©Mynima-Hellas.com

ΚΚΕ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΚΚΕ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Ν.Ε. Αχαΐας του ΚΚΕ

Σας δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις που έδωσε η Ν.Ε. Αχαΐας του ΚΚΕ στα ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Πάτρας σε όλα τα κόμματα αναφορικά με το Μεταναστευτικό Πρόβλημα. Σας επισυνάπτουμε τα ερωτήματα που μας έθεσαν.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστούμε κατ’ αρχήν για τη δυνατότητα που μας δίνεται να εξηγήσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ και με αυτόν τον τρόπο. Σας δίνουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μας θέσατε:

1ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Για να κατανοηθεί καλύτερα το ζήτημα που θέτετε πρέπει να εξηγηθεί η συνθετότητά του. Η γενίκευση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συγκρούσεων και επεμβάσεων σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής-πολλές από αυτές βρίσκονται υπό ΝΑΤΟική κατοχή με τη συμμετοχή της χώρας μας-οδήγησαν σε απότομη έξαρση της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Αφγανιστάν, Λιβύη, Παλαιστίνη, Ιράν, Κουρδιστάν κ.α. Σε λίγο Συρία και Ιράν.

Η κατάσταση περιπλέκεται με την προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων, από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, να καταφύγουν στην Ευρώπη, αναζητώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, αφού στενάζουν από τη φτώχεια που τους έχει αναγκάσει η καταλήστευση του πλούτου των χωρών τους από τους πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Είναι ευνόητο ότι η πλειοψηφία όλων αυτών φεύγουν κρυφά, χωρίς έγγραφα, για να γλιτώσουν από τις σφαγές και τη φτώχεια. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης δουλεμπορικών κυκλωμάτων, που κερδίζουν εκατομμύρια και δε διστάζουν ακόμα και να τους πνίξουν. Στα κυκλώματα αυτά συμμετέχουν και Ελληνικά κυκλώματα που διαπλέκονται με ανθρώπους στους κρατικούς μηχανισμούς.

Είναι σαφές ότι η κατάσταση εξαθλίωσης που ζουν, γίνεται πάτημα για να γίνουν αρκετοί μετανάστες-πρόσφυγες αντικείμενα εκμετάλλευσης εγκληματικών κυκλωμάτων (Ελλήνων και αλλοδαπών), εμπόρων ναρκωτικών και άλλων. Ούτε, φυσικά, μπορούμε να αποκλείσουμε μέσα σε αυτούς να καταφεύγουν και εγκληματικά στοιχεία, τα οποία αξιοποιούνται από εγχώρια κυκλώματα. Τα συμφέροντα αυτών των κυκλωμάτων είναι πολύ μεγάλα.

Η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αξιοποιούν αυτήν την κατάσταση προς όφελος των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων. Όλη η νομοθεσία που έχουν υπογράψει, υπακούει σε ένα στόχο: την αξιοποίηση των μεταναστών σαν φθηνή εργατική δύναμη, που θα αξιοποιείται από τους καπιταλιστές, πιέζοντας ακόμα περισσότερο προς τα κάτω μεροκάματα και εργασιακά δικαιώματα.

Ένα τμήμα από αυτούς, θα τους αφήνουν στις χώρες της Ε.Ε., ένα άλλο θα το κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να τους ξαναστέλνουν πίσω. Γι’ αυτό το λόγο έχουν και θέλουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χωρίς νόμιμα δικαιώματα. Αυτούς τους στόχους υπηρετούν οι συνθήκες «Σένγκεν», «Δουβλίνο ΙΙ» κ.α..

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού και της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, της ανταγωνιστικότητας, της ΕΕ.

Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Πάτρα, είναι στην ουσία χώρα υποδοχέας, αφού είναι χώρα που γεωγραφικά αποτελεί είσοδο στην Ε.Ε. Η Πάτρα με το λιμάνι της είναι ένα από τα βασικά περάσματα. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η γειτνίασή της με την Τουρκία που παίζει το δικό της παιχνίδι στην παγκόσμια σκακιέρα και τη συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως η ιδιότητά της ως καπιταλιστικού κράτους μέλους της Ε.Ε. και μάλιστα πύλης εισόδου όπου ανθεί κάθε νομότυπη ή παράτυπη παρανομία, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες και περιοχές που βιώνουν με ένταση την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να έχουν συρρεύσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η τεράστια πλειοψηφία, σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 90%, δε θέλει να μείνει, όπως οι οικονομικοί μετανάστες της πρώτης περιόδου, ούτε μένει εδώ για τις ιδανικές συνθήκες «φιλοξενίας» όπως λένε μερικοί. Θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Είναι σαφές ότι η ένταξη της χώρας μας στην FRONTEX δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους, αφού περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μας εμπλέκει περισσότερο στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μοίρασμα και συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία.

