«Εκεί που κρεμούσαν τ’ άρματα οι καπεταναίοι, κρεμάνε τώρα οι γύφτοι τα νταούλια»

«Εκεί που κρεμούσαν

τ’ άρματα οι καπεταναίοι,

κρεμάνε τώρα οι γύφτοι τα νταούλια»

 

Σχόλιο του Παύλου Στάμου

τοπογράφου μηχανικού

πρώην μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Αντιδήμαρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού,

Περιβάλλοντος και έργων Υποδομής,

 

Τις τελευταίες ημέρες διάφοροι υπερασπιστές του συστήματος έχουν ανέβει στα κεραμίδια. Αφορμή αυτή τη φορά η διαφωνία της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή στο νέο λιμάνι μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα εξυπηρετεί τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους.

Κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για «φοβικά σύνδρομα» και «λαϊκισμό» γιατί δημόσια εκφράζει την ανησυχία της και την πρόθεσή της να ενημερώσει τους κατοίκους για τις τραγικές συνέπειες ενός πιθανού ατυχήματος σε μια εγκατάσταση που θα είναι σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους!!!

Είναι δε τόσο το θράσος τους που ισχυρίζονται «ότι είναι με τον καπετάνιο Δράκο» του γνωστού βιβλίου του Καζαντζάκη.

Στην περίπτωσή τους ταιριάζει «γάντι» η γνωστή ρήση «εκεί που κρεμούσαν τ’ άρματα οι καπεταναίοι, κρεμάνε τώρα οι γύφτοι τα νταούλια».

 

 
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν συμβαδίζει με την οικονομία του μέλλοντος!

 

Η Θέση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για το θέμα «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος»

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου,  απέρριψε με ένα καθαρό  « Όχι» την ΣΜΠΕ για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο με βάση τα ακόλουθα επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια επιλογή μεγάλης σημασίας που όμως υπηρετεί ένα ενεργειακό σχεδιασμό που στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν, στην εποχή του άνθρακα. Το μέλλον, και πληθαίνουν οι αποδείξεις, ότι και επιθυμητό και εφικτό είναι, στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.  Εκεί πρέπει να επενδύσουμε τα κεφάλαια του ενεργειακού τομέα και όχι σε στερεές, υγρές ή αέριες μορφές υπεδάφιου άνθρακα.

Αυτό δεν το επιβάλλει μόνο η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα (2015) αλλά και στρατηγικές επιλογές  χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και πολλές άλλες.

Δεύτερον, ο πολλαπλασιασμός ενδεχομένων εξορυκτικών γεωτρήσεων, εφόσον η έρευνα αποδώσει αποτελέσματα, θα πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις και την πιθανότητα κινδύνων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα ιχθυαποθέματα, τον τουρισμό,  , ενώ οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου, δημιουργούν το φόβο ότι μπορεί να μειωθούν, για λόγους κόστους, τα επίπεδα ασφάλειας.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του περιφερειακού συμβούλου της Ο.Δ.Ε. Γιώργου Κανέλλη είναι το παρακάτω:

H συζήτηση για την διατύπωση γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες που αφορούσαν χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας της Ηπείρου και της Β. Πελοποννήσου. Προκύπτει όμως το νέο δεδομένο, ότι με το σχεδιασμό αυτόν ερευνών και ενδεχόμενων εξορύξεων ολόκληρη η δυτική γεωγραφία της χώρας γίνεται πεδίο εξορυκτικών δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ορατή επίπτωση τον πολλαπλασιασμό των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Η εν λόγω ΣΜΠΕ αναφέρεται σε ένα ακόμη τμήμα ενός οπισθοδρομικού (ντε φάκτο) εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού όπου οι εξορύξεις, είτε στερεών (λιγνίτες), είτε υγρών και αερίων υδρογονανθράκων, αποτελούν τα κύρια στοιχεία, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Επομένως, όπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές με αντίστοιχες μελέτες, θα τοποθετηθούμε τόσο και κυρίως στο στρατηγικό επίπεδο της επιλογής των πετρελαϊκών εξορύξεων ως εθνικής επιλογής όσο και στο ειδικό επίπεδο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες της έρευνας και, πολύ περισσότερο, της πιθανής εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους.

Η κλιματική αλλαγή θεμελιώδες κριτήριο

Η πλέον στρατηγική παράμετρος των εξελίξεων της εποχής μας είναι η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή. Βασικός δρόμος αντιμετώπισής της είναι να αφήσουμε το μέγιστο ποσοστό των κοιτασμάτων άνθρακα και υδρογονανθράκων εκεί που βρίσκονται και στην μορφή που βρίσκονται αντί να τα μετατρέψουμε σε αέρια μορφή οδηγώντας έτσι τις επιπτώσεις στην ήδη διαταραγμένη αναλογία αερίων της ατμόσφαιρας (η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει ξεπεράσει οριστικά το συμβολικό όριο των 400ppm) σε μη αντιστρεπτά επίπεδα υπερθέρμανσης.

Πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν μιλάμε για κάποιες πρωτοποριακές ιδέες και αιτήματα αλλά, μετά την Διεθνή Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα (τέλος 2015), για το πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής των κυριοτέρων οικονομιών του κόσμου, μιλάμε για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης και αυτοδεσμεύσεων.

Επιλέγουμε την έκφραση «αυτοδεσμεύσεις» γιατί πρέπει να γίνει σαφές ότι πρόκειται περί αυτού, περί συνειδητής δηλαδή πολιτικής αποχής από την εξόρυξη ορυκτού πλούτου για να υπηρετηθεί ο υπέρτερος σκοπός της διαφύλαξης του κλίματος, σκοπός ζωτικός και για τα οικοσυστήματα αλλά και για την διατροφική ασφάλεια και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σοβαρή έκθεση του Oil Change International υπολογίζει, πως τα αποθέματα κάρβουνου, πετρελαίου και φυσικού αερίου που ήδη αξιοποιούνται, αντιστοιχούν σε εκπομπές CO2 που θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση μεγαλύτερη των 2°C. (τα αποδεδειγμένα αποθέματα που δεν αξιοποιούνται ακόμα είναι τριπλάσια). Η Έκθεση καταλήγει πως αν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, κανένα νέο έργο εξόρυξης ή μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί, ενώ κάποια από τα ανθρακωρυχεία ή πεδία υδρογονανθράκων που λειτουργούν στις αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να κλείσουν πρόωρα πριν αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα αποθέματά τους.  Κάθε χώρα, και μάλιστα πλούσια προικοδοτημένη σε ΑΠΕ, όπως η δική μας έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της ευθύνης αυτοδέσμευσης που της αναλογεί. Θα προσθέσω και συμφέρον διότι οι εξορύξεις αυτές, στην κλίμακα που μπορούν να φτάσουν, αν ευοδωθούν οι έρευνες σε μεγάλο βαθμό, θα οδηγήσουν σε δέσμευση των διαθέσιμων για την ενέργεια κεφαλαίων στην ΠΑΛΙΑ οικονομία του άνθρακα και όχι στην καινοτομική εποχή των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας που στηρίζεται στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, την αυξημένη ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, την ΚΥΚΛΙΚΗ οικονομία.

