Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δομικής συντηρήσεως στη γέφυρα πρόσβασης Ρίου

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δομικής συντηρήσεως στη γέφυρα πρόσβασης Ρίου

 

Στο πλαίσιο της τακτής δομικής συντηρήσεως της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου,

έχουν -για το διάστημα μεταξύ 26 Μαρτίου και 12 Απριλίου- προγραμματιστεί εργασίες βαρείας συντηρήσεως,οι οποίες αφορούν την αντικατάσταση του αρμού Ρ7Α της γέφυρας πρόσβασης Ρίου (πλησίον ηλεκτρονικού πίνακα μεταβλητών μηνυμάτων/βλ. φωτό αρχείου)

και απαιτούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που προβλέπονται από την απόφαση 146/2017 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

 

Κατά το διάστημα των εργασιών οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα μεταξύ 06:00 και 22:00,

θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σχετικές με την κυκλοφορία σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών.

 

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση και να προσεγγίζουν το σημείο με προσηκόντως ελαττωμένη ταχύτητα.

From: Communication [mailto:communication@gefyra.gr]
Sent: Saturday, March 25, 2017 8:17 PM
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ… ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ»

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση μερίδας εκπροσώπων των εμπόρων-εργοδοτών του Ν. Αχαΐας, σύμφωνα με την οποία καλείται ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος να νομιμοποιήσει με πολιτική του απόφαση το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, ο Σύλλογος μας δηλώνει τα παρακάτω:

Καταρχήν συνιστά πράξη πολιτικής ευθύνης και συνέπειας, η στάση όσων Αντιπεριφερειαρχών αρνούνται την έκδοση αποφάσεων (και συνεπώς μη νομιμοποίησης των μνημονιακών νόμων) για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, μέσω του καθορισμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής – την οποία (δια της ντουντούκας) υποστήριξαν αρκετοί εκ των υπογραφόντων εκπροσώπων των εργοδοτών – “έριξαν το μπαλάκι” στους Αντιπεριφερειάρχες, στο πλαίσιο αναζήτησης – κατασκευής “συνενόχων”, σε ένα “έγκλημα” που διεπράχθη σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο.

Εντέχνως ο μνημονιακός νόμος, την εφαρμογή του οποίου επιτακτικά ζητούν οι εκπρόσωποι των εμπόρων, καθιστά αρμόδιους τους Αντιπεριφερειάρχες, για την ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ τροποποίηση των θεσμοθετημένων ημερομηνιών των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, υποχρεώνοντάς τους σε μια τέτοια περίπτωση να συμπεριλάβουν (στη σχετική απόφασή τους) και λειτουργία των καταστημάτων καθ’ ημέρα Κυριακή.

Με τον παραπάνω τρόπο, ακόμα κι αν κάποιος αντιπεριφερειάρχης επιθυμεί να εξυπηρετήσει αιτήματα των τοπικών φορέων για αλλαγή των ημερομηνιών των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, έρχεται αντιμέτωπος με το εκβιαστικό δίλημμα του Κυριακάτικου ανοίγματος για το ίδιο διάστημα. Καλείται δηλαδή να νομιμοποιήσει πολιτικά, κάτι με το οποίο διαφωνεί το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», ένας είναι ο δρόμος για τους υπεύθυνους και συνεπείς πολιτικά Αντιπεριφερειάρχες. Ο δρόμος της δημόσιας καταγγελίας των αντεργατικών – μνημονιακών διατάξεων και η άρνηση έκδοσης σχετικής απόφασης. Κι ας διαμαρτύρονται κάποιοι εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, επειδή θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά να εφαρμόσουν εκπτώσεις τον Μάιο και τον Νοέμβριο, σε προϊόντα εποχής, αντί του “ξεστοκαρίσματος” χειμωνιάτικων και καλοκαιρινών, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, οπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

Και επειδή εμείς το «ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» το εννοούμε, παραθέτουμε παρακάτω βίντεο, ως επιβεβαίωση της έκφρασης του θυμόσοφου λαού μας…

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ…ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ»

Δειτε σχετικο βιντεο του συλλογου εδω

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ» | 1921
EAK Πάτρας: Σιγή ιχθύος για το Νέο Σχολείο της Κεραμέως – Ν.Δ.

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Τη στιγμή που την εκπαίδευση την ταλανίζουν πραγματικά προβλήματα, προβλήματα που μέσα στη δίνη της επιτροπείας απαιτούν λύσεις, έχουμε το παράδοξο η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολλά από αυτά όχι μόνο να μην τα θεωρεί προβλήματα, αλλά αντίθετα να αποτελούν οδηγούς της πολιτικής της. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά υπάρχει και άλλο αξιοσημείωτο: η σιγή ιχθύος!!!! από όλους για το σχολείο της Νέας Δημοκρατίας, το Νέο σχολείο της «Αποκέντρωσης», της Συμμετοχής, της  Λογοδοσίας, της Αξιολόγησης-χειραγώγησης.