Η Πάτρα, για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, έχει συσσωρεύσει τεράστιο πρόβλημα. Η έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων, υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, η καταστολή ως συνέπεια της εφαρμογής της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, αναγκάζει μετανάστες-πρόσφυγες να καθηλώνονται στην πόλη, σε καθεστώς παρανομίας, χωρίς δυνατότητα να διαμείνουν κάπου, με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Είναι λογικό και επόμενο να καταφεύγουν σε περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι, σε περιοχές που θα βρίσκουν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις. Επομένως, προστίθεται μια επιπλέον άθλια κατάσταση, στις ήδη άθλιες συνθήκες εγκατάλειψης λαϊκών γειτονιών που ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες. Φυσικά δε μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα προσπαθούν να έχουν στον έλεγχό τους σημεία που θα τους εξασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στο λιμάνι.

Και από την εμπειρία στην πόλη μας επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με αστυνομικές επιχειρήσεις-σκούπα, ούτε με στρατόπεδα συγκέντρωσης που προωθούν η Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος. Αν ήταν έτσι θα είχε αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και ταξικό.

 

2ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Προϋπόθεση για να προφυλαχτούν οι λαϊκές οικογένειες και οι πρόσφυγες-μετανάστες, είναι η αντιμετώπιση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και εγκληματικών συμμοριών (ελληνικών και αλλοδαπών). Ταυτόχρονα απαιτείται η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να φύγουν νόμιμα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει απειθαρχία στην Ε.Ε. και στις ευρωενωσιακές συνθήκες, προσανατολισμό στην καταπολέμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων που διαπλέκονται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και κρατικούς μηχανισμούς.

Τέτοιος προσανατολισμός δεν υπάρχει, αντίθετα ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί για να αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους και το λαό που αγωνίζονται, για την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών αναγκών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει ενεργά. Κατά συνέπεια, διατηρείται και επιδεινώνεται μια άθλια κατάσταση με θύματα πρόσφυγες-μετανάστες και τις λαϊκές οικογένειες της πόλης.

Οι κρατικοί μηχανισμοί αλληλοσυμπληρώνονται με τις συμμορίες της «Χρυσής Αυγής», προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα δήθεν λύτρωσης που θα αξιοποιηθεί αργότερα για να προστατευτούν διάφορα συμφέροντα σε βάρος του λαού.

Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι δεν προφυλάσσονται οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες από αυτήν την κατάσταση.

 

3ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Την πρώτη ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα προς όφελος του κεφαλαίου τις ευρωενωσιακές συνθήκες που τις έχουν προσαρμόσει στην ελληνική νομοθεσία. Ταυτόχρονα «πέταγαν κάτω από το χαλί» το πρόβλημα. Ευθύνες έχουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου-μεταξύ αυτών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ.-αφού συναγωνίζονται για το ποιός θα υλοποιήσει καλύτερα την επικίνδυνη ευρωενωσιακή πολιτική.

Ευθύνες έχουν οι τοπικές κρατικές αρχές-Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος. Στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, άφησαν την άθλια κατάσταση να εξελιχτεί, περιορίστηκαν μόνο σε κατασταλτικά μέτρα με επιχειρήσεις-«σκούπα» που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αντίθετα αξιοποιήθηκαν προεκλογικά για σπέκουλα.

 

4ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τιμωρηθούν και να εκδιωχθούν όλα τα δουλεμπορικά κυκλώματα και τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος. Όλοι αυτοί που βρίσκονται σε κρατικούς μηχανισμούς, συνεργάζονται μαζί τους και τους προστατεύουν.

Πολιτικά πρέπει να τιμωρηθούν και με την ψήφο τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, που στηρίζουν στην πράξη την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

 

5ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Από τις εκτιμήσεις, που αναφέραμε παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι φανερό γιατί δεν έχει τιμωρηθεί κανείς μέχρι τώρα. Ως τώρα έχουν τιμωρηθεί κάποιοι «για τα μάτια του κόσμου», που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι «τελευταίοι κρίκοι στην αλυσίδα».

