Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Συνέντευξη Λουκά Παπαδήμου και Υπουργού Οικονομικών,για συμφωνία Eurogroup

Συνέντευξη Λουκά Παπαδήμου και Υπουργού Οικονομικών,για συμφωνία Eurogroup
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2012

Π. ΚΑΨΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Μετά από μια δύσκολη βραδιά ολοκληρώθηκε η συμφωνία.

Ο κ. Πρωθυπουργός έχει το λόγο.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Καλημέρα. Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση του EUROGROUP και μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία για το PSI, ελήφθηκαν σήμερα αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Το Eurogroup ενέκρινε ομόφωνα το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος και επίσης συμφωνήθηκαν οι βασικοί όροι, τα κύρια στοιχεία του PSI, δηλαδή της προσφοράς που θα γίνει για την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα προωθήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου το EFSF να χρηματοδοτήσει, πρώτον τη δική του συμβολή στο PSI, τη συμβολή του επίσημου τομέα στο PSI καθώς και την ανακεφαλαίωση των ελληνικών Τραπεζών.

Με τις σημερινές συμφωνίες γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τελική συμφωνία για το PSI καθώς και η συμβολή των θεσμικών εταίρων μας, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 120,5% έως το 2020.

Δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Με τις σημερινές αποφάσεις, μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε σε συνθήκες σταθερότητος, να περιοριστεί η αβεβαιότητα η οποία έχει επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, και να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας και παράλληλα να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την ανάκαμψή της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βεβαίως, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, πρώτα στο άμεσο μέλλον προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, που αναμένεται στις αρχές του Μαρτίου και βεβαίως να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις, όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος.

Αλλά, όπως είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω και πρόσφατα ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστικά τα οποία θα συντελέσουν με καθοριστικό τρόπο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας και της διαμόρφωσης συνθηκών που θα στηρίξουν την ανάκαμψή της και την ανάπτυξή της με σταθερούς και υψηλούς ρυθμούς.

Θα σταματήσω εδώ. Θα ήθελα να δώσω το λόγο στον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλο να συμπληρώσει. Αν είναι δυνατό, ν’ αναφέρεις και για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μηνός, για να ξεκινήσει το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα κι από μένα. Οκτώ ολόκληρους μήνες που βρίσκομαι στη δύσκολη θέση του Υπουργού Οικονομικών, δίνουμε έναν αγώνα με τον Πρωθυπουργό, τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Πίσω από τη σημερινή απόφαση, δεν κρύβεται μόνο η προσπάθεια και η δουλειά της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κρύβονται οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Όταν λέω ολόκληρου του ελληνικού λαού το εννοώ. Αναφέρομαι και σε αυτούς που πιστεύουν στο πρόγραμμα ή που θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι μοναδική, αναπόφευκτη, αναφέρομαι όμως και σ’ αυτούς που διαφωνούν, σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη λύση, γιατί αγωνιζόμαστε για όλο τον ελληνικό λαό, για τη σωτηρία της πατρίδας.

Αρκεί να σκεφτεί ο καθένας απ’ όσους μας ακούν και μας βλέπουν τι θα συνέβαινε εάν σήμερα, για την ακρίβεια χθες όλη την ημέρα και σήμερα, μέχρι τώρα το πρωί, δεν φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά είχαμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Πού θα βρισκόταν η Ελλάδα, πού θα ήμασταν από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.

Ευτυχώς φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευθήκαμε σε πολλά επίπεδα. Τις προηγούμενες 15 ώρες διεξήχθη μια πυκνή πολλαπλή διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, στο εσωτερικό του Eurogroup, μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εταίρους, την Τρόικα, για να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα και μια διαπραγμάτευση πολύ έντονη με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, των πιστωτών μας, προκειμένου να βελτιωθούν, προς όφελος της Ελλάδας πάντα, βασικές παράμετροι του PSI, του τρόπου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Φτάσαμε έτσι σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει όταν ξεκινούσαμε να έρθουμε από την Ελλάδα εδώ. Γιατί η διαγραφή του δημοσίου χρέους που πετυχαίνεται σήμερα, το βάρος που βγαίνει πάνω από την πλάτη του ελληνικού λαού, είναι κατά ένα ποσοστό 3,5% μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε αρχικά υπολογίσει.

Το βάρος που αφαιρείται ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια, ξεπερνά τις 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος από τον ελληνικό λαό, από τις επόμενες γενιές, μειώνοντας το δημόσιο χρέος.

