Πατρα: ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

 

Έκθεση περιβαλλοντικού υλικού με θέμα: «Ταξίδι στους βιοτόπους της Ελλάδας» διοργανώνουν οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 10ου Γυμνάσιου Πάτρας (Ζαρουχλέικα) σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου τους.

Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα: «ΜΕΛΕΤΩ και ΦΡΟΝΤΙΖΩ το σχολικό περιβάλλον, ΜΑΘΑΙΝΩ για το περιβάλλον της χώρας μου» απευθύνθηκαν με επιστολές που έστειλαν στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, στις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και στις Περιφέρειες της χώρας ζητώντας έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό για τις  προστατευόμενες περιοχές της πατρίδας μας.

Η ανταπόκριση ήταν θεαματική και οι μαθητές συγκέντρωσαν ένα ιδιαίτερα πλούσιο υλικό όπως αφίσες, χάρτες, φυλλάδια, βιβλία, περιοδικά, σελιδοδείκτες, κάρτες, CDs κλπ από τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας μας, προκειμένου να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα αλλά και τις φυσικές ομορφιές του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε εκτίθεται στην αίθουσα του «Οδυσσέα» και θα μπορούν να το επισκέπτονται όλα τα τμήματα του σχολείου από την  Τετάρτη 24 Μαΐου έως τη λήξη των μαθημάτων στις 31 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνεται ξενάγηση από τους μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας στα εκθέματα και στη συνέχεια θα γίνεται προβολή ενός ή περισσοτέρων ντοκιμαντέρ και διαφανειών.

Οι μαθητές σκοπεύουν, μετά το τέλος της έκθεσης, να χρησιμοποιήσουν τις αφίσες που συγκέντρωσαν για τη διακόσμηση των αιθουσών διδασκαλίας, μετά το βάψιμο του σχολείου τους από το Δήμο Πατρέων.

Στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Κουτρούμπας Θωμάς βιολόγος και Παπαγιαννόπουλος Γιάννης γυμναστής.

Στην Περιβαλλοντική ομάδα συμμετέχουν οι παρακάτω μαθητές:

 1. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΑ
 2. ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
 3. ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΦΑΝΟΥΡΙΑ
 4. ΚΟΥΚΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 5. ΚΟΥΡΜΟΥΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 6. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
 7. ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 8. ΜΟΥΣΧΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 9. ΜΠΙΜΠΙΚΟΥ ΙΟΝ ΓΙΟΥΛΙΑΝ
 10. ΜΠΟΥΡΔΟΥΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 11. ΝΙΚΟΛΑΪ ΜΑΡΙΟΣ
 12. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 13. ΠΑΠΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
 14. ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 15. ΠΕΝΤΑΡΗ ΑΡΕΤΗ
 16. ΡΑΜΠΑΒΙΛΑ ΜΑΡΙΑ
 17. ΣΑΠΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 18. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛ
 19. ΣΤΙΚΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ
 20. ΣΥΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 21. ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 22. ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 23. ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

 

 
οδηγός ανακύκλωσης

οδηγός ανακύκλωσης                                                                                   

Χαρτί – πλαστικό – γυαλί – αλουμίνιο – λευκοσίδηρο – λαμπτήρες – ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές – τηγανέλαια – ορυκτέλαια – φάρμακα – ρούχα – μέταλλα – αυτοκίνητα – ελαστικά – μελάνια – μπαταρίες – συσσωρευτές – καταλύτες.

Ανακύκλωση, ένας θησαυρός στα σκουπίδια
Τουλάχιστον 500 κιλά σκουπιδιών παράγουμε ετησίως ο καθένας. Πάνω από το 90% από αυτά μπορεί να ανακυκλωθεί σε χρήσιμες πρώτες ύλες.
Ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα.

Με την ανακύκλωση:
– Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους.
– Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, ξαναβάζοντας στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά.
– Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
– Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας

Ανακυκλώνουμε σωστά στους μπλε κάδους
Χαρτί: Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια, χαρτοσακούλες, συσκευασίες τύπου τετραπάκ, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά κ.α.
Δεν ανακυκλώνουμε, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, χαρτιά υγείας, μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες, βρεγμένα ή λαδωμένα χαρτιά.

Πλαστικό: Πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, τρόφιμα, είδη καθαρισμού.  Όλα τα πλαστικά είδη, πλαστικές θήκες, πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, κ.α.
Δεν ανακυκλώνονται οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, αφρολέξ, φελιζόλ, συσκευασίες από τοξικά υλικά (ορυκτέλαια, εντομοκτόνα).

Αλουμίνιο. Συσκευασίες από αλουμίνιο π.χ. κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α
Δεν ανακυκλώνονται τα αλουμινόχαρτα
Λευκοσίδηρο. Λευκοσιδηρές συσκευασίες από π.χ. γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μεταλλικά ταψάκια κλπ.

Γυαλί. Γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερά, γάλατα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, αρώματα, χυμούς, φάρμακα, βαζάκια τροφίμων κ.α.