 

6ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Εδώ και 15 χρόνια, το ΚΚΕ με τα εκλεγμένα στελέχη του στη Βουλή, στα δημοτικά, νομαρχιακά και τα περιφερειακά συμβούλια, παρεμβαίνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η επιλογή και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων, καθώς και των τοπικών αρχών, ήταν στην κατεύθυνση που όλοι γνωρίζετε, «πετώντας το μπαλάκι» ο ένας στον άλλον για να αποπροσανατολίσουν.

 

7ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στη βουλή, στα περιφερειακά και τοπικά συμβούλια, στα συνδικάτα και στους πολιτιστικούς συλλόγους προβάλλοντας τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση και ανακούφιση.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης του προβλήματος τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους μετανάστες, με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

— Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε., με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.

— Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης σε οποιαδήποτε περιοχή της Πάτρας. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

— Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

— Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

— Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της Ε.Ε. (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

— Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Όμως, ακόμη και η άμεση και ρεαλιστική θέση για διευκόλυνση της εξόδου τους προς τα κράτη μέλη που επιθυμούν, απαιτεί σύγκρουση με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ – που ψήφισαν και στήριξαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα ζητούν την τροποποίηση ή κατάργησή του – που προβλέπει ότι αν κάποιος πρόσφυγας έχει κάνει αίτηση ασύλου σε ένα κράτος της ΕΕ και συλληφθεί σε ένα άλλο κράτος, τότε «επιστρέφεται» στο πρώτο κράτος όπου εκκρεμεί η αίτησή του (τον βρίσκουν με τα δακτυλικά αποτυπώματα).

Απαιτεί όμως σύγκρουση και με τη Συνθήκη Σένγκεν – την οποία επίσης ψήφισαν ή ανέχτηκαν τα παραπάνω κόμματα – που είναι μία από τις πιο βασικές Συνθήκες της Ε.Ε. Η Σένγκεν προβλέπει ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς χαρτιά και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της Ε.Ε. Γι’ αυτό οι περισσότεροι μετανάστες δε θέλουν να καταγραφούν και όχι γιατί είναι όλοι εγκληματίες, όπως λέει η αστική προπαγάνδα.

Το ΚΚΕ λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ζητήματα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα προειδοποιούμε και καλούμε το λαό να παλέψει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προετοιμάζονται στη Συρία και στο Ιράν με τη συμμετοχή της χώρας μας. Να αποτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο.

Επιπλέον παλεύουμε για την υπεράσπιση του λαού από τα αντιλαϊκά μέτρα που τον εξαθλιώνουν, για να βελτιωθεί η ζωή των λαϊκών οικογενειών, να παρθούν μέτρα για αξιοποίηση χώρων και εγκαταστάσεων από ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα (π.χ. Π-Π) για να ικανοποιούνται λαϊκές ανάγκες σε κάθε γειτονιά και όχι να παραδίνονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα για να τους εκμεταλλεύονται σε βάρος του λαού.

Θα αντιπαλέψουμε κάθε οργανωμένη προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός και να υποταχτεί στα μονοπώλια αποδεχόμενος το σφαγιασμό των μισθών και των δικαιωμάτων του, στρέφοντας την οργή του στους μετανάστες εργάτες και όχι στους εκμεταλλευτές του.

 

8ο ΕΡΩΤΗΜΑ

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτες, κυρίως μέσα στους εργαζόμενους και στο λαό. Επισημαίνουμε, όμως, ότι αναφερόμαστε σε αντιμετώπιση και ανακούφιση, αφού οι αιτίες για τη μετανάστευση είναι βαθιές και έχουν διεθνή χαρακτήρα, έχουν τη ρίζα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Πραγματική λύση θα δοθεί μόνο από την Εργατική-Λαϊκή Εξουσία που προβάλει το ΚΚΕ, αφού θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα αξιοποιεί τον κοινωνικό πλούτο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα προστατεύει πραγματικά τα σύνορα προς όφελος του λαού, αφού θα είμαστε απαλλαγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνείται ή διαφωνείται με τις θέσεις του ΚΚΕ, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κριτήριο για το ΚΚΕ είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών και του λαού. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με τις θέσεις μας. Σας επισυνάπτουμε επίσης μια σειρά ανακοινώσεις και αναλύσεις, δημοσιευμένες το τελευταίο τρίμηνο στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης»-όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αναφορικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι θα δημοσιοποιήσουμε τις απαντήσεις και στον Τοπικό Τύπο.

ΠΑΤΡΑ,11/6/2012

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login