©Mynima-Hellas.com

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ν.Ε. ΑΧΑΪΑΣ του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/22-3-2012

 

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ

Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, άνεργοι,

Η ξαφνική ανάκληση άδειας και η απόφαση ένταξης της Αχαϊκής Τράπεζας και άλλων δύο συνεταιριστικών τραπεζών σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την Τράπεζα της Ελλάδας γιατί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις «νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας», δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Στην καπιταλιστική κρίση επιταχύνεται η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, εντείνεται ο ανταγωνισμός για περιορισμό των απωλειών και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό η γιγάντωση των μονοπωλίων και επομένως των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Όποιες κρατικές παρεμβάσεις έγιναν και γίνονται από την συγκυβέρνηση και την Ε.Ε. ενισχύουν αυτή την τάση και διασφαλίζουν τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ με τις τέσσερις ελευθερίες που εξασφάλισε στα μονοπώλια άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στα πλαίσια των νόμων και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, προβλέπουν την προώθηση αναδιαρθρώσεων, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων μέσα από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά στη μεταφορά καταθέσεων που βρίσκονται στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, ύψους 369 εκ ευρώ και συνολικού ενεργητικού 449 εκ ευρώ(στοιχεία 2010), τα οποία καλοβλέπουν μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί πως για τις συνεταιριστικές τράπεζες δεν προβλέπεται υπαγωγή και στήριξη από το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είναι απόλυτα φανερό πως η διαδικασία εξόδου και από την τραπεζική πιάτσα θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί σε όφελος των τραπεζικών ομίλων , τα οποία περιμένουν να αποσπάσουν ολόκληρη την πίτα. Επιβεβαιώνεται από το ότι ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των καταθέσεων σε άλλες τράπεζες. Μάλιστα σύμφωνα με την Αχαϊκή τράπεζα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη τράπεζα με «επιχειρηματική παρουσία» στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η απόφαση αυτή συνδέεται ακόμα με τις συμφωνίες για το λεγόμενο κούρεμα του χρέους και του PSI, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για το ποιό τμήμα τους θα έχει τις μικρότερες απώλειες.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι την ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή την καταστροφή κεφαλαίων, την πληρώνουν η εργατική τάξη, οι ΕΒΕ και η φτωχή αγροτιά.

Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί στην καταστροφή ΕΒΕ, μικρές επιχειρήσεις. Η διαχείριση της κρίσης με την φοροεπιδρομή, τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη και τη φτωχολογιά .

Η ολοκλήρωση του χοντρού παζαριού για την κάλυψη των αναγκών των ντόπιων τραπεζικών ομίλων μετά τις απώλειες που φέρνει το κούρεμα των κρατικών ομολόγων από τη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε.,ΔΝΤ και ισχυρών διεθνών τραπεζικών ομίλων, κατέληξε στην ενίσχυση των τραπεζών που έχουν να περιμένουν από τη μοιρασιά των κεφαλαίων μέσα από τους μηχανισμούς στήριξης στο EFSF. Αυτό σημαίνει νέες εγγυήσεις για τις τράπεζες και ζεστό χρήμα 30 δις για να καλύψουν τις «νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας» .

Η περίπτωση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι ο πολυδιαφημιζόμενος «λαϊκός καπιταλισμός», που υπερθεματίζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η «αλληλέγγυα οικονομία» και ο εκδημοκρατισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τις συνεταιριστικές τράπεζες που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυταπάτες. Δεν λύνουν τις ταξικές αντιθέσεις και δεν μπορούν να φέρουν λαϊκή ευημερία με οφέλη σε μικροκαταθέτες και μικροϊδιοκτήτες. Οι νόμοι της αγοράς είναι αδυσώπητοι και οδηγούν σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και καταστροφή των μικρών.

Όποια μορφή ή μείγμα διαχείρισης και αν ακολουθήσουν οι αστικές κυβερνήσεις, η Ε.Ε. και οι καπιταλιστές, δεν μπορούν να αποφύγουν την οικονομική κρίση που είναι στο DNA του καπιταλισμού.

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Κέρδη και λαϊκές ανάγκες δε συμβιβάζονται. Όποιες κρατικές παρεμβάσεις και αν γίνουν δεν μπορούν να προστατέψουν το λαό, ούτε να προσδώσουν στις τράπεζες φιλολαϊκό ή φιλανθρωπικό ρόλο.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, άνεργοι,

Παλέψτε και απαιτείστε: Να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα χωρίς αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Να αποζημιωθούν όλοι οι μικροί μερισματούχοι στο 100% της αξίας των μετοχών που είχαν αγοράσει. Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 500.000 Ευρώ που ανήκουν σε λογαριασμό του Δήμου για τα 280 σχολεία της Πάτρας και όλων των ιδρυμάτων όπως το «Σταθακοπούλειο».

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, άνεργοι,

Καμιά εμπιστοσύνη στη Συγκυβέρνηση, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στους ντόπιους εκφραστές της αστικής τάξης, την Περιφέρεια και τη Δημοτική Αρχή. Οι παρεμβάσεις τους δεν έχουν στόχο να διασφαλίσουν τους μικροκαταθέτες, τους μικρομετόχους και τους εργαζόμενους. Τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλομετόχων θέλουν να προστατέψουν.

Καμιά εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στους τραπεζίτες, είναι θιασώτες της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής συνοχής και του ευρωμονόδρομου.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, άνεργοι,

Τώρα έχετε πικρή πείρα! Εγκαταλείψετε οριστικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και όλους αυτούς που έταζαν λαϊκή ευημερία στα πλαίσια του καπιταλισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Έχουν συμβάλει για να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση.

Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιός κλείνει τις επιχειρήσεις και απολύει τους εργαζόμενους. Απομονώστε τη ΝΔ που ξεδιάντροπα κατηγορεί το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα ότι δήθεν κλείνουν τις επιχειρήσεις και έχουν «ενοχοποιήσει» την επιχειρηματικότητα Αποδυναμώστε τις δυνάμεις που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την Ε.Ε.

Συστρατευτείτε με το ΚΚΕ. Ενώστε τη φωνή σας με τους κομμουνιστές στην οργάνωση της πάλης και με την ψήφο στις επικείμενες εκλογές. Μαζί με το ΚΚΕ στο δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας για την Εργατική-Λαϊκή Εξουσία, μονομερή διαγραφή του χρέους, Αποδέσμευση από την Ε.Ε., κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

ΠΑΤΡΑ, 22/3/2012

 

πηγη:δελτίο τύπου της νομαρχιακής επιτροπής Αχαϊας του ΚΚΕ

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login