ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ .

 

 

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 

 

Σε πέντε ημέρες ανοίγουν οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Είμαστε σίγουροι ότι θα αφήσει το δικό του ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία ιδεολογικής – πολιτικής – οργανωτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ώστε να γίνει πιο ικανό στην παρέμβασή του υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, μέσα σε σύνθετες και -ως ένα βαθμό- πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε με όλη τη δύναμή μας να συμβάλλουμε στη συσπείρωση ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, στο δρόμο της σύγκρουσης με το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, ανοίγοντας έναν πραγματικά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να βάλει τέλος στα ματωμένα μνημόνια, στα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, στην ανεργία και εκμετάλλευση, σε όλη τη βαρβαρότητα που αναβλύζει από κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του αρνητικού συσχετισμού και των δυσκολιών, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

 

 

Το ΚΚΕ έχει πλέον στέρεες βάσεις. Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν ολοκληρώσαμε μια μακρόχρονη διαδικασία διαμόρφωσης σύγχρονου προγράμματος επαναστατικής στρατηγικής.

Το νέο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο, η μελέτη των αιτιών της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, στο 18ο Συνέδριο και η επεξεργασία με βάση αυτό της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, η εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων από τη μελέτη της σχεδόν εκατοντάχρονης ιστορικής πορείας του Κόμματός μας, έχουν συναντήσει την συνειδητή αποδοχή του συνόλου του οργανωμένου δυναμικού του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, αλλά συναντούν και την αποδοχή ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού, που εξακολουθεί να αγωνίζεται και να αναζητά την αλήθεια και την προοπτική.

Αντέξαμε, στα χρόνια που προηγήθηκαν, κόντρα σε ένα δυνατό ρεύμα αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων, πολιτικών παραισθήσεων, αλλά και πολιτικού τυχοδιωκτισμού που παρουσίαζε ως «λύση» μια ονομαζόμενη «αριστερή κυβέρνηση», η οποία δήθεν στο έδαφος του καπιταλισμού θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα φιλολαϊκών εξελίξεων, θετικής αλλαγής και εξανθρωπισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, βλέποντας και την αρνητική πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Η αισιοδοξία μας ότι θα τα καταφέρουμε, εδραιώθηκε παραπέρα και από την ίδια την προσυνεδριακή συζήτηση, εντός κι εκτός Κόμματος, με φίλους, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις, πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ο Συνέδριο.

Αυτή η συζήτηση ανέδειξε στοιχεία ωριμότητας, μαχητικότητας, αύξησης της επιρροής του ΚΚΕ, καλύτερης κατανόησης των σύνθετων διεθνών κι εσωτερικών εξελίξεων, ετοιμότητα δράσης για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

 

 

Μας απασχόλησαν και μας απασχολούν ιδιαίτερα οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις κι η επίδρασή τους στη χώρα μας. Αν κανείς τις εξετάσει με προσοχή, θα διαπιστώσει πόσο παραπλανητικά είναι όλα αυτά που λένε, τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, που τσακώνονται στην πραγματικότητα για το ποιος είναι ικανότερος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων υπέρ του κεφαλαίου, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών λίγων ομίλων σε βάρος του λαού μας.

Οι δείκτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δείχνουν ότι ακόμα και η παραμικρή ανάκαμψη θα είναι αβέβαιη, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας πιο βαθιάς κρίσης. Κανένα κέντρο σήμερα διεθνώς, δεν προβλέπεται να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Και πάνω από όλα, θα είναι μια ανάπτυξη στηριγμένη σε μισθούς και μεροκάματα πείνας, σε συντρίμμια λαϊκών δικαιωμάτων, σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Τα αδιέξοδα αυτά οξύνουν και τους υπαρκτούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη, δημιουργούν προβλήματα συνοχής, ακόμη και σε παραδοσιακές συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ. Αυτό εκφράζει για παράδειγμα η τάση του προστατευτισμού στην οικονομία, η πολιτική Τράμπ, ο αντιδραστικός ευρωσκεπτικισμός και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ακόμη και η συζήτηση που έχει ανοίξει για «ΕΕ πολλών ταχυτήτων».

Δεν αποκλείουμε μέσα σε αυτό πλαίσιο, να δυναμώσει η συζήτηση για αποπομπή χωρών από την Ευρωζώνη, την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ή ακόμη να επικρατήσουν, στις κυρίαρχες τάξεις κρατών, απόψεις ότι η έξοδος από αυτές τις συμμαχίες, η αναζήτηση ίσως άλλων συμμαχιών, υπηρετεί καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΚΚΕ ούτε θα αιφνιδιαστεί ούτε θα σοκαριστεί, θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη με το μέρος των καταπιεσμένων, υπέρ των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Θα υπερασπιστεί το λαό από την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί. Στην περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος, μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή της επιδίωξης τμημάτων του κεφαλαίου να φορτώσουν την όποια ζημιά τους στο λαό, θα δώσει τη μάχη ενάντια σε πιθανά σε τέτοιες περιπτώσεις, φαινόμενα, όπως της αισχροκέρδειας, ακόμα και τεχνητής έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Θα αξιοποιήσει ρωγμές που ενδεχομένως υπάρξουν μέσα στην αστική τάξη, όμως ταυτόχρονα θα καλέσει το λαό να μην επιλέξει αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή δραχμή, αλλά να έρθει σε ρήξη συνολικά με την εξουσία του κεφαλαίου, που όσο υπάρχει θα οδηγεί σε τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές και συμμαχίες, να κατευθύνει την πάλη του για να έρθει επιτέλους πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

Αυτή είναι και η θεμελιακή διαφορά του ΚΚΕ από τις δυνάμεις του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού» στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που μιλάνε για έξοδο από το ευρώ ή και την ΕΕ, ως στοιχείο ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Κι έτσι ουσιαστικά βάζουν εμπόδια στο ριζοσπαστισμό, την αντικαπιταλιστική πάλη, παίζουν το παιχνίδι τμημάτων του κεφαλαίου και πάνω από όλα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μπορεί ένας καπιταλισμός με εθνικό νόμισμα να είναι λιγότερο βάρβαρος και «πιο δίκαιος» από τον σημερινό.

 

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε συνθήκες σαν τις σημερινές, μεγάλης οικονομικής κρίσης, οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για ένταση των πολεμικών συγκρούσεων.

Ιδιαίτερα την προσυνεδριακή περίοδο συζητήσαμε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου συγκρούονται ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα και κράτη. Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η τουρκική εξωτερική πολιτική. Μας ανησυχούν, ταυτόχρονα και εξίσου, οι απόψεις που εκφράζονται από την ελληνική κυβέρνηση, για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και σε συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, όπως το Ισραήλ κλπ που έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που συγκρούονται με συμφέροντα άλλων παικτών.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δε γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων. Είναι πολιτική που οδηγεί σε περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη «λεία» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους. Άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει στηρίξει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ. Και σ’ αυτά τα ζητήματα βέβαια δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση με τη ΝΔ, γιατί υπάρχει συμφωνία. Οι «λεονταρισμοί» και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ, που είναι παράγοντας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί κινδύνους μεγαλύτερων και πιο συχνών «θερμών επεισοδίων».

Γι αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για κλείσιμο των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

 

 

Μπορούμε ως Κόμμα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, κάτω από όλες τις συνθήκες. Να συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.

Η πρόταση αυτή είναι η πιο πλατιά ενωτική πρόταση, γιατί αγκαλιάζει την πλειοψηφία του λαού μας, την εργατική τάξη, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες. Αφορά το σύνολο αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται μέχρι σήμερα, αριστεροί δεξιοί, κεντρώοι κλπ.

Αυτή η συμμαχία φυσικά θα έχει πολιτικό περιεχόμενο, στόχους πάλης σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με στόχο να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Δεν θα είναι όμως συνισταμένη πολιτικών κομμάτων, αποτέλεσμα μιας συμφωνίας «κορυφών», που τα έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν και ακόμα σήμερα σε άλλους σχηματισμούς, που αναπαράγουν μόνο αδιέξοδα και ποδηγέτηση του κινήματος, του λαού. Τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, θα μετέχουν σε αυτή την συμμαχία, μέσω των μελών τους και μέσω αυτών μπορεί να διεξάγεται και η διαπάλη, η συζήτηση των διαφορετικών απόψεων κλπ. Στο έδαφος αυτό υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του κινήματος, της ταξικής πάλης, της προοπτικής.

Αυτό το κάλεσμα, μιας τέτοιας συμπόρευσης απευθύνει το ΚΚΕ σε όλους και όλες, όσοι και όσες αισθάνονται αριστεροί, επέλεξαν άλλα σχήματα και κόμματα, είδαν να προδίδονται και να καταρρακώνονται τα οράματα, οι ιδέες και οι ελπίδες τους από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτών των δύο και πλέον χρόνων. Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για όλους μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, στις μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης που θα πολλαπλασιαστούν στην πορεία.

