©Mynima-Hellas.com

Πάτρα:ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗ

Πάτρα:ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΑΡΑ

 «Στη μέχρι σήμερα θητεία μου, 1,5 χρόνο περίπου, ως Δήμαρχος Πατρέων, δύο πράγματα με έχουν κάνει να νιώθω πολύ υπερήφανος. Η υπογραφή της παραχώρησης από τον ΟΛΠΑ του Θαλάσσιου Μετώπου της Πάτρας, και η χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την οποία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με 12,5 εκατομμύρια ευρώ η διάνοιξη της οδού Κανακάρη.

Η διάνοιξη της Κανακάρη είναι ένας από τους μεγάλους στόχους της πόλης εδώ και 30 χρόνια. Με τη διάνοιξη η Κανακάρη θα γίνει οδός εξόδου από την πόλη και θα δώσει σημαντικότατη λύση για την αποφόρτιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Πάτρας.

Η διάνοιξη της Κανακάρη θα αποτελέσει ανάσα για την επίλυση του κυκλοφοριακού της Πάτρας και θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της, καθώς η Κανακάρη θα γίνει ο βασικός οδικός άξονας εξόδου από το κέντρο της πόλης, ενώ η Κορίνθου θα αντιδρομηθεί και θα αποτελέσει το βασικό οδικό άξονα εισόδου στην πόλη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εφαρμογής των κυκλοφοριακών μελετών, εκτεταμένων πεζοδρομήσεων κλπ, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου.

 

Το έργο το οποίο προωθήθηκε με τη συνεχή παρακολούθηση και τις επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής είναι πλέον έτοιμο για δημοπράτηση.

 

Η μελέτη του έργου ανατέθηκε το 2002. Το 2005 εγκρίθηκε η προμελέτη και ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Παρότι το 2008 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου δεν ξεκίνησε και καθυστερούσε επί μια 6ετία, εξαιτίας διαφωνιών του Δήμου με τους μελετητές για την καταλληλότερη τεχνική λύση (ανοικτή ή κλειστή διατομή στο τμήμα από την οδό Νόρμαν έως την οδό Αγίας Σοφίας).

 

Ο Δήμος Πατρέων και η Τεχνική του Υπηρεσία προέκριναν την ανοικτή διατομή, για οικονομικούς, πολεοδομικούς, κυκλοφοριακούς, και περιβαλλοντικούς λόγους. Αντίθετα η μελετητική ομάδα προέκρινε την κλειστή διατομή.

 

Η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες και πέτυχε την άρση των μέχρι πρότινος διαφωνιών των μελετητών και την εκπόνηση, εντός εξαμήνου, της οριστικής μελέτης με βάση τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που εξαρχής πρότεινε την ανοικτή διατομή.

 

Υπήρξε αγαστή συνεργασία του Δήμου με την ΑΔΕΠ και προωθήθηκε τελικά η οικονομική λύση με την οποία ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου και να επιτευχθεί η χρηματοδότησή του.

Πρόκειται πραγματικά για ένα κατόρθωμα των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Πρέπει οι Πατρινοί να μάθουν τι συμβαίνει με τις μελέτες και πού ήταν το πρόβλημα με τη μελέτη για τη διάνοιξη της Κανακάρη.

Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου προτείνονταν λύση οικονομική, ενώ από την πλευρά των μελετητών μια λύση ακριβή.

Οι μελετητές αμείβονται με βάση τον προϋπολογισμό του έργου και για το λόγο αυτό προκρίνουν λύσεις που αυξάνουν τον προϋπολογισμό, ώστε αυξάνεται και η αμοιβή τους.

