©Mynima-Hellas.com

Λευκωσία : Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουρκοκρατούμενων Περιουσιών (Σ.Ι.ΤΟ.Π.), για τις περιουσίες στα κατεχόμενα

Λευκωσία : Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουρκοκρατούμενων Περιουσιών (Σ.Ι.ΤΟ.Π.), για τις  περιουσίες  στα κατεχόμενα
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουρκοκρατούμενων Περιουσιών (Σ.Ι.ΤΟ.Π.), χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης, να συστήσει διακομματική επιτροπή, για άμεση λήψη μέτρων, αποτροπής των ιδιοκτητών τ/κρατούμενων περιουσιών να πωλούν τις περιουσίες τους, στην επιτροπή κατεχομένων. Σ΄ αυτή την προσπάθεια, πιστεύουμε ότι οι απόψεις των προσφυγικών οργανώσεων, που ασχολούνται με τα προβλήματα των προσφύγων, ίσως να ήταν πολύ βοηθητικές, αν και για μας το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ απλό και οι απόψεις μας επί του θέματος, είναι και γνωστές και κατ’ επανάληψη δημοσιοποιημένες.

Απλό, υπό την έννοια, ότι ένα πρόβλημα λύεται αποτελεσματικά μόνο όταν εξουδετερωθεί η αιτία που το προκαλεί. Κι’ αν κάποιοι κατάφυγαν στην ταπεινωτική αυτήν ενέργεια είναι γιατί οδηγήθηκαν στην οικονομική εξαθλίωση, την απόγνωση, και την απελπισία. Αυτός ο μαρτυρικός κόσμος, που για σαράντα σχεδόν χρόνια, με αξιοπρέπεια, υπομονή και καρτερία, αδιαμαρτύρητα, υπόμενε όλο βάρος της εισβολής & κατοχής δεν μπορεί να αντέξει άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία με ψεύτικα λόγια και μεγάλα, όταν μάλιστα κάποιοι άλλοι έχουν πλουτίσει και κερδοσκοπήσει εις βάρος του, μιας και η πολιτεία ξέχασε να κατανέμει εξίσου το κόστος της εισβολής & κατοχής, με την έγκαιρη επιβολή φορολογιών στις υπεραξίες της γης. Κι’ ας πάψουν κάποιοι να αναζητούν «προδότες» και εξιλαστήρια θύματα.

Δεν υπάρχουν κύριοι προδότες μεταξύ των προσφύγων και παθόντων. Υπάρχουν πικραμένοι, υπάρχουν απελπισμένοι, προδομένοι, ταπεινωμένοι και περιφρονεμένοι από την ίδια τους την πολιτεία. Βέβαια εάν εισακούονταν οι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλεπάλληλες και αγωνιώδης εκκλήσεις μας, για εφαρμογή της Ίσης κατανομής βαρών με την δημιουργία Αρχείου και μετοχικού ταμείου ανακούφισης, σίγουρα δεν θα υπήρχε σήμερα τέτοιο θέμα για συζήτηση.

Η σαραντάχρονη λοιπόν απώλεια εισοδημάτων των κατεχομένων περιουσιών, σε συσχετισμό με την οικονομική τραγωδία, που σήμερα κάποιοι γνωστοί ατιμώρητοι προκάλεσαν στον τόπο, φέρουν ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες και παθόντες σε σημείο απόγνωσης και απελπισίας, χωρίς βοήθεια, χωρίς ελπίδα χωρίς μέριμνα και χωρίς καμία άλλη υποστήριξη και δυστυχώς το πρόβλημα ολοένα και θα εντείνεται. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που εμείς αντί απειλών, προπηλακισμών, εκφοβισμών, ή και άλλων νομοθετικών απαγορεύσεων προτείνουμε κατανόηση στήριξη και συμπάθεια που επιτέλους θα δώσουν πίσω σ’ αυτούς τους ταπεινωμένους και απελπισμένους την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν, χρήσιμες θα μπορούσαν να είναι και οι πιο κάτω εισηγήσεις μας.

• Άμεση ανάκληση δικαστικών διώξεων και αναστολή καταβολής χρεών κάτι αντίστοιχο που ίσχυσε και με τον «περί ανακουφίσεως οφειλετών νόμο» μετά το 74 . Με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί μια ελπίδα και θα τους απαλλάξει από την απόγνωση και την απελπισία.

• Άμεση χρηματοδότηση σε συσχετισμό με την κατεχόμενη τους περιουσία. Θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την έκδοση ομολόγων ή χρεογράφων έκτακτης ανάγκης από απώλεια χρήσης των κατεχομένων μιας χρονικής περιόδου που να ισχύουν για πληρωμή υποχρεώσεων προς το κράτος και τα οποία να είναι διαπραγματεύσιμα (ανώνυμα). Επίσης θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την άμεση έκδοση μετοχών σε εταιρεία « μετοχικό ταμείο ανακούφισης» όπου θα καταβάλλεται ετησίως συγκεκριμένο ποσοστό από τα έσοδα του φυσικού αερίου. Με το τρόπο αυτό θα μπορούν να έχουν μια ανεκτή ποιότητα ζωής αλλά και στα μέλη των οικογενειών τους (να παντρέψουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους κλπ).

• Επίσης αποτελεσματικό μέτρο θα μπορούσε να είναι η ανταλλαγή μέρους της τ/κρατούμενης περιουσίας με αντίστοιχης αξίας χαλίτικη και άλλη. Η παραχώρηση συντελεστή δόμησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά είναι σαν μεταχρονολογημένη επιταγή και χρειάζονται μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας.

Με την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων άμεσο θα είναι και το αποτέλεσμα αποτροπής προσφυγής στην επιτροπή. Ταυτόχρονα όμως και εξίσου σημαντικό είναι: να επιδείξει η πολιτεία έμπρακτη διάθεση εφαρμογής της Ίσης κατανομής των βαρών που προέκυψαν από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Μάλιστα σήμερα προσφέρεται μοναδική ευκαιρία εφαρμογής της με την Θεόσταλτη ανεύρεση φυσικού αερίου, μιας και η φορολόγηση της υπεραξίας της γης δεν είναι πλέον εφαρμόσιμη.

Γι’ αυτή την προσπάθεια ο Σ.Ι.ΤΟ.Π. ανασυντάσσει δυνάμεις και θα καλέσει σύντομα όλους τους ιδιοκτήτες κατεχομένων σε ένα ανυποχώρητο αγώνα και με τροποποίηση του καταστατικού του προγραμματίζει σύντομα να προχωρήσει σε εκλογές με παλλαϊκή συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών τ/κρατούμενων για να αποκτήσουν επιτέλους οι πρόσφυγες και παθόντες μια αντιπροσωπευτική, ανεξάρτητη – δική τους φωνή.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Λύσανδρος Φλουρέντζου Κυπρος

Πρόεδρος

Τηλ. 99353300

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login