MIXALIS55

ΙΚΕΑ-Αγωγή για να βγει παράνομη η απεργία κατέθεσε η εργοδοσία

ΙΚΕΑ-Αγωγή για να βγει παράνομη η απεργία κατέθεσε η εργοδοσία
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Υψωσαν ασπίδα ταξικής αλληλεγγύης στους απεργούς

Μαχητική συγκέντρωση συμπαράστασης, χτες, από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές

 

Οι Πειραιώτες φτάνουν με πορεία…

Πάνω στο σιδερένιο φράκτη ταξικής αλληλεγγύης που ύψωσαν εργάτες κι εργάτριες από Αθήνα και Πειραιά «έσπασε» η προσπάθεια του ομίλου «Φουρλή» να τρομοκρατήσει τους απεργούς των ΙΚΕΑ.

Οταν, χτες νωρίς το μεσημέρι, μαθεύτηκε ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας σέρνει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία που ξεκινούν σήμερα, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές κινητοποιήθηκαν άμεσα. Λίγες μόνο ώρες μετά, έξω από το κατάστημα στον Κηφισό, ο χώρος «πλημμύρισε» εργάτες κι εργάτριες από Αθήνα και Πειραιά.

Με χειροκροτήματα και συνθήματα οι απεργοί υποδέχονταν τους διαδηλωτές του Πειραιά, που έφθασαν με πορεία από την Πέτρου Ράλλη.

Ενας προς έναν, οι εκπρόσωποι των δεκάδων σωματείων και φορέων έπαιρναν το λόγο. Λίγα λόγια, απλά, κρυστάλλινα, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα Ναυτεργατικά Σωματεία (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ – ΠΕΣ ΝΑΤ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «Carrefour – Μαρινόπουλο», «Κωνσταντακάτο», «Praktiker», το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου:

«Ετσι θέλουμε τους εργαζόμενους, να αντιστέκονται στο χώρο δουλειάς»!

…ο χώρος «πλημμύρισε» από εργάτες

 

«Ο αγώνας σας συζητιέται ήδη στους κλάδους μας»!

«Να καταλάβει ο εργοδότης πως δεν έχει να κάνει μόνο με τους εργαζόμενους του ΙΚΕΑ, αλλά με όλη την εργατική τάξη»!

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΕΑ ευχαρίστησαν για την αλληλεγγύη. Οσον αφορά τις ζημιές που επικαλείται ο εργοδότης για να περάσει τις μειώσεις μισθών, χαρακτηριστική ήταν η απάντηση μιας εργαζόμενης. «Αν χάσει αυτός θα χάσει από τα κέρδη του. Εμείς όμως δεν μπορούμε να ζήσουμε»!

48ωρη απεργία από σήμερα

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις μειώσεις μισθών μέχρι και 11%, με 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η χτεσινή 24ωρη απεργία στο κατάστημα. Η λυσσαλέα προσπάθεια της εργοδοσίας με διαρκή τηλεφωνήματα να «πείσει» τους εργαζόμενους ότι η απεργία είναι παράνομη, δεν έπιασε τόπο. Γι’ αυτό η εργοδοσία κατέθεσε αγωγή κατά του επιχειρησιακού σωματείου, με αίτημα να κριθεί παράνομη η 48ωρη απεργία. Η δίκη αναβλήθηκε για σήμερα στις 9 το πρωί μετά από αίτημα του Σωματείου λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Σε χτεσινή συνάντηση με το επιχειρησιακό Σωματείο και εργαζομένους, ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φουρλής δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν κάνει πίσω από τις απαιτήσεις της.

 

ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΡΛΗ – ΙΚΕΑ

Εργαστήρι παραγωγής υπερκερδών

…αλλά ατελείωτης φτώχειας για τους εργαζόμενους

Εργαστήριο που γεννά υπερκέρδη και πολλαπλασιάζει την περιουσία που κατέχουν η οικογένεια Φουρλή και κάποιες αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων είναι ο «όμιλος Φουρλή» που αξιώνει να επιβάλει μείωση μισθών μέχρι και 11%.

