©Mynima-Hellas.com

Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών

Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Κώστας Αγοραστός: «Να δούμε τον πρωτογενή τομέα υπό το πρίσμα μιας οικονομικά ορθής και βιώσιμης λογικής»

Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην 1η Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών

Μάξιμος Χαρακόπουλος: “Οι Έλληνες έχουμε γερές ρίζες όπως οι ελιές”*

Όταν συζητούμε για την ελιά και το ελαιόλαδο, θεωρώ ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για τα προϊόντα – «σημαίες» της ελληνικής γεωργίας, για τα προϊόντα που εξάγονται στις αγορές όλου του πλανήτη,για τα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

 

Για να δανειστώ μια φράση από τον κόσμο των επιχειρήσεων,

πρόκειται για προϊόντα «εθνικοί πρωταθλητές»,

προϊόντα τα οποία μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της ελληνικής γεωργίας.

 

Κι επανεκκίνηση σημαίνει να δούμε τη γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία με όρους μέλλοντος,

να δούμε τον πρωτογενή τομέα υπό το πρίσμα μιας οικονομικά ορθής και βιώσιμης λογικής:

-Να εξακολουθήσουμε να παράγουμε ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα (αυτό το κάνουμε αιώνες τώρα με επιτυχία)

αλλά

-με οικονομίες κλίμακας και ορθή διαχείριση των εισροών ώστε να συμπιέζουμε το κόστος παραγωγής,

-με ομαδοποίηση των παραγωγών, καθετοποίηση της παραγωγής και τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής,

-με έμφαση στην πιστοποίηση, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ, την εμπορία.

 

Οι προοπτικές σήμερα για τρόφιμα ασφαλή που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον είναι αναμφίβολα περισσότερο ευοίωνες από ποτέ άλλοτε.

Χρειάζεται όμως κι η ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών

με καινούργια αντίληψη,

σύγχρονη νοοτροπία,

φρέσκια οπτική.

Κι αυτό αφορά τους πάντες: τους αγρότες, τους μεταποιητές, τους γεωτεχνικούς.

Αφορά όλους όσοι εμπλέκονται, με όποιον τρόπο, με τον πρωτογενή τομέα.

 

Μ’ αυτή τη φρέσκια ματιά επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τον αγροτικό τομέα και στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μ’ αυτή την καινούργια νοοτροπία, τολμήσαμε και καινοτομήσαμε.

Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που δημιουργήσαμε πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης, το ΘΕΣ Agro.

 

Το ΘΕΣ Agro θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες και ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα αφού στο εξής τα Θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα τόσο όσον αφορά την ποιότητά τους όσο και την προέλευσή τους.

 

Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά χάρηκα ιδιαίτερα διαβάζοντας στον τοπικό τύπο την περασμένη εβδομάδα αυτά που είπε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Όταν τον ρώτησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων ΘΕΣγαλα Θανάσης Βακάλης για το αν οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν, ο κ. Σουλτς απάντησε καταφατικά αλλά παραδέχτηκε ότι οι μισοί στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι υπέρ της πλήρους ρύθμισης της αγοράς κι οι υπόλοιποι υπέρ της πλήρους απορρύθμισης.

Προέτρεψε λοιπόν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το ζήτημα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Αυτό δηλαδή ακριβώς που έχουμε ήδη ξεκινήσει ως περιφέρεια Θεσσαλίας και για το οποίο θέλουμε την ενεργό στήριξη απ’ όλους σας διότι το ΘΕΣ Agro δεν ανήκει στην περιφέρεια: Ανήκει σ’ όλους εσάς, σ’ όλους όσοι παράγουν τα ασύγκριτης ποιότητας θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα.

 

Και το ΘΕΣ Agro δεν είναι η μόνη αλλά είναι ίσως η πιο εμβληματική πρωτοβουλία της αιρετής περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα.

Αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά πολύ καλή δουλειά σε πολλούς τομείς, με μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν και θα αποδίδουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Κι αυτή η δουλειά έχει γίνει παρά τη δραστική περικοπή της χρηματοδότησης προς την περιφέρεια, τη μεγάλη μείωση του προσωπικού αλλά και την εγγενή ακαμψία του κεντρικού κράτους στο να μεταβιβάζει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση.

