Γεώργιος Κόκκοτας

Έκρυθμη η κατάσταση για την Συρία.

Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Συρία και τα νέα για το ζήτημα από διεθνή πρακτορεία.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ιμπεριαλιστική Επίθεση στην Συρία προετοιμάζεί η ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία και τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

Ειδικό κλιμάκιο του ΟΗΕ διενεργεί έρευνες στη Συρία για χρήση χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Ασάντ ενάντιων των ανταρτών.1 Οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους στην κυβέρνηση Αλ-Ασάντ με έντονο τρόπο. Παρ’όλα αυτά, η κυβέρνηση Αλ-Ασάντ καταδικάζει και διαψεύδει κάθε καταγγελία για χρήση χημικών ουσιών. Την ίδια στιγμή, οι αντάρτικες δυνάμεις, ήδη υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, έδωσαν στις Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λίστα με τα δέκα σημαντικότερα στρατηγικά σημεία της Συρίας, πριν από συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ενώ στη συνάντηση δήλωσαν πως είχαν ήδη ενημερωθεί για την επίθεση.

Σύμφωνα με άρθρο στο BBC, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά της Ιταλίας και της

Ελλάδας, η αμερικάνοι σχεδιάζουν αεροπορικά χτυπήματα απ΄τις βάσεις τους στη Σμύρνη και ο Ιτσιρλίκ ενώ η βρετανική αεροπορία έχει ως ορμητήριο την Κύπρο. Παράλληλα δυνάμεις των Γάλλων μαζί με αμερικανικές, βρίσκονται στην αεροπορική βάση που έχουν στα ΗΑΕ. Δύο μεταγωγικά σκάφη βρίσκονται έξω απ’την Ερυθρά θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο.2

To ΚΚΕ κάνει λόγο για επίθεση που στόχο έχει την «τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, με τους δρόμους μεταφοράς, με τα μερίδια των αγορών, των γεωπολιτικών στηριγμάτων, τη σφοδρή όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, στο φόντο και των αλλαγών στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, που φέρνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.»3

 

Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

«Η στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, επιταχύνεται και απειλεί να “πνίξει στο αίμα” τους λαούς της Μέσης Ανατολής και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις, όπως και πριν 10 χρόνια, με την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ, επικαλούνται ως πρόσχημα τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής (χημικά όπλα) από το καθεστώς της Συρίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν τη χρήση χημικών όπλων από τις λεγόμενες αντικαθεστωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ.

Ωστόσο, είναι προφανές πως και αυτός ο πόλεμος, που προετοιμάζεται να διεξαχθεί κάτω από το “πέπλο” του “ανθρωπισμού”, της “αποκατάστασης της δημοκρατίας”, σχετίζεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, με τους δρόμους μεταφοράς, με τα μερίδια των αγορών, των γεωπολιτικών στηριγμάτων, τη σφοδρή όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, στο φόντο και των αλλαγών στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, που φέρνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, με κίνδυνο γενικευμένου πολέμου με θύματα τους λαούς, μεταξύ άλλων και τον ελληνικό λαό. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί διέθεσαν και διαθέτουν τη βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές υποδομές, ακόμη και τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Ευθύνες έχουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που κρύβονται πίσω από τις “υποχρεώσεις” της χώρας στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ και στηρίζουν τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν γενικά “ευχολόγια” περί ειρήνευσης και “ενεργής διπλωματίας” της χώρας, χωρίς να παίρνουν σαφή θέση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να

απαιτήσει:

Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.

Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.

Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. “Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!”

“Εξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!”».4

 

Επαφές Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τις εξελίξεις σε Αίγυπτο και Συρία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε, σήμερα, τηλεφωνική συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, η οποία έλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει μαζί του ενόψει των εξελίξεων στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κα Ashton και για την επικείμενη επίσκεψή του στο Κάιρο, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος είχε, επίσης, σήμερα, τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο για τα θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, όσο και για τα θέματα που σχετίζονται με την Αίγυπτο με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius και τον Βέλγο ομόλογό του, Didier Reynders, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κάιρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ επικοινώνησε, επίσης, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, με τον οποίο συνομίλησε για την κατάσταση στη Συρία και ειδικότερα για την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών.

Αύριο, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στη χερσόνησο του Σινά και ειδικότερα στην περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

 

1,2 – BBC UN chemical weapons inspectors resume Syria inquiry

3,4 – Ριζοσπάστης – 28 Αυγούστου 2013

 

Γ.Κόκκοτας

You must be logged in to post a comment Login