VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

Ο Οικονομικός ίλιγγος σαρώνει τις Παγκόσμιες Αγορές.

Ο Οικονομικός ίλιγγος σαρώνει τις Παγκόσμιες Αγορές.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Φτάσαμε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Την περασμένη βδομάδα οι Επενδυτές εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα. Εδώ κι ενάμισι χρόνο, οι Ιδιωτικές Εταιρίες περίμεναν να δουν αν θα σταθεροποιούνταν η Ανάπτυξη προκειμένου να προχωρήσουν σε Προσλήψεις κι Επενδύσεις γιά ν’ ανταποκριθούν στη μελλοντική Ζήτηση. Τώρα όμως όλα αυτά κρίθηκαν Αρνητικά, οι Οικονομίες περιήλθαν σε Στασιμότητα κι οι Εταιρείες κάνουν πίσω συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις Αξίες των Μετοχών.

Η Πτώση των Αγορών άρχισε στα τέλη Ιουλίου, όταν δημοσιεύτηκαν τ’ αξιοθρήνητα νούμερα 2ου 3μήνου της Αμερικανικής Οικονομίας κι η Αναθεώρηση των αριθμών του πρώτου 3μήνου έδειξε στασιμότητα. Έκτοτε οι κακές Ειδήσεις συσσωρεύονταν με ταχείς ρυθμούς.

Ο Ρυθμός Ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2ο 3μηνο μειώθηκε στο 0.2%, παρομοίως και της Βρετανίας.Η Ιαπωνία βρίσκεται ακόμα σε Ύφεση εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής στη Φουκουσίμα. Τα πράγματα δεν φαίνεται ότι θα είναι καλύτερα στο 3ο 3μηνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Βιομηχανική Παραγωγή της Ανατολικής Ακτής κατέγραψε απροσδόκητη Συρρίκνωση τον Αύγουστο.

Στη Βρετανία τα Νοικοκυριά νιώθουν την πίεση των Μέτρων Λιτότητας κι η άρνηση της Ευρωζώνης να επιλύσει την Κρίση Δημόσιου Χρέους συνεχίζει να υπονομεύει την Οικονομία των 17 Κρατών Μελών της. Ακόμα κι η Προσωρινή Στασιμότητα οδηγεί σε μόνιμη απώλεια Παραγωγής και Κερδών, εκτός κι αν την διαδεχθεί μιά ασυνήθιστα Υψηλή Ανάπτυξη.

Η παρατεταμένη Χαμηλή Ανάπτυξη είναι ακόμα χειρότερη. Αυτό εξηγεί την Κατάρρευση της Αξίας των Μετοχών: αν οι Επενδυτές θεωρήσουν ότι οι έως χθες βάσιμες ελπίδες τους γιά Κέρδη δεν θα γίνουν πραγματικότητα, η μεγάλη Πτώση των Αποτιμήσεων είναι φυσιολογική. Το ναυάγιο των Χρηματιστηριακών Αγορών αποτελεί την άλλη πλευρά του νομίσματος των τραγικών Μακροοικονομικών Μεγεθών.

Προφανώς, οι Πολιτικοί κι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν θα πρέπει να θέτουν ως Στόχο τους τη διατήρηση των Τιμών των Μετοχών σ’ ένα συγκεκριμένο Επίπεδο. Αλλά ούτε και πρέπει ν’ αγνοήσουν την πιθανότητα το Κραχ των Αγορών να οδηγήσει σε αρνητικό υφεσιακό σπιράλ. Καθώς ο φόβος γιά το μέλλον εξαλείφει την Εμπιστοσύνη από την Οικονομία, ο κόσμος ματαιώνει τις Αποφάσεις του γιά Επενδύσεις και γιά Δαπάνες, οδηγώντας την Οικονομία στη Στασιμότητα που όλοι φοβούνται.

Είναι πολύ πιθανό, τουλάχιστον σε καιρούς μεγάλης νευρικότητας όπως σήμερα, η Οικονομία να φτάσει σε ένα Επίπεδο Ακινησίας, κάτω του οποίου οι υφεσιακές δυνάμεις αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ. Διαπιστώνουμε πάντως μία κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και το Κραχ που ακολούθησε την Κατάρρευση των Lehman Brothers.

Παρά τις ατέλειωτες συζητήσεις γιά την πρόσβαση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών σε Χρηματοδότηση, οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές δεν έχουν παγώσει, όπως έκαναν το 2008. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι μεγάλες Εταιρείες συσσώρευσαν πολύ Μετρητό στα Ταμεία τους. Αυτό που τις κρατά σήμερα πίσω δεν είναι η Έλλειψη Πιστώσεων, αλλά η Έλλειψη Ζήτησης. Το 2008 – 2009 οι Ηγέτες της Παγκόσμιας Κοινότητας συμφώνησαν σε Δημοσιονομικά και Νομισματικά Μέτρα Στήριξης της Οικονομίας.

Τα Νομισματικά Μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Αλλά όλες οι Χώρες συζητούν γιά Δημοσιονομική Λιτότητα. Ορισμένα κράτη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν τα Ελλείμματα τους, αλλά όχι όλα. Με δεδομένες τις Κινήσεις των Αγορών σε καμία Κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να χαλαρώσει τα Δημόσια Οικονομικά της από μόνη της, αλλά με Διεθνή Συνεργασία ένας πιο αργός ρυθμός Δημοσιονομικής Σύσφιξης είναι εφικτός κι επιθυμητός γιά πολλές Χώρες. Είναι καιρός ν’ αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικές Χώρες βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση. Η Παγκόσμια Λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε μία Παγκόσμια διπλή Ύφεση.

 

CHAMBRE D’ INDUSTRIE ET COMMERCE CANADIEN GREQUE DU CANADA,QUEBEC

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login