«Καρκίνος του Μαστού: πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση» στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Δέλτα στη Σίνδο στις 29/4          

28/3/2017

 

 

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα αφιερώνει την επόμενη διάλεξή του σε μία πολύ σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες: τον καρκίνο του μαστού. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 στις 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου.

Ο στρατιωτικός ιατρός, χειρουργός μαστού και μαστολόγος Βλάσης Τσαντήλας θα μιλήσει για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ενώ το παρόν θα δώσουν και μέλη του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού Ν. Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής».

 

Δείτε το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων

 

Τετάρτη 29/03, ΣΙΝΔΟΣ, Συνεδριακό Κέντρο

Εκδήλωση με το Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

Θέμα: «Καρκίνος του μαστού: πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση»

 

Τετάρτη 05/04, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου

Χατζίκος Ευάγγελος, Καθηγητής Αυτοματισμού Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Θέμα: «Διαδίκτυο (ίντερνετ) και η επίδραση του στους νέους»

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

πηγη : Γραφείο τύπου Δήμος Δελτα

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 
ΟΛΜΕ : Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών απολυμένων από ιδιωτικά σχολεία

Αθήνα, 29/3/2017

 

 

 

ΔΟΕ                                                                      ΟΛΜΕ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ:

 

  • Στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ που διαλύει το δημόσιο σχολείο και υποβαθμίζει τον ρόλο του εκπαιδευτικού

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

 

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

  • Μαζικούς Μόνιμους Διορισμούς ΤΩΡΑ

  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

  • Δημόσια – Δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 5 Απριλίου στη 1 μ.μ.

ΑΘΗΝΑ –Προπύλαια, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Άγαλμα Βενιζέλου – ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

3ωρη στάση εργασίας 11.00 – 14.00 και 14.00 – 17.00


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ,

Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών

απολυμένων από ιδιωτικά σχολεία

 

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για τη μη αναγνώριση και μισθολογική εξέλιξη της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που απολύθηκαν από ιδιωτικά σχολεία και εντάχθηκαν στους πίνακες αναπληρωτών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νόμο 4354/2015 (ΦΕΚ 176/τ. Α΄/16-12-2015) – νέο μισθολόγιο – όπου καθορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος μισθολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που απολύθηκαν από ιδιωτικά σχολεία και προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται πλέον για τη μισθολογική τους εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του 4024/2011 η προϋπηρεσία τους αναγνωριζόταν και για μισθολογική εξέλιξη.

Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετά την απόλυσή τους υπηρετούν σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να καλύψουν κενά της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ζητήσει την πλήρη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη όλων των αναπληρωτών, αλλά είναι προφανές ότι ως πρώτο βήμα θα πρέπει να αρθεί η αδικία ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προϋπηρεσία στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία, ώστε να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση και να αναγνωρίζονται μισθολογικά τα ίδια χρόνια και στους αναπληρωτές απολυμένους από ιδιωτικά σχολεία, όπως και στους υπόλοιπους, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και μέχρι την πλήρη αναγνώριση όλου του χρόνου προϋπηρεσίας για όλους τους αναπληρωτές.
Ο Αγώνας των εκπαιδευτικών και η Ουτοπία των διοικούντων…, του Γιώργου Παπαγρηγοράκη

