VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

Βαθιά Ύφεση μέχρι και το 2013 κι επώδυνη Προσαρμογή.

Βαθιά Ύφεση μέχρι και το 2013 κι επώδυνη Προσαρμογή.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Aρθρο του Βασιλη Γκικα

Στα σκληρά Μέτρα που θα διαπραγματευθεί με την Τρόικα τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2012, αλλά και στο παζάρι με τους Τραπεζίτες γιά το κούρεμα του Χρέους είναι το κέντρο του έργου της Οικουμενικής Παπαδήμου, που προορίζεται μέσα στις επόμενες 100 ημέρες να προκαθορίσει μέχρι κεραίας την Οικονομική Πολιτική που θ’ ακολουθήσει η επόμενη, εκλεγμένη Κυβέρνηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νέα Κυβέρνηση, που ουσιαστικά είναι μία Κυβέρνηση Γ.Α.Π. με άλλον Πρωθυπουργό κι ολίγη ΝΔ και περισσότερο (σε τποστήριξη) ΛΑΟΣ, θα έχει μία Πίστωση Χρόνου κι υποστήριξη από Βρυξέλλες και Βερολίνο, ώστε ν’ αποτραπεί το ενδεχόμενο Ανεξέλεγκτης Χρεοκοπίας της Χώρας μέσα στον Δεκέμβριο λόγω μπλοκαρίσματος της 6ης Δόσης. Κατά τα λοιπά, οι επιφυλάξεις κι ο Προβληματισμός περισσεύουν:

Ο Παπαδήμος είναι ένας καλός Τεχνοκράτης, που μπορεί να εφαρμόσει με επιτυχία τα Σχέδια που έχουν αποφασισθεί, αλλά στην προκειμένη περίπτωση καλείται να εφαρμόσει μία συνταγή εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού οι Αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου ούτε σοβαρή μείωση του Χρέους εξασφαλίζουν ούτε αποδεσμεύουν στο ελάχιστο την Οικονομία από τα δεσμά της βαριάς Λιτότητας, που οδηγεί σε ομόκεντρους κύκλους Ύφεσης, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα του Χρέους.

Οι περισσότεροι, παρότι εγκωμιάζουν δημόσια τον Παπαδήμο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους γιά το μείγμα που θα δημιουργήσει ένας ικανός Τεχνοκράτης με μία Κυβέρνηση Ισορροπιών, που καθρεφτίζει όλες τις αδυναμίες του Πολιτικού Συστήματος και δεν είναι βέβαιο σε ποιόν βαθμό θα υποστηριχθεί από όλα τα Κόμματα που τη στηρίζουν.

Οι περισσότεροι φοβούνται τη νέα, αναπόφευκτη έκρηξη Κοινωνικών Αντιδράσεων όταν θ’ ανακοινωθούν τα σκληρά Μέτρα του νέου Προϋπολογισμού. Ελάχιστοι αισιοδοξούν ότι το νέο Σχήμα θ’ αποδειχθεί αποτελεσματικό: Ακόμη και στην κορυφή του, όπου συγκατοικούν ο Παπαδήμος κι ο Β. Βενιζέλος, δύσκολα θα μπορούσε να προεξοφλήσει κανείς αρμονικές σχέσεις και αγαστή Συνεργασία.

Σε αυτό το κλίμα, που δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς γιά νέο ξεκίνημα, το μεγάλο βάρος εκ μέρους της Τροικας , κατά τη Διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου, που προορίζεται να κλειδώσει την Οικονομική Πολιτική μέχρι και το 2014, θα δοθεί στα σκληρά Μέτρα που θα ενσωματωθούν στον κρίσιμο Προϋπολογισμό του 2012. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο γιά ένα νέο, εμπροσθοβαρές Πρόγραμμα, με το οποίο θα διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο, παρά τη συνέχιση της βαθιάς Ύφεσης, η Ελλάδα θα εμφανίσει σημαντικό Πρωτογενές Πλεόνασμα. Γιά τα Μέτρα θα γίνει προσπάθεια να έχουν εγκριθεί από τη Βουλή μέσα στον χρονικό ορίζοντα της Κυβέρνησης Παπαδήμου, ώστε να υπάρχει η Θετική Ψήφος και της ΝΔ. Γι’ αυτό και γίνεται λόγος γιά ένα νέο, σκληρό Πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που θ’ αποτελέσει τον σημαντικότερο Εφαρμοστικό Νόμο του νέου Μνημονίου και θα περάσει από τη Βουλή στις αρχές του 2012.

Το έδαφος γιά τα σκληρά Μέτρα προλείανε ήδη η Κομισιόν με τη Φθινοπωρινή Έκθεσή της, όπου προβλέπει βαθιά Ύφεση (-5,5% φέτος, -2,8% το 2012). Η Ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά ασθενής κι αβέβαιη (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,7% το 2013) κι η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξει εκτροχιασμός και να φθάσουμε στον έκτο χρόνο Ύφεσης το 2013, λόγω της γρήγορης Διολίσθησης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας σε στασιμότητα, αν όχι σε νέα Ύφεση. Η Κομισιόν κάνει λόγο γιά επώδυνη Προσαρμογή και ζητά νέα Μέτρα γιά να καλυφθεί η τρύπα στον Προϋπολογισμό του 2012, που μπορεί να πλησιάσει και τα 3 δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Η πρώτη βροχή Μέτρων αναμένεται αμέσως μόλις φθάσει η Τρόικα στην Αθήνα, καθώς θα ελέγξει και θ’ ανάψει πράσινο φως γιά την εφαρμογή πλήθους Μέτρων που είχαν εγκριθεί με το τελευταίο Πολυνομοσχέδιο και τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν. Μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση γιά την Εκταμίευση της 6ης Δόσης, τίθεται η άμεση απομάκρυνση 30.000 Υπαλλήλων από το Δημόσιο με την Εφεδρεία και την υπαγωγή Υπαλλήλων σε Προσυνταξιοδοτικό Καθεστώς, η κατάργηση κι η συγχώνευση Φορέων κι Οργανισμών, οι αλλαγές στο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης κι η απαλλοτρίωση Εταιρειών κι Ακινήτων του Δημοσίου που προορίζονται γι’ Αποκρατικοποίηση και θα πρέπει να μεταβιβασθούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να φύγουν οριστικά από το Χαρτοφυλάκιο του Κράτους πριν καν μεταβιβασθούν στους νέους Αγοραστές.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login