Υπήρχε έτσι αντίθεση των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου οι οποίοι αντιστάθηκαν στην πανάκριβη λύση. Μάλιστα όταν χρειάστηκε, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ζήτησαν και την παρέμβαση του Τμήματος Εδαφοτεχνικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το οποίο συνηγόρησε στην οικονομική λύση.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια την κυρία Αλεξοπούλου, τον κ. Σταμόπουλο και τον κ. Βανταράκη οι οποίοι αντιστάθηκαν στις πιέσεις για να προωθηθεί η ακριβή λύση, την οποία ήθελαν να επιβάλλουν και στελέχη του Δήμου.

Η απεμπλοκή έγινε όταν ανέλαβε την ευθύνη της Κανακάρη ο νέος Αντιδήμαρχος, Βασίλης Λοτσάρης. Προηγούμενα την ευθύνη την είχε η κυρία Λένα Καλεντζώτη, η οποία πίεζε το Δήμαρχο να προβεί σε αλλαγή του επιβλέποντος και όσων αντιστέκονταν στην επιλογή της ακριβής λύσης.

Ο κ. Λοτσάρης προώθησε τη διαδικασία έκπτωσης των μελετητών, και προχώρησε η οικονομική λύση με την οποία ο συντελεστής ασφαλείας δεν είναι οριακός, αλλά αρκετά υψηλός.

Έτσι αρχίσαμε την προσπάθεια, με προγραμματική σύμβαση Δήμου – ΑΔΕΠ, για να προωθηθεί το έργο που θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Θυμίζω ότι η Περιφέρεια είχε κατανείμει, για τις αστικές αναπλάσεις, στην Πάτρα ποσό το οποίο έφερνε την αχαϊκή πρωτεύουσα να είναι τελευταία σε ποσοστό χρηματοδότησης από όλες τις άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, και τότε είχαμε αντιδράσει δημόσια γι’ αυτή την άνιση μεταχείριση.

Θέλω τώρα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, τον κ. Κατσιφάρα, γιατί με την υπογραφή ένταξης του έργου της Κανακάρη στο ΕΣΠΑ, επανέφερε την Πάτρα στο ποσοστό χρηματοδοτήσεων που της αξίζει. Η αναγνώριση της αδικίας και η αποκατάστασή της είναι δείγμα ανδρός που παραδέχεται τα λάθη του.

Το έργο της διάνοιξης της Κανακάρη, σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα είναι έτοιμο να δώσει λύση στην Πάτρα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΑΔΕΠ, τον κ. Κότσαλη γιατί με πολύ μεγάλη προσπάθεια συντόνισε τα στελέχη του Δήμου για να γίνει έγκαιρα ο φάκελος που έπεισε και επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου.

Αναφορικά με την ακριβή μελέτη, η οποία προέβλεπε κλειστή διατομή, την οποία απορρίψαμε, οφείλω να πω ότι υπέρ της ασκήθηκε πίεση και από το Υπουργείο. Όμως σε αυτές τις πιέσεις δεν καμφθήκαμε, όπως δεν καμφθήκαμε και από τις πιέσεις της πρώην υπουργού κυρίας Τζάκρη για τη μελέτη του εργοστασίου απορριμμάτων με την οποία οι Πατρινοί θα αναγκάζονταν να πληρώσουν 200 εκ. ευρώ επιπλέον για το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, βάσει εκείνης της μελέτης.

Τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ψηφιστεί τροποποίηση του προϋπολογισμού, να εντάξουμε τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ και να προχωρήσουμε, στο τέλος του έτους να κάνουμε τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και αυτό να αρχίσει να κατασκευάζεται.

 

BIOΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας είναι το ανώτατο βουλευόμενο όργανο πόλης και είναι αυτονόητο στις δημοκρατίες να μπορούν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να διαλέγονται, να ενημερώνονται να επιχειρηματολογούν, να αποφασίζουν ανεπηρέαστοι και να λένε την άποψή τους χωρίς να κινδυνεύουν να προπηλακιστούν.

Δυστυχώς χθες γίναμε μάρτυρες σκηνών που έχουμε ξαναζήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου με ύβρεις εναντίον συμβούλων, φωνές και εντάσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά επιτρέπουν την δημοκρατική και ανεπηρέαστη λειτουργία του οργάνου.

