VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

H Επιμήκυνση δεν αποτρέπει την Πτώχευση,

H Επιμήκυνση δεν αποτρέπει την Πτώχευση,
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Η Πτώχευση είναι πραγματικότητα.

 

Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει, οι Τράπεζές της επίσης. Η λύση βρίσκεται στην άρνηση Αποπληρωμής του Ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου, ενώ η Επιμήκυνση καθιστά την Πτώχευση πιό σίγουρη. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει από την Κρίση, αλλοιώς θα καταρρεύσει γρήγορα, μόλις η πρώτη Χώρα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό της άρνησης του γεγονότος ότι δομήθηκε με τρόπο που δεν μπορούσε ν’ αντέξει μία μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κατάρρευση, όπως εκείνη του 2008. Ιδίως οι Πλεονασματικές Χώρες εντός της Ευρωζώνης κι όχι μόνο η Γερμανία, πίστεψαν ότι ήταν δυνατόν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από την εξαφάνιση των συναλλαγματικών αυξομειώσεων με την Περιφέρεια χωρίς να δημιουργηθεί, παράλληλα, ένας ικανός Μηχανισμός Ανακύκλωσης των Πλεονασμάτων. Τώρα που αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν κι ότι ο Μηχανισμός Ανακύκλωσης των Πλεονασμάτων αποτελεί προαπαιτούμενο γιά την επιβίωση της Ευρωζώνης, δεν είναι διατεθειμένοι να τον δημιουργήσουν, προτιμώντας σε τελική ανάλυση τη διάλυσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορίζοντας που δημιουργούν οι επόμενες Βουλευτικές Εκλογές στην Ομοσπονδιακή Γερμανία αποτρέπει τη Μέρκελ από το ν’ αποδεχτεί τα ελάχιστα που απαιτεί η Διάσωση της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. Υπάρχει, ωστόσο, οδός διαφυγής γιά την Ευρώπη με 3 απλά βήματα: Πρώτον, Επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών απευθείας από τον EFSF, με παράλληλη υπαγωγή τους στην Επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία να μπορεί να τις κλείνει όταν κρίνονται μη βιώσιμες. Δεύτερον, ενοποίηση του κατά Μάαστριχτ Νόμιμου Χρέους όλων των Χωρών-Μελών της Ευρωζώνης. & Τρίτον, ένα Επενδυτικό New Deal γιά την Ευρώπη, το οποίο θα εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το οποίο θα χρηματοδοτήσουν από κοινού η ΕΤΕπ κι η ΕΚΤ μ’ εκδόσεις Ομολόγων Έργων, τα οποία θ’ αποπληρώνονται από τα έσοδα των έργων.

Οι συνέπειες της Επιμήκυνσης: Όταν το Χρέος είναι μεγαλύτερο από τα δυνητικά Έσοδα (τωρινά και μελλοντικά), τότε έχουμε πτωχεύσει. Αν μας δανείσουν κι άλλα ποσά, απλώς καθυστερείς την Πτώχευση, καθώς χρησιμοποιούνται τα δανεικά γιά ν’ αποπληρώνονται οι δόσεις των προηγούμενων Δανείων, εξασφαλίζοντας ότι όταν θα έρθει η Πτώχευση, το μπαμ θα είναι μεγαλύτερο.

Μιά Επιμήκυνση ισοδυναμεί με νέο δανεισμό: Πάμε στην Ε.Τ.Κ. και συμφωνούμε ότι θα πληρώνουμε μικρότερες δόσεις κάθε μήνα, καθώς δεν βγαίνουμε.

Η Τράπεζα προσθέτει κι άλλους Τόκους, τους οποίους θα πρέπει ν’ αποπληρώσουμε στο μέλλον. Είναι σαν να δανειστήκαμε κι άλλο ένα ποσό. Στην περίπτωση ενός ατόμου, αυτό μπορεί να βοηθήσει εφόσον προσμένει αύξηση του Εισοδήματος.

