Συνάντηση Προέδρων ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, ΕΕΕ

 

Αθήνα,  18 Μαΐου  2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της    Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων

Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ),της Ομοσπονδίας Συλλόγων

Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι.  (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ),  της  Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (EEE) :

 

 

 

 

Οι Πρόεδροι των τριών Ομοσπονδιών του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας κ.κ. Στάθης Ευσταθόπουλος από την ΠΟΣΔΕΠ, Απόστολος Κοκκώσης από την ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και Μαρία Κωνσταντοπούλου από την ΕΕΕ συναντήθηκαν την Τρίτη16/5/2017.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την παρουσία των τριών Ομοσπονδιών στην ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, η οποία αφορούσε στην ακρόαση φορέων για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα νέα ειδικά μισθολόγια Καθηγητών ΑΕΙ και Ερευνητών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε στενή συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών με απώτερο στόχο την επίτευξη βελτιώσεων στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, κατ΄αρχήν επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση και προσήλωση και των τριών πλευρών στη συνέχιση της συνεργασίας και κοινής πορείας των Ομοσπονδιών, όπως έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι στόχοι της παράλληλης και αλληλέγγυας πορείας μας προς την επίτευξη του οράματος του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο αυτό.

 

Με εκτίμηση,

Ο  Πρόεδρος  ΠΟΣΔΕΠ Ο Πρόεδρος ΟΣΕΠ/ΤΕΙ Η Πρόεδρος ΕΕΕ

 

Στάθης Ευσταθόπουλος                Απόστολος Κοκκώσης Μαρία Κωνσταντοπούλου
Καθηγητής

ΕΚΠΑ

Καθηγητής

ΑΤΕΙ Πειραιά ΤΤ

Κύρια Ερευνήτρια

Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

 

 

 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Το πρότυπο σχολείο του μέλλοντος στην Πεντέλη

Αθήνα, 10 Μαΐου 2017
Το νεόκτιστο 2o σχολικό συγκρότημα στο Δήμο Πεντέλης, που αποτελεί πρότυπο κατασκευαστικό έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σήμερα σε επίσκεψη που οργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής, κ. Άρης Περουλάκης.
Στην παρουσίαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που υπάρχουν, και αφορούν στις νέες προδιαγραφές λειτουργίας των σχολείων, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας, την καινοτομία και φυσικά στις νέες προοπτικές που ανοίγονται από τα συγχρηματοδούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης #Invest EU, που μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στην αναζωογόνηση της εκπαιδευτικής λειτουργίας καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης.
Το 2ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο στην Καλλιθέα Πεντέλης, χτίστηκαν σε έναν χώρο 13,5 στρεμμάτων, σε διάστημα δύο ετών και πρωτολειτούργησαν το Σεπτέμβριο του 2016. Αποτελούν δύο από τα 24 σχολικά κτίρια στην Αττική που κατασκευάζονται ως έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Τα πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα κτίρια ανώτερης ενεργειακής βαθμίδας παρέχουν άριστες υποδομές και συνθήκες για τη δημόσια εκπαίδευση. Φέρνουν την καινοτομία στον τομέα των σχολικών υποδομών στην Ελλάδα διαθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές όπως εγκαταστάσεις για μαθητές ΑΜΕΑ, φυτεμένες στέγες, διαχείριση βρόχινου νερού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, πλωτές σκάλες, ανακύκλωση νερού, θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους και δάπεδα αλλά και συνθετικά δάπεδα για τους χώρους άθλησης.
Ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά «Το έργο που παρουσιάστηκε σήμερα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των απτών αποτελεσμάτων που μπορούν να έχουν για την οικονομία και την κοινωνία, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν χρησιμοποιούνται όπου και όπως πρέπει. Αποτελεί παράλληλα υπόδειγμα συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και σεβασμού στο περιβάλλον. Αν θέλουμε η χώρα μας να επιστρέψει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής κανονικότητας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν των επενδύσεων σε έργα, υποδομές, και καινοτόμες ιδέες με προοπτική και αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια, τόσο με πόρους όσο και με τεχνογνωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας».


Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε σχετικά: « Μέσω ΣΔΙΤ υλοποιήθηκαν εξαιρετικής ποιότητας δημόσια σχολεία, για τα οποία οι ιδιώτες ανάδοχοι έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την 25ετή διάρκεια της σύμβασης. Για την επιτυχή υλοποίηση των έργων συνέπραξαν, επί αρκετά χρόνια, πλήθος θεσμικών και ιδιωτικών φορέων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΤΕπ, Κτηριακές Υποδομές, Δήμοι, εμπορικές τράπεζες, ιδιώτες ανάδοχοι κ.ά.) και ένα από τα στοιχήματα το οποίο κερδήθηκε είναι ο επιτυχής συντονισμός όλων των εμπλεκομένων προς επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Αυτή η μακροχρόνια προσπάθεια όλων των φορέων επιβραβεύεται, τελικώς, από τα χαμόγελα των μαθητών και από την όρεξη των δασκάλων να προσφέρουν ακόμα καλύτερο εκπαιδευτικό έργο στις εξαιρετικές αυτές υποδομές».
Ο κ. Δημήτρης Στεργίου, Δήμαρχος Πεντέλης, δήλωσε σχετικά: «Η Πεντέλη στήριξε από την αρχή το θεσμό ΣΔΙΤ και συνεχίζει να τον στηρίζει. Με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάθεση 13 στρεμμάτων γης από το δήμο Πεντέλης δημιουργήθηκε στον τόπο μας ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα δύο σχολείων, ενός κλειστού γυμναστηρίου και τριών ανοικτών γηπέδων μπάσκετ, εγκαταστάσεις στολίδι για την περιοχή της Πεντέλης και την Ελλάδα ευρύτερα».
Ο κ. Νικήτας Τσιρίγος Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Πεντέλης ευχαρίστησε πρώτα όλους τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση και επεσήμανε την τιμή και την αξία που έχει να εργάζεται σε ένα πρότυπο σχολείο, σε ένα σχολείο του μέλλοντος, στο οποίο τα νέα παιδιά μπορούν να χτίσουν τα όνειρα τους για μία επιτυχημένη ζωή. Αναφέρθηκε στην καθημερινότητα της λειτουργίας του σχολείου που είναι απαράμιλλη, ευχάριστη και εποικοδομητική και ευχήθηκε αυτή η πρακτική του ΣΔΙΤ και των σχολείων να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα.
Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και την εκστρατεία investEU:
Μέσω των πολυάριθμων χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την προσέλκυση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της ΕΕ. Οι επενδύσεις αυτές βελτιώνουν την καθημερινότητά μας: Καλύτερη εκπαίδευση, εκσυγχρονισμός συστήματος υγείας, πράσινη ενέργεια, νέες υποδομές, προηγμένη τεχνολογία, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού #investEU εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την ανάδειξη έργων που έχουν υλοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Για να ανακαλύψετε τα οφέλη των επενδύσεων της ΕΕ και στην Ελλάδα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://europa.eu/investeu/home_el

πηγη :  COMM-REP-GREECE@ec.europa.eu
H Εισήγηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αθήνα, 9/5/2017

 

 

 

Εισήγηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

 

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Καλησπέρα. Σήμερα είχαμε τη μεγάλη χαρά, στο Υπουργείο Παιδείας να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας μας και να συζητήσουμε μαζί του, αναλυτικότατα, τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου που έχουμε, με τις πολλές λεπτομέρειές του και τις στρατηγικές του επιλογές. Έχω την αίσθηση ότι καταφέραμε και απαντήσαμε όλες τις απορίες του Πρωθυπουργού και τις γενικές και τις ειδικότερες και ακόμη πιο ειδικές. Είμαστε το πρώτο υπουργείο και μας τιμά αυτό, που επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός, μετά τις ανακοινώσεις στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου η έμφαση ήταν πια στην ανασυγκρότηση και την επόμενη ημέρα μετά την αξιολόγηση. Χωρίς πολλά, θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον Πρωθυπουργό για να συνεχίσουμε.

