ΕΛΜΕ Χανίων: Ανακοίνωση για το «Κύτταρο» Χαλέπας

Η ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε να διατυπώσει δημόσια τη θέση της απέναντι στο αίτημα του «Κυττάρου» Χαλέπας για παραχώρηση ενός από τα δημοτικά σχολεία της Χαλέπας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για καλοκαιρινές δραστηριότητες κάποιων παιδιών της περιοχής.

Η ΕΛΜΕ Χανίων αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει τα εξής:

 • Τα σχολικά κτήρια είναι δημόσια αγαθά και ως εκπαιδευτικοί έχουμε κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στο ξεπούλημά τους ή αλλιώς «αξιοποίησή» τους από διάφορους φορείς, εργολάβους, επιχειρηματίες προγράμματα ΣΔΙΤ κλπ, κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη ορθό. Όλα τα χρόνια των μνημονίων οι δικές μας πιέσεις ήταν αυτές που εξασφάλισαν την επισκευή και λειτουργία των σχολείων με χρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων (δήμος και κράτος), όταν διάφοροι καλοθελητές πίεζαν για την εμπλοκή των χορηγών, εκβιάζοντας γονείς, μαθητές και καθηγητές με το επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα προβλέπει τη χρήση των σχολικών κτηρίων από ιδιωτικό – εργοδοτικό φορέα, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
 • Είναι απορίας άξιο πώς ένας φορέας, όπως το «Κύτταρο» Χαλέπας μπόρεσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων για ένα τέτοιο εγχείρημα, την ίδια Βουλή που ψηφίζει περικοπές στα εισοδήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα διεκδικεί και ισχυρίζεται ότι έχει λάβει υποσχετική απόφαση χρηματοδότησης από το δήμο Χανίων, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Τα μέλη της ΕΛΜΕ Χανίων ενδιαφέρονται για όλα τα παιδιά της πόλης και του νομού και σε καμία περίπτωση δεν προκρίνουν διευκολύνσεις για «λίγους και εκλεκτούς» ή για όσους έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες.
 • Ως ΕΛΜΕ Χανίων θέλουμε τα σχολεία να γίνουν πραγματικά «κύτταρα πολιτισμού» για τη νεολαία της περιοχής, χώροι όπου θα υλοποιούνται ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευθύνη κύρια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των Δήμων με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των εφήβων και την ολόπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε να βαδίσει η κυβέρνηση χρηματοδοτώντας γενναία την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων με προσλήψεις του κατάλληλου ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ σε κάθε σχολείο και όχι μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες (μα όχι τους αναγκαίους πόρους) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας την πολιτική των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του δημόσιου σχολείου και της καλλιέργειας του ψευδώνυμου «εθελοντισμού» των χορηγών και των φιλανθρώπων.
 • Η προβολή του «Κυττάρου» ως εργοδοτικού φορέα που θα προσλαμβάνει άνεργους εκπαιδευτικούς, που θα ορίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, «ωφέλιμες» για τα παιδιά, εκδρομές κτλ, που θα λειτουργεί τα κυλικεία στα σχολεία, ορίζουν το συγκεκριμένο φορέα ως ΜΚΟ, πράγμα που αναιρεί και την υποτιθέμενη ιδιότητά του ως φορέα που εκπροσωπεί τους γονείς των μαθητών της Χαλέπας και ως μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι για μία ακόμα φορά προωθείται το καθεστώς της ελαστικής εργασίας, ανακύκλωσης της φτώχειας για τους άνεργους εκπαιδευτικούς, αντί για το πάγιο αίτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας με όλα τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην προκειμένη περίπτωση με ποιόν ακριβώς τρόπο θα γίνονται προσλήψεις , με ποια κριτήρια και ποιος θα κάνει την επιλογή; Το εκπαιδευτικό κίνημα παλεύει για μόνιμους διορισμούς σε κάθε δομή και όχι για την εργασιακή επισφάλεια που προωθείται μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία.
 • Αυτό, βέβαια, που δε θεώρησε σκόπιμο το «Κύτταρο» Χαλέπας να μας παρουσιάσει είναι ποιος θα εξασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών και μάλιστα σε χώρο που ανήκει στο δήμο, ο οποίος φέρει και την όποια ευθύνη για τυχόν ατύχημα. Ποιος, επιπλέον, θα ελέγχει την νόμιμη λειτουργία των κυλικείων. Φυσικά μπαίνουν τεράστια ερωτήματα για την παιδαγωγική αξία και στόχευση όλης αυτής της προσπάθειας. Ποιος τελικά θα καθορίσει τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους; Με ποιά επιστημονική μεθοδολογία και με ποιά κριτήρια;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση του «Κυττάρου» Χαλέπας και καλούμε:

 • Τα μέλη μας που συμμετέχουν στις επιτροπές παιδείας και τις σχολικές επιτροπές του δήμου Χανίων να την καταψηφίσουν.
 • Τη ΔΔΕ Χανίων να μην παραχωρήσει καμία κάλυψη σε αυτόν ή άλλους αντίστοιχους φορείς και να πάρει δημόσια θέση γι’ αυτό το ζήτημα.
 • Το δήμο Χανίων και το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες των πολιτών του σε δωρεάν προγράμματα για παιδιά.ΕΛΜΕ Χανίων: Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ για την καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής της β’ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια

Απόφαση ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για την καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής  β΄ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/6, 13:00, ΔΔΕ ΧΑΝΙΩΝ 

   Με την Υπουργική Απόφαση: «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (53476/ΓΔ4/28-03-2017 – ΦΕΚ Αρ. Φύλλου  1171/τ.Β΄/4-4-2017) αφαιρείται πλέον  και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι  με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αποτέλεσμά της ήταν ότι πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης πανελλαδικά δεν διδάχθηκαν τελικά την ξένη γλώσσα της επιλογής τους. Το Υπουργείο Παιδείας ξεδιπλώνει εκ νέου την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του εξορθολογισμού και ευελιξίας του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

     Συγκεκριμένα:

Η εφαρμογή και των δύο Υπουργικών Αποφάσεων από το σχολικό έτος 2017-18 σημαίνει ότι κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε’ τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν αρχικά και φθάνοντας στην Α΄ Γυμνασίου, κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ξανά την Β’ ξένη γλώσσα της επιλογής τους.

Αντί να το υπουργείο Παιδείας να αναβαθμίζει τη Δημόσια Ξενόγλωσση Εκπαίδευση για άλλη μια φορά την αποδυναμώνει και συνεχίζει να ωθεί τους γονείς στην Ιδιωτική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση.

Υποβαθμίζει το αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο των Ξένων Γλωσσών, παρόλο που αυτό αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό εφόδιο στην αγορά εργασίας.

Ακυρώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο την, κατά γενική ομολογία, αναγκαία και δεδηλωμένη από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, πρόθεση και επιδίωξη για  αναμόρφωση της Ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Παράλληλα ακυρώνει τη δυνατότητα για σύνδεση της διδασκαλίας της Ξένης Γλώσσας στο Δημόσιο Σχολείο με την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).

Τα τελευταία 10 χρόνια το μάθημα της Β’ ξένης Γλώσσας υποβαθμίζεται συνεχώς: από τρίωρο έγινε δίωρο, στη συνέχεια ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα από 15 αυξήθηκε σε 25 και τώρα με την νέα Υπουργική Απόφαση ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών χάνει τη δυνατότητα επιλογής της β’ ξένης γλώσσας.

Η υλοποίηση της απόφασης σημαίνει ότι στα μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχτούν οι μαθητές τη γλώσσα στην οποία υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση. Ακόμη και αν το τμήμα π.χ. έχει 24 μαθητές και άρα μπορεί να λειτουργήσει και τις δύο γλώσσες, ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο, η καινούρια υπουργική απόφαση το απαγορεύει.

Αν δε, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά με πρόσληψη αναπληρωτών μέχρι την 1η Οκτωβρίου, υποχρεούνται οι μαθητές να διδαχθούν τη 2η ξένη γλώσσα για την οποία θα υπάρχουν διαθέσιμες ώρες στην Δ/νση.

Η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα τμήματα κλειδώνουν 30/6 από τους ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ κλείνοντας κάθε δυνατότητα αλλαγών το Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες που πιθανόν να εμφανιστούν. Αφαιρεί τη δυνατότητα της διερεύνησης για τη συγκρότηση των τμημάτων από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Διευθυντή του σχολείου και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, βήμα αντίθετο στη θέση της ΟΛΜΕ για ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

Οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει κατά την Υ.Α. να επιδείξουν για άλλη μια φορά την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης τμημάτων, προσωπικού και διδακτικών ωρών, προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργεί νέο αριθμό πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Μάλιστα, με άρθρο που ψηφίστηκε στο 4ο μνημόνιο πριν λίγες μέρες, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν «εκπαιδευτικές δραστηριότητες» στον πλησιέστερο στο σχολείο τους εκπαιδευτικό οργανισμό (ιδιωτικό ή δημόσιο), στην περίπτωση που το σχολείο δε διαθέτει κατάλληλη για το μάθημα ειδικότητα καθηγητή. Οι ρυθμίσεις αυτές υπακούουν σε λογικές εξοικονόμησης και υποταγής του δημόσιου σχολείου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποκρουστούν από το εκπαιδευτικό κίνημα ως ξένες με το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.