Δεν ανακυκλώνουμε σπασμένα γυαλιά, μπουκάλια, τζάμια ή καθρέφτες, κεραμικά, πήλινα.
Για το γυαλί εχουν τοποθετηθεί σε πολλούς Δήμους ειδικοί κάδοι (καμπάνες).
Δεν ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους:
Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, φάρμακα, μελάνια, λαμπτήρες κ.α

Λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση:
Ογκώδη αντικείμενα: Πρέπει να τσακίζουμε τα χαρτόκουτα και να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού.
Βρώμικες συσκευασίες: Μπουκάλια με υγρά, συσκευασίες έτοιμου φαγητού που είναι γεμάτες λάδια και λίπη, αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και εκθέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.  Κάνουμε ένα μικρό ξέπλυμα ή ένα απλό σκούπισμα.
Ελλιπής διαχωρισμός: Διαχωρίζουμε τα υλικά π.χ. όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστικό.
Στα γυάλινα μπουκάλια  βγάζουμε τα πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια
Σφιχτοδεμένες σακούλες: Για εύκολη διαλογή πρέπει τα σκουπίδια να είναι χύμα.
Κλείνουμε ξανά τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

Στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών τα υλικά διαχωρίζονται, συμπιέζονται, δεματοποιούνται και προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες για αξιοποίηση τους. 

Πλαστικά καπάκια
Τα πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού, αναψυκτικών απορυπαντικών κλπ. αποτελούνται από συμπυκνωμένο πλαστικό, δεν έχουν όγκο και ανακυκλώνονται εύκολα.
Που ανακυκλώνουμε: Διάφορα σχολεία και κοινωνικοί φορείς τα συγκεντρώνουν, διαθέτοντας το ανταποδοτικό όφελος σε κοινωφελείς δράσεις.

Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές
Όλες οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα
Οι συσκευές αποσυναρμολογούνται σε ειδικές μονάδες, απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες, κάποια αξιοποιήσιμα μέρη τους διοχετεύονται στην αγορά και τα υπόλοιπα στην ανακύκλωση.   
Α. Μεγάλες (ογκώδεις) συσκευές: Τηλεφωνoύμε στην υπηρεσία του Δήμου μας. Το κατάστημα που αγοράζουμε νέα συσκευή, είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά για ανακύκλωση.
Β. Μικρές συσκευές: Μεταφέρουμε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα σημεία της περιοχής μας που υπάρχουν κάδοι της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών»   www.electrocycle.gr

Λαμπτήρες
Οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά μας μπορούν να ανακυκλωθούν υπεύθυνα, συστηματικά και αποτελεσματικά, έως και 98%, εύκολα και δωρεάν!
Ανακυκλώνονται λαμπτήρες φθορισμού (οικονομίας), λαμπτήρες LED παντός τύπου.
Δεν ανακυκλώνονται οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.

Οι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν ΓΥΑΛΙ –  ΜΕΤΑΛΛΑ – ΠΟΥΔΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ – ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ τα οποία επαναχρησιμοποιούνται.
Προσοχή. Πολλοί από τους λαμπτήρες οικονομίας περιέχουν υδράργυρο. Κρατάμε τους λαμπτήρες από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα.
Σε περίπτωση που σπάσει: Αερίζουμε το χώρο, μαζεύουμε τα υπολείμματα με γάντια. Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα γιατί ο υδράργυρος  θα απλωθεί σε ολόκληρο το χώρο.
Που ανακυκλώνουμε: Στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης λαμπτήρων της Φωτοκύκλωσης Α.Ε  http://www.fotokiklosi.gr

Τηγανέλαιο
ΔΕΝ το πετάµε στην: – αποχέτευση γιατί τη βουλώνει, – στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.
– στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια, – στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τη φύση.
Ανακυκλώνουμε: σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο.
Το χρησιµοποιηµένο λάδι μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) και βιολιπαντικών
Που ανακυκλώνουμε: Αναζητείστε στη περιοχή σας κάδους ανακύκλωσης.

Ορυκτέλαια – λιπαντικά και οι συσκευασίες τους
Τα χημικά στοιχεία και οι ενώσεις που περιέχονται είναι επικίνδυνα (καρκινογόνα) για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας. Χρησιμοποιούνται επίσης παράνομα ως καύσιμα σε βιοτεχνίες, σπίτια, θερμοκήπια. Ανακυκλώνονται παράγοντας νέο ορυκτέλαιο.
Που ανακυκλώνουμε: Αφήνουμε τα παλιά λάδια και τις συσκευασίες τους σε συνεργεία αυτοκινήτων που συνεργάζονται με αδειοδοτημένους φορείς παραλαβής ορυκτελαίων.


Μπαταρίες

Είναι ιδιαίτερα τοξικές διότι περιέχουν καρκινογόνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο ή κάδμιο και διαβρωτικά οξέα. Αν τις πετάξουμε θα καταλήξουν στις χωματερές, από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα και μπορεί να τα ξαναβρούμε στο πιάτο ή στο ποτήρι μας.

Αν ανακυκλωθούν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

Που ανακυκλώνουμε: Στους ειδικούς κάδους συλλογής μπαταριών της «ΑΦΗΣ»  www.afis.gr .

Συσσωρευτές
Περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες όπως μόλυβδο, θειικό οξύ κ.α.
Σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη τους στο περιβάλλον, αλλά επιβάλλεται η παράδοση τους στα σημεία πώλησης.
Που ανακυκλώνουμε: Στα ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων που έχουν ειδικούς κάδους συλλογής.

Καταλύτες

Οι καταλύτες έχουν χαρακτηριστεί «στερεά απόβλητα». Τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει να παραδίδουν τους καταλύτες σε αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης όπου σε υψικαμίνους γίνεται  επαναπόκτηση των ευγενών μετάλλων ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν.

