Δειτε Ζωντανα τωρα τη συσκεψη του δήμου Πατρέων για την διελευση της σιδηροδρομικης γραμμής

Δείτε εδώ σε live μετάδοση τη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε ο Δήμος Πατρέων, για το θέμα της σιδηροδρομικής γραμμής

https://www.youtube.com/watch?v=VKcu92BuR9I&feature=push-lsb&attr_tag=sk5FONxdOTmJolxo-6&ab_channel=%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%89%CE%BD

 

Ξεκίνησε, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο Λαδόπουλου, η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Πατρέων με θέμα τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής.

 

Ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, στη εισήγησή του τόνισε:

 

«Η Δημοτική Αρχή οργανώνει αυτή τη σύσκεψη στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το θέμα της διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής και των τριών προτάσεων που έχουν  κατατεθεί από την κυβέρνηση, μέσω του αρμοδίου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη.

Πριν προχωρήσουμε τη συζήτηση , θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε , πως σαν Δημοτική Αρχή καθορίζουμε τη στάση μας από τη σκοπιά της υπεράσπισης των αναγκών, των δικαιωμάτων, της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, την αναψυχή, την πρόσβαση στη θάλασσα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, αν προχωρήσει η επιφανειακή διέλευση, στις Ιτιές, μετά το Γλαύκο ποταμό θα υψωθεί τοίχος 10 μέτρων.  Παραδείγματα στην περιοχή μας που η σιδηροδρομική γραμμή διασχίζει κατοικημένες περιοχές υπάρχουν άφθονα. Του Δρέπανου και του Διακοπτού που έχουν κοπεί ουσιαστικά στα δύο. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για την Πάτρα.  Το Νότιο Πάρκο, που διαμορφώνεται για την αναψυχή των  λαϊκών οικογενειών και εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις λαϊκές γειτονιές του Νοτίου διαμερίσματος, ουσιαστικά θα καταστραφεί. Ακυρώνεται ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την επίλυση του κυκλοφοριακού στο ιστορικό κέντρο, αφού αποκόπτονται από την πόλη οι προβλεπόμενοι χώροι στάθμευσης. Τέλος,  δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το ζήτημα της ηχορύπανσης και των επιπτώσεών της στην ποιότητα ζωής, καθώς η γραμμή θα διέρχεται από πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης μας.

Προβάλλεται  ο ισχυρισμός, πως η  διέλευση του σιδηροδρόμου πρέπει να γίνει χωρίς καμιά καθυστέρηση, όποιο και αν είναι το κόστος στη καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων.  Πως η καπιταλιστική ανάπτυξη πρέπει να έρθει  ‘’πάση θυσία’’. Γνωρίζουμε και λαμβάνουμε υπόψη μας το σχεδιασμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, του κεφαλαίου, για την ανάδειξή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτός ο σχεδιασμός αφορά την ανάπτυξη του κλάδου της εφοδιαστικής (αποθήκευση και διανομή εμπορευμάτων) και  του τουρισμού. Σχεδιασμός που στην  Πάτρα βλέπει ένα νέο σημαντικό λιμάνι με εξαιρετική θέση, που θα διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση και δυνατότητα ανάπτυξης λιμενικών υποδομών. Η Γραμμή Πάτρα-Αθήνα θα ανήκει στο κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με ανάλογες δυνατότητες υψηλών ταχυτήτων και συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σε αυτές τις βάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, με τις υπ’ αριθ. 465/2014, 90/2015, και 283/2015 αποφάσεις του και σε συμφωνία με την αντίστοιχη υπ΄ αριθ.  121/3/6/2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,  έχει απορρίψει αντίστοιχες μελέτες επιφανειακής χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σε αυτή τη βάση συζητούμε σήμερα και κρίνουμε τις τρείς προτάσεις της κυβέρνησης.

Η πρώτη πρόταση είναι η σιδηροδρομική παράκαμψη της Πάτρας,  μήκους 25 χιλιομέτρων , από Αραχωβίτικα μέχρι Ροίτικα, με κόστος προϋπολογιζόμενο στα 690 εκ. ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει  την κατασκευή  διπλών τούνελ, γεφυρών, την απαλλοτρίωση εκτάσεων.

 Παράλληλα, αναφέρεται εμφαντικά ότι η λύση αυτή ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ την κατασκευή τμήματος Κανελλοπούλου-Αγ. Διονύσιος αλλά και την πλήρη αναβάθμιση της γραμμής από                  Αγ. Διονύσιο –Νέο Λιμάνι- Ροΐτικα.  Ουσιαστικά προτείνεται η υλοποίηση της επιφανειακής διέλευσης στην υπάρχουσα χάραξη, ενώ το κόστος της  παράκαμψης διογκώνεται υπέρμετρα, χωρίς την ύπαρξη ανάλογης μελέτης.