Οι ρυθμίσεις αυτές, τέλος έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου, και η ξενόγλωσση εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα και εξακολουθεί η γλωσσομάθεια να παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο. Σε μια περίοδο εντεινόμενης οικονομικής κρίσης αφαιρεί από τους γονείς τη δυνατότητα να μειώσουν τα έξοδά τους, μέσω μιας ολοκληρωμένης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο σχολείο.

Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

 • Να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
 • Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις   δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.
 • 20 μαθητές στο τμήμα – 10 για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις.
 • Δωρεάν διανομή όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από το υπουργείο
 • Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο  

Το ΔΣ καλεί ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 στις 13:00μμ
Στ. Αρναουτάκης :Περιφέρεια, φορείς, παραγωγικές τάξεις ενωμένοι στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Στ. Αρναουτάκης στο FORUM της EUROBANK :Περιφέρεια, φορείς, παραγωγικές τάξεις ενωμένοι στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

 

 

 

 

«Προϋποθέσεις ενίσχυσης εξαγωγικού προσανατολισμού της Ελληνικής Οικονομίας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχειρηματικών Αποστολών Go In Crete», είναι το θέμα κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί αυτή την ώρα  στη Χερσόνησο ξενοδοχείο Aldemar Knossos Royal, η Διοίκηση της ΕUROBANK σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης με ομιλητές τον  αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται παρουσία της ηγεσίας της τράπεζας, εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματιών, ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο καλωσόρισε όλους επισημαίνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και τις δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας που έχει απήχηση στην Εθνική Οικονομία. Χαιρετισμό-καλωσόρισμα στην εκδήλωση απεύθυναν στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας και ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του forum ,τονίζοντας την συνεργασία της Περιφέρειας και στην συμβολή της στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα πριν τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη έγινε προβολή στην οθόνη επιτυχημένου video της βραβευμένης  διαφημιστικής καμπάνιας της Περιφέρειας για την εξωστρέφεια προκαλώντας θετικά σχόλια.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 7ης Επιχειρηματικής Αποστολής ενός πρωτοποριακού προγράμματος της Eurobank. Ενός προγράμματος που για δεύτερη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης» είπε ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τον Υπουργό, την ηγεσία της τράπεζας και τους επιχειρηματίες. Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ Αρναουτάκης «για ένα επιχειρηματικό γεγονός, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε ντόπιους επιχειρηματίες και παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς. Είμαστε βέβαιοι ότι  η επιχειρηματική αποστολή που ξεκινά απόψε θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, εκπληρώνοντας τον πρωταρχικό στόχο των διοργανωτών, της Διοίκησης και των στελεχών της Eurobank, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας.

.Για την Περιφέρεια Κρήτης η σημερινή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε το ύψος των εξαγωγών και των εμπορικών σχέσεων που αναπτύσσονται στον κλάδο των τροφίμων ανάμεσα στην Κρήτη και τις χώρες του εξωτερικού. Παρά την κρίση των τελευταίων χρόνων, παρά το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας οι εμπορικές σχέσεις με τις διεθνείς αγορές αποτελούν μια από τις σημαντικότερες διεξόδους για τα προϊόντα της Κρητικής γης. Με αυτό το δεδομένο στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να ενισχύσουμε την εμπορική αξία των Κρητικών προϊόντων.

Με την εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδιασμού και τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, προσπαθούμε να επεκτείνουμε τη δράση των τοπικών επιχειρήσεων σε μια αγορά, που συνεχώς παρουσιάζει νέες απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα, παρέχει νέες επιχειρηματικές και εξαγωγικές ευκαιρίες. Βασική μας αντίληψη είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της εμπορικής δραστηριότητας στο νησί, μέσα από μια διαφορετική αντίληψη. Μια τοπική προσέγγιση που στηρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού. Σε αυτή τη βάση αναδεικνύουμε τη:

• Μοναδική γεωγραφική μας θέση

• Το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό

• Την Υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών»

