Στην Πάτρα η 20μελή Γυναικεία Χορωδία Δωματίου του Πανεπιστημίου Moody από το Σικάγο των ΗΠΑ.

 

Από την ίδρυσή του το 1886 από τον D. L. Moody το 1986, το ομώνυμα Πανεπιστήμιο έχει εκπαιδεύσει γενιές ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο. Tο μουσικό τμήμα του διαθέτει τέσσερα μουσικά σύνολα, ένα εκ των οποίων είναι και η Γυναικεία Χορωδία Δωματίου, τα οποία περιοδεύουν τακτικά τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα τελευταία καλοκαίρια έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα συμμετέχουν και στις γιορταστικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου.

 

Η προγραμματισμένη περιοδεία τους στην Ελλάδα το 2017, περιλαμβάνει συναυλίες σε διάφορες πόλεις μεταξύ αυτών και την Πάτρα.

 

Στην πόλη μας η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 και ώρα 21:00 στην Κεντρική Αίθουσα της Ελευθέρας Ευαγγελικής Εκκλησίας (Κανελλοπούλου 72, Πάτρα)

Την Χορωδία διευθύνει η BettyAnn Lynerd.

 

Για να δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά πατήστε εδώ

 

Η Είσοδος για το κοινό είναι Ελεύθερη

info@eeepatras.gr
Η αποπολιτικοποίηση των νέων ως σημείο προβληματισμού.*

 

“ Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Δεν θα μπορούσε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο να αντικατοπτρίσουν την Κυπριακή πραγματικότητα εκτός από τα λόγια του Γερμανού συγγραφέα.

Η Κύπρος ομοιάζει με μια κοινωνία  που μπάζει από παντού, με μια κοινωνία που η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις,  που θεωρεί την απάθεια και την αποχή επανάσταση, με  μια κοινωνία που  πιστεύει πως όλα τα κόμματα είναι μέρος ενός αρρωστημένου πολιτικού συστήματος που δεν νοιάζεται και δεν εξελίσσεται. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα  εδραιώνεται, γιατί η αποχή δεν είναι επανάσταση, είναι ανοχή και ψήφος υπέρ των πολιτικών των λίγων και εκλεκτών.

Το σάπιο σύστημα που στόχο και σκοπό έχει την αποχαύνωση των νέων,  προωθεί την αποπολιτικοποίηση, την μιζέρια και την ηττοπάθεια, δεν θέλει ενεργούς πολίτες, που να διεκδικούν, να υπερασπίζονται και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους. Η καπιταλιστική κοινωνία προωθεί την δημιουργία άβουλων  ανθρώπων που  να μην ενδιαφέρονται, να μην έχουν άποψη και γνώμη αλλά ούτε και γνώση. Η «μόδα» προστάζει  την « επανάσταση» του καναπέ, τον εγωκεντρισμό και τον εγωισμό, το εύκολο κέρδος και την ανέμελη ζωή.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παίζουν ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση των νέων από την πολιτική.  Προωθούν πρότυπα που εμπεδώνουν μια κουλτούρα απάθειας και αποστροφής από την πολιτική συμμετοχή και δράση. Προωθούν την αμάθεια και  την απάθεια.  Προωθούν  την παθητικότητα  και όχι νέους μαχητικούς και ενεργητικούς  που θα διεκδικούν   μαζί με τον  εργάτη, τον αγρότη, τον φοιτητή, τον συνταξιούχο, τον μονογονίο.  Η αλλοτρίωση του σύγχρονου νέου έχει φτάσει στο ζενίθ της.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα νέων που έχουν απογοητευτεί.  Έχουν οδηγηθεί στην απομάκρυνση από τον πολιτικό βίο γιατί  το σάπιο σύστημα έχει κυριαρχήσει  με την αναξιοκρατία, την ανηθικότητα, την υποκρισία και τον νεποτισμό έχει κουράσει και αλλοτριώσει την κοινωνία. Οι κύριοι τομείς του κράτους όπως η παιδεία, η υγεία, η  οικονομία το περιβάλλον, έχουν καταρρεύσει. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η κυβέρνηση,  οι πολιτικές της κυβέρνηση Αναστασιάδη με όλα τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μόνο θυμηδία προκαλούν στους νέους. Οι οποίοι νέοι οφείλουν να ζυγίζουν καλύτερα τις αποφάσεις τους  αφού με την αποχή τους προωθούν λανθασμένες πολιτικές. Γιατί όπως είπε και ο Πλάτωνας « μια από τις  τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι να καταλήγεις να  κυβερνούν οι κατώτεροι σου.»

Η κοινωνία μας δημιουργεί ένα πλαίσιο στο οποίο ιδεώδη και ιδεολογίες, δεν συμβαδίζουν με την λογική της αγοράς και του ατομικισμού. Τουναντίον περιθωριοποιούνται και αυτό έχει άμεσες συνέπειες ειδικά στην αριστερά.   Ουσιαστικά χρειαζόμαστε  μια εσωτερική επανάσταση ιδεολογικού χαρακτήρα και έπειτα μια διευρυμένη κοινωνική επανάσταση που θα ξυπνήσει  τον πόθο για ιδεολογικό καταρτισμό. Που θα αφυπνίσει συνειδήσεις. Που θα ξεσηκώσει τους νέους για να διεκδικήσουν εκ νέου  τα αυτονόητα.

