Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

—1. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου παρόλο που προεκλογικά τα κόμματα που την στηρίζουν μιλούσαν για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του. Ο κ. Στουρνάρας όμως δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει εντός σχεδιασμού, δηλαδή ποτέ, όπως δείχνει η εμπειρία από τις αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς του προγράμματος κατά το παρελθόν. Οι εκτροχιασμοί αυτοί οφείλονταν στο γεγονός ότι η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχτηκε, όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, καταστροφική και κοινωνικά και οικονομικά.

Αναφορικά με την εν λόγω ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων επισημαίνουμε δύο ζητήματα κομβικής σημασίας:

(α) η ασυνέπεια αυτή συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή, αφού η λαϊκή ετυμηγορία ήταν ξεκάθαρη. Αλλαγής της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου

(β) η συνέχιση της αποδεδειγμένα καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου θα διατηρήσει βαθειά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση, παροξύνει την ανθρωπιστική κρίση.

Πόσες αυτοκτονίες πρέπει να γίνουν, πόσοι πρέπει να μείνουν οι άστεγοι, πόσες επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν λουκέτο, πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν άνεργοι για να κατανοήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαράς ότι η πολιτική του Μνημονίου είναι καταστροφική και πρέπει να ακυρωθεί. Πώς θα πληρώσουν οι πολίτες τους υπερπολλαπλάσιους φόρους με τους μισούς μισθούς ή ακόμη και χωρίς μισθό οι άνεργοι; Πώς θα μπορέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις το φθινόπωρο δεδομένου ότι όχι μόνο έχουν καταρρεύσει αλλά και ότι η συνέχιση της ύφεσης και της ανεργίας θα τα ισοπεδώσει;

Πώς θα συνεχίσει την λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ όταν είναι καταχρεωμένος και η κυβερνητική τρόικα σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των συναφών δημόσιων δαπανών; Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντήσει ο κ. Σαμαράς και τα κόμματα που τον στηρίζουν και όχι να ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προεκλογικές αθλιότητες του τύπου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να πληρώσει για τα φάρμακα εξαιτίας της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ που στέρησε 1 δις ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου καταρρέουν μπροστά στα γεγονότα: 900 δις κατευθύνονται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (τα μισά άμεσα) ενώ τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ δημιουργούνται και παροξύνονται εξαιτίας της μνημονιακής υποχρηματοδότησής του. Να απαντήσει λοιπόν η κυβέρνηση Σαμαρά και τα κόμματα που την στηρίζουν στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

—2 Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνουμε τα εξής:

(α) στερούν πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία σε μια συγκυρία που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Δημόσιες επιχειρήσεςι σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως πχ η ενέργεια και δημόσιες υποδομές μπορούν να διευκολύνουν την αναγκαία προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αντ’ αυτού κυβέρνηση και τρόικα προτείνει να αφεθεί το ζήτημα αυτό στην αγορά παρόλο που αυτή η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική έχει αποτύχει παντού όπου εφαρμόστηκε (πχ ιδιωτικές τράπεζες)

(β) στερούν πολύτιμα δημόσια έσοδα διαρκείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων

(γ) αποτελούν εστία διαφθοράς και μήτρα σκανδάλων, για την οποία δηλώνουμε απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ατιμώρητη.

—3.Επαναφέρουμε τις δικές μας προγραμματικές προτάσεις που κινούνται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου. Προτάσεις για την άμεση υλική ανακούφιση των πιο αδύναμων. Προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της απασχόλησης, των δημόσιων αγαθών και με προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς εκμηδενισμό των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων αλλά με δημόσιες πολιτικές που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Προτάσεις για τη δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση που από την μία πλευρά θα πατάσσει τη σπατάλη εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπολοκής χάριν της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδεύσεων και από την άλλη θα αυξάνει τα δημόσια έσοδα περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και μεταθέτοντας φορολογικό βάρος από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς. Προτάσεις ριζικού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης στην κατεύθυνση όχι της συρρίκνωσης του προσωπικού της και των λειτουργιών αλλά της αποτελεσματικότητας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων στρατηγικής σημασίας όπως για παράδειγμα:

(α) ο αγροτικός τομέας όπου πρέπει να στηριχτεί παντοιοτρόπως πχ με ειδικές τράπεζες και με επιτυχημένα επιχειρηματικά πρότυπα όπως πχ αυτό της Δωδώνης η οποία δεν πρέπει να εκποιηθεί (όπως σχεδιάζεται) αλλά να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα ανάπτυξης,

(β) ο τουριστικός τομέας όπου το πρότυπο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι τα all-inclusive ξενοδοχειακά μεγαθήρια που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στις τοπικές οικονομίες αλλά μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες, διαρθρωμένες με βάση τις τοπικές οικονομικές – πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ενταγμένες σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο κατά περιφέρεια όσο και κατά συμπλέγματα κλάδων (αγροτο-διατροφικό-πολιτισμικο-τουριστικό σύμπλεγμα).

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.