©Mynima-Hellas.com

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/19/7/2012/ΓΣΕΕ

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19/7/2012 συνάντηση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, τη δεύτερη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες της Συνομοσπονδίας με την ηγεσία του Υπουργείου, τέθηκε για ακόμη μια φορά από τη ΓΣΕΕ το σύνολο των αιτημάτων και διεκδικήσεων των εργαζόμενων, μετά τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Η Συνομοσπονδία έχει καταστήσει απολύτως σαφές από την πρώτη στιγμή και επανέλαβε και σήμερα στον κ. Βρούτση ότι βάση διαλόγου με τους εργοδότες αποτελεί η έγγραφη συμφωνία–επιστολή των δύο μερών της 2/2/2012 προς τον τότε Πρωθυπουργό, δυστυχώς όμως και στη νέα συνάντηση παρουσία του συνόλου των κοινωνικών φορέων δεν απαντήθηκε το βασικό και θεμελιώδες ερώτημα εάν η όποια συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να αποκαταστήσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία ανατράπηκαν μέσα από την εκθεμελίωση του εργατικού θεσμικού πλαισίου, των ΣΣΕ, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας, του ΟΜΕΔ, αλλά και της κατάργησης των ΟΕΕ και ΟΕΚ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, ενώ όσον αφορά στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσαν οι δύο οργανισμοί (ΟΕΚ, ΟΕΕ) η ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση βασικών παροχών προς τους δικαιούχους, οι οποίες θα εξετασθούν και θα καθοριστούν από ειδική επιτροπή. Ανάλογη επεξεργασία θα γίνει και για την άμεση προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει και θα πετύχει την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 2/2/2012 με τους εργοδότες, η Κυβέρνηση όμως θα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να διαπραγματευθεί και να επιβάλλει αυτή τη συμφωνία, ανεξάρτητα από τις όποιες επιταγές της Τρόικας.

Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την οικονομία σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση.

 ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Είχαμε έναν πλούσιο διάλογο με τον Υπουργό και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Οφείλω εξ αρχής να πω ότι το βασικό ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο.

Εάν καταλήξουμε, όπως έχουμε καταλήξει στο παρελθόν, είτε με τις εθνικές συμβάσεις είτε με την επιστολή που στείλαμε στον κ.Παπαδήμο για να αποκαταστήσουμε τους κατώτερους μισθούς και τη θεσμική λειτουργία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η Κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλλει στην Τρόικα και στους δανειστές;

Εμείς θα επιδιώξουμε στο διμερή διάλογο με τους εργοδότες να βρούμε αυτή την ισορροπία που απαιτείται, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τη μεριά της Κυβέρνησης ότι αυτή μπορεί να την επιβάλλει.

Για τα άλλα ζητήματα που αφορούν στην ανεργία και στην ανακούφιση των ανέργων, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, είπαμε τις προτάσεις μας είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και να εργαστούμε με συνέπεια ώστε να δοθούν λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ανέργων. Προφανώς και πρέπει να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι άνεργοι αυτό που θέλουν είναι μόνο δουλειά και δουλειά δημιουργεί μόνο η ανάπτυξη και αναπτυξιακές πολιτικές στη χώρα δεν βλέπουμε.

Μέχρι τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε πώς με προγράμματα ενεργητικών πολιτικών, με αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης επιδομάτων ανεργίας να στηρίξουμε όλο αυτόν τον κόσμο που χάνει τη δουλειά του και βεβαίως να χτυπηθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Εδώ οι κύριοι της Τρόικας αποδεικνύουν ότι είναι αποτυχημένοι. Μείωσαν σε απαράδεκτα επίπεδα τους κατώτερους μισθούς και την ίδια ώρα που οι μισθοί έχουν φτάσει να είναι απλά επιδόματα ούτε καν επιβίωσης, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία σκαρφαλώνει στα ύψη.

Για πρώτη φορά μέσα σε τέτοιες συνθήκες κατάρρευσης των αμοιβών η αδήλωτη εργασία αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση, βεβαίως εμείς με τις δυνάμεις που έχουμε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η εκτελεστική εξουσία κι απ΄αυτό θα την κρίνουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί στη συζήτηση που είχατε; Δηλαδή αυτό που ξεκίνησε σήμερα μέχρι πότε θα καταλήξει;

Απάντηση: Κοιτάξτε, η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να παρέμβει στο διάλογο που πρέπει να κάνουμε εμείς με τους εργοδότες.

Αυτό που τους θέσαμε δεν είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά η πολιτική της δέσμευση να σεβαστεί το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας εφόσον αυτή προκύψει. Και σας είπα ποια ήταν η απάντηση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η κυβέρνηση πολύ πιθανόν να σας πει ότι με το ΔΝΤ να λέει ότι οι μειώσεις μισθών δεν ήταν ικανοποιητικές όπως λέει η έκθεσή του για τη χώρα μας, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Τι θα κάνετε;

Απάντηση: Εμείς θα εξαντλήσουμε το θεσμικό ρόλο και τις εθνικές δυνατότητές μας. Εμείς υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και όπως ξέρετε, αυτές η Τρόικα τις θέτει εν αμφιβόλω, ακόμα και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Εμείς αυτό θα κάνουμε, θα κριθούμε από αυτό, αλλά η Κυβέρνηση θα κριθεί εάν δεν υπακούσει στα κελεύσματα της Τρόικα και πει ότι είμαστε μια ευνομούμενη δημοκρατική ευρωπαϊκή πολιτεία που υπάρχουν θεσμοί αντιπροσώπευσης, που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που υπάρχει Σύνταγμα, που υπάρχουν Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, κι αυτές θα τις υλοποιούμε παρά το τι θέλει ο κ. Μόρς, ο κ.Μαζούχ και ο κ.Τόμσεν.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login