Ως αντίβαρο σε όλα αυτά, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα νέων που είναι οργανωμένοι, παλεύουν καθημερινά για τα δίκαια των νέων, των εργαζόμενων, των ανέργων των φοιτητών. Ονειρεύονται ένα κόσμο διαφορετικό, καλύτερο, δικαιότερο και οφείλουμε να δώσουμε βήμα στη νέα γενεά να ακουστούν οι απόψεις τους, τα θέλω και τα πιστεύω τους.

Μόνο οργανωμένοι οι νέοι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούν να αποτινάξουν την καπιταλιστική εξουσία και την ανισότητα στην κατοχή των υλικών αγαθών, μπορούν  να λύσουν  τα πολιτικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα. Οι νέοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι με την ψήφο τους καθορίζουν το παρόν και το μέλλον τους.

  • Σοφία Κολάνη

Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα

Μέλος της Ε.Ε ΑΚΕΛ Αμμοχώστου

 
Η ομάδα των PES Activists στην Πάτρα συνεχίζει τις εκδηλώσεις της για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Νεολαία

Η ομάδα των PES Activists στην Πάτρα συνεχίζει τις εκδηλώσεις της για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Νεολαία ενημερώνοντας τους νέους της πόλης σχετικά με τις προτάσεις μας για την επέκταση του Erasmus+,  αλλά ταυτόχρονα ακούγοντας και τα προβλήματα που διαπίστωσαν όσοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Την Παρασκευή 19/5 /2017 από τις 12 εθελοντές των PES Activists θα μοιράζουν στην πλατεία  Γεωργίου ερωτηματολόγια σχετικά με το Erasmus+.

Στόχος της δράσης είναι η βελτίωση του προγράμματος Erasmus και η επέκταση του με περαιτέρω χρηματοδότηση.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας η τοπική μας ομάδα θα διεκδικήσει από το τοπικά ανώτατα ιδρύματα την βελτίωση του προγράμματος και θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών και των αρμόδιων φορέων.

Διεκδικούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκπαίδευσης όλων των νέων της χώρας μας, γιατί η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης πρέπει να στραφεί από τους τραπεζίτες στους πολίτες!

πηγη : andreas giannakopoulos [andreasgiannak@gmail.com]
Кто же, в результате, победил фашизм? Τελικά, ποιος νίκησε τον Φασισμό;

Μετάφραση στη ρωσική γλώσσα

Кто же, в результате, победил фашизм?

По случаю 72-х летнего юбилея капитуляции Германии

С развитием цивилизации, варварство не исчезает, наоборот, цивилизация иногда даже культивирует его. Чем цивилизованнее народ, тем более он может быть склонен к варварству, к разрушительству.
Umberto Eco, 1932-2016, Итальянский писатель
Когда 9 мая 1945 года в зале инженерного военного училища в пригороде Берлина генерал-фельдмаршал Кейтель, адмирал Фридебург и генерал-полковник авиации Штумпф подписывали акт о безоговорочной капитуляции в присутствии маршала Жукова и представителей союзников, у никого не вызывало ни малейшего сомнения, что победа над Третьим Рейхом являлась, по существу, заслугой Советского Союза и Красной армии.

