©Mynima-Hellas.com

Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Δελτίο τύπου

Αθήνα, 26/7/2012

Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, στην οποία συμμετέχουν 19 Σύλλογοι ΔΕΠ εκπροσωπώντας την πλειονότητα των Συλλόγων ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας, ζήτησε και πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον κ. Καραχάλιο, Γραμματέα Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της ΝΔ, με τους εντεταλμένους για θέματα Παιδείας βουλευτές κ. Κουράκη και κα Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ, κα Χριστοφιλοπούλου και κ. Μπόλαρη του ΠΑΣΟΚ και κα Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ, με τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Μακρόπουλο, τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Μαριά και την εντεταλμένη για θέματα Παιδείας βουλευτή κα Ξουλίδου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς και με την ΓΓ του ΚΚΕ κα Παπαρήγα.

 

Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ ανέλυσε στους συνομιλητές της τους λόγους της αντίθεσής της στο Ν.4009/2011 -η φιλοσοφία του οποίου δεν μπορεί να αλλάξει με επιμέρους τροποποιήσεις- και επανέλαβε τη θέση ότι ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί γιατί: υποβαθμίζει τις σπουδές θεσμοθετώντας ταχύρρυθμα «πτυχία» ακόμα και διετούς διάρκειας με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, καταργεί τα Τμήματα ως βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα, διαλύει την έρευνα και τα γνωστικά αντικείμενα, καταργεί οριστικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου εισάγοντας με έμμεσο –αλλά σαφή- τρόπο δίδακτρα, προσδίδει επιχειρηματικό χαρακτήρα στη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου αλλοιώνοντας τον ρόλο του. Επιπλέον, ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, πολλοί από τους πιο θερμούς μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές του κάνουν πλέον λόγο για νόμο αντικειμενικά ανεφάρμοστο, που δημιουργεί μείζονα προβλήματα.

 

Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, παράλληλα, κατέθεσε την έντονη ανησυχία της για το άμεσο μέλλον των Πανεπιστημίων, τα οποία, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής, έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση το τελευταίο μεγάλο διάστημα και λειτουργούν χάρη στο αίσθημα ευθύνης των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων σε αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο τέθηκαν αναλυτικά τα κρίσιμα ζητήματα των Πανεπιστημίων που η πολιτεία όφειλε να είχε ήδη αντιμετωπίσει: α) άμεση, απρόσκοπτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, β) συνέχιση της διοίκησης των Ιδρυμάτων με εκλογή μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων σύμφωνα με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, γ) άρση της ομηρίας συναδέλφων για μονιμοποίηση/εξέλιξη, με την απαραίτητη από το Υπουργείο νομική ρύθμιση, ώστε οι εν λόγω διαδικασίες να γίνονται σε όλα τα Ιδρύματα με βάση το προηγούμενο νομικό καθεστώς, δ) άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, ε) επαρκείς πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ407/80, στ) επαρκή φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

 

Οι συνομιλητές μας, από την πλευρά της συμπολίτευσης, εκδήλωσαν θετική προδιάθεση για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ελληνικά Πανεπιστήμια ύστερα από την ψήφιση του Ν.4009/2011, αναμένουμε την έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών τους. Οι τοποθετήσεις των συνομιλητών μας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, άλλες κατά πολύ κι άλλες σχεδόν απόλυτα, συμπίπτουν με τις θέσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ.

 

Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ θεωρεί ότι ο Ν.4009/2011 μετά την de facto κατάργησή του, πρέπει, με νομοθετική ρύθμιση, να καταργηθεί και θεσμικά με νομοθετική πράξη και στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη θέσπιση κατευθυντήριων αξόνων που θα διέπουν το θεσμικό πλαίσιο του δημοκρατικού, δωρεάν, δημόσιου και υψηλού επιπέδου ελληνικού Πανεπιστημίου. Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του Ν.4009/2011, με τροπολογίες ελάσσονος σημασίας που δεν θα ακυρώνουν την διαλυτική για το δημόσιο Πανεπιστήμιο φιλοσοφία του, θα βρει και πάλι απέναντί της σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login