Σιγή ιχθύος κρατούν όλες οι παρατάξεις, ακόμη και αυτές οι λαλίστατες αριστερές, σε σχέση με το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει το σύγχρονο σχολείο, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου από την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σε εσπερίδα που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.

Ας σημειώσουμε ότι η επιτροπή Πρωτοβουλίας Παιδεία 2015, συγκροτήθηκε «αυθόρμητα» το Μάιο του 2015, προκειμένου να υπερασπίσει το Εκπαιδευτικό σύστημα από την «κατεδάφιση» … που επιχειρούσε ο τότε Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς! Στα πλαίσια της «προστατευτικής της δράσης» δε, η «αυθόρμητη πρωτοβουλία»  λειτουργών της Εκπαίδευσης,  έχει επισκεφτεί έως τώρα, τον Γ. Στουρνάρα, τον Κ. Σημίτη,  τη Ν. Κεραμέως, τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Ποταμιού. Ας σημειωθούν εδώ και οι επισκέψεις της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στον  Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ως εχόντων τον πρώτο λόγο για την Εκπαίδευση ενός λαού!

Στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. με θέμα «Νέο Σχολείο – Νέα Διοίκηση: Αποκέντρωση, Συμμετοχή, Λογοδοσία, Αξιολόγηση» η κα Κεραμέως αποκάλυψε  τη διαφορετική οπτική για το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει το σύγχρονο σχολείο μέσα στο  διεθνοποιημένο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Βασικοί άξονες του νέου «ανταγωνιστικού σχολείου» για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι, η αυτονομία των σχολικών μονάδων χωρίς τον έλεγχο του κράτους, η αξιολόγηση-χειραγώγηση σε όλα τα επίπεδα, διαρκής, υποχρεωτική, με ποσοστά-«κόφτες» και απολύσεις. Αναφέρει, μάλιστα,  ότι τη διαφορά στην ποιότητα της Εκπαίδευσης δεν την κάνουν τόσο οι υποδομές ή το μέγεθος της τάξης, αλλά κυρίως υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί για τα όποια προβλήματα της εκπαίδευσης. Μετά από τους εκπαιδευτικούς φαντάσματα, εύρημα της ίδιας, τώρα οι εκπαιδευτικοί έρχονται να επωμιστούν και την ευθύνη για την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η εκπαίδευση αποπολιτικοποιείται και ανοίγει ο διάλογος για την ατομική ενοχοποίηση, τη μεταφορά της ευθύνης στο άτομο. Η πεμπτουσία του Νεοφιλελευθερισμού!

Σε αυτό το Νέο Σχολείο της Νέας Δημοκρατίας, το απαλλαγμένο από την εποπτεία του κράτους, τα στελέχη της Διοίκησης θα έχουν την αυτονομία να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και θα εφαρμόζεται το σύγχρονο management σχολικών μονάδων, κάτι σαν σχολείο –επιχείρηση, δηλαδή. Γιατί, φυσικά, δεν μας τα λέει όλα η κ. Κεραμέως!

Μας αποκρύπτει τα σχέδια για τη  μετατροπή της δημόσιας Παιδείας σε χώρο ασύδοτης αγοράς. Μας αποκρύπτει τη στόχευση για εκπαιδευτικές πολιτικές εμπνευσμένες από το Νεοφιλελευθερισμό που αποσκοπούν στην  αποδυνάμωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και τη σταδιακή αντικατάστασή του από ιδιωτικές μορφές παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ένα συμπαγές, ισχυρό πολιτικό-επιχειρηματικό-μηντιακό μπλοκ είναι στη διάθεσή τους! ΣΕΒ, Κόμματα σε αγαστή συνεργασία! Δεν είναι τυχαία η κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Διαμαντοπούλου- Θεοδωράκη σε εκδήλωση- παρουσίαση βιβλίου στην αρχή της σχολικής χρονιάς με θέμα   τον  θεσμό των vouchers στην Εκπαίδευση, δεν είναι τυχαία η Πρόταση της ΚΕΔΕ για υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στη διοικητική και οικονομική εποπτεία των Δήμων, δεν είναι τυχαία η εξαγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μείωση των δαπανών για την Παιδεία στο 1,9% του ΑΕΠ, δεν είναι τυχαία η αναφορά του στο άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει το Δημόσιο Χαρακτήρα της Παιδείας ως βασικής αποστολής του Κράτους.