Автор: Периклис Капетанопулос
журналист

Несколькими днями раньше, 30 апреля 1945 года, советские воины водрузили Красное знамя Победы на крыше Рейхстага.
Те, кто пережил события Второй мировой войны, признают, что решающую роль в разгроме военной машины гитлеровской коалиции сыграли Красная армия и Советский Союз. Что отражается и в поздравительных посланиях, которые отправили вождю СССР и маршалу победы Иосифу Сталину руководители Великобритании и США 9 мая.
«Я шлю Вам сердечные приветствия по случаю блестящей победы, которую Вы одержали, изгнав захватчиков с Вашей земли и разгромив нацистскую тиранию. Я твердо верю, что от дружбы и взаимопонимания между британским и русским народами зависит будущее человечества», писал в письме от 9 мая 1945 года британский премьер-министр Уинстон Черчилль советскому вождю.
«Теперь, когда советско-англо-американские войска принудили армии фашистских агрессоров к безоговорочной капитуляции, я хочу передать Вам и через Вас Вашим героическим армиям горячие поздравления нашего народа и его Правительства. Мы высоко ценим великолепный вклад, внесенный могучим Советским Союзом в дело цивилизации и свободы. Вы продемонстрировали способность свободолюбивого и в высшей степени храброго народа сокрушить злые силы варварства, как бы мощны они ни были. По случаю нашей общей победы мы приветствуем народ и армии Советского Союза и их превосходное руководство», – это слова американского Президента Гарри Трумэна.
Решающий вклад Советского Союза признавали и граждане тех стран, которые были освобождены американскими и британскими войсками. Примечательно, что вскоре после войны результаты опроса, проведенного во Франции (1945), показали, что 57% французов считали, что Советский Союз внес наибольший вклад в Победу над Германией. Что касается вклада союзников, то 20% признавали вклад США и лишь 12% – вклад Великобритании.
Полвека спустя, в 1994 году, отвечая на тот же вопрос, один из двух французов (49%) утверждал, что США сыграли решающую роль в победе над Германией.
Еще десять лет спустя, в 2004 году, на тот же самый вопрос молодые французы ответили, что фашизм был побежден благодаря решающему вкладу США. Лишь 20% респондентов признавали решающим вклад СССР в антифашистскую победу.
Далеко не случайно, что в голливудских фильмах не Советский Союз сокрушил основную массу германских войск на Восточном фронте, а США, после высадки в Нормандии. Американская киноиндустрия систематически и усиленно переписывает в последние 50 лет историю, искажая исторические факты. Живые картины способствуют быстрой и легкой перестройке коллективной памяти.
Искажение исторической правды наблюдается и в рамках Евросоюза. После распада в 1991 году Советского Союза, эти попытки усилились и приняли форму крестового похода, особенно после принятия немыслимого решения Евросоюза приравнять Фашизм к Коммунизму. Программы ЕС снабдили дорогостоящими чернилами труды университетских профессоров, историков и писателей, охотно согласившихся послужить «исторической правде». Делается систематическая попытка сформировать новое историческое сознание у мирового сообщества, путем уравнивания фашизма и коммунизма, нацистской Германии и Советского Союза.
Это – не просто научная проблема, точнее – не только научная. Это вопрос социального процесса и исторической правды. Это вопрос, который должен занимать трудящихся, молодежь, прогрессивных граждан, интересующихся прошлым своей страны и человечества в целом, независимо от светлых сторон или темных пятен этого прошлого, независимо от того, что кому-то хотелось бы, чтобы история пошла иным путем.
Давайте рассмотрим, каков был вклад СССР, США и Великобритании в разгром коалиции.
В сражениях на восточном фронте немецкие войска потеряли 80% своей мощи. С 22 июня 1941 года, когда нацистские войска вторглись в СССР, и до 9 мая 1945 года, на восточном фронте были разгромлены и взяты в плен 607 немецких дивизий. Это в три или даже четыре раза больше, чем потери Вермахта на других фронтах.
Красной армии предстояло пройти долгий путь, от Москвы, через Сталинград и Ленинград до Берлина.
На фронте, линия которого колебалась от 3.000 до 6.200 километров- но и позади линии фронта, в оккупированных врагом районах – советские бойцы и партизаны сражались в течение 1.418 дней и ночей. Каждую минуту войны в среднем погибало 9 человек, каждый час – 507 человек и каждый день – 1.400. Красной армией было проведено 9 широкомасштабных операций и 210 малых.
Даже в самый тяжелый период германская армия сохраняла сильную ударную силу. Бросив 80% своих сил на борьбу с Красной армией, немецкие ВВС в январе 1945 года насчитывали 5.400.000 солдат всех родов войск, 30.000 орудий и гаубиц, 4.000 танков 2.000 военных самолетов. Также, когда советские войска вошли в Германию, против них были брошены резервы немецкой армии, насчитывающие 2.500.000 солдат, 2.900 орудий, 5.500 танков и 3.250 самолетов.
С марта 1945 года немецкие войска, сражавшиеся на западном фронте, оказывали чисто символическое сопротивление и целыми полками сдавались американо-британским силам. Напротив, бешено сражались против советских ВВС, которые продвигались по немецкой земле, приближаясь к Берлину.
Для понимания символического значения взятия Берлина, следует прочесть телеграмму Черчилля Рузвельту от 1 апреля 1945 года.
«Русские армии, – писал Черчилль американскому Президенту,- несомненно, захватят всю Австрию и войдут в Вену. Если они захватят Берлин, то не создастся ли у них слишком преувеличенное представление о том, будто они внесли подавляющий вклад в нашу общую победу, и не может ли это привести их к такому умонастроению, которое вызовет серьёзные и весьма значительные трудности в будущем? Поэтому я считаю, что с политической точки зрения нам следует продвигаться в Германии как можно дальше на восток, и что в том случае, если Берлин окажется в пределах нашей досягаемости, мы, несомненно, должны его взять».
Из 50.000.000 погибших во Второй мировой войне, один из двух погибших – советский солдат или мирный житель. Потери Советского Союза в человеческих жизнях – около 27.000.000, в то время, как Великобритания потеряла в войне 375.000 и США – ΗΠΑ 405.000.
Что касается инфраструктур, гитлеровцы разрушили в СССР 1.710 городов и сел, сожгли и сровняли с землей более 70 тысяч деревень, разрушили около 32 тысяч заводов и фабрик, уничтожили 65.000 км железных дорог, разграбили 98 тысяч колхозов, 1.876 совхозов, 2.890 тракторных станций.
Общий уровень материальных потерь во Второй мировой войне для европейских стран составляет 260 миллиардов долларов, из которых 128 миллиардов потерял СССР.
Если к этим суммам прибавить и 357 миллаирдов долларов военных затрат СССР, тогда станет ясно, что Вторая мировая война стоила СССР колоссальной суммы в 485 миллиардов долларов, то есть, страна затратила гораздо больше, чем США, Англия и Франция вместе.
Так что на вопрос ревизионистской исторической школы в Америке и Европе «Кто внес решающий вклад в Победу над гитлеровской Германией и фашистской коалицией?», История уже дала окончательный ответ.
В процессе написания этой статьи, мне пришла простая мысль: может быть, в наши дни война изменила свой облик, и в большинстве случаев, уже нет нужды в оружии массового уничтожения, раз существуют банки и телевидение?