Εχοντας ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’50 με την εισαγωγή ηλεκτρικών ειδών, η οικογενειακή επιχείρηση, που αργότερα μετατράπηκε σε όμιλο, αναλαμβάνει σταδιακά τις αντιπροσωπείες μιας σειράς ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, ενώ όπως κοκορεύονται και οι ίδιοι, από τη δεκαετία του ’80, «καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του ελλαδικού χώρου».

Στηριζόμενοι στα τεράστια κεφάλαια και στα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει από τις εισαγωγές ηλεκτρικών ειδών σε μονοπωλιακό καθεστώς τη δεκαετία 1990-’99 περνάνε στην «εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους» εξαγοράζοντας ή ιδρύοντας επιχειρήσεις, όπως η «Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ», το «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ», η «One Way Technostores ΑΕΒΕ», η «ΤLF Electroline Κύπρου».

Εκείνη την εποχή ο όμιλος εισβάλλει στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και την Τσεχία με αντικείμενο τη χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα.

Από το 1999, συνδέεται με τη σουηδική ΙΚΕΑ. Από το 2001 μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα αφεντικά του κατάφερναν να πολλαπλασιάζουν συνεχώς τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο ΙΚΕΑ το 2004 (Αεροδρόμιο Αθήνας), ενώ το 2007 ανοίγουν ακόμα δύο καταστήματα, σε Αθήνα και Λευκωσία.

***

Αυτοί που τώρα ζητάνε να ψαλιδίσουν τα μεροκάματα των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ, στον όμιλό τους διαθέτουν μια σειρά συνδεδεμένες – θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι:

PRIME TELECOM ΑΕ

HOUSE MARKET ΑΕ

INTERSPORT ΑΕ

SERVICE ONE

TRADE LOGISTICS SA (RHF)

GENCO BULGARIA (RSG)

INTERSPORT CYPRUS

HOUSE MARKET CYPRUS

SPEEDEX ΑΕ

RENTIS SA

HOUSE MARKET BULGARIA EAD

ΒΗΤΑ ΤΡΙΤΗ

WYLDES

INTERSPORT ATLETIK

GENCO TRADE SRL

***

Οσοι κλαίγονται για το μέλλον των ΙΚΕΑ, υποστηρίζοντας ότι θα είναι δυσοίωνο αν δεν υποταχθούν οι εργαζόμενοι των 400 και 500 ευρώ το μήνα, αυτοί που επικαλούνται την οικονομική κρίση για να υποχρεώσουν τους απασχολούμενους στα ΙΚΕΑ να δεχτούν μείωση των αποδοχών τους, από το 2008 που ξέσπασε στη χώρα η κρίση έχουν στην κυριολεξία αφηνιάσει. Μόνο μέσα στο 2008:

Ανοιξαν νέο ΙΚΕΑ στον Κηφισό

Αγόρασαν οικόπεδο 60 στρεμμάτων στη Βίτοσα, ένα από τα ακριβότερα προάστια της Σόφιας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και λειτούργησαν ιδιόκτητοι χώροι αποθήκευσης και εκμετάλλευσης στο Σχηματάρι

Αλλά και την επόμενη χρονιά άνοιξε το ΙΚΕΑ στη Θεσσαλία, ακόμα 7 νέα καταστήματα «Intersport» κ.ο.κ.

Και επειδή πολλά λέγονται για την κερδοφορία της επιχείρησης, όσοι δεν έχουν ταχθεί ακόμα ανεπιφύλακτα με τους εργαζόμενους ας γνωρίζουν ότι ο «όμιλος Φουρλή», όταν δε βλέπουν οι εργαζόμενοι, πανηγυρίζει λέγοντας ότι τα προ φόρων και τόκων κέρδη του ήταν:

2005: 43,9 εκατ. ευρώ

2006: 60,1 εκατ. ευρώ

2007: 83,4 εκατ. ευρώ

2008: 101,7 εκατ. ευρώ

2009: 54,3 εκατ. ευρώ

2010: 46,6 εκατ. ευρώ

2011: 28,0 εκατ. ευρώ

Πηγή : http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/11/2012&id=14325&pageNo=17&direction=1

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.