Σας ευχαριστώ και πάλι που ήρθατε εδώ σήμερα.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω. Σήμερα ξεκινάω έναν κύκλο επισκέψεων, σε όλα τα υπουργεία, με αντικείμενο τον προγραμματισμό, την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου, αλλά θα έλεγα και την πιο άμεση συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθυστερήσεων. Επέλεξα να ξεκινήσω αυτόν τον κύκλο από το υπουργείο Παιδείας.

Πρώτα απ` όλα, γιατί για μένα είναι ένα γνώριμο υπουργείο. Το έχω ξαναεπισκεφθεί, άρα γνωρίζω από κοντά και έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παραγόμενο έργο.

Δεύτερον, διότι θεωρώ ότι η Παιδεία πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά και για τον τόπο. Η Παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι, ανεξαιρέτως, να έχουν δικαίωμα πρόσβασης.

 

Στα χρόνια της κρίσης, αλλά και νωρίτερα, τις εποχές που οι αριθμοί άκμαζαν, η Παιδεία έγινε ένας στόχος συστηματικής και συντονισμένης επίθεσης. Επίθεσης που είχε ως βασική επιδίωξη τη σταδιακή μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν. Σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν στο οποίο θα είχαν πρόσβαση μόνο όσοι θα μπορούσαν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν. Η δική μας αντίληψη, στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, είναι ότι πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια παιδεία. Πιστεύω ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σήμερα στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους στη χώρα μας, είναι ταυτόχρονα και δείγμα προόδου, αλλά και δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί η Παιδεία είναι πράγματι η καλύτερη επένδυση για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας.

 

Θέλω να ξεκινήσω, κάνοντας μια αναφορά στα πεπραγμένα, διότι στόχος αυτών των επισκέψεων, βεβαίως είναι ο προγραμματισμός δράσης, αλλά είναι και ένας μικρός απολογισμός. Αλλού τα έχουμε καταφέρει καλύτερα και αλλού με καθυστερήσεις. Θέλω να επισημάνω ότι στον χώρο του υπουργείου Παιδείας έγιναν πάρα πολύ σημαντικές προσπάθειες. Καταφέραμε, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, πράγματα τα οποία για μια σοβαρή χώρα είναι αυτονόητα, αλλά στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Το αυτονόητο είναι, το οποίο δεν συνέβαινε, όμως, εδώ και 6-7 χρόνια, από την κρίση και μετά, να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους με πλήρη επάρκεια σε όλα τα βιβλία και όλους τους καθηγητές, όπως πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ξέρετε, η δουλειά για να γίνει αυτό δεν είναι η δουλειά του καλοκαιριού, είναι μια δουλειά που ξεκινάει σχεδόν 10 μήνες πριν. Και ήδη σήμερα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ότι και φέτος τον Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ξεκινήσουν στην ώρα τους με επάρκεια σε βιβλία και σε έμψυχο δυναμικό.

 

Παράλληλα, προωθήσαμε μέτρα και ώριμες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα, αλλά και να υπερβούμε παθογένειες και υστερήσεις.

 

Προχωρήσαμε, για παράδειγμα, στη θεσμοθέτηση του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και του ενιαίου τύπου ολοήμερου νηπιαγωγείου. Δώσαμε, δηλαδή, τη δυνατότητα σε όλα τα  παιδιά δημοτικού, σε όλους τους γονείς που τα παιδιά τους είναι στα δημοτικά σχολεία, να έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους μέχρι τις 4 το απόγευμα και να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να γλυτώσουν, ενδεχομένως, ιδίως οι εργαζόμενοι γονείς, από την έγνοια της φύλαξης και κυρίως τα ζευγάρια που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά τους στους παππούδες και στις γιαγιάδες.

 

Δημιουργήσαμε, επίσης, δεκάδες νέα τμήματα και στελεχώσαμε εγκαίρως τα σχολεία ειδικής αγωγής. Ήταν προτεραιότητα για εμάς τα σχολεία ειδικής αγωγής. Θα αναφερθώ και παρακάτω σε αυτό το θέμα, διότι παίρνουμε πρωτοβουλίες και για την επόμενη χρονιά. Κάνουμε, θα έλεγα, ό,τι περνάει απ` το χέρι μας για να κατακτηθεί βήμα – βήμα, και δεν είναι εύκολη υπόθεση, ένα σχολείο ποιότητας, αλλά και ισότητας.

 

Σήμερα, πιστεύω, ότι είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε συνολικό σχεδιασμό σε ορίζοντα τριετίας. Βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ομαλοποίηση –επιτρέψτε μου τον όρο- της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας, ώστε να ενισχύσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και να δώσουμε χώρο και αξία στο Λύκειο.

 

Η ενίσχυση, επίσης, των ανωτέρων και ανωτάτων τεχνολογικών ιδρυμάτων με πόρους, αλλά και με θεσμικές αλλαγές που θα σας περιγράψουμε αργότερα. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, η επένδυση στη νέα γενιά.

 

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του τριετούς πλάνου μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων. Βασικός πυλώνας είναι 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας. Αυτό σημαίνει, εκτός από το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, που είναι υποχρεωτική η φοίτηση, και στο νήπιο και προνήπιο. Με το προνήπιο, δηλαδή, το έτος της προσχολικής αγωγής, θα είναι στη διάθεση, στη δυνατότητα των γονέων να επιλέξουν σε ποια δομή θα στείλουν τα παιδιά τους. Όμως, δεν θα υπάρχει κανένα παιδί, από 4 ετών και επάνω που θα μένει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

 

Θα ξεκινήσω από την προσχολική και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνουμε το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας. Διότι η μεταρρύθμιση που ξεκινήσαμε αφορούσε τη μεγάλη μεν πλειοψηφία, αλλά δεν αφορούσε τα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Από τον Σεπτέμβρη, πλέον, εντάσσονται και αυτά, 830 σχολικές μονάδες, πάνω από 10.000 μαθητές. Σε κάθε, λοιπόν, γωνιά της χώρας μας, στο πιο ορεινό χωριό, στο πιο απομακρυσμένο νησί θα υπάρχει ο θεσμός του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.

 

Μειώνουμε σταδιακά τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Στόχος, σε δυο χρόνια από τώρα, οι μαθητές να μην υπερβαίνουν σε κάθε τμήμα τους 22.

 

Δημιουργούμε, επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα δίκτυο συστήματος σχολικών βιβλιοθηκών, στο οποίο σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν και θα διασυνδεθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, με αντίστοιχο αριθμό βιβλιοθηκών.

 

Στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρέπει, ήδη, να γνωρίζετε όσοι καλύπτεται και όσοι είστε εκπαιδευτικοί συντάκτες ότι έχει γίνει μια συστηματική προετοιμασία σε νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και στο συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό. Κυρίως, στην ιστορία, στα θρησκευτικά, στις ξένες γλώσσες, στην τεχνική εκπαίδευση.

 

Θα ήθελα να πω, όμως, ότι η μεγαλύτερη αλλαγή, την οποία επιδιώκουμε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της πατρίδας μας, είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Είναι να πιστέψουμε όλοι μας, πρώτα οι γονείς και να το μεταλαμπαδεύσουμε αυτό και στους μαθητές, ότι η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολειό, σε ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων. Διότι, κακά τα ψέματα, εδώ και δεκαετίες, έχει απαξιωθεί το Λύκειο. Στην πραγματικότητα είναι προθάλαμος, εξεταστικό κέντρο, θα έλεγα, το Λύκειο και η ουσιαστική διαδικασία πολλές φορές έχει μεταφερθεί στις αίθουσες ιδιωτικών φροντιστηρίων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Και εκεί στοχεύει και η πολύ ουσιαστική αλλαγή στη διαδικασία της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την οποία προωθούμε.