 

Πηγές:

Στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ: «Αναμνήσεις και Στοχασμοί», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», 1980.

-«Αλληλογραφία Στάλιν – Τσώρτσιλ – Ατλη – Ρούσβελτ – Τρούμαν», εκδόσεις «Μέλισσα».

-Λ. Γιερεμέγιεφ: «Η Σοβιετική Ενωση στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο» εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος».

-«Ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος 1939-1945», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

-Υπουργείον Αμύνης ΕΣΣΔ: «Β` Παγκόσμιος Πόλεμος 1939-1945», εκδόσεις ΚΥΨΕΛΗ.

-Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, Συλλογικό έργο, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», 1994.

– Ι. Β. Στάλιν: «Ο Μεγάλος Πόλεμος για την Πατρίδα», εκδόσεις «ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ», Αθήνα 1946.

-Α.Βασιλεφσκι, Απομηνονεύματα, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1975.

-Ρεϊμόν Καρτιέ, Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τ. Β΄, εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1964 (μτφ. από τα Γαλλικά)

-Henri Michel, Histoire de la Seconde Guerre Mondiale, Paris, Omnibus, 2001

 

Το άρθρο στα ελληνικά : ΕΔΩ    & ΕΔΩ 

 

π.κ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 10ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Βοηθήστε μας να βάψουμε το σχολείο μας!

donate button
Please choose the payment system to make a donation

ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 10ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Τη συνδρομή του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη ζητούν οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 10ου Γυμνασίου Πατρών, προκειμένου να τους βοηθήσει να βάψουν το σχολείο τους, το οποίο έχει πάρα πολλά χρόνια να συντηρηθεί.

Με (την τρίτη κατά σειρά) επιστολή που απέστειλαν στο Δήμαρχο, οι μαθητές εκφράζουν το παράπονό τους για το γεγονός ότι άλλα σχολεία έχουν ήδη βαφτεί αλλά όχι και το δικό τους, όπως έχουν ζητήσει από το Δεκέμβρη του 2016 όταν ξεκίνησαν το περιβαλλοντικό τους πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βελτιώσουν την εικόνα του σχολείου τους, με φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών, εργασίες καθαρισμού και διακόσμησης των αιθουσών διδασκαλίας, βαψίματος των πινάκων, αλλά και κατασκευής μονάδας κομποστοποίησης των οργανικών υλικών του σχολικού κήπου.

Παράλληλα και στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «ΜΕΛΕΤΩ και ΦΡΟΝΤΙΖΩ το σχολικό περιβάλλον-ΜΑΘΑΙΝΩ για το περιβάλλον της χώρας μου» έχουν συγκεντρώσει αφίσες βιοτόπων της χώρας (αλλά και φυλλάδια, βιβλία κλπ) από περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιφέρειες και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τις οποίες πρόκειται σύντομα να εκθέσουν στο σχολείο τους και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν για τη διακόσμηση των αιθουσών διδασκαλίας, όταν αυτές βαφούν.

Οι μαθητές εκφράζουν την ελπίδα πως αυτή τη φορά ο Δήμαρχος δεν θα τους αγνοήσει και θα ικανοποιήσει το αίτημά τους.

 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε  κύριε Δήμαρχε

Είμαστε μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του 10ου Γυμνάσιου Πάτρας, το οποίο βρίσκεται στα Ζαρουχλέικα και υλοποιούμε φέτος, ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «ΜΕΛΕΤΩ και ΦΡΟΝΤΙΖΩ το σχολικό περιβάλλον-ΜΑΘΑΙΝΩ για το περιβάλλον της χώρας μου».

Σε επιστολή που σας είχαμε στείλει στις 13 Δεκεμβρίου 2016, είχαμε ζητήσει τη συνδρομή σας προκειμένου να βάψουμε το σχολείο μας, το οποίο έχει πάρα πολλά χρόνια να συντηρηθεί, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και να βελτιώσουμε τον προαύλιο χώρο, (τοποθέτηση παγκακίων, βάψιμο κερκίδων κλπ) κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε με τη δική μας εθελοντική εργασία.

Στις 21 Φεβρουαρίου σας στείλαμε δεύτερη επιστολή ζητώντας να μην μας ξεχάσετε και να στείλετε στο σχολείο μας συνεργείο ελαιοχρωματιστών για να το βάψουμε . Πέρασαν ήδη πέντε  μήνες από την πρώτη επιστολή μας και δύο μήνες από τη δεύτερη και δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση.

Βλέπουμε άλλα σχολεία να βάφονται αλλά όχι το δικό μας.  Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και το σχολείο μας παραμένει όπως ήταν. Θέλουμε να πιστεύουμε πως έστω και τώρα θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας και θα μας βοηθήσετε ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα του σχολείου μας.

Εμείς απ’ την πλευρά μας συνεχίζουμε τις προσπάθειες και ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα. Έχουμε προχωρήσει σε εργασίες διακόσμησης των αιθουσών, χρωματισμού πινάκων, καθαρισμού των χώρων του προαυλίου, και με τη βοήθεια γονέων έχουμε βάψει και τρείς αίθουσες διδασκαλίας.  Επίσης είναι έτοιμη και η μονάδα κομποστοποίησης στην οποία θα ρίχνουμε τα οργανικά υλικά του σχολικού μας κήπου, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε στην ανακύκλωση τηγανέλαιου και συγκεντρώνουμε πλαστικά καπάκια για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε τη συνδρομή σας, σας ευχαριστούμε και περιμένουμε.