Ο Αγώνας των εκπαιδευτικών και η Ουτοπία των διοικούντων…

    Με χαρά και ικανοποίηση διάβασα την είδηση πως η ΕΛΜΕ Χανίων ακύρωσε σεμινάριο που ανομολόγητο σκοπό είχε να παρέχει μία «πιστοποίηση» σε δασκάλους και καθηγητές της γενικής παιδείας, για να καλύπτουν το ωράριό τους στην ειδική αγωγή.
    Η εκ του προχείρου κάλυψη των κενών της ΕΑ με τη μέθοδο της συμπλήρωσης ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών γενικής αγωγής (που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί) οδήγησε τα τελευταία χρόνια στο να γίνονται ακόμα λιγότεροι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν τα προσόντα, με θύματα βέβαια τα παιδιά της ΕΑ και τους γονείς τους, που παίρνουν από το δημόσιο σχολείο μία στήριξη πολύ κατώτερη απ’ αυτήν που δικαιούνται.
    Οι συνάδελφοι, λοιπόν, της ΕΛΜΕ Χανίων ακυρώνοντας το διήμερο (!) αυτό σεμινάριο στάθηκαν στο ύψος τους και στήριξαν τους συναδέλφους τους και τη δουλειά τους! Και η δουλειά τους είναι, να είναι ΔΑΣΚΑΛΟΙ! Όχι βέβαια υπάκουοι και «αξιολογημένοι», όπως τους «θέλουν» οι κυβερνώντες, αλλά ΔΑΣΚΑΛΟΙ!
    Συνεπώς, κανένας που καλύπτει διοικητική (πολιτική) θέση, όπως π.χ. ένας προϊστάμενος εκπαίδευσης, δεν είναι σε θέση να τους συμβουλεύει για το επιστημονικό και ειδικά για το συνδικαλιστικό τους έργο, αφού από θέση έχει σαν στόχο και καθήκον του την προώθηση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στη διάλυση των δημόσιων δομών της ΕΑ. Μόνο κάποιος που έχει λόγους να κρύψει τους σκοπούς του ακολουθεί αυτήν την τακτική, εφόσον βέβαια έχει μάθει να υποκλίνονται μπροστά του οι πάντες… Αυτοί οι αθεόφοβοι, όμως, αντιδρούν και δε σκύβουν το κεφάλι! Πώς τολμούν;
    Πώς να το διαχειριστεί ένα «στέλεχος» αυτό το γεγονός; Χρησιμοποιώντας την ειρωνεία, την κοροϊδία, το «καλόπιασμα», το πατρικό ύφος και τις συμβουλές… Τι προτείνει ακριβώς; Μοιάζει σα να λέει: «Οργάνωσε ΕΛΜΕ κάποια σεμινάρια κι εγώ θα είμαι αρωγός σου…» Και παρακάτω: «Κοίτα πως οργανώνω εγώ τα ΣΔΙΤ!!! Κοίτα πως σε παραπέμπω στην εποχή του Κονδυλάκη…» Θυμάστε βέβαια εκείνο το περίφημο: «Τι πολιτικός θα ήμουν εγώ, αν δεν είχα τη δύναμη να μετακινήσω έναν δάσκαλο;»
    Χρησιμοποιεί, βέβαια, και τρυκ που καλύτερα θα ήταν να τα αφήσει για κείνους που ξέρουν να τα χρησιμοποιούν κι εκεί που πιάνουν τόπο, σαν το «διαίρει και βασίλευε» (των Εγγλέζων): «Καημένοι μικροί παρασυρμένοι εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας, σας παρέσυραν οι συνάδελφοι σας της Β/βάθμιας να μην παρακολουθήσετε το σεμινάριο του ΚΕΔΔΥ!!! Μην ενωθείτε μαζί τους! Ακούστε εμένα να δείτε χαΐρι…»
    «Ξεχνά», όμως, να πει ότι τα ΚΕΔΔΥ στα τόσα χρόνια λειτουργίας τους έχουν μέσα στις υποχρεώσεις τους τη διοργάνωση σεμιναρίων, την ενημέρωση της κοινότητας… Τώρα το θυμήθηκαν ότι πρέπει να διοργανώσουν σεμινάρια και μάλιστα με εντολή του ΙΕΠ; Ή μήπως καταργήθηκαν τα ΠΕΚ; Ποιόν νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
    Επιπρόσθετα τον σχολικό σύμβουλο ΕΑΕ (επιστημονικό συνεργάτη των εκπαιδευτικών ΕΑΕ), θα τον βλέπουν οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ μόνο στα σεμινάρια από το ΙΕΠ; Μια και σα μοναδικός στην Κρήτη ολόκληρη δεν μπορεί… είναι γενικά ακριβοθώρητος.
    Ποιος θα πει ποιά επιστημονικά και υποστηρικτικά εργαλεία που διαθέτουν τα ΚΕΔΔΥ θα διαθέτονταν στους επιμορφωμένους; Κι αν τα ΚΕΔΔΥ έχουν τέτοια εργαλεία, γιατί δε τα έδωσαν από την αρχή της χρονιάς στους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους;
    Επίσης ένα ακόμα ερώτημα: Πώς καταφέρνουν τα ΚΕΔΔΥ να κάνουν διάγνωση σε τόσα παιδιά και να υποστηρίζουν κάθε μέρα στη δουλειά τους, τους εκπαιδευτικούς, όταν τα ίδια υπολειτουργούν και δε μπορούν να εκπληρώσουν σωστά τα καθήκοντά τους;;; Ακόμη, όμως, κι αν ήταν πλήρως στελεχωμένα τα ΚΕΔΔΥ, δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες απαιτήσεις (όχι της οικονομίας, αλλά των γονιών, των παιδιών, των εκπαιδευτικών που τα έχουν ανάγκη!), γιατί λείπει η βασική και απαραίτητα προϋπόθεση που δεν είναι άλλη από την πλαισίωση όλων των σχολείων με μόνιμο, ειδικευμένο προσωπικό.
    Κι ύστερα: Γιατί το ξεκίνημα «επιμορφωτικών δράσεων», θα πρέπει να εντυπωσιάζει κάποιον; Ξέρετε «οι δράσεις» γίνονταν και στο παρελθόν και «ξεκινήματα» είχαμε πολλά. Κάτι μόνιμο, σταθερό κι αξιόλογο, όμως, εκτός από τα Διδασκαλεία, δεν είχαμε κι αυτά τα πάνε για κλείσιμο, (γιατί μειώνουν –μήπως- το εισόδημα των οργανωτών σεμιναρίων;).
Τέλος, ποιος ευτελίζει το πάγιο και χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για μόνιμη, επαναλαμβανόμενη επιμόρφωση; Ποιός μας κοροϊδεύει ότι αυτό αναπληρώνεται από τα ΕΣΠΑ και τα διήμερα σεμινάρια; Ποιός θέτει στη ζυγαριά ως αντίβαρο σ’ αυτά τις καλοπληρωμένες επιμορφώσεις από ιδιώτες και φορείς;
    Τόσα χρόνια δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν ή ξεχνάνε; Μήπως οι κυβερνώντες, για να «υποστηρίξουν» τους εκπαιδευτικούς, ψηφίζουν κι εφαρμόζουν νόμους διάλυσης ΚΑΙ του πλαισίου ειδικής αγωγής που υπάρχει; Μήπως «υποστηρίζουν» τους γονείς και τα παιδιά, όταν υπογράφουν και επιβάλλουν τη σύμπτυξη τμημάτων, όταν μειώνουν τα κονδύλια για την ΕΑΕ και για τα παιδιά που εξυπηρετεί; Ή όταν στέλνουν τους συναδέλφους σε 2, 3, 4… 14 σχολεία να διδάξουν; Ή όταν στοιβάζουν μέσα σε μια τάξη γενικής και χωρίς επαρκή υποστήριξη 4 και παραπάνω παιδιά ΕΑΕ, γιατί ξεχνούν το πώς έχουν ρυθμίσει να λειτουργούν τα τμήματα ένταξης; Ή μήπως όταν κατασυκοφαντούν και ακυρώνουν το έργο των εκπαιδευτικών παρουσιάζοντας το άσπρο-μαύρο… Τί, άραγε, έχουν να μας πουν; Μήπως ότι «το χειρότερο που κάνουν είναι το καλύτερο για μας γιατί αυτό αξίζουμε; (εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά.)»
    Ναι…, βέβαια, ξέρουμε… Αυτοί ονειρεύονται, ζουν την ουτοπία τους, εμείς όμως ζούμε τη στυγνή πραγματικότητα που μας φτιάχνουν και δεν θα το βουλώνουμε, θα αντιδρούμε και θα μας βρίσκουν απέναντι τους!!!
Μπράβο, λοιπόν, για άλλη μία φορά στην ΕΛΜΕ Χανίων και στους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ που σήκωσαν κεφάλι.
Γιώργος Παπαγρηγοράκης, 
επί τριάντα χρόνια δάσκαλος,
δώδεκα απ’ αυτά στην Ειδική Αγωγή
Αναδημοσίευση από το Zarpanews.gr 