Αυτή είναι η τομή που συμβαίνει σήμερα, γιατί τώρα μπορούμε πραγματικά να στραφούμε στους βασικούς μας στόχους, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με το έλλειμμα, η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος έστω από το 2013.

Τώρα μπορούμε να σταματήσουμε να προσθέτουμε χρέος στο χρέος και να αρχίσουμε να αφαιρούμε χρέος από το χρέος, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα στόχο που επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο σήμερα, δηλαδή σε ένα χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που θα μας επιτρέψει σταδιακά να μπούμε σε μία φυσιολογική τροχιά και να επανέλθουμε στη δημοσιονομική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Όσοι πιστεύουν στην υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, όσοι αγωνίζονται για την τιμή του έθνους, πρέπει να ξέρουν ότι αυτό έχει πολύ πρακτικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο και αυτό πετυχαίνουμε με τη σημερινή συμφωνία εφόσον την τηρήσουμε και εφόσον κάνουμε και όλα τα άλλα που συνδέονται με τη συμφωνία αυτή. Γιατί αυτό που πάντα τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι αν θέλουμε και αν μπορούμε. Και πρέπει να δώσουμε όχι μια τυπική, αλλά μια ουσιαστική απάντηση, πως θέλουμε και μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να γίνει η χώρα μας, η πατρίδα μας ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη, όχι τυπικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, να ξανακερδίσει αυτό που έχασε και να πάει ακόμη πιο μπροστά, εκεί που αξίζει, κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας όχι ένα μνημόνιο ή ένα πρόγραμμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και προοπτικής.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η εφαρμογή του προγράμματος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η κινητοποίηση όλων των εθνικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ακόμη και των δυνάμεων που δεν πιστεύουν στο πρόγραμμα ή αντιτίθενται σ’ αυτό χωρίς να έχουν να προτείνουν μια άλλη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Γιατί αν σκεφτούμε λιγάκι θα καταλάβουμε ότι αυτή είναι η μόνη εθνική στρατηγική που έχει προταθεί και που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που αλλάζει σήμερα είναι το επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας και βεβαιότητας, γιατί αυτό είναι που μας ταλαιπωρεί, μας ταλανίζει και μας καθηλώνει. Αυτό μεγεθύνει την ύφεση, η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, μια ψυχολογία η οποία νομίζω ότι λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αντιοικονομικά, ενώ εάν ανακτήσουμε λίγο από τον ενθουσιασμό και τη θέλησή μας μπορούμε να κερδίσουμε ένα μέρος τουλάχιστον από αυτό που έχουμε χάσει.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, έχουμε μπροστά μας ελάχιστες ημέρες, μέχρι το τέλος του μηνός, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και σ’ αυτές τις λίγες ημέρες πρέπει να κάνουμε πάμπολλα πράγματα, γιατί πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Σαββάτου, προχθές, κατατέθηκε σήμερα ως κατεπείγον ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει κατά βάση θέματα των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σημαντικό αν θέλετε τμήμα του στραμμένο προς τις προαπαιτούμενες ενέργειες στο χώρο της υγείας και στο χώρο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα το αντικείμενο είναι η αναδιάρθρωση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το βασικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ως κατεπείγον για την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και όπως περιμένουν οι εταίροι μας να τις δουν πριν τις 29 του μηνός.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, μέτρα σχετικά με τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012 ώστε να βαδίζουμε επί τη βάσει ενός πραγματικά ισχύοντος προϋπολογισμού.

Θα περιλαμβάνει επίσης άλλες ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για να πετύχουμε το στόχο της ανάκτησης της αξιοπιστίας. Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο ξεκινάει ήδη από αύριο το πρωί μετά τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Άρα αυτό που περιμέναμε επί μήνες μετά την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου τώρα γίνεται πραγματικότητα. Από αύριο το πρωί ξεκινάει αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ουσιαστικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και πλήρως και κατά το τυπικό της περιεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Είμαστε από κάθε άποψη έτοιμοι χάρη στη δουλειά που έχει κάνει το επιτελείο μας και χάρη στους Συμβούλους μας, τους διεθνείς Συμβούλους οι οποίοι μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να φτάσουμε σε αυτό το ποθητό αποτέλεσμα.

Και θέλω να μνημονεύσω οπωσδήποτε εδώ το όνομα του Καθηγητή Γιώργου Ζανιά του αντιπροσώπου μου στο Euro Working Group, το όνομα του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ του κ. Πέτρου Χριστοδούλου που χειρίζεται τα θέματα του PSI, καθώς και το όνομα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών του κ. Πλασκοβίτη που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των προαπαιτούμενων ενεργειών.

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mynima Hellas News *