 

Όμως, αυτό δεν αφορά μόνο την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για παράδειγμα, θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση της πλειοψηφίας των νέων μαθητών μας σε ξένες γλώσσες να μην γίνεται μέσα στο σχολείο. Και άρα, θεωρούμε πάρα πολύ ουσιαστικό και να αλλάξουμε νοοτροπία, αλλά και να ενισχύσουμε την ποιότητα παρεχόμενης γνώσης, να ανανεώσουμε τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, με την τοποθέτηση στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη μάθηση και όχι την εξέταση.

 

Προχωρούμε, επίσης, στην υποστήριξη της καλλιτεχνικής παιδείας. Σήμερα, έχουμε τρία καλλιτεχνικά σχολεία, δημιουργούμε άμεσα άλλα δύο καλλιτεχνικά σχολεία και τρία μουσικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Ενισχύουμε ακόμα περισσότερα και αναβαθμίζουμε την ειδική αγωγή στην κατεύθυνση της ενιαίας και ενταξιακής εκπαίδευσης. Σας είπα εισαγωγικά ότι ανοίξαμε, το τρέχον έτος, 23 νέα ειδικά σχολεία και την επόμενη χρονιά άλλα 11 νέα ειδικά σχολεία. Μάλιστα, την τρέχουσα χρονιά, από τις περίπου 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών, οι 8.500 ήταν προσλήψεις καθηγητών για τα ειδικά σχολεία και την επόμενη χρονιά θα είναι 10.700.

 

Ιδρύουμε, λοιπόν, νέες δομές, εκσυγχρονίζουμε προγράμματα σπουδών, προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών δημοτικών σχολείων και των ειδικών νηπιαγωγείων με αυτά των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης. Θα σχολούν στη 13.15 και όχι στις 12.25, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Δίνουμε τη δυνατότητα και σε ειδικά σχολεία να λειτουργούν με ολοήμερο πρόγραμμα, με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών. Και, βεβαίως, πολύ σημαντικό, ο θεσμός της ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τα ενιαία ειδικά επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια. Δίνουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν την πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Να έρθω, μιας και μίλησα για επαγγελματική εκπαίδευση, στον θεσμό του επαγγελματικού Λυκείου, στον θεσμό της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, και να μιλήσω για την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε φέτος η πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού του Έτους Μαθητείας, ως προαιρετικό 4ο έτος για μαθητές σε επαγγελματικά Λύκεια. Αυτός ο θεσμός, που στην αρχή αμφισβητήθηκε από πολλούς ότι θα πετύχει, ξεκίνησε με στόχο να καλύψει 1.200 μαθητές, καλύφθηκαν πάνω από 3.000. Στόχος να ξεκινήσουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με 3.000 μαθητές.

 

Τι ακριβώς είναι; Δίνει τη δυνατότητα σε ένα 4ο έτος μαθητείας σε μια σειρά από επιχειρήσεις να προσλάβουν μαθητές, μέσα από μια ειδική διαδικασία όπου υπάρχει άνθρωπος που παρακολουθεί, από την πλευρά του δημόσιου σχολείου, τη διαδικασία της επαγγελματικής ένταξης. Βεβαίως υπάρχει επιδότηση για τις επιχειρήσεις, από τα 17 ευρώ, τα 9 βάζει η επιχείρηση, τα υπόλοιπα χρήματα επιδοτούνται από προγράμματα. Είναι, λοιπόν, ένας θεσμός που, κατά την άποψή μας, είχε πολύ θετική αποδοχή και από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς και από τους εργοδότες. Πήραμε συγχαρητήρια και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα το συνεχίσουμε.

 

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω μια ειδική αναφορά. Ειδική αναφορά σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, που και οι δύο αφορούν την κοινωνική πολιτική. Η μία έχει να κάνει με την ενίσχυση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, μέσα από τα προγράμματα σίτισης, από τα σχολικά γεύματα, για μαθητές του Δημοτικού. Σκοπός, στην επόμενη τριετία γύρω στους 300.000 μαθητές του Δημοτικού, να έχουν δωρεάν σχολικά γεύματα στα ολοήμερα σχολεία, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να τρώνε στο σχολειό και κυρίως να τρώνε ποιοτικό φαγητό στο σχολειό.

 

Ξεκινήσαμε από τα σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε περιοχές με πάρα πολύ υψηλή ανεργία και εκεί διαπιστώσαμε ότι το μέτρο αυτό είναι πολλαπλά ευεργετικό, όχι μόνο σε ό,τι, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί να συνεισφέρει στο πενιχρό εισόδημα μιας οικογένειας, πόσο δε μάλλον όταν κάποιος ή και οι δυο γονείς είναι άνεργοι, αλλά είναι ευεργετικό και στην ίδια τη σχολική διαδικασία. Έρευνες απέδειξαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη και πολύ καλύτερη απόδοση στη μαθησιακή διαδικασία.

 

Ξεκίνησε, ήδη, αυτό το πρόγραμμα πιλοτικά και σήμερα σιτίζονται 14.000 μαθητές. Του χρόνου θα σιτίζονται περίπου 100.000 μαθητές. Και, όπως γνωρίζετε, αυτός ο αριθμός θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το 2019 όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και τα λεγόμενα αντίμετρα, διότι μεταξύ των οποίων είναι και η σταθερή ετήσια οικονομική ενίσχυση για την παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων στα Δημοτικά σχολεία. [Σημείωση: Το 2019 πάνω από 300.000 παιδιά του Δημοτικού και 150.000 του Γυμνασίου, συνολικά, δηλαδή, 450.000 παιδιά θα σιτίζονται δωρεάν].

 

Το δεύτερο, στο οποίο θα ήθελα να σταθώ -και εδώ θα ήθελα να πω ότι είμαι εξαιρετικά περήφανος που τα έχουμε καταφέρει- είναι ότι η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα, μιας προσφυγικής κρίσης πρωτοφανούς. Και πιστεύω ότι δίδαξε ήθος, δίδαξε αλληλεγγύη η χώρα μας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και κυρίως οι νησιώτες μας, αλλά και όλοι οι πολίτες, με κάποιες εξαιρέσεις, βέβαια, που πάντοτε επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι έχουμε ήδη 115 σχολεία και 300 τάξεις που λειτουργούν για πάνω από 5.000 προσφυγόπουλα που πηγαίνουν καθημερινά στο σχολειό. Και 450 καθηγητές, επιπλέον, που προσλάβαμε ως αναπληρωτές από χρήματα του δημόσιου προϋπολογισμού, και άλλους 60 συντονιστές εκπαιδευτικούς που είναι σε κάθε προσφυγικό camp για να συντονίζουν αυτή τη διαδικασία. Και από το Σεπτέμβρη θα έχουμε συνολικά 600 τάξεις υποδοχής προσφύγων σε Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται γι’ αυτό, διότι εργάζονται όχι σα μια υποχρέωση, αλλά γιατί παίρνουν και μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από αυτή τη διαδικασία.

 

Θα πάω τώρα, φεύγοντας από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια και θα μιλήσω για το σύστημα εισαγωγής. Όπως σας είπα εισαγωγικά, σχεδιάζουμε τη ριζική αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, κάτι που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον έτσι όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, μια διαδικασία η οποία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδιάβλητη, ίσως ό,τι πιο αδιάβλητο έχει γίνει σ’ αυτή τη χώρα, αλλά δεν υπάρχει όμως και αμφιβολία ότι είναι απάνθρωπη, εξοντωτική, την έχουμε ζήσει οι περισσότεροι.