Με τιμή

Τα  μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας

Α/Α
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
1.
ΣΑΠΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2.
ΣΥΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
3.
ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
4.
ΜΠΙΜΠΙΚΟΥ ΙΟΝ ΓΙΟΥΛΙΑΝ
5.
ΝΙΚΟΛΑΙ ΜΑΡΙΟΣ
6.
ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
7.
ΚΟΥΡΜΟΥΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
8.
ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ ΧΑΡΑ
9.
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΑ
10.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
11.
ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
12.
ΜΟΥΣΧΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
13.
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛ
14.
ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
15.
ΡΑΜΠΑΒΙΛΑ ΜΑΡΙΑ
16.
ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
17.
ΣΤΙΚΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ
18.
ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
19.
ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
20.
ΚΟΥΚΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21.
ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΦΑΝΟΥΡΙΑ
22.
ΜΠΟΥΡΔΟΥΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
23.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
24.
ΠΑΠΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
25.
ΠΕΝΤΑΡΗ ΑΡΕΤΗ

Βάψιμο κάγγελων στις κερκίδες του σχολείου

πηγη : 10gympat [10gympat@sch.gr]
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

της Ερμίνας Κυπριανίδου,

Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ  ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

 

Με μεγάλη επιτυχία, και με τη συμβολή της εμβληματικής πρωταθλήτριας ομάδας του Ευρωμπάσκετ του 1987 (Γιαννάκης, Φιλίππου, Καμπούρης, Ανδρίτσος, Καρατζάς, Λινάρδος, Ρωμανίδης) διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών (Περιφέρειας Αττικής), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Τουρνουά Μπάσκετ Φιλίας και Αλληλεγγύης την Κυριακή 7 Μαΐου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αττικού Άλσους.

Στο τουρνουά συμμετείχαν δεκάδες παιδιά από ομάδες της Αθήνας (Α.Ο. Γαλατσίου, Μελίσσια, Αργυριακός, Έσπερος, Ακαδημία Αττικού Άλσους, Ακαδημία Αμπελοκήπων κ.ά), που είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από τους πρωταγωνιστές της πρωταθλήτριας Ευρώπης 1987 και να μοιραστούν μοναδικές στιγμές μαζί τους.

Η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών,  Ερμίνα Κυπριανίδου, με αφορμή τη διεξαγωγή του τουρνουά, αλλά και τη στρατηγική επιλογή της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα να αναζωογονήσει το μαζικό αθλητισμό, με επίκεντρο τις δημόσιες αθλητικές υποδομές, επισήμανε: «Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να αναδείξουμε τη δουλειά που γίνεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αττικού Άλσους σε επίπεδο των Ακαδημιών του μπάσκετ, αλλά και την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για την ανάταξη του ίδιου του Πάρκου. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στους συμμετέ-χοντες να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα για την Ενορία της Αγίας Ζώνης και το Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πατησίων. Είναι η ελάχιστη συνεισφορά στους συνανθρώπους μας που έχουν τεράστια ανάγκη επιβίωσης  και περίθαλψης.

Σ’ αυτό το αθλητικό τουρνουά δεν υπάρχουν νικητές και  ηττημένοι !  Μοναδική νικήτρια η Αλληλεγγύη ! »

   

 

      Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ                                                                                                                                              ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ  ΑΘΗΝΩΝ

  

     ΕΡΜΙΝΑ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ

 

 
Διαγωνισμός μαθητικών έργων για τον Ιπποκράτη . Ανακοίνωση απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας,

 

Ανακοίνωση απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας,

 

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» προκηρύσσουν μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Μαθαίνω και δημιουργώ για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα». Σκοπός του διαγωνισμού είναι μέσα από τα έργα των μαθητών να μελετηθεί και να αναδειχθεί  το έργο του Ιπποκράτη (Ιατρική, βότανα, διατροφή κλπ) καθώς και η σχέση του με την πόλη της Λάρισας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων. Σε συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

 

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» είναι ένας δραστήριος σύλλογος, που τιμά την πόλη και τον Ιπποκράτη. Φέρνει στην επιφάνεια την σημασία της διάδοσης της Ιπποκρατικής ιδέας, αλλά και τη σύνδεση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα. Με αυτό τον μαθησιακό τρόπο, προσπαθούμε να καλύψουμε κενά της οριζοντιοποίησης της εκπαίδευσης. Εμείς στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και καλούμε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ο οποίος έχει μαθησιακό, εκπαιδευτικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, ώστε να αναδείξουμε το έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα στην δεύτερη πατρίδα του, την Λάρισα».

 

Ρίζος Χαλιαμπάλιας – Πρόεδρος συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»: «Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε εδώ και 2 χρόνια με σκοπό την ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου και η σύνδεση του Ιπποκράτη με την πόλη της Λάρισας. Σε όλες τις εκδηλώσεις που κάναμε αυτά τα 2 χρόνια η Περιφέρεια υπήρξε συμπαραστάτης και αρωγός. Με την πρωτοβουλία αυτή διοργανώνουμε έναν διαγωνισμό αφίσας για παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά να μελετήσουν τη ζωή του Ιπποκράτη και να καταθέσουν τα έργα τους».

