©Mynima-Hellas.com

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ όπως ξέρετε καταθέτει δύο προτάσεις νόμου στη Βουλή, επιμένουμε, δεν κάνουμε πίσω, ξαναφέρνουμε το θέμα της προστασίας της ανεργίας και βεβαίως την κατάργηση των χαρατσιών.

Ένα στοιχείο μόνο θα δώσω γιατί μας κάνει αποφασιστικούς και πεισματάρηδες σ’ αυτή την κατάσταση που όλοι μιλάμε ότι κινδυνεύει το παρόν και το μέλλον της χώρας να επαναφέρουμε προτάσεις οι οποίες είναι επιθετικές απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και σαφώς υπέρ του λαού. Στο φετινό προϋπολογισμό η άμεση φορολογία των νομικών προσώπων, του 2012, θα μειωθεί κατά 22% και μόνο απ’ το γεγονός ότι μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των κερδών απ’ το 24% στο 20%. Με βάση αυτό λοιπόν, το 2012 οι εταιρίες, οι επιχειρήσεις, θα συνεισφέρουν μόνο το 3,9% των φορολογικών εσόδων. Ποιος δίνει όλα τα άλλα; Ο εργαζόμενος λαός. Μέχρι και οι άνεργοι φορολογούνται.

Εμείς λοιπόν επιμένουμε στη θέση μας παίρνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός για το 2012 υπολογίστηκε σε μία ύφεση 2,8%, ενώ όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη. Που σημαίνει ότι στο ένα εκατομμύριο ανέργους που περίπου έχουμε τώρα θα προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες. Εμείς θεωρούμε άνεργους και τους εργαζόμενους αυτούς που δουλεύουν ένα – δύο μήνες το χρόνο ή με βάση τα περίφημα προγράμματα της κυβέρνησης θα δουλεύουν κάθε δύο – τρία χρόνια για 4 ή 5 μήνες. Είναι ουσιαστική ανεργία. Θέλετε να την πούμε μισοανεργία; Ανεργία είναι όμως στην ουσία.

Έχουμε μια σειρά προτάσεις για τους ανέργους παίρνοντας υπόψη ότι σε μια οικογένεια δεν υπάρχει μόνο ένας άνεργος, μάλλον υλοποιείται η υπόσχεση του κ. Παπανδρέου, πριν αποχωρήσει από πρωθυπουργός ότι θα εξασφαλίσει σε κάθε οικογένεια να δουλεύει ένας, όχι να είναι ένας άνεργος, να δουλεύει ένας. Το 2011 σε συνθήκες κρίσης, αλλά εγώ θα έλεγα και χωρίς κρίση, δεν υπάρχει οικογένεια που να μπορεί να ζήσει με ένα εισόδημα, εκτός αν είναι οικογένεια βιομήχανου, εφοπλιστή, εν πάση περιπτώσει είναι στα πολύ ψηλά τζάκια ακόμα και στα μεσαία στρώματα. Μια οικογένεια με παιδιά δεν είναι εύκολο να ζήσει άνετα ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

Το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί είναι το επίδομα ανεργίας, εμείς βεβαίως έχουμε πει σαν θέμα αρχής ότι πρέπει να είναι το 80% του βασικού μισθού, του κατώτατου μισθού, που για μας είχε υπολογιστεί πριν λίγα χρόνια στα 1400 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1120. Δεν μπορούμε να δεχτούμε σήμερα να είναι το 80% του βασικού μισθού όταν ο βασικός μισθός είναι 500 και 600 ευρώ και όταν μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που υπογράφεις 500 και 600 ευρώ και παίρνεις και λιγότερα.

Χρειάζεται γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Το επίδομα της ανεργίας το δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν του βρίσκουν εργασία αντίστοιχη με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Το διάστημα της ανεργίας πρέπει να λογίζεται ως συντάξιμος χρόνος και να έχουν προστασία τα μέλη της οικογένειας που είναι προστατευόμενα απ’ τον άνεργο.

Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να καταβάλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερών τηλεφώνων και κατά το διάστημα της ανεργίας να μην μπορεί να γίνεται διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Επίσης στο διάστημα που διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Σας λέω αυτά τα χαρακτηριστικά έχουμε και άλλα αιτήματα όπως π.χ. την αύξηση της επιδότησης ανεργίας των αυτοαπασχολουμένων που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και αυτοί πρέπει να υπολογίζονται στο 80% του βασικού μισθού. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών τους ταμείων να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην μπορεί να γίνει κατάσχεση και μάλιστα αναγκαστική εκτέλεση, κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, εννοώ βασικών περιουσιακών τους στοιχείων, το σπίτι τους κ.λπ.

Επίσης εδώ συμπεριλαμβάνουμε και τους αγρότες οι οποίοι σταματούν αναγκαστικά τη δραστηριότητά τους και θεωρούμε ότι και οι αγρότες οι οποίοι από οικονομική δυσπραγία βεβαίως δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ να συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη, τώρα τον ΟΓΑ τον πάνε στον ΕΟΠΥΥ καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Και πάλι η κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων να βαρύνει εξολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους και εδώ μπορεί να γίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να προβλέπεται γιατί δεν προβλέπεται για τους αγρότες.

Επίσης μιλάμε πάλι για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες να διευκρινίσω να μην κατάσχεται περιουσία η οποία είναι μέχρι 300.000 ευρώ. Και να ξεκαθαρίσουμε σήμερα θα έχουμε ανέργους οι οποίοι έχουν το προσωπικό τους σπίτι, μπορεί να έχουν και ένα χωράφι, ή να έχουν και ένα αυτοκίνητο που δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν όσο είναι άνεργοι, αλλά δεν μπορεί να τρέφεται ο άνεργος ούτε με τους σοβάδες του σπιτιού, ούτε με τα λάστιχα του αυτοκινήτου.

Προτείνουμε επίσης να καταργηθεί η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, το χαράτσι της ΔΕΗ. Και όλα αυτά τα κόλπα που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή δεν θα το πληρώνεις σε δύο δόσεις, θα το πληρώνεις σε πέντε, δε λέει τίποτα. Και μάλιστα μπορεί στη διάρκεια της χρονιάς να απολυθείς κιόλας. Κι αυτό γίνεται. Ήδη η κυβέρνηση δεν επιστρέφει το φόρο που έπρεπε να επιστρέψει σ’ αυτούς που είχαν πληρώσει παραπάνω απ’ όσα έπρεπε. Και λέει αναστέλλεται. Κάνει στάση πληρωμών. Κι ο λαός δικαιούται να κάνει στάση πληρωμών. Αυτοί που είναι φτωχοί, εξαθλιωμένοι, αυτοί που απότομα έχασαν τα όποια εισοδήματα είχαν, όχι με δική τους ευθύνη.

Βεβαίως εμείς δεν περιοριζόμαστε σε μέτρα άμυνας, γιατί όλα αυτά που λέμε είναι μέτρα άμυνας. Η πολιτική μας είναι απολύτως επιθετική, έχουμε εντελώς διαφορετική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Η λαϊκή πάλη δεν θα έχει αποτελέσματα πίεσης αν δεν κατευθύνεται στην ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, διότι περί δικτατορίας μιλάμε σε ελληνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό. Αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις μας θέλουμε να τις κάνουμε υπόθεση του λαού, ζήτημα διεκδίκησης συνολικά του κινήματος και ζήτημα κοινής δράσης των εργατοϋπαλληλικών οργανώσεων με τις οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων που υποφέρουν και της φτωχής αγροτιάς. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Κανείς μοναχός του».

 

 

ΑΘΗΝΑ 20/12/2011                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login