©Mynima-Hellas.com

Θεσσαλονίκη: 100 ΧΡΟΝΙΑ Ελεύθερης Μακεδονίας-Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη: 100 ΧΡΟΝΙΑ Ελεύθερης  Μακεδονίας-Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Θεσσαλονίκη 15-10-2012

 15-10-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, 15-10-2012 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Κυρίες και κύριοι,

 

σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη παρουσίαση των δράσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

 

Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί έτυχε σε εμένα η τιμή, η θητεία μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης να συμπέσει χρονικά με αυτήν τη μεγάλη εθνική επέτειο.

 

Όπως γνωρίζετε τα έτη 2012 και 2013 είναι ιδιαίτερης ιστορικής, εθνικής και συναισθηματικής σημασίας για τον Ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και την ενσωμάτωση της Κρήτης στον κεντρικό κορμό του ελληνικού κράτους.

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ελληνικό στρατιωτικό άθλο μετά το 1821.

 

Η απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1912 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1913, σηματοδοτώντας ουσιαστικά τον διπλασιασμό της εδαφικής έκτασης της Ελλάδας, αλλά και τον υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού της χώρας μας.

 

 

 

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων η έκταση της Ελλάδας ανερχόταν σε 120.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο πληθυσμός της έφθασε τα 5 εκατομμύρια.

 

Η επέτειος των 100 χρόνων, που συμπληρώνονται φέτος από το 1912 έως και το 1913, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική Πολιτεία να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές σε μια ένδοξη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

 

Μια περίοδο ανδρείας, αυτοθυσίας και αγωνιστικότητας του ελληνικού Έθνους.

 

Αναμφίβολα, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι:

-ανέδειξαν τη δύναμη της ελληνικής ψυχής και

-διδάσκουν πως, οι Έλληνες ενωμένοι, πετύχαμε ένα θαύμα.

 

Σε αυτήν τη εθνική επέτειο, το Υπουργείο μας συμμετέχει ενεργά, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Μακεδονία, ευελπιστώντας να μεταφέρουμε σε όλους τους Έλληνες τον εθνικό παλμό εκείνης της ιστορικής περιόδου.

 

Ο εορτασμός των 100 χρόνων ελεύθερης Μακεδονίας δεν είναι θέμα μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων.

 

Οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης το τριήμερο 25-26-27 Οκτωβρίου δεν είναι αναπαράσταση, ούτε θεατρικό δρώμενο, αλλά αναβίωση ιστορικών στιγμών και γεγονότων, που στιγμάτισαν εκείνη την ιστορική περίοδο.

 

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες θα έχουν μηδενικό κόστος για το Υπουργείο μας, καθώς όλα τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές.

 

Ό,τι οικονομική δυνατότητα έχουμε, επιλέξαμε να τη διαθέσουμε στις υπόλοιπες πόλεις.

 

Και εστιάζω ιδιαίτερα στις δωρεές καθώς στις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας, υπάρχουν ακόμα αγνοί πατριώτες που θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στα δρώμενα τούτης της πόλης.

 

Με την ευκαιρία θέλω να απευθύνω πρόσκληση σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Θεσσαλονίκης για την προβολή και επικοινωνιακή υποστήριξη με καταχωρήσεις και προβολή ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, των δράσεών μας, συμμετέχοντας και αυτά με το δικό τους τρόπο στον πάνδημο επετειακό χαρακτήρα των εκδηλώσεών.

Όσον αφορά τώρα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

Στις 8.30 το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και σε Μέγαρο Μουσικής, συναυλία με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Στις 6.45 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες συμβολικού χαρακτήρα και σε άλλες Μητροπόλεις, από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα.

 

Η συγκεκριμένη δράση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά και θα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, μιας και με την ανατολή της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας, θα συνοδεύεται από τους ήχους των καμπανών, τα προαιώνια σύμβολα της ορθόδοξης πίστης μας.

 

Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή, θέλουμε να στείλουμε ένα πανεθνικό μήνυμα συμμετοχής στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας.

 

Την ίδια ημέρα, μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπεγράφη η παράδοση της Θεσσαλονίκης, θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, ανοικτός στο κοινό, φιλοξενώντας την έκθεση «κειμηλίων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».

 

Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

 

Η έκθεση αυτή στάθηκε αφορμή να ψάξουμε και να βρούμε το γραφείο, πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη.

