©Mynima-Hellas.com

Δεξιά – Αριστερά. Υπάρχει Κέντρο ; Ένας (κεντρο)-δεξιός αναρωτιέται εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα….

Δεξιά – Αριστερά. Υπάρχει Κέντρο ; Ένας (κεντρο)-δεξιός αναρωτιέται εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα….
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Δεξιά – Αριστερά. Υπάρχει Κέντρο ; Ένας (κεντρο)-δεξιός αναρωτιέται εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα….

 

Φοβερά τα πεδία των στρατιωτικών μαχών κατά τον 20ο αιώνα….Βερντέν, Υπρ, Αμιένη, Σκρα, Στάλιγραντ, Ελ-Αλαμέιν….Φοβερές όμως και οι μάχες μεταξύ των φιλοσοφικών Σχολών και των ιδεολογικο-πολιτικών θεωριών : Διαλεκτικός Υλισμός, Ντετερμινισμός,Ιδεαλισμός, Ενόραση, Υπαρξισμός, Πραγματισμός…Από την άλλη, οι οικονομικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις :  Ανοικτή Κοινωνία, ελεύθερη οικονομία, κρατισμός, κρατικός παρεμβατισμός….Η ίδια δύναμη, το ίδιο πυρ των μαχών, υπήρξε και στο πεδίο της σκέψης αφού έφερε και αυτή μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων των ανθρώπων….Απλά , η δύναμη της σκέψης, η δύναμη της ιδέας, δεν διακρίνεται ευθύς εξ’ αρχής….τα αποτελέσματα αργούν να φανούν….Χαράσσεται η δυναμική και το αιχμηρό βέλος φεύγει προς τα μπροστά αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να βρει τον στόχο του ενώ στο πεδίο της μάχης οι σωροί των καπνιζόντων ερειπίων είναι πιο άμεσοι…

Ποιος θα μπορούσε για παράδειγμα να προεικάσει, ποιος θα μπορούσε να προβλέψει τις επιπτώσεις της σκέψης 9-10 φοιτητών και ακροατών (Καρλ Μαρξ, Μπρούνο Μπάουερ), που κάθονταν στην αριστερή πτέρυγα στο ακροατήριο των διαλέξεων του καθηγητή Χέγκελ (ή Έγελου επί το ελληνικότερον), στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στα μισά του 19ου αιώνα….Ο Έγελος παρέδιδε μαθήματα φιλοσοφίας και ιστορίας της φιλοσοφίας και οι πτέρυγες ήταν δύο : η Δεξιά και η Αριστερή ή Αριστερά πτέρυγα. Γι αυτό το λόγο στον τίτλο του άρθρου μου στον όρο (κεντρο)-δεξιός, έχω βάλει την λέξη «κέντρο» σε παρένθεση….διότι προφανώς δεν υπάρχει κεντροδεξιά όπως δεν υπάρχει και κεντροαριστερά….Αυτές είναι έννοιες που τις τεντώνουμε σαν το λάστιχο για καλύτερη μάλλον προσωπική τακτοποίηση σκέψεων και πράξεων…Εξάλλου αυτό το αποδείξαμε και στο άρθρο «Συνεργασίες και εκκινήσεις. Ιστορική αναδρομή στις συνεργασίες της Κεντροαριστεράς με την Δεξιά στην μεταπολεμική Ελλάδα».

