©Mynima-Hellas.com

Ηράκλειο: χωροθέτηση των ΑΠΕ απο την περιφέρεια Κρήτης

Ηράκλειο: χωροθέτηση  των ΑΠΕ απο την περιφέρεια Κρήτης
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Η Περιφέρεια Κρήτης παίρνει θέση για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ μ’ ευρείες συγκλίσεις και επιστημονική διερεύνηση

«Η Περιφέρεια Κρήτης και το Περιφερειακό Συμβούλιο μ’ ευρείες συγκλίσεις και συνεχή διάλογο πετυχαίνουν τους στρατηγικούς στόχους τους, ακόμα κι αν έχουν απέναντι τους κάποια Υπουργεία, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της και την ορθολογική ανάπτυξη του νησιού» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε μ’ ευρεία συναίνεση η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εμπορίου Κώστα Λαμπρινού, για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθούν επιστημονικά οι χωροταξικές δυνατότητες της Κρήτης για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών ισχύος.

Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης- που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση και την αποδοχή της οποίας έτυχε, επεσήμανε ότι έρχεται σαν συνέχεια μια άλλης πρόσφατης σημαντικής ομόφωνης απόφασης με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων από την αρμόδια Επιτροπή και- τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιου θα έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την εγκατάσταση και χρήση των ΑΠΕ στην Κρήτη, πριν τις 24 Νοεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο μια σημαντική και υψηλού επιπέδου ημερίδα για τις ΑΠΕ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Λαμπρινός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της εισήγησής του και τόνισε: «Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά με λελογισμένη χρήση και εγκατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να γεμίσουμε την Κρήτη με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αλλοιώνοντας το φυσικό μας τοπίο και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Η διείσδυση και ανάπτυξη πρέπει να γίνει ομαλά, χωρίς οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αλλοιώσουν με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, την βιοποικιλότητα, την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τη χλωρίδα – πανίδα και το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης. Ταυτόχρονα να συμβαδίζουν με το μοντέλο ανάπτυξης και το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών κοινωνιών».

Αφού ο κ. Λαμπρινός δέχτηκε τα θετικά σχόλια και τα συγχαρητήρια για την εισήγησή του απ’ όλους, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη σύναψη της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης, για το έργο «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΚ».

Σκοπός της σύμβασης είναι αφενός ο προσδιορισμός των κατάλληλων χώρων στην Κρήτη για την εγκατάσταση μεγάλων πάρκων ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής, (ηλιοθερμικά ισχύος, φωτοβολταϊκά συστήματα), και αφετέρου ο προσδιορισμός των κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αντλησιοταμίευση, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική μελέτη για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου (βιώσιμης) ανάπτυξης και είχε ανατεθεί από την πρώην Περιφέρεια Κρήτης.

Το αναφερόμενο ερευνητικό έργο θα συμβάλει στη δημιουργία και την ενίσχυση μιας συνολικής θεώρησης και αντίληψης για την εγκατάσταση των εν λόγω ενεργειακών μονάδων στην Κρήτη, ώστε να γίνει πιο ευχερής και ισορροπημένος ο προγραμματισμός τους από τους αρμόδιους φορείς στα πλαίσια της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και του γενικότερου αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τριάντα χιλιάδων Ευρώ (30.000,00 €), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους ΚΑΠ – Επενδύσεις της Περιφέρειας Κρήτης και αποτελεί το δεύτερο υποέργο (κωδ. 00.14.11.004.002) του έργου «Αναπτυξιακά Έργα σε Συνεργασία με Φορείς της Περιφέρειας Κρήτης» (κωδ. 00.14.11.004) και είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Δράσης έτους 2012 της Περιφέρειας Κρήτης, με προϋπολογισμό 30.000,00 € και πιστώσεις για το έτος 2012 το ποσό των 20.000,00 € και για το έτος 2013 το ποσό των 10.000,00 € .

 

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login