 

Σχετικά τώρα με τα εκθέματα, έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί σπάνια κειμήλια εποχής από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της χώρας και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

 

Μεταξύ αυτών θα είναι προσωπικά αντικείμενα:

-του Ελευθέριου Βενιζέλου,

-του Κωνσταντίνου του πρώτου,

-των Ναυάρχων Βότση και Κουντουριώτη,

-του Στρατηγού Καλλάρη,

-κειμήλια αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνα, αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής.

 

Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την επιμέλεια της έχει ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος.

 

Μέγας χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ οι εκθεσιακές κατασκευές, είναι προσφορά της ΔΕΘ ΑΕ.

 

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη γιορτή σημαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Είναι μια συμβολική, τιμητική πορεία. Η διοργάνωση και η εξέλιξή της στηρίχθηκε σε ιστορικές πηγές και συγκεκριμένα σε επισημάνσεις των Γιάννη Μέγα και Νικόλαου Μέρτζου.

 

Η πορεία θα ξεκινήσει από την 26ης Οκτωβρίου, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, θα διασχίσει τις οδούς:

-26ης Οκτωβρίου,

-Πλατεία Δημοκρατίας,

-Καραολή και Δημητρίου Κυπρίων Αγωνιστών (Διοικητηρίου),

-Αγίου Δημητρίου,

-Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης

-Ίωνος Δραγούμη,

-Πλατεία Ελευθερίας,

-Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως γωνία,

-Λεωφόρος Νίκης

-και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο.

 

Η παρέλαση αυτή θα πραγματοποιηθεί στα βήματα των ελευθερωτών, με τη συμμετοχή:

-ενός λόχου Ευζώνων (της Προεδρικής Φρουράς),

-λόχου της Σχολής Ευελπίδων,

-της Σχολής Δοκίμων,

-της Σχολής Ικάρων,

-της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας,

-Λόχου Ειδικών Δυνάμεων,

-μιας διμοιρίας στρατιωτών με στολές εποχής και

-μιας διμοιρίας έφιππων, επίσης με στολές εποχής.

 

Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν τέσσερις στάσεις όπου σε κάθε μια από αυτές, θα γίνεται έπαρση σημαίας σε ανάμνηση και προσομοίωση των γεγονότων της εποχής εκείνης.

 

Στόχος της δράσης αυτής είναι να αναδείξουμε τους ιστορικούς τόπους και τα γεγονότα που σηματοδότησαν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

 

Οι στάσεις αυτές είναι:

-το Διοικητήριο,

-ο Άγιος Μηνάς που ήταν η τότε Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,

-το Μουσείο Μακεδονικού αγώνα όπου στεγαζόταν το τότε Ελληνικό Προξενείο και τέλος

-ο Λευκός Πύργος σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912.

 

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η 27η Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η ημέρα της ελληνικής σημαίας.

 

Η εκδήλωση αυτή έχει ένα τελετουργικό, είναι απόλυτα συντονισμένη από τον Ελληνικό στρατό και «ντύνεται» με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη και το ιδιαίτερο της επετειακής αυτής εκδήλωσης.

 

Θέλω εδώ να τονίσω το εξής.

 

Ίσως κάποιοι σκεφτούν γιατί μια ακόμα παρέλαση,

 

Καταρχήν δεν είναι παρέλαση.

 

Είναι μια συμβολική, τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών.

 

Ούτως ή άλλως από την 26η Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, όλα αυτά τα Στρατιωτικά Σώματα έρχονται στην πόλη μας για τη μεγάλη παρέλαση.

 

Εμείς αξιοποιούμε την εδώ παραμονή τους.

 

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τις επετειακές εκδηλώσεις του Λαγκαδά, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

 

Η 27η Οκτωβρίου είναι διπλή γιορτή για την πόλη του Λαγκαδά, καθώς είναι η επίσημη ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό το 1912, αλλά και από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944.

 

Στις 8 το βράδυ, λοιπόν, το ΥΜΑΘ, τιμώντας τη διπλή ιστορική επέτειο της πόλης του Λαγκαδά, διοργανώνει στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο εκδήλωση με γνωστά και ανέκδοτα τραγούδια του Μακεδονικού και Βαλκανικού Αγώνα.

 

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση με θέμα τη δημοτική παράδοση, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τους αγώνες των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

 

Οι δράσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δεν θα περιοριστούν μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Αντίθετα, χάρη στην πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με όλες τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, σχεδιάζουμε από κοινού μια σειρά δράσεων σε όλους τις πρωτεύουσες της Μακεδονίας που απελευθερώθηκαν το 1912.

