©Mynima-Hellas.com

Πατρα : Σύσκεψη παραχώρησης χερσαίων τμημάτων Λιμενικής Ζώνης Λιμένα Πατρών προς το Δήμο Πατρέων

Πατρα : Σύσκεψη  παραχώρησης χερσαίων τμημάτων Λιμενικής Ζώνης Λιμένα Πατρών προς το Δήμο Πατρέων
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Δημαράς, ο Αντιπ/ρχης κ. Αλεξόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιανναδάκης απεχώρησαν από την σύσκεψη ισχυριζόμενοι ότι γι΄αυτούς είναι εν ισχύ η προηγούμενη ΄΄πρόθεση΄΄ παραχώρησης.

Πάτρα, 29-11-2013

 

Ενημερωτική σύσκεψη σήμερα για την παραχώρηση χερσαίων τμημάτων Λιμενικής Ζώνης Λιμένα Πατρών προς το Δήμο Πατρέων

 Μανώλης Αγγελάκας: «Όχι άλλη αναβολή – Ναι σε βιώσιμη και ρεαλιστική λύση»

 

Ο συντονισμός των δράσεων των υπηρεσιών και των φορέων, για την παραχώρηση χερσαίων τμημάτων Λιμενικής Ζώνης Λιμένα Πατρών προς το Δήμο Πατρέων ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Πάτρα.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων Ιωάννης Δημαράς, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΟΛΠΑ Κωνσταντίνος Πλατυκώστας και Ιωάννης Μάκκας, ο πρόεδρος και το μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας και Παναγιώτης Χελάς, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Γιανναδάκης και Ιωάννης Πανταζόπουλος.

 

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η πρόταση της Πολιτείας για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 

• Αναπτυξιακό χαρακτήρα για την οικονομία της πόλης και της περιοχής

• Διασφαλίζει την χρηματοδότηση και την εκτέλεση έργων που συμβάλλουν στην παραγωγή αποτελεσμάτων για τη πόλη

• Δημιουργεί θέσεις εργασίας που αποτελούν ανάγκη για την κοινωνία της Πάτρας

• Συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των Πατρινών, παραχωρώντας μέρος του μετώπου στο Δήμο Πατρέων και πραγματοποιώντας παρεμβάσεις (χώροι αθλοπαιδιών, ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής) και στο υπόλοιπο μέρος του μετώπου

• Δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, η διαχείριση του οποίου δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

• Ανταποκρίνεται στο αίτημα 53 φορέων, οι οποίοι ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς άμεση λύση και όχι αναβολές και περιττά λόγια.

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Δημαράς, ο Αντιπ/ρχης κ. Αλεξόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιανναδάκης απεχώρησαν από την σύσκεψη ισχυριζόμενοι ότι γι΄αυτούς είναι εν ισχύ η προηγούμενη ΄΄πρόθεση΄΄ παραχώρησης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κος Αγγελάκας δήλωσε: «Είναι η ώρα αποφάσεων, χωρίς αναβολές με τόλμη και ειλικρίνεια. Το απαιτούν οι συνθήκες και το επιβάλλει το συμφέρον των πολιτών της Πάτρας. Δεν πιστεύω στην πολιτική και με σκοπιμότητα αντιπαράθεση, αλλά στον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε σύνθεση».

Η πρόταση για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου θα παρουσιαστεί στους φορείς της πόλης σε συνέντευξη τύπου που θα διοργανωθεί.

 

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΓΓΕΛΑΚΑ

 

Η Ανακοίνωση του δήμου πατρέων:

 

Την αμφισβήτηση των υπογραφών του πρώην Πρωθυπουργού, του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των πρώην αρμόδιων υπουργών για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, επιχείρησε στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην περιοχή Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης, Μ. Αγγελάκας, επικαλούμενος τις πρόσφατες απόψεις για το θέμα του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

 

Η μεθοδευμένη αυτή κίνηση, η οποία φανερό σκοπό είχε να ανατραπούν τα ισχύοντα εδώ και δύο χρόνια, βρήκε κάθετα αντίθετο το Δήμαρχο Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, ο οποίος και αποχώρησε από τη συνάντηση, καθώς κι εκπροσώπους άλλων φορέων.

 

Ο Δήμος ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή από τα κεκτημένα της πόλης και των δημοτών της σε ό,τι αφορά στο θαλάσσιο μέτωπο, και δηλώνει ανοικτός σε διάλογο, για την καλύτερη αξιοποίηση από τον ίδιο, με βάση εκκίνησης την ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης των 3.500 μέτρων και του υπολοίπου τμήματος του παλαιού λιμανιού που με πρωτόκολλο έχει δεσμευτεί επίσης η κυβέρνηση να παραχωρηθεί στο Δήμο αμέσως μετά τη λειτουργία του εμπορικού τμήματος του νέου λιμανιού.

 

Ειδικότερα ο Δήμος υπογραμμίζει ότι για τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού λιμανιού που δεν του έχουν παραχωρηθεί ακόμη, δέχεται να συζητήσει την αξιοποίησή τους με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, αφού αυτός γνωρίζει και διαχειρίζεται καλύτερα από κάθε άλλον τα θέματα που αφορούν την πόλη και τους πολίτες της.

 

Και με το παράδειγμα της Μαρίνας και με το παράδειγμα της περιοχής του Φάρου, η οποία επί σειρά ετών παρέμενε άθλιος χώρος διανυκτέρευσης αλλά και παραμονής διερχόμενων Ρομά και μεταναστών, όταν ο χώρος διαχειρίζονταν από τον ΟΛΠΑ Α.Ε., ο Δήμος απέδειξε ότι και γνωρίζει και δύναται να αξιοποιήσει τους χώρους του θαλασσίου μετώπου πολύ καλύτερα από τον ΟΛΠΑ και τον όποιο ιδιώτη πιθανόν να προκύψει στη συνέχεια εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παραχωρήσει τη λιμενική ζώνη με μακροχρόνια μίσθωση.

 

Το τμήμα του θαλασσίου μετώπου που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, συντηρείται και αξιοποιείται δύο χρόνια τώρα με τα λεφτά των Πατρινών πολιτών οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Και κάθε άλλη σκέψη, θέση, ή κίνηση, πέραν των θέσεων του Δήμου εγείρουν υποψίες για το κατά πόσο αυτές συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών της Πάτρας και κατά πόσο αποσκοπούν στην προάσπιση αυτών.

 

Εάν κριθεί αναγκαίο να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια, τους όρους, τις λειτουργίες, και τις χρήσεις θα τα ορίσει ο Δήμος με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του και όχι ο πιθανός, αρεστός στην κυβέρνηση, ιδιώτης, που είναι προφανές ότι θα ενδιαφερθεί για το δικό του συμφέρον.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login