jim

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ,Σχεδόν όλοι μας υποφέρουμε,

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ,Σχεδόν όλοι μας υποφέρουμε,
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Σχεδόν όλοι μας υποφέρουμε από πόνους στην πλάτη σε κάποια περίοδο στη ζωή μας. Ευτυχώς οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την ταλαιπωρία αυτή μόνο για λίγες μέρες και -με κατάλληλη ανάπαυση και παυσίπονα- επιστρέφουν γρήγορα στην κανονική καθημερινή τους ρουτίνα στο σπίτι και τη δουλειά.

Γιατί είναι τόσο κοινοί οι πόνοι στην πλάτη; Για να καταλάβετε το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να ξέρετε κάτι για τη σπονδυλική στήλη, μια σύνθετη κατασκευή αλληλοσυνδεόμενων οστών, χόνδρων και μυών.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 οστά, που λέγονται σπόνδυλοι και χωρίζονται από δίσκους από χόνδρο που απορροφούν τους κραδασμούς και σηκώ-νουν τα φορτία.

Στο πίσω μέρος κάθε σπονδύλου υπάρχουν εφτά αποφύσεις που ονομάζονται σπονδυλικές αποφύσεις. Τέσσερις από τις αποφύσεις ενώνονται και σχηματίζουν αρθρώσεις με τους σπονδύλους που είναι από πάνω και από κάτω. Οι άλλες τρεις χρησιμεύουν για τη στήριξη διαφόρων μυών.

Μέσα στη σπονδυλική στήλη υπάρχει μια χορδή από νευρικό ιστό, ο νωτιαίος μυελός, από την οποία εκφύονται νεύρα σε κανονικά διαστήματα από τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στους σπονδύλους.
Η όλη δομή της σπονδυλικής στήλης δένεται από πολλούς ισχυρούς μύες και ισχυρούς συνδέσμους, που περιορίζουν τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Η σπονδυλική στήλη είναι πάρα πολύ εύκαμπτη και ευκίνητη το τμήμα του λαιμού, ενώ στο στήθος και στο χα μηλότερο μέρος της πλάτης έχει μικρότερη   ευκαμψία,   αλλά μεγαλύτερη σταθερότητα.
Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τρεις κύριες μοίρες: την αυχενική στο λαιμό, τη θωρακική στο στήθος και την οσφυϊκή στο υπογάστριο. Οι περισσότεροι πόνοι προκαλούνται από μικρές βλάβες ή κακές ευθυγραμμίσεις των δομών που δείχνονται εδώ ή από καταπόνηση των υπερκείμενων μυών και συνδέσμων.
Ο πόνος στην πλάτη παρουσιάζεται πιο συχνά χαμηλά, στην περιοχή των οσφυϊκών σπονδύλων. Αν και το τμήμα αυτό σηκώνει το πιο μεγάλο φορτίο, η κατασκευή του του δίνει επίσης τη δυνατότητα μεγάλης ποικιλίας κινήσεων, όπως λύγισμα, κάμψη, έκταση, περιστροφή και κίνηση δεξιά – αριστερά. Κατά συνέπεια, καθένα από τα μέρη του δέχεται μεγάλη καταπόνηση.
Αν δεν προσέξουμε τη στάση και την κίνησή μας, ένα σχετικά ασήμαντο περιστατικό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Όπως συμβαίνει με πολλά από τα συστήματα του σώματος μας, η πρόληψη είναι το κλειδί για να αποφύγουμε τους πόνους της πλάτης.
ΟΞΥΣ ΠΟΝΟΣ ΠΛΑΤΗΣ
Ο οξύς πόνος, ιδίως στο κάτω μέρος της πλάτης, μπορεί ν’ αναπτυχθεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ο πόνος της πλάτης, που αναπτύσσεται σταδιακά, είναι πιθανότερο ότι θα επιμείνει και θα επανεμφανίζεται περιοδικά.