 

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις στις οποίες προσανατολιζόμαστε είναι οι εξής:

 

1. Περιοδεύουσα έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι». Ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό θα ταξιδέψουν στις πόλεις της Μακεδονίας.

 

2. Περιοδεύουσα έκθεση βιβλίων με εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και άλλων εκδόσεων που αναφέρονται στη Μακεδονία, καθώς και τοπικές εκδόσεις που θα υποδείξει ο εκάστοτε Δήμος για την τοπική του ιστορία. Τα βιβλία που θα εκτεθούν από τη μεριά του ΥΜΑΘ, θα αγορασθούν από το Υπουργείο και μετά το πέρας της έκθεσης θα δωριθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

 

 

3. Φωτοκατασκευή σε εξωτερικό χώρο, σε συνεννόηση με τους Δήμους και σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας, ώστε παιδιά και επισκέπτες θα μπορούν να βάζουν τα πρόσωπά τους στην κατασκευή και να φωτογραφίζονται.

 

4. Διοργάνωση συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ή και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου φυσικά υπάρχουν οι υποδομές εσωτερικού χώρου και έχουν προηγηθεί οι σχετικές συνεννοήσεις.

 

5. Παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίες θα ταξιδέψουν στις πρωτεύουσες της Μακεδονίας.

 

Όπως διαπιστώνετε το ΥΜΑΘ αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό των Δημοσίων φορέων του πολιτισμού, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία και στις ακριτικές περιοχές να ζήσουν τις ίδιες στιγμές με όσους κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος,

 

6. Διακεκριμένοι εικαστικοί θα δημιουργήσουν γλυπτό εξωτερικού χώρου προσφορά των ιδίων, που θα μένει στην κάθε πόλη και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν εικαστικές εγκαταστάσεις σε εξωτερικούς χώρους.

 

Ο στόχος όλων των παραπάνω εκδηλώσεων που σας παρουσίασα διεξοδικά, είναι ένας.

 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας.

 

Τιμούμε το χθες,

αντιμετωπίζουμε το σήμερα,

οραματιζόμαστε το αύριο.

 

Γιατί εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι, κάνουμε θαύματα.

 

Αξίζει όμως μια ιδιαίτερη αναφορά, που βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς μου:

-στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο συνάδελφό μου Πάνο Παναγιωτόπουλο για τη συμμετοχή στη συν-διοργάνωση των δράσεών μας, -στον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού που σηκώνει όλο το βάρος της στρατιωτικής διοργάνωσης, στρατηγό κύριο Γεώργιο Μπασιακούλη,

-Στους εκατοντάδες αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού,

-στους στρατιώτες,

-αλλά και στους εκατοντάδες εθελοντές της πόλης μας που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια καθώς

-και στους συνεργάτες μου Βασίλη Γάκη, Πέγκυ Κιουτσούκη, αλλά και τους υπαλλήλους του Υπουργείου για την υποστήριξή τους.

 

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στους χορηγούς μας, εταιρείες και πρόσωπα, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας υποστήριξαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας.

 

Ό,τι θα δείτε τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δαπάνη του Υπουργείου.

 

Αλλά είναι προσφορά σε είδος και υπηρεσίες Μακεδόνων που η αγάπη τους για τον τόπο, τους οδήγησε κοντά μας.

 

Σας ευχαριστώ.

————————————————————-

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου

Συναυλία φιλαρμονικών του Ελληνικού Στρατού

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ώρα έναρξης: 20.30

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και σε Μέγαρο Μουσικής, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων, συναυλία με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Γ.Ε.Σ., Γ.ΕΝ., Γ.Ε.Α.) στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1).

Προσκλήσεις διατίθενται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ώρες: 09.00-20.00).

 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου

Κωδωνοκρουσίες

Στις 6.45 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες συμβολικού χαρακτήρα και σε άλλες Μητροπόλεις, από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα.

Η συγκεκριμένη δράση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά και θα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, μιας και με την ανατολή της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας, θα συνοδεύεται από τους ήχους των καμπανών, τα προαιώνια σύμβολα της ορθόδοξης πίστης μας.

 

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με:

-την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

-την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος,

-την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης,

-την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή όλων των Ιερών Ναών και των Μητροπόλεων Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Λαγκαδά.