Και φυσικά σε αυτό το σχολείο- επιχείρηση που θα διοικείται σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου management και τα στελέχη εκπαίδευσης θα χαράσσουν αυτόνομη εκπαιδευτική πολιτική, οι σύλλογοι διδασκόντων δεν δικαιούνται να εκφέρουν λόγο στην επιλογή των οργάνων διοίκησης κάτι που γίνεται σε κάθε είδους επιστημονικό σωματείο. Οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης δεν δικαιούνται να εκφράσουν την άποψή τους με την ψήφος τους για τη διοίκηση της σχολικής μονάδας. Θέλουν να παραμείνει ο εκπαιδευτικός ένα απλό εκτελεστικό όργανο που δε θα μπορεί να λειτουργεί ούτε καν σχετικά αυτόνομα παιδαγωγικά – διοικητικά, παρά μόνο να υπακούει ως ένας απλός ιμάντας μεταφοράς της άνωθεν εξουσίας με στυγνά στρατοκρατικά καθηκοντολόγια και κανόνες. Κραδαίνουν το καρότο της επιβράβευσης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο ανταγωνισμός για το ποιος θα φαίνεται ο καλύτερος είναι ένα άριστο εργαλείο απομόνωσης και ελέγχου.Το σχολείο της Νέας Δημοκρατίας είναι το Σχολείο της αγοραίας αντίληψης τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» της ατομικότητας, βορά στο βωμό του «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος».

Επιχαίρει η συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών ΔΗΣΥ του ΠΑΣΟΚ – και η ΔΑΚΕ της ΝΔ το ίδιο, ενώ η υπόλοιπη αριστερά σιωπά και κρύβεται – για την ακύρωση απ΄ το ΣτΕ της αμεσοδημοκρατικής εκλογής των διευθυντών των σχολείων απ΄ την πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων! Σιωπά και κρύβεται και για τις εξαγγελίες της κ. Κεραμέως της υπευθύνου για την Παιδεία της Ν.Δ. Γιατί άραγε; Τη στιγμή που σπεύδει να κατακεραυνώσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αριστεράς, εμπλουτίζοντας την κάθε ανακοίνωση με άφθονες δόσεις κινδυνολογίας και μηδενισμού, σιωπά απέναντι στο προφανές. Γιατί, άραγε;

Σιγή ιχθύος!!!! από όλους για το σχολείο της Νέας Δημοκρατίας, το Νέο σχολείο της Αποκέντρωσης, της Συμμετοχής, της Λογοδοσίας, της Αξιολόγησης.

Υπάρχει βέβαια μια εξήγηση γι αυτό, ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυβερνήσει ώστε να εφαρμόσει τέτοιο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, αλλά δεν είναι και καιρός να παίζουμε το μέλλον της εκπαίδευσης με τα νεοφιλελεύθερα ζάρια και μάλιστα του γνωστού προσφάτου παρελθόντος.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, εμείς, οι εκπαιδευτικοί Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, δεν έχουμε σκοπό το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού στην Δημόσια Εκπαίδευση να μετατραπεί σε αγοραία αξία. Δεν έχουμε σκοπό  οι κατακτήσεις μας να γίνουν τα συνθήματα διεκδίκησης του κινήματος για αυριανά πανό. Αγώνες που δεν στηρίζονται στη μνήμη και συνδικάτα που εύκολα ξεχνούν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν ό,τι κατακτήθηκε. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο η ΕΑΚ έχει κεντρικό της σύνθημα:

Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ : ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΗ 10:00Π.Μ , ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας
 2. Κλαδικό Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων Ν. Αχαΐας
 3. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού & Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας
 4. Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου – Παράρτημα Ν. Αχαΐας
 5. Σωματείο Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε Πατρών & Περιχώρων Ν. Αχαΐας
 6. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΗ 10:00Π.Μ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

(Ν.Ε.Ο ΠΑΤΡΩΝ-ΑΘΗΝΩΝ 158).

ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός παζαριού ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους δανειστές, που αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου κι όχι τις δικές μας ανάγκες.

Η «άνοιξη της οικονομίας» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι άνοιξη για τα μονοπώλια. Για εμάς συνεχίζεται η «βαρυχειμωνιά», αφού στο παζάρι μπαίνει η μείωση ακόμα παραπέρα του αφορολόγητου, το νέο χτύπημα των ΣΣΕ και των μισθών γενικότερα, η συνέχιση του χτυπήματος στο ασφαλιστικό, με νέα μείωση συντάξεων.

Η φοροεπιδρομή, τα χαράτσια, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και η αύξηση της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους, έχουν ως αποτέλεσμα τα λαϊκά νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους να μην σκύψουν το κεφάλι, να σπάσουν τη μοιρολατρία και να δώσουν μαχητική αγωνιστική απάντηση στην πολιτική των μνημονίων , της κυβέρνησης και της ΕΕ . Οργανωμένα μέσα από τα Συνδικάτα μας να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή που μας αξίζει.

Η Εργατική Τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από τη Νέα Συμφωνία.