Επομένως, διαφωνώντας συνολικά με την επιλογή της εξόρυξης υδρογονανθράκων ως αναπτυξιακή προοπτική, η στρατηγική μας ενεργειακή πρόταση τόσο σε περιφερειακό ως παράταξη, όσο και σε εθνικό -ως χώρος της πολιτικής οικολογίας – επίπεδο είναι: επενδύουμε στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα (εξοικονόμηση) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έτσι ώστε να πετύχουμε στα μέσα του αιώνα πλήρη κάλυψη των σταθεροποιημένων ενεργειακών μας αναγκών από αυτά. Σε άμεσο χρόνο αυτό σημαίνει εγκατάλειψη των σχεδίων για νέες λιγνιτικές μονάδες στη Β. Ελλάδα ή εξόρυξη λιγνιτικών κοιτασμάτων στην ΒΔ Πελοπόννησο (να τα αφήσουμε εκεί που βρίσκονται) και σαφής απόρριψη της επιλογής για θαλάσσιες και χερσαίες εξορύξεις στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Ιόνιο πέλαγος.

Διεθνής στροφή – δεν είμαστε  μόνοι

Αν προχωρήσουμε ως χώρα σε τέτοιες πολιτικές επιλογές δεν θα είμαστε καθόλου μόνοι. Αναφέρω ενδεικτικά:

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε καμία νέα έρευνα υδρογονανθράκων στην γαλλική επικράτεια, να μειώσει ανθρακικά και πυρηνικά, να διπλασιάσει τις ΑΠΕ σε 5 χρόνια. Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Καναδά, απαγόρευσε εξορύξεις υδρογονανθράκων σε γιγαντιαίες εκτάσεις στην Αρκτική και στον Ατλαντικό και ματαίωσε τον μεγάλο πετρελαιαγωγό Keystone, η Κροατία προχωρά σε πάγωμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Αδριατική, παρομοίως η Ισπανία αποκλείει μεγάλες ζώνες της μεσογειακής θαλάσσιας επικράτειάς της από εξορύξεις, ενώ η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας ανακοίνωσε πως θα εγκαταλείψει σταδιακά τις παραδοσιακές της δραστηριότητες για να προσανατολισθεί στις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Σοβαροί οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Όμως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, ιδίως η θαλάσσια που συζητάμε σήμερα,  δεν είναι μόνο οπισθοδρόμηση στο στρατηγικό επίπεδο, συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, και σοβαρά ατυχήματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία στην οποία επενδύουμε τόσες ελπίδες για την οικονομική μας ανάκαμψη.

Η πρώτη πηγή ανησυχίας για τυχόν μοιραία ατυχήματα σε περίπτωση εξορύξεων είναι ο παράγων σεισμοί. Η περιοχή του Ιονίου πελάγους δεν είναι απλά μια περιοχή με σεισμούς, είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης, και αυτό σε συνδυασμό με μεγάλα βάθη που αυξάνουν τα επίπεδα τεχνικών δυσχερειών και επομένως αστοχιών. Όσο και αν υπάρξουν δεσμεύσεις για τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, το ενδεχόμενο να πληρώσουμε πανάκριβα περιβαλλοντικά και τουριστικά τυχόν γεωτρήσεις σε αυτά τα βάθη ακόμη και μετά από συνήθη μεγέθη σεισμού είναι σοβαρό και μας προκαλεί βαθιά και εύλογη ανησυχία.

Μια πηγή μεγάλης ανησυχίας ακόμη είναι το ενδεχόμενο μείωσης των μέτρων ασφαλείας για λόγους συγκράτησης κόστους (όπως έκανε με το γνωστό ολέθριο αποτέλεσμα η BP στον Κόλπο του Μεξικού), λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου, σε συνδυασμό με το πολύ μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης εν σχέσει με την ξηρά.

Οι περιοχές έρευνας και πιθανής εκμετάλλευσης του Ιονίου περιέχουν ή γειτνιάζουν με πολύτιμα όσο και ευαίσθητα εθνικά πάρκα : Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού που περιλαμβάνουν τις εκβολές του Αχελώου και τις Εχινάδες νήσους, Θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, Εθνικό Πάρκο Στροφιλιάς Κοτυχίου, Εθνικό πάρκο Αμβρακικού βορειότερα.

Γνωρίζουμε ότι κητώδη, θαλάσσιες χελώνες, βυθοί μπορεί να δεχτούν πλήγματα ακόμη και κατά την διαδικασία της αναζήτησης και περισσότερο της έρευνας λόγω των μεθόδων με χρήση σεισμικών κυμάτων και επισημαίνουμε ότι και η εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη διαπιστώνει «ότι η ΣΜΠΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, έχει ελλείψεις στοιχείων και πληροφοριών και ειδικότερα έλλειψη επαρκούς γνώσης σχετικά: με την οικολογία των βενθικών κοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της έκτασης και των βιολογικών χαρακτηριστικών των λιβαδιών της «Ποσειδωνίας», με πιθανή ύπαρξη κοραλλιών, με την ποιότητα των ιζημάτων του πυθμένα της θάλασσας, με τους ρύπους σε οργανισμούς-δείκτες (δίθυρα, ψάρια), με την υψηλή σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, με την ύπαρξη κρατήρων διαφυγής ρευστών, λασποηφαιστείων και υδριτών, με την ποιότητα των υλικών εκσκαφής και την καταλληλότητα θαλάσσιων χώρων απόρριψης των βυθοκορημάτων, με μετεωρολογικά δεδομένα, ατμοσφαιρικούς ρύπους και ατμοσφαιρικά πλεγματικά πεδία ανάλυσης, με τα υπο-επιφανειακά ρεύματα, τη θερμοκρασία και την αλατότητα, με τη χαρτογράφηση αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων, όπως και καλωδίων τηλεπικοινωνιών».