 

 

Είναι ακλόνητα εδραιωμένη η πεποίθησή μας στη δύναμη των ιδεών μας, στο ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον των λαών.

Τα εκατοστά γενέθλια του Κόμματος, το 2018, μπορούν να μας βρουν πιο δυνατούς, ικανούς και αποτελεσματικούς σε όλα τα επίπεδα, σε όφελος το λαού και της νεολαίας, σε όφελος της Ελλάδας, της πατρίδας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων.

 
H Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017

donate button
Please choose the payment system to make a donation

 Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt q

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η προσφυγική κρίση έπληξε με ιδιαίτερο τρόπο την Ελλάδα. Τι περιμένετε από την Ευρώπη;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ότι επιτέλους θα συζητήσουμε για τις αιτίες των προσφυγικών ροών και όχι μόνο για τις συνέπειές τους. Οι αιτίες είναι οι πόλεμοι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες. Ως παλιός Αριστερός μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη, όπως τότε με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί περιμένετε συγκεκριμένα ως υποστήριξη προς τη χώρα σας;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει πολλά. Αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν από εμάς πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη που δόθηκε για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που είχαν υποσχεθεί. Η Ελλάδα έδειξε σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων μεγάλη ανθρωπιά. Αλλά ένα νέο κύμα προσφύγων το φετινό καλοκαίρι θα μας έθετε υπό μεγάλη πίεση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ακραίο όριο των δυνατοτήτων της.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα αισθάνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι δεν έχει καμία στρατηγική διαχείρισης κρίσεων. Υπάρχουν χώρες που προσπαθούν και επιδεικνύουν αλληλεγγύη, όπως η Γερμανία. Και υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν μία Ευρώπη à la carte και θέλουν μόνον να αποκομίζουν πλεονεκτήματα. Όμως οι κοινές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται από κοινού. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, κ. Αβραμόπουλος, εξετάζει το ενδεχόμενο να ενάγει τους αντιρρησίες ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα πρέπει να δείξουμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι καλύτερο από την πολιτική για τους πρόσφυγες στην Αμερική και στην Ασία. Το έχουμε καταφέρει; Όχι. Και γιατί όχι; Επειδή εμείς δεν σκεφτήκαμε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Αυτή είναι μια σημαντική αδυναμία της Ευρώπης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους 160.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΕΕ τώρα θέλει να στέλνονται πίσω στην Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη οι πρόσφυγες που αρχικά έφτασαν στη χώρα σας. Είναι αυτό εφικτό;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και τους οικονομικούς πόρους να υποδέχεται πρόσφυγες που θα στέλνουν πίσω οι βόρειες χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα ως κλειστά κουτιά, στα οποία θα μπορούν να αποθηκεύουν τους πρόσφυγες. Αυτός όμως δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμπλέκεστε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Οι συνομιλίες και πάλι παρουσιάζουν στασιμότητα. Πού εντοπίζετε το πρόβλημα;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Το κύριο πρόβλημα είναι, φυσικά, η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα παραβίασε τις Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, οι οποίες προέβλεπαν ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις – δηλαδή η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία – πρέπει να συμφωνούν κοινές ενέργειες κατόπιν κοινών συνομιλιών. Η Τουρκία ενήργησε μονομερώς και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Και φυσικά δεν παρέμεινε μόνο για λίγες μέρες, αλλά στο μεταξύ έχουν περάσει 43 χρόνια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένετε από την Τουρκία;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος, το οποίο τώρα δημιουργείται, όπως συνέβαινε τότε, τα έτη 1959-1960. Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα τρίτο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει εκεί. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τα στρατεύματά της. Η λύση του Κυπριακού έγκειται στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και των δικαιωμάτων στις τρεις μικρές μειονότητες και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και να δοθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και δικαιώματα. Ασφάλεια για τους Ελληνοκυπρίους σημαίνει αποχώρηση του τουρκικού στρατού και τερματισμός κάθε μορφής εγγυητικών δικαιωμάτων, τα οποία να επιτρέπουν στην Τουρκία να επεμβαίνει στην Κύπρο. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί. Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία δεν επιθυμεί να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της. Ποιά θα μπορούσε να είναι μία συμβιβαστική λύση;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι δυνατόν και οι 33.600 Τούρκοι στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να αποχωρήσουν αμέσως, μέσα σε μία ημέρα και στο σύνολό τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά. Μοντέλο γι’ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει η απόσυρση του σοβιετικού στρατού από την Ανατολική Γερμανία, η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό ρεαλιστικό;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό θα πρέπει να το δούμε. Μπορώ να φανταστώ την Άγκυρα να απαιτεί τελικά την παραμονή μίας επίλεκτης μονάδας Τούρκων στρατιωτών. Αυτό, φυσικά, δεν γίνεται. Για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει μία ρήτρα λήξης ισχύος (sunset clause), η οποία θα καθορίζει σαφώς ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει σε συγκεκριμένη ημέρα να έχει εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο ρόλο διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, ιδίως με δεδομένο ότι ο Ερντογάν βρίσκεται υπό την πίεση των Τούρκων εθνικιστών, την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται οπωσδήποτε για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Θέλω ρητά να το υπογραμμίσω. Έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Τουρκίας και οδήγησε σε άνοδο την τουρκική οικονομία. Δυστυχώς σήμερα δεν συμπεριφέρεται ανάλογα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτή είναι, δυστυχώς, μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ελπίζω ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς που υπάρχουν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο θα αλλάξουν μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στα μέσα Απριλίου. Εξαρχής καταδικάσαμε σαφώς την απόπειρα πραξικοπήματος. Αλλά επίσης είπαμε ότι για μας αυτό που είναι σημαντικό είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών και όχι τα συμφέροντα μεμονωμένων προσώπων.

ΠΗΓΗ : ΥΠΕΞ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ [pressof3@mfa.gr]
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» Συμφωνήθηκαν αυτόματοι «κόφτες» στις συντάξεις στο Eurogroup του Μάρτη

Συμφωνία για μηχανισμό αυτόματης περικοπής των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αποφάσισε επί της ουσίας το Eurogroup του Μάρτη όπως αναφέρει στο αποκαλυπτικό του δημοσίευμα ο «Ριζοσπάστης».

Γίνεται λόγος για «διαγνωστικούς ελέγχους», τακτική «συγκριτική αξιολόγηση» και «αυτόματες διορθώσεις» με βάση τις «βέλτιστες εθνικές πρακτικές», προκειμένου τα ασφαλιστικά συστήματα στα κράτη – μέλη να προσαρμόζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά στα δημοσιονομικά δεδομένα και στην «αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης».

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατά τ’ άλλα εμφανίζεται να αντιδρά στην περικοπή των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η «αξιολόγηση».

  • «Διαγνωστικούς ελέγχους», τακτική «συγκριτική αξιολόγηση» και «αυτόματες διορθώσεις» με βάση τις «βέλτιστες εθνικές πρακτικές», προκειμένου τα ασφαλιστικά συστήματα στα κράτη – μέλη να προσαρμόζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά στα δημοσιονομικά δεδομένα και στην «αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης», προωθεί η Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του τελευταίου Γιούρογκρουπ.
  • Οι αποφάσεις αυτές περιγράφουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα «σε περιόδους υψηλού δημοσίου χρέους», στο όνομα της «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών συστημάτων.
  • Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, προωθείται σήμερα η νέα μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για επιπλέον «μεταρρυθμίσεις» που θα διασφαλίζουν τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.
  • Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατά τ’ άλλα εμφανίζεται να αντιδρά στην περικοπή των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η «αξιολόγηση».

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα στο σημερινό «Ριζοσπάστη».,

πηγες : Rizospastis.gr  , 902.gr
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ (Live ) την Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo , Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 13:30

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί ΖΩΝΤΑΝΗ ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

H Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο ΕΔΩ 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο Eurogroup  της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Καταγράφηκαν, ωστόσο, και οι γνωστές διαφορές κυρίως μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ζητήματα των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού.

Καθώς οι διαφορές αυτές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα, μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε αποδεκτή, αποφασίστηκε να αντιστραφεί η φορά των πραγμάτων και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.

Έτσι, από προχθές βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο κυρίως τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, αλλά και από σήμερα τα ενεργειακά, καθώς ήδη μετέβη εκεί και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Γιώργος Σταθάκης.

Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές με τη λήψη αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας η βούληση και η προσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας αναγνωρίστηκε με σαφήνεια στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας.

Μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019, θα ανοίξει ο δρόμος  για τη συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς  και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου.