Μελάνια εκτυπωτών
Ανακυκλώνοντας τα άδεια δοχεία μελανιών, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονομούμε χρήματα.

Γίνεται ανακατασκευή και επαναχρησιμοποίηση των άδειων κεφαλών και δοχείων για inkjet και laser εκτυπωτές, για φωτοτυπικά μηχανήματα και για συσκευές τηλεομοιοτυπίας (fax).

Αναζητείστε εταιρείες ανακύκλωσης μελανιών στη περιοχή σας


Μέταλλα

Με την ανακύκλωση τα μέταλλα επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.
Σίδηρος, Ανοξείδωτα, Μαντέμι, Μπρούτζος, Χαλκός (παλιά αντικείμενα, σκεύη, υδραυλικά κ.α.), Αλουμίνιο (κουφώματα, σκεύη, συσκευασίες κ.α.), Μόλυβδο (υδραυλικά κ.α).

Αναζητείστε τις εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων στη περιοχή σας

 

Παλιά αυτοκίνητα

Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Η ανακύκλωση αυτοκινήτων γίνεται στην Ελλάδα, από την «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος»  www.edoe.gr/ . Σε ειδικές μονάδες αφαιρούνται τα τοξικά υγρά και στερεά. Ορισμένα μέρη τους χρησιμοποιούνται ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, ενώ άλλα ανακυκλώνονται.
Η διαγραφή του οχήματος γίνεται μόνο αν παραδοθούν σε νόμιμη μονάδα με το σήμα της ΕΔΟΕ.

Ελαστικά
Τα ελαστικά κατασκευάζονται από φυσικό και συνθετικό καουτσούκ.
Περιέχουν χάλυβα, λινά, οξείδιο ψευδαργύρου, θείο και διάφορες άλλες οργανικές ουσίες.
Δεν επιτρέπεται να πετάγονται στο περιβάλλον ή στα σκουπίδια και δεν πρέπει να καίγονται.
Τα ελαστικά μετά τη χρήση τους είτε αναγομώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, είτε παραδίδονται για κοπή, κοκκοποίηση και χρήση ως πρόσθετων σε ασφαλτοτάπητες.
Που ανακυκλώνουμε: Σε όλα τα καταστήματα ελαστικών.

Οργανικά απορρίμματα, κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά (φύλλα, κλαδιά, χόρτα, λαχανικά, φρούτα, αποφάγια, χαρτί, υπολείμματα καφέ ) σε κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό, τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.  Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κάθε περίπτωση. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης.


Κλαδιά
Οι Δήμοι της περιοχής πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των κλαδιών με θρυμματισμό και κομποστοποίηση. Μέρος αυτών μπορεί να μετατρέπεται σε πέλλετ. 

Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα)
Σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 17  Νόμου 2939/2001, επιβάλλεται η θέσπιση μέτρων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση ή/και αξιοποίηση των υλικών αυτών
 Οι Δήμοι κάθε περιοχής πρέπει να εξεύρουν χώρους και συστήματα διαχείρισης για να λύσουν το πρόβλημα της ανεξέλεγτης εναπόθεσης μπάζων .

Επαναχρησιμοποίηση

Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση, επειδή εξοικονομείται ενέργεια, πρώτες ύλες, και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων.
Συσκευές και άλλα είδη που θέλουμε να αντικαταστήσουμε, μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που δεν μπορούν να  αγοράσουν καινούριες.

Έπιπλα, οικιακά είδη, βιβλία, παιχνίδια, ιατρικός εξοπλισμός ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φάρμακα, ρούχα, παπούτσια κ.α.

Τα μεταχειρισμένα μας προϊόντα μπορούμε
– να τα χαρίσουμε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη ή σε κοινωνικούς φορείς,
– να τα ανταλλάξουμε σε Δίκτυα Ανταλλαγών
,
– να τα πουλήσουμε σε ηλεκτρονικές σελίδες ή σε κάποιο παζάρι μεταχειρισμένων προιόντων

Υπάρχει ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής – επισκευής – αποθήκευσης – επαναχρησιμοποίησης μεταχειρισμένων ειδών σε κάθε περιοχή.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πια δεν πρέπει να μένουν στο σπίτι γιατί είναι επικίνδυνα ειδικά όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Πετώντας τα φάρμακα, στα σκουπίδια, επιβαρύνουμε το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Επαναχρησιμοποίηση: Τα μη ληγμένα φάρμακα τα δίνουμε σε Κοινωνικά Φαρμακεία ή σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν από ανασφάλιστους πολίτες

Β. Συλλογή και ασφαλής καταστροφή: Τα ληγμένα φάρμακα και τα υπολείματα φαρμάκων τα αποσύρουμε στους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ που υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία.

 

Πριν να ανακυκλώσουμε πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.
– Προτιμάμε τα προϊόντα που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
– Αποφεύγουμε τις συσκευασίες µιας χρήσης.
– Επιλέγουμε επιστρεφόμενες φιάλες και προϊόντα σε οικονομικές συσκευασίες.
– Σκεφτόμαστε ότι κάτι που δεν χρειαζόμαστε εμείς ίσως είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον.
– Χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα αντί για πλαστικές σακούλες.
– Προτιμάμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Προσέχουμε τα σήματα στις συσκευασίες:

Ανακυκλωμένο υλικό (προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη)

Ανακυκλώσιμο υλικό (μπορεί να ανακυκλωθεί)
 

 

Πράσινη πρόταση
Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση τους. Και σημείο παραγωγής είναι το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα κ.λ.π.. Απαιτεί δηλαδή την εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται, με στόχο να έχουμε αποδοτική ανακύκλωση τους.
Η υλοποίηση ενός προγράμματος εφαρμογής στη πράξη της “Διαλογής στην Πηγή” στα σχολεία θα εκπαίδευε και τους μαθητές και τους γονείς.

 ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Περιφέρεια Κρήτης : Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

Περιφέρεια Κρήτης :

Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

 

 

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Φαιστού, με θέμα την προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, παρουσία  της Αντιδημάρχου  Φαιστού Ε. Τιτάκη-Λεονταράκη, του Λιμενάρχη Καλών Λιμένων  Ν. Κομανταχάκη και του Προέδρου του Συλλόγου Επιχειρηματιών Καλαμακίου Ζ. Μισιρλάκη, ενώ ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση και των τοπικών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία.

 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων διαχείρισης για την προστασία της Caretta-carettaσε συνεργασία με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ ο οποίος συντάσσει σε ετήσια βάση έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη, την ενημέρωση του κοινού και την αξιολόγηση των προβλημάτων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τους βιοτόπους αναπαραγωγής του είδους.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση για την συμβολή του προστατευόμενου είδους και γενικότερα του καθεστώτος προστασίας Natura 2000 στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής καθώς οι παραλίες ωοτοκίας σχεδόν στο σύνολο τους έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την Πράξη με τίτλο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (https://natura2000.crete.gov.gr).

 

Οι κόλποι Χανίων, Ρεθύμνου και Μεσσαράς αποτελούν τις τρεις σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους της Caretta-caretta στο νησί και η Περιφέρεια Κρήτης διενεργεί τακτικούς ελέγχους κατά την αναπαραγωγική περίοδο της θαλάσσιας χελώνας ενημερώνοντας παράλληλα τους φορείς και τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες ωοτοκίας για την ορθή τους χρήση στα πλαίσια του καθεστώτος προστασίας.

Την ενημερωτική συνάντηση διοργάνωσαν τα στελέχη της Δ/νσης Περιβάες τηλ 2813 410123, 125)and long term goals of the Water and Marine group?/demcracy as an inportant λλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Μ Κανδηλογιαννάκη και Μ Στεφανάκη (πληροφορίες τηλ 2813 410123, 125). Κά
Στην πιστοποίηση μονοπατιών με το σήμα Leading Quality Trails – Best of Europe στοχεύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το workshop για την έναρξη της διαδικασίας Πιστοποίησης Μονοπατιών με το σήμα Leading Quality Trails – Best of Europe, από τον Διεθνή φορέα ERA, Europeans Ramblers Association.  Το Leading Quality Trails – Best of Europe είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας, τεχνικής επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας που απονέμει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (European Ramblers Association, ERA) σε δίκτυα μονοπατιών που αθροίζουν πάνω από 50 χλμ σειριακά, παρέχουν επαρκή υποδομή και πληρούν κριτήρια ποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων. Το πιστοποιητικό αυτό κάνει τα δίκτυα αυτά πολύ πιο ελκυστικά στα μέλη των εθνικών ομοσπονδιών πεζοπόρων 33 κρατών της Ευρώπης, που αριθμούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη.

Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται σε μια μεθοδολογία που συνέταξε πριν από 12 χρόνια η Γερμανική Ομοσπονδία Πεζοπορίας και υιοθετήθηκε απο την  Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων. Υπάρχουν 23 αντικειμενικά κριτήρια για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού .Τα βασικά κριτήρια είναι να βρίσκεται μέσα σε φύση, να διαθέτει φιλική στον περιπατητή σηματοδότηση, να διέρχεται από σημεία µε εντυπωσιακή θέα, να περιλαμβάνει σημεία φυσικής ομορφιάς, να περνά από γραφικούς οικισμούς, να περιλαμβάνει πολιτισμικά στοιχεία, να διέρχεται από σημεία/υποδομές στάσεων για ξεκούραση, να υπάρχει διασφάλιση συνεχούς προσβασιμότητας και τέλος να υπάρχουν σημεία που παρέχονται υπηρεσίες διατροφής, αναψυχής κλπ.

Η πρώτη ημέρα του workshop περιλάμβανε θεωρητική προσέγγιση της διαδικασίας το πρωί και στη συνέχεια πρακτική εξάσκηση στην καταγραφή των στοιχείων μιας διαδρομής, επί τόπου σε μονοπάτι. Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε  αντίστοιχο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης και έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής το απόγευμα.

 

Να σημειωθεί ότι στο workshop συμμετέχουν με ενθουσιασμό, στελέχη φορέων, μέλη συλλόγων  καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Σε σχόλιο της η κα Jordan δήλωσε ότι είναι μοναδικός ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι στο workshop.

 

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι δεν έχουν τόσο άμεση σχέση με τα μονοπάτια, όπως οι Ενώσεις Ξενοδόχων Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς και η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας.