 

Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων που σημαίνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες. Που σημαίνει έμφαση στη σχολική ζωή, που σημαίνει ότι το εθνικό απολυτήριο θα είναι αυτό το οποίο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεχομένως ο Υπουργός αργότερα να σας πει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι έχω τη χαρά και ως απόφοιτος Πολυτεχνικής Σχολής, για ένα θέμα που μας ταλαιπωρούσε δεκαετίες, από τότε που ήμουν στη Σύγκλητο του Μετσόβιου και συνδικαλιστής, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου, λύνουμε ένα θέμα, προχωράμε στην επίλυση ενός θέματος πολύ σημαντικού.

 

Αναγνωρίζουμε τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως πτυχία με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό. Δηλαδή αναγνωρίζουμε τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως Masters. Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος κι ενός χρόνιου προβλήματος που αφορά τους πτυχιούχους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με πενταετή φοίτηση. Ταυτόχρονα, όμως, προχωράμε και σε μια διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που πρέπει να μην είναι κατ’ όνομα αλλά κατ’ ουσία. Κι αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και με τους τίτλους των σπουδών.

 

Και θα σας πω ότι ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια μέσα από μια εμβληματική πρωτοβουλία, που έχει ειδική αναφορά στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που όπως θα γνωρίζετε, συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη των στόχων τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόθεσή μας λοιπόν και επιθυμία μας, είναι μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, αυτά τα δύο Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να δημιουργήσουν ένα νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ένα νέο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

Στο πλαίσιο αυτού του Πανεπιστημίου, που βεβαίως θα έχει τμήματα 4ετούς φοίτησης που θα προκύψουν από τη συγχώνευση των αντίστοιχων τμημάτων που είναι στα δύο Ιδρύματα, θα δημιουργηθούν και θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Ουσιαστικά προχωράμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ξεκινώντας από τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά.

 

Πολύ γρήγορα, τις επόμενες μέρες φέρνουμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε όλους τους φοιτητές που έχουν  ανάγκη, που έχουν οικονομική δυσκολία. Δε θα μένει κανένας φοιτητής έξω από τη μεταπτυχιακή φοίτηση για οικονομικούς λόγους.

 

Διασφαλίζουμε την ακαδημαϊκότητα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με διαφάνεια και εξορθολογισμό στους προϋπολογισμούς των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ορίζουμε ανώτατο όριο απολαβών των καθηγητών από τα έσοδα που προκύπτουν από τα μέλη φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ενισχύουμε όμως ταυτόχρονα και τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργούν χωρίς τέλη φοίτησης. Επίσης στο νομοσχέδιο αυτό κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και σε ό,τι αφορά τη διοίκηση των ΑΕΙ. Ενισχύουμε την αντιπροσωπευτικότητα των οργάνων Διοίκησης, μέσα από την εμπέδωση της δημοκρατίας και του πλουραλισμού.

 

Οι Αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και όχι σε κοινό ψηφοδέλτιο με τους Πρυτάνεις για την καλύτερη αντιπροσώπευση των μελών του προσωπικού στα όργανα Διοίκησης. Η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερες συναινέσεις που έχουν ανάγκη σήμερα τα Πανεπιστήμιά μας, αλλά και όλες οι Διοικητικέ δομές  έχουν ανάγκη από συναινέσεις. Αλλά θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη διαφάνεια, σε καλύτερο έλεγχο και νομίζω ότι θ’ αποτρέψει και κακώς κείμενα, φαινόμενα που είχαμε στο παρελθόν, όπου μειοψηφικές ομάδες στο δεύτερο γύρο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη της ακαδημαϊκής πλειοψηφίας.

 

Οι φοιτητές μένουν απ’ έξω από τη διαδικασία εκλογής, δε μένουν όμως έξω από τα όργανα. Οι φοιτητές συμμετέχουν στα όργανα Διοίκησης, για την πιο δημοκρατική αντιπροσώπευση σ’ αυτά, μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, μέσα απ’ αυτούς που θα ορίζουν τα δικά τους συλλογικά όργανα. Επαναλαμβάνω, ίσως, ο Υπουργός να θελήσει αργότερα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για την έρευνα και την καινοτομία.

 

Είναι βασική μας επιλογή να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία κυρίως γιατί θεωρούμε ότι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο της εποχής, το λεγόμενο brain drain, δηλαδή την φυγή Ελλήνων υψηλά καταρτισμένων, μορφωμένων με μεταπτυχιακές σπουδές επιστημόνων στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες που όλοι ξέρετε, από την πρώτη χρονιά από το 2015, αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία κατά 200 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσα από τον προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Και φυσικά έχουμε προχωρήσει σε στοχευμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά τα ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτούνται θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες. Έχουμε δώσει υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες και να τονίσω ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα να είναι οι ίδιοι επιστημονικοί  υπεύθυνοι των προγραμμάτων που προτείνουν και να μην είναι έρμαια κάποιων Καθηγητών, που θα πρέπει εσαεί να υπηρετούν. Αλλά πρέπει να έχουν ισότιμη σχέση με τους Καθηγητές τους.

 

Ιδρύσαμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας το λεγόμενο ΕΛΙΔΕΚ, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το ΕΣΠΑ και θα διοχετεύσει με τρόπο εμπροσθοβαρή πρόσθετους πόρους ύψους 240 εκατ. ευρώ για την έρευνα σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα μέχρι το 2019.

 

Και έχουμε σχέδιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και με τη στήριξη του Ταμείου Επενδυτικών Συμμετοχών να αξιοποιήσουμε τα ερευνητικά αποτελέσματα και να δημιουργήσουμε εταιρείες Start up που θα δημιουργηθούν από νέους επιστήμονες, νέους ερευνητές οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν στην πράξη πως η δουλειά τους και οι σκέψεις τους και οι ιδέες τους μπορούν να έχουν εφαρμογή στην πραγματική οικονομία και να έχουν οφέλη από αυτό.

 

Η επένδυση στη γνώση, στην τεχνολογία, στην καινοτομία πρέπει να είναι βασική στρατηγική της χώρας και όχι μόνο της Κυβέρνησης αυτής, αλλά πιστεύω ότι αν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας είναι η γεωγραφική της τοποθεσία, ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και ίσως το γεγονός ότι η κουλτούρα μας είναι τέτοια, που έχουμε την γνώση ως υψηλή αξία. Δεν είναι μειονέκτημα το γεγονός ότι θέλαμε και θέλουμε οι περισσότερες οικογένειες τα παιδιά μας να σπουδάσουν.

 

Στη σημερινή εποχή, μια ανταγωνιστική εποχή, την εποχή των νέων τεχνολογιών που η γνώση τρέχει με τεράστια ταχύτητα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε νέο παιδί, ανεξάρτητα από τις συγκυριακές δυσκολίες της αγοράς εργασίας, ανεξάρτητα από το αν σήμερα δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί με το πτυχίο και με το μεταπτυχιακό μια θέση εργασίας. Εντούτοις το πτυχίο, το μεταπτυχιακό που αντανακλούν γνώσεις και αντανακλούν τη δημιουργία ανθρώπων σκεπτόμενων και ανθρώπων που μπορούν να είναι σημαντικοί και να έχουν δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες, είναι το σημαντικότερο εφόδιο.