Η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, αλλά και στους δανειστές που οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ελληνική Δημοκρατία και η οποία διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλά και  η Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως αντί να στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο στόχος της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η μη επίτευξη συμφωνίας ώστε να δικαιωθούν τα κινδυνολογικά και καταστροφολογικά σενάρια που αποτελούν και το μοναδικό αντιπολιτευτικό της ρεπερτόριο.

Τούτο βέβαια, μόνο  όταν δεν ζητάει “τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση” φροντίζοντας ανά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζει στους ακραίους κύκλους των δανειστών ότι είναι πρόθυμη για όλα.

Οι αντιφάσεις της βεβαίως, είναι γνωστές και γίνονται πιο εκρηκτικές όταν δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία, επιδιδόμενη σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή κατά το κοινώς λεγόμενο σε “τζάμπα μαγκιά”.

Για να ξεκαθαρίσουμε επομένως μια και καλή το συγκεκριμένο θέμα που χτες επανήλθε στην επικαιρότητα, επαναλαμβάνουμε στην Νέα Δημοκρατία ότι η κυβέρνηση διαθέτει την  από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.

Τώρα να περάσουμε σε πιο σημαντικά ζητήματα από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας:

Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε ότι μετά την επιστροφή του από την Ιερουσαλήμ, θα συναντήσει σήμερα τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών κύριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το απόγευμα για την ιταλική πρωτεύουσα. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το απόγευμα της Παρασκευής, θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ενώ θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει  το Δίκτυο Transform Europe στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

 

 
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha


Αθήνα, 12/03/2017

 

 

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και στο δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλησπέρα κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κύριε Χαρδαβέλλα.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Μαθαίνετε και εσείς τι γίνεται. Θα έλεγα ότι η είδηση της ημέρας είναι αυτό που έκανε η Ολλανδία, δηλαδή, να διώξει την τουρκάλα βουλευτίνα από το Ρότερνταμ, που ήθελε να μιλήσει σε κάποιους τούρκους της Ολλανδίας. Το ερώτημα είναι: αυτές οι εξελίξεις, αυτή η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μπορεί να αποτελεί μια θετική ή  μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αυξάνεται η ένταση τα πράγματα ποτέ δεν πηγαίνουν προς τη θετική κατεύθυνση. Δηλαδή, δεν θέλω να σχολιάσω τις εξελίξεις αυτές υπό μια σκοπιά, πως θα το έλεγε κανείς, κοντόφθαλμη, ότι δήθεν θα μπορούσε να αποτελέσει αβαντάζ για την Ελλάδα μια σύγκρουση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Ποτέ τέτοιου τύπου εντάσεις δεν βγαίνουν σε καλό.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Μπορεί να βγουν σε κακό; Αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα. Μήπως σκληρύνει η Τουρκία τη θέση της στην Ελλάδα ή μήπως δημιουργήσει ένα επεισόδιο στο Αιγαίο για να πιέσει τα πράγματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς τονίζουμε σταθερά ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε οπουδήποτε προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας. Και πιστέψτε με, κάνουμε ότι μπορούμε ώστε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να υπερασπιζόμαστε, αλλά και την ίδια στιγμή να διατηρούμε διαύλους διπλωματικής επικοινωνίας, έτσι ώστε να αμβλύνουμε τις γωνίες και να προσπαθούμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις ήπιου και ψύχραιμου διαλόγου για όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και αυτά που αφορούν τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας. Νομίζω ότι το κυριότερο σε αυτή τη φάση είναι να πέσουν οι τόνοι και να μην υιοθετείται από τη μεριά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μια προσπάθεια να απαντηθεί η άνοδος της ακροδεξιάς. Να μην υιοθετούν, λοιπόν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ολόκληρη την ατζέντα της ακροδεξιάς, η οποία θέλει να πυροδοτεί και να τροφοδοτεί  τέτοιου τύπου συγκρούσεις.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ:  Με το δεδομένο ότι είμαστε το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τα σύνορα της Ευρώπης ,η τελευταία αυτή εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μας δίνει ίσως το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ζητήσουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ. Και δεν εννοώ μόνο οικονομική, εννοώ και διπλωματική, εννοώ και πολιτική και κλπ., ακόμα και για τα θέματα αυτών των συζητήσεων που κάνουμε για την αξιολόγηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, εμπλέκουμε διαφορετικές συζητήσεις: Η  Ελλάδα έχει μια δεδομένη γεωπολιτική θέση η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ΕΕ και αυτό λαμβάνεται, προφανώς, υπόψη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Όμως, η κεντρική ιδέα είναι  ότι δεν θα πρέπει να προσδοκούμε άμεσα και βραχυπρόθεσμα οφέλη εκμεταλλευόμενοι μια σύγκρουση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα αν ενταθεί και αν οξυνθεί θα έχει αρνητικές εξελίξεις για όλους. Δεν νομίζω ότι θα ήταν μια σοφή  εξωτερική πολιτική η επιδίωξη βραχυπρόθεσμων κερδών που θα έχουν στην πραγματικότητα αυτή την απώλεια.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Ο Ερντογάν απειλεί με τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, είναι  δύο εκατομμύρια , ότι θα τους εξαπολύσει, θα ανοίξει τα σύνορα, θα έρθουν στην Ελλάδα κλπ. Υπάρχουν από την πλευρά μας σχέδια αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχόμενου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη στιγμή αυτή υπάρχει η συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Κύρια επιδίωξη οφείλει να είναι η προστασία της συγκεκριμένης συμφωνίας, η εφαρμογή  της από όλες τις πλευρές. Διότι, αποτελεί και το μοναδικό συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αυτή τη στιγμή. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δημιουργούσε πάρα πολλά προβλήματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Τουρκία και στο σύνολο της Ευρώπης.