 

Σωτήρης Βούλγαρης – Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας: «Για εμάς είναι αυτονόητο ότι στεκόμαστε αρωγοί σε τέτοια εγχειρήματα, πόσο μάλλον όταν είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρέπει να καλύψουμε και ένα έλλειμμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος το οποίο επειδή είναι αρκετά συγκεντρωτικό δεν εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ενώ δεν προβλέπεται και στα εκπαιδευτικά προγράμματα να μελετούμε την τοπική ιστορία».

 

Στη συνέντευξη τύπου παραυρέθηκαν ακόμα οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Θανάσης Παιδής, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Γιάννης Καψάλης, η γεν. γραμματέας του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κα Άρτεμης Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας κ. Γούλας Απόστολος.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

 

Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να έχουν σαν θέμα τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη, τη σχέση του με τη Λάρισα και το μνημείο στο Αλκαζάρ. Το παραδοτέο έργο θα είναι μια αφίσα διαστάσεων 50 Χ 70 εκατοστά.  Τα έργα μπορεί να είναι ομαδικά (από ομάδες μαθητών της ίδιας ή και διαφορετικών τάξεων) ή ατομικά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης έργου το οποίο θα προκύψει από τη συνεργασία περισσοτέρων του ενός σχολείων. Στην περίπτωση αυτή, κάθε σχολείο θα καταθέτει αφίσα που θα αποτελεί λειτουργικό και αναπόσπαστο τμήμα ενός συνολικού έργου. Για παράδειγμα αν δυο σχολεία αποφασίσουν να συνεργαστούν σε κοινή πρόταση θα καταθέσουν δυο αφίσες που θα αποτελούν ενιαίο έργο.

Σε περίπτωση που σε ένα σχολείο παράγονται περισσότερα από ένα έργα πρώτη αξιολόγηση των έργων θα γίνει από το κάθε σχολείο και θα επιλεγούν μόνο 3 (τρία) που θα σταλούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

 

Η παράδοση των έργων θα γίνει στις 22 και 24 Μαΐου 8:00-14:00 στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης , σε φάκελο ή συσκευασία με τα στοιχεία και το τηλέφωνο του κάθε σχολείου. Σε κάθε έργο θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των  μαθητών που συμμετείχαν, των υπευθύνων εκπαιδευτικών, η τάξη ή οι τάξεις και το σχολείο.

 

Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό θα αξιολογήσει τα έργα και θα βραβεύσει ένα έργο Νηπιαγωγείου, ένα Δημοτικού και ένα Γυμνασίου. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής. Όλα τα έργα των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα ψηφιοποιηθούν (φωτογράφηση) και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

 

Πληροφορίες για το διαγωνισμό στο τηλ. 6977852605 (Σύλλογος «Ο  Ιπποκράτης στη Λάρισα») ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@hippocratesinlarissa.gr.

Παρακαλούνται όσοι εκπαιδευτικοί  λάβουν μέρος με έργα μαθητών τους  να δηλώσουν συμμετοχή για κάθε έργο μέσω της φόρμας  https://goo.gl/forms/iw76Imw1B3KfbhTz2

 

 

 
Δημος Αθηναίων : Περιήγηση στον κόσμο του σύμπαντος και των ουράνιων σωμάτων από την Τετάρτη 3 Μαίου στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

 

          Δημος Αθηναίων :                        

Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του σύμπαντος, με σκοπό την εξερεύνηση του «μαγεμένου ύφαλου», προσκαλεί το Μάιο μικρούς και μεγάλους, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Η Εβδομάδα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 9 Μαΐου, σε 7 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Ένα εντυπωσιακό φορητό πλανητάριο θα εγκατασταθεί στα προαύλια των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων, παρέχοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης των μυστηρίων του σύμπαντος, του ηλιακού συστήματος και των αστεριών.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα. Στο διάστημα υλοποίησης του, το πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει  πρωτότυπες και συναρπαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους των γειτονιών, οι οποίοι μέσω των δράσεων του, δίνουν καθημερινά ραντεβού στα 25 Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας άτομα όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον  έναστρο ουρανό αποκτώντας  μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για την αστρονομία και τις συναφείς επιστήμες. Οι ταινίες που θα προβληθούν συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, σε θέματα που αφορούν τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τα αστρονομικά ντοκιμαντέρ – ψηφιακές παραστάσεις σε ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου (360ο ). Παράλληλα με τις προβολές, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα γίνεται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ήλιου μέσω ειδικού φίλτρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαφόρων αντικειμένων του ουρανού το βράδυ.

Το πλανητάριο θα μετακινείται κάθε ημέρα και σε διαφορετικό σχολείο για προβολές, με ώρες λειτουργίας τις καθημερινές – Δευτέρα έως Παρασκευή -από τις 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, Msc επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες, το Σάββατο 6 Μαΐου, σε μία διάλεξη όπου θα μας  συστήσει τον κόσμο του σύμπαντος  μέσα από τη δική του γνώση και εμπειρία.