Αισίως, φθάσαμε στο 2015….Τις τελευταίες ημέρες του 2014 διάβασα ένα ογκώδες βιβλίο 670 πυκονογραμμένων σελίδων της Ιστορικού Ελένης Κούκκου—καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών , τιμηθείσαs με πολλά μετάλλια και διακρίσεις, με τον τίτλο : «Ιωάννης Καποδίστριας—Ρωξάντρα Στούτζα. Μια ανεκπλήρωτη αγάπη. Ιστορική Βιογραφία». Έκπληκτος, διάβασα στην σελίδα 524 σχετικά με τη δολοφονία του αγίου της Πολιτικής Κυβερνήτη μας Καποδίστρια : «Όταν αναζήτησα στα αρχεία του foreign Office του Λονδίνου, το φάκελο της δολοφονίας του Καποδίστρια, μου απάντησαν ότι έχει χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητον»! Μάλιστα, αγαπητοί μου αναγνώστες…..Άκρως απόρρητον….γεγονός που επισυνέβη τον Σεπτέμβριο του 1831….Και εγώ ο αδαής, ψάχνω να βρω πώς από την σιδερένια οικονομία του Πρωθυπουργού μας Κωνσταντίνου Σημίτη, περάσαμε στην ήπια προσαρμογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή….Πώς μέσα σε λίγους μήνες καταρρεύσαμε…Από τον Σεπτέμβρη του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010….. Και πως από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μας Αντώνιου Σαμαρά ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο και ότι αυτή η Βουλή θα βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και στην εκ νέου οικονομική αστάθεια….Πόθεν μας προέκυψε ως Πρωθυπουργός ο Τραπεζικός Λάμπρος Παπαδήμας; Πώς ο Πρωθυπουργός μας Γεώργιος Παπανδρέου εγκατέλειψε την εξουσία και ένα κόμμα του 44% και πώς προέκυψαν όλες αυτές οι κυβερνήσεις «συνεργασίας» και «σωτηρίας» ;

Ερωτήματα που θα αργήσουν να λάβουν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις….ειδικώς αν χαρακτηριστούν και αυτές «άκρως απόρρητον»…..

23 Απριλίου 2010 : Ανακοινώνεται από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου στο ακριτικό νησί Καστελόριζο η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας….2 Μαϊου 2010 : Η Κυβέρνηση συμφωνεί με τους δανειστές που πλέον θα αποκαλούνται «Τρόικα» για χρηματοδοτική βοήθεια και λίγο μετρά ανακοινώνονται μέτρα λιτότητας ενώ ο όρος «μνημόνιο» μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων. Αύγουστος του 2011:  Ο Γεώργιος Παπανδρέου σε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, του προτείνει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας; Γιατί το καλοκαίρι του 2011 δεν τα βρίσκουν ; Άγνωστο….Η κυριαρχούσα άποψη ήταν ότι δεν το επιθυμούσε αυτό η βάση της Ν.Δ. και πολλά στελέχη της…..Ερώτημα: Και τι έγινε μέσα σε 80 μέρες από Αύγουστο του 2011 που δεν το επιθυμούσε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 που έχουμε την πρώτη Κυβέρνηση συνεργασίας ; Παντού ακροβατούμε στις υποθέσεις και αοριστίες….

Ακολουθούν οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940….28η Οκτωβρίου 2011….γεγονότα και συνθήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων….Ακόμη και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας….31 Οκτωβρίου 2011 : Ο Πρωθυπουργός μας Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει ότι σκοπεύει να κάνει δημοψήφισμα…παγκόσμια αναταραχή..ποιος τον συμβούλεψε ; γιατί το έκανε αυτό; Το γνώριζαν άλλα μέλη της Κυβέρνησής του και ποιο ήταν το plan b  στην περίπτωση που αποφασίζαμε «όχι στο Ευρώ»; Πέπλο μυστηρίου παντού….

