©Mynima-Hellas.com

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Πάτρα, 8/2/12, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας

Την ώρα αυτή, μάλλον έχει κριθεί η πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Αυτό, αν δεν εμπλακεί ο ελληνικός λαός στις εξελίξεις και μάλιστα σύντομα.

Η πρωτοβουλία της ΕΙΝΑ να απευθυνθεί στους φορείς της λαϊκής έκφρασης και να ενημερώσει με τον πλέον σαφή τρόπο για τις συνέπειες των πολιτικών της κατοχικής συγκυβέρνησης Παπαδήμου και των προκατόχων της, έχει αυτό το σκοπό:

 

Να αναδειχθεί η ανάγκη και να μεταλαμπαδευτεί στα μέλη αυτών των φορέων που απευθυνόμαστε, στο λαό της Αχαΐας, ότι αν ΤΩΡΑ δεν ενωθούμε και δράσουμε στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της υγείας, σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν δομές ούτε καν για τις πρώτες ανάγκες σε υγειονομικό επίπεδο.

 

Για του λόγου το αληθές, και για να μη θεωρηθούμε υπερβολικοί ή τρομοκράτες, στα πλαίσια των «διαπραγματεύσεων» του Βενιζέλου με τους τοκογλύφους, από τα 4.4 δις ευρώ που ζητάν ως μέτρα, τα 2.8 δις θα τα πάρουν από την υγεία και το φάρμακο μέσα στο 2012. Αυτό σημαίνει: *Κλείσιμο δομών υγείας, κλινικών, εργαστηρίων, ακόμα και νοσοκομείων. *Πλήρης υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. *Διάλυση των δομών πρόληψης και των εξειδικευμένων κέντρων. *Εκμηδενισμό των παροχών των ταμείων.

 

Ήδη έκλεισαν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ Καρδιοθωρακοχειρουργικό Κέντρο Παίδων στη χώρα μας και ετοιμάζουν για λουκέτο το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, τις μονάδες για τα ναρκωτικά.

 

Εγκληματούν συνειδητά έναντι του ελληνικού λαού και είναι υπόλογοι του κοινού ποινικού δικαίου.

Εφαρμόζουν με φανατισμό μια υπαγορευμένη πολιτική που, όπου εφαρμόστηκε, έριξε το προσδόκιμο όριο επιβίωσης του πληθυσμού 8 και 10 χρόνια!

 

Επειδή δε θέλουμε να αρχίσουν να πεθαίνουν συμπολίτες μας γιατί δεν έχουν χρήματα για απαραίτητα φάρμακα ή δεν έχουν κοντά τους νοσοκομεία ή κέντρα υγείας ή ειδικευμένα κέντρα ή γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια για τα παιδιά μας αφού το κράτος θα αποποιηθεί ακόμα και αυτό του το καθήκον, ΧΤΥΠΟΥΜΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ!

 

Οι υγειονομικοί και οι νοσοκομειακοί γιατροί ΔΕ μπορούν από μόνοι τους να σταματήσουν τον κατήφορο της δημόσιας υγείας. Ιδίως αυτή τη στιγμή που τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού διογκώνονται καθημερινά, που οι εργαζόμενοι και οι γιατροί βλέπουν να καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια αυτών και των ασθενών τους, πήραμε απόφαση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ να καλέσουμε την κοινωνία να υπερασπιστεί με τη φυσική της παρουσία το δικαίωμα στην υγεία.

 

ΟΛΟΙ μαζί, από Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στα ταμεία των νοσοκομείων, στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων, στους χώρους της ΥΠΕ

  • να ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή υπηρεσιών
  • να αντισταθούμε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ στη διαφθορά στα νοσοκομεία που οι ίδιοι που κυβερνούν την επιβάλουν με τα ενεργούμενά τους που τρέφονται από τη δουλειά των τίμια εργαζόμενων γιατρών και υγειονομικών
  • να εμποδίσουμε την ΟΠΟΙΑ διοικητική πράξη προώθησης των απολύσεων, των περικοπών υπηρεσιών υγείας, ιδιωτικοποίησης του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ στη ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

 

ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν προσπαθούν να αποτελέσουν σύντομο οδηγό για τη νέα κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγείας που ακούει στο όνομα ΕΟΠΥΥ και να αποδείξει στην πράξη τη διάσταση από τις διακηρύξεις μέχρι την πραγματικότητα που απεργάζονται.