Ειδικά θα αναφερθούμε στο νότιο Ιόνιο, εκεί περνά η «Ελληνική Τάφρος» και ο ρυθμός γεννήσεων και ο βαθμός παραμονής φυσητήρων φαλαινών είναι μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού στην Μεσόγειο, ζει ένας πληθυσμός που έχει χαρακτηριστεί ως «Κινδυνεύων», και η διεθνής συμφωνία ACCOBAMS (όπου συμμετέχει και η Ελλάδα) έχει προτείνει την Ελληνική Τάφρο ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές που πρέπει να χαρακτηριστούν ως «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές» για να προστατευθούν οι φυσητήρες, ενώ η ελληνική πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην εισήγηση προτείνονται σειρά όροι και προϋποθέσεις για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων της ΣΜΠΕ, όμως και στην περίπτωση που θα γίνουν αυτά, αν φτάσουμε σε εκμετάλλευση, λόγω της υψηλής σεισμικότητας και των μεγάλων βαθών οι κίνδυνοι βαρύτατων περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν καλύπτονται πλήρως, γι’ αυτό και η δική μας θέση παραμένει : αφήστε τα στο υπέδαφος. Σε ότι αφορά το 5% των εσόδων που προορίζεται για την περιφέρεια, πέραν των επισημάνσεων της εισήγησης να είναι επί του τζίρου κλπ, θεωρούμε ότι δεν αντισταθμίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και την πρόσδεση των επενδυτικών πόρων σε ένα μοντέλο που ανήκει στο παρελθόν.

Τέλος, και παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιριών για σοβαρά μέτρα ασφαλείας έναντι των κινδύνων ιδίως των σεισμικών, υπογραμμίζουμε και πάλι ότι τυχόν πολλαπλασιασμός τέτοιων εγκαταστάσεων εξόρυξης σε στεριά και θάλασσα, αναπόφευκτα θα πολλαπλασιάσει και τον κίνδυνο διαφυγής αργού πετρελαίου στα υπόγεια νερά, το έδαφος ή την θάλασσα και θέτει ζήτημα εφαρμογής της αρχής της προφύλαξης. Και η BP είναι σοβαρή και μεγάλη εταιρία αλλά, υπολογίζοντας το κόστος, ελάττωσε την πραγματική εφαρμογή των μέτρων και οδηγηθήκαμε στο βιβλικό ατύχημα του Κόλπου του Μεξικού.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά επιλογή που στρέφεται προς το παρελθόν.

Λέμε καθαρά ΟΧΙ στην επιλογή αυτή και θα ψηφίσουμε αρνητικά.

Θα είμαστε παρόντες τόσο στο δημόσιο διάλογο και τη μάχη για μια αειφορική εθνική πολιτική ενεργειακών επενδύσεων -που δεν έχουμε σήμερα- αλλά και στη μάχη για τον απόλυτο και πολλαπλό έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας σε όσες εξορύξεις, όπως αυτή του Κατακώλου, προχωρήσουν.

Γιώργος Κανέλλης

Περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
Δημος Πατρεων : Νέα μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση την Κυριακή 25 Ιούνη 2017 στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα 22 Μάη στις 7 το απόγευμα) σε αίθουσα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου μεγάλη σύσκεψη φορέων και συλλόγων της Πάτρας με θέμα την προετοιμασία και την οργάνωση της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Η αίθουσα που έγινε η σύσκεψη ήταν κατάμεστη ενώ πολλοί εκπρόσωποι κι άλλοι συμμετέχοντες ήταν συγκεντρωμένοι και στους εξωτερικούς χώρους αυτής.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Ο Δήμος μας, σταθερά προσανατολισμένος στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, διοργανώνει, μετά την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, νέα μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση την Κυριακή 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με κεντρικό σύνθημα

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με την μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας μας, «πλημμυρίζουμε» τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Την μετατρέπουμε σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα, για να υπάρχει εργασία για όλους, με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Για εμάς αποτελεί δέσμευση το σύνθημα της περσινής μεγάλης πορείας κατά της ανεργίας «Πάτρα – Αθήνα ήταν η αρχή, εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή» Η πρωτοποριακή μορφή της, ανέδειξε την Πάτρα σαν πόλη αντίστασης, την  αγωνιστική στάση της δημοτικής αρχής ως πραγματική διαχωριστική γραμμή στο χώρο των εκλεγμένων  της τοπικής διοίκησης που δυστυχώς έχει γίνει συμπληρωματική  δεξαμενή  της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί θέλουμε ο λαός μας να σταθεί όρθιος, να υψώσει τις απαιτήσεις του, να σηκώσει ψηλά το δίκιο του, να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο, την αστική πολιτική και την εξουσία της.

Όσοι όψιμοι και παλιοί τιμητές του συστήματος λοιδορούν τους αγώνες και αναρωτιούνται τάχα για τα αποτελέσματά τους δεν αποτελούν παρά το βλέμμα του χορτάτου που δεν βλέπει και δεν ακούει τη βοή των ανέργων, των τσακισμένων της πολιτικής που στηρίζουν με τα δυο τους χέρια.

 

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αποτελεί τη σταθερή πυξίδα μας. Με βάση αυτή την προτεραιότητα, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια εξαντλούμε  κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσες τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ενδεικτικά θυμίζουμε ορισμένα από αυτά: προχωρήσαμε σε μέτρα απαλλαγής και μείωσης των δημοτικών τελών και των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ για τις οικογένειες των ανέργων και απόρων, των πολύτεκνων και τρίτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία, για πάνω από 3000 οικογένειες. Καταργήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και το βρεφοκομείο. Αναβαθμίστηκε φέτος η λειτουργία των Λαϊκών Φροντιστηρίων που προσφέρουν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία. Συνεχίζουμε την λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Πλαζ και από φέτος στα Ροΐτικα. Με συνέπεια διεκδικήσαμε μαζί με το λαό της Πάτρας την άμεση παραχώρηση της λιμενικής ζώνης, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ανάπλασή της. Αυτός ο αγώνας και η συνεπής διεκδίκηση, όπως και οι ντε φάκτο ενέργειες της Δημοτικής Αρχής έφεραν τη θετική εξέλιξη με την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος της λιμενικής ζώνης. Είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Νότιου παραλιακού πάρκου, που αγκάλιασε και χρησιμοποιεί καθημερινά μεγάλο μέρος του λαού της Πάτρας. Παρόμοια χαρακτηριστικά είχε και ο αγώνας για την παράδοση της παλιάς Εμπορικής Σχολής στην οδό Μανιακίου, που παραδόθηκε στο Δήμο και θα μετατραπεί σε παιδικό σταθμό. Στις 27 Μάη μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς, μαζί με το λαό των ανατολικών συνοικιών «βάζουμε πόδι» και στον πρώην σκουπιδότοπο στο ριγανόκαμπο, που για δεκαετίες παραμένει εγκαταλειμμένος και τον διαμορφώνουμε σε πάρκο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πατρινών.

