©Mynima-Hellas.com

Παναγόπουλος:Η ΓΣΕΕ δε συζητά μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

Παναγόπουλος:Η ΓΣΕΕ δε συζητά μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Αθήνα 04.01.2012

4/1/2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ μετά τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της ΓΣΕΕ με τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

κ. ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μας τέθηκαν πάρα πολλά ζητήματα και μας παρουσιάστηκε η κρισιμότητα – όπως είπε ο Πρωθυπουργός – της κατάστασης της χώρας, που ιδιαίτερα για τους επόμενους τρεις μήνες κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Μας ζήτησε στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το κόστος της εργασίας μηδέ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εξαιρουμένης.

Είπαμε – κι αυτή είναι η καθαρή, λυτή απάντηση από τη μεριά της ΓΣΕΕ.

Τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν γιατί όπως λέει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα, ούτε μέτρα αναλογικά ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά μέτρα άνισα, άδικα και αναποτελεσματικά και ούτε περιορισμένη χρονική διάρκεια είχαν, ίσχυαν, ισχύουν και δυστυχώς θα ισχύουν.

Εμείς λέμε ότι για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το μισθό ασφαλείας του φτωχού εργάτη, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα υποχώρησης. Μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν μισθολογικά κόστη, μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν προστασία των θέσεων εργασίας, επ΄ουδενί όμως την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας.

Και επίσης θέσαμε στον Πρωθυπουργό το μεγάλο ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων. Καλά είναι τα κουρέματα στους ιδιώτες και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θεωρούμε αδιανόητο να γίνει κούρεμα στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να γίνει και ανακεφαλαιοποίηση και στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, του ιδρώτα των εργαζομένων που το κατέκλεψαν με τα δομημένα ομόλογα το κατέκλεψαν με άλλες πρακτικές και έρχεται τώρα να δώσει με το κούρεμα ένα οριστικό τέλος στην ύπαρξη των αποθεματικών των ταμείων.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Και τέλος, θέσαμε το ζήτημα των πολιτικών απασχόλησης και της προστασίας των ανέργων. Πολλά ακούμε αλλά αυτό που εμείς ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι οι άνεργοι υποφέρουν, ότι τα επιδόματα ανεργίας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, και κυρίως, ότι τεράστια κονδύλια που υπάρχουν για τις πολιτικές απασχόλησης λιμνάζουν πότε στο ένα και πότε στο άλλο Υπουργείο γιατί δεν αποφασίζουν οι Υπουργοί να έχουν μια ενιαία πολιτική και αρκούνται σε μια πολιτική ρουσφετιών.

Ερώτηση δημοσιογράφου : Ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα δεδομένα αυτά, ενόψει και της οριακής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα;

Θέλω Να γίνω σαφής. Με τον Πρωθυπουργό άνοιξε μια συζήτηση όχι διαπραγμάτευση, όχι διάλογος. Κι είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ότι εγώ δεν σας ζητώ να πάρετε αυτά τα μέτρα, σας λέω τι λένε οι δανειστές, εσείς θα τα συζητήσετε με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Και η απάντηση, η δημόσια που δίνω, την είπα και στον πρωθυπουργό, είναι ότι εμείς συζητούμε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έχουμε υπογράψει Εθνική Σύμβαση, τους καλούμε να τηρήσουν την υπογραφή τους. Αν αναζητούν συναίνεση για να πάρουν πίσω την υπογραφή τους, εμείς αυτή τη συναίνεση δεν τη δίνουμε, δεν συμφωνούμε, κι ως εκ τούτου επί των ρυθμίσεων που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση – δηλαδή τον κατώτερο μισθό την ύπαρξη του 13ου και 14ου μισθού, διότι σας θυμίζω ότι το έχουμε βάλει στην ΕΓΣΣΕ το 2010,  τις ωριμάνσεις (τριετίες) επ΄αυτών εμείς δεν συζητούμε, δεν συμφωνούμε, δεν συναινούμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Όταν ο Πρωθυπουργός έθεσε ζητήματα των δανειστών, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα;

Όχι, το αντίθετο είπε, αλλά αυτά νομίζω ότι αγγίζουν τα όρια του παραπολιτικού, θα σας τα πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι πάει καλά η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το PSI, στο επόμενο 15νθήμερο θα έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί και ένας μήνας επιπλέον για την υλοποίησή της.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Βλέπετε να προχωράει νομοθετική πρωτοβουλία εάν δεν υπάρξει συμφωνία;

Δεν μας είπε τέτοιο πράγμα, παρά το ότι ερωτήθηκε και ξαναρωτήθηκε επίμονα γι΄αυτό το θέμα.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ο ΣΕΒ έβαλε ευθέως το θέμα του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων και των επιδομάτων ξεχωριστά από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Είναι αλήθεια αυτό, αλλά είπαμε εμείς ότι η ΕΓΣΣΕ είναι ένα ενιαίο σύνολο που το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να κατατμηθεί. Ως εκ τούτου οτιδήποτε εγγίζει την Εθνική Σϋμβαση – επιδόματα, πολυετίες, ωριμάνσεις δηλάδή, αυξήσεις που προβλέπονται για το 2012, εμείς δεν τα συζητάμε.

Τ ο ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση του για τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ κ.Παναγόπουλου , αναφέρει οτι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ  μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο δήλωσε ότι δε συζητά τη μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (την ίδια ώρα που βεβαίως αποδέχεται οι νέοι εργαζόμενοι να αμείβονται με 500ευρώ) λέγοντας ότι συζητά μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε και αυτός μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτερο μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά πως πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ για μια ακόμα φορά στην ίδια γραμμή. Ανοίγουν δρόμο για να τσεκουρώσουν κι’ άλλο τα μεροκάματα. Ετοιμάζουν την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την παροχή νέου κρατικούς χρήματος και νέων φοροαπαλλαγών στους καπιταλιστές.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι αν θέλουν να αντισταθούν στους καπιταλιστές και στις κυβερνήσεις τους πρέπει να ξεμπερδέψουν ταυτόχρονα από τους εργατοπατέρες, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login