©Mynima-Hellas.com

Λευκωσία : Χάρης Γεωργιάδης, ψήφιση 14 νομοσχεδίων προϋπόθεση για την αποδέσμευση της 2η δόσης

Λευκωσία : Χάρης Γεωργιάδης, ψήφιση 14 νομοσχεδίων προϋπόθεση για την αποδέσμευση της 2η δόσης
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Για τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι –μουν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση τους κράτησε περίπου 45 λεπτά και ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέλυσε τις θέσεις του για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Για τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης. Οπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για όσα διημείφθησαν γύρω από το Κυπριακό το θέμα της Αμμοχώστου, για θέματα ενεργειακών συνεργασιών και ενεργειακής ασφάλειας και τις άλλες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Ελιοτ Έγκελ κάλεσε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να σταματήσει τις «φιλοπόλεμες ενέργειες της Τουρκίας» που στόχο έχουν να εμποδίσουν την Κύπρο από το να αξιοποιήσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, με επιστολή που έστειλε στον ΥΠΕΞ την 1η Αυγούστου.

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το Σεπτέμβριο εκπρόσωπος του βρετανικού δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την υπόθεση διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση για λογαριασμό αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που υπέστησαν βασανισμό στα βρετανικά αποικιακά κρατητήρια. Κύριος σκοπός της επίσκεψης του Κέβιν Κoνρόι θα είναι οι εκ του σύνεγγυς συνεννοήσεις με τους δεκάδες (80 με 90) Κυπρίους καταγγέλλοντες, για τους οποίους δεν έχει κινηθεί ακόμα η νομική διαδικασία.

Στην ετοιμασία 14 νομοσχεδίων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση της 2η δόσης του δανείου από το Eurogroup στις 13 του Σεπτέμβρη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και η οποία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, προχωρεί τάχιστα η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η αποτυχία διαπραγματεύσεων μεταξύ HSBC και Λαϊκής για εξαγορά μεριδίου άνω του 50% της Λαϊκής, η αγορά του μεριδίου της HSBC από την Μαρφίν, ο μετέπειτα έλεγχος της Λαϊκής από τη Μαρφίν κα οι έρευνες που διεξήγαγε επ’ αυτού η Κεντρική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατάθεσης του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.

 

Το τοπίο αναφορικά με τη δραστηριοποίηση ανταγωνιστή της ΑΗΚ στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ενεργειακό εκτιμά ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς, σε δήλωσή στο ΚΥΠΕ. Είπε ότι υπάρχουν δύο αδειοδοτημένες εταιρείες για μεγάλες μονάδες συνδυασμένου κύκλου και άλλες εταιρείες για πιο μικρές μονάδες, αλλά «δεν έχουμε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από τον οποιοδήποτε ότι προχωρεί με την υλοποίηση του έργου του».

«Αμοιβαία ωφέλιμη» θα είναι η αποδοχή από την πλευρά του Ισραήλ της πρότασης του Νίκου Αναστασιάδη για εξαγωγή ισραηλινού αερίου μέσω της κυπριακής μονάδας υγροποιημένου αερίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο έγκριτος διεθνής αναλυτής θεμάτων ενέργειας που αφορούν τη Μεσόγειο Κρίστοφερ Κόουτς.

Οι 18 από τις 19 πρεσβείες των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κλείσει αυτό το μήνα εξαιτίας ανησυχιών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση των play-offs του Europa League και η ομάδα του ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με τη SV Zulte Waregem Βελγίου ενώ ο Απόλλωνας με τη Γαλλική Νις. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 22 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 29 Αυγούστου.

 

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login