Με όλες μας τις δυνάμεις , με αγωνιστικές πρωτοβουλίες δημιουργούμε προϋποθέσεις για Απεργιακή Απάντηση Στα Βάρβαρα Μέτρα

Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν. Να μην αποδεχτούμε νέες θυσίες. Οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς.

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Απαιτούμε:

 • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους. Επανασύνδεση των κομμένων.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.
 • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.
 • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Οι Διοικήσεις των Σωματείων

Πάτρα, 21-03-2017
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΚΝΠ ¨Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ προπαγάνδα για ¨αύξηση των Αργιών-Νυκτερινών και το ζεστό χρήμα στις τσέπες των Εργαζόμενων¨,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ¨Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

   ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ¨Ο  ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ¨ 

      ΤΑΧ.  ΔΝΣΗ:  ΤΣΕΡΤΙΔΟΥ 1.  Τ.Κ.26335. ΤΗΛ.2610227004–2610227007.  FAX.:2610227006.

                         E-MAIL:Somippok@otenet.gr          http://www.somippok.blogspot.com

ΑΡΙΘΜ.ΕΓΚΡ.117/85

Αριθμ. Πρωτ:………67.

Πάτρα………….22.3.17.                                                            

                                                                 ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

donate button
Please choose the payment system to make a donation

     Νοιώθουμε την ανάγκη, επειδή προκληθήκαμε, να δώσουμε μιαν απάντηση στους κυβερνητικούς ¨Συνδικαλιστές¨ που δυστυχώς επιδίδονται στην κυβερνητική προπαγάνδα, απέχοντας προκλητικά από τους αγώνες που καθημερινά δίνει το σ.κ για μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν αυτήν την περίοδο από την σκληρή-αντεργατική και αντιλαϊκή ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

      Αφορμή γι΄ αυτήν μας την παρέμβαση είναι η προπαγάνδα για την ¨αύξηση των Αργιών-Νυκτερινών και το ζεστό χρήμα στις τσέπες των Εργαζόμενων¨, όπως αρέσκονται να λένε…..των αργιών και νυκτερινών, που δυστυχώς ακόμη δεν έχουν καταβληθεί για το 2017 και όχι μόνον.

           Ποια είναι όμως η αλήθεια, που δεν την λένε…….

    Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το νέο μισθολόγιο που ψήφισε και εφαρμόζει από την 1/1/16, μέσα στις πάμπολλες περικοπές και μειώσεις που έφερε σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους, σε εμας τους Νοσοκομειακούς επέβαλλε 20% περαιτέρω μειώσεις στις αμοιβές των Αργιών και Νυκτερινών.

      Αυτές λοιπόν τις περικοπές, αυτές τις μεγάλες μειώσεις, αντιπάλεψε όσο μπορούσε το δημοσιο-ϋπαλληλικό κίνημα. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδίκησε-παρέμβηκε και πίεσε πάρα πολλές φορές για την αδικία που επιπλέον είχε συντελεστεί στην πληρωμή των αργιών-Νυκτερινών των Νοσοκομειακών, την επαναφορά τους δηλ. στην κατάσταση  πριν από το νέο μισθολόγιο, ένα αίτημα που με μια καθυστέρηση ενός και πλέον έτους έγινε αποδεκτό, όχι όμως όπως το διεκδικούσαμε, αναδρομικά από την αρχική περικοπή την 1/1/2016, αλλά δυστυχώς από την 1/1/17.

      Η Προαναφερόμενη λειψή εξέλιξη  που δεν αξίζει τον κόπο προπαγάνδας, ούτε από τους κυβερνητικούς Συνδικαλιστές, ούτε από τα κάθε λογής εμπαθή παπαγαλάκια με τις εμετικές και ανάξιες λόγου αναφορές τους, πολύ δε περισσότερο από εμάς την στιγμή που πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα, όπως είναι:

 • Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, όπου οι προϋπολογισμοί μας συνεχώς μειώνονται.
 • Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ, όπου οι ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών παραμένουν και μάλιστα σε απαράδεκτα και επικίνδυνα επίπεδα.
 • Οι ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που το νέο σχετικό κυβερνητικό σχέδιο θα συρρικνώσει περαιτέρω τα υπάρχοντα τμήματα -υπηρεσίες και οργανικές θέσεις.
 • Οι καρατομήσεις Προϊσταμένων-οι μετακινήσεις και η διάλυση των υπηρεσιών.

και  άλλα πολλά  που δεν αφήνουν περιθώρια ακόμη και στον πιο καλοθελητή να σταματήσει να εναντιώνεται σ΄ αυτήν την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που απέχει πολύ από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και εξαγγελίες ως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δυστυχώς εξαπάτησαν τούς Εργαζόμενους και γενικότερα όλο τον Ελληνικό λαό.

