©Mynima-Hellas.com

Κυπρος :Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

Κυπρος :Δύο χρόνια  από την τραγωδία στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθενται προς ψήφιση σήμερα σειρά μνημονιακών νομοσχεδίων . Η Κυπριακη Κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο. Αυξημένη έκπτωση μισθολογικών δαπανών. Σε καθοδική τροχιά οι οικοδομές.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Αυτή την ώρα, τελείται τρισάγιο στο χώρο της τραγωδίας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την περασμένη Κυριακή 7 Ιουλίου άρχισε πεζοπορία μήκους 300 χλμ στην μνήμη των θυμάτων η οποία σήμερα στις 5.50 το πρωί έφτασε στη ναυτική βάση και προγραμματίζεται μετά το τρισάγιο να καταλήξει στο χώρο της Γενικής Εισαγγελίας. Στο μεταξύ, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποτίμηση φόρου τιμής στα θύματα της 11ης Ιουλίου, ανακηρύσσοντάς τους ήρωες.

2. Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθενται προς ψήφιση σήμερα σειρά μνημονιακών νομοσχεδίων που κατέθεσε με τη μορφή του κατεπείγοντος η Κυβέρνηση. Επίσης, με συμπληρωματική ατζέντα οδηγούνται ενώπιον της Ολομέλειας δύο προτάσεις για τροποποίηση του Συντάγματος, οι οποίες στοχεύουν η μεν πρώτη να διαγράψει τις πρόνοιες στο Σύνταγμα που απαγορεύουν περιορισμούς στην αντιμισθία των δικαστών και των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και η δεύτερη να άρει τη μη αναδρομικότητα που προνοεί το άρθρο 11 του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για πράξεις που έγιναν πριν από το 2004 όταν και η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ.

 

3. Πρώτιστο εξ όλων αυτή την ώρα είναι η οικονομία, αλλά εξίσου, όμως, σημαντικό είναι και η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος, ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως, παράλληλα με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

4.Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και για την πρώτη αξιολόγηση, την οποία θέλει να περάσει επιτυχώς, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Για τις διαδικασίες εξεύρεσης και εξόρυξης φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως προχωρούν κανονικά, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν συνδέονται με τη λύση του Κυπριακού.

 

5. Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Νικόλας Καρυδάς δήλωσε ότι κάποιοι αξιοποίησαν την ευκαιρία της αποχώρησης του από την Τράπεζα στις 31 Αυγούστου του 2012, «με βάση την ψευδή μαρτυρία» του υφιστάμενου του Μιχάλη Πεκρή, για να απαλλαγούν από κάποιον που δεν συνέπλεε με τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα τους και για να αποσείσουν ταυτόχρονα τις δικές τους ευθύνες.

6. Αυξημένη έκπτωση μισθολογικών δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα θα παραχωρείται για εργοδότηση εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για Τροποποίηση του Νόμου περί Φορολογίας του Εισοδήματος. Το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε, επίσης, τη σύσταση Επιτροπών Ελέγχου σε κάθε Υπουργείο.

 

7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε χθες τη σύσταση ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (ΕΜΕ) προβληματικών τραπεζών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Ο ΕΜΕ συμπληρώνει τις αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας τραπεζών, και την οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών.

8. Σε καθοδική τροχιά θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι οικοδομές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, πτώση 23,7% της αξίας και 14,4% του εμβαδού των νέων αδειών οικοδομής καταγράφηκαν το Α` τετράμηνο του έτους, σε σύγκριση με το ίδιο τετράμηνο του 2012. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι στο 1.22 δισεκ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 σε σύγκριση με 1.79 δισεκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

9. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ψες την παραίτησή του και πρότεινε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.

10. Ιταλοί θα είναι οι διαιτητές στον πρώτο αγώνα της Ανόρθωσης για το Europa League που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Η Ανόρθωση όπως είναι γνωστό στη δεύτερη προκριματική φάση θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα του αγώνα Gefle IF – JK Trans Narva Trans. Ο πρώτος αγώνας έληξε με 3-0 υπέρ της Gefle που θα φιλοξενήσει τον σημερινό επαναληπτικό στη Σουηδία.

 

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login