 

Η «ενοποίηση» των ταμείων ρίχνει τις παροχές τους προς τους ασφαλισμένους στο ελάχιστο δυνατό, είναι λογιστικού τύπου και θα μειώνονται αυτές οι παροχές με τις περαιτέρω περικοπές που θα επιβάλουν οι δανειστές-τοκογλύφοι.

 

Ο περιορισμός των μισθών –άρα και των εισφορών των εργαζομένων-, η καλπάζουσα ανεργία –με τον ίδιο τρόπο-, οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες με τη μείωση των εισφορών τους, οι νέες οικονομικές ζώνες-σκλαβοπάζαρα, η λεηλασία των αποθεματικών με το επικείμενο κούρεμα του PSI, σε λίγους μήνες θα σημάνει την κατάρρευση του «ταμείου» και την υγειονομική εξαθλίωση του κάθε ασφαλισμένου, εργαζόμενου ή συνταξιούχου.

 

Ήδη οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους!

 

Την ίδια στιγμή οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί καλούνται να στελεχώσουν το νέο ταμείο με εξευτελιστικές αμοιβές και τους χρωστούνται δεδουλευμένα ενάμιση και πλέον έτους. Ιατρεία και εργαστήρια του ΙΚΑ κλείσανε και ιδιώτες ετοιμάζονται να τα αναλάβουν με εκχώρηση.

 

Τίποτε, λοιπόν δεν είναι αθώο και επειδή το ψέμα ξεχειλίζει από τα κεντρικά ΜΜΕ των εργολάβων της τροϊκανής εξουσίας και του καλύτερού της μαθητή, του συντοπίτη Υπουργού –διάλυσης- της Υγείας και Προσωπικής Προβολής Λοβέρδου, το βοήθημα αυτό ας είναι -και αυτό- κινητήριο μέσο για την κοινωνική αφύπνιση.

Τί είναι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2011 με το νόμο 3918/2011 και ενοποιεί τους κλάδους υγείας των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ με προοπτική την καθολική κάλυψη στην κοινωνική ασφάλιση. Συνενώνονται οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας αυτών των ταμείων και εντάσσονται στο δίκτυό του οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ (εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, κέντρα υγείας).

 

Ποιοι οι πόροι του;

Ο ΕΟΠΥΥ, από 1/1/12 που λειτουργεί πλήρως, διαθέτει για το 2012 το 50% των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με αυτό που αναλογούσε στα ταμεία που το αποτελούν και αυτό μόνο αν συνεχίσουν να αποδίδουν εισφορές στα ταμεία οι εργοδότες και δεν κλείσουν οι μικρο-ελευθεροεπαγγελματίες.

Αυτό σημαίνει δραματικό περιορισμό των παροχών προς τους ασφαλισμένους και ιδίως προς αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, πχ

  • τα αναλώσιμα για κατακλίσεις, του σακχαρώδη διαβήτη, το οξυγόνο κ.α. οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να τα προπληρώνουν και να καταθέτουν την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο εισπράττουν σε κάποιες περιπτώσεις το 75% της συνολικής δαπάνης
  • τα επιδόματα παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπως αυτά με σύνδρομο Down, διακόπτονται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους του παιδιού.
  • καταργήθηκε το επίδομα τοκετού
  • 700 καθημερινά φάρμακα δεν συνταγογραφούνται στον ΕΟΠΥΥ και την δαπάνη καταβάλλει ολόκληρη ο ασθενής (αντιβηχικά, αλοιφές, παυσίπονα)

Πόσοι γιατροί υπηρετούν στο νέο οργανισμό;

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και με προκήρυξη θα προσληφθούν 5000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Στην περιοχή της Πάτρας, μέχρι το 2011 υπηρετούσαν στο ΙΚΑ 175 γιατροί, στον ΟΑΕΕ 70 γιατροί, στον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και στον ΟΓΑ  550 γιατροί (μαζί με τους εργαστηριακούς). Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 175 γιατροί του ΙΚΑ και έχουν συμβληθεί  165 ιδιώτες που δεν καλύπτουν το σύνολο των ειδικοτήτων με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.