     Γι΄ αυτό λοιπόν λέμε σε όλους αυτούς και ιδιαιτέρως στα κάθε λογής ασήμαντα παπαγαλάκια, από το να ομιλούν και να προκαλούν, καλύτερα είναι να σιωπούν……

 

  Δ.Σ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ-ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΜΟΥ ΜΑΚΡΗ

donate button
Please choose the payment system to make a donation

«Ραντεβού» με σημαντικό μέρος από το έργο του μεγάλου και διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Μέμου Μακρή, θα έχει από αύριο (Τετάρτη) 22 Μαρτίου η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή, μέσω της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.

 

Με τίτλο «Μέμος Μακρής – Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934-1950», στις 8.00 το βράδυ ανοίγει τις πύλες της η έκθεση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

 

H έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 29 Απριλίου . Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στο πλαίσιο των δράσεών της για το 2017,  στην οποία παρουσιάζονται μια σειρά από σχέδια και γλυπτικά έργα του Μέμου Μακρή από τη πρώτη φάση δημιουργίας του καλλιτέχνη.

 

Μέσα από τη φιλοξενία και παρουσίαση των εκθεμάτων, επιχειρείται  να φωτιστεί η πρώιμη καλλιτεχνική δημιουργία του Μέμου Μακρή, της περιόδου μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δηλαδή τη δεκαπενταετία από το 1934, οπότε και ο νεαρός καλλιτέχνης ξεκινά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έως το 1950, που εγκαθίσταται οριστικά στη Βουδαπέστη.

 

Αφορμή για αυτή την έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα, στάθηκε η ανακάλυψη μιας σειράς σχεδίων του Μέμου Μακρή από τη Σχολή Καλών Τεχνών, και κυρίως από την περίοδο της Κατοχής, στα κατάλοιπα της πρόσφατα εκλιπούσας ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου (1915–2016), με την οποία ο γλύπτης συνδεόταν αισθηματικά από τα χρόνια των σπουδών του και έως το 1948, οπότε γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, τη Σερβογαλλίδα Ζιζή Σίρνιτς.

 

Η σημασία αυτών των περίπου τριάντα φύλλων είναι κομβική για το έργο του Μακρή, δεδομένου ότι πρόκειται για τα μοναδικά σχέδιά του που σώζονται, αφού δεν μας είναι γνωστές μετέπειτα ζωγραφικές του προσπάθειες. Παράλληλα με τα λιγοστά σχέδια συγκεντρώνονται στην έκθεση και αρκετά από τα γλυπτικά έργα του Μακρή που χρονολογούνται στα χρόνια αυτά και συγκροτούν την πρώτη φάση της δημιουργίας του.

Ο Μέμος Μακρής, γλύπτης διεθνούς ακτινοβολίας, χαρακτηρίστηκε σαν ο σημαντικότερος από τους παραστατικούς Έλληνες γλύπτες. Διεθνιστής καλλιτέχνης με πλούσιο έργο, μεγάλος δημιουργός, ακούραστος αγωνιστής της ειρήνης.

Πολύτιμη παρακαταθήκη στους νεότερους, είναι το Μνημείο του Μαουτχάουζεν «Προς τιμή των θυμάτων», το μνημείο της «Διεθνούς Ταξιαρχίας», το μνημείο της «Απελευθέρωσης» στο Πετς, το «Ζευγάρι» που στόλιζε το προαύλιο της Εθνικής Πινακοθήκης, το ηρωικό «κεφάλι» που φιλοτέχνησε και δώρισε στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου, η «Προτομή του Λένιν» που δώρισε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και κοσμεί το αίθριο του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής, το μνημείο που συμβολίζει την Αμαλιάδα – «μάνα» του Νίκου Μπελογιάννη, το οποίο κοσμεί την πλατεία της πόλης, το άγαλμα του Μάνου Κατράκη στο Κατράκειο Θέατρο, το άγαλμα από ορείχαλκο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη μπροστά στο Δημαρχείο Αμαρουσίου Αττικής, ο αδριάντας του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη της Κύπρου Μακαρίου που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου,  το γλυπτό που απεικονίζει την κόρη του, με τίτλο, «Η κόρη μου η Κλειώ», στη Ιεράπετρα της Κρήτης στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.

 

Ο Μέμος Μακρής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1913. Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις της εποχής επηρέασαν από μικρή ηλικία την οικογένεια του Μέμου Μακρή και τον ίδιο. Ο πατέρας του Νικόλαος, με καταγωγή από τους Παξούς, ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο σταφίδας, όμως η σταφιδική κρίση κατέστρεψε την επιχείρησή του και η οικογένεια Μακρή εγκαταστάθηκε το 1919 στην Αθήνα.