Ποιος κινδυνεύει;
Ο πόνος της πλάτης περισσότερο παρουσιάζεται σε όσους είναι από 30 μέχρι 60 χρονών. Λίγοι άνθρωποι κάτω από 18 και πάνω από 60 έχουν προβλήματα πλάτης. Κατά ένα μέρος, οι στατιστικές αυτές αντανακλούν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι ενήλικοι, ενώ οι έφηβοι έχουν εύκαμπτες πλάτες και η σπονδυλική στήλη των ηλικιωμένων γίνεται λιγότερο εύκαμπτη, γεγονός που τους προφυλάσσει από την καταπόνηση, περιορίζοντας τον αριθμό κινήσεών της. Είναι πιθανότερο ότι θα έχετε πόνους στην πλάτη, αν οι καθημερινές σας δραστηριότητες περιλαμβάνουν ανύψωση και μεταφορά. Αν δεν είστε συνηθισμένοι σε βαριά δουλειά, πρέπει να είστε προσεκτικοί, όταν το κάνετε (βλ. ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ, σελ. 226-228).

Το να δουλεύετε σε στενό χώρο, σε μια άβολη ή σκυφτή στάση, μπορεί επίσης να σας προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Επιπλέον, άνθρωποι με καθιστικές δουλειές έχουν μεγάλο βαθμό κινδύνου ανάπτυξης πόνου στην πλάτη, ειδικά αν για μεγάλες περιόδους κάθονται σε μια θέση, όπως π.χ. οι οδηγοί φορτηγών και οι πιλότοι. Κινδυνεύετε επίσης περισσότερο από πόνο στην πλάτη, αν έχετε παραπανίσιο βάρος. Επειδή η πλάτη σας σηκώνει μεγαλύτερο φορτίο, οι κοιλιακοί μύες που βοηθούν να στηριχτεί η σπονδυλική σας στήλη μπορεί ν’ αδυνατίσουν και το παραπανίσιο βάρος συχνά συμβάλλει στην κακή στάση.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Σε πολλές περιπτώσεις ο οξύς πόνος στην πλάτη είναι απλά μια αντίδραση σε ασυνήθιστη χρήση. Αν δεν ασκείστε συχνά και ξαφνικά περνάτε μια μέρα μετακινώντας έπιπλα ή σκάβοντας στον κήπο, μπορεί, την επόμενη μέρα, η πλάτη σας να είναι πιασμένη και να πονάει. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο πόνος και το πιάσιμο οφείλονται σ’ ένα περαστικό σπασμό των μυών και ένα μικρό διάστρεμμα των συνδέσμων στην πλάτη σας, μια μικρή δηλαδή βλάβη, που μπορεί επίσης να συμβεί από υπερβολικό τέντωμα ή από αδέξιο σήκωμα ενός μεγάλου βάρους.
Μπορεί να νιώσετε έναν ξαφνικό, οξύ πόνο στην πλάτη ή, ακόμα, σαν κάτι να «φεύγει», ιδιαίτερα αν έχετε ένα ευαίσθητο σημείο ανάμεσα στους μυς του κάτω μέρους της πλάτης σας.
Καταπονήσεις μυών και συνδέσμων είναι παραδείγματα μη συγκεκριμένων πόνων της πλάτης (λέγονται έτσι επειδή εξετάσεις με ακτίνες Χ δε δείχνουν τίποτε το ελαττωματικό). Συνήθως, με ανάπαυση και χρήση παυσίπονων, ο πόνος εξαφανίζεται πριν χρειαστούν εκτεταμένες εξετάσεις.
Άλλες κοινές αιτίες ξαφνικού πόνου στην πλάτη είναι ο πόνος των αρθρώσεων και η πρόπτωση δίσκων (κήλη). Οι τραυματισμοί αυτοί έχουν την τάση να προκαλούν πιο δυνατούς και επίμονους πόνους. Στην πρώτη περίπτωση άρθρωσης σπονδύλων, που συχνά ακολουθεί μια περιστροφική κίνηση, δυο ή περισσότεροι γειτονικοί σπόνδυλοι ξεφεύγουν ελαφρά και ερεθίζονται οι αρθρώσεις από την ευθυγράμ-μισή τους. Με την πρόπτωση του δίσκου, μέρος του σκληρού εξωτερικού στρώματος που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σπονδύλους σπάει, επιτρέποντας το μαλακό κέντρο του δίσκου να προεξέχει. Η προεξοχή αυτή πιέζει ένα από τα νεύρα που βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη. Η πρόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός μικρού τραυματισμού, αν ο δίσκος έχει φθαρεί από προηγούμενη τριβή και καταπόνηση. Και με τη μετατόπιση της άρθρωσης και με την πρόπτωση του δίσκου, οι μύες που βρίσκονται πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή τείνουν να συσπαστούν, οπότε χειροτερεύει ο πόνος. Η πρόπτωση ενός δίσκου μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους που κινούνται προς ένα πόδι (ισχιαλγία). Βήχας, γέλιο ή σφίξιμο για την αποπά-τηση μπορούν επίσης ν’ αυξήσουν τον πόνο.