Η 2η  και 3η πρόταση είναι η επίγεια διέλευση από Αγυιά μέχρι Σταθμό Αγίου Διονυσίου, κατόπιν υπογειοποίηση μέχρι την περιοχή Αγ. Ανδρέα και επιφανειακή άφιξη στο Νέο Λιμάνι είτε μέσω Νότιου Πάρκου είτε εναλλακτικά μέσω υπάρχουσας χάραξης στην Πειραϊκή Πατραϊκή όπου θα γίνουν αντίστοιχα σταθμοί. Το κόστος αυτών των λύσεων προϋπολογίζεται σε 248 εκ. ευρώ η πρώτη και 226 εκ. ευρώ η δεύτερη.

Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της «Παράκαμψης» και της Δεύτερης και Τρίτης  Πρότασης είναι η επίγεια ή υπόγεια διέλευση από σταθμό Αγίου Διονυσίου έως περιοχή Αγ. Ανδρέα.

Να αναφέρουμε πως τα διπλά τούνελ  στην περιοχή Παναγοπούλας κόστισαν 200 εκ. ευρώ , η παράκαμψη Αιγίου 80 εκ., η γραμμή Ροδοδάφνη- Ψαθόπυργος 21,5 χιλιομέτρων που θα διαθέτει σήραγγες 10 χιλιομέτρων 3 γέφυρες και   27 ανισόπεδες διαβάσεις προϋπολογίζεται σε 337 εκ. ευρώ , ενώ το τμήμα Κιάτο -Ροδοδάφνη συνολικού μήκους 71 χιλιομέτρων με 11 χιλιόμετρα σήραγγες και 2 χιλιόμετρα σήραγγες διαφυγής,18  γέφυρες, 3 σταθμούς και 17 στάσεις προϋπολογίζεται στα 920 εκ. ευρώ.

Αναφέρουμε αυτά τα μεγέθη για να τονίσουμε πως δεν είναι αποδεκτό ο σχεδιασμός για την διέλευση από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να γίνει με τα μικρότερα δυνατά κονδύλια.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή επιμένει στην ίδια  θέση, είναι αντίθετη  στην επιφανειακή διέλευση μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας με οποιοδήποτε τρόπο.

Η Δημοτική Αρχή είναι προσανατολισμένη και συνεχίζει να διεκδικεί την  περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα, με κάθετη σύνδεση του Λιμανιού στο ύψος της ιδιοκτησίας του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. στην Πειραϊκή – Πατραϊκή και στη Βιομηχανική Ζώνη. Απορρίπτουμε και τις τρείς προτάσεις του ΥΠΟΜΕΔ – ΕΡΓΟΣΕ.

Να γίνει ουσιαστική προκαταρκτική μελέτη παράκαμψης της Πάτρας.

Ο πατραϊκός λαός πρέπει να κινητοποιηθεί και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που θυσιάζουν την ποιότητα ζωής του στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να μην υιοθετήσει επιχειρήματα και αντιλήψεις που προβάλουν σαν ευκαιρία για την πόλη τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που καρφί δεν τους καίγεται αν η Πάτρα για δεκαετίες θα υφίσταται τις συνέπειες μιας διέλευσης που τεμαχίζει την πόλη και αποκόπτει ολόκληρες συνοικίες».

ΠΗΓΗ : ΔΗΜΟς ΠΑΤΡΕΩΝ

 
ΠΑΤΡΑ – ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΕΩΝ : ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΗ

Με συγκέντρωση και ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ολοκληρώθηκαν οι σημερινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος για τη συμπλήρωση  50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Στην εκδήλωση, που έγινε σε αίθουσα του σχολικού συγκροτήματος της Αγίας Σοφίας, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία εργαζομένων του Δήμου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Αχαΐας, Π. Σκέντζος, ενώ ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης υπήρξε η παρουσία αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στην Πάτρα.

Συγκινητική ήταν μάλιστα, η στιγμή όταν ο Δήμαρχος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε δύο παραβρισκόμενους αγωνιστές που είχαν συλληφθεί τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος και οι οποίοι είχαν κρατηθεί στο συγκεκριμένο σχολείο και στη συνέχεια εξορίστηκαν. Πρόκειται για τους Αντώνη Πετράτο και Αντώνη Φούντο που μαζί με άλλους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα, από την ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ : ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

E mail: dimospatras@gmail.com

 

 

Πάτρα 19/4/2017 

                                                              

 

Σύσκεψη με θέμα: «Η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής στα όρια του Δήμου Πατρέων», πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή, το ερχόμενο Σάββατο, 22 Απριλίου στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στου Λαδόπουλου.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί Σύλλογοι και Φορείς της Πάτρας.
Δήμος Πατρέων : ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Παρασκευή 21 Απρίλη, συμπληρώνονται 50 χρόνια, από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Ο Δήμος Πατρέων, θα τιμήσει τους αγωνιστές που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, θα καταθέσουν στις 10 π.μ., στεφάνι στο 15ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 11 π.μ. θα καταθέσουν στεφάνι στο 26ο – 31ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Σοφίας.