 

Με το τέλος των μαθητικών σπουδών του, άρχισε να εργάζεται σε μια Τεχνική Εταιρεία, όπου πολιτικοποιήθηκε και έγινε μέλος, το 1931, του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το 1934 ξεκίνησε σπουδές γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Αρχικά, φοίτησε στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Το 1937 ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Απάρτη, επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση και ήρθε σε επαφή με τα έργα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Επέστρεψε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1939, στο εργαστήρι του Μιχάλη Τόμπρου.

Από τα φοιτητικά του ακόμα χρόνια, πήρε ενεργά μέρος στο εργατικό κίνημα της χώρας μας και στον κύκλο του περιοδικού «Νέοι Πρωτοπόροι», του περιοδικού που συσπείρωσε την προοδευτική διαννόηση της εποχής, που συνεργάστηκαν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Τάσσος και που αδιαμφισβήτητα επηρρέασε την καλλιτεχνική παραγωγή τόσο της συγκεκριμένης, όσο και της μετέπειτα περιόδου, φέρνοντας σε επαφή τους έλληνες καλλιτέχνες με την επαναστατική τέχνη και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Στο διάστημα της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση, οργανώνοντας παράνομες ομάδες καλλιτεχνών. Υπήρξε συνιδρυτής του ΕΑΜ Καλλιτεχνών, ιδρυτικό μέλος του «Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου» και ένας από τους οργανωτές της Πανελλήνιας Εκθεσης του 1941 στο «Αρχαιολογικό Μουσείο», την οποία έκλεισαν οι αρχές της Κατοχής, ενώ σύστησε μαζί με τον Βασίλη Ρώτα και τον Μάνο Κατράκη το Θεατρικό Εργαστήρι στο Παγκράτι και έλαβε μέρος σε πλήθος άλλες δράσεις. Μετά την Απελευθέρωση, το ΕΑΜ ανέθεσε στον Μ. Μακρή την οργάνωση του μορφωτικού τομέα. 

Μετά τα Δεκεμβριανά, χάρη στον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιο Μερλιέ, διέφυγε με υποτροφία στη Γαλλία, επιβάτης στο λίμπερτι Ματαρόα, μαζί με άλλους νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες, αρκετοί εκ των οποίων κινδύνευαν λόγω της ένταξής τους στην Αριστερά.

Έφτασε στο Παρίσι στα τέλη του 1945. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον Μαρσέλ Ζιμόν και τον Ανρί Λωράν, επισκέφθηκε εκθέσεις και εξέθεσε γλυπτά του στο Σαλόνι Νέας Γλυπτικής και στο Φθινοπωρινό Σαλόνι 1949–1950.

Ομως, το καλοκαίρι του 1950, στην περίοδο του ψυχρού πολέμου, οι γαλλικές αρχές τον απέλασαν, γιατί συμμετείχε στο Συνέδριο της Ειρήνης και σε άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Από τότε εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη, όπου καθιερώθηκε σαν ένας από τους πιο αξιόλογους γλύπτες της Ουγγαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλες τις πρεσβείες στις οποίες απευθύνθηκε για να γίνει δεκτός, μόνο η ουγγρική ανταποκρίθηκε θετικά, έτσι ο Μακρής, συνοδευόμενος από τη Σερβογαλλίδα σύζυγό του Ζιζή Σίρνιτς, βρέθηκε στη Βουδαπέστη. Το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα δεν τον εμπόδισε να σταδιοδρομήσει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας, όπου βρήκε όλες τις κρατικές και θεσμικές προϋποθέσεις για να δημιουργήσει, χωρίς το φόβο των διώξεων. Γρήγορα έγινε μέλος των καλλιτεχνικών συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας, πήρε μέρος σε μεγάλες κρατικές εκθέσεις και διοργάνωσε την πρώτη ατομική του έκθεση, στην Εθνική Πινακοθήκη της Βουδαπέστης τον Απρίλιο του 1951, με έργα από την περίοδο του Παρισιού.

Η εγκατάστασή του στην Ουγγαρία, τον βοήθησε να ξεφύγει από την ατομιστική θεώρηση της τέχνης και να την αντιμετωπίσει σαν κοινωνικό φαινόμενο, σα φορέα αξιών που απευθύνεται στο πλατύ κοινό με λειτουργικό προορισμό. Εκεί, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μνημειακά έργα σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, έργα που δημιούργησαν «σχολή» στην Ουγγαρία, δουλεμένα στο μέταλλο, χαρακτηριστικό υλικό της πενηντάχρονης προσφοράς του. Φιλοτέχνησε προτομές και αγάλματα προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, αλλά και απλών ανθρώπων, γυναικείες μορφές και γυμνά, ανάγλυφες και ολόγλυφες μνημειακές συνθέσεις. Χρησιμοποίησε το χαλκό, το μολύβι, την πέτρα, το μάρμαρο και την τερακότα. Ειδικά για τις συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων χρησιμοποίησε σφυρήλατες και οξυγονοκολλημένες πλάκες χαλκού.