 

Όμως θα έλεγα ότι αυτή την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κοινωνίας αν δεν την αξιοποιήσουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα, δεν θα φέρουμε πολλά αποτελέσματα. Θέλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και στην εκπαίδευση και στην έρευνα και στην καινοτομία. Αλλά θέλουμε να δώσουμε και δυνατότητες στους νέους ανθρώπους να μείνουν στην χώρα και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση επαναφέρουμε από τη ναφθαλίνη ένα θεσμό: τον θεσμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Επανιδρύουμε τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να χαράζουμε ενιαία και οριζόντια πολιτική για τη νέα γενιά και να προχωρούμε σε αναβάθμιση των θεσμικών εργαλείων για την άμεση πραγματοποίηση αυτής της πολιτικής και κυρίως και για την αξιοποίηση πόρων, ευρωπαϊκών πόρων, που δυστυχώς μέχρι σήμερα έμεναν αναξιοποίητοι.

 

Θα κλείσω με δυο ακόμη σημαντικές δεσμεύσεις. Αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περίπου 20.000 από τους καθηγητές και τους δασκάλους είναι αναπληρωτές, καλύπτουμε δηλαδή ανάγκες με προσλήψεις ετησίως αναπληρωτών, αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να προχωρήσουμε σιγά – σιγά στην επίλυση αυτού του προβλήματος και πιστεύουμε ότι το τριετές αυτό πλάνο θα πρέπει να έχει και ως ορίζοντα την επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα μπορούμε να ανακοινώσουμε με πιο συγκεκριμένους όρους το πώς, με ποιο τρόπο μέσα στην τριετία θα καταφέρουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών.

 

Και η δεύτερη δέσμευση αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι γνωστό σε όλους μας, σε όλους εσάς κυρίως που ασχολείστε με το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ αλλά και τους πανεπιστημιακούς, τους ακαδημαϊκούς ότι υπήρξε μια τεράστια περικοπή λειτουργικών και ανελαστικών δαπανών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

 

Αποφασίζουμε και δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε στα επίπεδα των αναγκών τις λειτουργικές δαπάνες στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα ενισχύσουμε τα Πανεπιστήμια με επιπρόσθετα 65 εκατ. ευρώ από το 2018 και μετά, ώστε να αυξήσουμε δηλαδή τον προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια ειδικότερα ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε να καλύψουμε το σύνολο των ανελαστικών τους δαπανών, που σήμερα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

 

Με αυτές τις προτάσεις τις σκέψεις τις ιδέες και κυρίως με την πολύ μεγάλη όρεξη να δουλέψουμε, σήμερα ξεκινάμε ένα τριετές πλάνο που πιστεύουμε ότι θα αναμορφώσει την εικόνα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πατρίδα μας. Από το προνήπιο από τα 4 χρόνια, έως και τα μεταπτυχιακά έως και τους ερευνητές και με τους μεταδιδακτορικούς φοιτητές. Η γνώση είναι ένα σπουδαίο, το μεγαλύτερο αγαθό το σπουδαιότερο αγαθό, η εκπαίδευση, η ποιοτική εκπαίδευση είναι η επένδυση στο μέλλον για τον τόπο και θέλουμε να δώσουμε έμφαση, να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο με ίσους όρους για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

 

Στοχεύουμε σε ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο, σε ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας και πιστεύουμε και σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που θα βγάζει ανθρώπους με δεξιότητες, ικανότητες, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες σκληρές ανάγκες της αγοράς, αλλά που θα είναι επαρκώς μορφωμένοι πολίτες για ό,τι επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους.

Σας ευχαριστώ.

 πηγη : Γραφείου τύπου Πρωθυπουργού [pressoffice@government.gov.gr]
Έρευνα για την Εκπαίδευση στα Education Business Awards

 
Ναι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά μόνο εφόσον αυτή δεν συνδέεται με την μισθολογική εξέλιξη ή τις προαγωγές τους!

Για πρώτη φορά απαντούν σε ειδικό ερωτηματολόγιο μόνο οι εκπαιδευτικοί δημοσίων, ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων και δίνουν την δική τους εικόνα για τα «καυτά» θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θεωρούνται μάλλον αντικειμενικές, αλλά όχι δίκαιες, και ως σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας πρέπει να αλλάξει!
Αυτό πιστεύουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί της χώρας, που για πρώτη φορά καλούνται να κρίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα που υπηρετούν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που απευθύνεται ειδικά στον κλάδο τους.

Συγκλονιστικό είναι το στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα ότι οι εκπαιδευτικοί σε ένα τεράστιο ποσοστό που φτάνει το 87% δεν νοιώθουν καμία εμπιστοσύνη για το Κράτος, ενώ εκφράζουν τεράστια απογοήτευση για το μέλλον τους και την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ένα 78% του δείγματος ακόμη, είναι δυσαρεστημένο με την λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η μεγάλη αυτή πανελλαδική έρευνα, ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου του 2017, από την εταιρεία Global Link. Θα παρουσιαστεί  στην Τελετή Απονομής των Education Business Awards 2017 powered by RDC Informatics, την Παρασκευή 5 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Πολυχώρο Αθηναΐς (Καστοριάς 36, Βοτανικός, Αθήνα). Θα υπάρχει παράλληλη ζωντανή μετάδοση της τελετής απονομής, μέσω live streaming από το website των βραβείων.

Η απονομή των βραβείων διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά με την συμμετοχή περισσότερων από 200 υποψηφιοτήτων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα ολόκληρης της χώρας.

Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα περίπου 1.000 εκπαιδευτικών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πανελλαδικά. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της:

– Οι εκπαιδευτικοί κρίνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις ως αντικειμενικές σε ένα ποσοστό 64% του δείγματος (ένα 36% θεωρεί ότι δεν είναι ούτε αντικειμενικές), αλλά όχι δίκαιες. Ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 60% των εκπαιδευτικών της χώρας απαντούν ότι οι εξετάσεις αυτές δεν είναι δίκαιες (ένα 40% εδώ στον αντίποδα των παραπάνω, τις κρίνει δίκαιες).

– Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξει (82%). Οι απόψεις τους μοιράζονται μεταξύ επιλογής από τα ίδια τα πανεπιστήμια (54%)και συνεργασίας κράτους και πανεπιστημίων (41%).

– Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (76%). Μόνο οι μισοί όμως θέλουν αυτή να συνδεθεί με προαγωγή και μισθολογική εξέλιξη (45%).

– Στην αξιολόγηση «πιστεύει» περισσότερο η τριτοβάθμια (80%) και η ιδιωτική εκπαίδευση (80%).

– Τα κύρια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης σήμερα κατά τους εκπαιδευτικούς της είναι: Σοβαρά προβλήματα υποδομών: (92%), Ελλιπής οργάνωση τάξεων: (80%), Χάσιμο διδακτικών ωρών: (78%). Εδώ επισημαίνεται και η ανάγκη μείωσης της διδακτέας και εξεταστέας ύλης στα σχολεία, καθώς πολλά κεφάλια της δεν διδάσκονται ποτέ στα παιδιά.

– Τα προγράμματα καινοτομίας και αριστείας στα σχολεία κατά ένα 73% του δείγματος έχουν αποτέλεσμα και είναι απαραίτητα, αν και ένα 34% δηλώνει ότι τα συμπεράσματα τους δεν αξιοποιούνται ποτέ!

– Η κύρια αξία της μόρφωσης είναι η δημιουργία ώριμων και υπεύθυνων πολιτών για ένα 51% του δείγματος.

– Τα σημαντικότερα αγαθά για την κοινωνία είναι: Παιδεία (85%), Δημοκρατία (71%), Ειρήνη (68%)

– Τα κυριότερα προβλήματα των νέων σήμερα κατά τους εκπαιδευτικούς είναι:  Ανεργία (41%), Έλλειψη στόχων (23%), Παιδεία (11%).

