Tom Tsamouras

Αυστραλία:Διαταραγμένος ο ένοπλος “κληρικός”

Αυστραλία:Διαταραγμένος ο ένοπλος “κληρικός”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Η Αυστραλία δοκιμάστηκε από πένθος, από τρόμο και αγωνία για το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, και τα ερωτηματικά πολλά

Η Αυστραλία δοκιμάστηκε από πένθος, από τρόμο και αγωνία για το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, αλλά και από τα ερωτηματικά για το πώς έφτασε η ομηρία του Σίδνεϊ στο αιματηρό τέλος της τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σε όλα αυτά πρέπει, πάντως, να προστεθούν και τα αισιόδοξα μηνύματα από πολίτες, που αναλαμβάνουν εκστρατεία και λένε όχι στον ρατσισμό κάθε μορφής.

Από τους πρώτους αμφισβητίες είναι ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, που διερωτήθηκε γιατί ο ένοπλος που κράτησε τους ομήρους στην καφετέρια του Σίδνεϊ δεν ήταν στην λίστα των Αρχών για παρακολούθηση τρομοκρατικής δράσης, γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος και πώς μπόρεσε να προμηθευτεί όπλο.

Επίσης, έχει διαταχθεί έρευνα για το πώς ο Ιρανός στην καταγωγή μουσουλμάνος κληρικός, παρ’ ότι είχε βαρύ ποινικό μητρώο, είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Άλλο, βασικό ερώτημα είναι πώς αποφασίστηκε η έφοδος των πάνοπλων αστυνομικών στις δύο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η επίσημη εκδοχή, όπως την διατύπωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σκιπιόνε, είναι ότι άκουσαν πυροβολισμούς μέσα στο κατάστημα, φοβήθηκαν μη τυχόν απειλείται η ζωή των ομήρων και εισέβαλαν. Την ώρα της εφόδου, ήταν μέσα ακόμη έξι όμηροι και ο δράστης. Ο απολογισμός, τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες, συν ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο. Τα σχόλια για το πόσο αποτελεσματική ήταν η έφοδος είναι ποικίλα.

Επισήμως, πάντως, η πολιτική ηγεσία απονέμει επαίνους στο αστυνομικό σώμα για το πώς χειρίστηκε την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν χαθεί περισσότερες ζωές.

Πρώτο μέλημα των Αρχών τώρα είναι να διατηρηθεί η κοινωνική γαλήνη, να μην υπάρξουν αντιμουσουλμανικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό και στις εκκλήσεις τους επισημαίνουν ότι δεν μπορεί η δράση ενός ατόμου να ταυτιστεί με μια θρησκεία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ

«Ιδιόρρυθμο, μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος, Μένι Κοντίτσης, τον Ιρανό πρόσφυγα με το ποινικό μητρώο που ήταν ο δράστης της ομηρίας στην καφετέρια Lindt Chocolat, στο Σίδνεϊ.

«Ήταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλείτο η ζωή του» είπε ο κ. Κοντίτσης, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς τού είχε ασκηθεί δίωξη για συνέργεια στη δολοφονία της συζύγου του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί.

Ο δράστης γνωστός και ως Σεΐχης Χαρόν, είχε ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλείτο «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης».

Επίσης, του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.

Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η Αυστραλιανή Αστυνομία.

«Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρεία, αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου» είπε ο ομογενής δικηγόρος του.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα, διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο.

Φαίνεται ότι ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση.

Φαίνεται, ακόμα, ότι προέβη στην ομηρεία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του (μόλις τρεις μέρες νωρίτερα) κατά της αρχικής καταδίκης του.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας στο καφέ του Σίδνεϊ είναι ο διευθυντής του Lindt Cafe, Τόρι Τζόνσον, και η δικηγόρος, Κατρίνα Ντάουσον, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Την Τρίτη στον τόπο της τραγωδίας πολλοί Αυστραλοί άφηναν λίγα λουλούδια. Η ομηρία και η τραγική εξέλιξή της συγκλόνισε την Αυστραλία.

«Το Σίδνεϊ συγκλονίζεται από μια τραγωδία που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπερντ, τονίζοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αρμονία».

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι η πολιορκία έληξε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μισή ώρα νωρίτερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εμφανίστηκαν φλόγες από το σημείο όπου βρίσκεται το Lindt Chocolat Cafe, στο Μάρτιν Πλέις, πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Αμέσως μετά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στο καφέ, ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο.

Η Αστυνομία εισέβαλε αφότου πέντε με έξι ακόμη όμηροι διέφυγαν από το καφέ. Ακολούθησαν πυροβολισμοί. Στο καφέ εισήλθε, επίσης, ομάδα πυροτεχνουργών της Αστυνομίας και ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών.