Δείτε ακόμα: 

-Η Παρέμβαση εκπαιδευτικών για τα σεμινάρια ειδικής αγωγής του ΙΕΠ   

-ΕΛΜΕ Χανίων: Στάση εργασίας για την ειδική αγωγή στις 22 & 23/3

-ΕΛΜΕ Χανίων: Το σεμινάριο του ΙΕΠ δε θα πραγματοποιηθεί 22 & 23/3 στα Χανιά
Εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

Θεσσαλονίκη, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

 

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μεθαύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος.

donate button
Please choose the payment system to make a donation

Στην εκδήλωση ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον επίκουρο καθηγητή Συμεών Παπαδόπουλο, του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Η οικονομία στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος».

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από χορευτικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης «Ο Λεπενιώτης», υπό τη μουσική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Γερμανού Αχαλινοτόπουλου, με τη συμμετοχή φοιτητών του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ : Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γραφείο τύπου
Κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ΕΑ: «Βέλτιστη Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού»;

Κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ΕΑ: «Βέλτιστη Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού» ή «ένα ακόμα βήμα στην… ευελιξία των δημόσιων δομών ΕΑ» στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης που επιβάλλουν τα μνημόνια;

Ανακοίνωση της «Παρέμβασης Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή!» σχετικά με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή από το ΙΕΠ και τον τρόπο εισαγωγής του ιδιώτη βοηθού και νοσηλευτή στο σχολείο

Με αφορμή, την εξαγγελθείσα επιμόρφωση των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το ΙΕΠ χωρίς εξειδίκευση ή κατάρτιση σε ΕΑΕ (υπ’ αρ. 40816/Δ3, 9-03-2017), και την ρύθμιση του τρόπου εισαγωγής του ιδιώτη βοηθού και νοσηλευτή στο σχολείο [(υπ’ αρ. 40493/Δ3, 09-03-2017), έγγραφο στο οποίο περιγράφονται τα καθήκοντα των σχολικών Βοηθών σε ΣΜΕΑΕ], θα θέλαμε ως εκπαιδευτικοί της παράταξης «Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή» να εκφράσουμε την οργή μας σε ότι αφορά στις εξελίξεις αυτές που είναι αποτελέσματα των μνημονικών πολιτικών και στοχεύουν στη διάλυση των δημόσιων δομών ΕΑΕ.

Η έντονη αντίθεσή μας έχει την αιτία της στο γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές με πρόσχημα «να αξιοποιήσει (ενν.: η δημόσια εκπαίδευση) με το βέλτιστο τρόπο το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, να εξυπηρετούνται άμεσα οι ανάγκες των μαθητών και να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών ΕΑΕ», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στην ουσία αποτελούν νέο πλήγμα στην ειδική εκπαίδευση και την διδασκαλία των παιδιών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να υποστηριχθούν σε ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Ο λόγος γι’ αυτές τις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προφανώς -για μια ακόμη φορά- η εξοικονόμηση κονδυλίων στις προσλήψεις αναπληρωτών και η αποφυγή μόνιμων διορισμών στην ΕΑΕ υλοποιώντας πολιτικές της Ε.Ε. που υποβαθμίζουν το ρόλο της ειδικής αγωγής και μεταφέρουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των παιδιών που ανήκουν στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής στον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης.

Σε ότι αφορά στη λεγόμενη επιπρόσθετη επιμόρφωση των μόνιμων εκπαιδευτικών χωρίς κατάρτιση ή εξειδίκευση στην ΕΑΕ, ας σημειωθεί πως αυτή εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορά στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για Παράλληλη Στήριξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στηρίζει ουσιαστικά την Ειδική Αγωγή, καθώς επενδύει ελάχιστα στην κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που το ίδιο επιλέγει για τη στελέχωσή της.

Μια τέτοιου είδους διαχείριση της επιμόρφωσης έρχεται να επικυρώσει την λογική του άρθρου 48 του ν. 4415/2016. Υπενθυμίσουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2016 δημοσιεύτηκε η τροπολογία του νόμου στο ΦΕΚ 159/Α/6-9-2016: «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», το άρθρο 48 της οποίας περιλαμβάνει «Ρύθμιση θεμάτων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», όπου αναφέρει ότι «μπορούν πλέον να αποσπώνται σε δομές ειδικής αγωγής μόνιμοι εκπαιδευτικοί ακόμη και χωρίς κανένα απολύτως προσόν» (!!!) σε περίπτωση αδυναμίας πλήρωσης των κενών. Αυτή η διάταξη οδήγησε και οδηγεί στη μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ για τα επόμενα σχολικά έτη, αφού  νομοθετείται η «ελεύθερη μετακίνηση» εκπαιδευτικών από τη γενική στην ειδική εκπαίδευση και από βαθμίδα σε βαθμίδα για να καλυφτούν όχι προσωρινά (ούτε αυτό άλλωστε είναι δικαιολογία για τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής) αλλά μόνιμα οι μεγάλες ανάγκες των ειδικών δομών. Το Υπ. Παιδείας κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή της πλήρους εφαρμογής της κινητικότητας στο χώρο της εκπαίδευσης, της ελαχιστοποίησης των προσλήψεων αναπληρωτών και των μηδενικών μόνιμων διορισμών.

Δεν είναι τυχαίο και το σχετικό έγγραφο (υπ.αριθμ. 27414/Ε2/20-02-2017) από τη Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Α’ Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το οποίο ένας εκπαιδευτικός, για να κριθεί υπεράριθμος, θα πρέπει πρώτα να έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες κάλυψης και συμπλήρωσης του υποχρεωτικού του ωραρίου στη σχολική μονάδα όπου είναι τοποθετημένος οργανικά ακόμη και με δυνατότητα απασχόλησης σε τμήμα ένταξης!!!