Αυτοί οι ελεύθεροι χώροι,  παραδόθηκαν στο λαό της Πάτρας , γιατί δεν υποταχτήκαμε «στον ρεαλισμό της υποταγής», δεν υποκλιθήκαμε στην επιχειρηματικότητα ως δήθεν μοχλό ανάπτυξης, δεν υποκύψαμε στους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

 

Διεκδικούμε με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των ανέργων.

 • -Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα.
 • -Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
 • -Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.
 • -Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου.
 • -Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο.
 • -Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • -Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες του Δήμου, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας.
 • -Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κλπ.

-Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές.

 • Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.
 • -Την απόδοση στο Δήμο το σύνολο των  στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο.
 • -Διαχείριση  του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς νέες επιβαρύνσεις, νερό με επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους.

Ένα χρόνο μετά ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 11.00 το πρωί δίνουμε το «παρών» στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Συγκεντρωνόμαστε στις 8.00 το πρωί πλατεία Γεωργίου και ξεκινάμε πορεία μέχρι τη Γέφυρα».

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, εκπολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και φορέων που δήλωσαν την στήριξη και τη συμμετοχή τους στην μεγάλη κινητοποίηση και ενημέρωσαν για τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προετοιμασία και την οργάνωσή της γιατί, όπως τόνισαν, η ανεργία έχει ριζώσει σε κάθε λαϊκή οικογένεια και αποτελεί το μεγαλύτερο λαϊκό πρόβλημα.

Παρόντες στην σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς:

– ΟΕΒΕΣΝΑ (Ομποσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αχαΐας)

 1. – Ιατρικός Σύλλογος Πατρών
 2. – Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ
 3. – Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας
 4. – Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας
 5. – Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πάτρας
 6. – ΣΕΓΑΣ Β. Πελοποννήσου
 7. – Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας
 8. – Σωματείο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων
 9. – Σωματείο Σχολικών Φυλάκων
 10. – Σωματείο Οδηγών Χειριστών Δήμου Πατρέων
 11. – Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ
 12. – Σύλλογος Καθαριστριών (ΙΔΟΧ) Δήμου Πατρέων
 13. – Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας
 14. – Σύλλογος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου
 15. – Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού
 16. – Συνδικάτο Ποτών Τοφίμων Ν. Αχαΐας
 17. – Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας
 18. – Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Ν. Αχαΐας
 19. – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας
 20. – Σωματείο ΕΒΟ Αιγίου
 21. – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Δυτικής Αχαΐας
 22. – Δ.Σ. Συλλόγων Συνταξιούχων ΙΚΑ
 23. – Σύλλογος Βιβλιοπωλών Αχαΐας
 24. – Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης
 25. – Επιτροπή Αγώνα Οκταμήνων Κοινωφελούς Εργασίας
 26. – Σύλλογος Συνταξιούχων Ο.Α.Ε. Πάτρας
 27. – Λαϊκή Επιτροπή Βραχνεΐκων
 28. – Σωματείο ΜΑΡΤ
 29. – Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων
 30. – Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας
 31. – Α.Ο. Σείριος
 32. – Σύλλογος Αγίου Διονυσίου
 33. – Ναυτικός Όμιλος Πατρών
 34. – Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου
 35. – Εξωραϊστικός Σύλλογος Βορείως Έξω Αγυιάς
 36. – ΣΟΨΥ Πάτρας
 37. – Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αλεξιώτισσας
 38. – Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας
 39. – Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα
 40. – Σύλλογος Τέρψης
 41. – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας Αλεξιώτισσας
 42. – Σύλλογος Ταραμπούρα
 43. – Τένις «Νίκη» Εγλυκάδα
 44. – Αθλητικός Σύλλογος Ζαβλανίου
 45. – Αθλητική Ένωση Σωματείων Γυμναστικής Δυτικής Ελλάδας
 46. – Α.Ο. Κρήνης
 47. – Σύλλογος Αθλητικο-πολιτιστικός «Νικητές» για Παιδιά με ειδικές Δεξιότητες και Προβλήματα Προσαρμογής
 48. – Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου
 49. – Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας
 50. – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ιτεών
 51. – ΦΙΛΠΑ
 52. – Αθλητικός Σύλλογος Ανταγωνιστικής Αεορσφαίρισης Ελλάδας
 53. – Απολλώνιος (Μπάνμιντον)
 54. – Τοπικό Μιντιλογλίου
 55. – Τοπικό Παραλίας
 56. – Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου
 57. – Σύλλογος Συνταξιούχων ΝΑΤ
 58. – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατριάνικα – Σύνορα
 59. – Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Πάτρας
 60. – ΑΠΣ Απόλλων Εγλυκάδος
 61. – ΑΣ Ήφαιστος Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ
 62. – Δ.Σ. ΕΠΣ Αχαΐας
 63. – ΣΕΠΑ Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών
 64. – Σύλλογος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ζαβλανίου
 65. – Σύλλογος Δρομέων Υγείας
 66. – Α.Ε. Πάτρας 2005
 67. – ΑΤΛΑΣ Α.Σ.
 68. – Σωματείο Πανιώνιος/Αχιλλέας Αγυιάς
 69. – Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας
 70. – Α.Ε. Έσπερος 2004 Αθλητικό Σωματείο Στίβου

 

πηγη : ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ [dimospatras@gmail.com]
48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Μαΐου 2017.

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. :

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. απαντά με σειρά κινητοποιήσεων στη στοχοποίηση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα μέτρα του 4ου μνημονίου που αποφάσισε η συγκυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και τις μονομερής κυβερνητικές αποφάσεις, όπως αυτή του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, που οδηγεί στο κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. κάνει επίθεση στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «στραγγαλίζοντας» το Δημόσιο και Κοινωνικό της χαρακτήρα, αλλά και επιχειρώντας να παραδώσει ολόκληρες υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μίας σειράς αποφάσεων, κόντρα στις «δεσμεύσεις» αρμοδίων Υπουργών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για οριστική επίλυση νομοθετικά της εργασιακής υπόστασης των Συμβασιούχων-Παρατασιούχων, για τους οποίους τώρα έρχεται το Ελεγκτικό Συμβούλιο να κρίνει ως «παράνομα» απασχολούμενους και να τους ζητήσει και τους μισθούς πίσω, όπως διέρρευσε η απόφαση της Ολομέλειας.