Όμως στην περίπτωση του Κράτους μία τέτοια Επιμήκυνση (ένας νέος τέτοιος Δανεισμός) δίνεται από την Τρόικα υπό τον όρο ότι θα μειώσει το Εθνικό Εισόδημα μακροπρόθεσμα (: Εσωτερική Υποτίμηση).

Άρα μιά Επιμήκυνση όχι μόνο δεν αποτρέπει την Πτώχευση, αλλά την καθιστά πιό σίγουρη. Οι Επενδυτές το γνωρίζουν αυτό κι απέχουν από κάθε σοβαρή Παραγωγική Επένδυση, μία κίνηση που φέρνει την Πτώχευση ακόμα πιό κοντά. Έτσι, αν είναι να έρθει η Πτώχευση του Δημοσίου, είναι καλύτερα να έρθει πιό νωρίς, π.χ. τον Ιανουάριο του 2013. Εμείς αυτό που καταφέραμε είναι να πτωχεύσει επισήμως το Ελληνικό Δημόσιο το Μάρτιο του 2012 και παράλληλα το Δημόσιο Χρέος να παραμείνει μη βιώσιμο. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην Οικονομική Ιστορία. Το κατάφερε όμως η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου.

Μιά οποιαδήποτε έξοδος θα σημάνει τη διάλυση της Ευρωζώνης. Η φυγή Κεφαλαίων από τις υπόλοιπες Αδύναμες Χώρες θα είναι τέτοια που δεν θ’ αντέξουν εντός της Ευρωζώνης χωρίς να καταστρατηγήσουν τη Βασική Αρχή της Ε.Ε. γιά ελεύθερη μετακίνηση Κεφαλαίων. Η Ε.Ε. θα διαλυθεί έτσι γρήγορα. Όσο γιά την άνεση του κ. Ρέσλερ, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις: είτε εκφράζει τα συμφέροντα Γερμανικών Τραπεζών που δεν βλέπουν με κακό μάτι την επιστροφή της Γερμανίας στο Μάρκο (καθώς έτσι ένα τσουνάμι Ξένων Κεφαλαίων θα ξεσπάσει προς αυτές) είτε είναι εντελώς ηλίθιος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει στενά περιθώρια ελευθερίας. Το τελευταίο χαρτί μας είναι ν’ αρνηθούμε την Αποπληρωμή του Ομολόγου της 20ής Αυγούστου που κατέχει η ΕΚΤ, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε με την Τρόικα ένα νέο Πρόγραμμα γιά την Ελλάδα, που να δίνει στη Χώρα μας έστω και μιά αμυδρή ελπίδα ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Μίιά από τις παραμέτρους της Κρίσης είναι το Τραπεζικό Σύστημα. Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι παντελώς πτωχευμένες. Κρατούν τις πόρτες ανοιχτές και τα ΑΤΜ να λειτουργούν από τη Ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ. Κανείς δεν δικαιούται να είναι ήσυχος ως προς αυτές, όταν η Ευρωζώνη κινδυνεύει, όπως σήμερα, κι η Ελλάδα φέρεται ως ο πρώτος αποδιοπομπαίος τράγος.

Υπάρχει καταγγελία του Πρακτορείου Reuters γιά κυνική προσπάθεια του Σάλλα να παραβιάσει τις Βασικές Αρχές της Επανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσιάζοντας έναν σαθρό και σκοτεινό Δανεισμό (μέσω offshore Εταιρειών της Οικογένειας Σάλλα) από μιά άλλη πτωχευμένη Τράπεζα, τη Marfin του Βγενόπουλου, ως νέα Κεφάλαια που εισέρευσαν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η καταγγελία αυτή από το έγκυρο Reuters δεν αναφέρθηκε πουθενά σε σοβαρές Εφημερίδες, ενώ ακόμα κι εκεί που σχολιάστηκε (π.χ. στην «Καθημερινή») οι τίτλοι που δόθηκαν ήταν παραπλανητικοί (π.χ. «Σύγκρουση του Σάλλα με το Reuters, λες κι αυτό ήταν το ζήτημα). Όλοι αυτοί οι καλοί Δημοσιογράφοι που κόπτονται γιά τη χρηστότητα των Δημόσιων και των Ιδιωτικών Ηθών ξαφνικά κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login