 

Έκθεση «Κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913»

Τόπος: Διοικητήριο

Διάρκεια: Από 26 Οκτωβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013

Μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπεγράφη η παράδοση της Θεσσαλονίκης, θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, ανοικτός στο κοινό, φιλοξενώντας την έκθεση «κειμηλίων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».

Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση στάθηκε αφορμή να βρεθεί το γραφείο, πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη.

Τα εκθέματα που έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί, αποτελούν σπάνια κειμήλια εποχής από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της χώρας και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

 

 

Μεταξύ αυτών θα είναι προσωπικά αντικείμενα:

-του Ελευθέριου Βενιζέλου,

-του Κωνσταντίνου Α΄,

-των Ναυάρχων Βότση και Κουντουριώτη,

-του Στρατηγού Καλλάρη,

-κειμήλια αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνα, αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής.

Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την επιμέλεια της έχει ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος.

Ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των κειμηλίων: Τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς», το Πολεμικό Μουσείο και το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκης.

Ακόμα τους:

Δημήτριο Γιαννόγλου, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ιωάννη Ζωχιό, Μαρία Καλλάρη, Αναστάσιο Λιάσκο, Ιωάννη Μέγα, Νατάσα Μποζίνη, οικογένεια Νίκογλου, Βασίλειο Νικόλτσιο, Νικόλαο Τολιάδη, Ιωάννη Τσελεπίδη, Πέτρο Παπακυριακού, Αθανάσιο Φλόκα και Α. & Λ. Χαΐτογλου.

 

 

 

 

 

Σάββατο 27 Οκτωβρίου

Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών.

Ώρα έναρξης: 09.30

Αφετηρία: 26ης Οκτωβρίου, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης,

Πορεία: Πλατεία Δημοκρατίας, Καραολή και Δημητρίου Κυπρίων Αγωνιστών, Αγίου Δημητρίου, Βενιζέλου, Ολύμπου, Ίωνος Δραγούμη, Πλατεία Ελευθερίας, Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως γωνία, Λεωφόρος Νίκης.

Τερματισμός: Λευκός Πύργος.

Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν τέσσερις στάσεις.

Η πρώτη θα γίνει στο Διοικητήριο όπου θα πραγματοποιηθεί έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μεσαίο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης και θα λάβει χώρα με τελετουργικό τρόπο, συντονισμένο από τον Ελληνικό Στρατό.

Το Διοικητήριο ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε συνταχθεί από τους τότε αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Δούσμανη και Μεταξά και υπογράφηκε από τον Ταχσίν Πασά. Επίσης στις 28 Οκτωβρίου υψώθηκε η ελληνική σημαία στο Διοικητήριο και έγινε η επίσημη παράδοση της πόλης από τον Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο.

Στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου, από τη δυτική είσοδο, θα εισέλθουν οι φιλαρμονικές που θα ανακρούσουν τον Εθνικό Ύμνο κατά την έπαρση της σημαίας.

Μεταξύ άλλων, μετά από πολλά χρόνια, θα ανοίξει για πρώτη φορά και η μεσαία -κεντρική- πύλη, για να εισέλθουν σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων με την ελληνική σημαία, η οποία θα παρελαύνει από την έναρξη της παρέλασης.

Οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων στη συνέχεια θα ανεβούν στο γραφείο του Υπουργού, θα τοποθετήσουν τη σημαία στον ιστό και θα ακολουθήσει η έπαρση.

Η πομπή συνεχίζεται με κατεύθυνση τον Άγιο Μηνά και επικεφαλής της θα είναι η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Λευκό Πύργο το 1912.

Η δεύτερη στάση θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, που ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός το 1912.

Εκεί θα βρίσκεται ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης συνοδεύομενος από τον Ιερό Κλήρο και Ιεροψάλτες της Θεσσαλονίκης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εκεί έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του Ιερού Ναού, όπως είχε γίνει στις 27 Οκτωβρίου 1912 από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Δραγούμη και Εξαδάκτυλο και τον τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο.

H τρίτη στάση θα γίνει στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου θα ακολουθήσει άλλη μια έπαρση της ελληνικής σημαίας. Για την ιστορία κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, στο συγκεκριμένο κτίριο στεγαζόταν το τότε Ελληνικό Προξενείο. Στις 27 Οκτωβρίου 1912 οι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού Δραγούμης και Εξαδάκτυλος, με την παρακίνηση του πλήθους, ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Η τελευταία στάση θα λάβει χώρα στον Λευκό Πύργο για την πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας, η οποία θα συνοδευθεί από κανονιοβολισμούς από πεδινή πυροβολαρχία και θα ακολουθήσει χαιρετισμός των βολών από πολεμικά πλοία, τα οποία θα βρίσκονται εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Η τέταρτη στάση γίνεται σε αναβίωση της έπαρσης της Ελληνικής σημαίας που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό με επίσημο τρόπο, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 και μετά την παράδοση της πόλης στο Διοικητήριο. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτήθηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και η προσάρτησή της στο Ελληνικό Κράτος.

