©Mynima-Hellas.com

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:«Δημιουργώντας τη Βιομηχανία των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα»,

Σ ένα μικρό κομματάκι χαρτί, όπως είναι το εισιτήριο, αποτυπώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες της διαδρομής. Με τη βοήθεια των εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών ο χρήστης έχει ενεργοποιήσει στο εισιτήριό του τη διαδρομή και το κόστος της , την ώρα επιβίβασής του στο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τυχόν εκπτώσεις οι οποίες ισχύουν στην αγορά του ηλεκτρονικού του εισιτηρίου. Τα εισιτήρια τα προμηθεύεται ο επιβάτης μέσω Ίντερνετ, πληρώνοντας με τον ίδιο τρόπο και στο τέλος τα εκτυπώνει.
Οι εφαρμογές των οργανικών ηλεκτρονικών, της νέας φθηνής εκτυπωμένης …ενέργειας που ξεκινά την παραγωγή της και στη Θεσσαλονίκη από το Εργαστήριο LTFN , Νανοεπιστημών και Νανομετρίας , δεν σταματούν εδώ. Αντίθετα μόλις τώρα αρχίζουν.
Η έξυπνη ετικέτα-Νέα αποκλειστικά “barcodes”
Οι νέου τύπου συσκευασίες ειδικά των ευπαθών προϊόντων προσφέρουν τώρα στον καταναλωτή άμεση πρόσβαση σε μια σειρά απαραίτητων για την υγεία του, πληροφοριών.
Κυκλώματα οργανικών ηλεκτρονικών εκτυπωμένων στις συσκευασίες φρέσκου γάλακτος δίνουν για πρώτη φορά την πλήρη εικόνα του προϊόντος στον καταναλωτή: Τόπος και χρόνος παραγωγής, ημερομηνία παστερίωσης, ημερομηνία λήξης, ασφαλής χρόνος κατανάλωσης. Μικροβιακό φορτίο. Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης.
Οι πληροφορίες που μπορούν να χωρέσουν στις νέου τύπου συσκευασίες με την ενσωμάτωση των οργανικών ηλεκτρονικών είναι πάρα πολλές και προσφέρουν την πλήρη εικόνα του προϊόντος και του κατασκευαστή του, στον καταναλωτή.
Παράλληλα με τις ειδικές τεχνικές εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών αποτυπώνεται η “σφραγίδα” του παραγωγού του προϊόντος. Μια “σφραγίδα” που είναι μοναδική και δεν μπορεί να την αντιγράψει κανείς. Μ αυτό τον τρόπο αλλάζει συνολικά η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς και των προϊόντων. Ο καταναλωτής -χρήστης έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από τις οποίες τελικά εξαρτάται και η τελική επιλογή των προϊόντων.
Η ευκαιρία της Κεντρικής Μακεδονίας
Τα οργανιικά ηλεκτρονικά (ενώσεις άνθρακα /υδρογόνου) αντικαθιστούν πλήρως την silicon technology. Έχουν εκατοντάδες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας (έξυπνα υφάσματα, νέου τύπου οθόνες, φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, βιοαισθητήρες κλπ) . Είναι εύκαμπτα, βιοσυμβατά με το ανθρώπινο σώμα, διαθέτουν ενεργειακή αυτονομία, αλλάζουν την αισθητική γύρω μας δημιουργώντας δεκάδες άλλα νέα υλικά και έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής. Άρα , τα νέα πολλά υποσχόμενα υλικά είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία έρευνας, στα οποία έχει εστιάσει το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη.
Σ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση , της ανάπτυξης τεχνογνωσίας για την παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών αλλά και στη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ και ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, στοχεύει και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ROLeMak “Reinforce Organic Electronics Research in Kentriki Makedonia” ,το οποίο χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προϋπολογισμό 2.74 εκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματοδότηση όπως εξηγεί ο καθηγητής Σ Λογοθετίδης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων Νανοεπιστημών και Νανομετρίας του ΑΠΘ που συντονίζει το ROLeMak “μέσω της χρηματοδότησης μεταξύ άλλων βελτιώθηκαν οι ερευνητικές δομές του ΑΠΘ στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και ενισχύθηκε η επιστημονική και ερευνητική ανταλλαγή του Εργαστηρίου με αντίστοιχα από το εξωτερικό. Το ζητούμενο είναι οι συγκεκριμένες καινοτομίες και οι εφαρμογές τους να βγουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό , ώστε να αναζωογονήσουν την περιοχή και να προσφέρουν δουλειά σε νέους εξειδικευμένους επιστήμονες”.
Από τα ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου, αλλά και τις νέες εταιρείες Νανοτεχνολογίας που συστήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, δημιουργήθηκαν 100 και πλέον θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Παράλληλα συστήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Οργανικών Ηλεκτρονικών και μεταξύ άλλων βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ που αναπτύσσουν εφαρμογές οργανικών ηλεκτρονικών.
Πρόκειται για το Υφατρόνικ: “Έξυπνα” υφάσματα με ενεργειακή αυτονομία,μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αναζωογοννήσει τον πληγωμένο κλάδο της κλωστουφαντουργίας στη χώρα και το ΝανΟργάνικ: Φωτοβολταϊκά νέας γενιάς με στόχο την κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά
Βιομηχανία οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα
Οι νέοι στόχοι, οι προκλήσεις, οι δυνατότητες αλλά και τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα της εφαρμοσμένης αυτής καινοτομίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών, αποτελεί το αντικείμενο επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιείται στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο “Δημιουργώντας τη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα” .