Τι μπορεί να γίνει;
Οι πιο πολλοί οξείς πόνοι της πλάτης μπορεί να υποχωρήσουν, αν δοθεί χρόνος στο βλαβέν τμήμα της σπονδυλικής στήλης να επουλωθεί. Συνήθως η επούλωση υπο-βοηθάται με ανάπαυση, διάρκειας άνω των 24 ωρών, σε σκληρό στρώμα ή σανίδα ή με ξάπλωμα σε σκληρή επιφάνεια, όπως το πάτωμα.Προσπαθήστε ν’ αποφύγετε κάθε θέση ή κίνηση που επιδεινώνει τον πόνο. Αν πρέπει να καθίσετε, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε στητοί, αρκετά πίσω στην καρέκλα. Όταν σηκώνεστε από την καρέκλα ή το κρεβάτι, πιέστε με τα χέρια σας, για να περιορίσετε την καταπόνηση της σπονδυλικής σας στήλης. Για να κινηθείτε από ξαπλωτή θέση, κυλιστείτε μέχρι την άκρη του κρεβατιού και κατεβάστε τα πόδια σας στο πάτωμα, την ίδια ώρα που σηκώνετε το επάνω μέρος του κορμιού σας.
Για ν’ ανακουφιστείτε από τον πόνο, πάρτε ασπιρίνη ή ακεταμινοφέν. Μπορείτε επίσης να βάλετε ζεστό επίθεμα, μια θερμαινόμενη κομπρέσα ή θερμοφόρα.
Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΠΛΑΤHΣ
Αν ο πόνος στην πλάτη επιμένει και δεν αντιδρά στην οικιακή θεραπεία μέσα σε μια εβδομάδα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, που μπορεί να θελήσει να κάνετε μερικές εξετάσεις. Μπορεί να γίνει ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, για ν’ αποκαλυφθούν τυχόν ανωμαλίες των οστών ή των αρθρώσεων, όπως οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, αγκυλώδης σπονδυλίτιδα (φλεγμονή των σπονδυλικών αρθρώσεων), μια θλάση της σπονδυλικής στήλης από καταπόνηση, μια σπονδυλολίσθηση (μετατόπιση προς τα εμπρός ενός σπονδύλου) ή ακόμα και καρκίνος των οστών. Όμως, μια ακτινογραφία δε δείχνει βλάβες των συνδέσμων, των μυών, των αρθρώσεων ή των δίσκων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περισσότερες εξετάσεις για να εξετάσει λεπτομερώς τα σημεία αυτά. Η θεραπεία επίμονων πόνων εξαρτάται από την αιτία τους. Αν υπάρχει μηχανικό πρόβλημα που δε βελτιώνεται με την ανάπαυση, μπορεί να βοηθήσει η λήψη ή ενέσεις ανυφλεγμονωδών φαρμάκων.

Περισσότερα στο

ygeiaonline.gr

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.