 

Για την προσφορά του, του απονεμήθηκε το ανώτατο βραβείο της Ουγγαρίας «Κόσιουτ». Κύριο περιεχόμενο της δημιουργίας του ήταν ο θρίαμβος της ειρηνικής και της ελεύθερης ζωής, μια κραυγή κατά του φασισμού και της αντίδρασης. Η αντίληψή του για την πλαστική σύνθεση του χώρου, εκφράζει τις πιο σοβαρές αναζητήσεις στο χώρο των εικαστικών τεχνών και μαζί την προσπάθεια για την ιδανική μετάπλαση του αρχαϊκού σε σύγχρονο. Τα έργα του Μ. Μακρή διακρίνονται όμως και για τον ανθρωποκεντρισμό τους. Είναι θέματα που αντλήθηκαν από βιώματα άμεσα, συγκινησιακά, από τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Ο Μακρής επέστρεψε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, το 1974, και το 1978 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Το 1975, ο καλλιτέχνης ξαναπήρε την ελληνική ιθαγένεια. Οπως χαρακτηριστικά σημείωναν: «Ο χρόνος και η απόσταση δεν αδυνάτισαν τις ρίζες του. Αφαίρεσαν, αντίθετα, τα περιγραφικά εξωτερικά στοιχεία και τόνωσαν τα κύρια και διαρκή, γενικεύοντας τους χαρακτήρες μιας βαθύτερης ελληνικότητας». Με ενθουσιασμό και συγκίνηση, στήθηκε η πρώτη του μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη το 1978. «Από το 1975, που απόχτησα ξανά την ιθαγένειά μου» έλεγε ο Μ. Μακρής, «έρχομαι κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο τώρα νιώθω πως έρχομαι για πρώτη φορά, γιατί ήρθα με τα έργα μου μαζί. Πριν είχα το αίσθημα του τουρίστα. Τώρα ήρθα με την «ταυτότητά μου» και να δούμε ποια εντύπωση θα κάνει αυτή η ταυτότητα…».

 

Το 1992 πραγματοποίησε στην Γκαλερί Σκουφά την τελευταία ατομική του έκθεση, πρώτη φορά με μη ανθρώπινο θέμα: τους κάκτους. Έπειτα από σύντομη ασθένεια και ενώ προετοίμαζε αναδρομική έκθεση στη γενέτειρά του την Πάτρα, ο Μέμος Μακρής πέθανε στην Αθήνα τον Μάιο του 1993, σε ηλικία 80 ετών.

 

Οι μαθητές των σχολείων  θα έχουν την ευκαιρία να  ξεναγηθούν στην έκθεση  (τηλ. επικοινωνίας για προγραμματισμό επίσκεψης: 2610 624088)

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ανοικτές ξεναγήσεις με τον ιστορικό τέχνης Γρηγόρη Αναγνώστου.

Πρόγραμμα ανοικτών ξεναγήσεων 

Τρίτη     28 Μαρτίου       ώρα 7.00μ.μ

Τρίτη      4   Απριλίου      ώρα 7.00μ.μ

Τρίτη      25 Απριλίου       ώρα 7.00μ.μ

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110    (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ

Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

 

www.patrasculture.gr

 

facebook.com/patrasgallery

πηγη : Γραφείο τυπου δημου Πατρεων

donate button
Please choose the payment system to make a donation
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑ Η ΑΔΕΠ ,Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ ,ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Πάτρα  21/3/2017

 

Το θέμα της λήψης απόφασης για λύση και εκκαθάριση της ΑΔΕΠ Α.Ε., συζητήθηκε  στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας.

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η λύση και η εκκαθάριση της ΑΔΕΠ, που δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης στον Δήμο.

Το θέμα ψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανυπότακτη Πολιτεία» και «Δημοτική Κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ».

Καταψήφισαν οι παρατάξεις «Νέα Πόλη» και «Τώρα για την Πάτρα».

Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» και «Αγωνιζόμενοι Πολίτες».

Απείχε η παράταξη «Πάτρα Δική μας Πόλη».

Εισηγητής είναι ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

 

Παραθέτουμε την  εισήγηση του δημαρχου Πατρέων κου Κ. Πελετίδη :

 

«Η ΑΔΕΠ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας), έχει νομική μορφή Α.Ε. ΟΤΑ του Ν.3463/2006.

Συστάθηκε στις 24/4/2008 ως αναπτυξιακός κλάδος της πρώην ΑΔΕΠ που λειτουργούσε από το 1993.

Έχει ορίζοντα λειτουργίας 15 χρόνια και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, μπορεί να συντομευτεί ή να παραταθεί η χρονική διάρκεια.