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό, είπε: «Γνωρίζετε καλά πως η εμπορική διπλωματία αποτελεί ένα μεγάλο αλλά δυνητικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Για το λόγο αυτό είμαστε σίγουροι πως η συμμετοχή σας στη σημερινή επιχειρηματική συνάντηση, υποδηλώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη στήριξη όλων των πρωτοβουλιών που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα σε ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον. Μέσα από την εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης, μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε θέλω να επισημάνω ότι δίπλα στο τρίπτυχο: της Ταυτότητας, της Ποιότητας, της Ανταγωνιστικότητας πρέπει να προσθέσουμε δύο ακόμα προϋποθέσεις: τη συνεργασία και την ετοιμότητα. Αυτές είναι οι 5 βασικές προϋποθέσεις που θα ανοίξουν εμπορικούς δρόμους για τα Ελληνικά προϊόντα.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης έδωσε συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά στους διοργανωτές για αυτή τη σημαντική επιχειρηματική συνάντηση ,τονίζοντας ότι «η δική μας εμπορική κουλτούρα έρχεται από μακριά. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι Έλληνες δείξαμε μια ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Ιστορικά σε πολύ δύσκολες στιγμές του έθνους η εξωστρέφεια έδωσε απαντήσεις και αυτή θα μας δώσει και σήμερα τις απαντήσεις.»

πηγη : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [periferiakritis@gmail.com]
Υ.Π.ΕΝ : 59 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

 

 

 

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει τη χρηματοδότηση τριών μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη, συνολικής δημόσιας δαπάνης 59 εκατ. ευρώ.

 

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως ΕΤΠΑ & ΤΣ κας Ευγενίας Φωτονιάτα εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή: «Μονάδας Κομποστοποίησης στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων», «Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης στον ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου» και «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου».

 

Οι τρεις Μονάδες ενσωματώνουν σύγχρονες πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίηση τους. Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξορθολογισμό που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας μειώθηκε σημαντικά το κόστος κατασκευής τους.

 

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης:

 

«Με τα έργα αυτά αντιμετωπίζουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Οι τρεις νέες μονάδες εντάσσονται στον συνολικότερο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που στηρίζεται στις αρχές της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας ριζικά διαφορετικής περιβαλλοντικής πολιτικής που έρχεται να προστατεύσει και να αναβαθμίσει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Προχωράμε αποφασιστικά στην χρηματοδότηση όλων εκείνων των αναγκαίων έργων και υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, που διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία και προστατεύουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.»

 

Στην ίδια κατεύθυνση ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως:

 

«Η ένταξη των τριών νέων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων της Κρήτης στο ΕΣΠΑ και η έναρξη των διαδικασιών κατασκευής αποτελούν ένα σημαντικό βήμα εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του ΠΕΣΔΑ της Κρήτης.

 

Η χώρα μας δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Οφείλουμε εντός του 2017 να φύγουμε από τον μονόδρομο της ταφής. Η χώρα μας προχωράει σε μια ριζοσπαστική αλλαγή της διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και την ευρωπαϊκή στρατηγική. Η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλους τους ΟΤΑ.

Η διαλογή στην πηγή, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και γενικά η Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία του αναπτυξιακού μετασχηματισμού.

 

Παράλληλα με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η νέα στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του  κόστους διαχείρισης και στην ανάκτηση ωφέλιμων υλικών.

Καλούμε όλους τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα εφαρμογής της νέας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων, να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται.»

 

Από το Γραφείο Τύπου

Υ.Π.ΕΝ. [press@ypen.gr]

 

 
Στ Αρναουτάκης: Τα Μουσεία αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Κρήτης και συμβάλουν στην οικονομία μας

 

Στο σημαντικό ρόλο των Μουσείων της Κρήτης στην ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού της επιστήμης αλλά και στη συμβολή τους στην Εθνική και τοπική οικονομία-ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν λίγο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ο Περιφερειάρχης, παρουσία τοπικών αρχών, φορέων, εκπροσώπων του πολιτισμού , αρχαιολόγων, εργαζομένων, πολιτών, συνεχάρη την Διευθύντρια και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου για την διπλή όπως είπε γιορτή που συμπίπτει ο σημερινός εορτασμός με την μεγάλη διάκριση-βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου πριν λίγες ημέρες στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μουσείων. Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι, το συγκεκριμένο βραβείο έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα βραβεία και στις σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον και την στήριξη της Περιφέρειας στο σημαντικό έργο που επιτελούν όλα τα Μουσεία του νησιού μας.

