©Mynima-Hellas.com

Πατρινό Καρναβάλι :Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς»

Πατρινό Καρναβάλι :Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς»
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων στην Πάτρα

 

Όλοι σε ψάχνουνε και σε τραβάνε

παιδιά που πεινάνε και η πεθερά

κι η τέχνη ασφαλώς σε κυνηγάει

μ’ όλα τα φάσκελα που σου χρωστά

 

Και σ’ όλους τρέχεις για να προφτάσεις

τις παραστάσεις, τα τυχερά

Ρούχα να ράψεις, μάσκες να βάψεις και σκηνικά

Μπράβο, Ψωνάρα μου, Μπράβο σου πια

Είμαι ο Μώμος εγώ ο Πατρέας Ερασιτέχνης του κερατά!

 

…τραγούδησαν 47 ερασιτέχνες επί σκηνής στο φινάλε του «Μώμου του 6ου» ως ορχήστρα της όπερας «Ο διακορέας της ξεφτίλας», παράφραση της άριας του “Figaro” από τον «κουρέα της Σεβίλης» του Rossini. Και το Poli-neoeliniko Mouseio, όπως ήταν ο τίτλος της σπονδυλωτής παράστασης «Μώμος 2014» με τα θεατρικά των συμμετεχόντων θιάσων που ανέβηκε στο θέατρο «Πάνθεον», φέτος απόλαυσαν περισσότεροι πατρινοί (750 θεατές) και τις δύο μέρες (7,8/2/2014)

Σάτιρα, γέλιο, δάκρυ αλληλεγγύη και συνεισφορά απ’ όλες τις ομάδες. Δέκα ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα συνέθεσαν μία σπονδυλωτή σατυρική παράσταση, διάρκειας 2,5 ωρών.

Και το «Ρεφενέ» πανταχού «παρών» να κατασκευάζει, να σερβίρει, να συνδέει, να συνοδεύει και προπαντός να σέβεται κάθε συμμετοχή, παρουσιάζοντας στους θεατές σατυρικά δρώμενα με πολλά στοιχεία παντομίμας, ολιγόλεπτα και σημαίνοντα. Μεγάλη έκπληξη το καινούριο δυναμικό της ομάδας που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το βράδυ του Σαββάτου ή καλύτερα τα ξημερώματα της Κυριακής σε γνωστό κέντρο των «Υψηλών Αλωνίων», σαν καλός νοικοκύρης ο Δήμος Πατρέων και η Κοινωφελής του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Πατρινό δημιούργησε τη γνωστή φιλόξενη ατμόσφαιρα και οι επισκέπτες μας έγιναν όλοι μια παρέα, γλεντώντας μέχρι το πρωί. Τελικά η κατάργηση των βραβείων βοήθησε πολύ ώστε οι ερασιτέχνες απ’ όλη τη χώρα να νιώσουν ότι δεν τους χωρίζει απολύτως τίποτα πια… ίσα-ίσα έχουν τόσα να πουν όταν νιώθουν ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ!.

Τα αποτελέσματα ψηφοφορίας κοινού (το μοναδικό βραβείο που προέκυψε από τους θεατές και των 2 παραστάσεων και για το οποίο, λόγω εντοπιότητας δεν συμμετείχαν Πατρινές ομάδες), έχουν ως εξής:

-ΑΘΗΝΑ 2014 Θεατρική Ομάδα «Οι ΑΣΤΟΥΡΘΟΙ» “ΟΥΓΚ” ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο της Μαρίας Περρή Ψήφοι 189

-ΣΑΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ “Το τρισάγιο” από το έργο “Κοίτα τους” του Μ. Ποντίκα Ψήφοι 64

-ΑΙΓΙΝΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Ο Καποδίστριας” “Για γέλια & για δάκρυα” από το έργο “Με κλειστό στόμα μιλάμε καλύτερα” του Γ. Μαρίνου ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ Ψήφοι 59