Θα ακολουθήσει πρωτόκολλο παράδοσης σημαίας, όπου Εύζωνοι θα εξέλθουν της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, κρατώντας με διάταξη την ελληνική σημαία και με βηματισμό θα κατευθυνθούν προς τον Λευκό Πύργο.

Στη συνέχεια θα παραδώσουν την ελληνική σημαία στους Αρχηγούς Τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι θα εισέλθουν στο Λευκό Πύργο και θα ακολουθήσει η έπαρση της σημαίας υπό τους ήχους των φιλαρμονικών των Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν από θαλάσσης εκατοντάδες ναυταθλητικά σκάφη, ενώ κατά μήκος της παραλίας επί της Λεωφόρου Νίκης θα αγκυροβολήσουν αλιευτικά σκάφη, σε προσομοίωση της παλαιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθεί η σχέση της πόλης με το υγρό στοιχείο και δη με τον Θερμαϊκό Κόλπο.

 

Στη Γιορτή Σημαίας θα συμμετέχουν:

1. Οι Φιλαρμονικές ορχήστρες στρατού, αεροπορίας, ναυτικού, που θα συνοδεύουν την πορεία της παρέλασης.

2. Ναυταθλητικοί σύλλογοι, σκάφη διαφόρων μεγεθών με τα πληρώματά τους και με ελληνικές σημαίες θα γεμίσουν τον κόλπο της Θεσσαλονίκης.

3. Αλιευτικά σκάφη και ιστιοφόρα θα αγκυροβολήσουν στην παλιά παραλία δημιουργώντας εικόνα εποχής.

4. Φρεγάτα και πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού για χαιρετισμό κανονιοβολισμών η οποία θα βρίσκεται στον Θερμαϊκό.

5. Από τη Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα ξεκινήσει μία λέμβος, η οποία θα μεταφέρει στην παραλία του Λευκού Πύργου ναύτες με στολές εποχής.

6. Ειδική συμμετοχή ιππέων: περίπου 30 άλογα με ιππείς ντυμένους με στολές εποχής (στρατιωτικές στολές και μακεδονίτικοι ντουλαμάδες), συνοδευόμενα και από εκπαιδευτές για λόγους ασφαλείας.

Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τους έφιππους και, κυρίως, για τους πολίτες που θα παρακολουθούν την παρέλαση.

7. Συμμετοχή μίας διμοιρίας στρατιωτών του Γ’ Σ.Σ. ενδεδυμένων με στρατιωτικές στολές εποχής. Περίπου 31 άτομα.

8. Πρόσκοποι θα μοιράζουν στον κόσμο δεκαεξασέλιδο με το ιστορικό των ημερών, επιμέλειας κ. Γιάννη Μέγα.

Στην ενίσχυση του εορταστικού κλίματος θα συμμετέχουν το Μετρό και ο Ο.Λ.Θ. με την ανάρτηση σημαιών μεγάλων διαστάσεων, ενώ στην πρόθεσή μας είναι μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στις 27 Οκτωβρίου, να ξεδιπλώσουμε μια σημαία τεραστίων διαστάσεων, προσφορά συμπολίτη μας από τη Ζάκυνθο.

 

«Τραγούδια του Μακεδονικού και Βαλκανικού αγώνα»

Χώρος: Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά

Έναρξη: 20.00

Πραγματοποίηση μουσικής παράστασης, με θέμα τη δημοτική παράδοση όπως διαμορφώθηκε και αποτυπώθηκε μέσα από τους αγώνες των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους Μακεδονομάχους και τους Έλληνες γενικότερα.

Ο Βυζαντινός χορός Ηδύμελον θα παρουσιάσει συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας σε συνεργασία με το τμήμα Μουσικής Τέχνης και επιστήμης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, γνωστό αλλά και ανέκδοτο ρεπερτόριο με ταυτόχρονη αφήγηση ιστορικών ντοκουμέντων, αλλά και την προβολή φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού.

Καλλιτεχνική παραγωγής: Γιάννης Τσάμης – Αρχιμουσικός.

Σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login