– Οι κυβερνήσεις ασχολούνται λίγο (66%) ή καθόλου (32%) με τα προβλήματά των νέων και της εκπαίδευσης

– Υπάρχει παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κράτος (87%) και σε μικρότερο βαθμό στη δικαιοσύνη (53%). Η μεγάλη πλειοψηφία του δείγματος, και κυρίως όσοι υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης (88%) ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (88%), θεωρούν ότι η Ελλάδα πάει σε λάθος κατεύθυνση [78%]…

– Καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια (78%) με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

– Υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία για την έξοδο από την κρίση (76%). Κρίνεται ότι για την οικονομική ανάπτυξη απαιτούνται κυρίως: Η επιστροφή της χώρας στην παραγωγή, Η αύξηση των κοιτίδων καινοτομίας και έρευνας, Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Ωστόσο, παρά την απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της χώρας θέλει να παραμείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα (77%).

Αναλυτικές πληροφορίες για τα Education Business Awards 2017 powered by RDC Informatics θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.educationbusinessawards.gr

πηγη : Boussias Communications [vkafiris=boussias.com@mail139.suw14.mcdlv.net]; εκ μέρους; Boussias Communications [vkafiris@boussias.com]
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΝΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

 

 

Από τις 6 Μαϊου – 15 Ιουνίου 2017, το Ενάλιο Λεωφορείο θα περιοδεύσει σε όλες τις πόλεις, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Για περιοδεία σε πόλεις, κοινότητες, χωριά και σχολεία, φέρνει το Ενάλιο Λεωφορείο, η ομάδα του  Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δίνοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν από κοντά την ενάλια πολιτιστική κληνορομιά της χώρας και τις σημαντικές αρχαιότητες που ήρθαν στο φως από τις έρευνες του ΕΡΕΝΑΕ. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Maritime Archaeology Trust Ηνωμένου Βασιλείου με τη χορηγία του Ιδρύματος Honor Frost.

 

Η κινητή μονάδα του Ενάλιου Λεωφορείου, με βάση της τη Βρετανία, έχει ήδη περιοδεύσει σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα τη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Στην Κύπρο θα παραμείνει από το Σάββατο, 6  Μαϊου ως και την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 και θα περιοδεύσει σε Λευκωσία, Λάρνακα Λεμεσό, Πάφο, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Κακοπετριά, Λεύκαρα, Ξυλοτύμπου, Μαζωτό, Ζύγι και Πόλης Χρυσοχούς,  με στάσεις κυρίως σε σχολεία και δημόσιους χώρους.

 

 

Το «Ενάλιο Λεωφορείο: Κύπρος» είναι μία κινητή έκθεση με θέμα την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, που παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά και επικεντρώνεται στα ακόλουθα θέματα: (1) Πώς εργάζονται οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι, (2) Διαχείριση υποβρύχιων αρχαιοτήτων, (3) Ναυάγια από την Προϊστορία μέχρι και σήμερα, και (4) Αγκυροβόλια και λιμάνια. Σε εξωτερικό χώρο γύρω από το Λεωφορείο θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους άμεση και πρακτική εμπειρία σε θέματα όπως η κατάδυση, η αρχαιολογική ανασκαφή σε υποβρύχιο περιβάλλον, η αρχαία ναυπηγική, και η αποτύπωση και ερμηνεία θέσεων αρχαίων ναυαγίων.
Η Επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Δεμέστιχα τόνισε ότι πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για το Κυπριακό κοινό να περιηγηθεί στον ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο της Κύπρου, ο οποίος δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμος αλλά χρειάζεται την αγάπη μικρών και μεγάλων, για να αναδειχθεί και να προστατευθεί.

 

Η Άννα Δημητρίου, Διδακτορική υπεύθυνη της έκθεσης και διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας που ειδικεύεται στην αρχαιολογία του κοινού, ανέφερε ότι το λεωφορείο τα πρωινά θα επισκέπτεται σχολεία ενώ τα απογεύματα θα βρίσκεται σε δημόσιους χώρους για δωρεάν επισκέψεις από παιδιά και ενήλικες.

 

Το λεωφορείο ξεκινά την περιοδεία του στις 6 Μαϊου 2017 από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου και θα ολοκληρώσει τις επισκέψεις του στις 15 Ιουνίου 2017 στην Πάφο. Η επίσκεψη στην έκθεση είναι δωρεάν.

Πρόγραμμα περιοδείας της έκθεσης:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΩΡΑ
06 Μαΐου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου 10:00-18:00
07 Μαΐου Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου 10:00-18:00
08-09 Μαΐου Πόλις Χρυσοχούς, λιμάνι 16:30-20:00
11 Μαΐου Μαζωτός, κεντρική πλατεία 16:30-20:00
12 Μαΐου Ζύγι, Αλιευτικό καταφύγιο 16:30-20:00
13 Μαΐου Ζύγι, Αλιευτικό καταφύγιο 10:00-18:00
14 Μαΐου Κακοπετριά, κεντρική πλατεία 10:00-18:00
15-16 Μαΐου Λευκωσία, πάρκο Ακαδημίας 16:30-20:00
18 Μαΐου Λευκωσία, Αρχαιολογικό Μουσείο 9:00-23:00
19 Μαΐου Λευκωσία, Υπαίθριος χώρος Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Πανεπιστήμιο Κύπρου 16:00-20:00
20 Μαΐου Λευκωσία, Αρχαιολογικό Μουσείο 10:00-17:00
21 Μαΐου Λεύκαρα, κεντρική πλατεία 10:00-18:00
22 Μαΐου Ξυλοτύμπου, κεντρική πλατεία 16:30-20:00
23-24 Μαΐου Παραλίμνι, πλατεία Αγ. Γεωργίου 16:30-20:00
26 Μαΐου Αγία Νάπα, κεντρική πλατεία 16:30-20:00
27 Μαΐου Αγία Νάπα, Μουσείο Θάλασσα 10:00-18:00
28 Μαΐου Παραλίμνι, καταδυτικός χώρος Green Bay 9:00-17:00
29 Μαΐου Αγία Νάπα, κεντρική πλατεία 16:30-20:00
30-31 Μαΐου Λεμεσός, επίχωση παραλιακού (Ακτή Ολυμπίων) 16:30-20:00
2 Ιουνίου Λεμεσός, Μαρίνα 16:30-20:00
3-5 Ιουνίου Λάρνακα, Φοινικούδες/Κάστρο Λάρνακας 10:00-18:00
6-7 Ιουνίου Λάρνακα, Φοινικούδες/Κάστρο Λάρνακας 16:30-20:00
9 Ιουνίου Λεμεσός, Μαρίνα 17:00-20:00
10 Ιουνίου Λεμεσός, Μαρίνα 10:00-18:00
11 Ιουνίου Πάφος, Αρχαιολογικός χώρος 10:00-18:00
12-13 Ιουνίου Πάφος, Λιμάνι 16:30-20:00
14 Ιουνίου Παλαίπαφος, κεντρική πλατεία 16:30-20:00
15 Ιουνίου Πάφος, Λιμάνι 16:30-20:00

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.facebook.com/DiscoveryBusCyprus/.

 
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, για τη ζωή του Μενέλαου Λουντέμη, στην Αθήνα (Video)

Ένα εξαιρετικό, ουσιαστικό βιβλίο, με σεβασμό στον Μενέλαο Λουντέμη, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα…

    Μίλησαν για το βιβλίο: Από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών η ποιήτρια-συγγραφέας Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου. Από την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, η Anca Chisalita. Και ακόμα: Ο Κώστας Κρεμμύδαςο Μάκης Πέτσας, ο Γιώργος Δουατζής, ο Δημήτρης Δαμασκηνός, ο Χρήστος Τσαντής.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, βαφτισιμιά του Μενέλαου Λουντέμη, ποιήτρια, πρώην Γενικός Γραμματέας της Έταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, απευθύνει έναν ανθρώπινο και ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό στην εκδήλωση. Πίσω της διακρίνεται ο Μάκης Πέτσας, εκπαιδευτικός Δ.Ε., ενώ καθισμένοι (από αριστερά προς τα δεξιά της φωτογραφίας) είναι ο Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, εκδότης του περιοδικού τέχνης «Μανδραγόρας» και υπεύθυνος των ομώνυμων εκδόσεων και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Δαμασκηνός.