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή εμφανίζεται το υπ’ αρ. 40493/Δ3, 09-03-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΠΕΘ, στο οποίο περιγράφονται τα καθήκοντα των σχολικών Βοηθών σε ΣΜΕΑΕ. Γίνεται, δηλαδή, αναφορά σε έναν καινούργιο κλάδο, του Σχολικού Βοηθού, ο οποίος θα προσλαμβάνεται μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (ΟΑΕΔ)!!! Αυτό σημαίνει είσοδο προσωπικού από την πίσω πόρτα, αυτή του ΟΑΕΔ και σύσταση ενός άλλου κλάδου (?) (που στη πραγματικότητα δεν είναι αφού είναι εξαρτώμενοι από πρόγραμμα ΕΣΠΑ) και συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος της εισόδου ιδιωτών μέσα στο δημόσιο σχολείο που θα ελέγχονται από άλλους φορείς όπως Δήμοι και ΣΔΙΤ, για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών, θέτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο σε αμφισβήτηση την εργασία των αναπληρωτών νοσηλευτών, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού κ.λπ.

Το έργο του προσωπικού αυτού προβλέπεται να είναι υποστηρικτικό και βοηθητικό και θα περιλαμβάνει επικουρική υποστήριξη στα καθήκοντα του εκπαιδευτικού προσωπικού, του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ενώ το πρόγραμμα του εν λόγω προσωπικού θα συντάσσεται από τον Διευθυντή του σχολείου.

Πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι είχε ψηφιστεί νόμος που δίνει τη δυνατότητα της εισαγωγής ιδιωτών που μπορούν πλέον να προσλαμβάνονται από τους γονείς για την παράλληλη στήριξη.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τους δανειστές, οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΠΕΘ στην ΕΑΕ αμφισβητούν τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της, μειώνουν την απαίτηση για μόνιμους διορισμούς και ναρκοθετούν τη θεσμική και επιστημονική οργάνωση της δημόσιας Ειδικής Εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ουσιαστική συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για ψήφιση μέτρων μετά το 2018, χρονιά που υποτίθεται θα τελείωναν τα Μνημόνια, πέρα από το ότι προαναγγέλλει και για τα επόμενα χρόνια τη λεηλασία του εισοδήματος όλων, θα περιέχει δεσμεύσεις και για την παραπέρα «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις. Άλλωστε, η δραστική μείωση του δημοσίου τομέα και του μισθολογικού και λειτουργικού του κόστους έχει συμφωνηθεί και επιβάλλονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ παραμονεύει σταθερά και ο δημοσιονομικός κόφτης. Θέλουν ένα μικρό και επιτελικό δημόσιο, με συρρίκνωση των δημόσιων παροχών και υπηρεσιών, με ιδιωτικοποίηση μέρους τους και με τη λειτουργία του δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε όφελος του κεφαλαίου. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του δημοσίου και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Γι’ αυτό οι μόνιμοι διορισμοί παραμένουν μηδαμινοί, ενώ επεκτείνεται η ελαστική εργασία με παλιές και νέες μορφές [κάθε είδους συμβασιούχοι, ωφελούμενοι, προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ προστίθενται και οι 6.726 της «μαθητείας» με αμοιβή στο 75% του κατώτερου μισθού (υποκατώτατος)], για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Η προαναγγελία χιλιάδων απολύσεων συμβασιούχων με την απαγόρευση ανανέωσης των συμβάσεων πέραν του 2017 ή του 24μηνου σηματοδοτεί τη συμφωνημένη με την Ε.Ε. εναλλαγή στην εργασία και το μοίρασμα μιας θέσης σε περισσότερους εργαζόμενους, εντείνοντας την επισφάλεια και την ομηρία. Τέλος, με την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων, τα επικαιροποιημένα οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων και την κινητικότητα η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει την κατάργηση οργανικών θέσεων και τη νέα μορφή του «μικρού και ευέλικτου» δημόσιου, ενώ παράλληλα εκκινεί την διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης των υπαλλήλων προετοιμάζοντας τη βάση για την κατηγοριοποίηση τους και την κινητικότητα.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Οι εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής, οι γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτό το πισωγύρισμα. Συμμεριζόμαστε τα αιτήματα του ΣΑΤΕΑ (σύλλογος απόφοιτων τμημάτων ειδικής αγωγής) που διεκδικεί:

–Το ΥΠΠΕΘ να αποσύρει το άρθρο 48 του ν. 4415/2016

–Το ΙΕΠ, οι σχολικοί σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής και τα ΚΕΔΔΥ να μην προβούν σε ανάλογες «επιμορφώσεις της ντροπής»!

–Μόνιμους διορισμούς και κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με το απαραίτητο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

–Έγκαιρη οργάνωση και σωστό παιδαγωγικό σχεδιασμό για την ποιοτική διασφάλιση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών χωρίς την ένταξή τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Λειτουργία σταθερών, δημόσιων και δωρεάν επιμορφωτικών δομών για όλους τους εκπαιδευτικούς.

–Καλούμε τους προς επιμόρφωση συναδέλφους να αναδείξουν όλα τα παραπάνω μελανά σημεία της διαδικασίας!

Τέλος, ως «Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή» ζητάμε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων που θα συνεδριάσει την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 να πάρει απόφαση και ν’ αναλάβει στο αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την αποτροπή των αρνητικών εξελίξεων στον χώρο της ΕΑΕ οργανώνοντας σ’ αυτήν την κατεύθυνση τις κατάλληλες -κινηματικά- ενέργειες και ερχόμενο σε συντονισμό και με άλλες ΕΛΜΕ (π.χ. ΕΛΜΕ Κορινθίας) που έχουν τοποθετηθεί θετικά και προσυπογράφουν τις παρακάτω διεκδικήσεις του Συλλόγου  Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, οι οποίες κατατέθηκαν και στη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18/02/2016, με αίτημα προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποτελέσουν μέρος των διεκδικήσεων της ομοσπονδίας μας προς το υπουργείο.