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Ας έρθουμε τώρα στα θέματα τα πολιτικά και της συζήτησης που γίνεται με τους θεσμούς. Οι τηλεδιασκέψεις που ξεκινούν με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Ποιο στόχο έχουν; Γιατί τα θέματα που εκκρεμούν και απαιτούν πολιτικές συμφωνίες είναι ακόμα στο τραπέζι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας στις οκτώ – εννιά μέρες, στις οποίες έγιναν αναλυτικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στο Χίλτον, όπως ανακοίνωσαν και οι ίδιοι οι θεσμοί,  υπήρξε σημαντική πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων. Επαναλαμβάνω πράγματα τα οποία γνωρίζουμε, αλλά πρέπει να τα λέμε. Η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, που αφορούν την περίοδο από σήμερα μέχρι και την λήξη του προγράμματος το 2018 είναι σχεδόν ολοκληρωμένη  με την εξαίρεση των εργασιακών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα δεύτερο κεφάλαιο, που σχετίζεται με τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019, στο οποίο έχει επίσης συντελεστεί μεγάλη πρόοδος και είναι αυτό, που κατά κύριο λόγο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι όποιες διαφορές και να μπορέσουμε στον επόμενο Eurogroup να έχουμε μια συμφωνία, που θα ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Θα προλάβουμε το Eurogroup της 20ης  Μαρτίου; Δύσκολο είναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε σχετικά με τα ζητήματα του SLA και των μέτρων. Έχω την πεποίθηση  ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις για να επιτύχουμε μια συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Και αυτός είναι ο στόχος. Και δεν είναι στόχος μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στόχος όλων των εμπλεκόμενων, δηλαδή και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και του Eurogroup. Νομίζω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να επιτύχουμε μια τέτοια συμφωνία και στη συνέχεια να ανοίξει το μεγάλο θέμα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει για άλλη μια φορά να γίνει το ίδιο λάθος, το οποίο γινόταν επί πάρα πολλά χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή, τη μείωση του χρόνου και υπό την πίεση μιας δεδομένης αβεβαιότητας που υπάρχει, όταν δεν κλείσει ακόμα η αξιολόγηση να βιαστούμε και να μεταθέσουμε το πρόβλημα για 2-3-4 ή 5 μήνες μετά. Αυτή τη στιγμή η κεντρική επιδίωξη πρέπει να είναι μια συνολική λύση, που θα  ανοίξει επιτέλους το δρόμο για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Και  για αυτό το λόγο χρειάζεται ψυχραιμία και ηπιότητα στους αντιπολιτευτικούς τόνους, που δεν φαίνεται και η ΝΔ να  συμμερίζεται  αυτή την ανάγκη, διότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι μια συνολική συμφωνία που επιτέλους θα λύνει τους διάφορους  γόρδιους  δεσμούς που συνοδεύουν το ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή της ελληνικής κρίσης. Δηλαδή από το 2010 και μετά.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για τμηματικές περικοπές συντάξεων και όχι μια και έξω, που ζητάει το ΔΝΤ. Είναι έτσι τα πράγματα και τι ελπίδες υπάρχουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτό το οποίο έχουμε επιλέξει εμείς ως ελληνική  κυβέρνηση  τουλάχιστον είναι να μην διαπραγματευόμαστε με διαρροές. Δεν θέλω να κάνω τεχνικά σχόλια για πράγματα τα οποία συζητούνται στα κλιμάκια και για πράγματα που συζητούνται μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και  της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Δεν πρόκειται να το κάνει κανένας από εμάς αυτό, διότι δεν θεωρούμε ότι ευνοεί αυτή τη στιγμή τη συζήτηση  και την επίτευξη μιας συμφωνίας. Αυτό που μπορώ να σας πω  είναι ότι όταν καταλήξουμε σε συμφωνία θα δείτε ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικών, το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο απ’ αυτό το οποίο περίμεναν -προσδοκούσαν κάποιοι από την αντιπολίτευση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί  πολιτική φθορά στην κυβέρνηση, αλλά και από αυτό το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προεξοφλήθηκε από πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης. Θα υπάρχουν τα μέτρα επιβάρυνσης, βεβαίως, αλλά θα υπάρχουν και αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης είτε με τη μορφή φορολογικών  ελαφρύνσεων είτε με τη μορφή αύξησης των κοινωνικών δαπανών, που θα δημιουργούν ένα δημοσιονομικό μείγμα κοινωνικά βιώσιμο και ισορροπημένο.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ:  Κάτι επίσης που φαίνεται τις τελευταίες μέρες είναι να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το Βερολίνο. Η συμπεριφορά της Μέρκελ απέναντι στον Πρωθυπουργό ήταν εξαιρετικά φιλική. Αντίθετα να έχουμε ψυχρές και ανάποδες σχέσεις με το ΔΝΤ. Και αναρωτιούνται πολλοί μήπως είναι αυτό το γνωστό παιχνίδι ο καλός και ο κακός μπάτσος, που λέγαμε όταν είμαστε πιτσιρικάδες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι κάθε φορά να πετυχαίνουμε διπλωματικές πολιτικές και διαπραγματευτικές νίκες σε ένα πολιτικό στερέωμα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Οι σχέσεις μας με τους δανειστές είναι καλές, στο πλαίσιο των πολιτικών διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο των θεσμικών σχέσεων, που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μαζί τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όταν οι απαιτήσεις τους είναι παράλογες, μη ρεαλιστικές, μη υλοποιήσιμες, δεν θα το δηλώσουμε δημόσια. Και έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές δημόσια ότι τόσο το ΔΝΤ  έχει παράλογες απαιτήσεις σε μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά, με την κοινωνική πολιτική, με την φορολογία, όσο και η συγκεκριμένη στάση της Γερμανίας, που αρνείται το αναπόφευκτο. Δηλαδή, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τον προσδιορισμό ρεαλιστικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του 2018 . Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή τη θέση την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο σε διπλωματικό επίπεδο σε πολιτικό επίπεδο, σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ:  Προφανώς,  αναζητείται και  μια πολιτική λύση στα τρία μεγάλα που αυτή τη στιγμή δεν έχουν επιλυθεί. Εννοώ το εργασιακό, τη μείωση του αφορολογήτου και το θέμα των συντάξεων. Σ’ αυτά τα τρία βασικά θέματα που ακόμα δεν υπάρχει καμιά συμφωνία θα αναζητηθεί μια πολιτική λύση με τους εταίρους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Η στάση των δανειστών πάντοτε είναι ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λύνονται σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, αυτό που θέλω να σας πω είναι  ότι ειδικά για των εργασιακών ζητημάτων πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες με δεδομένο ότι αυτό, το οποίο ζητά το ΔΝΤ είναι εκτός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την Ευρώπη στο βαθμό που η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να σέβεται τον εαυτό της. Υπό αυτή την έννοια θα υπάρξουν συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις , έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τις θέσεις που έχουμε πολλάκις στο παρελθόν εκφράσει για την ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την ανάγκη  επαναρρύθμισης  της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, η οποία είναι η πλέον απορρυθμισμένη αγορά εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ:   Υπάρχει μια δημοσκόπηση σήμερα, την ξέρετε, προφανώς, της opinion poll   στον «Ε.Τ», που λέει:  ΝΔ  31% και ΣΥΡΙΖΑ 14,5%. Ξέρω περίπου τι θα μου απαντήσετε. Αλλά, πόση σημασία δίνετε σ’ αυτά τα νούμερα και πόσο σας κινητοποιούνε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο  μυαλό μας είναι ότι η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πράγμα, το οποίο σημαίνει ότι αναπόφευκτα  θα υποστεί κοινωνική φθορά. Ωστόσο, έχω την βαθιά πεποίθηση ότι καταρχήν το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες δεν αποτυπώνουν πλήρως το κοινωνικό  και πολιτικό αίσθημα  της ελληνικής κοινωνίας. Και το δεύτερο είναι φυσικό ότι σε μια περίοδο που υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα λόγω μιας γενικευμένης επίθεσης από την αντιπολίτευση και από τα ΜΜΕ, μιας επίθεσης που νομίζουμε ότι σπανίως έχουμε δει εναντίον οποιασδήποτε κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Είναι λογικό να υπάρχει μια τέτοια εικόνα φθοράς. Όμως πιστέψτε με όταν η αξιολόγηση κλείσει, όταν υπάρξει μια συνολική συμφωνία θα δημιουργηθούν και οι πολιτικές προϋποθέσεις  για την ανατροπή αυτού του πολιτικού κλίματος.