Κάτι τέτοιο βάζει σε κίνδυνο και υπό καθεστώς απόλυσης 15.000 Συμβασιούχους των Δήμων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η αιφνιδιαστική και μονομερής απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για ένταξη υποχρεωτικά των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία συνιστά επίσης «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριμοδοτώντας, αν υλοποιηθεί, τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Παιδείας.

Σε αντίθεση οι εργαζόμενοι, Παιδαγωγικό, Τεχνικό και Βοηθητικό προσωπικό που είτε δουλεύουν ως τακτικό προσωπικό, είτε μέσω Ε.Σ.Π.Α. για πολλά χρόνια στους Δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα αντιμετωπίσουν και αυτοί το φάσμα της απόλυσης. Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση προκαλεί «ασφυξία» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οδηγώντας έτσι σε απαξίωση ολόκληρες υπηρεσίες και τομείς των Δήμων.

Είναι μία τακτική που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να παρουσιάσουν στη συνέχεια ως «σωτήρες» και μόνη «λύση» τους ιδιώτες. Κι όλα αυτά με την συγκυβέρνηση να καταθέτει προς ψήφιση στην Βουλή το 4ο μνημόνιο που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, μειώσεις φοροαπαλλαγών, κατάργηση του επιδόματος Β.Α.Ε., ξεπούλημα Δημόσιας περιουσίας, αναστολή Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λπ. Προς απάντηση στη λαίλαπα των μέτρων και των αποφάσεων της συγκυβέρνησης, το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που συνεδρίασε την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, αποφάσισε τις εξής κινητοποιήσεις:

 1. Να καλέσει το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του 4ου Μνημονίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 7.00 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος.
 2. Την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, όλοι οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις για την ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων.
 3. Προκηρύσσει Αποχή από κάθε εργασία για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017.
 4. Προκηρύσσει 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Μαΐου 2017.
 5. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΙΟΥ 2017, στις 11.00 το πρωί, οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στην απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
 6. Την ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΙΟΥ 2017, στις 9.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Συμβασιούχων-Παρατασιούχων αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πλατεία Καραϊσκάκη-Καρόλου 24)

. Αίτημα η άμεση επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι, αγωνιστικά, ενωτικά και μαζικά, να αντιταχθούν στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης και στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων. Οι κινητοποιήσεις και ο αγώνας είναι μονόδρομος. ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

 ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΑΧΑЇΑΣ

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 & ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΗ 2017

Συνάδελφοι -ισσες

Συνεχίζουμε τον αγώνα, παίρνοντας θέση μάχης καθημερινά απέναντι στις εκφράσεις και τις συνέπειες της πολιτικής που είναι κομμένη και ραμμένη στις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αποτελούν ένα νέο 4ο Μνημόνιο, θα τσακίσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Επεκτείνουν τη νομοθετική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις, μειώνουν το αφορολόγητο, τσακίζουν τις συντάξεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, αλλάζουν τον συνδικαλιστικό νόμο, φέρνουν ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών που παρέχονται τώρα από του ΟΤΑ, καταργούν τα βαρέα και ανθυγιεινά αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη μείωση του μισθού.

 

Τη Πέμπτη, 18 Μάη χιλιάδες εργαζόμενοι και συνάδελφοι συμβασιούχοι από όλη την Ελλάδα, αψηφώντας τη βροχή πραγματοποίησαν μαζική, μαχητική συγκέντρωση στην Αθήνα απαιτώντας από τη κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ξεσπάσει με τους συναδέλφους συμβασιούχους μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απόφαση που αφορά περίπου 15.000 υπαλλήλους. Η απόφαση αυτή ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να επιταχυνθεί η υλοποίηση των σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, τα νεκροταφεία και η αυτεπιστασία, και η παράδοσή τους στους εργολάβους επιχειρηματίες, ενώ πετάει στο δρόμο εργαζόμενους που κάλυπταν βασικές ανάγκες στις υπηρεσίες του Δήμου.

 

Την ίδια ώρα για τους παιδικούς σταθμούς, η ΚΕΔΕ προτείνει την αλλαγή του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας (με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας με άνοιγμα των σταθμών και στις

γιορτές κ.α.) και η κυβέρνηση ψηφίζει στη βουλή δωρεάν δομές για 135.000 παιδιά που θα υλοποιηθούν μέσα από ΚΟΙΝΣΕΠ, που εξαγγέλλουν ότι οι προσλήψεις για όλο το δημόσιο θα είναι 2000 με 3000 τα επόμενα χρόνια, άρα κανένα μέλλον για μονιμοποίηση των συναδέλφων του ΕΣΠΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε αγωνιστικό ξεσηκωμό δεν θα επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος. Το θέμα των συναδέλφων συμβασιούχων και το αίτημα για Μόνιμη και Σταθερή δουλειά μας αφορά όλους. Όλοι στον αγώνα.

 

 • ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ – ΠΑΡΑΤΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.
 • ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η Διοίκηση του Συνδικάτου

Πάτρα, 19-5-2017

 

 
Νεα αγωνιστική κινητοποίηση απο το Συνδικάτο ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ / 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ και τη ΤΡΙΤΗ 22 &23 ΤΟΥ ΜΑΗ 2017

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής , ΓΙΑ την  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ συμβασιούχων στην Αθήνα ,

την Πέμπτη 18-5-2017 χιλιάδες εργαζόμενοι από τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΑΤΡΑΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και από τα Σωματεία ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΛΑΡΙΣΣΑΣ από την Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης Πεύκης, Θριασίου αλλά και επιτροπές συμβασιούχων από τον Ωρωπό και το Πειραιά αλλά και συνάδελφοι συμβασιούχοι από όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και τη Κρήτη αψηφώντας τη βροχή πραγματοποίησαν μαζική, μαχητική συγκέντρωση στην Αθήνα απαιτώντας από τη κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ξεσπάσει με τους συναδέλφους συμβασιούχους μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  μετατρέποντας όλες τις συμβάσεις τους από ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου αλλά και να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία από τα Συνδικάτα, τα σωματεία αλλά και από τις επιτροπές συμβασιούχων συναντήθηκαν με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γεροβασίλη με τα εξής αιτήματα. Να φέρει η κυβέρνηση άμεσα νομοθετική ρύθμιση και μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε Αορίστου, να τους καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα τους αλλά και να μην επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ πίσω από τους μισθούς τους μετά τις παρατάσεις των συμβάσεων τους.