Η ύπαρξη διαχρονικά των Δημοτικών Επιχειρήσεων, διευκόλυνε τις Δημοτικές Αρχές, να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπλοκή των ιδιωτών, τις συνεργασίες και συμπράξεις μαζί τους, τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΔΕΠ, που έφτασε στο σημείο σε προηγούμενα χρόνια, να απασχολεί μέχρι και 250 εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χαμηλούς μισθούς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε κάθετα διαφωνήσει με την ύπαρξη και λειτουργία των Αναπτυξιακών Επιχειρήσεων. Ζητούσε τη λύση και εκκαθάριση της ΑΔΕΠ και τη μεταφορά των εργαζομένων, των προγραμμάτων και των υποδομών στο Δήμο.

Η συνέχιση της λειτουργίας της το διάστημα που είμαστε Δημοτική Αρχή κατέστη υποχρεωτική γιατί από το 2011, καταργήθηκε με νόμο η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού της στο Δήμο και τυχόν λύση της θα είχε ως συνέπεια την απόλυση των εργαζομένων.

Σήμερα, με το Άρθρο 76 του Νόμου 4443/2016, δίνεται η δυνατότητα σε περίπτωση λύσης Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ, της οποίας το ποσοστό είναι τουλάχιστον στο 90% των μετοχικών της κεφαλαίων ανήκει στον οικείο ΟΤΑ, το προσωπικό της με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, να μεταφερθεί στον αντίστοιχο Δήμο, με την ίδια σχέση εργασίας, ύστερα από ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση για τη λύση της.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο καλείται με απόφασή του, να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο, να προτείνει τη λύση της ΑΔΕΠ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, που συγκαλείται στις 24 Μαρτίου.

Η σημερινή απόφασή μας, μας δίνει τη δυνατότητα σε επόμενη συνεδρίασή μας, να αποφασίσουμε για την κατάταξη του προσωπικού της ΑΔΕΠ σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο, αντίστοιχες των τυπικών προσόντων τους.

Αυτή η απόφαση είναι ωφέλιμη για τους εργαζόμενους, γιατί τελειώνει μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας και διασφαλίζονται καλύτερα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, όσα έχουν απομείνει από τα μνημόνια και την αντεργατική λαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.

Η περίοδος που διανύουμε, -το 2016 και το 2017-, έχει τρομερές δυσκολίες, γιατί είναι διάστημα που έχει λήξει η προηγούμενη προγραμματική περίοδος και η νέα δεν έχει ουσιαστικά αρχίσει, λόγω καθυστέρησης, που σχετίζεται με τις διαδικασίες όπως έχουν οριστεί από την Ε.Ε., τους επικεφαλής εταίρους των προγραμμάτων, τις διαχειριστικές αρχές κ.λπ.

Οι προτάσεις μας για τα νέα προγράμματα, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθούν.

Ο ανταγωνισμός για τη συμμετοχή στα προγράμματα όλων των ειδών, είναι οξύτατος. Περιφέρειες, Δήμοι, Περιφερειακές Δημοτικές και Διαδημοτικές Επιχειρήσεις, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, ιδιώτες, έχουν επιδοθεί σε μια ανελέητη αναζήτηση για ένταξη σε προγράμματα, γιατί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.), έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί, με αποτέλεσμα τα προγράμματα να αποτελούν την μοναδική πηγή χρηματοδότησης για υπηρεσίες και έργα.

Η λύση της επιχείρησης σχετίζεται με τη θέση μας ότι λειτουργίες, υπηρεσίες και δράσεις του Δήμου, δεν πρέπει να εκχωρούνται σε ιδιώτες και παντός είδους Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις (δημοτικές, διαδημοτικές, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ). Να μην ιδιωτικοποιηθούν και εμπορευματοποιηθούν κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων, να μην επιβαρυνθούν με νέα χαράτσια τα λαϊκά στρώματα. Θα έχει συνολικά όφελος ο Δήμος, γιατί οι υπηρεσίες του ενισχύονται με έμπειρο, επιστημονικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να τις στηρίξει στην υλοποίηση των προγραμμάτων και τις υπόλοιπες δράσεις, που σήμερα υλοποιεί η ΑΔΕΠ.

Οι προτάσεις μας, που έχουν κατατεθεί για δεκάδες νέα προγράμματα, μπορούν να υλοποιηθούν με φορέα το Δήμο και θετικά αποτελέσματα για τους δημότες μας».

ΠΗΓΗ : Γραφείο τύπου Δήμου Πατρέων /

Τηλ. : 2613– 610210 

E mail : dimospatras@gmail.com
Δειτε τωρα ζωντανα (Live ) την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Πατρεων

Παρακολουθήσετε LIVE  την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του δήμου της Πάτρας στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ

donate button
Please choose the payment system to make a donation