Thursday 18 & Friday 19 December 2014, Porto Palace Hotel, Thessaloniki, Greece

σχετικά links
 http://logothetidis.wordpress.com/
http://www.nanotexnology.com/
http://ltfn.physics.auth.gr/
http://www.rolemak.eu/
 http://www.smartonics.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=127:7th-rolemak-workshop-qcreating-the-organic-a-printed-electronics-industry-in-greeceq&catid=34:news-a-events&Itemid=37

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

«Δημιουργώντας τη Βιομηχανία των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα»,

πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή 18-19 Δεκεμβρίου από τις 9.30 το πρωί στο Ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της διημερίδας θα αναγγελθεί η λειτουργία της πιλοτικής γραμμής παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών (εκτυπωμένων κυκλωμάτων ενέργειας) στην περιοχή πλησίον του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.
Στις 19 Δεκεμβρίου στις 12.40 θα υπογραφεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού και του Γαλλικού Συνδέσμου Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο την προβολή της Ελληνικής Τεχνολογικής Αριστείας και την Εμπορική Αξιοποίηση  των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ΟΗ) .
Τα ΟΗ αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην ενέργεια, το φωτισμό, την ηλεκτρονική, την υγεία με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και αγορών που θα υπερβαίνει τα 22 δις € το 2016 και τα 75 δις € το 2023 μόνο σε βασικές εφαρμογές και που θα ανοίγει τον δρόμο για πολλές άλλες πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες (όπως τα έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η έξυπνη συσκευασία) με ανυπολόγιστο οικονομικό όφελος και θετικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Τα θέματα που θα καλυφθούν στην εκδήλωση είναι :
 Το Κέντρο των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη.
 Οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που δίνουν το Νέο Ε.Σ.Π.Α. για τα έτη 2014-2020 και του H2020 για την ενίσχυση της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 Η προβολή και η χρήση της Ελληνικής Αριστείας στα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά.
 Η παρουσίαση των επιτευγμάτων και των καινοτομιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ROleMak και οι προοπτικές που ανοίγονται για την εμπορική αξιοποίηση τους.
 Η παρουσίαση του τομέα των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
 Τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια και η Στρατηγική για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο πεδίο.
 Η παρουσίαση του Smart Specialization και άλλων χρηματοδοτικών ευκαιριών που θα συνεισφέρουν στην Περιφερειακή & Εθνική Ανάπτυξη.
 Οι Ελληνικές επιχειρηματικές δράσεις σήμερα στο πεδίο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών.
 Ο Ελληνικός Σύνδεσμος των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A).
 Οι εφαρμογές των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ενέργεια, τα Ηλεκτρονικά, τον Φωτισμό και τις Οθόνες, το Περιβάλλον, τα Έξυπνα Υφάσματα και τη Μόδα, την Έξυπνη Συσκευασία, κλπ.
 Τα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και οι Ευκαιρίες που αυτά δίνουν για την Οικονομική και Αειφόρο Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση υλοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έργου ROleMak «Reinforce Organic Electronics Research Potential in Kentriki Makedonia» και θα παρουσιαστούν τα κύρια επιτεύγματά του και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν για εμπορική αξιοποίηση των ΟΗ για την Κ. Μακεδονία και τη χώρα, και το μετασχηματισμό της καινοτομίας σε επιχειρηματικότητα.

Πρόγραμμα Διημερίδας

http://www.rolemak.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=124:7th-workshop-final-project-meeting&catid=39:rolemak-events&Itemid=53

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login