©Mynima-Hellas.com

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την αντεργατική δογματική εμμονή της Τρόικα

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την αντεργατική δογματική εμμονή της Τρόικα
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/29/10/2012/ ΓΣΕΕ

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ή ΣΚΟΠΙΜΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει για μία ακόμη φορά, την αντεργατική δογματική εμμονή της Τρόικα, στη κατάργηση της Εθνικής Σύμβασης, των τριετιών, του επιδόματος γάμου και ότι έχει απομείνει από το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας.

Η δε χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Στουρνάρα, ότι η Τρόικα απέρριψε το επίδομα γάμου αλλά και την επεκτασιμότητα των Σ.Σ.Ε γιατί δήθεν αυτό δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ.

Όταν είναι γνωστό ότι στη χώρα μας έχει καταργηθεί με το Ν.4024/2011 η επεκτασιμότητα και τώρα επιχειρείται η κατάργηση και της καθολικότητας ισχύος της Εθνικής Σύμβασης, μας οδηγεί να γίνουμε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευρωπαϊκή χώρα όπου θα ισχύει ένας ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους και ο οποίος θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ επιπλέον παροχή, δηλαδή 586 ευρώ μικτά (νεότερους, αρχαιότερους, παντρεμένους ή όχι).

Να υπενθυμίσουμε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο το προβλέπουν και το διασφαλίζουν πλήρως όπως εξάλλου επεσήμανε πρόσφατα και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι εργοδοτικοί και πανεπιστημιακοί μυστικοσύμβουλοι της Τρόικα ξέρουν πολύ καλά που στοχεύουν και τι ζητούν από τους ημιμαθείς ή πρόθυμους να τα δώσουν ΟΛΑ υπουργούς, γι’ αυτό και δημιουργούν αυτή την τεχνητή σύγχυση.Oπως επίσης είναι ολοφάνερο ότι η ελληνική κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα ακολουθεί πιστά τις εντολές των δανειστών και εκτελεί κάθε παράλογη απαίτησή τους αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα των μνημονίων τα οποία διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν σε χρεοκοπία την κοινωνία και την οικονομία.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί για χιλιοστή φορά να μην προχωρήσει η ψήφιση του πλέον αντεργατικού, αντικοινωνικού πακέτου των εργασιακών θεμάτων που ξεθεμελιώνει ότι έχει απομείνει σαν εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα στην Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε ανάγκης και εκβιασμού!

Με την τυχόν κατάθεση ενός τέτοιου επαίσχυντου νομοθετήματος, θα πραγματοποιηθούν άμεσα Γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σας επισυνάπτουμε τεκμηρίωση της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ με πίνακες

για το τι επικρατεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης

 

 

Άκρως επικίνδυνη η εικονική διαπραγμάτευση μεταξύ μερών που είναι σε σύγχυση.

 

Συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς το «θρίλερ διαπραγμάτευσης» μεταξύ πλευρών που διακρίνονται αφενός η μια από επικίνδυνη ημιμάθεια και υπαναχώρηση από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τα εργασιακά ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζει ζητήματα «περί όνου σκιάς», αφετέρου η άλλη από πρόθεση πλήρους κατεδάφισης των ενιαίων όρων ελάχιστης εργασιακής προστασίας μέσω των συλλογικών συμβάσεων και εξατομίκευσης των όρων εργασίας σε ατομικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση της επέκτασης των ΣΣΕ και της αρχής της εύνοιας, όπου οι εθνικοί διαπραγματευτές αγνοούσαν (;) την ισχύ των αρχών αυτών στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μήνες μετά την κατάργηση της πλήρους μετενέργειας των ΣΣΕ, όπου οι δημόσιες δηλώσεις αποδείκνυαν ότι διαπραγματεύονταν χωρίς να ξέρουν καν τι είναι, ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης «εθνικής σωτηρίας» έχει αρχίσει με τελεσίγραφα πάλι σε βάρος των εργαζομένων.

. Οι βουλευτές οφείλουν να γνωρίζουν ό,τι σκόπιμα δεν αποκαλύπτεται:

• Θεμελιώδες χαρακτηριστικό της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, ως αυτόνομου μηχανισμού θέσπισης κατωτάτων ορίων αμοιβής και εργασίας, είναι η καθολικότητα της ισχύος της, η οποία θωρακίζεται μέσω της υπογραφής της από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τις πιο αντιπροσωπευτικές εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), Το επιχείρημα ότι η δέσμευση αυτή «δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου» αποδεικνύει την άγνοια ή τη σκόπιμη αγνόηση ότι ο θεσμός αυτός προστατεύεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 26 και 131, οι οποίες έχουν κυρωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από 104 και 51 χώρες αντίστοιχα, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν δε ληφθεί υπόψη ότι καθολική ισχύ (δηλαδή και στα μη μέλη των συμβαλλόμενων μερών) έχουν και οι επιχειρησιακές ΣΣΕ, τότε ούτε ένα φύλλο συκής δεν μένει στις πραγματικές επιδιώξεις της Τρόικας (εξωχώριας και εγχώριας) για την ολική άρση της εμπιστοσύνης στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Οι βουλευτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Εθνική Γενική ΣΣΕ έχει εγγράφως στηριχθεί και από τις εργοδοτικές οργανώσεις, αποτελούσε δε (μέχρι πρόσφατα) το κύριο σημείο προβολής της Ελλάδας προς το εξωτερικό ως προς το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

• Η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ (κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών) αποτέλεσε βασική θανάσιμη βολή της Τρόικας, η οποία επέβαλε την επ’αόριστο αναστολή των σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας τον Οκτώβρη του 2011 με το άρθρο 37 του ν. 4024/2011. Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα αποτέλεσε το εργαστήρι επικίνδυνων πειραμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο μηχανισμός αυτός ισχύει στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, ενώ η ελληνική νομοθεσία ήταν συναφής με την αντίστοιχη ισχύουσα γερμανική και γαλλική νομοθεσία.

• Το επίδομα γάμου, είναι το δεύτερο και τελευταίο επίδομα που προβλέπεται στην Εθνική Γενική ΣΣΕ, με πρώτο τις τριετίες οι οποίες πάγωσαν επ’αόριστο με το δεύτερο Μνημόνιο και την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Αποτελεί συνήθη προσαύξηση της αμοιβής της εργασίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λόγω οικογενειακής κατάστασης, την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δεσμευθεί να προστατεύουν ως υποχρέωσή τους από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης κλπ).

Η Γ.Σ.Ε.Ε. θα αποστείλει σε όλους τους βουλευτές πίνακες που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω και αποκαλύπτουν τις πραγματικές επιδιώξεις της τρόικα και τις επικίνδυνες προοπτικές που διαμορφώνονται στη χώρα μας.

Ζητούμε από τους βουλευτές να υπερασπιστούν έστω και τώρα το δικαίωμα των εργαζομένων στην Ελλάδα σε αξιοπρεπή εργασία και των νέων σε ένα αξιοπρεπές μέλλον.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login