 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Νέος Άτλαντας για τη διαχείριση των υδάτων στις πόλεις μας

Αθήνα, 27 Απριλίου 2017

 

 

 

Η έκδοση — η πρώτη αυτού του είδους — δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες επιλογές για τη διαχείριση των υδάτων, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η κλιματική αλλαγή ακόμη και οι διατροφικές προτιμήσεις μας, επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της χρήσης υδάτων στις πόλεις μας. Λεπτομερή ενημερωτικά δελτία στον Άτλαντα Αστικών Υδάτων για την Ευρώπη παρουσιάζουν την κατάσταση της διαχείρισης των υδάτων σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές πόλεις (ανάμεσά τους και η Αθήνα) και περιφέρειες, καθώς και ορισμένα υπερπόντια παραδείγματα. Τον Άτλαντα συνοδεύουν δύο διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους δήμους να διαχειρίζονται τα ύδατα με πιο βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, υπεύθυνος για την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ), δήλωσε: «Η λειψυδρία πλήττει πάνω από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης. Προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτόμος διαχείριση των υδάτων, και να έχει την αποδοχή του κοινού, οι επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους. Ο Άτλαντας Αστικών Υδάτων για την Ευρώπη περιλαμβάνει επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες με τρόπο εύληπτο και δημιουργικό, ώστε ο καθένας να κατανοεί το τι διακυβεύεται και να ενεργεί αναλόγως.»

Ο κ. Καρμένου Βέλα, Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την Αλιεία, πρόσθεσε: «Το νερό αποτελεί αναντικατάστατο πόρο για την κοινωνία, ο οποίος όμως είναι ανανεώσιμος μόνον εάν τον διαχειριζόμαστε ορθά. Οι πόλεις, που φιλοξενούν τρεις από τους τέσσερις πολίτες της ΕΕ, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι αφορά τον πολύτιμο αυτόν πόρο και να τον διαχειρίζονται με περίσκεψη. Μια ισχυρή πολιτική των υδάτων είναι επίσης σημαντική όσον αφορά στην υλοποίηση του Θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.»

Η εν λόγω έκδοση προέκυψε από τη συνεργασία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής με το Fundació CTM Centre Tecnològic, το KWR Watercycle Research Institute, την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για το Νερό, και το δίκτυο ύδρευσης στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις NETWERC H2O. Η παρουσίαση του Άτλαντα έγινε σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση των υδάτων από τα 43 μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), η οποία φιλοξενείται από την κυβέρνηση της Μάλτας στη Βαλέτα.

 

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο τύπου Εδω .

 
Κύπρος : Δικοινοτική Δεντροφύτευση, που οργάνωσαν οι Επαρχιακές Οργανώσεις ΑΚΕΛ και Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος Αμμοχώστου

Δικοινοτική Δεντροφύτευση, που οργάνωσαν οι Επαρχιακές Οργανώσεις ΑΚΕΛ και Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος Αμμοχώστου

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Έγκωμη Αμμοχώστου, η πρώτη φάση της δικοινοτικής Δεντροφύτευσης, που διοργάνωσαν οι Επαρχιακές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ και του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αμμοχώστου.

 

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στελέχη και φίλοι των δύο κομμάτων φύτεψαν συμβολικά αριθμό δέντρων στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνέχισης του αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, ομόσπονδη και ευημερούσα για όλους τους κατοίκους της.

Κατά τη διάρκεια της δεντροφύτευσης ο Πρόεδρος του ΤΡΚ Αμμοχώστου Oktay Kayalp και ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος ανέγνωσαν την πιο κάτω κοινή δήλωση.

 

Κοινή Δήλωση:

Οι Επαρχιακές Επιτροπές του ΑΚΕΛ και του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αμμοχώστου με τη συμβολική εκδήλωση δεντροφύτευσης που πραγματοποίησαν σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου 2017, εκφράζουν τη θέληση τους να αγωνιστούν για μια Κύπρο ενωμένη, μια Κύπρο της ειρήνης και της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τη στήριξη μας στις προσπάθειες επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια λύση στα πλαίσια της οποίας η πόλη μας η Αμμόχωστος θα επανενωθεί και στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα κτίσουν μαζί το κοινό τους μέλλον. Η Αμμόχωστος του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι άλλη από μια πόλη κοινής συνύπαρξης, φιλίας, συνεργασίας και ευημερίας των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων της.

Ταυτόχρονα με τη συμβολική αυτή δεντροφύτευση, στέλνουμε και ένα οικολογικό μήνυμα, συμβάλλοντας έτσι στη προσπάθεια η κοινή μας πατρίδα να πρασινίσει ακόμα περισσότερο.

Στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το κοινό μας μέλλον τόσο προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όσο και προς ολόκληρο τον Κυπριακό Λαό και ειδικότερα προς τον κόσμο της Αμμοχώστου. Προσβλέπουμε σε μια επανενωμένη Αμμόχωστο που θα αποτελέσει το παράδειγμα αλλά και το σύμβολο της επανενωμένης Κύπρου.

 

22/04/2017

 
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ :

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 11/2017) ανακοινώνονται τα εξής:

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται για αύριο Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στη νότια χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείονται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Η Πελοπόννησος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν η Ανατολική Στερεά.

Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου και από τα δυτικά.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

 
Αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών – «Ολυμπία Οδός».

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 

Παραδόθηκε – 11-4-2017 – ο οδικός άξονας Κορίνθου – Πατρών.

Ο κύκλος του αίματος των τροχαίων ατυχημάτων, της τριτοκοσμικής ταλαιπωρίας, του αποκλεισμού της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου από την υπόλοιπη Ελλάδα σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης, κλείνει οριστικά. Μαζί κλείνει και ο κύκλος των οικονομικών αποζημιώσεων και υπερβάσεων, που άνοιξαν οι συμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

Όπως και οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι, έτσι και η Ολυμπία Οδός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Παρελήφθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πλασματικά χρονοδιαγράμματα, αστόχαστο προγραμματισμό, και χαώδεις προϋποθέσεις κατασκευής. Σήμερα, ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών, είναι μία πραγματικότητα.

Κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων, μπήκε φρένο στις αλλεπάλληλες εργολαβικές διεκδικήσεις και για πρώτη φορά εξασφαλίστηκαν χρονοδιαγράμματα με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των έργων και με ποινικές ρήτρες σε περίπτωση υπέρβασης των προθεσμιών.  Εδώ και μήνες, άλλωστε, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα όλων των συμβάσεων, υπογεγραμμένα και σφραγισμένα: Η επαναδιαπραγμάτευση  που έκανε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών σε σχέση με τις αρχικές  απαιτήσεις κατασκευαστών και παραχωρησιούχων, πέτυχε όφελος 171.834.053 ευρώ για το Δημόσιο και τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2016 υπογράφηκε η τελική συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου για την έγκαιρη παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου Πατρών.

Με βάση το Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής που προσαρτήθηκε στη Συμφωνία το νέο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου από Κόρινθο μέχρι Πάτρα μήκους 120 χιλιομέτρων προβλέπονταν να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί σε λειτουργική κυκλοφορία στο τέλος Μαρτίου του 2017.

Η υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας, κρίθηκε απολύτως αναγκαία. Αφορούσε στην καθυστερήσεων του παρελθόντος και οι οποίες δεν είχαν επιλυθεί κατά την επανεκκίνηση του Έργου και σχετίζονταν κυρίως με :

 • Το χρόνιο ζήτημα της εκτέλεσης των εργασιών αρμοδιότητας της ΕΡΓΟΣΕ στις περιοχές εμπλοκής του αυτοκινητοδρόμου με την Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ), το οποίο επιλύθηκε με απόφαση του Υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη τον Μάιο του 2015.
 • Την καθυστέρηση έγκρισης της περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του οριστικού Σχεδιασμού στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα, η οποία έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2015.
 • Την καθυστέρηση διενέργειας των αρχαιολογικών ερευνών στις περιοχές Κερύνειας Αχαΐας, και Αρχαίας Κορίνθου και Λουτρού Κορινθίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Ιούλιο του 2016.
 • Την υπογραφείσα τον Δεκέμβριο του 2014 Συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Παραχωρησιούχου για την υιοθέτηση των νέων προδιαγραφών των πλευρικών στηθαίων στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα.

Επιπροσθέτως, ο Παραχωρησιούχος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 έχει προχωρήσει σε σημαντική επιτάχυνση των εργασιών σε εφαρμογή του Πλαισίου Συναντίληψης που υπογράφτηκε με το Δημόσιο στις 11-2-2016.

Τέλος, η κυβέρνηση αποκατέστησε πλήρως τη στρέβλωση από  προέκυψε από τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.  Θυμίζουμε, ότι ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος απεντάχθηκε από την παραχώρηση και  αποκλείστηκε από την κοινοτική χρηματοδότηση. Οι τότε κυβερνώντες, οδηγήθηκαν σε αυτή τη μοιραία επιλογή για το έργο το 2013, αφού είχαν καταφέρει τον απόλυτο εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού της Ολυμπίας οδού. Σήμερα, το έργο που αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πατρών -Πύργου έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και οι δημοπρασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Η Παράδοση σε κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου Πατρών  στις 11-04-2017

 

Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου. Συνδέει τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με μία από τις σημαντικότερες πύλες της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας. Ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος αναβαθμίζει τη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και δίνει νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, την πρόσβαση στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής.

Η παράδοση του Αυτοκινητοδρόμου στις 11/04/2017 περιλαμβάνει την παράδοση σε κυκλοφορία του συνόλου του Αυτοκινητοδρόμου μήκους 120 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση και πλήρως αποπερατωμένες και σε λειτουργία τις 12 νέες σήραγγες.  Να σημειωθεί,  ότι η πρόοδος και η ένταση των εργασιών ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμη και τα περισσότερα σημεία που είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδοθούν τον Αύγουστο του 2017, σήμερα είναι λειτουργικώς ολοκληρωμένα. Κι αυτό γιατί, ακόμη και στις παρακάτω θέσεις που εξαιρούνται της λειτουργικής παράδοσης, οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, καθώς ήδη περιλαμβάνουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και πλήρως διαχωρισμένο οδόστρωμα. Πρόκειται ουσιαστικά για έξι χιλιόμετρα συνολικά και προσδιορίζονται στα παρακάτω σημεία:

 • Του Βόρειου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής διασταύρωσης με την Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) στην περιοχή Δερβένι σε μήκος 2,5 χλμ. περίπου όπου όμως η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Η ολοκλήρωση του κλάδου αυτού θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί  από την ΕΡΓΟΣΕ το τεχνικό εξόδου της σιδηροδρομικής σήραγγας που βρίσκεται κάτω από τον Αυτοκινητόδρομο.
 • Της περιοχής διασταύρωσης του αυτοκινητοδρόμου με την Σ.Γ.Υ.Τ στην περιοχή Καμάρες Αιγιαλείας σε μήκος1,0 χλμ περίπου ,όπου επίσης η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση μέχρι την ολοκλήρωση του τεχνικού Άνω Διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής.
 • Της περιοχής Αραχωβίτικων σε μήκος 1,5 χλμ περίπου
 • Ορισμένων κλάδων του Ανισόπεδου Κόμβου του Ρίου, στον οποίο θα είναι ολοκληρωμένοι και σε κυκλοφορία οι δύο κύριοι υπόγειοι κλάδοι που συνδέουν την Αθήνα με τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου.