Οι δράσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους ωστόσο  είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων  www.athensopenschools.gr  ή τηλεφωνικά στο 2105277089.

Πρόγραμμα ανά σχολείο

Τετάρτη 3/5/17 στο  130ο  Δημοτικό Σχολείο, στα Κ. Πατήσια

Πέμπτη 4/5/17 στο 51ο Δημοτικό Σχολείο, Πλατεία Βάθη

Παρασκευή 5/5/17   στο 93ο Δημοτικό Σχολείο, Νέος Κόσμος

Σάββατο 6/5/17  στο 26ο Δημοτικό Σχολείο, Κυψέλη

Κυριακή 7/5/17   στο  76ο Δημοτικό Σχολείο, Πετράλωνα

Δευτέρα 8/5/17  στο  57/61ο Δημοτικό Σχολείο, Κολωνός

Τρίτη 9/5/17   στο 135ο Δημοτικό Σχολείο, Γκύζη

Λίγα λόγια για τον οργανισμό Σύμπραξη για την Αθήνα

Η Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο φορέων, με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας.

«Με την Σύμπραξη για την Αθήνα ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όλους αυτούς που προτίθενται να βοηθήσουν να κρατηθεί η Αθήνα όρθια, προετοιμάζοντάς την παράλληλα για το αύριο», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

 

Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [sec.press@cityofathens.gr]
Startup Weekend Thessaloniki

Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου 2017

 

 

 

Το διάσημο τριήμερο επιχειρηματικότητας που καλεί δημιουργικούς ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και σχηματίζοντας ομάδες να υλοποιήσουν ένα ελάχιστο δυνατό πρωτότυπο, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη. Από το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαΐου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 14, οι συμμετέχοντες μετακομίζουν στους χώρους του OK!Thess για να δουλέψουν πλάι σε έμπειρους επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς.

To “Get Your Hands Dirty” είναι ανοιχτό σε άτομα ή ομάδες με ιδέες αλλά και σε όσους θέλουν να εμπλακούν στην δημιουργική διαδικασία προσφέροντας τις δεξιότητες τους. Ξεκινάει το απόγευμα της Παρασκευής με την παρουσίαση των  ιδεών προς υλοποίηση, και συνεχίζει με ανοιχτή ψηφοφορία για την δημιουργία ομάδων. Οι νέες ομάδες που θα σχηματιστούν, δουλεύουν με στόχο την υλοποίηση ενός ελάχιστα βιώσιμου πρωτοτύπου, με την υποστήριξη ανθρώπων της αγοράς (Coaches). Το απόγευμα της Κυριακής, η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου, θα αξιολογήσει τη δουλειά του τριημέρου και θα ανακοινώσει τους νικητές.

 

Η συμμετοχή στην διοργάνωση δίνει την δυνατότητα επιχειρηματικής εκπαίδευσης και δικτύωσης ενώ ανταμείβει με δώρα όπως εισιτήρια για το διεθνές φεστιβάλ ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού DEVit και εισαγωγή στην προ-θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (OK!Thess). Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενδυνάμωση των δημιουργικών ιδεών, η δημιουργία συνεργιών, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και τελικά η ουσιαστική βοήθεια στην προσπάθεια των νέων επιχειρηματιών. Για τους ενδιαφερόμενους εκτός Θεσσαλονίκης υπάρχει λεωφορείο που αναχωρεί από την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής και σταματάει σε διάφορες πόλεις με τελικό προορισμό το OK!Thess.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν μια μοναδική ευκαιρία για διασύνδεση και ανάδραση με έμπειρους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, καθώς και για μεταξύ τους δικτύωση. H κρίση διαχρονικά δίνει τη δυνατότητα να έρθουν στο προσκήνιο νέες ιδέες που θα μπορούσαν να ταράξουν το στάσιμο τοπίο. Μήπως ήρθε η ώρα να λερώσεις και εσύ τα χέρια σου?

 

 

Grab your ticket here: https://www.eventbrite.com/e/startup-weekend-tickets-32360902330

Contact Person: Dimitri Ntempos | ntemposd@gmail.com

Visit our website at: http://www.up.co/communities/greece/thessaloniki/startup-weekend/10719

Visit us on Facebook: http://www.facebook.com/swthessaloniki

Follow us on Twitter: https://twitter.com/swthessaloniki

 

Κώστας Τραμαντζάς
Στέλεχος Ανάπτυξης – Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.
Διαχειριστής – ok ! Thess
ph. +30 2310-379259
fax. +30 2310 379-334
mob.+30 6974 336264

 
Θεσσαλονικη : Καταγγελία επιβάτη για βίαιη συμπεριφορά ελεγκτή

Δίκτυο ανέργων :

Δεχτήκαμε ως δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων την παρακάτω καταγγελία από επιβάτη και την αναδημοσιεύουμε αυτούσια:

Την Τρίτη 25/4 στη γραμμή 17 «Τριανδρία – Ν.Σ. Σταθμός», πηγαίνοντας στη σχολή μου επιβιβάστηκα στο λεωφορείο στη στάση Ιασωνίδου με κατεύθυνση το σταθμό. Επόμενη στάση Αγία σοφίας επιβιβάζονται ελεγκτές ένας εκ των όποιων μου ζητάει εισιτήριο. Του εξήγησα την κατάσταση ότι είμαι φοιτήτρια και πάω στη σχολή και ότι από την βιασύνη μου δεν πήρα λεφτά και τον παρακάλεσα είτε να με αφήσει να κατέβω στην επόμενη στάση ήταν να κόψω εισιτήριο την ώρα που ήταν αυτός εκεί. Επίσης του εξήγησα ότι δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω το πρόστιμο, μιας και η μητέρα μου είναι άνεργη και ο πατέρας μου έχει χαμηλό εισόδημα, αυτός όμως εριστικότατος αρνήθηκε κάθε φιλική διαλλακτική οπτική του θέματος και επέμενε να του δώσω τα στοιχεία μου.