Στις τοποθετήσεις μας επισημάναμε ότι η κυβέρνηση έχει τη μοναδική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πέρα απ’ ότι αφήσει αλώβητη όλη τη προηγούμενη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα πολλές δημοτικές αρχές να έχουν πάρει ήδη αποφάσεις ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας αν ήθελε θα είχε λήξει το θέμα αφού και μετά τη ψήφιση του συντάγματος (το 2001) μονιμοποιήσεις συμβασιούχων έγιναν (το 2004) άρα ας σταματήσει η κυβέρνηση αυτό το επιχείρημα.

Από τη μεριά της η Υπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής «περιμένετε να δούμε την απόφαση» ήταν τα πρώτα λόγια της. Για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην επιστρέψουν τους μισθούς από τις παρατάσεις πίσω, ενώ όσο αφορά τη μετατροπή των συμβάσεων το μόνο που δήλωσε είναι ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα με βάση το σύνταγμα και ότι αν φέρει μια νομοθετική ρύθμιση φοβάται ότι η αντιπολίτευση θα προσφύγει και ο νόμος θα καταπέσει και ότι έχει βάλει νομικούς να εξετάσουν το πρόβλημα. Ενώ όσο αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είπε κουβέντα.

Στην ανταπάντηση μας της δηλώσαμε ότι η λογική της δεν έχει βάση γιατί με αυτό το σκεπτικό δεν θα πρέπει να ξαναφέρει καμιά νομοθετική ρύθμιση. Επίσης της ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόλυση. Θα αναπτύξουμε όλες εκείνες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο έτσι ώστε όλοι οι συνάδελφοι να παραμένουν στη δουλειά.

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Εσωτερικών. Παρότι είχαμε κλείσει ραντεβού και γνώριζε ότι πολλοί συνάδελφοι ταξιδεύουν όλη νύχτα, αυτός έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τους εργαζόμενους και προτίμησε να πάει στη βουλή να υποστηρίξει την αντεργατική πολιτική και το 4ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση του.

Συνάδελφοι σσες.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα φέρει 15.000 απολύσεις στους ΟΤΑ και άλλες 15.000 στο υπόλοιπο δημόσιο με βάση τα λεγόμενα της υπουργού. Αυτές τις απολύσεις  που ως αντιπολίτευση κατάγγελλε σήμερα έρχεται να τις εφαρμόσει. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να προβάλει το θέμα ότι είναι νομικό, για εμάς είναι πολιτικό. Θυμίζουμε, στη κυβέρνηση δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσει ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και αυτή μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρομόνοδρομου τη καταψήφισαν υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε αγωνιστικό ξεσηκωμό δεν θα επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχους. Να μετατρέψουμε τους χώρους δουλειάς σε κάστρα αγώνα.

Το θέμα των συναδέλφων συμβασιούχων και το αίτημα για Μόνιμη και Σταθερή δουλειά μας αφορά όλους. Όλοι στον αγώνα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ και τη ΤΡΙΤΗ 22 &23 ΤΟΥ ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ [syndikatoota@gmail.com]
Στ Αρναουτάκης: Τα Μουσεία αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Κρήτης και συμβάλουν στην οικονομία μας

 

Στο σημαντικό ρόλο των Μουσείων της Κρήτης στην ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού της επιστήμης αλλά και στη συμβολή τους στην Εθνική και τοπική οικονομία-ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν λίγο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ο Περιφερειάρχης, παρουσία τοπικών αρχών, φορέων, εκπροσώπων του πολιτισμού , αρχαιολόγων, εργαζομένων, πολιτών, συνεχάρη την Διευθύντρια και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου για την διπλή όπως είπε γιορτή που συμπίπτει ο σημερινός εορτασμός με την μεγάλη διάκριση-βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου πριν λίγες ημέρες στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μουσείων. Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι, το συγκεκριμένο βραβείο έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα βραβεία και στις σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον και την στήριξη της Περιφέρειας στο σημαντικό έργο που επιτελούν όλα τα Μουσεία του νησιού μας.

 

Η διευθύντρια του Μουσείου κ Μανδαλάκη αναφερόμενη στο έργο και στην διάκριση του Μουσείου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την έμπρακτη όπως είπε στήριξη ενώ ευχαριστίες εξέφρασε στους συναδέλφους της στο προσωπικό κ.α.

 

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η αποψινή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τιμώντας σε διεθνές επίπεδο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου γιορτάζει δύο φορές. Συμμετέχει έτσι, ταυτόχρονα, σε μια παγκόσμια γιορτή, βασικό μήνυμα της οποίας είναι η καθιέρωση των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα, όμως, η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερη καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βραβεύθηκε με τη μεγάλη τιμητική διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μουσείων στο Ζάγκρεπ της Κροατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Το συγκεκριμένο βραβείο έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα βραβεία και στις σημαντικές διακρίσεις που το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για διακρίσεις που οφείλονται στην επιστημονική δουλειά που συντελείται μέσα στις αίθουσες αυτού του μουσείου αλλά και στα εργαστήρια κάτω από αυτό. Πρόκειται για βραβεύσεις που αποδεικνύουν ότι οι αρχαιολόγοι του Ηρακλείου, οι συντηρητές, οι αρχαιοφύλακες, το διοικητικό προσωπικό, επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών του Μουσείου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του νησιού μας. Βασικός πυλώνας σε αυτήν την πορεία παραμένει ο πολιτισμός και η ιστορία της Κρήτης. Ένας πυλώνας που μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίας δένεται στενά και στηρίζει τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και εν γένει την Ανάπτυξη της Κρήτης.

 

Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη εποχή, είναι κρίσιμο οι φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου, όπως καθημερινά πράττουμε και επιδιώκουμε στην Περιφέρεια,  να ρίξουμε τα τείχη και να αναζητήσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας πρώτα με εμάς τους Έλληνες που ζούμε δίπλα σε θησαυρούς και μετά με τους ξένους επισκέπτες.

 

Κλείνοντας, θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ως η ναυαρχίδα του τοπικού πολιτισμού, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μεγαλύτερα ή μικρότερα μουσεία και συλλογές της Κρήτης αποτελούν το μεγάλο μας θησαυροφυλάκιο. Αποτελούν το σκαρί πάνω στο οποίο η Κρήτη εδώ και αιώνες ταξιδεύει στην πολυκύμαντη Μεσόγειο θάλασσα. Για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια Κρήτης σας συγχαίρει θερμά για τη δουλειά που επιτελείτε καθώς και για τη σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση διαβεβαιώνοντάς σας, ότι θα παραμείνουμε σύμμαχοι και αρωγοί στο έργο σας».