 

 • Της περιοχής Καμαρίου Κορινθίας όπου ο κλάδος του αυτοκινητοδρόμου από Πάτρα προς Αθήνα θα είναι ολοκληρωμένος και σε λειτουργία ενώ ο κλάδος από Αθήνα προς Πάτρα θα κυκλοφορείται επί της ΝΕΟ σε μήκος περίπου 1 χλμ.

 

 • Επίσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διάστρωση της αντιολισθηρής στρώσης σε κάποια τμήματα μεταξύ του κόμβου Ακράτας και Ρίου. Στα τμήματα αυτά θα υπάρχουν ολοκληρωμένες τέσσερεις ασφαλτικές στρώσεις γεγονός που καθιστά απόλυτα λειτουργικό και ασφαλή τον αυτοκινητόδρομο για τους χρήστες.

 

Περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου

Ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Ευρεία Παράκαμψη Πάτρας έχει συνολικό μήκος 202 χλμ. Στις υποχρεώσεις της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνεται:

 • H Κατασκευή, Λειτουργία και Συντήρηση του Νέου Τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου από την Κόρινθο έως την Πάτρα  μήκους 120χλμ,
 • H Κατασκευαστική και λειτουργική αναβάθμιση των 82 χλμ. του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου, από την Ελευσίνα στην Κόρινθο και την παράκαμψη Πάτρας. Οι υπόψη εργασίες αναβάθμισης των υφιστάμενων τμημάτων περιλαμβανόμενης και της κατασκευής του Νέου Κέντρου Εκμετάλλευσης και Συντήρησης του Αυτοκινητοδρόμου ολοκληρώθηκαν στο σύνολο τους το Φεβρουάριο του 2016.

 

Μεθοδολογία υλοποίησης του Νέου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου

 Κόρινθος – Πάτρα μήκους 120 χλμ –Τεχνικά Χαρακτηριστικά του Εργου

 • Αξιοποιήθηκε ο διάδρομος της κατασκευασμένης από τη δεκαετία του 1960 Νέας Εθνικής Οδού (ΝΕΟ) με κατασκευή δεύτερου κλάδου σε επαφή με την ΝΕΟ εκτός από περιοχές που υπήρχαν επισφαλείς γεωλογικές συνθήκες στις οποίες κατασκευάστηκαν παραλλαγές του ενός ή και των δύο κλάδων  κυρίως με σήραγγες.

Οι περιοχές αυτές είναι το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι, τα Μαύρα Λιθάρια η Αιγείρα, ο Πλάτανος και η Παναγοπούλα. Η ταχύτητα μελέτης είναι 120 χλμ/ώρα και η διατομή ανά κλάδο στα ανοιχτά τμήματα περιλαμβάνει 2 Λωρίδες κυκλοφορίας  καθώς και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) πλάτους 3,5 μέτρων (πλέον πλευρικών διαμορφώσεων) και μεσαία νησίδα κατ’ ελάχιστον 2,0 μέτρα και λωρίδες καθοδήγησης 1,20 μέτρα εκατέρωθεν.

Στο τμήμα Κόρινθος – Κιάτο μήκους 20 περίπου χλμ  η Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπει την εξασφάλιση λειτουργίας όποτε απαιτηθεί για διατομή τριών λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

 • Το νέο τμήμα περιλαμβάνει 12 συνολικά νέες σήραγγες ,συνολικού μήκους 17.955 μέτρα, εκ των οποίων:
 • οι τρεις είναι στην κατεύθυνση από Κόρινθο – Πάτρα κατά σειρά (Μαύρα Λιθάρια, Πλάτανος και Παναγοπούλα) συνολικού μήκους 7.270 μέτρων  και
 • οι εννέα είναι στην κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο κατά σειρά (Παναγοπούλα , Λαμπίρι 2, Λαμπίρι 1, Πλάτανος , Αιγείρα , Ακράτα , Μαύρα Λιθάρια , Δερβένι 2 , Δερβένι 1 ) συνολικού μήκους 10.685 μέτρων.
 • 11 τεχνικά με εκσκαφή και επανεπίχωση μονού ή διπλού κλάδου (lane cover/cut and cover) συνολικού μήκους 1.400 μέτρων.
 • 43 νέες γέφυρες κατά μήκος του Αυτοκινητοδρόμου ( γέφυρες ανισόπεδων κόμβων, ποταμογέφυρες κλπ) συνολικού μήκους 1.200μ. περίπου,
 • 23 γέφυρες άνω διαβάσεων και 133 τεχνικά κάτω διαβάσεων που διασφαλίζουν την επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν του Αυτοκινητοδρόμου
 • Την κατασκευή του τεχνικού τριών ανοιγμάτων, που έπρεπε να κατασκευαστεί από την ΕΡΓΟΣΕ, για την άνω διάβαση της σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) πάνω από τον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή Καμάρες Αιγιαλίας.
 • 13 πλήρεις νέους Ανισόπεδους Κόμβους (Αρχαίας Κορίνθου , Ζευγολατιού – Βόχας , Κιάτου , Λυκοποριάς , Δερβενίου – Ευρωστίνης , Ακράτας , Καλαβρύτων , Ανατολικού Αιγίου , Δυτικού Αιγίου , Σελιανίτικων , Δρεπάνου – Αραχωβίτικων και Ρίου) .
 • Ενός πλήρους νέου Κέντρου Εκμετάλλευσης και Συντήρησης στη περιοχή του Ρίου και ενός Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην περιοχή Αραχωβίτικων (θα παραδοθούν στις 31/08/2017)

