσπαθήσουν να παρέμβουν εποικοδομητικά ούτως ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και οι ενέργειες που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών στο νομό και στην ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων. Αμέσως μετά το τέλος της συνεργασίας που είχαν, ο γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας παρέθεσαν από κοινού τηλεφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ Τρίπολης. Παρόντες στη συνάντηση, ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος και ο περιφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επισκέφθηκε το Βλαχιώτη κάνοντας μία αυτοψία στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνομίλησε με κατοίκους.

%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb-%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83-img_7348

Επόμενη στάση ήταν το κέντρο επιχειρήσεων στο δήμο Ευρώτα όπου έγινε ενημέρωση από το εκεί επιτελείο και συνάντηση με το δήμαρχο Γιάννη Γρυπιώτη και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμο Βέρδο ο οποίοι εξέθεσαν τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλη την έκταση του Δήμου και την αναγκαιότητα της ύπαρξης ουσιαστικής βοήθειας από τους κρατικούς μηχανισμούς. Από την πλευρά του ο γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σημείωσε πως αν και η ακριβής αποτίμηση των ζημιών θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε οδικό δίκτυο, σε υποδομές ύδρευσης, καθώς και σε κτιριακές υποδομές, γεγονός που σημαίνει πολύ υψηλό κόστος αποκατάστασης για το Δήμο Ευρώτα και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του κόμματος θα γίνουν όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε κράτος και κυβέρνηση να ανταπεξέλθουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ταχύτητα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των κατοίκων. Τόσο ο κ. Γρυπιώτης όσο και ο κ. Βέρδος ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την υποστήριξή τους και στάθηκαν στο γεγονός ότι σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση απαιτείται η αρωγή όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Μετά τη συνάντηση, το κλιμάκιο του Κινήματος επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής του δρόμου προς Βρονταμά, όπου ήδη εκτελούνται οι πρώτες εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και λίγο αργότερα το δρόμο που συνδέει το Έλος με το Λεήμονα ο οποίος έχει επίσης κοπεί στη μέση. Η περιοδεία έκλεισε με αυτοψία σε κατεστραμμένες από τις πλημμύρες εκτάσεις καλλιεργειών στον κάμπο του Ευρώτα και στάση στο Έλος για επαφές και συζητήσεις με κατοίκους.

%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb-%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83-img_7357
Ο Υφυπουργος Αλέξης Χαρίτσης σε σύσκεψη στην Καλαμάτα

7 Σεπτεμβρίου 2016

Συμμετοχή του Υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση σε σύσκεψη στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα μετέβη άμεσα σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης.

Μαζί με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και Δημάρχους για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

,

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας, εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση των υλικών ζημιών. Καταγράφηκαν και ιεραρχήθηκαν τα προβλήματα και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισής τους από την πολιτεία από κοινού με τις τοπικές αρχές. Συζητήθηκαν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν συντονισμένα για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και τη λήψη προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

ΠΗΓΗ :  Γραφείο Τύπου ΥΠΟΙΑΝΤ
O Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των 27 εκτελεσθέντων  κατοίκων του Σοκαρά

Tο παρόν έδωσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στην εκδήλωση τιμής και μνήμηςτων 27 εκτελεσθέντων  κατοίκων του Σοκαρά

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Γόρτυνας  και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σοκαρά στην μνήμη των 27 εκτελεσθέντων  κατοίκων του Σοκαρά, στη θέση Σπηλιάρα στις 17 Αυγούστου του 1944.

«Με αίσθηση του χρέους απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι» όπως αναφέρει και στο κάλεσμα του ο Δήμος Γόρτυνας.

Τιμή και δόξα στους ακοίμητους  Φρουρούς  της ιστορίας και του χρέους.

Σοκαρα Γορινιας
ΥΠΟΙΑΝΤ : Εκδήλωση στην Καλαμάτα για τις νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ), σας προσκαλούν σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τις νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 15:00, στο Elite City Resort (τέρμα Ναυαρίνου, αίθουσα Royal Cruise Hall).

