©Mynima-Hellas.com

Μείωση Φορολογικών Συντελεστών γιά Επιχειρήσεις, κατάργηση Φοροαπαλλαγών κι αλλαγή στους Συντελεστές ΦΠΑ.

Μείωση Φορολογικών Συντελεστών γιά Επιχειρήσεις, κατάργηση Φοροαπαλλαγών κι αλλαγή στους Συντελεστές ΦΠΑ.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Χαμηλότερη Φορολογία γιά τις Επιχειρήσεις και νέο Μοντέλο Συντελεστών ΦΠΑ θα προβλέπει το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στην Βουλή. Παράλληλα καταργείται ο Κ.Β.Σ., ενώ ψαλιδίζονται μία σειρά από Φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα Φορολογούμενοι κι Επιχειρήσεις. Το κόστος αυτών των Φοροαπαλλαγών ξεπερνά τα 5 δις ευρώ. Αλλαγές θα υπάρξουν και στη Φορολογία των Ακινήτων κι ειδικότερα στον Φόρο Μεταβίβασης. Σήμερα επιβάλλεται φόρος 8% γι’ Ακίνητα που μεταβιβάζονται αξίας μέχρι 20.000 ευρώ. Γιά σπίτια κι οικόπεδα αξίας μεγαλύτερης των 20.000 ευρώ ο Φόρος αυξάνει στο 10%.

Επίσης, κατά τη Μεταβίβαση επιβάλλεται και Φόρος υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων 3%. Στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη μείωση αυτών των Συντελεστών γιά να ζεσταθεί η Αγορά του Ακινήτου, η οποία που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει κυριολεκτικά νεκρώσει. Το Πακέτο των Μέτρων γιά την Οικοδομή μαζί με τις αλλαγές στους Φόρους Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, πρόκειται να συζητηθούν στον Διάλογο γιά τη Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος που ξεκινά 1/8. Η πρώτη Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής γιά το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα έχει προγραμματιστεί γιά τις 12.00΄ στο Κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ατζέντα του Διαλόγου βρίσκονται:

Η μείωση της Φορολογίας των Επιχειρήσεων: Στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν τη μείωση των Φορολογικών Συντελεστών. Τα Κέρδη των Επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με Συντελεστή 20%. Η Τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις γιά περαιτέρω μείωση του Συντελεστή, ενδεχομένως στο 18% ή ακόμη και στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες Φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι Επιχειρήσεις.

Η κατάργηση του ΚΒΣ, με Στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος Φορολογικού Συστήματος και των Ελέγχων. Η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει με τρόπο φυσικά τέτοιο που θα διασφαλίζονται τα Συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες των Επιχειρήσεων, όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η Τεχνολογία. Η πλήρης κατάργησή του κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί πληθώρα Διατάξεών του έχουν ήδη ξεπεραστεί, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος, μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών κι αναχρονιστικών Διατάξεων, επιβάλλει περιορισμούς κι αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των Δραστηριοτήτων της Επιχείρησης.

Η κατάργηση δεκάδων Φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι Επιχειρήσεις, που φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση των Καθαρών Κερδών τους κι αναμφισβήτητα νέες Επιβαρύνσεις, αφού θα εξανεμιστούν ουσιαστικά τα όποια οφέλη προκύπτουν από την περαιτέρω μείωση των Φορολογικών Συντελεστών. Άλλωστε από έρευνα που έχει κάνει το Υπουργείο προέκυψε ότι οι Φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλες Επιχειρήσεις κοστίζουν στον Προϋπολογισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση των περισσοτέρων από τις περίπου 800 Φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι Φορολογούμενοι κι υπολογίζεται ότι, μαζί με αυτές των Νομικών Προσώπων, κοστίζουν στο Δημόσιο περισσότερα από 5 δις ευρώ. Με βάση πρόσφατες μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών, ένας στους δύο Φορολογούμενους κατάφερε να περιορίσει το Φορολογητέο του Εισόδημα και κατ’ επέκταση τον Φόρο που κατέβαλε κάνοντας χρήση Φοροαπαλλαγών που αφορούν Νοσήλια, Ασφάλιστρα, Δίδακτρα κι Ενοίκια. Η κατάργηση φυσικά των Φοροαπαλλαγών θα επιβαρύνει κυρίως τις ασθενέστερες Οικονομικά Ομάδες του Πληθυσμού. Γιά το λόγο αυτό τα Στελέχη του Υπουργείου προτείνουν να διατηρηθούν ορισμένες, οι οποίες και θ’ αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον Κοινωνικό τους Χαρακτήρα ή να θεσπιστούν Εισοδηματικά και Κοινωνικά Κριτήρια γιά τη διατήρησή τους. &

Το νέο μοντέλο Συντελεστών ΦΠΑ, χωρίς ν΄ αποκλείεται ακόμη κι η καθιέρωση ενός και μοναδικού Συντελεστή 15%. Οι απανωτές αυξήσεις των Συντελεστών δεν έφεραν τα αναμενόμενα Έσοδα στα Κρατικά Ταμεία. Στην Κυβέρνηση εξετάζουν τη τη μείωση των Συντελεστών κατά 3 Ποσοστιαίες Μονάδες. Ο υψηλός Συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα πέσει στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις Τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, Οινοπνευματώδη Ποτά, Έπιπλα, Είδη Οικιακής Χρήσης, Ηλεκτρικές Συσκευές, Ακίνητα, Λογαριασμοί Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας κ.ά.Ο χαμηλός Συντελεστής ΦΠΑ από 13% θα υποχωρήσει στο 10%. Με τον χαμηλό Συντελεστή επιβαρύνονται σήμερα τα Τρόφιμα, τα Τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό Αέριο), τα Εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κι άλλα Αγαθά κι Υπηρεσίες. Τέλος, θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός Συντελεστής ΦΠΑ 6,5% κι αγαθά κι Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (Φάρμακα, Διαμονή στα Ξενοδοχεία, Βιβλία, Εφημερίδες, Θέατρα) θα πάνε στο 10%

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login