VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

Τρία Σενάρια γιά το μέλλον της Ελλάδας.

Τρία Σενάρια γιά το μέλλον της Ελλάδας.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Γραφει ο Βασιλειος Γκικας

Ο Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του ΚΤΕ Οικονομίας του Κυβερνώντος Κόμματος, ασφαλώς κι ανέμενε όλες τις αντιδράσεις από τους Συντρόφους του Βουλευτές, οι οποίοι ημέρα με την ημέρα διαπιστώνουν πως οη κατάσταση αφενός μεν στην κατάσταση της Οικονομίας γίνεται ολοένα και δυσχερέστερη, στον Τομέα δε της Κοινωνικής Συνοχής ολοένα και πιό ρευστή. Στη Συνεδρίαση αυτή παρουσίασε τα 3 Σενάρια που υπάρχουν γιά την Διευθέτηση, με όποια κατάληξη, του Ελληνικού Προβλήματος, το οποίο όμως, υπό τις τρέχουσες εξελίξεις στο Διεθνές Οικονομικό Προσκήνιο τείνει να μετατραπεί σε παρωνυχίδα, η οποία απλώς δεν αντιμετωπίσθηκε ευθύς εξαρχής, αφού στο κάδρο της Κρίσης μπαίνουν ήδη η Ιταλία, αλλά κι άλλες Περιφερειακές Χώρες, όπως η Σλοβενία, μετά την Υποβάθμισή της από την Moody’s.

Το πρώτο Σενάριο αφορά την Ενεργοποίηση της Συμφωνίας της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

 Αυτό, όμως προϋποθέτει την υιοθέτησή της από τα Κοινοβούλια των 17 Χωρών Μελών της Ευρωζώνης, την άρση των όποιων Επιφυλάξεων έχουν εκφράσει κατά καιρούς και στις οποίες επιμένουν, Χώρες όπως η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, γιά την Παροχή Εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας, ώστε να συμμετάσχουν στο 2ο Πακέτο Σωτηρίας της Ελλάδας ή καλύτερα της ίδιας της Ευρωζώνης και του ευρώ.

 Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν φαντάζει πιθανό, αφού στο σύνολό τους σχεδόν οι Χώρες της Ευρωζώνης, οι Κυβερνήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις Συνασπισμού, λαμβάνουν πλέον υπόψη τους τις αντιδράσεις των Πολιτών τους, αλλά και την στείρα άρνηση που σε αρκετές περιπτώσεις υιοθετούν και προβάλλουν Συνιστώσες του εκάστοτε Κυβερνητικού Συνασπισμού, όπως συνέβη, ανεπιτυχώς, γιά τους ίδιους, με τους Φιλελεύθερους στη Γερμανία ή με τους Αληθινούς Φιλανδούς ή στη Σλοβακία. Ωστόσο, το Σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να καταφέρει να επιβάλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Γαλλία, αφού πλέον κι η μεγάλη αυτή Ευρωπαϊκή Χώρα αντιλαμβάνεται πως η Κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τις υπόλοιπες Χώρες που ήδη έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό Σωτηρίας, αλλά είναι ένα Πρόβλημα που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις γιά το σύνολο της Παγκόσμιας Οικονομίας. Εξ ου κι οι εκκλήσεις που απηύθυνε, εις ώτα ή ακουόντων, όμως, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Γκάϊτνερ, κατά την Παρουσία του στη Συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία.

Το δεύτερο Σενάριο αφορά το Εσωτερικό Μέτωπο,

που ίσως είναι κι αυτό που φοβάται η Κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την αδυναμία τιθάσευσης των Μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κυβερνώντος Κόμματος, τα Μέλη της οποίας τους 18 και πλέον τελευταίους μήνες, υποχρεώνονται στην Υπερψήφιση των Βασικών Επιλογών της Κυβέρνησης υπό την διαρκή κι επαναλαμβανόμενη απειλή της Χρεοκοπίας της Χώρας και των Διλημμάτων που αυτό συνεπάγεται. Αυτό το Σενάριο προσπαθεί ν’ αποσοβήσει ο Γ.Α.Π., ο οποίος συναντάται με Βουλευτές το Κόμματός του από την Περιφέρεια, προκειμένου να τους πείσει γιά την Αναγκαιότητα να πράξουν το Κομματικό τους Καθήκον.

 Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι εξ αυτών, που με Δημόσιες Δηλώσεις τους έχουν μέχρι τώρα εκφράσει την Απαρέσκειά τους γιά την ακολουθούμενη Οικονομική- Δημοσιονομική Πολιτική, καταλήγουν σχεδόν στο σύνολό τους στην επωδό πως θα ψηφίσουν τα νέα Μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν, θ’ ανακοινωθούν κι ενδεχομένως τροποποιηθούν, μόνο γιά να μην δοθεί στους Εταίρους μας το άλλοθι να μην χορηγήσουν την 6η Δόση του Δανείου.

ΠΡΟΤΕΙΜΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ.

Γιά μετά βλέπουμε, λένε, ΤΟΣΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ, εξ ού και πληθαίνουν οι φωνές που προτρέπουν τον Γ.Α.Π. να καταφύγει είτε στη Λύση της Πρόωρης Προσφυγής στις Κάλπες είτε στη Σύσταση Κυβέρνησης Συνασπισμού με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και συγκεκριμένη Εντολή, στο τέλος της Θητείας της να οδηγηθεί η Χώρα σε μιά Εκλογική Αναμέτρηση. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η Δημόσια Παρέμβαση του Μίμη Ανδρουλάκη πριν από 2 μέρες, ο οποίος προτείνει ακριβώς αυτό, βγάζοντας όμως από το κάδρο τον Γιώργο Παπανδρέου. &

Το τρίτο Σενάριο αφορά την Εφαρμογή των Μέτρων

Το τρίτο Σενάριο αφορά την Εφαρμογή των Μέτρων και την Ανταπόδοση από την πλευρά των Δανειστών μας την Απομείωση των Απαιτήσεών τους, όσον αφορά τα Ομόλογα που έχουν στα χέρια τους κατά 50%. Το τελευταίο Σενάριο ίσως, υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί το επικρατέστερο και θα δεν αποκλείεται στην περίπτωση που τελικώς περάσει από τα Εθνικά Κοινοβούλια το Πακέτο Μέτρων της 21ης Ιουλίου, τότε θα έμπαιναν τα θεμέλια γιά μιά άκρως ρεαλιστική Προσέγγιση του Προβλήματος που συνιστά το Χρέος της ΕλλάδαςΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, Α.Κ.Ε.

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.