 

Κόστος

Το συνολικό Κατασκευαστικό Κόστος (περιλαμβανομένων και των εκτελεσθεισών παλαιότερα εργασιών του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) ανέρχεται σε 1,834  δισεκατομμύρια  ευρώ και το κόστος των απαλλοτριώσεων 223 εκ. ευρώ.

http://mynima-hellas.com/2017/04/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF/

http://mynima-hellas.com/2017/04/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-4/

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ [pressyme@gmail.com]
Κλιματική αλλαγή : Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της απειλής

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της απειλής και οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο

 

 

Η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη των περιοχών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, βουλευτών, της ΚΕΔΕ, Υπουργείων, Περιφέρειας Κρήτης, δημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στο συνέδριο έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΕΔΕ και στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να ενσωματώσουν στο πυρήνα του διαλόγου το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που απασχολεί όλους ανεξαιρέτως και την καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για όλη τη χώρα και  βεβαίως για την Κρήτη, ένα μείζον θέμα που πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες παρεμβάσεις. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «για την Κλιματική Αλλαγή η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) από το Υπουργείο, ξεκίνησε να εξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κανείς από εμάς που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα δεν μπορεί να αρνηθεί, ούτε να αγνοήσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών που υπηρετούμε.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για τη χώρα μας και βεβαίως για την Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες για το κλίμα η περιοχή μας βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη των περιοχών που απειλούνται. Οι επιπτώσεις των φαινομένων επηρεάζουν πρώτα από όλα το φυσικό περιβάλλον, τους ζωντανούς οργανισμούς.

Δεν αφήνουν, όμως, ανέπαφους και τομείς κρίσιμους όπως είναι η οικονομία και οι πολιτικές διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η δική μας στάση δεν μπορεί να είναι μια στάση αδιαφορίας ή απλά τυπικής συμμόρφωσης καθώς το πρόβλημά μας αφορά άμεσα. Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και μείωσης των εκπομπών, με μία επιθετική πολιτική. Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, που μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη, αφορά πρώτα από όλους εμάς.

Τους φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κεντρικό κράτος, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Ιδρύματα και βέβαια τη βιομηχανία. Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελεί έναν σημαντικό Οδικό Χάρτη, πάνω στον οποίο οφείλουμε να πορευτούμε όλοι. Το ίδιο και το νέο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο στην Περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εντάξει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρωτοπορούμε στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) από το Υπουργείο, ξεκίνησε να εξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σκοπός ήταν, να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τις ενέργειες και τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στην Κρήτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή εκμεταλλευόμενοι άμεσα τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ που προέβλεπε έναν προϋπολογισμό για αυτόν τον τομέα. Αφού έγινε άτυπα μια σχετική διαβούλευση και έρευνα με υπηρεσιακούς και μη φορείς, αποφασίστηκε μια μεθοδολογία που στηρίζεται στην αξιοποίηση δεδομένων από τα ερευνητικά μας ιδρύματα, φορείς και υπηρεσίες και την διεξαγωγή εργασιών στα λοιπά επίπεδα και τομείς που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία επικράτησε και μετά την έκδοση της ΕΣΠΚΑ και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας για τις προδιαγραφές των Περιφερειακών Σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

πηγη : Περιφερεια Κρητης
Δείτε ποιοι «πεζόδρομοι» γίνονται από το Σάββατο πραγματικοί πεζόδρομοι στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας

 

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2017

 

Δείτε ποιοι «πεζόδρομοι» γίνονται από το Σάββατο πραγματικοί πεζόδρομοι στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας

 

Μέχρι σήμερα είναι πεζόδρομοι μόνο στα χαρτιά. Από το Σάββατο 1η Απριλίου 2017, ο δήμος Αθηναίων κάνει την αρχή και στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, τους αποδίδει στους πεζούς.

Ο λόγος για τις κάθετες στην οδό Αθηνάς οδούς, Βύσσης και Καϊρη, στην καρδιά του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, που αρχής γενομένης από το Σάββατο 1η Απριλίου, γίνονται στην πράξη πεζόδρομοι.

Οι οδηγοί για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από το ερχόμενο Σάββατο η διέλευση του Εμπορικού Τριγώνου προς την οδό Αθηνάς θα γίνεται μόνο από τις οδούς Μητροπόλεως και Καραγιώργη Σερβίας. Η οδός Χρυσοσπηλιωτίσσης από το ύψος της Πραξιτέλους θα είναι κλειστή.

Η εξέλιξη των θεσμοθετημένων, εδώ και πολλά χρόνια, πεζοδρόμων σε πραγματικούς πεζόδρομους είναι μία πρώτη παρέμβαση του δήμου Αθηναίων για τη μετατροπή του Εμπορικού Τριγώνου σε ένα τρίγωνο πρότυπο, με κανόνες στη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου, τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αφισοκόλληση και το γκράφιτι. Η ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις έχει ξεκινήσει, η συζήτηση είναι παραγωγική, με θετικό πρόσημο για την αποκατάσταση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας.

ΠΗΓΗ : Γραφείο τύπου δήμου Αθήνας

donate button
Please choose the payment system to make a donation