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ:   Ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

 
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ : Να μη χάσει ο λαός άλλο χρόνο με αυταπάτες (VIDEO)

To «φτάνει, ως εδώ», που λέει ο λαός, πρέπει να εκφραστεί στο δρόμο με σημαντικές κινητοποιήσεις, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ΕΕ και στην ελληνική ολιγαρχία, ενώ σημείωσε τις δεκάδες κινητοποιήσεις που γίνονται στους τόπους δουλειάς.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών είπε ότι ετοιμάζεται παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται ήδη τα λαϊκά στρώματα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά τα χειρότερα είναι μπροστά και θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που θα προνομοθετήσει η κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε το λαό να μη χάσει άλλο χρόνο με αυταπάτες και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση εξουσίας η οποία προϋποθέτει ένα λαό οργανωμένο και προετοιμασμένο.

donate button
Please choose the payment system to make a donation

πηγη
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1/01/03/2017
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό Δελτίο του ALPHA 20/02/2017

Αθήνα,20.02.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό Δελτίο του ALPHA και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Καλησπέρα  κ. Εκπρόσωπε. Πριν το σημερινό Εurogroup γνωρίζαμε ότι οι δανειστές πιέζουν για μια συμφωνία που θα είχε προληπτικά μέτρα 2 ως 3,5 δις ευρώ και την υποχρέωση να τα νομοθετήσουμε τώρα. Τελικά σε τι συμφωνία καταλήξαμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, λέγαμε σε όλες μας τις παρεμβάσεις, ότι επιδιώκουμε μια συμφωνία, η οποία δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Αυτή η συμφωνία μετά από πολλές συζητήσεις, μετά από τεχνικές διαπραγματεύσεις – αλλά και πολιτικές διαπραγματεύσεις –  επιτεύχθηκε. Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και βασικό στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Δεν θα έχουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα κύριε Τζανακόπουλε, ή το ισοζύγιο μεταξύ μέτρων και αντίμετρων θα οδηγεί στη φράση που λέτε, δηλαδή «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»; Εξηγούμαι για να καταλάβει και ο κόσμος: Θα έχουμε κάποια μέτρα που θα πονέσουν την τσέπη μας, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και κάποια άλλα που την ελαφρύνουν και άρα θα είμαστε στο μηδέν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής στην πρώτη μου απάντηση ότι θα συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πεδία, αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού. Επομένως, το βασικό στο οποίο πρέπει σήμερα να μείνουμε, διότι όλα αυτά θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, είναι ότι πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία συζητούσαμε επί μήνες, επί ενάμιση χρόνο περίπου, για 4,5 δις επιπλέον μέτρα μετά το 2019, δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Άρα  λοιπόν κ. υπουργέ, πάμε σε μια συμφωνία, η οποία έχει μέτρα, αλλά έχει και αντίμετρα, με ένα αποτέλεσμα, το οποίο όπως λέτε δεν θα προσθέσει επιπλέον λιτότητα στον πολίτη, θέλω να ρωτήσω αν φλέγοντα θέματα, θέματα που ήταν «κόκκινες γραμμές» για εσάς σε  όλη αυτή  τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων, αν έπεσαν στο τραπέζι και αν εκεί υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία ότι και αυτά θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητηθούν όλα. Σας είπα ότι από τη δική μας μεριά, αυτό που επιδιώκαμε, δηλαδή να αναγνωριστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, να αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για μετά το 2019, επιτεύχθηκε. Και από κει και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν συζητάμε πλέον για επιπλέον μέτρα 4,5 δις ευρώ. Μιλάμε για δημοσιονομικό αντίκτυπο 0% και νομίζω ότι  αυτό είναι το βασικό μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Από κει και πέρα, οι διαπραγματευτικές ομάδες, τα τεχνικά κλιμάκια, θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν αυτό το γενικό περίγραμμα συμφωνίας, το οποίο πετύχαμε σήμερα και που είναι μια  εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι μια αξιολόγηση θα κλείσει  χωρίς να υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα 7 χρόνια που εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και νομίζω ότι αυτή είναι μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Διορθώστε με κ. υπουργέ αν κάνω λάθος, απλά για να το απλοποιούμε αυτό που συζητάμε, γιατί προφανώς δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς τι σημαίνει στην καθημερινή του ζωή. Αν για παράδειγμα ζητηθεί  από μας η μείωση του αφορολόγητου, αυτό ίσως οδηγήσει και σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε το αποτέλεσμα για την τσέπη του φορολογούμενου να είναι πάνω- κάτω το ίδιο. Αυτό συζητάμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζητηθεί μείωση του αφορολόγητου και άρα κατ΄ αυτόν τον τρόπο αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, θα έχουμε και μείωση σε κάποιον άλλο φόρο, είτε αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είτε είναι ο ΦΠΑ, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 0 και στον τελικό λογαριασμό των νοικοκυριών να μην υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Τώρα είναι απόλυτα κατανοητό. Και αν για παράδειγμα ζητηθεί πάλι μείωση συντάξεων, εκεί τι μπορούμε να δώσουμε στους συνταξιούχους ως αντιστάθμισμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζητηθεί μείωση συντάξεων, θα δούμε καταρχήν ποια θα είναι η συζήτηση στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, θα υπάρξουν αντισταθμίσματα, είτε από τη φορολογία εισοδήματος,  είτε μέσω μείωσης του ΦΠΑ, είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αλλά αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας. Εμείς σε αυτό το οποίο είχαμε δεσμευτεί, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει  ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έχει σε αυτή τη φάση επιτευχθεί. Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Ο άλλος στόχος σας κ. υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήθελα να σας πω. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία αυτής της συμφωνίας που μας κάνουν να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι – πολύ ικανοποιημένοι θα έλεγε κανείς. Το πρώτο είναι, όπως είπαν ο κ. Νταϊσελμπλουμ αλλά και ο κ. Μοσκοβισί , ότι μπαίνει πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επαναφορά της κανονικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας, ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με την επιστροφή των κλιμακίων. Όμως, νομίζω ότι και σήμερα έδειξε και η Επιτροπή αλλά και ο πρόεδρος  του Eurogroup, τη διάθεση αλλά και την προσήλωσή τους στον στόχο για να επανέλθει η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας. Και αυτό είναι μια μεγάλη, κατά τη γνώμη μου, μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ο άλλος στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης κύριε υπουργέ και τον οποίο ακούγαμε ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή να πάνε σε μία συμφωνία πακέτο, η οποία θα περιλαμβάνει ίσως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, ή κάποια στιγμή από ένα σημείο και μετά και συγκεκριμένα νέα μέτρα για το χρέος, επετεύχθη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την φάση οι συζητήσεις συνεχίζονται, γνωρίζετε ότι στις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση της κυρίας Λαγκάρντ με την κυρία Μέρκελ, καθώς το μεγάλο πρόβλημα του χρέους είναι η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και Γερμανίας αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θεωρώ ότι ο βασικός στόχος είναι ακόμα εφικτός και θα επιτευχθεί. Δηλαδή να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει, θα εμπεδώσει μάλλον οριστικά την εμπιστοσύνη  στην ελληνική οικονομία. Έτσι ώστε το 2018 να μπορέσουμε να βγούμε κανονικά στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα λέτε κύριε Τζανακόπουλε, ότι σε αυτήν την φάση συμφωνία πακέτο για χρέος και πλεονάσματα δεν έχουμε, αλλά συνεχίζει η κυβέρνηση να δίνει αυτή την μάχη από εδώ και περά, έχουμε μία καταρχήν συμφωνία η οποία δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο θέματα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ και όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεχίζουν αυτή τη συζήτηση η οποία θα πρέπει να καταλήξει πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ως προς αυτό δεν υπάρχει καμία διαφωνία από κανέναν από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σας λέω λοιπόν ότι θα υπάρξει τελικά μία συνολική συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, ακόμα όμως δεν είμαστε εκεί. Ο πρώτος βασικός στόχος  που είχαμε για σήμερα επετεύχθη, δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε τεχνικές συζητήσεις με βάση ένα περίγραμμα συμφωνίας που δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον λιτότητα. Από εκεί και πέρα, τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε την δυνατότητα να ανοίξουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Δώστε μου ένα χρονοδιάγραμμα κύριε Τζανακόπουλε, σήμερα έχουμε αυτήν την καταρχήν συμφωνία, πολιτική συμφωνία, εσείς ξέρετε πως την ονομάζουμε, από εδώ και πέρα έρχονται τα κλιμάκια στην Αθήνα, είναι γνωστή η θέση όλων των πλευρών από ότι καταλαβαίνω να βιαστούμε σε αυτό, πότε λοιπόν έχετε θέσει ως όριο να έχουμε μία τελική συμφωνία, πότε ψηφίζονται τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις στην Βουλή και πότε προχωράμε ίσως και στην ποσοτική χαλάρωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω αυτή την στιγμή να θέσω τεχνητά χρονοδιαγράμματα, αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων θα είναι σύντομη, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία πάρα πολύ γρήγορα, γιατί κανένας αυτή την στιγμή, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ούτε και το ΔΝΤ θέλουν περαιτέρω κωλυσιεργία από την στιγμή που υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα σήμερα δόθηκε, με βάση αυτό το μήνυμα θεωρώ ότι επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια τα οποία διακινούνταν από διάφορες πολιτικές και άλλες πλευρές όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον με ηρεμία και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να έχουμε πάρα πολύ σύντομα μία καλή συμφωνία, που θα επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Θα εμπεδώσει μάλλον το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Τζανακόπουλε μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε σήμερα με βάση την συμφωνία που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι και με βάση τις συζητήσεις που έγιναν, ότι δεν θα μπούμε σε έναν νέο γύρο ατέρμονης διαπραγμάτευσης αυτή την φορά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας και τεχνικά χαρακτηριστικά; Για παράδειγμα να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι των δανειστών και να ζητάνε ένα πάρα πολύ χαμηλό αφορολόγητο, αλλά να μην δίνουν την αντίστοιχη μείωση στην φορολογία. Ή να ζητάνε μεγάλη μείωση στις συντάξεις αλλά να μην δίνουν την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή, ή ότι άλλο που εσείς ζητάτε. Να μπούμε δηλαδή σε ένα τέτοιο γαϊτανάκι και να τραβήξει πολύ μακριά αυτή η διαδικασία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω και από χθες ότι δεν θα μπαίναμε σε μία τέτοια διαδικασία ατέρμονων διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, νομίζω ότι τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρήγορα χωρίς να έχουμε νέες εντάσεις και κωλυσιεργίες.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Πόσο κοντά είμαστε πλέον, μετά από αυτήν την καταρχήν συμφωνία, στο στόχο να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, ξέρω ότι τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, και αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα ότι η Ελλάδα θα είναι μέσα στην ποσοτική χαλάρωση τον επόμενο μήνα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι προϋπόθεση για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, όπως έχει πει και η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά έχει να κάνει με την νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ, έχει ως προϋπόθεση, αφενός την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφετέρου την κατάληξη στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Επομένως, έχω την εκτίμηση ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την κατάληξη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που πλέον θα οδηγήσει όλους τους θεσμούς να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση θα είναι ανοικτός.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας και την συζήτηση που είχαμε στο Δελτίο του ALPHA.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

 
ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 : Συμπορευση με το ΚΚΕ , Εξω απο την Ε.Ε ,κοινωνικοποίηση μεσων παραγωγής , Λαϊκή Εξουσια

 

ΑΠΟΣΠΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 &ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΠΕΤΟΥΡΗ

 

Για την αξιολόγηση

 

Θα κλείσει η αξιολόγηση πιστεύετε;

 