 

Η διευθύντρια του Μουσείου κ Μανδαλάκη αναφερόμενη στο έργο και στην διάκριση του Μουσείου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την έμπρακτη όπως είπε στήριξη ενώ ευχαριστίες εξέφρασε στους συναδέλφους της στο προσωπικό κ.α.

 

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η αποψινή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τιμώντας σε διεθνές επίπεδο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου γιορτάζει δύο φορές. Συμμετέχει έτσι, ταυτόχρονα, σε μια παγκόσμια γιορτή, βασικό μήνυμα της οποίας είναι η καθιέρωση των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα, όμως, η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερη καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βραβεύθηκε με τη μεγάλη τιμητική διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μουσείων στο Ζάγκρεπ της Κροατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Το συγκεκριμένο βραβείο έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα βραβεία και στις σημαντικές διακρίσεις που το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για διακρίσεις που οφείλονται στην επιστημονική δουλειά που συντελείται μέσα στις αίθουσες αυτού του μουσείου αλλά και στα εργαστήρια κάτω από αυτό. Πρόκειται για βραβεύσεις που αποδεικνύουν ότι οι αρχαιολόγοι του Ηρακλείου, οι συντηρητές, οι αρχαιοφύλακες, το διοικητικό προσωπικό, επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών του Μουσείου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του νησιού μας. Βασικός πυλώνας σε αυτήν την πορεία παραμένει ο πολιτισμός και η ιστορία της Κρήτης. Ένας πυλώνας που μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίας δένεται στενά και στηρίζει τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και εν γένει την Ανάπτυξη της Κρήτης.

 

Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη εποχή, είναι κρίσιμο οι φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου, όπως καθημερινά πράττουμε και επιδιώκουμε στην Περιφέρεια,  να ρίξουμε τα τείχη και να αναζητήσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας πρώτα με εμάς τους Έλληνες που ζούμε δίπλα σε θησαυρούς και μετά με τους ξένους επισκέπτες.

 

Κλείνοντας, θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ως η ναυαρχίδα του τοπικού πολιτισμού, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μεγαλύτερα ή μικρότερα μουσεία και συλλογές της Κρήτης αποτελούν το μεγάλο μας θησαυροφυλάκιο. Αποτελούν το σκαρί πάνω στο οποίο η Κρήτη εδώ και αιώνες ταξιδεύει στην πολυκύμαντη Μεσόγειο θάλασσα. Για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια Κρήτης σας συγχαίρει θερμά για τη δουλειά που επιτελείτε καθώς και για τη σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση διαβεβαιώνοντάς σας, ότι θα παραμείνουμε σύμμαχοι και αρωγοί στο έργο σας».

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [periferiakritis@gmail.com]
Oι συμβασιούχοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα €

Στην σημερινή συζήτηση των συμβασιούχων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποφασίστηκε να προβούν σε έντυπη πράξη διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17/5 και ώρα 12η μεσημβρινή στην νομαρχιακή οργάνωση της «Νέας Δημοκρατίας» για την ηθική αυτουργία στην απόφαση του «Ελεγκτικού συνεδρίου» με συνέπεια την εξώθηση σε ανεργία, των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

 

Ακολούθως, την 12:30 θα προβούν σε έντυπη πράξη διαμαρτυρίας στην ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για την υποσχεσιολογία χωρίς αντίκρυσμα εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την οριστική επίλυση της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων και δή, στην καθαριότητα.

 

Να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα € λόγω του ανταποδοτικού χαρακτήρα της εργασίας τους.

 

Νίκος Τζινευράκης [tzinevra@gmail.com]
Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σήμερα η εκδήλωση με θέμα «Η  ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

 

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες, θεολόγους και εκπροσώπους της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Η  ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση» σήμερα  Δευτέρα 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» στο Ηράκλειο. Την εκδήλωση οργανώνουν τα στελέχη του Προγράμματος Βιοηθικής και η σειρά διαλέξεων «∆αρβινικές ∆ευτέρες – Τµήµα Βιολογίας» του Πανεπιστηµίου Κρήτης, και συντονιστής θα είναι ο Λευτέρης Ζούρος, Οµότιµος Καθηγητής Παν/µίου Κρήτης, Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, μέλος του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», Υπεύθυνος της σειράς διαλέξεων «∆αρβινικές ∆ευτέρες».