Μία κυρία μέσα στα λεωφορεία μου έδωσε εισιτήριο όπου και το ακύρωσα αλλά παρόλα αυτά δεν το δέχτηκε και έλεγε συγκεκριμένα στην κυρία εάν θέλετε να πληρώσετε κάτι αυτό θα είναι το πρόστιμο της!! Εγώ αρνήθηκα να του δώσω τα στοιχεία γιατί πλέον είχα και εισιτήριο. Από αυτή τη στιγμή και μετά ξεκινάει ένας πανικός, ο ελεγκτής λέει στον οδηγό να κλείσει τις πίσω πόρτες και ταυτόχρονα με στριμώχνει στη γωνία, ασκώντας μου τρομερή ψυχολογική και σωματική βία, προκειμένου να μην κατέβω μέχρι να του δώσω τα στοιχεία μου.

Όλη αυτή την ώρα είναι με τα χέρια του περασμένα πάνω από το κεφάλι μου και σε απόσταση αναπνοής. Του εξηγούσα ότι αυτό που έκανε είναι παράνομο γιατί θεωρείται παρακράτηση και τον παρακαλούσα να με αφήσει. Λόγω της συνεχιζόμενης ασκούμενης βίας πάνω μου και της πολυκοσμίας έπαθα κρίση πανικό. Μέσα στο πανικό μου πέρασα σπρώχνοντας τον ελάχιστα και άρχισα να φωνάζω ότι δεν είμαι καλά και δεν μπορώ να αναπνεύσω τότε αυτός άρχισε να φωνάζει ότι θα μου κάνει μήνυση επειδή τον ακουμπάω. Μην έχοντας κάτι άλλο να κάνω και όντας πανικόβλητη πέρασα κάτω από τα χέρια του και πήδηξα πάνω από τις θέσεις για να πάω στην μεσαία πόρτα προκειμένου να κατέβω. Στη προσπάθεια μου αυτή αυτός μου κράτησε το πόδι κάνοντας με να σκοντάψω με αυτό τον τρόπο και να χτυπήσω το πόδι μου. Ο ελεγκτής έχοντας αντιληφθεί την παρανομία του, έβγαλε όλους τους επιβάτες έξω από την μπροστινή πόρτα. Εμένα με κρατούσε μεταξύ μεσαίας και πίσω πόρτας ενώ εγώ του εξηγούσα φωνάζοντας και κλαίγοντας, ότι δεν έχω λεφτά να πληρώσω το πρόστιμο και ρωτώντας αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Αντ΄αυτού το επιχείρημα του ήταν, ότι κι αυτός έχει κόρη φοιτήτρια που μπορεί να πληρώνει εισιτήρια επομένως δεν το συζητούσε καν. Εντέλει κατεβήκαμε στο τέρμα όπου είχε καλέσει την αστυνομία, λες και είχε να αντιμετωπίσει μια σκληρή κακοποιό, αναγκάστηκα να του δώσω τα στοιχεία μου.

Μετά το περιστατικό την ίδια μέρα δηλαδή, πήγα στα γραφεία ΟΑΣΘ να το καταγγείλω. Όταν εξιστόρησα την όλη υπόθεση, η απάντηση που πήρα ήταν ότι πρέπει να ντρέπομαι που δεν έχω πάει ακόμη να πληρώσω το πρόστιμο. Μου είπαν ότι αυτά τα πράγματα δε συμβαίνουν στην εταιρεία τους και ότι ο συγκεκριμένος ελεγκτής δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι τους λέω ψέματα προκειμένου να μου ακυρώσουν την κλήση.

Η απάντηση που τους έδωσα είναι ότι έχουνε βγει ήδη περιστατικά παρόμοιο στην τηλεόραση και έχουν γίνει αρκετές άλλες καταγγελίες με ελεγκτές που υπερβαίνουν την εξουσία που τους δίνεται. Δηλαδή απλά να μου ζητήσουν το φοιτητικό μου πάσο και το εισιτήριο μου. Εγώ γνωρίζω ότι η παρακράτηση χωρίς την άδεια κάποιου και η άσκηση βίας είναι παράνομη, πολύ περισσότερο από ένα εισιτήριο των 50 λεπτών. Επειδή είμαι άνθρωπος και θεωρώ ξεδιάντροπο και απάνθρωπο μόνο και μόνο επειδή δεν είχα εισιτήριο, θέλω ο οργανισμός και ο ίδιο ο ελεγκτής να λογοδοτήσουν για αυτή τους την συμπεριφορά.

πηγη : diktyo anergwn [diktioanergwnthess@gmail.com]