Ναι, πιστεύω ότι θα κλείσει, βέβαια μην περιμένει κανείς αύριο, μεθαύριο, τη Δευτέρα, αλλά μάλλον θα κλείσει η αξιολόγηση. Υπάρχουν βέβαια κάποια ζητήματα τα οποία είναι στη διαπραγμάτευση ακόμη, αλλά για να μην ελπίζει τζάμπα και βερεσέ ο ελληνικός λαός, δεν αφορούν σε ανάκτηση των απωλειών ή τελοσπάντων κάποια ανακούφιση απ’ αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνει όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αυτό που γίνεται και η διαπραγμάτευση και το παιχνιδάκι που παίζεται, για να τα λέμε καθαρά επί της ουσίας, είναι το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. πρωθυπουργός, οι υπουργοί των οικονομικών κλπ, να περάσουν πιο εύκολα, όχι μόνο στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά στο λαό που του απευθύνονται, αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι εξίσου άσχημα, εξίσου αντιλαϊκά βεβαίως πάλι θα ματώνει ο ελληνικός λαός…

Η εκτίμησή σας είναι ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τον προληπτικό χαρακτήρα των μέτρων τα οποία απαιτούν οι δανειστές μας να θεσμοθετηθούν και δεν θα καταφύγει σε εκλογές;

Μα ήδη φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει -και η ελληνική κυβέρνηση- και για το αφορολόγητο, τη μείωσή του για τα λαϊκά νοικοκυριά και την παραπέρα μείωση σε συντάξεις από το 2018. Είναι συμφωνημένα τα πρωτογενή πλεονάσματα, συζητούν ακόμα το πώς θα περάσουν σε μία πορεία βεβαίως, όχι άμεσα απ’ ό,τι φαίνεται αυτό διαπραγματεύονται, οι ομαδικές απολύσεις, οι αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις και βεβαίως ό,τι αντισταθμιστικά -υποτίθεται- διαπραγματεύονται, δεν ανακουφίζουν στο ελάχιστο…

Ούτε το χρέος;

Όχι μόνο το χρέος, αλλά και κάποια άλλα που ουσιαστικά είναι κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης για συνθήκες ακραίας φτώχειας, για να έχει κάτι να πει στον ελληνικό λαό, ότι να «σε κάποιους πολύ αδύνατους θα δώσω και κάτι ή θα μπορέσω να δώσω αν πιάσω τα πρωτογενή πλεονάσματα ή τελοσπάντων αν πάει κάπως καλύτερα η οικονομία», αυτή είναι η ιστορία.

 

Για την πρόταση του ΚΚΕ

 

Το βασικό μου ερώτημα προς εσάς, που αφορά το ΚΚΕ και την πολιτική του, είναι -ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και πούμε ότι ο ελληνικός λαός εμπιστευόταν εσάς ως κόμμα εξουσίας και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4% και σήμερα είναι κυβερνητικό κόμμα- εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε;

Σε αυτή την περίπτωση ο ελληνικός θα ξέρει τι θα έχει επιλέξει, γιατί εμείς δεν λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό, δεν δίνουμε ψεύτικες προσδοκίες, δεν δίνουμε ψεύτικες ελπίδες, δεν λέμε άλλα πράγματα προεκλογικά, απλά για να κερδίσουμε κάποιες ψήφους και να τον κοροϊδέψουμε και μετά να κάνουμε κάτι άλλο. Αυτό όμως τα άλλα κόμματα το κάνανε. Άρα λοιπόν εν πλήρει  συνειδήσει ο ελληνικός λαός θα επέλεγε το ΚΚΕ να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ανόρθωσης της οικονομίας, της χώρας, σε όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, του ελληνικού λαού κι όχι των λίγων βέβαια όπως γίνεται σήμερα, που σημαίνει ότι θα επέλεγε την πολιτική που λέμε εμείς. Για παράδειγμα, ότι για να μπορέσεις να χτυπήσεις το χέρι στο τραπέζι, για να μπορέσεις να αποδεσμευτείς από λυκοσυμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ και η ευρωζώνη κλπ, που είναι στη δική μας πρόταση, θα πρέπει να έχεις και κάποια εργαλεία στη χώρα σου, ως κυβέρνηση, ως κράτος, την οικονομία δηλαδή. Που σημαίνει κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, δεν μπορεί να είναι στα χέρια ιδιωτών καπιταλιστών, κάποιων μονοπωλιακών ομίλων, κάποιων μεγάλων…

Χρησιμοποιείτε τον όρο κοινωνικοποίηση;…

Ναι, που είναι διαφορετική από την κρατικοποίηση, που υπάρχει σήμερα…

Κοινωνικοποιείτε όλες τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα;

Βεβαίως, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που είναι ο ορυκτός πλούτος, η μεγάλη βιομηχανία , η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, αυτά είναι ο πλούτος που ανήκει στον ελληνικό λαό και πρέπει να τα έχει. Αν δεν τα έχει ο ελληνικός λαός, που θα βρίσκεται στην εξουσία με τη συνειδητή αυτή επιλογή του, για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση σε όφελος των εργαζομένων, δηλαδή να παλεύει για την λαϊκή ευημερία, να κάνει κατανομή του εργατικού δυναμικού, να βρει δουλειά όλος ο κόσμος, να αναπτυχθεί η οικονομία, να αποδεσμευτεί απ’ αυτή την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής που υπάρχει σήμερα, από τις κρίσεις που είναι συνυφασμένες με αυτό το σύστημα που ζούμε σήμερα, το σύστημα της βαρβαρότητας, που έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Και βεβαίως να ανοίξει το δρόμο για μια νέα κοινωνική οργάνωση.

Επειδή επαγγέλλεστε πραγματικά κάτι διαφορετικό, ένα άλλο σύστημα κι όχι προσπάθεια στο υπάρχον, κυρίαρχο κοινωνικοπολιτικό σύστημα να αποκτήσει πιο ανθρώπινο πρόσωπο, θέλω να σας ρωτήσω: Καταλαβαίνω ότι φεύγουμε από την ΕΕ, πηγές χρηματοδότησης, πολύ περισσότερο αν θέλετε να κοινωνικοποιήσετε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, από πού θα προκύψουν;

Αν φύγουμε από την ΕΕ και όλο το σύστημα παραμένει ίδιο, δηλαδή παραμένει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, παραμένει την εξουσία να την έχουν κάποιοι ιδιοκτήτες του μεγάλου πλούτου στη χώρα μας…

Όχι, ας πούμε ότι γίνονται… Αυτό θέλει κάποιο χρόνο για να λειτουργήσει…

Φυσικά θέλει κάποιο χρόνο.

Στο διάστημα αυτό πως θα πληρώνονται μισθοί, συντάξεις και σε ποιο νόμισμα;

Μόνο να σκεφτεί ο ελληνικός ο λαός ότι έχουμε κλείσει τα 8 χρόνια σε μια οικονομική κρίση, στα πλαίσια του καπιταλισμού και δεινοπαθεί συνεχώς, καταλαβαίνει ότι μπορεί να αναπτύξει την οικονομία του εάν το αποφασίσει και έρθει ο ίδιος στην εξουσία και μπορεί να κινήσει την οικονομία, γιατί αυτός την κινεί.

Δεν θέλω να σας κάνω ερωτήσεις αντιπολίτευσης. Το ρωτάω γιατί υπάρχει και κάποιος κόσμος που μπορεί να θέλει να ψηφίσει ΚΚΕ, αλλά φοβάται αυτή την πλήρη ανατροπή, το που θα τον οδηγήσει.

Σύμφωνοι αυτός ο φόβος πρέπει να σταματήσει…

Θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα…

Αυτό λέω, αυτό σας απαντώ. Οκτώ χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, που λέμε εμείς, οι θυσίες που θα κάνει ο ελληνικός, γιατί βεβαίως θα κάνει κάποιες θυσίες, θα γυρνάνε στον ίδιο. Αυτή τη στιγμή, οκτώ χρόνια κάνει θυσίες, χάνει το εισόδημά του, πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του στη φορολογία, του κόβουν τις συντάξεις που τις έχει ο ίδιος χρυσοπληρώσει από το υστέρημά του, του κόβουν από το μισθό, απ’ αυτό που έζησε όλη του τη ζωή και δούλεψε, έχει όλες αυτές τις αρνητικές πολιτικές, μια βάρβαρη δηλαδή πολιτική που τον ξεζουμίζει συνεχώς για να κερδοσκοπούν μόνο οι λίγοι. Γιατί αυτή τη στιγμή, τα 8 χρόνια της κρίσης, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι όμιλοι, οι οποίοι κέρδισαν, είχαν μεγάλη κερδοφορία και μάλιστα έχουν και λεφτά έξω, αρά οι επιτήδειοι επιζούν. Εκεί μιλάμε για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για το 90% να ζει σωστά.