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής συγκεκριμένα, διεκδικεί:

–«Την επαναφορά του προσοντολογίου που όριζε ο νόμος 3699/2008 για όσους μόνιμους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να μετατεθούν, αποσπαστούν η να διατεθούν για συμπλήρωση ωραρίου σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το οποίο τροποποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016. Οι υπεραριθμίες στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που προέκυψαν από την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας στη γενική Εκπαίδευση (μείωση ωρών διδασκαλίας μαθημάτων, κατάργηση της μείωσης ωραρίου σε υπευθύνους εργαστηρίων κ.α.), δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν εις βάρος των  μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

–Την αποσύνδεση της λειτουργίας των τμημάτων ένταξης με την μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα της γενικής τάξης, όταν εκεί φοιτούν μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Η μείωση των μαθητών ανά τμήμα στη γενική τάξη  δε μπορεί σε καμία περίπτωση να σχετίζεται με την λειτουργία του τμήματος  ένταξης, καθώς οι μαθητές δεν υποστηρίζονται σε όλα τα μαθήματα μέσα στο τμήμα ένταξης και οι ώρες που φοιτούν σε αυτό είναι συγκεκριμένες και δε μπορούν να υπερβαίνουν τις 15 ανά εβδομάδα. Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 09/02/2017 (άρθρο 11), μοιραία θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών τμημάτων ένταξης, για την αποφυγή συγχώνευσης τμημάτων και απώλειας οργανικών θέσεων σε πολλές σχολικές μονάδες. Αυτή είναι λοιπόν η προτεραιότητα στην υποστήριξη των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, με την ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης που με τόσο ενθουσιασμό ανακοίνωνε το Υπουργείο και οι αρμόδιοι;

–Την κατάργηση των κατώτατων ορίων στον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα τμήματα των ΣΜΕΑ. Οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί από τους μαθητές που φοιτούν σε δομές ΕΑΕ, η διαφορετική αντιμετώπιση που συχνά απαιτείται για την υποστήριξη των μαθητών αυτών αλλά και το γεγονός ότι οι εγγραφές μαθητών στις δομές αυτές-κυρίως σε επαρχιακές και νησιωτικές περιοχές-συχνά είναι λιγότερες από τρεις (3) ανά έτος, δεν επιτρέπουν την ύπαρξη κατώτατων ορίων στον αριθμό των μαθητών για τη σύσταση ενός τμήματος, η οποία προβλέπεται στη ρύθμιση που αναφέρθηκε πιο πάνω».

Για εμάς, την «Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή», είναι φανερό πως η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως πεδίο εφαρμογής κάθε είδους ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κατηγοριοποιήσεων, αλλά και πιλοτικών προγραμμάτων που μοναδικό στόχο έχουν τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου. Η ΕΑΕ αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με γνώμονα τις δημοσιονομικές ανάγκες και την πειθαρχία στους στόχους των μνημονίων. Τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών βρίσκονται μακριά από τους σχεδιασμούς του υπουργείου.

Η δωρεάν, δημόσια, υποχρεωτική ειδική εκπαίδευση, η στελέχωση των δομών της ειδικής αγωγής με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, που θα έχουν γνώση του χώρου και ενιαία εργασιακά δικαιώματα, και ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ θα συνεχίζουν να αποτελούν αιτήματα της «Παρέμβασης Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή» και του εκπαιδευτικού κινήματος και πρέπει θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο των διεκδικήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Χανιά, 19/03/2017

Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή! 


 
“Nαζιστικά μνημεία στους τόπους που έκαψαν οι ναζιστές”

“Nαζιστικά μνημεία στους τόπους που έκαψαν οι ναζιστές”: Μία αρχιτέκτονας στα Χανιά αφηγείται τις πιέσεις του Γερμανικού Προξενείου για την αποκατάσταση του “Γερμανικού Πουλιού”

    Η Ρένα  Μαγιάφα, Αρχιτέκτων μηχανικός, υπηρέτησε στα Χανιά, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Χανίων το 2000. Στην επιστολή της αυτή περιγράφει τις επίμονες και προκλητικές πιέσεις που της ασκήθηκαν από τον Πρόξενο της Γερμανίας για να ξαναστηθεί το “Γερμανικό Πουλί”.
    Διαβάστε την επιστολή της που αποκτά ιδιαίτερη αξία λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς προσπάθειες επαναγραψίματος και αναθεώρησης της ιστορίας και της Μάχης της Κρήτης τα τελευταία χρόνια:

Το «Γερμανικό πουλί» πριν την καταστροφή του απο την κακοκαιρία του 2000

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας  “Αγώνας της Κρήτης ” σχετικά με το ξαναστήσιμο του ναζιστικού μνημείου το  “γερμανικό πουλί” από τον σύλλογο των βετεράνων του ναζιστικού πολέμου και των απογόνων των μακελάρηδων των χωριών της Κρήτης και όχι μόνον θα ήθελα να  προσθέσω την δική μου εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Είμαι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και το 2000 υπηρετούσα στα Χανιά στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης.
    Τότε, εκείνη την εποχή, με επισκέφτηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας ο Πρόξενος  της Γερμανίας για να μου ζητήσει να ξαναστηθεί το  κατάπτυστο για την Κρήτη  μνημείο που κατέστρεψε η κακοκαιρία εκείνων των ημερών. Μάλιστα είχε το θράσος να απαιτήσει να κηρυχτεί και ιστορικό μνημείο, από την Υπηρεσία μου, το τέρας που ήθελε να ξαναχτίσει. Βέβαια του εξήγησα πως για μένα αυτό το “πουλί” μόνο επώδυνες μνήμες θα ανακαλούσε  και δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να ξαναστηθεί στην Νέα Κυδωνία όπου είχε στηθεί στην κατοχή το 1942 από τους ναζιστές και τους δοσίλογους συνεργάτες τους και τον έδιωξα.
    Ο άνθρωπος εκείνος του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι ήταν τόσο επίμονος και τόσο προκλητικός που αναγκάστηκα να του τονίσω πως από την δική μου πλευρά δεν επρόκειτο με κανένα τρόπο να υπογραφεί  εντολή για την κατασκευή ενός συμβόλου μίσους, θα ήταν και μια ντροπή που θα την έσερνα σε όλη μου την ζωή εάν υποχωρούσα στις απαιτήσεις ενός ναζιστή ή εκπροσώπου των ναζιστών. Επειδή ερχόταν και ξαναερχόταν στα γραφεία και επέμενε στο αίτημα του του πρότεινα να πάει στο Μάλεμε να στήσει ότι μνημείο ήθελε μια και εκεί βρίσκονται και οι τάφοι των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και να αφήσουν ήσυχη την  περιοχή  της Νέας Κυδωνίας. Δυστυχώς  υπήρξαν και κάποιοι ντόπιοι επώνυμοι που προσπάθησαν να με πιέσουν να ενδώσω στην έγκριση που ζητούσαν που τελικά δεν πήραν. Όπως φάνηκε σε όλα αυτά τα χρόνια  και η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ τους αγνόησε προς τιμήν τους και εκείνη.

Από τότε 17 χρόνια έμειναν ήσυχοι και δεν ξαναενόχλησαν  παρά μόνο τώρα που όπως φαίνεται έχουν πολλά κίνητρα υπέρ τους για να ξαναπατήσουν τα πόδια τους στην Κρήτη.

Το γερμανικό πουλί ήταν αντίγραφο εμβλήματος των αλεξιπτωτιστών που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα

Πρώτα από όλα η δίκη του αναθεωρητή της Ιστορίας Χ. Ρίχτερ το 2015 στο Ρέθυμνο με το κατάπτυστο βιβλίο του όπου συκοφαντεί,  εξυβρίζει και ταπεινώνει την μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην κατοχή του 1941  στην Μάχη της Κρήτης, αποκαλώντας τους Κρήτες μαχητές που αντιστάθηκαν στην εξ ουρανού επίθεση των ναζιστών ως κτηνώδεις και βαρβάρους απέναντι στους “ιππότες” της κολάσεως που εισέβαλλαν στην Κρήτη με ιδεώδη για την “παγκόσμια ειρήνη” όπως αναφέρει για τους ναζιστές συμπατριώτες του εξιδανικεύοντας την εικόνα τους, δυστυχώς με τη σύμφωνη γνώμη μερίδας πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Κρήτης που άκουσον άκουσον τον ανακήρυξαν και  επίτιμο διδάκτορα.

Θα ήθελα να σημειώσω πως ο κ. Ρίχτερ αθωώθηκε στο δικαστήριο που κράτησε τρεις μήνες μετά την παρέμβαση του τότε υφυπουργού παιδείας κ. Λιάκου, με κατάμεστο ακροατήριο και με καταθέσεις πολλών καθηγητών του Πανεπιστημίου υπέρ του φιλοναζιστή συγγραφέα που προκάλεσαν την αγανάκτηση με όσα κατέθεσαν και με λίγους έντιμους καθηγητές που κατέθεσαν την πραγματική ιστορία της Μάχης της Κρήτης, την πραγματική ιστορία της κατοχής της Ελλάδος και της υπόλοιπης κατεχόμενης Ευρώπης, υποστήριξαν τους Κρήτες αγωνιστές και περιέγραψαν τα άγρια εγκλήματα τους σε όλα τα χωριά της Κρήτης και σε όλη την Ελλάδα.

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρόλο που αποφάσισε να πάρει πίσω την τιμητική διάκριση στον φιλοναζιστή Γερμανό  δεν το έχει πράξει  ακόμη και το κυριότερο δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τον Κρητικό Λαό για αυτήν την ιστορία.

Ήδη αυτόν τον καιρό η  Γερμανική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολλούς  ύπουλους τρόπους για να χώνεται στα δεδομένα της κοινωνίας μας πότε με συμφωνίες που πραγματοποιεί με τους δήμους των Μαρτυρικών Χωριών πότε με  τις ανταλλαγές πολιτιστικών δρώμενων ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα και κυρίως με τις ταπεινωτικές απαιτήσεις της Γερμανικής κυβέρνησης,  τους εκβιασμούς και τα μνημόνια και αυτόν τον καιρό με την άλωση των πυλών της Ελλάδας των  14 αεροδρομίων  και του ελληνικού εδάφους που αυτά κατέχουν από την γερμανική Fraport και το γερμανικό κράτος.

    Και αυτές οι προσεγγίσεις στα μαρτυρικά χωριά και στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με την οργάνωση ενός δικτύου των αξιωματικών της ναζιστικής μονάδας αλεξιπτωτιστών οι “μαχητές της Κρήτης” όπως ονομάζονται που άσκησαν επί δεκαετίες σημαντική επιρροή στο Σύνδεσμο Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, ο οποίος συνέβαλε ιδιαίτερα στην διαμόρφωση απόψεων και στην καλλιέργεια της παράδοσης μέσα και έξω από τις ένοπλες δυνάμεις στην Γερμανία.

Τον Αύγουστο του 1942 ο – διορισμένος από τους Ναζί – κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου επισκέφθηκε την Κρήτη. Πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφθεί το μνημείο που είχαν ανεγείρει οι Γερμανοί στα Χανιά και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων

Στη  δεκαετία του 1950, μεταξύ άλλων ο Στούντεντ και ο Γκερίκε υπήρξαν “πρόεδροι” της οργάνωσης αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ στους λεγόμενους   Παλιούς Αετούς, μεταξύ αυτών και των ειδικών δυνάμεων που απέκτησαν άσχημη φήμη. Ο σύλλογος αυτός είναι δικτυωμένος και στις “συντροφιές” στις οποίες  ανήκουν και όλες  οι υπαρκτές ακόμη παραδοσιακές οργανώσεις των ναζιστών αλεξιπτωτιστών, ενώ παράλληλα είναι δομημένος με πολλές οργανώσεις σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων, δήμων και σε τοπικό επίπεδο. Ένα ιδιαίτερο βάρος της δραστηριότητας τους αποτελεί η καλλιέργεια της παράδοσης και η θύμηση για τους νεκρούς των μονάδων αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ.