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Έναρξη – Χαιρετισµοί-Εισηγήσεις

-Ανδρέας Καραµπίνης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/µίου Αθηνών, διευθυντής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ωνάσειο Νοσοκοµείο, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων (ΕΟΜ), Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Τέλος ζωής στην εντατική: Βιοηθικοί και νοµικοί προβληµατισµοί

-Ευάγγελος Μάλλιος, ∆ιδάκτωρ Νοµικής, Γενικός Γραµµατέας της Ελληνικής Ένωσης για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, Μέλος του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική»

Ευθανασία: Νοµικές ρυθµίσεις και συνταγµατικές προκλήσεις

Ιωάννης Λίλης, ∆ιδάκτωρ Θεολογίας, Λέκτορας ∆ογµατικής και Συµβολικής Θεολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδηµίας Κρήτης, Πρόεδρος Παγκρήτιου Συνδέσµου Θεολόγων

Οι σύγχρονες χριστιανικές οµολογίες

απέναντι στην πρόκληση της ευθανασίας

Σταυρούλα Τσινόρεµα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής,

∆ιευθύντρια του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική»,

Μέλος Εθνικής Επιτροπής ∆εοντολογίας Κλινικών Μελετών (ΕΟΦ)

Ευθανασία: Τα ηθικά και κοινωνικά ζητήµατα

∆ιάλειµµα (8.30 – 8.45 µµ)

Συζήτηση (9.00 – 10.00 µµ)

 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Κρήτης [gtypoy@crete.gov.gr]
Περιφέρεια Κρήτης : Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

Περιφέρεια Κρήτης :

Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

 

 

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Φαιστού, με θέμα την προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, παρουσία  της Αντιδημάρχου  Φαιστού Ε. Τιτάκη-Λεονταράκη, του Λιμενάρχη Καλών Λιμένων  Ν. Κομανταχάκη και του Προέδρου του Συλλόγου Επιχειρηματιών Καλαμακίου Ζ. Μισιρλάκη, ενώ ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση και των τοπικών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία.

 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων διαχείρισης για την προστασία της Caretta-carettaσε συνεργασία με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ ο οποίος συντάσσει σε ετήσια βάση έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη, την ενημέρωση του κοινού και την αξιολόγηση των προβλημάτων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τους βιοτόπους αναπαραγωγής του είδους.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση για την συμβολή του προστατευόμενου είδους και γενικότερα του καθεστώτος προστασίας Natura 2000 στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής καθώς οι παραλίες ωοτοκίας σχεδόν στο σύνολο τους έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την Πράξη με τίτλο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (https://natura2000.crete.gov.gr).

 

Οι κόλποι Χανίων, Ρεθύμνου και Μεσσαράς αποτελούν τις τρεις σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους της Caretta-caretta στο νησί και η Περιφέρεια Κρήτης διενεργεί τακτικούς ελέγχους κατά την αναπαραγωγική περίοδο της θαλάσσιας χελώνας ενημερώνοντας παράλληλα τους φορείς και τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες ωοτοκίας για την ορθή τους χρήση στα πλαίσια του καθεστώτος προστασίας.

Την ενημερωτική συνάντηση διοργάνωσαν τα στελέχη της Δ/νσης Περιβάες τηλ 2813 410123, 125)and long term goals of the Water and Marine group?/demcracy as an inportant λλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Μ Κανδηλογιαννάκη και Μ Στεφανάκη (πληροφορίες τηλ 2813 410123, 125). Κά
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, για τη ζωή του Μενέλαου Λουντέμη, στην Αθήνα (Video)

Ένα εξαιρετικό, ουσιαστικό βιβλίο, με σεβασμό στον Μενέλαο Λουντέμη, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα…

    Μίλησαν για το βιβλίο: Από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών η ποιήτρια-συγγραφέας Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου. Από την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, η Anca Chisalita. Και ακόμα: Ο Κώστας Κρεμμύδαςο Μάκης Πέτσας, ο Γιώργος Δουατζής, ο Δημήτρης Δαμασκηνός, ο Χρήστος Τσαντής.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, βαφτισιμιά του Μενέλαου Λουντέμη, ποιήτρια, πρώην Γενικός Γραμματέας της Έταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, απευθύνει έναν ανθρώπινο και ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό στην εκδήλωση. Πίσω της διακρίνεται ο Μάκης Πέτσας, εκπαιδευτικός Δ.Ε., ενώ καθισμένοι (από αριστερά προς τα δεξιά της φωτογραφίας) είναι ο Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, εκδότης του περιοδικού τέχνης «Μανδραγόρας» και υπεύθυνος των ομώνυμων εκδόσεων και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Δαμασκηνός.

