MIXALIS55

Η εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ στη Θεσ/νίκη

Η εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ στη Θεσ/νίκη
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

 

08-12-2012 ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ

ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ( VIDEO )

Στο τέλος του άρθρου

προστέθηκε 9/12/2012 ώρα 08.38

Μεγάλη εκδήλωση για τα 94 χρόνια από την Ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

20.30

Η Ειρήνη Σαββίδου, η Ανθή Τατσιούλη και ο Σωτήρης Μπαλλάς στο τραγούδι με την μεικτή ορχήστρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρουσίασαν έργα του Θάνου Μικρούτσικου: «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.

Έτσι, ολοκληρώθηκε η ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα 94 χρόνια από την Ίδρυση του ΚΚΕ.

20.18

Συνεχίζεται η συναυλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

20.15

Η Ανθή Τατσιούλη, συμμετέχει με τη φωνή και την ερμηνεία της στη συναυλία αφιέρωμα στη Μακρόνησο. Στον τόπο αυτό όπου μαρτύρησαν κομμουνιστές και αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, παραμένοντας ωστόσο αλύγιστοι απέναντι στη βαρβαρότητα και την αγριότητα των δυναστών του ελληνικού λαού.

20.02

Με τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας συνεχίζεται η εκδήλωση για τα 94 χρόνια από την Ίδρυση του ΚΚΕ. Σε εξέλιξη είναι η συναυλία από τη μεικτή ορχήστρα ΚΚΕ – ΚΝΕ που θα παρουσιάσει έργα του Θάνου Μικρούτσικου: «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. Θα τραγουδήσουν ο Σωτήρης Μπαλλάς, η Ειρήνη Σαββίδου και η Ανθή Τατσιούλη.

19.54

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εν μέσω συνθημάτων, ολοκληρώνοντας την ομιλία της στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, για την προσφορά του κόμματός μας, είμαστε περήφανοι γιατί πιστεύουμε στην θεωρία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της, πιστεύουμε στον προλεταριακό διεθνισμό.

Περάσαμε από φωτιά και σίδηρο, υπήρξαν φάσεις που αδικαιολόγητα αποφασίσαμε την αυτοδιάλυσή μας και την διάχυσή μας στην ΕΔΑ. Δύο ακόμα φορές βρεθήκαμε στο κατώφλι της πιο μεγάλης ήττας για ένα ΚΚ, να γλιστρήσουμε στο δρόμο του οπορτουνισμού. Με απώλειες το αποφύγαμε. Αν είχαμε γλιστρήσει το 1968 ή και το 1991, το κόστος για το εργατικό λαϊκό κίνημα θα ήταν τεράστιο.

Δεν βλέπουμε το Κόμμα μας ως το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα. Το ΚΚΕ είναι η οργανωμένη συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Τον 20ο αιώνα και τον 21ο είναι αδύνατο ένας λαός να γίνει πρωταγωνιστής μεγάλων κοινωνικών ανατροπών, να γίνει πρωταγωνιστής στον αγώνα για να κατακτήσει την δική του εξουσία, δίχως να συσπειρώνεται και να συνεργάζεται με μια έμπειρη πρωτοπορία, το ΚΚΕ που πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι κόμμα παντός καιρού, σταθερό και έτοιμο σε κάθε φάση να κρατά γερά τον κρίκο χωρίς να χάνει την αλυσίδα. Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο τόπος για να γίνει ο λαός αφεντικό.»

19.50

«Βεβαίως και δεν μονοπωλούμε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Βεβαίως και δεν μονοπωλούμε την διάθεση για αγώνα.                                                                                                             Όμως ναι υπάρχει κάτι που 94 χρόνια τώρα ξεχωρίζει τον κομμουνιστή αγωνιστή από κάθε άλλο αγωνιστή και από εκείνον που δεν φείδεται κόπους και θυσίες.                                                                                                       Ο κομμουνιστής ξέρει προς τα πού πρέπει να πάνε τα πράγματα, δεν παλεύει μεροδούλι μεροφάι και ότι προκύψει. Δεν αιφνιδιάζεται, ξέρει την σχέση του φασισμού με το αστικό πολιτικό σύστημα, του οπορτουνισμού και της αντεπανάστασης, την σχέση του ιμπεριαλισμού με τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ειρήνη. Ο κομμουνιστής ξέρει ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός δεν αφορά μόνο την στάση της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής δύναμης στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική.»

19.42

«Υποστηρίζουμε την κοινωνία εκείνη που θα οργανώνεται στην βάση και το εποικοδόμημα με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος.                                                                                                                  Ορισμένοι τάχα επιστήθιοι φίλοι μας εκφράζουν την ανησυχία μήπως το ΚΚΕ στο όνομα του σοσιαλισμού αφήσει σε δεύτερη μοίρα την προσπάθεια να αντιμετωπισθούν σύγχρονα καθημερινά οξυμένα προβλήματα του λαού.                                                                                                                                                                     Όποιος έχει αμφιβολία ας ανατρέξει στην 94χρονη ιστορία μας, ας θυμηθεί τα τελευταία 20 χρόνια όταν άρχισαν αργά αλλά σταθερά να ξηλώνονται ορισμένες λαϊκές κατακτήσεις, πριν ακόμα την κρίση .