Συνημμενο αρχείο PDF  : Programma kalamata
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Πάρτε πίσω το κυβερνητικό σχέδιο – λαιμητόμο για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλοι και Φίλες,
Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 4 του Φλεβάρη, οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε 76 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και δω στη Μεσσηνία στην Καλαμάτα, έστειλαν δυνατό, καθαρό, βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο: Πάρτε πίσω το κυβερνητικό σχέδιο – λαιμητόμο για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Το έγκλημα στο ασφαλιστικό με τις συντάξεις πείνας, τη δουλειά μέχρι τον τάφο, την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, δεν έχει την υπογραφή της εργατικής τάξης, του λαού.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει λυμένα τα χέρια της για να βάλει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση και να συνεχίσει και σ’ αυτό τον τομέα τη βρώμικη δουλειά που δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν έχει λυμένα τα χέρια της να συνεχίσει με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλα μαζί τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.
Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 4 του Φλεβάρη, δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, που λέει κάτι πρέπει να γίνει, δεν πάει άλλο.
Ενός λαού που δεν τον εξαπατούν τα περί «προστασίας των αδυνάτων», «κοινωνικής δικαιοσύνης», που αναμασά η κυβέρνηση, για να πλασάρει τη σφαγή στο ασφαλιστικό.
Παντού σε όλη την Ελλάδα, στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις χτύπησε η καρδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς.
Του λαού που αγωνίζεται, που παλεύει, που νιώθει ότι μπορεί να ακουμπήσει στις ταξικές δυνάμεις στο ΠΑΜΕ και στις άλλες συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας.
Του λαού που δεν παραδίδεται αμαχητί στην επίθεση κυβέρνησης- κεφαλαίου- ΕΕ.
Και η μεγάλη επιτυχία της απεργίας δεν είναι μόνο η συμμετοχή, η μαζικότητα, ο παλμός, η μαχητικότητα.
Είναι ότι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια, συναντήθηκαν ο απεργός εργάτης που αγωνίζεται για το μεροκάματο, ο άνεργος που δίνει μάχη να ζήσει, ο φτωχός αγρότης των μπλόκων που ξεκληρίζεται, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας της πόλης και του χωριού που παλεύει με το λουκέτο, ο νέος και η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας.
Συναντήθηκαν όλοι αυτοί που ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις εκλογές πριν 1 χρόνο και ξανά πριν 5 μήνες, αν εμπιστεύθηκαν ή όχι το ΣΥΡΙΖΑ ή τα άλλα κόμματα και σήμερα είναι απογοητευμένοι, βράζουν στο ίδιο καζάνι, βρίσκονται μαζί στην ίδια όχθη απέναντι από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Εδώ σ’ αυτό τον αγώνα μπορεί ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης, ο νέος και η γυναίκα των λαϊκών οικογενειών τώρα να σκεφτεί πως θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του με τη συμμετοχή στη δράση, στη συνέλευση, στη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης, για το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα.
Εδώ στον αγώνα μπορούν να απομονωθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τα υπόλοιπα τσιράκια του κεφαλαίου που τσάκισαν το εργατικό κίνημα, βάζοντας το να υιοθετεί την «ανταγωνιστικότητα» και την «κερδοφορία του κεφαλαίου», να υιοθετεί δηλαδή ως δικά του, τα αιτήματα του ταξικού του αντίπαλου.
Εδώ μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος με νέες δυνάμεις στη δράση, στο σωματείο, στην επιτροπή ανέργων, στον αγροτικό σύλλογο, στην επιτροπή των αυτοαπασχολούμενων, στο φοιτητικό – σπουδαστικό σύλλογο, στο γυναικείο σύλλογο.
Με νέες δυνάμεις αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής.
Με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία και όχι γραμμή για αλλαγή διαχειριστών εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών λυκοσυμμαχιών του.
Εδώ στον αγώνα ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του και να δει ότι οι αγώνες των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης, ενάντια στα μνημόνια, έφεραν τελικά μαζί με τις εναλλάξ κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και τη συγκυβέρνησή τους στη συνέχεια, νέα μνημόνια, νέα μέτρα.
Έφεραν αντί την ελπίδα, τη λεπίδα του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο λαός στους δρόμους, προδομένος όπως πάντα, από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν γιορτάζει τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει η κυβέρνηση.
Αυτό που ακούγεται απ΄ άκρη σ΄ άκρη σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι «ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»…
Ο λαός μας πιο καθαρά σήμερα μπορεί να δει το νέο κάλπικο δίπολο που στήνεται: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, Τσίπρας – Μητσοτάκης, «Αριστερά – Δεξιά», «πρόοδος – συντήρηση», για να κρύψουν ότι ο καβγάς δεν αφορά το λαό και τα δικαιώματά του αλλά το κεφάλαιο και τα προνόμια του, τα κέρδη του.
Αφορά στο ποιος, ποια κυβέρνηση και με ποιους πρόθυμους, μπορεί να υλοποιήσει, να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση, να ανακάμψει τα κέρδη του.
Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Τώρα ο λαός μας είναι πιο έμπειρος και μπορεί να δει τις τρίπλες, τους ελιγμούς, που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, για να κερδίσει χρόνο, να αποπροσανατολίσει.
Μπορεί να αποφύγει τις παγίδες, να προσπεράσει τις τρικλοποδιές που το ίδιο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βάλει.
Γιατί τρικλοποδιές είναι και οι οικουμενικές που ακούγονται από τους γνωστούς λαγούς του συστήματος και οι νέες φτερούγες που ετοιμάζονται και τα κάλπικα δίπολα που ξαναστήνονται.
Αυτά τα σχέδια μπορεί να τα ανακόψει η μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία που μπορεί ανοίξει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων με γραμμή πάλης όχι αλλαγή διαχειριστών εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του αλλά με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής και αποδέσμευσης από αυτά.
ΑΘΗΝΑ 7/2/2016 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