©Mynima-Hellas.com

ΚΚΕ:ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΚΕ:ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

To ΚΚΕ σε αχετική αναποινωση του αναφερει οτι το νέο νομοσχέδιο για την «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό», που προωθεί η κυβέρνηση, αποτελεί πραγματική λαιμητόμο για τα μορφωτικά δικαιώματα των ελλήνων μεταναστών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στο κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και στη δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής περαιτέρω υποβαθμισμένης και κατηγοριοποιημένης εκμάθησης αναλώσιμων γνώσεων των παιδιών των ελλήνων μεταναστών, στη θέση-φτωχού συγγενή, με μια ψευδεπίγραφη ένταξη στην κατώτερη βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος σε κάθε χώρα.

Στον ίδιο μηχανισμό εντάσσεται και η ίδρυση των λεγόμενων«κέντρων-Λόγου», που δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά κέντρα κατάρτισης και φροντιστηριακού τύπου εκμάθησης της γλώσσας για το φτηνό ευέλικτο δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Το νομοσχέδιο αυτό επίσης προβλέπει σε αυτά τα κέντρα την άμεση εμπλοκή «φορέων μη ενταγμένων σε εκπαιδευτικό σύστημα», δηλαδή των επιχειρήσεων, των κάθε λογής ΜΚΟ κι άλλων ιδιωτικών φορέων οι οποίοι μπαίνουν πλέον από την πόρτα και στην εκπαίδευση των μεταναστών. Την ίδια στιγμή τα 30 εκατομμύρια ευρώ που πετσόκοψε η κυβέρνηση από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση θα τα βάλουν από την τσέπη τους με κάθε τρόπο οι εργατικές λαϊκές οικογένειες των ελλήνων μεταναστών.

Τέτοια μέτρα αποτελούν συμπλήρωμα του ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου σε κάθε χώρα, που εδώ και δεκαετίες έχει πετάξει τα παιδιά των ελλήνων και των άλλων μεταναστών και των φτωχών εργατικών λαϊκών οικογενειών σε δεύτερης και τρίτης ταχύτητας σχολεία, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γερμανίας.

Στην κατεύθυνση αποδοχής των μέτρων ιδεολογικής και πολιτικής καθυπόταξης και των εκπαιδευτικών λειτουργούν τόσο η ετήσια αξιολόγηση που επιβάλλεται στους καθηγητές, όσο και οι απειλές για ανάκλησή τους στην Ελλάδα, η επιμόρφωση τους μέσω διαδικτύου, όπως και ο θεσμός των επίλεκτων συντονιστών τύπου μάνατζερ, που βασική τους αποστολή θα είναι η διασύνδεση των σχολείων και των κέντρων κατάρτισης με το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της «εξωστρέφειας».

Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι συνέχεια και βάθεμα της αντεργατικής βαρβαρότητας που αφαιρεί εργασιακά, ασφαλιστικά και μορφωτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, επιχειρούν να ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση των ελλήνων εργατών και αυταπασχολουμένων μεταναστών του εξωτερικού προκειμένου αυτά τα αντιεκπαιδευτικά και βαθιά ταξικά σχέδια της κυβέρνησης να συναντήσουν από τη μεριά τους την καθολική απόρριψη. Για να ενταθεί η πάλη τους έτσι ώστε να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο χωρίς να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη σε ένα ενιαία δημόσια αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σε κάθε χώρα χωρίς καμία κατηγοριοποίηση, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά των ελλήνων μεταναστών θα λαμβάνουν τόσο τη γενική μόρφωση όσο και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη ζωή τους είτε μείνουν στις χώρες εγκατάστασής τους είτε επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Προβάλλει σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη της κοινής πάλης των ελλήνων μεταναστών με τους εργάτες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων,  που μαζί της θα γκρεμίσει και το σχολείο της αγοράς.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 29/11/2011

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login