Την σπονδυλωτή παράσταση «Μώμος 2014» στελέχωσαν οι ακόλουθοι θίασοι:

1. ΑΙΓΙΝΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Ο Καποδίστριας” “Για γέλια & για δάκρυα” Απόσπασμα από το έργο “Με κλειστό στόμα μιλάμε καλύτερα” του Γ. Μαρίνου ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

2. ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ Εύβοιας Θεατρικό Εργαστήρι “Κύκλος” Απόσπασμα από το έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων») του Ν. Τσιφόρου

3. ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Θεατρική Ομάδα “ΘεατρΙΛΙΟΝ” «Παίδες εν … Κρίση» του Σ. Μπαντούνα ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

4. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Θεσπρωτίας Θεατρική Εταιρία Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος “Θέλω να σου σφίξω το χέρι” βασισμένο στο μονόπρακτο του Χ. Πίντερ «Νέα Τάξη Πραγμάτων»

5. ΑΘΗΝΑ Θεατρική Ομάδα «Οι ΑΣΤΟΥΡΘΟΙ»”Ουγκ!” της Μαρίας Περρή ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (10λεπτο)

6. ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε.«Η σχέση» απόσπασμα από το έργο «Η Διαθήκη» του Μ. Ποντίκα

7. ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου Νεότητας Φιλιατών «Διαφημίσεις» απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Ω τι κόσμος Μπαμπά»

8. ΙΕΡΙΣΣΟΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Θεατρική ομάδα “Γκαργκάνια” πολιτιστικού συλλόγου “ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ” “Οι γριές” από τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη

9. ΣΑΜΟΣ Θεατρική Ομάδα Σάμου Το στιγμιότυπο στο νεκροταφείο από το έργο “Κοίτα τους” του Μ. Ποντίκα

10. ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών «Η επίσκεψις της οικογένειας Ιατρού» από το έργο “Φαύστα” του Μπόστ.

Μετά την παράσταση του Σαββάτου ο Δήμαρχος Πατρέων και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής έδωσαν αναμνηστική πλακέτα συμμετοχής με κεραμικό κεφάλι του σατύρου και το μετάλλιο της ανοιχτής παλάμης σε όλες τις ομάδες. Ο πρόεδρος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» Θεόδωρος Στεφανίδης έδωσε αναμνηστικό στον Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσικοσυνθετών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ) Γιώργη Χριστοφιλάκη. Ο Γιώργης Χριστοφιλάκης έδωσε τιμητικό βραβείο στην θεατρική ομάδα «Γκαργκάνια» της Ιερισσού Νομού Χαλκιδικής, η οποία είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταθέσει υποψηφιότητα και στα 6 χρόνια της διεξαγωγής του φεστιβάλ. Η θεατρολόγος Χριστίνα Κόκκοτα απένειμε τιμητική διάκριση στην ομάδα φωτογραφίας του Α.Σ.Τ.Ο. Επικοινωνούμε για τη φωτογράφιση του φεστιβάλ και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά έδωσε τιμητική διάκριση στην Ομάδα Ε των Εθελοντών του Δήμου Πατρέων.

Το μοναδικό βραβείο που απονεμήθηκε, το βραβείο Κοινού έδωσαν από κοινού ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Κωνσταντίνος Τρίγγος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης Ανδρέας Φίλιας, ενώ την έναρξη του φεστιβάλ την Παρασκευή έκανε η Μαρία Κουρμπανά καλωσορίζοντας τις θεατρικές ομάδες.

Πριν την παράσταση «Μώμος 2014» και τις δυο μέρες παρουσιάστηκε ένα 7λεπτο συγκινητικό αφιέρωμα στην αγαπητή καρναβαλίστρια και στέλεχος για χρόνια στο Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάταρς «Ρεφενέ», Ακριβή Μεϊντανά που έφυγε από τη ζωή το 2013.

Το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» (συν)διοργάνωσαν ο Δήμος Πατρέων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», o Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσικοσυνθετών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ).

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login