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [periferiakritis@gmail.com]
Περισσότερες από 32.000 κλήσεις έκοψε τον Απρίλιο η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

 

 

 

 

Περισσότερες από 32.000 παραβάσεις στάθμευσης βεβαίωσε τον Απρίλιο η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, με στόχο την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής στάθμευσης, την προτεραιότητα στον πεζό, καθώς και την τήρηση της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων για τον μήνα Απρίλιο του 2017, σε σύνολο 32.607 κλήσεων, το 18% αφορά αντικοινωνική στάθμευση και πιο συγκεκριμένα, παρκάρισμα σε ράμπες ΑΜΕΑ, σε διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια. Το 58% των πινακίδων κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν τον Απρίλιο αφορούσαν παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομο.

Ούτε τον Απρίλιο έλειψαν οι περιπτώσεις ακραίας αντικοινωνικής στάθμευσης. Η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας τοποθέτησε δαγκάνες σε 123 οχήματα τα οποία ακινητοποίησε και στη συνέχεια απομάκρυνε με γερανό. Το 33% των δαγκανών αφορούσε στάθμευση σε πλατείες, το 32% σε ράμπες για άτομα με κινητικές δυσκολίες, το 19% σε πεζοδρόμια, το 9% σε πεζόδρομους και το υπόλοιπο 7% σε άλλες παραβάσεις.

«Πρωταθλήτρια» στην παράνομη στάθμευση το μήνα Απρίλιο «αναδεικνύεται» η Πατριάρχου Ιωακείμ με 240 κλήσεις και ακολουθούν η οδός Αγίου Μάρκου με 218, η Θεσσαλονίκης 156, η οδός Αμερικής με 139, η Ερμού με 90, η Μιλτιάδου με 88, η οδός Πεσμαζόγλου με 59, η Κανάρη με 50 και η πλατεία Φιλικής Εταιρίας με 40.

Μία στις δύο βεβαιώσεις παραβάσεων (15.534) αφορούν στάθμευση σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης (λευκή διαγράμμιση) χωρίς την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου, ενώ σε θέσεις μονίμων κατοίκων (μπλε διαγράμμιση) πάρκαρε παρανόμως το 18%.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αστυνομία, μετά την επανασύστασή της, λειτουργεί με 390 άτομα, δηλαδή το 1/4 της δύναμής της σε σύγκριση με το 2013, έτος κατά το οποίο αποφασίστηκε η διάλυσή της που διήρκεσε περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [sec.press@cityofathens.gr]
TO ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 18-5-2017 .

ΑΘΗΝΑ 17-5-2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ.037

Συνάδελφοι σσες
Δεν πρέπει να περάσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απολύει τους συναδέλφους συμβασιούχους. Η προχθεσινή μας κινητοποίηση, η μαζικότητα της, η μαχητικότητα της έδειξε στην κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι το τέλος!

Μόνη λύση είναι να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου.
Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ δίνουν ρεσιτάλ στη διάσπαση των εργαζομένων. Βάζουν κάθε είδους εμπόδιο στη συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις.
Δεν στήριξαν και δεν στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων. Επιδιώκουν τη διάσπαση. Κουβέντα δε λένε για τη μονιμοποίηση τους. Παραμερίστε τους , είναι επικίνδυνοι!
Ξεκαθαρίζουμε ότι με βάση το καταστατικό μας και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους και τη Περιφέρεια είτε είναι μέλη, είτε δεν είναι μέλη.
Να πάρουν φωτιά όλα τα αμαξοστάσια και τα δημαρχεία! Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας απολύσουν. Όλοι μαζί ανεξάρτητα από σχέση εργασίας θα δώσουμε τη μάχη. Κανένας μόνος του. Όλοι στο δρόμο του αγώνα! Συνεχίζουμε! Κλιμακώνουμε!
Τη Πέμπτη 18 του ΜΑΗ όλες και όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, των σωματείων και των επιτροπών αγώνα από όλη την Ελλάδα στις 13:00 στη πλ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ για να διεκδικήσουμε να μη γίνει καμιά απόλυση, για το δικαίωμα μας στη Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά. ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 12:00 μέχρι το τέλος ωραρίου.
Όλοι το απόγευμα στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 19:00 στην Ομόνοια ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβλερνησης , 4ο μνημόνιο. Μας αφορά όλους.
(Προσυγκέντρωση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ στις 18:30 στη πλ. Κάνιγγος)

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ [syndikatoota@gmail.com]
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ  /
Δήμος Αθηναίων: Έως τη Δευτέρα 29 Μαϊου οι επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

 

 

Ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 29 Μαΐου οι επανεγγραφές των παιδιών που ήδη φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα γίνει η υποβολή αήσεων και για τα αδέλφια των ήδη φιλοξενουμένων παιδιών.

Στους παιδικούς σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από τους γονείς – κηδεμόνες προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (www.dbda.gr).

Τα δικαιολογητικά επανεγγραφών αλλά και των νέων αιτήσεων εγγραφών για τα αδέρφια παραδίδονται  στους/στις προϊστάμενους/ες των Παιδικών Σταθμών του δήμου Αθηναίων.

Ηλεκτρονικά, το ίδιο χρονικό διάστημα, θα γίνουν και οι επανεγγραφές των παιδιών εργαζομένων στον δήμο Αθηναίων και τα νομικά του πρόσωπα.

Ανακοίνωση για τις νέες εγγραφές της περιόδου 2017-18 θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επανεγγραφής

1.Βεβαίωση υγείας του παιδιού (είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, αλλά υπάρχει και σχετικό έντυπο στους Παιδικούς Σταθμούς), καθώς και φωτοτυπία των εμβολίων.

2.Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας του τρέχοντος οικονομικού έτους. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης, θα υποβάλλεται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του τρέχοντος οικονομικού έτους. Όσοι γονείς δεν είναι εφικτό να έχουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας θα πρέπει να το προσκομίσουν στους/στις προϊστάμενους/ες των Παιδικών Σταθμών το αργότερο μέχρι 30/06/2017.