 

Πως μπορεί να εξεταστεί από γιατρό του ΕΟΠΥΥ ένας ασφαλισμένος;

Μέσω του 184 κλείνει ραντεβού με το γιατρό που επιθυμεί ή είναι διαθέσιμος εκείνη την περίοδο. Ο κάθε γιατρός έχει πλαφόν 200 επισκέψεων το μήνα. Άρα, είναι πολύ πιθανόν να μη μπορεί να εξεταστεί ο ασθενής δωρεάν από το γιατρό του.

 

Πως γράφουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς;

Επικρατεί χάος. Ο καθένας κάνει ότι θέλει και το κράτος σιωπά.

Αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις:

  • Με ραντεβού στο γιατρό τους.
  • Οι πρώτοι 10 ασθενείς την μέρα γράφουν τα φάρμακά τους δωρεάν και οι υπόλοιποι πληρώνουν 10 ευρω.
  • Στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο, η συνταγογραφία πληρώνεται ως ιατρική πράξη.

Τι γίνεται με τις εργαστηριακές εξετάσεις;

Είναι απαραίτητο το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από το γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή του νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας. Χωρίς αυτό, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με το 100% της δαπάνης. Αν εξεταστεί σε εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) ή του ΕΣΥ δεν πληρώνει συμμετοχή. Αν εξεταστεί σε ιδιωτικό εργαστήριο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνεται με το 15% της δαπάνης.

 

 

Που υπάρχουν ιατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ;

Ιατρεία: Στο ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου, στην Γούναρη, στην Γερμανού, στα Ζαρουχλέικα

Εργαστήρια: Στο ΙΚΑ Κορίνθου και Αγίου Αλεξίου μόνο.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το πέρας του 2011 είχαν κλείσει τα ιατρεία του ΙΚΑ Παραλίας, Βραχνεΐκων, Αγίας Φωτεινής  και τα εργαστήρια της Άνω Πόλης και Ζαρουχλεΐκων με αποτέλεσμα την εκτίναξη των αναμονών είτε για εξέταση, είτε για εργαστηριακό έλεγχο. Μειώθηκαν δραματικά  οι κατ’ οίκον εξετάσεις των ασθενών του ΙΚΑ λόγω έλλειψης γιατρών.

Από την έλλειψη γιατρών και εργαστηρίων έχουν επανεμφανιστεί οι εικόνες ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και οι ουρές τους από τα ξημερώματα έξω από τα ιδιωτικά ιατρεία όσων ιατρών υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ.

 

Μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας του ΕΣΥ;

Για τακτική εξέταση, μέχρι το 2011, τα νοσοκομεία δέχονταν δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και του ΟΓΑ. Τώρα δέχονται όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς και των ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ και λοιπών ταμείων.

Η προσφυγή των ασθενών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας, με την έλλειψη γιατρών και προσωπικού που παρατηρείται στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια και στον ΕΟΠΥΥ, έχει οδηγήσει σε πολύμηνες αναμονές, ιδίως για τη διενέργεια απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων οι οποίες γίνονται δωρεάν. Αυτές οι αναμονές και η γραφειοκρατία που προκύπτει από την πρόσβαση στην ηλεκτρονική παραπεπτικογραφία και συνταγογραφία έχουν οδηγήσει είτε στην άμεση πληρωμή από τους ασθενείς στα ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία είτε στη μη διενέργεια αυτών των εξετάσεων λόγω κόστους και αναμονής.

 

Ποιοι πληρώνουν στα νοσοκομεία για εξέταση;

Όλοι, εκτός από τους χρονίως πάσχοντες που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο και τα επείγοντα περιστατικά.

Την τελευταία διετία, στους ανασφάλιστους, εκτός από το 1.000.000 ανέργων, πρέπει να προστεθούν και οι ανυπολόγιστοι προς το παρόν ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτοί, πέραν του ότι πληρώνουν για εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις στο 100%, αν χρειαστεί να νοσηλευτούν, η δαπάνη τους χρεώνεται εξ ολοκλήρου και αν δεν την αποπληρώσουν το κόστος βεβαιώνεται στην εφορία, με τις γνωστές συνέπειες.