Χθες μια ομάδα πολιτών θέλησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως το αίτημά τους για μη επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι κάτοικοι έχουν ένα πρόβλημα και θέλουν να μεταφέρουν στο Σώμα την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους και σέβομαι απόλυτα αυτή την αγωνία τους όπως και το ότι ήρθαν στο Σώμα να καταθέσουν το αίτημά τους.

Όμως δεν είναι δυνατόν αυτή η αγωνία τους να εκτρέπεται σε προπηλακισμούς και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους. Δυστυχώς μερίδα της αντιπολίτευσης, η οποία στηρίζεται στη δημοκρατική εκτροπή που έχει προκύψει καθώς άλλους ψήφισε ο λαός και άλλοι έχουν την πλειοψηφία, εκμεταλλεύεται την αγωνία των κατοίκων και σε κάποιες περιπτώσεις ενθαρρύνει τις ακραίες συμπεριφορές για να επιτευχθεί ο στόχος που έχω κατ΄ επανάληψη πει: Για να θαφτεί το Συμβούλιο, να θαφτεί η πόλη, για να θαφτεί ο Δημαράς. Τα ίδια ζήσαμε, και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ΣΜΑ, όταν με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης αντί για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, είχαμε προπηλακισμούς συμβούλων οι οποίοι τοποθετούνταν υπό την απειλή του «να πέσει ξύλο».

Αυτό είναι κατάντια και ευτελισμός του Σώματος και δεν θα το επιτρέψουμε. Από εδώ και στο εξής θα μπει τέλος σε τέτοιες καταστάσεις.

Επί της ουσίας για το θέμα της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού εξηγώ:

Η Δημοτική Αρχή και ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Κοντοές, είχαμε καταφέρει από το καλοκαίρι του 2011 να εξασφαλίσουμε 29 εκ. ευρώ για το έργο αποχέτευσης στο Ρίο και τον Άγιο Βασίλειο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον βόθροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Τον Γενάρη του 2012 εξασφαλίστηκαν άλλα 24 εκατομμύρια ευρώ για το αποχετευτικό δίκτυο των περιοχών Οβρυά- Δεμένικα- Βραχνέικα- Μιντιλόγλι- Ροϊτικα- Καστελόκαμπος. Μιλάμε για ένα έργο 53 εκ, ευρώ.

Για να μπορούν όλες αυτές οι περιοχές να έχουν δίκτυο αποχέτευσης χρειάζεται η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.

Και αυτό το θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνο τους κατοίκους μιας περιοχής που διαμαρτύρονταν, αλλά τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής της Πάτρας που ωφελούνται, ήθελαν να το συζητήσουμε προ ημερησίας διατάξεως, και υπό το κράτος των φωνασκιών και των προπηλακισμών. Ε, λυπάμαι, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Ξέρετε τι είναι σήμερα 53 εκ. ευρώ προς όφελος των πολιτών; Δεν μπορώ να παίξω. Δεν θα τα χάσουμε για το χατίρι κανενός που βάζει το συμφέρον του πάνω από την Πάτρα.

Εγώ δεν είμαι Δήμαρχος μόνο των κατοίκων που βρίσκονται κοντά στον Βιολογικό. Είμαι και Δήμαρχος των κατοίκων της Οβρυάς, των Δεμενίκων, των Βραχνείκων, του Μιντιλογλίου, των Ροϊτίκων και του Καστελοκάμπου.

Δεν βάζω όπως βάζουν κάποιοι πάνω απ΄ όλα την μικροπολιτική ή το στενό κομματικό συμφέρον που έφερε την κοινωνία εδώ που την έφερε, αλλά το συμφέρον των πολιτών του Δήμου μου.