Νωρίτερα, πέντε ακόμη άνθρωποι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, είχαν καταφέρει να διαφύγουν.

Ο ένοπλος ζήτησε, αρχικά, μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστήριζε πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη». Το ίδιο και το Ιράν

Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν «την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους» και εξέφρασαν την προσδοκία για «μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς».

Σημειώνεται ότι ο ομογενής δικηγόρος, Στέφαν Μπαλαφούτης, είναι ένας από τους πέντε ομήρους που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αρχικά από την από καφετέρια.

Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις, αλλά ενημέρωσε την Αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους και την βοήθησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

EΙΧΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο ένοπλος δράστης της φονικής ομηρίας στο καφέ του Σίδνεϊ ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε ιστορικό ψυχικής αστάθειας.

«Ο δράστης ήταν γνωστός τόσο από τις κρατικές όσο και από τις πολιτειακές Αρχές» ανέφερε ο Άμποτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε σύντομη συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα. «Είχε μακρά ιστορία βίαιων εγκλημάτων, ερωτικής τρέλας με τον εξτρεμισμό και πνευματική αστάθεια» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ακόμη και μια χώρα ελεύθερη, ανοιχτή, γενναιόδωρη και τόσο ασφαλής όσο η δική μας, είναι ευάλωτη σε πράξεις βίας με πολιτικά κίνητρα» συμπλήρωσε ο Άμποτ.

«ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ»: ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ

Την ώρα που ένας ένοπλος κρατούσε ομήρους σε καφέ του Σίδνεϊ, το Διαδίκτυο είχε κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης από Αυστραλούς προς μουσουλμάνους που φοβούνται για αντίποινα.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αυστραλία δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα, οι οποίοι δήλωσαν ότι φοβούνται να ταξιδέψουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά το περιστατικό της ομηρίας στο καφέ Lindt.

«Εάν πάρεις το λεωφορείο 373, φορέσεις θρησκευτική ενδυμασία και δεν αισθάνεσαι ασφαλής μόνος σου: Θα ταξιδέψω μαζί σου» έγραψε ο χρήστης Sir Tessa στο Twitter. Λίγες στιγμές μετά, πρότεινε: «Να ξεκινήσουμε ένα hashtag; Τι λέτε για το #illridewithyou;».

Εκατοντάδες άτομα έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν το hashtag για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους μουσουλμάνους, απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Twitter Australia, περίπου 1000 tweets ανά λεπτό αναρτώνται με το hashtag #illridewithyou.

«ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η τραγική κατάληξη της ομηρίας στην καφετέρια του Σίδνεϊ έχει βυθίσει τη χώρα σε σοκ, και προστίθεται στο σκηνικό της συζήτησης για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα – μία συζήτηση που δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα στην Αυστραλία.

O δράστης δεν βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης για τρομοκρατία.

«Θα μείνουμε πάντα μία ελεύθερη, ανοικτή και γενναιόδωρη κοινωνία» λέει ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, που υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει».

Μιλώντας την Τρίτη, ο Άμποτ εξήρε το έργο των αστυνομικών και την ψυχραιμία των κατοίκων, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Αθώοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις αρρωστημένες φαντασίες ενός βαθύτατα διαταραγμένου προσώπου» είπε χαρακτηριστικά ο Άμποτ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο δράστης δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τρομοκρατικές πράξεις, έστω κι αν ήταν «γνωστός στην αστυνομία», όπως είπε, εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού του.

Η Αυστραλία έχει “περάσει” τους τελευταίους μήνες ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για την καταπολέμηση τρομοκρατικών κινδύνων. Η χώρα συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στο Ιράκ, ενώ μερικές δεκάδες Αυστραλοί έχουν φύγει για να πολεμήσουν μαζί με τους τζιχαντιστές.

Παράλληλα με την αυστηρότερη νομοθεσία, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις συντεταγμένων εφόδων εναντίον υπόπτων για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα.

Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων επί αυστραλιανού εδάφους δεν διεξάγεται πάντοτε ψύχραιμα. Μερίδα του αυστραλιανού Τύπου δεν έχει αποφύγει τρομολαγνικά πρωτοσέλιδα ή ρητορικές που εύκολα μπορούν να καλλιεργήσουν φόβο απέναντι σε οποιονδήποτε με μουσουλμανικό υπόβαθρο -οι έκτακτες εκδόσεις εφημερίδων το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν ενδεικτικό παράδειγμα.

Πηγή: studio3newcastle.com

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login