Θα υπάρξουν οι θυσίες για ένα χρονικό διάστημα, όπου υποθέτω αν έχετε στα χέρια σας και όλα τα οικονομικά στοιχεία της χώρας θα μπορείτε και να το προσδιορίσετε, 3-5 χρόνια υποθετικά μιλώ και μετά αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα αρχίσει να αποδίδει. Θα ζοριστούμε για ένα χρονικό διάστημα α΄θα περνάμε με το μίνιμουμ; Σωστά καταλαβαίνω;

Ανάλογα τι εννοείτε μίνιμουμ. Αν ο κάθε άνθρωπος έχει τη δουλειά του, γιατί τώρα έχουμε κι ένα 25-30% επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία, έχουμε άλλο ένα 30-40% που υποαπασχολείται ο κόσμος και δουλεύει δυο μέρες την εβδομάδα, δυο μέρες το μήνα και δεν θεωρείται άνεργος, όταν θα έχει δουλειά και με ένα μισθό που μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά όμως θα πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο δωρεάν, θα αναπτύξει την Υγεία, γιατί υπάρχουν γιατροί άνεργοι και γιατροί στο εξωτερικό που μπορούν να στελεχώσουν τα ελληνικά νοσοκομεία, ακόμη και με θυσίες και είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εκπαιδευτικοί, να κάνουν θυσίες προκειμένου να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους…

Άρα μιλάτε για ένα χρονικό διάστημα…

Άρα μιλάμε για μια άλλη κοινωνία…

Με μικρότερους μισθούς, σε πρώτη φάση μέχρι να αποδώσουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που εσείς θα αξιοποιήσετε, με χαμηλότερους μισθούς απ’ ότι τώρα, με θέσεις εργασίας σε όλους για να καλύψετε και το κενό που σήμερα είναι άνεργο, με δωρεάν όλες τις κοινωνικές παροχές και μετά μπορείτε να πείτε ότι οι Έλληνες θα απολαμβάνουν μισθούς και συντάξεις πιο υψηλούς από τους σημερινούς;

Μα βέβαια, γιατί κοιτάξτε το ύψος έχει να κάνει και με το τι κοινωνικές παροχές έχεις. Αν ο εργαζόμενος δεν πληρώνει την Υγεία, γιατί ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε λαϊκή οικογένεια έχει έναν άρρωστο σπίτι του ή στον περίγυρό του, ο κάθε εργαζόμενος θέλει το παιδί του να πάει μέχρι το πανεπιστήμιο να σπουδάσει, όταν αυτά είναι δωρεάν ή είναι πολύ χαμηλό το κόστος σε άλλους τομείς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ, όλα αυτά έχουν να κάνουν με το μισθό. Γιατί μετά μπορεί ο άλλος να ζει καλά και με 800 ευρώ κλπ, αν δεν έχει όλα αυτά. Διότι τώρα παίρνει 700 ευρώ ή 500, δεν μιλάμε και για τις πολύ χειρότερες περιπτώσεις με τα 200 ευρώ που δουλεύουν οι νέοι άνθρωποι και έχει να πληρώσει από νοίκι, από ρεύμα, μιλάμε για μεγάλα ποσά, μέχρι φορολογία, μέχρι ΕΝΦΙΑ, να πληρώσει τα φροντιστήριά του, να πληρώσει, τα πάντα.

 

 

Υπάρχουν ερωτήσεις τηλεθεατών που σας θέλουν όλους μαζί και μάλιστα κάποιοι λένε για να τραβήξετε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ριζοσπαστικές….

Δεν χρειάζονται τα ερωτήματα αυτά, γιατί κάθε μέρα ζούμε με τον κόσμο, περπατάμε στους δρόμους, σε εργατικούς χώρους μέσα σε τόπους δουλειάς και εξηγούμε και απαντώ σ’ αυτό το ζήτημα, δεν είναι θέμα τόλμης, είναι θέμα πολιτικής επιλογής, υπεύθυνης στάσης, όχι μόνο σταθερότητας και συνέπειας αλλά είναι αυτό που συμφέρει το εργατικό λαϊκό κίνημα, είναι αυτό που συμφέρει και αυτούς τους τηλεθεατές που αυτή τη στιγμή ρωτάνε…

Δεν τους έχετε πείσει όμως…

Διότι, εάν το ΚΚΕ έμπαινε σε αυτή την κυβέρνηση ή την ανεχόταν και έπαιρνε κυβερνητικούς θώκους αυτή τη στιγμή τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για το εργατικό λαϊκό κίνημα, για τον κόσμο της αριστεράς που αισθάνεται αριστερός γιατί σήμερα είναι η στιγμή να βγάλει συμπεράσματα, πιστεύουμε έβγαλε συμπεράσματα αυτός ο κόσμος απ’ αυτά που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όλες αυτές οι δυνάμεις ότι δήθεν θα κυβερνήσουν και θα αντισταθούν στη Μέρκελ, στο Σόιμπλε, στην ΕΕ, στο ευρώ, στους οικονομικούς ολιγάρχες, θα αντισταθούν στα μνημόνια, θα σκίσουν τα μνημόνια, θα κάνουν παροχές προς τους εργαζόμενους, θα επαναφέρουν τη 13η, τη 14η σύνταξη, θα βάλουν τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή όλο αυτό το πρόγραμμα, που εμείς λέγαμε ότι όχι μόνο είναι ουτοπία, όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει από μια τέτοια κυβέρνηση, με αυτές τις πολιτικές αλλά πολύ σύντομα θα αποδειχτεί ότι οι κύριοι αυτοί θα πάνε και σε άλλο μνημόνιο, πήγαν στο τρίτο μνημόνιο, οι κύριοι αυτοί, κι όταν τους τα λέγαμε αυτά λέγανε όχι εμείς δεν πρόκειται, ο κ. Τσίπρας ωρυόταν μέσα στη Βουλή, τι λέει το ΚΚΕ; ο κόσμος ο δικός του που τον ακολουθούσε έλεγε ότι αυτά δεν θα τα κάνει και τώρα μένουμε σε κάποια ψίχουλα τα οποία δίνουν, τα οποία τα ψηφίζουμε στη Βουλή εμείς, αυτά τα μέτρα ανακούφισης, έστω και προσωρινά, έστω και για 5 μέρες να έχει φαί ο άλλος ή για ένα μήνα να μπορέσει κάτι να κάνει για να ανακουφιστεί, όλα αυτά τα επιμέρους μέτρα ελεημοσύνης ουσιαστικά, τα ψηφίζουμε στη Βουλή εμείς, αλλά αυτό δεν συνιστά ούτε καμιά αλλαγή γιατί αυτά μπορούσε να τα ψηφίσει και μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μια κυβέρνηση πιθανόν της ΝΔ ή μια άλλη οποιαδήποτε κυβέρνηση. Άρα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε τέτοιες κυβερνήσεις όχι μόνο γιατί ο κόσμος θα μας πέταγε πέτρες, όλοι αυτοί που τα λένε αυτά τώρα αν ήμασταν εμείς στη θέση του κ. Τσίπρα ή των κυβερνώντων θα λέγανε ότι κακώς το κάνατε, θα φεύγανε εντελώς, ενώ σήμερα υπάρχει συσπείρωση στο ΚΚΕ. Υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τέτοιες αυταπάτες, έχοντας προσδοκίες κι απογοητεύτηκαν και έρχονται μαζί μας.

Γιατί δεν παίρνει κεφάλι το ΚΚΕ, μήπως φταίει η ξύλινη γλώσσα; Η πλειοψηφία του κόσμου ζει πάρα πολύ δύσκολα και η πλουτοκρατία είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό.

Δεν συμφωνώ με την άποψη αυτή, ότι δεν παίρνει κεφάλι. Καλά μπορεί θαύματα να μην υπάρχουν, όμως απ’ το 4,5% κάποιες δημοσκοπήσεις τελευταία δείχνουν το ΚΚΕ στο 7 με 8%. Όλες, ως πρόθεση ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΚΕ καταρχήν, μπορεί να κατακτήσει – μιας και με πάτε πάλι στις βουλευτικές εκλογές – τους ψηφοφόρους που έχασε, εν δυνάμει μπορεί να γίνει και αυτό το βλέπουμε και το συναντάμε. Όμως το κριτήριο για μας δεν είναι αυτό και πρέπει και ο φίλος τηλεθεατής να σκεφτεί το εξής ότι το ΚΚΕ είναι μια ισχυρή δύναμη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αυτό που υπάρχει, στο εργατικό κίνημα, και συμβάλει αποφασιστικά. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που μέσα στο ΠΑΜΕ δουλεύει το ΚΚΕ, σ’ αυτά τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι ουσιαστικά πολύ μεγάλη δύναμη, το ποσοστό της είναι περίπου 25% πανελλαδικά. Προχτές έγινε το συνέδριο του ΕΚΑ και ήταν πρώτη δύναμη και το ΕΚΑ δεν είναι οποιαδήποτε εργατικό κέντρο σε ένα μικρό χώρο, σε ένα μικρό νομό… Επίσης, πάνω από 20% είναι στους σπουδαστές και φοιτητές η ΚΝΕ. Που σημαίνει ότι αυτές είναι δυναμικές μέσα στην κοινωνία, αυτό που πρωταρχικά ενδιαφέρει εμάς, μέσα στους αγώνες, μέσα στο κίνημα έτσι ώστε να μπορέσει και να ορθοποδήσει και να ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα και να οικοδομηθεί η κοινωνική συμμαχία και βεβαίως όλος αυτός ο κόσμος να μπορέσει να πάρει την απόφαση με καθαρή καρδιά και καθαρό μυαλό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