    Η Αθήνα υποδέχθηκε θερμά το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, κοντά στην Ακρόπολη, την Παρασκευή 28/4/2017, με χορηγό επικοινωνίας το Μήνυμα Ελλάς, εξελίχθηκε μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και τιμής για τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό. Ήταν εκεί πολλοί φίλοι του βιβλίου, αλλά και άνθρωποι που συνεργάστηκαν και έζησαν μαζί με τον Μενέλαο Λουντέμη, όπως η συγγραφέας-ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, και συγγενείς της μεταφράστριας των έργων του, στα χρόνια που εκείνος έζησε στη Ρουμανία.

    Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο καλωσόρισμα-χαιρετισμό από τον επιμελητή του βιβλίου Χρήστο Τσαντή, ο οποίος τόνισε τη σημασία και την ιδιαιτερότητα του έργου του Δημήτρη Δαμασκηνού για τον Λουντέμη, ειδικά μάλιστα σε μία συγκυρία όπου συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το θάνατό του κι ενώ δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη εκδήλωση τιμής για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα που μας άφησε μία τόσο πλούσια πνευματική κληρονομιά. «Το βιβλίο του Δ. Δαμασκηνού, παρότι είναι μελέτη, όχι μόνο δεν κουράζει τον αναγνώστη, αλλά αντίθετα με πληρότητα και αφηγηματική ροή, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα», είπε χαρακτηριστικά.
    Η ηθοποιός Ειρήνη Βουκελάτου διάβασε ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία στην Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεων από τη ζωή δίπλα στον μεγάλο δημιουργό. Η κυρία Φαίδρα, που πήρε το όνομά της από τον ίδιον τον Μενέλαο Λουντέμη, καθώς ο συγγραφέας συνδεόταν με στενή φιλία με τον πατέρα της, επίσης συγγραφέα, μετέφερε στην εκδήλωση και τον χαιρετισμό του προέδρου και του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
«Είναι συγκινητική η αποψινή βραδιά, αφιερωμένη στον Μενέλαο Λουντέμη», ξεκίνησε να λέει η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου και συνέχισε: «στον άνθρωπο που βρήκε το όνομά μου μαζί με τον Γιάννη Σκαρίμπα. Το θεωρώ μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ σήμερα, κοντά σας, για να πω κι εγώ δυο λόγια γι’ αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της ευαισθησίας, της αγάπης, του αγώνα. Ένα παιδί που πόνεσε πάρα πολύ στη ζωή του και που πάλεψε ηρωικά».
    Ακολούθησε η ομιλία από τον Κώστα Κρεμμύδα, ποιητή-εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Μανδραγόρας», ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας τα εξής: «Χαίρομαι που βρίσκομαι απόψε εδώ για να μιλήσω για το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε πριν από δύο-τρία χρόνια με τον Γιώργο τον Δουατζή, όταν πήγαμε στα Χανιά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσαν οι Φίλοι των Γραμμάτων για τον Τάσο Λειβαδίτη».

Η Anca Chisalita, μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα, χώρα στην οποία διέμεινε για αρκετά χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας ο Μενέλαος Λουντέμης, απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου. Διακρίνονται ακόμα (από τ’ αριστερά προς τα δεξιά της φωτογραφίας) οι: Μάκης Πέτσας, Γιώργος Δουατζής και ο συγγραφέας Δημήτρης

Ο Κώστας Κρεμμύδας αναφέρθηκε στη σχέση του με τον συγγραφέα μέσα από τη συνεργασία τους στο περιοδικό «Μανδραγόρας» και στη συνέχεια μίλησε για το έργο του Δημήτρη Δαμασκηνού «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη». «Θα χαρακτήριζα το έργο έναν ύμνο στην Εθνική Αντίσταση», είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο έχει αξιοποιήσει το υλικό του ο συγγραφέας, καθώς μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πλαισίου μέσα στο οποίο έζησε και έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης.

 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται απόψε να μιλήσω με πολύ συγκίνηση για τον Μενέλαο Λουντέμη, ο οποίος έζησε σχεδόν 18 χρόνια στη Ρουμανία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Δαμασκηνό, τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς και τον κύριο Χρήστο Τσαντή, γι’ αυτό το εξαιρετικό, ουσιαστικό βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, σε καιρούς που ο κόσμος χρειάζεται αυτό το ισχυρό παράδειγμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και πολλά άλλα ακόμα που μας έχει αφήσει ο Λουντέμης».

    Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Anca Chisalita, πολιτιστικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, η οποία μίλησε για τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα στην διάρκεια της πολιτικής προσφυγιάς, ενώ υπογράμμισε την αξία του βιβλίου του Δημήτρη Δαμασκηνού, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.
    Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Μάκης Πέτσας, που στάθηκε περισσότερο στο κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο της περιόδου στην οποία έγραψε ο Λουντέμης, καθώς και στα σύγχρονα μηνύματα που απορρέουν από το έργο του.
 «Το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού είναι μία ξεχωριστή δουλειά», είπε. «Κι αυτό γιατί μας προσφέρει μια τεκμηριωμένη σε βάθος μελέτη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, γραμμένη με σεμνότητα που δεν επισκιάζει σε καμιά περίπτωση το έργο του Μ. Λουντέμη, όπως κάποιες φορές γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα από κριτικούς ή δοκιμιογράφους».
    Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συνέντευξη-συζήτηση, επί σκηνής, του ποιητή-δημοσιογράφου Γιώργου Δουατζή, με τον Δημήτρη Δαμασκηνό. Στα video που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση με τον συγγραφέα.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Δουατζή στην παρουσίαση του βιβλίου της Αθήνας (Video).

 

https://www.youtube.com/watch?v=_hoiqekM7O0

Μερικές από τις ερωτήσεις του Γιώργου Δουατζή στον συγγραφέα για το βιβλίο του (Video).

 

Ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις των φίλων του βιβλίου, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το Φθινόπωρο, όπου και προετοιμάζεται ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και με άλλους φορείς. Παράλληλα συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Κρήτη, με την παρουσίαση του βιβλίου στα Χανιά, την Τετάρτη 3 Μαΐου, στη γκαλερί Villa Des Arts, στις 7:30 το απόγευμα, στο Ηράκλειο στις 18 Μαΐου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου, ενώ θα ακολουθήσουν, μέσα στους επόμενους μήνες, εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, στη Γαύδο, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και αλλού.