    Η Αθήνα υποδέχθηκε θερμά το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, κοντά στην Ακρόπολη, την Παρασκευή 28/4/2017, με χορηγό επικοινωνίας το Μήνυμα Ελλάς, εξελίχθηκε μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και τιμής για τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό. Ήταν εκεί πολλοί φίλοι του βιβλίου, αλλά και άνθρωποι που συνεργάστηκαν και έζησαν μαζί με τον Μενέλαο Λουντέμη, όπως η συγγραφέας-ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, και συγγενείς της μεταφράστριας των έργων του, στα χρόνια που εκείνος έζησε στη Ρουμανία.

    Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο καλωσόρισμα-χαιρετισμό από τον επιμελητή του βιβλίου Χρήστο Τσαντή, ο οποίος τόνισε τη σημασία και την ιδιαιτερότητα του έργου του Δημήτρη Δαμασκηνού για τον Λουντέμη, ειδικά μάλιστα σε μία συγκυρία όπου συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το θάνατό του κι ενώ δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη εκδήλωση τιμής για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα που μας άφησε μία τόσο πλούσια πνευματική κληρονομιά. «Το βιβλίο του Δ. Δαμασκηνού, παρότι είναι μελέτη, όχι μόνο δεν κουράζει τον αναγνώστη, αλλά αντίθετα με πληρότητα και αφηγηματική ροή, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα», είπε χαρακτηριστικά.
    Η ηθοποιός Ειρήνη Βουκελάτου διάβασε ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία στην Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεων από τη ζωή δίπλα στον μεγάλο δημιουργό. Η κυρία Φαίδρα, που πήρε το όνομά της από τον ίδιον τον Μενέλαο Λουντέμη, καθώς ο συγγραφέας συνδεόταν με στενή φιλία με τον πατέρα της, επίσης συγγραφέα, μετέφερε στην εκδήλωση και τον χαιρετισμό του προέδρου και του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
«Είναι συγκινητική η αποψινή βραδιά, αφιερωμένη στον Μενέλαο Λουντέμη», ξεκίνησε να λέει η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου και συνέχισε: «στον άνθρωπο που βρήκε το όνομά μου μαζί με τον Γιάννη Σκαρίμπα. Το θεωρώ μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ σήμερα, κοντά σας, για να πω κι εγώ δυο λόγια γι’ αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της ευαισθησίας, της αγάπης, του αγώνα. Ένα παιδί που πόνεσε πάρα πολύ στη ζωή του και που πάλεψε ηρωικά».
    Ακολούθησε η ομιλία από τον Κώστα Κρεμμύδα, ποιητή-εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Μανδραγόρας», ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας τα εξής: «Χαίρομαι που βρίσκομαι απόψε εδώ για να μιλήσω για το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε πριν από δύο-τρία χρόνια με τον Γιώργο τον Δουατζή, όταν πήγαμε στα Χανιά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσαν οι Φίλοι των Γραμμάτων για τον Τάσο Λειβαδίτη».

Η Anca Chisalita, μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα, χώρα στην οποία διέμεινε για αρκετά χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας ο Μενέλαος Λουντέμης, απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου. Διακρίνονται ακόμα (από τ’ αριστερά προς τα δεξιά της φωτογραφίας) οι: Μάκης Πέτσας, Γιώργος Δουατζής και ο συγγραφέας Δημήτρης

Ο Κώστας Κρεμμύδας αναφέρθηκε στη σχέση του με τον συγγραφέα μέσα από τη συνεργασία τους στο περιοδικό «Μανδραγόρας» και στη συνέχεια μίλησε για το έργο του Δημήτρη Δαμασκηνού «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη». «Θα χαρακτήριζα το έργο έναν ύμνο στην Εθνική Αντίσταση», είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο έχει αξιοποιήσει το υλικό του ο συγγραφέας, καθώς μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πλαισίου μέσα στο οποίο έζησε και έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης.

 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται απόψε να μιλήσω με πολύ συγκίνηση για τον Μενέλαο Λουντέμη, ο οποίος έζησε σχεδόν 18 χρόνια στη Ρουμανία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Δαμασκηνό, τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς και τον κύριο Χρήστο Τσαντή, γι’ αυτό το εξαιρετικό, ουσιαστικό βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, σε καιρούς που ο κόσμος χρειάζεται αυτό το ισχυρό παράδειγμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και πολλά άλλα ακόμα που μας έχει αφήσει ο Λουντέμης».

    Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Anca Chisalita, πολιτιστικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, η οποία μίλησε για τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα στην διάρκεια της πολιτικής προσφυγιάς, ενώ υπογράμμισε την αξία του βιβλίου του Δημήτρη Δαμασκηνού, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.
    Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Μάκης Πέτσας, που στάθηκε περισσότερο στο κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο της περιόδου στην οποία έγραψε ο Λουντέμης, καθώς και στα σύγχρονα μηνύματα που απορρέουν από το έργο του.
 «Το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού είναι μία ξεχωριστή δουλειά», είπε. «Κι αυτό γιατί μας προσφέρει μια τεκμηριωμένη σε βάθος μελέτη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, γραμμένη με σεμνότητα που δεν επισκιάζει σε καμιά περίπτωση το έργο του Μ. Λουντέμη, όπως κάποιες φορές γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα από κριτικούς ή δοκιμιογράφους».
    Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συνέντευξη-συζήτηση, επί σκηνής, του ποιητή-δημοσιογράφου Γιώργου Δουατζή, με τον Δημήτρη Δαμασκηνό. Στα video που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση με τον συγγραφέα.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Δουατζή στην παρουσίαση του βιβλίου της Αθήνας (Video).

 

https://www.youtube.com/watch?v=_hoiqekM7O0

Μερικές από τις ερωτήσεις του Γιώργου Δουατζή στον συγγραφέα για το βιβλίο του (Video).

 

Ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις των φίλων του βιβλίου, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το Φθινόπωρο, όπου και προετοιμάζεται ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και με άλλους φορείς. Παράλληλα συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Κρήτη, με την παρουσίαση του βιβλίου στα Χανιά, την Τετάρτη 3 Μαΐου, στη γκαλερί Villa Des Arts, στις 7:30 το απόγευμα, στο Ηράκλειο στις 18 Μαΐου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου, ενώ θα ακολουθήσουν, μέσα στους επόμενους μήνες, εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, στη Γαύδο, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και αλλού.

Αναδημοσίευση από τον Αγώνα της Κρήτης, Πέμπτη 04-05-2017

Δείτε ακόμα:

Το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού με τίτλο: «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Φωτίζει άγνωστες πτυχές που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Τον τοποθετεί μέσα στο ιστορικό πλαίσιο όπου και δημιούργησε. Περιέχει ντοκουμέντα που φιλοτεχνούν το πορτρέτο ενός ανθρώπου καθημερινού, ο οποίος αντιμετώπισε δύσκολες προσωπικές, οικονομικές, οικογενειακές και πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις. Καταστάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, ενώ ταυτόχρονα άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο ίδιο του το έργο.
«Το Run Greece Heraklion σε αριθμούς!»

 

Ανακοίνωση Περιφέρεια Κρήτης- Π.Ε. Ηρακλείου :

Η  Περιφέρεια Κρήτης– Π.Ε. Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά τους 4.910 δρομείς όλων των ηλικιών που με την εγγραφή τους συμμετείχαν στην μεγάλη αθλητική γιορτή του τόπου μας Run Greece 2017, αλλά και στους χιλιάδες συμπολίτες θεατές και υποστηρικτές των δρομέων. Η άψογη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν θεσμό πλέον για τον τόπο μας που φέτος συμπλήρωσε τα 5 χρόνια του.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της, στους 210 μεμονωμένους εθελοντές και στις 9 εθελοντικές οργανώσεις που  συμμετέχουν και στηρίζουν το RUN GREECE: Σώμα Σαμαρειτών – διασωστών και ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Off Road Club Ηρακλείου, Ομάδα εθελοντών του τμήματος εργοθεραπείας από το 3ο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ– Α.Π.Η. «Τάλως» Δήμου Ηρακλείου, Κριτές στίβου Ηρακλείου, ΚΕ.Θ.Ε.Α. Αριάδνη, Σύλλογος Μοτοσικλετιστών Σκαλανίου και Chopper Club.

 

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 25 φορείς και υπηρεσίες που με τις πρωτοβουλίες τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους, στήριξαν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις RUN GREECE Ηράκλειο: Ελληνική Αστυνομία – Τροχαία, Λιμεναρχείο και Λιμενική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Ιατροί του αγώνα,  Πυροσβεστική Υπηρεσία – 3η Ε.Μ.Α.Κ., Ο.Λ.Η., Σ.Ε.Α.Π., Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Ομάδα Φυσικής Αγωγής, Ένωση καθηγητών Φυσικής Αγωγής, Λύκειο Ελληνίδων, Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου, Ε.Π.Σ.Η., Σχολεία που συμμετείχαν ομαδικά και τους συνοδούς τους, Αθλητικά σωματεία και Σύλλογοι Δρομέων Υγείας, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Ένωση Επιχειρηματιών