 

Για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ

 

 Πάμε λοιπόν να πούμε δυο λόγια για το Συνέδριο; Τα του συνεδρίου του ΚΚΕ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας…

Πώς δεν το βλέπουν; Δεν είναι σωστή έκφραση, γιατί οι θέσεις που καταθέτει η ΚΕ για συζήτηση – για να καταλαβαίνει και ο λαός πραγματικά ποια είναι δημοκρατική συζήτηση και ποια είναι μαϊμού δημοκρατική συζήτηση και ποια είναι διαφάνεια και ποια είναι μαϊμού διαφάνεια, γιατί υπάρχει και η μία και η άλλη. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έγκαιρα, πολύ πριν το Συνέδριό του δημοσιεύει τις θέσεις της ΚΕ που βάζει για συζήτηση και μέσα στο Κόμμα και στην ΚΝΕ, ως εσωκομματική συζήτηση γιατί πρωταρχικά ενδιαφέρει τα μέλη, αυτούς που είναι στρατευμένοι με το Κόμμα να συζητήσουν και να πουν γνώμη για το τι λέει η ηγεσία του Κόμματος και πώς θα προχωρήσει η κατάσταση και βεβαίως τα δίνει στη δημοσιότητα και συζητάει με φίλους, οπαδούς, ψηφοφόρους, ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Οργανώνουμε δημόσιο διάλογο μέσα απ’ τα έντυπά μας όπου ο καθένας λέει τη γνώμη του, διοργανώνουμε ανοιχτές εκδηλώσεις, δεν είναι μόνο οι συνεδριάσεις των οργανώσεων που είναι κλειστές γιατί οι σύντροφοι μεταξύ τους θέλουν να συζητήσουν. Σε αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μέρα και σήμερα, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, είναι στελέχη της ΚΕ που μιλάνε για τις Θέσεις, απαντάνε ερωτήματα και ακούνε και απόψεις.

Θα υπάρξει εκλογή νέου Γραμματέα απ’ την ΚΕ και θα είστε υποψήφιος;

Η Κεντρική θα εκλέξει τον Γενικό Γραμματέα. Αν η ΚΕ στη συζήτηση που θα κάνουμε θεωρήσει ότι ο Κουτσούμπας για παράδειγμα ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του και μπορεί να συνεχίσει θα τον επανεκλέξει, αν θεωρεί ότι και κάποιος άλλος σύντροφος, γιατί μπορεί να έχει ανταποκριθεί κάποιος στα καθήκοντά του και να κάνει αλλά να έχει αναδειχθεί κι ένας άλλος καλύτερος πιθανόν απ’ τον Κουτσούμπα, επίσης θα μπορέσει και θα προχωρήσει. Κι αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία κατά τη γνώμη μας.

 

Για τις τουρκικές προκλήσεις

 

Η προκλητικότητα της Άγκυρας που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα οδηγεί σε ένα υπαρκτό κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

Όλα τα τελευταία γεγονότα και οι προκλητικές δηλώσεις της τούρκικης ηγεσίας και όλα αυτά που κάνουν στην πράξη, όπως χτες στο Φαρμακονήσι, μας ανησυχούν σοβαρά. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να επαγρυπνεί απ’ αυτή τη σκοπιά, φυσικά και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πιο θερμού επεισοδίου. Γιατί εδώ που τα λέμε όλα αυτά, λίγο ως πολύ είναι θερμά επεισόδια αλλά ίσως να έχουμε και ένα χειρότερο, ακόμα πιο προωθημένο επεισόδιο απ’ ότι είχαμε στα Ίμια παλιότερα. Βεβαίως η τούρκικη πολιτική εμείς πιστεύουμε πάει με σχέδιο, έχει αυξηθεί η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και σε στρατιωτικό επίπεδο, έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά, πιέζεται έτσι κι αλλιώς όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά έχει κι άλλα μέτωπα. Η επιθετικότητά της εκφράζεται και στη Συρία, έχει στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, αφού πρώτα ενίσχυσε και εξόπλισε τον ISIS ή τμήματα του ISIS και της αντιπολίτευσης στον Άσαντ, τώρα έρχεται αντιμέτωπη μαζί τους διότι έχει το πρόβλημα με τους Κούρδους, υπάρχουν Κούρδοι στη Συρία φοβάται μη φτιαχτεί κράτος όπως επίσης και στο Ιράκ. Δηλαδή έχει στα ανατολικά της σύνορα ανοιχτά ζητήματα, έχει στο εσωτερικό της επίσης τους κούρδους και άλλα σοβαρά προβλήματα και βεβαίως στα δυτικά της σύνορα επειδή έχει ζωτικά όπως λέει, εντός εισαγωγικών συμφέροντα. Και δυστυχώς αυτά τα υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση μετά την περίπτωση των Ιμίων, στη Μαδρίτη. Για πρώτη φορά η τότε κυβέρνηση του κ. Σημίτη υπέγραψε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά ενδιαφέροντα στο Αιγαίο και αυτά τα προωθεί πότε με μια βραχονησίδα που διεκδικεί, πότε με παραβίαση χωρικών υδάτων, πότε με παραβίαση του εναέριου χώρου και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Άρα, λοιπόν έχει σχεδιασμό και τον προωθεί κάθε φορά η Τουρκία. Θέλει να παίρνει επιθετικά και στο διπλωματικό πολιτικό επίπεδο και στο τακτικό επίπεδο, να κερδίζει έδαφος κι απ’ αυτή την άποψη δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι δεν θα προχωρήσει και σε πιο δυναμικές στρατιωτικές ενέργειες ενάντια στη χώρα μας. Βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται ο ελληνικός λαός να είναι προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει. Δεν έχουν καμιά δουλειά Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αλλαγή συνόρων, γιατί τώρα βλέπουμε να αμφισβητεί και τη συνθήκη της Λωζάνης, έστω στα λόγια προς το παρόν αλλά οτιδήποτε λέγεται απ’ την τούρκικη πολιτική στα λόγια δεν μένει μόνο στα λόγια. Και βεβαίως συνεχίζει όλη αυτή η υπόθεση, γιατί το Αιγαίο δεν είναι μόνο Ελλάδα – Τουρκία, στο Αιγαίο όπως και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο εμπλέκονται πάρα πολλές ισχυρές δυνάμεις, μεγάλα κέντρα όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, άλλες χώρες της ΕΕ και περιφερειακές δυνάμεις, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και πάει λέγοντας.

Θέλω να πάμε στο 1964 όταν η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου τότε επέτρεψε τον πρώτο γιορτασμό του Γοργοπόταμου, σας λέει πολλά αυτός ο γιορτασμός ο οποίος βάφτηκε με αίμα. Να δούμε το βίντεο και αμέσως μετά να συζητήσουμε γι’ αυτό. Παρακολουθήσαμε στο βίντεο τι συνέβη στο γιορτασμό του Γοργοπόταμου το 1964, ήσασταν εκεί, ήσασταν μικρό παιδάκι και ήσασταν εκεί.

Ναι, ήμουν στην τετάρτη δημοτικού τότε και ήμουν εκεί μαζί με τους γονείς μου, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, άλλους φίλους, είχαμε πάει στον γιορτασμό. Ε, τώρα οι μνήμες είναι συγκλονιστικές. Είναι η πρώτη φορά που βλέπεις νεκρούς ανθρώπους, τραυματισμένους να τους μεταφέρουν με τα φορεία, να υπάρχει θρήνος μαζί με αγανάκτηση με συνθήματα. Είναι έντονα στη μνήμη μου, ξέρετε σε μικρές ηλικίες μένουν πιο έντονα.

Σας σημάδεψε;

Καλά, γενικότερα εμένα η ζωή μου έτσι ήταν, γιατί ήμουν σε μια οικογένεια αγωνιστών που είχε σχέση με το ΚΚΕ, με το κίνημα, ήταν οργανωμένη και περάσαμε πολλές τέτοιες καταστάσεις αλλά οπωσδήποτε σε σημαδεύει ένα τέτοιο γεγονός. Δεν φεύγει απ’ τη μνήμη, και τώρα που είδα ξανά μου ήρθαν στη μνήμη όλα αυτά ζήσαμε εκείνες τις μέρες στη Λαμία.

 

 

ΑΘΗΝΑ 18/2/2017                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