Τα δύο αυτά σχολεία, τις πρώτες μέρες της δικτατορίας, λειτούργησαν ως χώροι κράτησης των συλληφθέντων αγωνιστών.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Σχολικό Συγκρότημα της Αγίας Σοφίας, αφιερωμένη στον αγώνα κατά της επτάχρονης δικτατορίας με κεντρικό ομιλητή το Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

πηγη : Δημος Πατρέων
Πατρα : Τετάρτη 19 Απρίλη στις 11 το πρωί θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρηκαν τραγικο θανατο απο εκρηξη βομβας στην οδο Βοτση

Πάτρα 18/4/2017 

                                                          

 

 

Αύριο Τετάρτη 19 Απρίλη στις 11 το πρωί θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση στις 19 Απρίλη του 1991.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί στη  διασταύρωση των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας, απέναντι από  το κτίριο του Βρετανικού υποπροξενείου, στο σημείο όπου ο Δήμος Πατρέων ανήγειρε μνημείο για τα θύματα.

Τα θύματα της έκρηξης της βόμβας ήταν ο Γιώργος Παπασωτηρόπουλος, 58 χρόνων, ο Βασίλης Κυριακόπουλος, 53 χρόνων, ο Γιάννης Καυκάς, 25 χρόνων, η Όλγα Στραγγαλινού, 25 χρόνων, ο Δημήτρης Σεϊτανίδης, 23 χρόνων και η Γεωργία Βέρρα, 24 χρόνων.
Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για το Πάσχα

Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα σημειώνει:
«Για τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και για όλους μαζί το Πάσχα έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και σηματοδοτεί μια περίοδο περισυλλογής, μια ευκαιρία να σκεφθούμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
Το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου είναι διαχρονικό και παραμένει επίκαιρο.
Αυτές τις Άγιες ημέρες, ας φέρουμε στο μυαλό μας και τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν το δικό τους Γολγοθά, τη δική τους Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και ας σταθούμε στο πλευρό τους. Η Σταύρωση του Χριστού είναι ένα σύμβολο πίστης και ελπίδας για όσους καθημερινά υπόκεινται στην προσωπική τους «σταύρωση» από την κοινωνική και οικονομική κρίση, από τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
Είναι μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας και για την Περιφέρειά μας, όμως προσπαθούμε μέσα από στοχευμένο κοινωνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία, πνοή στη Δυτική Ελλάδα και αισιοδοξία στους συμπολίτες μας.
Το θαύμα της Αναστάσεως ας αποτελέσει για όλους μας έναν φάρο ελπίδας και μια πηγή άντλησης θάρρους.
Μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, να έχουν υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πρόοδο.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους».
Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων,για την προκήρυξη ΣΟΧ 1/2017 & ΣΟΧ 2/2017 του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,

 

 

Πάτρα 13-4-2017 

 

 

Από τον ΚΟΔΗΠ ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, μετά από απόφαση του Δ.Σ., για την προκήρυξη ΣΟΧ 1/2017 & ΣΟΧ 2/2017 του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, έως και την Τετάρτη 19/04/2017.

E mail : dimospatras@gmail.com
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕ

 

Πάτρα 12-4-2017 

 

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 

Η επόμενη μέρα των εγκαινίων του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πάτρας και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Δημαρχείο της Πάτρας, είναι «μια από τα ίδια και χειρότερα», όπως λέει ο λαός μας.

Η επίσκεψη αυτή, έγινε λίγες ημέρες πριν τη νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, που θα τσακίσει το λαό μας και θα ανοίξει το δρόμο για πιθανό 4ο μνημόνιο. Αυτό δεν μας επέτρεπε να έχουμε αυταπάτες ότι θα υπήρχαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις για αιτήματα όπως: δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, πλήρη χρηματοδότηση του Δήμου και των υπηρεσιών του, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σε αυτή την κατεύθυνση, με το βλέμμα στραμμένο στο λαό και τις ανάγκες του, ήταν οι δηλώσεις του Δημάρχου Πατρέων.

Όσοι συνειδητά και χοντροκομμένα διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο των δηλώσεων και ανακαλύπτουν απαξίωση και ειρωνεία, επιδιώκουν να αποκρύψουν από το λαό, την αντιλαϊκή πολιτική και την βαρβαρότητα αυτού του δρόμου ανάπτυξης.

Όλοι αυτοί που είναι ταγμένοι να υπηρετούν την πολιτική που ματώνει καθημερινά το λαό μας, προφανώς δεν υπολογίζουν το πένθος, την ανθρωπιά και την ευαισθησία.

Κρίμα…

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ [dimospatras@gmail.com]