©Mynima-Hellas.com

ΟΤΟΕ:Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΟΤΟΕ:Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το μήνυμα των συνδικάτων από την Ελλάδα στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής (συνάντηση των κοινωνικών εταίρων της Ευρώπης) που έγινε χθες, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, μετέφερε ο Γεν. Γραμματέας της UNI EUROPA, Oliver Roething.

Η συνάντηση του Γεν. Γραμματέα της Uni Europa με τα συνδικάτα ΟΤΟΕ, ΠΟΣΤ, ΠΟΣΠ ΕΡΤ, ΟΙΥΕ, ΟΑΣΕ που έγινε στα γραφεία της ΟΤΟΕ στις 29/2/2012, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Αντίστασης και Δράσης των συνδικάτων της Ευρώπης, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί η κραυγή αγωνίας και απόγνωσης της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζόμενων προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, η οποία καθορίζει τις πολιτικές που απαιτεί στη συνέχεια να εφαρμόσουν οι επιμέρους πολιτικές ηγεσίες των χωρών, με προτεραιότητα εφαρμογής αυτών των πολιτικών στο «πειραματόζωο Ελλάδα».

Στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Κοινωνικών Εταίρων της Ευρώπης, συμμετείχαν:

• Οι κοινωνικοί εταίροι: ETUC (Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία), BUSINESS EUROPE (εργοδότες του ιδιωτικού τομέα), UEAPME (μικρές επιχειρήσεις), CEEP (εργοδότες του ιδιωτικού τομέα), UEAPME (μικρές επιχειρήσεις), CEEP (εργοδότες του δημοσίου τομεά),

• Οι Αρχηγοί των κυβερνήσεων και οι Υπουργοί Απασχόλησης των σημερινών και των δύο επόμενων Προεδριών της ΕΕ (Δανία – Κύπρος – Ιρλανδία)

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ο Πρόεδρος Jose Manuel Barroso)

• Η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (o Πρόεδρος Herman Van Rompuy)

• Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (Laszlo Andor)

Στη συνάντηση αυτή το μήνυμα των συνδικάτων της Ελλάδας μετέφερε στην ομιλία του ο Γεν. Γραμματέας της Uni Europa, O. Roething, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Χαιρετίζουμε τη δέσμευσή σας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο στο οποίο αναφέρεστε, αλλά αυτό δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Το Μοντέλο αυτό είναι ο πυρήνας της Ευρώπης, είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε αυτούς τους καιρούς της παγκοσμιοποίησης.

Χθες, ήμουν στην Αθήνα. Το αίσθημα των Ελλήνων εργαζομένων είναι ότι έχουν μείνει μόνοι, έχουν γίνει τα θύματα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα χωρίς προοπτική για το μέλλον. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο για τη χώρα και για την κοινωνία!

 

Το μεγάλο ερώτημα για τα συνδικάτα είναι αν η Ελλάδα αποτελεί το πειραματόζωο για το νέο μελλοντικό ευρωπαϊκό μοντέλο που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν.

 

Επιτρέψτε μου να αναφέρω τρεις πτυχές:

 

1. Τα ελληνικά συνδικάτα πληροφορούνται από την Κυβέρνησή τους και την Τρόικα ότι η Βουλγαρία είναι το επίπεδο των κοινωνικών και μισθολογικών προτύπων που θα πρέπει να αποδεχθούν και να αναπτύξουν. Που πήγε η ευρωπαϊκή αρχή για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας; Το μέτρο της Ευρώπης σήμερα για κοινωνική πρόοδο των λαών της είναι η Ινδία;

 

2. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι ότι το μεσαίο τμήμα της κοινωνίας συρρικνώνεται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι, ενώ κάποιοι γίνονται προκλητικά πλουσιότεροι. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί καταστρέφει τον ίδιο τον ιστό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που θέλουμε.

 

Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, και ειδικότερα ανάπτυξη που θα είναι σε όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών σε όλες τις χώρες. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

 

3. Με σκοπό την εφαρμογή των απαιτήσεων της Τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση διαλύει νομοθετικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σκόπιμα και μεθοδευμένα αποδυναμώνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις, αντί να ενισχύονται, να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις τους και να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Δεν θα δεχτούμε στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να οδηγούνται σε αποκλεισμό και οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται να πληρώνουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται.

 

Χρειαζόμαστε:

 

1. Ένα Σχέδιο Μάρσαλ με στόχο την ανάπτυξη

2. Να σταματήσει η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμβολαίου προσαρμογής σε προγράμματα λιτότητας

3. Να υπάρξει πραγματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε λάθος πορεία: έχει πάρει κατεύθυνση αντικοινωνική, αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή.

Έτσι, χάνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων και των πολιτών στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και αυτό πρέπει να σταματήσει ! ».________________________

Η απάντηση της ΟΤΟΕ και των άλλων συνδικάτων της χώρας μας στις πολιτικές υπονόμευσης των θεσμών της Συλλογικής αυτονομίας με στόχο την αντικατάσταση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης με το μοντέλο της απόλυτης αυθαιρεσίας των εργοδοτών και των αγορών σε βάρος των εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα είναι μόνο στα λόγια, ούτε της μίας φοράς.

Η δική μας απάντηση θα είναι διαρκής, ασυμβίβαστη αντίσταση και δράση σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους για όσο χρειαστεί.

Αυτό ας το καταλάβουν καλά η Τρόικα και η Κυβέρνηση και όσοι από τους εργοδότες επιχαίρονται για το αντικοινωνικό νομοθετικό πλαίσιο που κατασκευάζεται σε όφελος των συμφερόντων τους.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ

 

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login