    Εδώ, η Κρήτη βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Η εισβολή για πολλές δεκαετίες εξυμνήθηκε ως μοναδικό στρατιωτικό κατόρθωμα και ως παράδειγμα  απαράμιλλης γενναιότητας και θυσίας των Γερμανών στρατιωτών.
    Στις 20 με 25  Μαϊου γιορτάζουν την “Ημέρα της Κρήτης” όπου διάφορες ομάδες ταξιδεύουν για τις εκδηλώσεις μνήμης στην Κρήτη. Στις 13/05/2016  λαμβάνει χώρα εκδήλωση μνήμης στο Μίτενβαλτ στην Βαυαρία, από ομάδα αλεξιπτωτιστών για τους αλεξιπτωτιστές που έχασαν την ζωή τους  κατά την εισβολή στην Κρήτη. Η 5η Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών ήταν η κύρια στρατιωτική δύναμη κατά την κατάκτηση του νησιού. Ο διοικητής Ρίνγκελ εξέδωσε στις 23 Μαίου 1944 την πρώτη διαταγή για την μαζική δολοφονία των Κρητικών.
    Η Ένωση Ορεινών καταδρομών Άνω Φραγγονίας και η Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών επισκέπτονται πάνω από 25 χρόνια την Κρήτη και ιδιαίτερα την Κάντανο και τα Φλώρια, όπου στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα καλοσυντηρημένο ναζιστικό μνημείο με την επιγραφή ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ   ακριβώς απέναντι στην άλλη μεριά του δρόμου υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί το οποίο κοντά στο ναζιστικό μνημείο μοιάζει σαν ορφανό. Ως και τα γράμματα από τα ονόματα των εκτελεσθέντων έχουν σχεδόν σβυστεί.
    Στην είσοδο της Καντάνου η πρώτη επιγραφή που τοποθέτησαν οι ναζί  γράφει:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΑΛΠΙΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΑΝΔΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΑΖΙ ΔΙΟΤΙ ΕΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΑΙΧ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΗΝ 3-6-1941 Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΤΕ.
    Η δεύτερη αναφέρει:
ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΟΝ  ΤΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ

Στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες το μνημείο φαινόταν από ολόγυρα. Όταν όμως άρχισε να επικρατεί η τάση «αξιοποίησης» των πάντων ξεφύτρωσαν σε μικρή απόσταση απ’ αυτό, διώροφα σπίτια, το ένα κατόπιν του άλλου, που το περικύκλωναν ασφυκτικά. Το «Γερμανικό Πουλί» βρέθηκε σιγά σιγά μέσα στις αυλές των σπιτιών, σαν ν’ αποτελούσε εξάρτημά τους.

Στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943, προοριζομένη για το μνημείο που θα κατασκεύαζαν γράφει:

ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΠΡΟΣ ΕΞΙΛΑΣΜΟΝ  ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ  25  ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
    Αυτά είναι μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη που άφησαν οι “Ιδεαλιστές” ναζί στην Κάντανο, καθώς οπουδήποτε και αν κατέστρεψαν δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματος  τους αλλά και δεν τόνισαν πόσο τους πείραξε η αντίσταση του Κρητικού Λαού.
    Όσον αφορά  τον πολιτιστικό–μορφωτικό σύλλογο των απανταχού Φλωριανών  που διαμαρτύρεται για τις εναντίον των ναζιστών εκδηλώσεις και τους δημοτικούς άρχοντες στα μαρτυρικά Φλώρια και Κάντανο που αναστηλώνουν και περιποιούνται τα ναζιστικά μνημεία θα ήθελα να τους ξαναθυμήσω πως στις 3 Ιουνίου οι ναζί εκτέλεσαν 180 κατοίκους της Καντάνου  σφάζουν ακόμα και τα ζώα τους και καίνε ισοπεδώνοντας το χωριό.
    Στις 23,24, 25 Μαίου γίνονται οι μάχες στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου που σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο
    Τιμή και δόξα λοιπόν στους ναζί. Συνεργάτες πάντοτε θα υπάρχουν.
    Στην Γερμανία απομακρύνονται πλακέτες,γκρεμίζονται μνημεία ναζιστικά,μετονομάζονται αίθουσες ή και δρόμοι που φέρουν σύμβολα ή ονόματα στρατιωτικών της Βέρμαχτ ενώ στην Κρήτη όχι μόνο δεν γίνεται συζήτηση αλλά υπάρχουν Έλληνες που υπερασπίζονται αυτά τα ναζιστικά σύμβολα, φιλοξενούν τους μακελάρηδες των χωριών τους δήθεν στο όνομα της φιλοξενίας και νοιάζονται για την κατασκευή νέων. Κανένας όμως από αυτούς τους “συμφιλιωτικούς” που ξέχασαν ηθελημένα τα εγκλήματα δεν μιλάει για δικαίωση και αποζημίωση των θυμάτων. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν αντιφασίστες που διαμαρτύρονται για το αυτονόητο και θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα
Η ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, του Δημήτρη Δαμασκηνού

Η ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη – Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Συγγραφέας: Δημήτρης Δαμασκηνός 

Επιμέλεια: Χρήστος Τσαντής.