Αν νοσηλευτεί κάποιος, πως καλύπτεται η δαπάνη;

Με το σύστημα του κρατικού τιμολογίου, η όποια δαπάνη νοσηλείας καλύπτονταν στο 100% από όλα τα ταμεία. Με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) που ισχύουν από 1/11/11 και έχουν ανασταλεί τον τελευταίο μήνα, η δαπάνη διογκώθηκε στο τριπλάσιο ανά αιτία εισαγωγής μόνο από την εφαρμογή τους. Αν για κάποιο λόγο υπάρξει υπέρβαση της προβλεπόμενης από τα ΚΕΝ διάρκειας νοσηλείας για την όποια πάθηση, η επιβάρυνση μεταφέρεται στον ασθενή.

Ας τονιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ παρά το ότι έχει συμβληθεί με το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών νοσοκομείων και εργαστηρίων, εκκρεμεί η σύμβασή του με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες που κάνουν τα νοσοκομεία λόγω της εξυπηρέτησης των εργαστηριακών εξετάσεων των ασθενών του ΕΟΠΥΥ δεν είναι εισπράξιμες έως τώρα από τα νοσοκομεία και αυτά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς έσοδα από τα ταμεία

Κατά τη σύσκεψη-εκδήλωση που είχε καλέσει η ΕΙΝΑ, στις 8/2 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, παραβρέθηκαν οι εξής φορείς:

 

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, Σύλλογος Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων, Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Σωματείο Εργαζομένων ΑΒΕΞ, Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πάτρας, ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Ελλάδας, Σωματείο ΕΒΟ Αιγίου, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πάτρας, Σωματείο ΔΕΥΑΠ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δ. Πατρέων, Σύλλογος Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ, μέλη σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία Ρίου και Αιγίου και εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού, μέλη φοιτητικών συλλόγων, συνταξιούχοι, πολίτες και μέλη Λαϊκών Συνελεύσεων Γειτονιών της Πάτρας.

 

Κατά την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε έγινε κατανοητό πως η υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της κατοχικής κυβέρνησης Παπαδήμου και των διεθνών τοκογλύφων που την ελέγχουν μέσω της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε σα λαός και σαν χώρα, μας επιβάλλει τον άμεσο ξεσηκωμό και τον αγώνα για την υπεράσπιση της επιβίωσης του Λαού μας.

 

Οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάδειξη της επικίνδυνης για τη χώρα κατάστασης της Δημόσιας Υγείας και δήλωσαν διαθεσιμότητα στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑ και της ΟΕΝΓΕ που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα:

 

τη Δευτέρα 13/2 και Τρίτη 14/2, αποκλεισμός των εισπρακτικών μηχανισμών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής μας και την Τετάρτη 15/2, σε συνεργασία με τους Υπαλλήλους ΟΤΑ που κινητοποιούνται για το ζήτημα της Υγείας πανελλαδικά, κατάληψη της 6ης ΥΠΕ.

 

Ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που ξεκινούν και αυτοί από 13/2, θα υπάρξει συντονισμός στην υπεράσπιση και της δημόσιας παιδείας που πλήττεται με τον ίδιο βάναυσο τρόπο.

 

Από σήμερα, 9/2, ξεκινούν κινητοποιήσεις που θα είναι καθημερινές και συντονισμένες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο με στόχο τη μη ψήφιση του νέου μνημονίου που μας γυρνάει σαν κοινωνία στις αρχές του 20ου αιώνα και καταρρακώνει την ανεξαρτησία της χώρας μας, μετατρέποντάς τη σε μπανανία.

 

Την Παρασκευή 10/2 το πρωί θα ενισχυθεί η κινητοποίηση των υπαλλήλων ΟΤΑ μπροστά από το Δημαρχείο και το απόγευμα, αναλόγως των εξελίξεων, προσανατολιζόμαστε το απόγευμα στις 6μμ στο κάλεσμα σε συλλαλητήριο, όπως και το Σάββατο 11/2. Τη μέρα κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή, θα υπάρξει πρόσκληση για παλλαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

 

Ο Αγώνας για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας ξεκινάει.

Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να βγούμε νικητές.

Παλλαϊκός Μαζικός Πολιτικός Αγώνας μέχρι να φύγουν μνημόνια, κυβέρνηση, τρόικα.

Ο Πρόεδρος 

 

 

Γιαννάκενας Κων/νος

 

Ο Γραμματέας 

 

 

Γιακουμής Τάσος

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login