Αναδημοσίευση από τον Αγώνα της Κρήτης, Πέμπτη 04-05-2017

Δείτε ακόμα:

Το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού με τίτλο: «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Φωτίζει άγνωστες πτυχές που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Τον τοποθετεί μέσα στο ιστορικό πλαίσιο όπου και δημιούργησε. Περιέχει ντοκουμέντα που φιλοτεχνούν το πορτρέτο ενός ανθρώπου καθημερινού, ο οποίος αντιμετώπισε δύσκολες προσωπικές, οικονομικές, οικογενειακές και πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις. Καταστάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, ενώ ταυτόχρονα άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο ίδιο του το έργο.
Η ΟΛΜΕ Σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια

Αθήνα, 27/4/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ _ΟΛΜΕ
Σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια

Το Υπουργείο Παιδείας με την Υ.Α. (ΦΕΚ 1171/τ.Β΄/ 4/Απριλίου 2017) για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τη συγκρότηση των τμημάτων ξεδιπλώνει εκ’ νέου την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του εξορθολογισμού και ευελιξίας του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Με τη συγκεκριμένη Υπ. Απόφαση θέτει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια στη συγκρότηση τμημάτων για τη 2η ξένη γλώσσα από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Πιο συγκεκριμένα:
Διατηρεί τον ελάχιστο αριθμό των 12 μαθητών και 10 για απομακρυσμένα γυμνάσια για τη δημιουργία τμήματος.
Τα παράλληλα τμήματα της 2ης ξένης γλώσσας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τμήματα της γενικής παιδείας. Η γραμμή που ακολούθησε για τη διδασκαλία και τα επίπεδα στα Αγγλικά θεωρήθηκε «αποτελεσματική» και εφαρμόζεται και στη 2η ξένη γλώσσα. Είναι τέτοια η σπουδή του Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση τμημάτων που δεν μπαίνει στον κόπο της πρόβλεψης τι θα γίνει με το επιπλέον τμήμα.
Στα μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχτούν οι μαθητές τη γλώσσα στην οποία υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση. Ακόμη και αν το τμήμα π.χ. έχει 24 μαθητές και άρα μπορεί να λειτουργήσει και τις δύο γλώσσες, ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο, η καινούρια υπουργική απόφαση το απαγορεύει.
Αν δε, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά με πρόσληψη αναπληρωτών μέχρι την 1η Οκτωβρίου, υποχρεούνται οι μαθητές να διδαχθούν την 2η ξένη γλώσσα για την οποία θα υπάρχουν διαθέσιμες ώρες στην Δ/νση.
Η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα τμήματα κλειδώνουν 30/6 από τους ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ κλείνοντας κάθε δυνατότητα αλλαγών το Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες που πιθανόν να εμφανιστούν. Αφαιρεί τη δυνατότητα της διερεύνησης για τη συγκρότηση των τμημάτων από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Διευθυντή του σχολείου και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, βήμα αντίθετο στη θέση της ΟΛΜΕ για ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.
Οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει κατά την Υ.Α. να επιδείξουν γι άλλη μια φορά την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία.
Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης τμημάτων, προσωπικού και διδακτικών ωρών, προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργεί νέο αριθμό πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Οι ρυθμίσεις αυτές υπακούουν σε λογικές εξοικονόμησης, οι οποίες πρέπει να αποκρουστούν από το εκπαιδευτικό κίνημα ως ξένες με το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.
Οι ρυθμίσεις αυτές, τέλος έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου, και η ξενόγλωσση εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα και εξακολουθεί η γλωσσομάθεια να παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο.
 Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
 Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.
 20 μαθητές στο τμήμα – 10 για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
 Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις.
 Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο

 

 

Επίσης ,

 

*ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΜΕ ,

Σχετικά με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών

 

Με την απόφαση (υπ’ αριθμ. 63486/Ε2/12-4-2017) το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα: “Πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδων Γενικής Εκπαίδευσης (πλην Μουσικών) για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2017-2018” καθόρισε τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση των Πινάκων Αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2017-2018 υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας υπάρχει ο περιορισμός για προσμέτρηση μόνο αυτής που θα αποκτηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στις  28/4/2017, με αποτέλεσμα την μη προσμέτρηση για τους φετινούς Πίνακες της προϋπηρεσίας που θα προσφερθεί μετά την ημερομηνία αυτή.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 93953/Δ2/15-09-2006 των Διευθύνσεων Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί με πλήρες ωράριο εργασίας (π.χ. Αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, Υπάλληλοι Ι.Δ.Ο.Χ. με πλήρες ωράριο εργασίας σε Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.) προσμετράται το σύνολο της προϋπηρεσίας από την ημερομηνία πρόσληψης έως και την λήξη της σύμβασης.

Οι συνάδελφοι έκαναν τον προγραμματισμό τους με βάση το δεδομένο τη λήξη των συμβάσεων εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία ώρα δουλειάς από την προϋπηρεσία στους πίνακες.

Απαιτούμε από το υπουργείο να:

  • αποκαταστήσει άμεσα την αδικία.
  • ασκήσει πίεση προς τον ΑΣΕΠ για αλλαγή στην κατάρτιση των πινάκων
    να προσμετρηθεί ολόκληρη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται κατά το φετινό σχολικό έτος

 

OLME [olme@otenet.gr]
Δημος Αθηναίων : Περιήγηση στον κόσμο του σύμπαντος και των ουράνιων σωμάτων από την Τετάρτη 3 Μαίου στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

 

          Δημος Αθηναίων :                        

Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του σύμπαντος, με σκοπό την εξερεύνηση του «μαγεμένου ύφαλου», προσκαλεί το Μάιο μικρούς και μεγάλους, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Η Εβδομάδα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 9 Μαΐου, σε 7 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Ένα εντυπωσιακό φορητό πλανητάριο θα εγκατασταθεί στα προαύλια των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων, παρέχοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης των μυστηρίων του σύμπαντος, του ηλιακού συστήματος και των αστεριών.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα. Στο διάστημα υλοποίησης του, το πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει  πρωτότυπες και συναρπαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους των γειτονιών, οι οποίοι μέσω των δράσεων του, δίνουν καθημερινά ραντεβού στα 25 Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας άτομα όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον  έναστρο ουρανό αποκτώντας  μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για την αστρονομία και τις συναφείς επιστήμες. Οι ταινίες που θα προβληθούν συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, σε θέματα που αφορούν τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τα αστρονομικά ντοκιμαντέρ – ψηφιακές παραστάσεις σε ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου (360ο ). Παράλληλα με τις προβολές, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα γίνεται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ήλιου μέσω ειδικού φίλτρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαφόρων αντικειμένων του ουρανού το βράδυ.

Το πλανητάριο θα μετακινείται κάθε ημέρα και σε διαφορετικό σχολείο για προβολές, με ώρες λειτουργίας τις καθημερινές – Δευτέρα έως Παρασκευή -από τις 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, Msc επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες, το Σάββατο 6 Μαΐου, σε μία διάλεξη όπου θα μας  συστήσει τον κόσμο του σύμπαντος  μέσα από τη δική του γνώση και εμπειρία.

Οι δράσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους ωστόσο  είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων  www.athensopenschools.gr  ή τηλεφωνικά στο 2105277089.

Πρόγραμμα ανά σχολείο

Τετάρτη 3/5/17 στο  130ο  Δημοτικό Σχολείο, στα Κ. Πατήσια

Πέμπτη 4/5/17 στο 51ο Δημοτικό Σχολείο, Πλατεία Βάθη

Παρασκευή 5/5/17   στο 93ο Δημοτικό Σχολείο, Νέος Κόσμος

Σάββατο 6/5/17  στο 26ο Δημοτικό Σχολείο, Κυψέλη

Κυριακή 7/5/17   στο  76ο Δημοτικό Σχολείο, Πετράλωνα

Δευτέρα 8/5/17  στο  57/61ο Δημοτικό Σχολείο, Κολωνός

Τρίτη 9/5/17   στο 135ο Δημοτικό Σχολείο, Γκύζη

Λίγα λόγια για τον οργανισμό Σύμπραξη για την Αθήνα

Η Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο φορέων, με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας.

«Με την Σύμπραξη για την Αθήνα ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όλους αυτούς που προτίθενται να βοηθήσουν να κρατηθεί η Αθήνα όρθια, προετοιμάζοντάς την παράλληλα για το αύριο», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

 

Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [sec.press@cityofathens.gr]