Και ας μας πούνε, υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ομαλές, ανώμαλες, παρανομίας, ακόμα και σε συνθήκες που λειτουργούσαν τα εκτελεστικά αποσπάσματα, που το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έλειψαν από την πρώτη γραμμή αγώνων για το μεροκάματο, για το μισθό, για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά του εθνικισμού, σωβινισμού, ρατσισμού; «

19.37

Η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι «τα μέτρα που πάρθηκαν με τα μνημόνια ήταν προγραμματισμένα από τις αρχές της 10ετίας του ’70 μετά την λεγόμενη κρίση του πετρελαίου, που και αυτή ήταν τυπική καπιταλιστική κρίση. Τα περιθώρια του συστήματος να κάνει ελιγμούς και παραχωρήσεις που βελτιώνουν την ζωή των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας, περιορίζονται, εξανεμίζονται. Μήπως με την θέση αυτή το ΚΚΕ έχει χάσει την ελπίδα του στην ταξική πάλη, και την δυνατότητα του λαού να αποτρέπει κάποια από τα μέτρα, να αποσπά έστω και κάποιες κατακτήσεις;

Όχι κάθε άλλο. Τώρα όμως δεν αρκούν οι συνηθισμένοι ταξικοί αγώνες, τα συνηθισμένα αιτήματα και μορφές πάλης. Δεν αρκεί καθόλου το κίνημα που γνωρίσαμε στην 10ετία του ’80, του ’90 ακόμα και αυτό των τελευταίων χρόνων.                                                                                                                                                                              Οι καιροί απαιτούν ένα φουσκωμένο εργατικό λαϊκό ποτάμι που θα γίνει απειλητικό χάρη στην σταθερότητά του. Ορμητικό ποτάμι με την μορφή της Λαϊκής Συμμαχίας, που, με όρους σκληρής σύγκρουσης σε όλα τα επίπεδα επιχειρεί να ματαιώσει, και αν το κατορθώνει δεν αεροβατεί, τραβάει μπροστά ως την ανατροπή, όχι μιας κυβέρνησης για να έλθει μια άλλη λίγο χειρότερη ή η ίδια, τραβάει μπροστά ώστε να αλλάξει τάξη στην εξουσία.

Καλούμε όλους και όλες που καταλαβαίνουν ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δεν απευθύνεται μόνο στους κομμουνιστές, αλλά έχει ως κριτήριο τι συμφέρει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της να δουλέψουμε μαζί για την συγκρότηση ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας που συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειες, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, με βάση τον κλάδο. Που οργανώνει και κινητοποιεί, τους ανέργους, τις δυνάμεις των αυτοαπασχολουμένων αγροτών και άλλων βιοπαλαιστών της πόλης. Σήμερα υπάρχουν τα φύτρα της στο ΠΑΜΕ και στους συμμάχους του, στις λαϊκές επιτροπές που εκφράζουν την κοινωνική συμμαχία.

Αυτή τη συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός που μέσα από διαδοχικές αναμετρήσεις κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία.

19.35

Ο αγώνας θα έχει στροφές, σκαμπανεβάσματα, απαιτεί υπομονή και επιμονή. Αργά η γρήγορα οι εξελίξεις θα θέσουν πρακτικά το ζήτημα της ρήξης και της ανατροπής.

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε το ΚΚΕ πριν 94 χρόνια, είναι επίκαιρη, αναδύεται από κάθε πτυχή της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Η νίκη της αντεπανάστασης είναι ένα προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα.

Απορρίψαμε τον εύκολο δρόμο της αποκομμουνιστικοποίησης, τον δρόμο της υποταγής στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Υπερασπιζόμαστε την προσφορά του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα, κάνουμε μελετημένη κριτική για τα λάθη που οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

Για τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Λένιν ακούμε τώρα τελευταία συχνά πυκνά από τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαχινίδη, έχει γίνει πολύ της μόδας σήμερα η αναφορά των ονομάτων τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι θεμελιωτές της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού γίνονται στόχος κακομεταχείρισης, μόνο να θυμίσω ότι οι χειρότεροι βασανιστές τους ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι μαρξιστές. Ο Μαρξ, δεν ξεχώρισε γιατί έκανε την πιο σφοδρή κριτική στον καπιταλισμό, αλλά γιατί αποκάλυψε τους σιδερένιους νόμους του και μαζί την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης που τσακίζει κυριολεκτικά το αστικό κράτος και την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Εδώ είναι και η ουσία της αντιΚΚΕ στάσης των άλλων κομμάτων, και των πρώην.

19.30

Η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε στην ομιλία της, που βρίσκετια σε εξέλιξη, ότι «η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε στην συνδιάσκεψη είχε ολόκληρες φράσεις αντιγραφή από θέσεις ακόμα και ορολογίες του ΚΚΕ.

Στην 94χρονη ιστορία του ΚΚΕ υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου συνθήματά του αντιγράφηκαν μόνο και μόνο για να παραπλανήσουν τις δυσαρεστημένες εργατικές λαϊκές μάζες. Αρκεί να θυμηθούμε τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Οι έμπειροι αριστεροί και ριζοσπάστες, πρέπει να είναι πιο πονηρεμένοι σήμερα, αλλά και οι νεότεροι που μελετούν την ιστορία θυμούνται τα λόγια του Γεωργίου Παπανδρέου το 1944, όταν λίγο πριν καλέσει τα βρετανικά στρατεύματα να αιματοκυλίσουν την Αθήνα αναφώνησε, «πιστεύουμε και στην λαοκρατία.»

(Είδηση Συνεχούς Ροής με φωτο-βιντεο-ανταποκρίσεις) ΕΔΩ

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mynima Hellas News *