 

Φαντασθείτε ότι τα σχέδια βελτίωσης εξακολουθούν να εγκρίνονται στην Αθήνα…

Φαντασθείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως αιρετή περιφέρεια αν είχαμε γεωργικό ταμείο στο τρέχον ΕΣΠΑ κι αποφασίζαμε εμείς ως Θεσσαλοί για το πώς θα διαχειριστούμε τους πόρους του.

Βεβαίως, υλοποιούμε έργα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής», όμως με ξεχωριστό γεωργικό ταμείο στην περιφέρεια υπάρχει άλλη δυναμική.

 

Το διεκδικήσαμε, το παλέψαμε και καταφέραμε τελικά να έχουν και οι περιφέρειες –για πρώτη φορά στην ιστορία – πόρους για δράσεις στον γεωργικό τομέα από το ΣΕΣ, το καινούργιο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Με δεδομένο ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι οι μόνοι σίγουροι με τα σημερινά δεδομένα, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή για τον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλία.

 

Όμως για το καινούργιο ΕΣΠΑ θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πιο αναλυτικά σύντομα.

 

Με τις σκέψεις αυτές και αφού σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε.

 

***

*Μάξιμος Χαρακόπουλος: “Οι Έλληνες έχουμε γερές ρίζες όπως οι ελιές”*

«Η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, προϋπόθεση

για την υποβολή στην ΕΕ φακέλου ΠΣΕΑ για ακαρπία»

 

• Οι Έλληνες έχουμε γερές ρίζες όπως οι ελιές

 

«Η ελιά και το ελαιόλαδο, είναι άρρηκτα συνδεμένα με τον ελληνικό πολιτισμό και τη μεσογειακή διατροφή, είναι προϊόντα ποιοτικά και με υψηλή διατροφική αξία και μπορούν να διακριθούν αν τα προωθήσουμε σωστά και με ισχυρή ταυτότητα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στην 1η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική ενότητα Γόννων.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμπλήρωσε πως «το ελαιόλαδο είναι ταυτισμένο με τη μακροζωία και την ευζωία», ενώ το χαρακτήρισε ως «ένα από τα εμβληματικά αγροτικά μας προϊόντα, μαζί με το σίτο και τον οίνο, που μνημονεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία».

 

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και τη συμβολή των Ομάδων Παραγωγών και είπε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια των παραγωγών να αναγνωρισθεί η ελιά και το ελαιόλαδο της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης». Τόνισε δε πως «η ποιότητα ξεκλειδώνει τις διεθνείς αγορές» και ενημέρωσε για τα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης ελαιολάδου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες, τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός μιλώντας για την παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου σημείωσε πως πέρυσι ήταν πολύ καλή, φέτος όμως, υπήρξαν προβλήματα λόγω της ακαρπίας και της παρενιαυτοφορίας. Ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή για την ακαρπία και εξήγησε ότι για να καταβληθεί φάκελος για ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκρισή του από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η διασπορά αρμοδιοτήτων επέφερε καθυστερήσεις και προβλήματα». Συνέχισε δε ενημερώνοντας ότι, σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Περιφέρειες, εξετάζεται η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του προγράμματος δακοκτονίας τη νέα χρονιά. Ενώ ανέφερε πως στη νέα ΚΑΠ θα λειτουργήσει Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα στηρίζει τους παραγωγούς σε περιπτώσεις σημαντικής απώλειας εισοδήματος, που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός θύμισε στους παρευρισκομένους τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη πως «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», υπογραμμίζοντας πως «αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σε αυτά πρέπει να στηριχθούμε». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση καθώς «οι Έλληνες έχουμε γερές ρίζες όπως οι ελιές και έχουμε αποδείξει πως αντεπεξερχόμαστε με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών».

 

Παρόντες στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, πολλοί παραγωγοί και πλήθος κόσμου.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login