Σχεδιασμός εξωφύλλου και μακέτα: Βασίλης Πιτσώνης-SCRIPTA
 
500 σελίδες, Διαστάσεις 15 Χ 23, Με φωτογραφικά ντοκουμέντα
ISBN 978-618-82572-8-3
«Το βιβλίο του Δ. Δαμασκηνού, αποτέλεσμα χρόνιας ιστορικής και λογοτεχνικής έρευνας, περιγράφει τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη: ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο φιλόσοφος, ο πολιτικός, ο δεσμώτης, ο πρόσφυγας. Η διαδρομή του, ένα ταξίδι πάνω από την άβυσσο, γίνεται ο καμβάς όπου πάνω του αποτυπώθηκαν οι εικόνες μεγαλείου, αλλά και τραγωδίας, ενός ολόκληρου λαού»,Χρήστος Τσαντής.
«Μια φορά, σ’ ένα απ’ τα απρόσμενα πετάγματά του (ενν. του Νίκου Καζαντζάκη) από την Αίγινα, του διηγήθηκα σε πόσο φοβερή αμηχανία μ’ έφερε μια γραία Κρητικιά. Ρώτησε μπροστά μου το γιο της «ίντα δουλειά κάνει ετούτο το κοπέλι;»

Κι ο γιος της τα χρειάστηκε.    -Μα ήτανε κουζουλός, ρώτησε ο Καζαντζάκης; Έπρεπε να της πει καθαρά το επάγγελμά σου.     -Της τόπε. Μα δεν κατάλαβε.

    -Θα της είπε φαίνεται «Συγγραφέας» ε; Πώς να καταλάβει μωρέ;

    -Και τι έπρεπε να της πει;

    -Το επάγγελμά σου. Παραμυθάς!».

(Μενέλαος Λουντέμης, Ο ΛΥΡΑΡΗΣ (Μ. Μαλακάσης), εκδόσεις Δωρικός, έκδοση 4η, Αθήνα 1977, σελ. 248-249).

Ο Δημήτρης Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1966. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Υπήρξε μέλος της σύνταξης του περιοδικού Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης (2003-2007), ενώ το 2005-2007 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ο.Λ.Μ.Ε. Είναι μέλος της εθελοντικής συλλογικότητας Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών, με έδρα τα Χανιά. Άρθρα του φιλοξενούνται συχνά σε εφημερίδες, σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στο διαδίκτυο. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
   Άλλα βιβλία του Δημήτρη Δαμασκηνού είναι:
   -Το γλωσσικό ζήτημα κατά την περίοδο της πνευματικής αναγέννησης του νέου ελληνισμού 1774-1821. Εκδόσεις επίκεντρο, 2008.
   -Δημοσθένης: Η ζωή και το έργο του. Εκδόσεις Σαββάλας, 2006.
   -Από τον Προμηθέα στο Σίσυφο. Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ιδιωτική έκδοση, 1987.
«[…] Ο Λουντέμης είναι πια νεκρός από τις 22 Ιανουαρίου 1977 και μαζί του και μια εποχή της πεζογραφίας μας γεμάτη λυρική διάθεση, αγωνιστική έξαρση και ρομαντισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γυμνασιακή γενιά πολλών περιόδων της μεταπολεμικής ζωής μας, θήτευσε με πάθος στα βιβλία του Λουντέμη. Είναι η γενιά που αγαπά τους αγώνες, τα μεγάλα αισθήματα, τον πλούσιο λυρισμό στη φράση, τον ουμανιστικό μύθο, όπου ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο των πάντων και ο έρωτας το απόσταγμα της ζωής. Ο νεκρός συγγραφέας πρόσφερε αφειδώλευτα τον οβολό του στα νεανικά σκιρτήματα της ψυχής και δεν είναι μικρό πράγμα να σ’ αγαπά η γενιά εκείνη που μόλις κάνει τα πρώτα θαμπωτικά της βήματα στο πανηγύρι της ζωής».
Τάσος Βουρνάς

Για παραγγελίες του βιβλίου επικοινωνήστε στο 6983 091058

Για περισσότερες πληροφορίες: http://wp.me/p3dYt5-5aT

Αναδημοσίευση από τον Αγώνα της Κρήτης

Save

Save

Save
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιώντας νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, φορολογεί και τα μισθώματα των κυλικείων των δημοσίων σχολείων

 

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Ανδρέας Αθανασόπουλος, με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών, απαιτεί, να καταργηθούν άμεσα οι συγκεκριμένες διατάξεις που φορολογούν τα μισθώματα των κυλικείων και να μην εφαρμοστούν για τα σχολεία και τις Σχολικές Επιτροπές.

 

Η επιστολή του Αντιδημάρχου έχει ως εξής:

«Με το αριθ. ΔΕΑΦ Β 1016062 ΕΞ 01/02/2017 έγγραφο της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Ν.4172/2013, τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Α΄& Β΄ Εκπαίδευσης, είναι έσοδα και αποτελούν αντικείμενο φορολογίας και μάλιστα φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 47& 58 του Ν. 4172/2013 με συντελεστή 29%.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεση μας στην συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η διάταξη αυτή είναι απαράδεκτη και στραγγαλίζει παραπέρα τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου.

Εντάσσεται στη γενικότερη εισπρακτική φιλοσοφία της Κυβέρνησης  που θεωρεί τους Δήμους  Α.Ε και τους εξισώνει με την φορολογία επιχειρήσεων.

Επιδιώκει την – με κάθε τρόπο – αύξηση των δημόσιων οικονομικών και την παρουσίαση πρωτογενών πλεονασμάτων τη  Ελληνικής  οικονομίας,  αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα .

Κινείται στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής που υπαγορεύουν οι συμφωνίες με τους  “δανειστές” που εξυπηρετούν τα συμφέροντα διεθνών και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων.

Σας ενημερώνουμε το εισόδημα   αυτό διατίθεται για βασικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων, σε μια εποχή μάλιστα που η χρηματοδότηση των σχολείων από την πολιτεία είναι ανεπαρκής  (μειωμένη κατά  65% σε σχέση με το σχολικό έτος 2008-2009).

Σε καμία περίπτωση τα Δημόσια Σχολεία δεν μπορούν να εξομοιωθούν με επιχειρηματίες και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Απαιτούμε άμεσα να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις και να μην εφαρμοστούν για τα σχολεία και τις Σχολικές Επιτροπές».