VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

Άλλοι 25.000 Υπάλληλοι σ’ Εφεδρεία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Άλλοι 25.000 Υπάλληλοι σ’ Εφεδρεία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Μετά το haircut του Χρέους η Κυβέρνηση αποφασίζει πρωτόγνωρες και βαθιές Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις Επιταγές της Εξειδικευμένης Έκθεσης του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στον Γ.Α.Π. και στον αρμόδιο Υπουργό Δημήτρη Ρέππα, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γίνει γνωστό το 2ο κύμα Εργασιακής Εφεδρείας που θα εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος του έτους. Υπολογίζεται πως εκτός του Δημοσίου θα μείνουν 25.000 Υπάλληλοι.

Από ένα σύνολο 300.000 Εργαζομένων στον Στενό Δημόσιο Τομέα, σε χαμηλόβαθμες Διοικητικές Θέσεις, Εκπαιδευτικής Βαθμίδας Δευτεροβάθμιας (ΔΕ), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, θ’ αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει ν’ απολυθούν κατά προτεραιότητα. Ταυτόχρονα περικόπτονται δραστικά Δομές, Αρμοδιότητες και Δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον Ιδιωτικό Τομέα, με πρώτο έργο την Ανάληψη από Ιδιώτες των Υποστηρικτικών Μηχανισμών των Υπουργείων. Στο κείμενο του ΟΟΣΑ επισημαίνεται πως είναι άμεση η ανάγκη ανατροπών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται το Δημοσιονομικό Πρόβλημα της Χώρας, συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο. Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν θ’ αποδώσει κανένα Μέτρο Δημοσιονομικής Πολιτικής, αναφέρουν οι Εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ.

Η έλλειψη Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το ολικό μπλοκάρισμα των Επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιό χαμηλά στον Δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις Ανταγωνιστικές Οικονομίες του Κόσμου (doing business). Η Χώρα μας βρίσκεται στη θέση 141 από ένα σύνολο 180 Χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση.

Πληθωρική Κυβέρνηση, άπειρα Νομικά Πρόσωπα, δεκάδες Ανεξάρτητες Αρχές, Πολυνομία, πανσπερμία Δομών, παντελής έλλειψη Συντονισμού του Κράτους και μιά απίστευτη Γραφειοκρατία να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 Ανασταλτικός Παράγοντας γιά οποιαδήποτε Επένδυση είναι τα κύρια Συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η Αυτοψία των Μελετητών στον λαβύρινθο της Διοίκησης της Ελλάδας.

Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο το χρέος της χώρας κι απειλούν με διάλυση το κράτος. Αυτό υποστηρίζει σύσσωμη η ομάδα του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στα Υπουργεία. Γιά την τελική Έκθεσή του εργάστηκε μεγάλος αριθμός ξένων Τεχνοκρατών κι ένα επιτελείο 198 Ελλήνων Επιστημόνων από 15 Επιτροπές, αντίστοιχου αριθμού Υπουργείων. Εκεί διαπιστώθηκε από όλους ότι οι πληθωρικές Δομές του Κεντρικού Κράτους εξυπηρετούν πάνω από 23.000 Αρμοδιότητες, λεπτομερώς περιγεγραμμένες, που έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό Πλαίσιο Λειτουργίας του Δημοσίου κι έναν Νομοθετικό Πληθωρισμό που μπλοκάρει τα πάντα.

Η Γραφειοκρατία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. 15 δις τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μόνο με μιά απλούστευση των διαδικασιών στο 20%. Η τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει τις τρομακτικές συνέπειες από τη μη ξεκαθάριση των Αρμοδιοτήτων. Η αδυναμία αποτελεσματικών Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει στο σημείο τα Δομικά και Λειτουργικά Προβλήματα του Ελληνικού Διοικητικού Κράτους ν’ αντανακλώνται στη λειτουργία των Κυβερνήσεων και να επηρεάζουν αρνητικά την Οικονομική και Λοινωνική Ανάπτυξη της Χώρας στο σύνολό της. Πρώτα στις λίστες των προβλημάτων έρχονται: η Υπερνομοθέτηση κι η Διασπορά της, ο Κατακερματισμός των Αρμοδιοτήτων και των Δομών Εφαρμογής τους, καθώς κι η Άτυπη Κοινωνική Αντίδραση στην Κρατική Ρύθμιση.

Ο Αναπληρωτής ΥΠ.ΟΙΚ. παραβιάζοντας το Άρθρο 4 του Συνάγματος αποφάσησε ότι οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε Υπηρεσίες στο Εξωτερικό εξαιρούνται των Περιορισμών κι άλλων Μέτρων μείωσης των Απολαβών και των Εργασιακών Συνθηκών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27/10. Το Αντισυνταγματικό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ενσωμάτωσε μία σειρά αλλαγών στο Πολυνομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων κι η παραπάνω, παρουσιάζοντάς τες ως απλές Νομοτεχνικές Προσθήκες.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login