Δεν είπα να μην ακούσουμε τους πολίτες. Είπα να έρθουν στο Συμβούλιο και να τους ακούσουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν μια τέτοια συζήτηση να γίνεται στο πόδι. Τι ζήτησα; Ζήτησα να ακούσουμε τους κατοίκους αλλά να συζητήσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε να υπάρχουν οι εισηγήσεις, να υπάρχει η δυνατότητα της διεξοδικής συζήτησης, να υπάρχει η δυνατότητα του να συζητήσουμε χωρίς προπηλακισμούς, εντάσεις και φωνές, για ένα θέμα που αφορά πολλούς κατοίκους και πολλές οικογένειες που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά σε αυτή την κρίσιμη οικονομική κατάσταση για να συντηρούν βόθρους.

Δεν κατέστη δυνατόν να γίνει σεβαστό αυτό το λογικό αίτημα.

Το θέατρο του παραλόγου έχει και όρια. Ο παραλογισμός της αντιπολίτευσης έχει και όρια. Αποκαλύπτονται στους Πατρινούς.

Θυμίζω ότι ο κ. Κατσικόπουλος που έλεγε πόσο ικανός είναι ο κ. Κοντοές, ο οποίος έκανε τα πάντα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΥΑΠ όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις, στη συνέχεια οδήγησε στην αποπομπή του κ. Κοντοέ για λόγους που είχαν να κάνουν με την ενότητα της παράταξής του!!! Για να διασώσει την παράταξή του, απέπεμψε τον ικανό Κοντοέ που θα τον ψήφιζε «με τα δύο χέρια».

Και μετά, για λόγους που δεν εξήγησε στο Συμβούλιο, αλλά μάλλον πάλι με την ενότητα της παράταξής του είχαν να κάνουν, απέρριψε τον άλλο στενό συνεργάτη του, τον Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο. Όπως είπε, πιέστηκε – δεν ξέρω από πού- και το μόνο που είχε να πει, ήταν ότι εξήγησε στον ίδιο τους λόγους. Αυτή είναι η ποιότητα της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κατσικόπουλος που επελέγη από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστόπουλος που επελέγη από τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά, παίρνουν τις μικροκομματικές εντολές τους και βάζουν στο στόχαστρο την Πάτρα για να εκδικηθούν τον Δημαρά που στηρίχθηκε μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν αποτελεί προέκταση κανενός κόμματος, όπως αυτοί, αλλά προέκυψε από την ανάγκη έκφρασης της ίδιας της κοινωνίας. Ας τους κρίνουν οι Πατρινοί».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΠ

 

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα 28 δημοτικών συμβούλων που ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την ΑΔΕΠ.

Ο κ. Δημαράς είπε: «Οι απαντήσεις θα δοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κότσαλης με απόφαση, που έχει ήδη σταλεί στους ενδιαφερόμενους, καλεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, τους επικεφαλής των παρατάξεων, για να τους ενημερώσει αναλυτικά για τα πεπραγμένα της ΑΔΕΠ, παρόντος και του Δ.Σ. της ΑΔΕΠ, ενώ αύριο το μεσημέρι, συνεδριάζει το Δ.Σ. της επιχείρησης. Όταν λοιπόν ο κ. Κότσαλης, έχει ήδη καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων, και έρχεται κατόπιν το αίτημα των 28 συμβούλων, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα του αιτήματος. Μακάρι η ΑΔΕΠ να ήταν στην ίδια κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι επί της προεδρίας Κότσαλη αφού για πρώτη χρονιά, η ΑΔΕΠ δεν έχει ζημιές», τόνισε ο Δήμαρχος και κατέληξε: «Δεν θα ξεφτιλίσουμε την ΑΔΕΠ, ούτε θα μετατρέψουμε την αίθουσα, όπως κάποιοι μετέτρεψαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου χθες. Τα υπόλοιπα και με περισσότερες λεπτομέρειες θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δουν μερικοί αν τηρούμε εμείς τη διαφάνεια ή αν την τηρούν εκείνοι».

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login