Αιφνιδίως, 4 με 6 Σεπτεμβρίου κυβερνητική κρίση…Άρον-άρον ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης, εγκαταλείπει την Πρωθυπουργία και περί την επέτειο του Πολυτεχνείου σχηματίζεται Κυβέρνηση υπό το ΠΑΣΟΚ , την Ν.Δ και το ΛΑ.Ο.Σ. Πρωθυπουργός, ο Τραπεζικός Λάμπρος Παπαδήμας….Και εδώ ακολουθεί η ερώτηση από έναν (κεντρο)δεξιό : Τι δουλειά είχε να ανακατευτεί η Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνιο Σαμαρά σε αυτήν την υπόθεση ; Το ΠΑ.ΣΟΚ είχε θριαμβεύσει με 44%….Είχε σχηματίσει μία παντοδύναμη Κυβέρνηση με 160 Βουλευτές. Έπρεπε λοιπόν να λύσει μόνο του τα εσωτερικά του προβλήματα και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων….Κυβερνούσε τον τόπο από τον Σεπτέμβρη του 2009…ως τον Νοέμβρη του 2011 για 15ολόκληρους  μήνες….Μόλις είχε πάρει και ψήφο εμπιστοσύνης εκ νέου στην Βουλή….Τι δουλειά είχε λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να ανακατευτεί σε όλο αυτό ; Η συνέχεια είναι πιο πρόσφατη και την θυμόμαστε ακόμη καλύτερα….Ο ΛΑ.ΟΣ, ένα δεξιό κόμμα από τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Παπαδήμα, καταποντίστηκε….Έφυγε δε από την Κυβέρνηση ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 πολύ πριν τις εθνικές εκλογές του Μαϊου του 2012…Από το 5,5% περίπου στο οποίο είχε κατορθώσει να σκαρφαλώσει κάποτε, ήλθε καιρός που οι δημοσκοπήσεις το έφεραν στο 1%….Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014 δεν κατάφερε να εξελέξει ούτε έναν βουλευτή….Πώς οδηγήθηκε ο ΛΑ.ΟΣ εδώ που έφτασε…..ημίφως…ημίφως παντού….

Και τέλος έχουμε μία Ν.Δ….Μία Ν.Δ που στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου του 2012, λαμβάνει : 18,85% ακριβώς…. όταν ο ηττημένος Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρέδωσε την Ν.Δ με 34% στις εκλογές του 2009!…..Βέβαια στην δεύτερη αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012, επικράτησε η Ν.Δ έναντι του Σύριζα με μόλις όμως 29%….Και εκεί ξεκίνησε μία άλλη κυβέρνηση συνεργασίας και μία άλλη ιστορία…ΔΗΜΑΡ, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ….Ρωτήθηκαν οι βάσεις των κομμάτων; Ρωτήθηκαν τα μέλη των κομμάτων ; Πώς αποφασίστηκαν αυτά μέσα σε 6 ώρες στην κυριολεξία…Και πώς έφτασε η ΔΗΜΑΡ , από το 5,5% περίπου και αυτή στο 1,21% των Ευρωεκλογών του 2014; Πώς ωθήθηκε η ΔΗΜΑΡ στο να συνεργαστεί πλήρως μέχρι τον Ιούνιο του 2013 που παραιτήθηκε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ με τους Σαμαρά και Βενιζέλο ; Μυστήριο και εδώ…..

Και τώρα έχουμε εκλογές….Με δύο κόμματα τα οποία διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, το ΛΑΟΣ και την ΔΗΜΑΡ , να έχουν καταποντιστεί ήδη στις Ευρωεκλογές του 2014 και τώρα να φθίνουν πάλι δημοσκοπικά….και κυρίως—δυσάρεστο για έναν (κεντρο)-δεξιό, μία Ν.Δ που δήλωνε πως εκλογές θα γίνουν το 2016, που δήλωνε πως μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος, που δήλωνε ότι βγαίνουμε απ’ την κρίση και άρχεται η πολυπόθητη ανάπτυξη, έχουμε λέω ένα δεξιό χώρο πολυκερματισμένο, κομματιασμένο (Ν.Δ, ΑΝ.ΕΛ. ΛΑ.ΟΣ κ.α….) να ψάχνει να βρει τον προσανατολισμό του και τη δύναμη να πείσει εκ νέου….μία δύναμη και δυναμική που άρχισε σταδιακά να χάνεται με την μοιραία πρώτη συνεργασία του Νοεμβρίου του 2011….Ο Ιστορικός—όπως πάντα θα κρίνει—και θα αποδώσει ευθύνες……

 

Ο  Ελληνομνήμων

 

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login