3.Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία  οι γονείς δηλώνουν ότι αποδέχονται τους όρους λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και ότι τα αντίγραφα είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτοτύπων. Επιπλέον, στην ίδια υπεύθυνη δήλωση, δηλώνονται τυχόν αλλαγές των στοιχείων της αρχικής αίτησης, με ταυτόχρονη προσκόμιση των απαιτούμενων, ανά περίπτωση, δικαιολογητικών (π.χ., αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, όπως τριτεκνία, πολυτεκνία,  χηρεία, διαζύγιο ή αλλαγή εργασιακής κατάστασης, π.χ. ανεργία, αλλαγή εργασίας).

Επισημαίνεται ότι για τα αδέλφια των ήδη φιλοξενούμενων παιδιών και τα παιδιά συναδέλφων, με την αίτηση επανεγγραφής κατατίθεται το σύνολο των δικαιολογητικών νέας εγγραφής τα οποία είναι τα εξής:

Υποχρεωτικά δικαιολογητικά

Α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοσης τελευταίου εξαμήνου). Σε περίπτωση που προσκομισθεί πιστοποιητικό σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής, το πιστοποιητικό συνοδεύεται απαραίτητα από επίσημη μετάφραση.

Β) Βεβαίωση υγείας του παιδιού (το έντυπο χορηγείται από την Υπηρεσία ή από την ιστοσελίδα του Δ.Β.Α.).

Γ) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας του τρέχοντος οικονομικού έτους. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης, θα υποβάλλεται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του τρέχοντος οικονομικού έτους. Όσοι γονείς δεν είναι εφικτό (λόγω καθυστέρησης της έναρξης υποβολής δηλώσεων εισοδήματος) να έχουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας θα πρέπει να τα προσκομίσουν στους/στις προϊστάμενους/ες των Παιδικών Σταθμών το αργότερο μέχρι 30/06/2017.

Δ) Υπεύθυνη Δήλωση ότι τα προσκομιζόμενα απλά αντίγραφα είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτοτύπων.

ΣΤ) Ειδικά δικαιολογητικά ανά περίπτωση:

α) Για εργαζόμενους:

– Στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται πρόσφατη βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη, καθώς και αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη.

– Στο Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τα ΝΠΔΔ αυτών, απαιτείται πρόσφατη βεβαίωση εργασίας.

β) Για ελεύθερους επαγγελματίες:

– Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται: α) Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί ή ρυθμιστεί εισφορές. β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

– Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί ή ρυθμιστεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

γ) Για άνεργους γονείς απαιτείται: Αντίγραφο δελτίου ανεργίας σε ισχύ, που να έχει όμως εκδοθεί πριν την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφών, με εξαίρεση την περίπτωση του πρόσφατα απολυθέντος εργαζόμενου όπου προσκομίζεται αντίγραφο της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. Για άνεργους γονείς που λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ κατά τους τελευταίους 24 μήνες και παραμένουν άνεργοι, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ.

δ) Για γονείς που συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ή σε άλλα προγράμματα, απαιτείται αντίγραφο Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας ή αντίγραφο εγκριτικής απόφασης υπαγωγής καθώς και υπεύθυνη δήλωση εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος. Εάν συμμετέχουν σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.

ε) Για γονείς με παιδί Αμεα, με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω ή γονέα Αμεα, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, απαιτείται βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής ή βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

στ) Για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο κοινό πλαίσιο λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-έκθεση Κρατικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Ασφαλιστικού Οργανισμού ή άλλης αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας.

ζ) Για την εγγραφή παιδιού αλλοδαπών γονέων στον Παιδικό Σταθμό από τρίτες χώρες, εκτός των αναφερόμενων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια διαμονής σε ισχύ. Σε περίπτωση που έχει λήξει η άδεια διαμονής, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου φορέα, ότι έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση ανανέωσής της.

η) Για παιδί ορφανό απαιτείται ληξιαρχική πράξη του αποβιώσαντος γονέα, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

θ) Για γονείς φοιτητές ή σπουδαστές απαιτείται βεβαίωση τελευταίου εξαμήνου σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής.

ι) Για γονέα που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία απαιτείται βεβαίωση από αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία.

ια) Για διαζευγμένους απαιτείται αντίγραφο διαζευκτηρίου (εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Για γονείς σε διάσταση απαιτείται αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, καθώς και δικαστική απόφαση επιμέλειας ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της επιμέλειας, εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει.

sec.press@cityofathens.gr
Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σήμερα η εκδήλωση με θέμα «Η  ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

 

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες, θεολόγους και εκπροσώπους της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Η  ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ως ιατρική, ηθική και κοινωνική πρόκληση» σήμερα  Δευτέρα 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» στο Ηράκλειο. Την εκδήλωση οργανώνουν τα στελέχη του Προγράμματος Βιοηθικής και η σειρά διαλέξεων «∆αρβινικές ∆ευτέρες – Τµήµα Βιολογίας» του Πανεπιστηµίου Κρήτης, και συντονιστής θα είναι ο Λευτέρης Ζούρος, Οµότιµος Καθηγητής Παν/µίου Κρήτης, Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, μέλος του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», Υπεύθυνος της σειράς διαλέξεων «∆αρβινικές ∆ευτέρες».

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Έναρξη – Χαιρετισµοί-Εισηγήσεις

-Ανδρέας Καραµπίνης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/µίου Αθηνών, διευθυντής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ωνάσειο Νοσοκοµείο, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων (ΕΟΜ), Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Τέλος ζωής στην εντατική: Βιοηθικοί και νοµικοί προβληµατισµοί

-Ευάγγελος Μάλλιος, ∆ιδάκτωρ Νοµικής, Γενικός Γραµµατέας της Ελληνικής Ένωσης για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, Μέλος του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική»

Ευθανασία: Νοµικές ρυθµίσεις και συνταγµατικές προκλήσεις

Ιωάννης Λίλης, ∆ιδάκτωρ Θεολογίας, Λέκτορας ∆ογµατικής και Συµβολικής Θεολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδηµίας Κρήτης, Πρόεδρος Παγκρήτιου Συνδέσµου Θεολόγων

Οι σύγχρονες χριστιανικές οµολογίες

απέναντι στην πρόκληση της ευθανασίας

Σταυρούλα Τσινόρεµα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής,

∆ιευθύντρια του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική»,

Μέλος Εθνικής Επιτροπής ∆εοντολογίας Κλινικών Μελετών (ΕΟΦ)

Ευθανασία: Τα ηθικά και κοινωνικά ζητήµατα

∆ιάλειµµα (8.30 – 8.45 µµ)

Συζήτηση (9.00 – 10.00 µµ)

 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Κρήτης [gtypoy@crete.gov.gr]