Γεώργιος Κόκκοτας

Καπιταλιστικά προϊόντα και Ανάγκες.

Καπιταλιστικά προϊόντα και Ανάγκες.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Καπιταλισμός ίσον κερδοσκοπία. Δηλαδή σ’αυτόν, κάθε προϊόν μέχρι την πώλησή του είναι κεφάλαιο, κατά συνέπεια πλούτος. Απ’την στιγμή που πωλείται γίνεται προϊόν προς κατανάλωση. Σκοπός του προϊόντος σε κάθε περίπτωση είναι η κάλυψη μιας ανάγκης. Η κάλυψη της ανάγκης είναι η βάση της κερδοφορίας του καπιταλιστή λοιπόν, εφ’όσον το προϊόν καλύπτει ανάγκη και το προϊόν είναι κεφάλαιο, άρα πλούτος.

Μηχανοποιημένη Παραγωγή.

Συχνά στον Κομμουνιστή γίνεται ιδεολογική επίθεση στην χρήση που κάνει σε καπιταλιστικά προϊόντα. Κατηγορείται ο Κομμουνιστής για καταπάτηση των ιδεών του επειδή κάνει χρήση των καπιταλιστικών προϊόντων για να καλύψει τις ανάγκες του και δεν απέχει απ’αυτά ως κομμουνιστής. «Μα τα προϊόντα της οποιασδήποτε μορφής παραγωγής, είτε ως πρωτεύων, είτε ως δευτερεύων σκοπό έχουν την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και του ανθρώπου» απαντάει ο Κομμουνιστής! «Όχι, προδίδεις τις ιδέες σου!» απαντάνε οι μικροαστοί και οι μεσοαστοί. «Το χρειάζομαι!» λέει αμυνόμενος ο Κομμουνιστής… και η πάλη συνεχίζεται…

Σ’αυτό το άρθρο θα δοθεί και η απάντηση στο ερώτημα «η ανάγκη καθορίζει το προϊόν η το προϊόν την ανάγκη?».

Εφ’όσον η κάλυψη της ανάγκης είναι η βάση της κερδοφορίας του καπιταλιστή, η ανάγκη καθορίζεται απ’το λαό. Όμως το προϊόν που θα παραχθεί με τον εργατικό μόχθο και την κλοπή της υπεραξίας του εργάτη απ΄τον καπιταλιστή, απ’τον ιδρώτα της εργάτριας στη φάμπρικα και τα καταγρατζουνισμένα και ματωμένα χέρια του παιδιού στο εργοστάσιο της Nike και της Apple στην Ινδία και στην Κίνα, πρωτεύων σκοπός του είναι η κερδοφορία του Καπιταλιστή και την εκμεταλλευση της κοινωνίας. Ο εργάτης, ο αγρότης, ο μαθητής και κάθε κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων είναι αναγκασμένο να χρησημοποιήσει τα προϊόντα του καπιταλισμού για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Εδώ τίθεται το άλλο μεγάλο ερώτημα περί των αναγκών. Είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες του ανθρώπου? Η καπιταλιστική φιλολογία και μέθοδος παραγωγής δε μας λέει μόνο ότι είναι μεγάλες αλλά και πολλαπλάσιες των ήδη υπαρκτών. Από παρατήρηση όμως ερχόμαστε στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες παρέμειναν ίδιες στον αριθμό και στο μέγεθος, μεταλλαγμένες όμως στη λειτουργία. Παραδείγματος χάριν, ο άνθρωπος πάντα ήθελε να επικοινωνεί και να εκφράζεται. Ξεκίνησε με σκαλίσματα σε σπηλιές και άναρθρες κραυγές 200.000 χρόνια πριν απ’το σήμερα, τώρα φτάσαμε στο iPhone, Android, Blackberry που σου δίνει τη δυνατότητα να τηλεφωνείς, να ζωγραφίζεις και να φωτογραφίζεις. Μηχανές με απίστευτες ικανότητες για τα σημερινά στάνταρ, μεγάλες αναλύσεις φωτογραφιών, ικανότητα διεθνών κλήσεων, όλα όμως προέρχονται απ’την βασική πρωτόγονη ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνεί.

Η απάντηση λοιπόν είναι «Ο λαός καθορίζει την ανάγκη και η ανάγκη το προϊόν!» και όχι το αντίθετο όπως οι Καπιταλιστές θέλουν.

Οι σχέσεις των ανθρώπων στον Καπιταλισμό.

«Μα γιατί είναι ανάγκη ν’αγοράσεις το iPhone?» ρωτάνε τον Κομμουνιστή οι αστοί… «Μα γιατί έχει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη χρηστικότητα απ’ότι το Nokia.», «Ναι αλλά έτσι στηρίζεις την κερδοφορία του κεφαλαίου που τόσο παθιασμένα πολεμάς!»… και η πάλη συνεχίζεται… Πρώτον. Γιατί στον καπιταλισμό το iPhone είναι ακριβό? Όντας μονοπώλιο σε πολλές χώρες, λόγω της μεγάλης ζήτησης και μικρής προσφοράς, συν την καπιταλιστική κερδοφορία, η τιμή φτάνει στα ύψη. Έτσι είναι με κάθε προϊόν μονοπωλίου, αλλά λόγω της αυξημένης του τιμής, η δυνατότητα απόχτησής του είναι πολύ χαμηλή, τόσο χαμηλή που η χρηστικότητά του ωχριά μπροστά στην τιμή του.

Δεύτερον -Ξεφεύγοντας λίγο απ’το iPhone και το συγκεκριμμένο μονοπώλιο της Apple-, λόγω της χαμηλής προσφοράς τους προϊόντος, η διανομή αυτού στο Σοσιαλισμό θα ήταν προς τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη ανάγκη προς αυτό κι ότι παρέμενε θα μοιράζονταν στον υπόλοιπο λαό η θα διατίθονταν προς πώληση. Με το ν’αγοράζει ο Κομμουνιστής -και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο οποισδήποτε άνθρωπος- ένα μονοπωλιακό προϊόν –συνήθως ανεξαρτήτως της προσφοράς- στον Καπιταλισμό προς ικανοποίηση της οποιασδήποτε ανάγκης του, αυτοστιγμεί του σχίζουν τα ρούχα του και τον θάβουν ως υποκριτή και υποστιρικτή του καπιταλισμού.

Έτσι η αστική φιλολογία λασπολογεί τον Κομμουνισμό και αστικοποιεί την εργατική τάξη. Έτσι φτιάχνουν τους μικροαστούς. Έτσι πατάνε πάνω στις ανάγκες τα μονοπώλια και η κερδοφορία του κεφαλαίου γι’αυτό κάθε αγωνιστής πρέπει να διαφωτίζεται όσον αφορά το Μαρξισμό-Λενινισμό καθημερινά και η απάντηση σε κάθε είδους λασπολογία κατά του εργατικου και λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι άμεση και η κριτική σκληρή!

Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε κάθε προϊόν και η μόνη λύση είναι η Σοσιαλιστική Επανάσταση, η απαγκίστρωση απ’τα Μονοπώλια και η Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής! Καμμία διαφορετική διαχείρηση, καμμία τρίτη οδός. Η με τα μονοπώλια η με τους εργάτες!

 

Γεώργιος Κόκκοτας.

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mynima Hellas News *